liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuis: deel coronapatiënten kwam eigenlijk voor iets anders • Hoorn staat Kapsalon Theater toe

  • Welkom in het coronablog van dinsdag 18 januari.
  • Gemeenten handhaven maatregelen bij Kapsalon Theater
  • Ministerie wil meer weten over coronahamsters
  • Meer operatiekamers in gebruik en meer planbare zorg
  • 1186 coronapatiënten in het ziekenhuis, minder positieve tests door storing
liveblog gesloten

WHO herhaalt: verdeling vaccins moet eerlijker

De ergste gevolgen van de coronapandemie zouden dit jaar voorbij kunnen zijn als de grote ongelijkheid in de verdeling van vaccins en medicijnen worden aangepakt, zegt het hoofd noodgevallen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Michael Ryan heeft het over "de dood, ziekenhuisopnames en ontwrichting van onze sociale, economische, politieke systemen".

Het coronavirus blijft waarschijnlijk rondgaan, maar volgens Ryan kan de gezondheidscrisis dit jaar eindigen "als we de dingen doen waarover we het hebben gehad", zei hij op een online bijeenkomst over vaccingelijkheid. De WHO riep rijke landen al vaker op om vaccins ruimhartiger met arme landen te delen.

UMCG: derde opgenomen 'coronapatiënten' kwam voor iets anders

Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen om een andere reden dan covid-19 en vervolgens positief testen op het coronavirus tellen in de dagelijkse ziekenhuiscijfers mee als coronapatiënt, terwijl ze niet altijd coronagerelateerde klachten hebben.

Het UMCG in Groningen zegt tegen Nieuwsuur dat naar schatting ongeveer een derde van de daar opgenomen patiënten die positief zijn getest op het coronavirus in eerste instantie vanwege een andere oorzaak (bijvoorbeeld een operatie) is opgenomen. De telling is van belang omdat het beleid van de overheid is gebaseerd op de aantallen covidpatiënten in de ziekenhuizen.

RIVM: meer mensen doen zelftest voor bezoek

Minder mensen houden zich aan het maximaal aantal bezoekers thuis, maar meer mensen doen zelftests voordat mensen op bezoek gaan of bezoek ontvangen. Dat blijkt uit het gedragsonderzoek van het RIVM dat tussen 4 en 10 januari weer is gedaan. Deelnemers werden bevraagd over de periode toen het advies was om twee gasten te ontvangen (en met Oud en Nieuw maximaal vier).

Waar in december 94,6 procent zich aan de regel voor het maximum aantal bezoekers hield, was dat deze maand 79,7 procent. En bij de meting in december deed 21,1 procent van de mensen een zelftest voor bezoek, dit keer was dat 31,2 procent.

De regel die het best wordt nageleefd is het dragen van een mondkapje in het ov: 96 procent. Wie dit niet doet, kan een boete krijgen. Het minst nageleefde advies is de woning ventileren: dat doet maar 27 procent.

Nog nooit zoveel coronabesmettingen in Frankrijk

In Frankrijk waren er de afgelopen 24 uur 464.000 positief geteste mensen. Dat is nog nooit eerder voorgekomen. Het weekgemiddelde ligt nu op 309.000 en ook dat is een record.

Het parlement heeft zondag ingestemd met een nieuwe gezondheidspas, waarmee ongevaccineerden vanaf 16 jaar geen toegang meer krijgen tot restaurants, culturele instellingen en sommige vormen van openbaar vervoer (zoals binnenlandse vluchten). Dat geldt ook voor reizigers uit het buitenland.

Drie handballers positief getest

Op het Europees Kampioenschap handbal hebben drie handballers positief getest. De rest van de ploeg testte negatief en kan vanaf 20.30 uur in Boedapest in actie komen in "het allesbeslissende duel tegen Portugal voor een plek in de Main Round", zegt het Nederlands Handbal Verbond.

