NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Uitgestelde zorg wordt hervat • GGD's overrompeld door gewijzigde regels

Liveblog gesloten
 • Einde blog

  We sluiten dit blog af. Morgenochtend starten we weer een nieuw liveblog met het laatste coronanieuws.

 • Verlichting op IC's, uitgestelde zorg hervat

  Omdat de druk op de IC's is teruggelopen, kunnen ziekenhuizen weer beginnen met uitgestelde zorg in te plannen. Minister Kuipers van Volksgezondheid schrijft aan de Tweede Kamer dat dat mogelijk is omdat de ziekenhuizen nu uit fase 2d zijn, het laatste stadium voor 'code zwart' waarbij er sprake is van een tekort aan IC-bedden.

  Nederland kwam door de toename aan coronagevallen op 24 november in fase 2d, waarbij planbare zorg geschrapt wordt. Daarbij gaat het om zorg die bij een uitstel van zes weken geen permanente gezondheidsschade of verlies van levensjaren oplevert, zoals heupvervangingen en liesbreukcorrecties.

  Kuipers schrijft nu dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt en de prognose is dat dat aantal blijft dalen. De opgeschaalde IC-capaciteit kan daarom naar 1150 bedden worden teruggebracht. Mochten toch weer meer IC-bedden nodig zijn, dan kan er binnen een week worden opgeschaald naar 1250 bedden.

 • Coronapas in Frankrijk vanaf morgen strenger

  Ook in Frankrijk veranderen de coronaregels vanaf morgen. De coronapas is dan nog maar zeven maanden na de tweede prik geldig, ook voor toeristen. Daarna blijft de coronapas alleen geldig voor mensen die een boosterprik hebben gehad.

 • Klachten over 'postzegelformaat' van gebarentolken bij persconferentie

  Nieuw bij deze persconferentie was dat de gebarentolken niet naast de premier en de minister stonden. Ze waren onderaan het scherm te zien op een 'postzegel'. Op Twitter wordt er geklaagd over het kleine formaat, laten anderen weten dat ze de tolken niet meer goed kunnen zien als ze ook de ondertiteling voor slechthorenden gebruiken, en leven er nog andere vragen:

 • Kabinet trapt op rem uit vrees voor massale uitval in cruciale beroepen

  Het kabinet kiest voor beperkte versoepelingen om te voorkomen dat in de cruciale sectoren als de zorg, de brandweer en het onderwijs, te veel werknemers uitvallen door ziekte. Premier Rutte en minister Kuipers zeiden vanavond te vrezen voor een "ontwrichting" van de samenleving en "onbeheersbare situaties" door de snel oplopende besmettingscijfers.

 • GGD's kunnen meer PCR-testen afnemen

  Het ministerie van Volksgezondheid heeft nieuwe overeenkomsten gesloten met laboratoria voor het uitvoeren van tienduizenden PCR-analyses.

  Lees hier wat dat kost en oplevert:

 • Vrienden van Amstel helemaal opgebouwd, maar gaat niet door

  De verlenging van de coronamaatregelen voor evenementen raakt ook de Vrienden van Amstel. De organisatie had al rekening gehouden met annulering, maar besloot toch om de podia in Ahoy op te bouwen. Het evenement stond van 15 tot en met 28 januari gepland. Mensen die een kaartje hebben, krijgen hun geld terug.

 • GGD's overrompeld door wijzigingen in quarantaineregels

  De GGD's werden pas kort voor de persconferentie op de hoogte gebracht van de wijzigingen in het quarantainebeleid, zegt koepelorganisatie GGD GHOR. Vanaf morgen hoeven mensen die een boosterprik hebben gehad of korter dan acht weken geleden corona hebben gehad niet meer in quarantaine nadat ze in contact geweest zijn met een besmet persoon.

  De 25 regionale GGD's zeggen dat ze te weinig tijd hebben om het nieuwe beleid aan te passen voor morgen en denken er pas 21 januari klaar voor te zijn. "Het doorvoeren van andere quarantaineregels in alle communicatiemiddelen en processen vergt nu eenmaal enige tijd en zorgvuldigheid."

  "Ook de omvang van de betrokken organisaties maakt dat er tijd nodig is om de vele duizenden medewerkers van de juiste instructies te voorzien. Zij zijn werkzaam op diverse plekken in het land en in verschillende rollen, in de testketen en bij bron- en contactonderzoek."

  Minister Kuipers erkent in een brief aan de Kamer dat het in de praktijk wat langer zal duren voordat de GGD's het beleid kunnen uitvoeren. Daarom kan het zijn "dat de informatie die telefonisch aan positief geteste mensen en hun nauwe contacten worden verstrekt niet actueel is".

 • