liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Kabinet moet horeca helderheid bieden' • Boetes voor Griekse ongevaccineerde 60-plussers

liveblog gesloten

Veiligheidsberaad: kabinet moet horeca deze week helderheid bieden

Het kabinet moet de horeca en cultuursector nog deze week duidelijkheid geven over de coronaregels de komende tijd. Het is niet genoeg om tegen de sectoren te zeggen dat er pas volgende week dinsdag, op 25 januari, opnieuw gekeken wordt naar eventuele heropeningen. Dat zeggen de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad. Vanavond hadden zij een digitaal overleg met justitieminister Yesilgöz. Zij zegde toe dat zij de boodschap zal overbrengen aan het kabinet.

Daarnaast willen de burgemeesters dat het kabinet nogmaals hamert op de regels. Het Veiligheidsberaad is niet te spreken over het besluit van een aantal horecagelegenheden, die afgelopen zaterdag tegen de regels in de deuren openden. "Een kortdurende, demonstratieve actie kan misschien wel, maar gewoon heropenen alsof er geen regel is die dat verbiedt is buiten de orde. Daar moet het kabinet heel scherp in zijn", vindt voorzitter Bruls. Het beraad wil dat burgemeesters bij zulke acties gaan handhaven.

Arrestaties bij maandagavonddemonstraties in Duitsland

Bij de maandagavondprotesten in Duitsland tegen de coronamaatregelen is het in meerdere steden tot botsingen met de politie gekomen.

In Braunschweig, ten oosten van Hannover, raakte een agente gewond en gebruikte de politie pepperspray tegen betogers. Ook in Rostock en Cottbus - in de voormalige DDR - kwam het tot ongeregeldheden.

In Cottbus zette de oproerpolitie traangas in toen demonstranten aanwijzingen niet opvolgden. In Rostock pakte de politie na afloop meerdere betogers op, omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden, zoals het dragen van een mondkapje. Relschoppers gooiden daarna met vuurwerk en flessen naar agenten en de pers.

Ook musea komen woensdag met eigen ludieke actie

56 theaters hebben zich tot nu toe aangesloten bij Kapsalon Theater, een actie van cabaretier Sanne Wallis de Vries en acteur Diederik Ebbinge. Zij zijn boos dat bijvoorbeeld winkels de deuren wel mogen openen, maar culturele instellingen dicht moeten blijven.

Onder meer theaters in Amsterdam, Rotterdam, Houten, Eindhoven, Apeldoorn en Emmen worden overmorgen omgebouwd tot kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon. Onder de cabaretiers die meedoen, zijn Jochem Myjer, Claudia de Breij, Dolf Jansen en Theo Maassen.

Een aantal musea komt die dag daarnaast met een eigen actie. Onder meer het Van Gogh Museum, het Chabot Museum Rotterdam, het Groninger Museum en Slot Loevestein openen de deuren onder de noemer 'Museum Gym'. In de musea worden bijvoorbeeld bootcamps en yogasessies georganiseerd. "Waarom mogen commerciële doorstroomlocaties (als Bijenkorf en IKEA) wél open en culturele doorstroomlocaties (musea) niet?", schrijven de initiatiefnemers.

De cultuursector blijft tot ten minste 25 januari dicht. Dan is het volgende beslismoment van het kabinet.

Griekenland legt boetes op aan ongevaccineerde 60-plussers

Griekenland legt met ingang van vandaag boetes op aan ongevaccineerde inwoners van 60 jaar en ouder. Wie zich niet laat prikken, krijgt elke maand een boete. Deze maand is die boete 50 euro en vanaf volgende maand 100 euro.

Het geld dat met de boetes wordt geïnd gaat naar de ziekenhuizen, heeft de minister van Volksgezondheid gezegd. Wie zich niet kan laten prikken of recent een infectie heeft doorgemaakt, krijgt geen boete.

De maatregel werd in november aangekondigd, omdat ongeveer een half miljoen ouderen van boven de 60 niet waren ingeënt. Met name mensen in die leeftijdsgroep liggen in de ziekenhuizen.