Gisteren zijn Robin Schoenaker en Jeffrey Boomhouwer positief getest, en vandaag opnieuw. Ze hebben allebei geen symptomen en zitten in isolatie. Ook Florent Bourget zit zonder symptomen in isolatie. Hij testte vorige week positief, gisteren negatief en vandaag weer positief.

Naaste contacten paus hebben corona

De rechterhand van de paus en diens plaatsvervanger zijn positief getest op het coronavirus. Kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van de Heilige Stoel, heeft 'zeer lichte' symptomen en aartsbisschop Edgar Peña Parra heeft er geen, zegt een woordvoerder van het Vaticaan. Ze zijn thuis in isolatie.

De twee zien paus Franciscus regelmatig, maar wanneer hun laatste contact met hem was is niet bekendgemaakt. Het zijn de eerste gevallen in de directe omgeving van de paus sinds het begin van de pandemie.

Kapsalon Theater wel toegestaan in Hoorn

De burgemeester van Hoorn staat de actie Kapsalon Theater wel toe, in tegenstelling tot Amsterdam en enkele andere steden. "Voor de culturele instellingen is er nog weinig perspectief, terwijl de ervaring leert dat we met deze sector goede afspraken kunnen maken", zegt burgemeester Nieuwenburg.

"Ik begrijp dat dit voor hen een grote teleurstelling is en wil hen de kans geven om een statement te maken. Het moet wel bij een signaal blijven. Als de instellingen ook op andere dagen of buiten de afgesproken tijden om open gaan, volgen er wel waarschuwingen en sancties."

Steeds meer klassen in quarantaine, regels weer op agenda OMT

Het Outbreak Management Team gaat komende vrijdag de huidige quarantaineregels voor scholen onder de loep nemen. Op dit moment moet een hele klas naar huis wanneer er minstens drie leerlingen positief zijn getest op het coronavirus. Maar "het is de vraag hoe lang we dit beleid kunnen volhouden", zegt Aura Timen van het RIVM en het OMT, verwijzend naar de hoge besmettingscijfers.

Aantal nieuwe boosters bijna gehalveerd, ministerie komt met campagne

Het aantal gezette boosterprikken lag de afgelopen week veel lager dan een week eerder. In totaal werden er door de GGD's vorige week 1,1 miljoen boosterprikken uitgedeeld, terwijl dat in de week daarvoor nog 1,9 miljoen prikken waren, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Daarmee is de grootste vaart uit de boostercampagne. Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd met een grotere mediacampagne te komen om het boostervaccinatiecijfer verder omhoog te krijgen.

Ook handhaving Kapsalon Theater in andere steden

Ook in Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen gaat morgen gehandhaafd worden bij de actie Kapsalon Theater. Eerder werd al bekend dat de gemeente Amsterdam dit gaat doen.

"Hoewel het gemeentebestuur er alle begrip voor heeft dat de zo zwaar getroffen cultuursector zich nu wil laten horen, volgt de gemeente Rotterdam de door het Rijk opgelegde coronamaatregelen", stelt de Maasstad. "Dat betekent dat de gemeente net als bij andere sectoren gebeurt actievoerende instellingen aanspreekt en waar nodig handhaaft op de publieke openstelling."

"Net zoals de horeca beleeft ook de cultuursector zware tijden", zegt een woordvoerder van de burgemeester van Eindhoven. "Maar het kabinet gaat over de coronamaatregelen en moet alle aspecten afwegen, lokale overheden moeten die maatregelen handhaven." Instellingen die hun deuren openen terwijl dat volgens de regels niet is toegestaan, krijgen in Eindhoven eerst een brief met een waarschuwing.

Ministerie wil meer weten over coronahamsters

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil meer weten over hamsters met corona die in Hongkong worden gedood en mogelijk waren geïmporteerd uit Nederland. LNV neemt contact op met de gezondheidsautoriteiten in Hongkong.

