NOS Nieuws Politiek Aangepast

Van der Staaij: Rutte is als vervellende slang • CDA: kabinet moet vertrouwen burger herwinnen

 • Vandaag en morgen debatteert de Tweede Kamer met het nieuwe kabinet over de plannen van Rutte IV
 • Regeringspartij VVD wil dat het kabinet de koopkrachtcijfers verbetert
 • Er was ook een clash tussen PVV-leider Wilders, de Tweede Kamer en voorzitter Bergkamp
 • Oppositiepartijen hebben kritiek op het plan de AOW niet helemaal te laten meestijgen met het minimumloon
 • Het debat is ook te volgen via deze livestream
Liveblog gesloten
 • Debat afgelopen

  Het gaat morgen om 10.15 verder en is weer rechtstreeks bij de NOS te volgen op NPO 1, het themakanaal NPO Politiek en op NOS.nl.

 • Omtzigt wil toezegging dat ministers niet gaan solliciteren

  Kamerlid Omtzigt wil morgen van premier Rutte de toezegging dat ministers en staatssecretarissen, inclusief Rutte zelf, niet tijdens de kabinetsperiode gaan solliciteren op een andere baan. Omtzigt doelt daarmee op oud-staatssecretaris Van Veldhoven en oud-minister Van Nieuwenhuizen, die een andere baan aannamen toen ze nog in het kabinet zaten.

  Rutte liet non-verbaal merken dat het niet zijn bedoeling is dat dit weer gebeurt. Morgen geeft hij antwoord in deel twee van het debat over de regeringsverklaring.

 • Serieuze kritiek, maar ook kwinkslag van SGP-leider Van der Staaij

  SGP-leider Van der Staaij maakt zich ernstig zorgen over de miljardenuitgaven waar het kabinet plannen voor heeft. En hij vraagt zich af of premier Rutte zijn vierde kabinet echt kan vernieuwen. "Wat is er nu echt nieuw? Dat is het gigantische, astronomische budget", zei Van der Staaij. "We zijn bezorgd over het prijskaartje dat aan deze plannen hangt. Geld kan niet altijd de smeerolie zijn om een haperende coalitiemotor te laten draaien."

  Van der Staaij vergelijkt Rutte met een vervellende slang en vertelt over een uit de hand gelopen reptielenfeestje:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van der Staaij: kabinetten Rutte zijn als een slang
 • Definitief geen spreker namens FvD

  In het debat over de regeringsverklaring zal definitief geen Kamerlid aan het woord komen namens Forum voor Democratie. Partijleider Baudet meldde zich aan het begin van de middag na overleg met Kamervoorzitter Bergkamp af "na diverse hoestbuien en andere griepklachten", schreef hij op Twitter.

  Bergkamp zei vanavond dat de partij vandaag niet meer aan het woord zal komen. Een woordvoerder laat aan de NOS weten: "Er was helaas op deze korte termijn niemand beschikbaar." FvD heeft vijf zetels in de Tweede Kamer. Hoe het morgen gaat in deel twee van het debat is nog niet duidelijk.

 • VVD-adviseur Soumaya Sahla verrast door aanval Wilders

  Het debat over de regeringsverklaring begon vanmiddag met gehakketak tussen PVV-leider Wilders, andere fractievoorzitters en Kamervoorzitter Bergkamp. Wilders sprak in zijn betoog over Soumaya Sahla, adviseur van de VVD en voormalig lid van de Hofstad-groep. Sahla werd in 2014 veroordeeld voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

  Wilders voelt zich daardoor onveilig, zei hij: "Er is iemand aangenomen door de VVD die met een revolver onderweg was om Hirsi Ali en mij van kant te maken." Volgens hem heeft zij door haar werkzaamheden toegang tot het Kamergebouw. Soumaya Sahla laat aan Nieuwsuur weten verrast te zijn dat Wilders "zo hoog van de toren blaast." "Want zijn tweede man, Martin Bosma, heeft mij ontmoet en we hebben een keer samen iets gegeten. Ook heeft Bosma mij uitgenodigd voor een lunch in de Tweede Kamer."