Het land telt zo'n 11 miljoen inwoners, van wie 69 procent volledig is gevaccineerd. Het land komt daarmee iets uit onder het Europees gemiddelde, van 70,3 procent. Iets minder dan de helft van de 500.000 60-plussers in Griekenland heeft nu ten minste een vaccinatie gehad.

Frankrijk meldt hoogste aantal opnames sinds begin pandemie

In Frankrijk zijn het voorbije etmaal 888 covid-patiënten in de ziekenhuizen opgenomen, het hoogste aantal sinds november vorig jaar. Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen komt daarmee uit op 25.775.

De laatste keer dat er in Frankrijk gelijktijdig meer dan 25.000 patiënten vanwege corona waren opgenomen, was ruim een jaar geleden. Toen was het land nog niet begonnen met vaccineren.

De gezondheidsinstantie Institut Pasteur zei vorige week al rekening te houden met een piek in de besmettingen medio januari. Dat had te maken met de omikronvariant. De piek zou de tweede helft van januari terug te zien zijn in het aantal ziekenhuisopnames, voorspelde het gezondheidsinstituut.

Gisteren stemde het Franse parlement met een grote meerderheid in met een wet waarmee ongevaccineerden vanaf 16 jaar geen toegang meer krijgen tot restaurants, culturele instellingen en sommige vormen van openbaar vervoer (zoals binnenlandse vluchten).

RIVM: 42.472 positieve tests gemeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 42.472 nieuwe positieve tests gemeld, opnieuw een recordaantal. Dat zijn er 6202 meer dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 34.371 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 26 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

3 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 3 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 10 doden per dag, tegen 17 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Ziekenhuisbezetting licht toegenomen

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuisbedden is de afgelopen dag licht toegenomen. Er liggen nu 1240 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1218), van wie 317 op de IC (gisteren: 312), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In de ziekenhuizen zijn 82 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 11 nieuwe patiënten bij. Momenteel ligt er één patiënt in Duitsland op de IC.

Enkele gevallen van zeldzame ruggenmergontsteking na AstraZeneca en Janssen

Na inenting met het coronavaccin van AstraZeneca of Janssen is er een zeer zeldzame kans op ruggenmergontsteking, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het geneesmiddelenbewakingscomité adviseert om deze bijwerkingen in de bijsluiter op te nemen.

Het gaat specifiek om transverse myelitis. Deze zeldzame aandoening kan leiden tot zwakte in de armen of benen, gevoelsstoornissen of blaas- of darmproblemen. Er is mogelijk een oorzakelijk verband tussen deze aandoening en inenting met de twee genoemde vaccins. Dit verband staat nog niet vast, maar het CBG adviseert uit voorzorg wel om de aandoening mee te nemen op de bijsluiter.

Tot en met 9 januari 2022 zijn in Nederland bij bijwerkingscentrum Lareb vijf meldingen van myelitis transversa gedaan bij het vaccin van AstraZeneca en twee meldingen bij het Janssen-vaccin. Dat betekent dat de kans extreem klein is op deze mogelijke bijwerking.

Bij de overige coronavaccins zijn er geen meldingen van de ruggenmergontsteking gedaan.

Boekenweek maand later vanwege pandemie

De Boekenweek 2022 wordt met een maand uitgesteld vanwege de huidige coronaregels. "De Boekenweek is pas echt een feest voor de lezer als de boekhandel en bibliotheek weer volledig open zijn en op volle sterkte", meldt Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

Een paar dagen geleden zijn er versoepelingen van kracht geworden, maar er zijn nog altijd beperkingen. Winkels mogen weer open zijn tot 17.00 uur, maar dan met een kleiner aantal bezoekers. Als gevolg kan de sector niet het onderste uit de kan halen, stelt CPNB-directeur Eveline Aendekerk. "De Boekenweek is van groot belang voor het hele boekenvak, maar met name voor de fysieke boekhandel en de makers die zo afhankelijk zijn van de vele optredens in zo'n week."