"Het is al langere tijd bekend dat een aantal huisdiersoorten corona kan krijgen, namelijk honden, katten, fretten, en ook hamsters", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Tot nu toe is niet aangetoond dat huisdieren (zoals hamsters) een relevante rol spelen in corona-besmettingen bij mensen." LNV wil de berichten verifiëren. Als meer duidelijk is, wordt het RIVM erbij betrokken.

In Hongkong worden 2000 hamsters gedood, nadat een medewerker van een dierenwinkel besmet was gebleken en daarna hamsters die te koop stonden. Volgens persbureau Bloomberg waren die geïmporteerd uit Nederland.

Amsterdam gaat maatregelen handhaven bij Kapsalon Theater

De gemeente Amsterdam gaat morgen de regels handhaven bij instellingen die meedoen aan de actie Kapsalon Theater. Burgemeester Halsema schrijft aan vertegenwoordigers van de kunst- en cultuursector dat ze begrip heeft voor hun situatie en ook dat kunstinstellingen behoefte hebben aan perspectief, ook financieel. Maar het college moet de landelijke coronamaatregelen handhaven.

"U heeft uw actie georganiseerd in een "publieke plaats" die op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) nog gesloten moet zijn. Mocht u alsnog elders (in de openbare ruimte) willen demonstreren, dan zal ik mij inzetten u hierbij te faciliteren."

Maar de verwachting is niet dat handhavers langsgaan bij alle locaties die aan de actie meedoen. Daar heeft de gemeente de capaciteit niet voor, zegt een woordvoerder van Halsema. "We hebben altijd al gezegd dat er gehandhaafd wordt op excessen." Handhavers kunnen in gesprek gaan en waarschuwingen geven. "Als er door wordt gegaan met de actie, kan dat betekenen dat gezegd wordt 'je moet nu dicht'."

Initiatiefnemer wordt woedend

Diederik Ebbinge vindt de aangekondigde handhaving "nergens op slaan" en laat Kapsalon Theater doorgaan. De actie is aangekondigd en de deelnemers houden zich aan alle regels, waaronder het controleren van QR-codes, zegt de initiatiefnemer.

"Ikea mag wel open, wat prima is, maar wij niet. Iedereen voert actie, elke week staan er 10.000 mensen zonder mondkapje in elkaars nek te hijgen. Dat mag wel. En dan horen we nu dat er wordt gehandhaafd. Zo laat! Halsema weet al vier dagen van onze actie. Ik word er woedend van. Maar we gaan gewoon door!"

EMA: bewijs groeit dat vaccins veilig zijn voor zwangeren en baby's

Het bewijs neemt toe dat mRNA-vaccins geen complicaties bij zwangere vrouwen en hun baby veroorzaken, zegt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Een onderzoeksgroep van het EMA heeft studies bekeken naar in totaal zo'n 65.000 zwangerschappen in verschillende stadia. "Uit de review bleken geen tekenen van een verhoogd risico op zwangerschapscomplicaties, miskramen, vroeggeboorten of nadelige effecten op de ongeboren baby's na mRNA covid-19-vaccinaties."

Verder wijst het EMA op studies waaruit blijkt dat vaccins even effectief zijn in het verminderen van het risico op ziekenhuisopnames en sterfgevallen bij zwangeren als bij niet-zwangeren. Ook zijn de meest voorkomende bijwerkingen bij beide groepen gelijk: moeheid, hoofdpijn, rode huid en zwelling op de plaats van de prik, spierpijn en rillingen.

"Omdat tot nu toe zwangerschap wordt geassocieerd met een hoger risico op ernstige covid-19, voornamelijk in het tweede en laatste deel van de zwangerschap, worden mensen die zwanger zijn of van plan zijn dat te worden, aangemoedigd om een vaccin te halen."