  Maar PVV'er Bosma noemt het "de grootst mogelijke onzin" dat hij Sahla heeft uitgenodigd. Hij heeft haar naar eigen zeggen twee keer 'vluchtig' ontmoet bij boekpresentaties. Bij één van die gelegenheden is "het hele gezelschap van 20-30 mensen een deur verder iets gaan eten. Maar ik zat niet eens bij haar aan tafel."

  Volgens Bosma heeft hij Sahla alleen maar ontmoet omdat ze "een soort rechterhand" van de eveneens aanwezige VVD-coryfee Frits Bolkestein was. Sahla vertelt ook dat ze twee jaar geleden een sms'je van Bosma kreeg. Hij schrijft dat ze een leuk interview aan Elsevier heeft gegeven, samen met Bolkestein. Bosma kan zich het bericht, dat Nieuwsuur heeft ingezien, niet meer herinneren.

 • Zorgen Klaver over situatie Oekraïne en Rusland

  GroenLinks-leider Klaver vroeg meteen aan het begin van zijn betoog aandacht voor Oekraïne en Rusland. Hij wil dat premier Rutte daar morgen uitgebreid op ingaat. Klaver: "Wellicht begint aan het eind van deze week aan onze grenzen een oorlog. Met welke scenario's houdt het kabinet rekening? Welk extra diplomatieke inspanningen gaat Nederland inzetten de komende tijd?"

  Klaver ziet "mooie dingen" in het regeerakkoord staan, maar vindt toch dat er te weinig wordt gedaan aan de groeiende vermogensongelijkheid. "Heel goed dat het minimumloon omhoog gaat. Maar dat is 6 euro per dag", zegt Klaver. "Als je een eigen woning hebt word je gemiddeld 200 euro per dag rijker."

 • CDA: overheid moet vertrouwen burger terugwinnen

  Het CDA gaat het kabinet kritisch volgen op beleid dat gericht is op burgers en dat bij hen het vertrouwen in de overheid weer terugbrengt, zegt fractievoorzitter Heerma. Hij ziet boosheid en frustratie bij een groeiende groep mensen. "Ze hebben het gevoel er niet bij te horen en maken zich zorgen om de toekomst van hun kinderen." "We moeten het beleid vertalen naar gewone mensen: wat betekent het voor hen? Het succes van dit kabinet gaan we afmeten aan 'minder ik' en 'meer wij'." Het CDA wil dat het kabinet burgers bij elkaar brengt, en bijvoorbeeld burgerinitiatieven stimuleert.

  De politiek moet het vertrouwen van burgers terugwinnen en daar hoort het nakomen van beloftes bij, zegt Heerma. Hij wil dat de belofte aan de inwoners van Groningen om minder gas te winnen wordt nagekomen en roept het kabinet op met Duitsland te gaan praten. Dat land heeft meer gas uit Groningen nodig.

 • Kamer stopt even voor het avondeten

  De schorsing voor het diner duurt tot 20.00 uur.

 • PvdA: start Rutte IV krijgt onvoldoende

  Oppositiepartij PvdA heeft weinig goede woorden over voor de plannen in het regeerakkoord. "We geven de start van Rutte IV een onvoldoende." PvdA-leider Ploumen vindt dat het kabinet grote fouten heeft gemaakt in Groningen, is tegen de verkoop van sociale huurwoningen, de verhoging van huur in het middensegment en de ontkoppeling van de AOW en het minimumloon. "De politieke verschillen zijn afgekocht en niet overbrugd", stelt Ploumen.

  De PvdA komt met een aantal voorstellen, zoals de invoering van een sociaal belastingstelsel. Ook mogen de AOW en het minimumloon niet ontkoppeld worden en moet de eigen bijdrage in de jeugdzorg verdwijnen wat de sociaaldemocraten betreft.

 • Partijen proberen toezeggingen van D66 te krijgen

  De inbreng van regeringspartij D66 duurt ook langer dan gepland was, want ook hier proberen oppositiepartijen of die partij nu al het regeerakkoord wil aanpassen. Denk vraagt bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om de compensatie van studenten voor het leenstelsel te verhogen. "De inkt van het coalitieakkoord is net droog, dus ik ben niet van plan er nu al in te wijzigen", hield Paternotte de vragende oppositie voor.

  Coalitiepartij CU probeert of D66 misschien nog wil afzien van het experiment met gelegaliseerde drugs. CU-leider Segers is er niet enthousiast over, maar ook daar houdt Paternotte de boot af.