Het evenement staat dit jaar gepland van 9 tot en met 18 april; de laatste dag valt op Tweede Paasdag. De Boekenweek zou eigenlijk van 5 tot en met 13 maart zijn.

Opluchting op weer geopende scholen, mondkapjes wel even wennen

'Het ademt veel lastiger met een mondkapje op'

Topman Zwitserse bank treedt af om breken coronaregels

Voorzitter van de Zwitserse bank Credit Suisse, Antonio Horta-Osorio, is afgetreden omdat hij coronaregels heeft geschonden. Hij had zich zeker twee keer niet gehouden aan de verplichte quarantaineregel van tien dagen toen hij binnen Europa had gereisd.

De Brits-Portugese zakenman zegt spijt te hebben van zijn acties. De topman was amper negen maanden in functie als president-commissaris bij de grote bank.

Horta-Osorio was in december naar het Verenigd Koninkrijk gereisd en de zomer ervoor naar tennistoernooi Wimbledon. In beide gevallen had hij zich niet gehouden aan de quarantaineplicht. De zaak kwam aan het rollen na publicaties door een Zwitserse nieuwssite.

Docent: 'Fijn om leerlingen weer fysiek te treffen'

Het is de eerste dag waarop weer fysiek onderwijs wordt gegeven op universiteiten, mbo- en hbo-scholen. Floris Jacobs, docent van de CIOS-opleiding op het Friesland College, is opgelucht dat het zover is.

"Het is fijn om weer naar het werk te gaan en leerlingen fysiek te kunnen treffen. Ook om weer met ze in gesprek te gaan en te kijken hoe het met ze gaat", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Jacobs merkte tijdens de lockdown dat zijn leerlingen maximaal een uur hun aandacht bij een online les kunnen houden. "Daarna raak je ze kwijt en is het niet meer effectief om te kunnen leren."

Een groot verschil met voorheen is dat het dragen van een mondkapje nu overal op school verplicht is. Alleen tijdens sportlessen en eten of drinken geldt een uitzondering op deze regel.

Kortere zelfisolatie in Engeland, 'Johnson wil verplichting schrappen'

In Engeland geldt sinds vandaag nog maar vijf dagen verplicht zelfisolatie als iemand positief test op covid-19. Volgens The Telegraph is premier Johnson van plan deze verplichting helemaal te schrappen, als de besmettingscijfers blijven dalen.

Johnson zou komend najaar van plan zijn een aantal coronanoodwetten in te trekken als de situatie het toelaat. Als gevolg zou er geen boete meer gelden voor het breken van de zelfisolatieplicht, schrijft de krant. Het zou overigens wel een advies blijven om een aantal dagen in afzondering te gaan zodra iemand positief test.

Voorlopig blijft de zelfisolatieplicht gewoon gelden en sinds vandaag dus voor vijf dagen in plaats van zeven dagen. Als aanvullende voorwaarde voor de kortere isolatieperiode moet de besmette persoon per zelftest wel tweemaal negatief testen. Eenmaal op de laatste dag en nog een keer de dag erna, meldt de BBC.

Aantal coronabesmettingen op Curaçao verdrievoudigd binnen twee weken

Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is binnen twee weken tijd verdrievoudigd. Gisteren telde het eiland 11.825 mensen met het coronavirus. Een week eerder was dat 8326, en een week daarvoor nog 3824.

Gisteren lagen 47 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 13 op de intensive care. Op 8 januari waren dit nog 20 patiënten, van wie 6 personen op de ic. In acht dagen tijd zijn er 13 patiënten aan corona overleden.

Sinds 7 januari gelden nieuwe coronamaatregelen op het eiland. Onder meer een avondklok vanaf 22.00 uur en striktere regels voor de horeca werden ingevoerd. Toch steeg het aantal coronabesmettingen flink. Al is het nieuwe aantal per dag wel afgenomen: van 966 op 8 januari naar 339 op 16 januari.

Vandaag wordt meer bekendgemaakt over de maatregelen voor de komende tijd.