Jongeren opgepakt na mishandeling buschauffeurs om mondkapjes

Tien jongeren uit Son en Breugel zijn aangehouden wegens de mishandeling van twee buschauffeurs, meldt Omroep Brabant. De groep werd eind vorige maand door de twee opgehaald uit Antwerpen. Een van de chauffeurs sprak de jongeren aan omdat ze geen mondkapje droegen. Daarop ontstond een handgemeen.

Toen de jongeren eenmaal in Eindhoven waren, werden de chauffeurs door de jongeren mishandeld. Een van de chauffeurs liep een hoofdwond op. Ook sneuvelde een ruit van de bus.

De chauffeurs hebben aangifte gedaan van mishandeling. Van de tien aangehouden jongeren zijn er twee minderjarig.

'Omikron milder, maar leidt later toch tot meer ziekenhuisopnames'

'Omikron milder, maar leidt later toch tot meer ziekenhuisopnames'

Ruim de helft 18-plussers kreeg booster

Van alle 18-plussers heeft 53,3 procent inmiddels een boosterprik gekregen: ongeveer 7,6 miljoen mensen, schat het RIVM. Vorige week was dat 45,2 procent van de 18-plussers. Afgelopen week kregen 1,1 miljoen mensen hun oppepprik, minder dan de twee weken ervoor. Het ministerie van VWS mikt op een boostervaccinatiegraad van zo'n 90 procent van de mensen die ervoor in aanmerking komen.

In de leeftijdsgroep 12 tot en met 17 jaar is 67 procent volledig gevaccineerd. Bij de 81-plussers is dit 90 procent. Volledig gevaccineerd betekent één prik in geval van Janssen of twee prikken bij de andere vaccins.

Meer operatiekamers in gebruik en meer planbare zorg

Ziekenhuizen hebben weer meer operatiecapaciteit. Deze week zijn er 24 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal, vorige week was dat nog 34 procent minder, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na een peiling onder ziekenhuizen.

Ook het aantal ziekenhuizen dat zegt niet alle kritiek planbare zorg binnen 6 weken te kunnen leveren, daalt. Vorige week waren dit er nog 19 van de 73, deze week is dat 16 van de 73. Ook leveren meer ziekenhuizen weer planbare zorg. Deze week zijn er nog 9 ziekenhuizen die deze vorm van zorg niet leveren, vorige week waren dit er 28.

"De druk op de IC en de verpleegafdeling neemt opnieuw iets af, maar blijft ernstig", zegt de NZa.

1186 coronapatiënten in het ziekenhuis, minder positieve tests door storing

Er liggen nu 1186 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1240), van wie 303 op de IC (gisteren: 317), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Eén patiënt ligt in Duitsland op de IC. De afgelopen dag zijn 100 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 7 nieuwe patiënten bij.

Bij het RIVM zijn tot vanmorgen 10.00 uur 31.426 nieuwe positieve tests gemeld (11.017 minder dan gisteren), maar door een technische storing zijn niet alle data vanuit de teststraten binnengekomen. Daardoor ligt het werkelijke data aantal positieve tests mogelijk hoger. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests.

Bij het RIVM werden 10 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 9 doden per dag, tegen 17 doden per dag een week eerder.

Meeste ouders niet van plan kind onder 12 te laten vaccineren

De meeste ouders van kinderen van 5 tot en met 11 jaar zijn niet van plan hun kinderen van die leeftijd te laten vaccineren. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research onder 2230 Nederlanders van 18 jaar en ouder in opdracht van de NOS. 16 procent zegt 'het zeker wel' te doen, 19 procent 'waarschijnlijk wel', samen 35 procent.

Vanaf vandaag krijgen ouders een informatiebrief van het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid over de vaccinatie van deze leeftijdsgroep. Daarin wordt benadrukt dat de "keuze voor de vaccinatie vrijwillig" is. Bij kinderen onder de 12 beslissen de ouders.

RIVM: nog altijd stijging besmettingen, steeds minder ziekenhuisopnames

Bij het RIVM zijn de afgelopen week 243.000 positieve testen gemeld; een stijging van 21 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Nog niet eerder werden zoveel mensen in een week tijd positief getest. Het tempo van de stijging neemt wel af. Vorige week was er nog sprake van een toename van 77 procent.