  Jan Paternotte (D66) en Liliane Ploumen (PvdA, op de rug gezien) ANP
 • D66 noemt zich onafhankelijke aanjager, fractie is ongeduldig

  De nieuwe fractievoorzitter van D66 Paternotte steunt de plannen in het regeerakkoord, maar zegt dat zijn fractie wel snel resultaten wil zien. Wanneer wordt het eerste klimaatakkoord getekend? Wanneer zet Hugo de Jonge de eerste schop in de grond? Wanneer krijgt de eerste student zijn basisbeurs? En wanneer is er in een grote stad de eerste gereguleerde wietplantage? Paternotte zegt dat zijn fractie een "onafhankelijke aanjager" wil zijn, maar maakt niet duidelijk wat hij daar als coalitiepartij precies mee bedoelt.

  Paternotte begint ook over een andere aanpak van de debatten in de Tweede Kamer, de nieuwe politieke cultuur. Hij zegt dat het nog lastig zal zijn om de loopgraven uit te komen en meer samen te zijn "in een oer-Hollandse kring".
  D66 wil samenwerken met "alle redelijke krachten" in de Tweede Kamer. "Samen moeten we de toekomst maken. Soms heeft de oppositie meer gelijk dan de coalitie."

 • Ondertussen in de Eerste Kamer

 • SP-leider Marijnissen wil dat er een 'politieke strijd' komt

  SP-leider Marijnissen zegt dat er weinig Nederlanders vertrouwen hebben in het kabinet-Rutte IV. Ze vindt dat "niet zo gek", omdat Ruttes vorige kabinetten verantwoordelijk zijn voor de problemen in Groningen, de toeslagenaffaire, de woningnood en de problemen bij de politie. "Deze problemen komen niet door de uitvoering. Er is iets fundamenteels mis."

  Marijnissen pleit voor een grondige discussie in de Tweede Kamer over de grote problemen in het land. Daarmee bedoelt ze niet het gehakketak vanochtend tussen Wilders, de Tweede Kamer en de voorzitter. "We moeten hier de politieke strijd voeren over politieke ideeën."
  De oppositiepartij vindt een aantal plannen in het regeerakkoord goed, zoals de terugkeer van de studiebeurs, de verhoging van het salaris van een basisschoolleraar en de afschaffing van de verhuurdersheffing. Maar kritiek is er bijvoorbeeld op de ontkoppeling van de AOW en het minimumloon, de geplande korting in verpleeghuizen en de jeugdzorg. Marijnissen herhaalt dat de ongelijkheid te groot is. "Waarom doet u daar niets aan?", vraagt ze aan de premier.

 • VVD-fractievoorzitter Hermans bijna 2,5 uur achter spreekgestoelte, nog niet klaar

  VVD-fractievoorzitter Hermans begon om 14.14 uur met haar inbreng met een ingeplande spreektijd van 34 minuten, maar ze is nog niet klaar.
  Hermans kreeg veel vragen van allerlei partijen en veel fractievoorzitters namen ruim de tijd om hun vraag in te leiden en hun eigen punt te maken. De voorzitter kan ingrijpen als een Kamerlid te veel uitweidt, maar dat heeft Bergkamp niet vaak gedaan.

  Hermans is de tweede spreker. Er staan nog 16 partijen op de sprekerslijst.

 • VVD staat achter 'lastige keuzes' ingrepen jeugdzorg en verpleeghuizen

  VVD-fractievoorzitter Hermans krijgt van de linkse oppositie veel kritiek op de voorgestelde ingrepen in de jeugdzorg en de verpleeghuiszorg. Op de lange termijn wil het kabinet een bezuiniging van een half miljard euro inboeken op de jeugdzorg. Oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en JA21 snappen niet dat er minder geld heengaat, terwijl de wachtlijsten lang zijn. Bij de verpleeghuiszorg gaat het om een uiteindelijke bezuiniging van 400 miljoen euro.

  Hermans zegt dat het kabinet ook denkt aan "het financiële vraagstuk op de lange termijn" en dat daarom deze keuzes zijn gemaakt. "We hebben onze verantwoordelijkheid en moeten lastige keuzes maken. Daar sta ik voor."