Vanaf vandaag weer fysiek onderwijs op mbo, hbo en universiteit

Vanaf vandaag mag er weer fysiek onderwijs worden gegeven in het middelbaar beroepsonderwijs en op hogescholen en universiteiten. Volgens de coronamaatregelen mogen er maximaal 75 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn in een les- of collegezaal. Voor tentamens en examens worden uitzonderingen gemaakt.

Ook is het dragen van mondkapjes verplicht, zowel binnen als buiten de collegezaal.

De opening werd afgelopen vrijdag tijdens de persconferentie aangekondigd. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageerde toen opgelucht. "Fysiek onderwijs geeft studenten weer de ademruimte waar zo naar gesnakt wordt, zelfs met mondkapje op", zei ISO-voorzitter Lisanne de Roos.

De rest van de nieuwe versoepelingen:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

In Oosterhout geen carnaval in februari, maar in juni

Oosterhout gaat dit jaar een alternatief carnaval organiseren. In plaats van de festiviteiten in februari komt de organisatie in het weekend van Pinksteren met een "carnavalesk alternatief". Dat maakte organisatie OCS De Smulnarren zondagavond bekend.

De organisatie hoopt in het weekend van 4 tot en met 6 juni onder meer een grote optocht te kunnen organiseren.

Volgens de Oosterhoutse Carnavals Stichting bieden de versoepelingen van afgelopen vrijdag "onvoldoende ruimte en perspectief om een evenement te organiseren waar naar verwachting duizenden mensen op af gaan komen".

Voor de officiële carnavalsdata eind februari wil de organisatie een online alternatief bedenken.

Het is niet de eerste keer dat wordt gesproken over een verplaatsing van carnaval. Eerder opperde de burgemeester van Breda, Paul Depla, al om de drie dagen te verplaatsen naar de zomer.

Versoepelingen Sint Eustatius: horeca en scholen weer open

De coronamaatregelen van Sint Eustatius worden vanaf vandaag versoepeld. Het aantal coronabesmettingen op het Caribische eiland neemt de afgelopen dagen geleidelijk weer af. Sint Eustatius heeft ruim 3000 inwoners en had zaterdag nog 113 positieve gevallen.

Het aantal besmettingen steeg juist de twee weken daarvoor: van 1 infectie op 28 december naar 132 infecties op 14 januari.

Cafés, restaurants en het enige casino op het eiland mogen weer de deuren openen. De restricties met betrekking tot het aantal bezoekers blijven wel bestaan. Restaurants mogen maximaal vijftien gasten ontvangen. Ook de scholen, kinderdagverblijven en buitenschoolse organisaties mogen hun deuren weer openen. Ook hier geldt een maximum van vijftien personen. In supermarkten en andere essentiële winkels mogen maximaal tien personen tegelijk binnen. Kapperszaken en nagelstudio's mogen open, maar mogen maar één klant tegelijk helpen.

Niet alleen de infecties van de afgelopen dagen zijn minder ernstig, ook de symptomen zijn over het algemeen mild. Minder dan 2 procent van de mensen met een positieve testuitslag werd in het ziekenhuis opgenomen. Midden december was iets meer dan de helft van de volwassenen op Sint Eustatius gevaccineerd.

Oxfam: vermogen tien rijkste mannen verdubbeld, armoede toegenomen tijdens pandemie

Het vermogen van de tien rijkste mannen ter wereld is de eerste twee jaar van de coronapandemie verdubbeld, terwijl in diezelfde periode meer dan 160 miljoen mensen in armoede terecht zijn gekomen. Dat concludeert Oxfam Novib in het jaarlijkse rapport over economische ongelijkheid in de wereld.

Uit het rapport blijkt ook dat vooral vrouwen en andere achtergestelde groepen hard geraakt worden. Vrouwen en meisjes zouden in 2020 gezamenlijk 800 miljard dollar aan inkomsten hebben verloren.

Lees hier meer:

Welkom!

Welkom in het coronaliveblog van maandag 17 januari, hier lees je het blog van gisteren terug. Een fijne dag gewenst!