Opvallend is dat het reproductiegetal begin januari afnam. Waar die op 30 december op 1,42 lag, was dat op 3 januari 1,16. Dat betekent dat op dat moment 100 besmette mensen 116 anderen infecteerden.

De stijging van het aantal besmettingen leidt nog niet tot een toename van het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen. Integendeel: het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is ook deze week weer afgenomen.

Lareb: zeven meldingen ruggenmergontsteking na coronaprik, bijsluiters vaccins aangepast

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe zeven meldingen ontvangen van ontstekingen van het ruggenmerg na een coronavaccinatie. Die kwamen vijf keer voor bij het AstraZeneca-vaccin en twee keer bij het Janssen-vaccin. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft het in de bijsluiters laten opnemen als mogelijke bijwerking.

Bij een ontsteking in de zenuwbaan van het ruggenmerg kunnen klachten ontstaan die passen bij een dwarslaesie. De zeven meldingen kwamen binnen op een totaal van 3.650.000 prikken, 2,8 miljoen van AstraZeneca en 850.000 van Janssen.

Mensen die een van deze vaccins hebben gehad en klachten krijgen als acute zwakte in de benen, gevoelsstoornissen en verstoring van de blaas en darmen, moeten zo snel mogelijk contact opnemen met hun arts. Volgens Lareb is het belangrijk dat de diagnose van ruggenmergontsteking op tijd wordt gesteld zodat de behandeling op tijd kan beginnen.

Burgemeester Venlo wil invoering 2G vanwege gevreesde toestroom Duitsers

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo hoopt dat ook in Nederland 2G wordt ingevoerd, zegt hij tegen De Limburger. Hij is bang dat veel ongevaccineerde Duitsers naar Venlo komen die in eigen land niet terecht kunnen, omdat daar 2G+ geldt. Mensen die niet gevaccineerd of recent genezen zijn komen in Duitsland geen winkel of restaurant in.

Scholten is naast burgemeester ook voorzitter van de veiligheidsregio Limburg Noord en adviseert dus ook de regering. In de Tweede Kamer is veel weerstand tegen 2G-beleid, maar Scholten hoopt dat zijn voorstel toch serieus wordt besproken in Den Haag.

Hongkong laat hamsters inslapen na corona-uitbraak

In Hongkong worden duizenden hamsters gedood. Aanleiding is een uitbraak van coronabesmettingen die terug te voeren is naar een dierenwinkel. Volgens persbureau Bloomberg waren daar onlangs hamsters binnengekomen die geïmporteerd waren uit Nederland.

Naar aanleiding van een besmetting bij een medewerker van de winkel werden ook de hamsters daar getest. Elf hamsters bleken besmet met de deltavariant van het virus. Uit voorzorg worden daarom tweeduizend hamsters afgemaakt. Het gaat om hamsters in dierenwinkels en hamster die sinds 22 december zijn verkocht. Hun baasjes moeten zich laten testen.

Wie thuis een hamster heeft, wordt door gezondheidsminister Chan aangeraden na het aaien de handen te wassen en het dier niet te kussen. Ook is de import van hamsters voorlopig aan banden gelegd.

Ook Concertgebouw morgen omgedoopt tot kapsalon

Ook het Concertgebouw en het Concertgebouworkest doen morgen mee aan de actie Kapsalon Theater. Dat zei directeur Simon Reinink van het Concertgebouw vanmorgen in het KRO-NCRV-programma De Ochtend van 4.

Reinink en het orkest sluiten zich aan bij het initiatief van Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge. Tientallen theaters worden morgen omgebouwd tot kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon. Bezoekers kunnen daar bijvoorbeeld hun haar laten knippen en tegelijkertijd optredens zien. De cultuursector wil zo laten zien dat zij, net als de kappers, ook op een veilige manier open kan.

"Wij pleiten samen met alle cultuurinstellingen die meedoen voor een eerlijk perspectief", zegt Reinink. "Want keer op keer de afgelopen jaren moesten we vaststellen dat als er sectoren open konden, wij achteraan moesten sluiten in de rij."

Franse onderwijsminister verder onder vuur door vakantie op Ibiza

De Franse onderwijsminister Blanquer is verder onder vuur komen liggen door een interview dat hij op 2 januari gaf. Er was al kritiek omdat hij pas op die dag in een interview met Le Parisien het coronaprotocol voor de scholen bekendmaakte, terwijl die de volgende dag al open moesten. Volgens het Franse Mediapart was Blanquer ook nog eens op dat moment zelf op vakantie op Ibiza.

Yannick Jadot, die namens de Groenen wil meedoen aan de presidentsverkiezingen, noemt het een "mediastunt van Blanquer met zijn voeten in het zand." De campagnewoordvoerder van de Republikeinse partij Soyons Libres zegt dat Blanquer zich moet verantwoorden voor dit "fiasco".

Verschillende oppositiepartijen eisen zijn ontslag. Een regeringswoordvoerder verdedigde de vakantie van Blanquer door te zeggen dat ministers op vakantie permanent bereikbaar moeten zijn. Ook moeten ze wanneer nodig binnen twee uur in Parijs kunnen zijn.

De problemen voor Blanquer worden zo alleen maar groter, schrijft Le Monde. Vorige week werd er ook al door leraren in Frankrijk gestaakt, tegen de chaos in het coronabeleid en tegen de gebrekkige bescherming voor de klas. Komende donderdag staat er weer een staking op de planning.

De Franse onderwijsminister Blanquer

Moderna werkt aan gecombineerde booster tegen corona en griep

Geneesmiddelenproducent Moderna werkt aan een boostervaccin dat zowel tegen het coronavirus als tegen griep beschermt. Dat meldt The Guardian. Binnen twee jaar moet het op de markt zijn, zegt topman Stéphane Bancel.

Het vaccin moet daarnaast ook beschermen tegen het besmettelijke RS-virus, een luchtweginfectie. Het gaat om een enkele boosterprik per jaar en moet een alternatief zijn voor mensen die het niet zien zitten om elke winter meerdere prikken te halen. In het beste scenario is het nieuwe vaccin in de herfst van 2023 al klaar, voor het besmettelijke winterseizoen begint.

Volgens Bancel is Moderna ook bijna klaar met de ontwikkeling van een coronavaccin dat specifiek werkt tegen de omikronvariant. Wanneer dat precies op de markt kan komen is niet duidelijk.

Ministerie: we snappen onduidelijkheid over nieuwe quarantaineregels

Het ministerie van Volksgezondheid begrijpt de verwarring over het veranderde quarantainebeleid. Sinds de persconferentie afgelopen vrijdag zijn de regels versoepeld, maar op bijvoorbeeld de informatiepagina voor gezinnen stond gisteren nog verouderde informatie.

Bij de GGD kwamen er onder meer veel vragen binnen van ouders die niet wisten of ze nu wel of niet in quarantaine moesten zodra hun kind was besmet. Maar de GGD was niet op de hoogte van het actuele beleid en verwees door naar Rijksoverheid.nl. Daar stond nog ten onrechte dat ouders in quarantaine moeten als hun kind niet in zelfisolatie kan gaan.

Later op de dag werd duidelijk dat dit toch niet nodig is als de ouder of verzorger langer dan een week geleden een boosterprik heeft gehad of korter dan acht weken geleden positief getest is.

"We snappen dat de verandering in de regels tot enige onduidelijkheid kan leiden", laat een woordvoerder van Volksgezondheid weten. "Daarom is de website rijksoverheid.nl aangepast aan het nieuwe beleid."

Post uit het buitenland moet in China gedesinfecteerd worden

Werknemers van de Chinese postdienst moeten alle pakketjes en brieven uit het buitenland desinfecteren. Volgens de autoriteiten is de post de bron geweest van recente corona-uitbraken in het land.

Ook mag de buitenlandse post alleen gedesinfecteerd worden door medewerkers die een boosterprik hebben gehad. Chinezen worden opgeroepen zo min mogelijk spullen te bestellen uit landen met een hoog coronarisico.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat de kans klein is om besmet te raken door virusdeeltjes die zich op een oppervlakte bevinden. Maar met het oog op de aankomende OIympische Spelen in Peking wil China geen enkel risico lopen.

Gezonde kinderen van 5 tot 11 vanaf vandaag uitgenodigd voor prik

Vanaf vandaag krijgen gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar een uitnodiging voor een coronaprik. Hun ouders krijgen een brief; volgende week moeten dan de eerste prikken worden gezet.

Kinderen krijgen een kleinere dosis van het Pfizer-vaccin dan volwassenen. Kinderen uit hetzelfde gezin kunnen samen gevaccineerd worden, als er ruimte voor is en ouders dat willen. Er moet wel per kind een aparte afspraak gemaakt worden.

De Gezondheidsraad en artsen bestempelen het vaccin na onderzoek als veilig voor kinderen. De keuze voor vaccinatie bij jonge gezonde kinderen ligt bij de ouders, benadrukt het RIVM. Er is geen vaccinatiedoelstelling.

Coronamaatregelen Curaçao verlengd

De regering op Curaçao heeft de coronamaatregelen verlengd met tien dagen. De huidige maatregelen werden op 7 januari ingevoerd en duurden ook tien dagen. Aanleiding is het toenemend aantal coronabesmettingen.

Tot 28 januari geldt er vanaf 22.00 uur een avondklok. Verder moeten winkels en uitgaansgelegenheden om 21.00 uur dicht zijn en zijn vergunningen voor evenementen de komende tien dagen ingetrokken. De scholen op Curaçao zijn gisteren wel weer open gegaan.

Onderzoekers: 2G en 3G hebben nu nauwelijks effect

Het invoeren van het 2G- of 3G-systeem remt op dit moment het aantal coronabesmettingen nauwelijks. "Op basis van ons onderzoek wordt het 2G- of 3G-beleid moeilijker te verdedigen", stelt onderzoeksleider Niek Mouter van de TU Delft.

Het invoeren van de 2G-maatregel op alle plekken buiten school en werk om, zou er in het meest gunstige scenario toe kunnen leiden dat het reproductiegetal met een kleine 10 procent afneemt. Dat getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Bij 3G zou het gaan om een afname van 5 procent.

Veiligheidsberaad: kabinet moet horeca deze week helderheid bieden

Het kabinet moet de horeca en cultuursector nog deze week duidelijkheid geven over de coronaregels de komende tijd. Het is niet genoeg om tegen de sectoren te zeggen dat er volgende week dinsdag, op 25 januari, opnieuw gekeken wordt naar eventuele heropeningen. Dat zeggen de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad. Gisteravond hadden zij een digitaal overleg met justitieminister Yesilgöz. Zij zegde toe dat zij de boodschap zal overbrengen aan het kabinet.

Daarnaast willen de burgemeesters dat het kabinet nogmaals hamert op de regels. Het Veiligheidsberaad is er niet over te spreken dat een aantal horecagelegenheden zaterdag tegen de regels in de deuren opende. "Een kortdurende demonstratieve actie kan misschien wel, maar gewoon heropenen alsof er geen regel is die dat verbiedt is buiten de orde. Daar moet het kabinet heel scherp op zijn", vindt voorzitter Bruls. Het beraad wil dat burgemeesters bij zulke acties gaan handhaven.

Welkom!

Welkom in het coronaliveblog van dinsdag 18 januari, hier lees je het blog van gisteren terug.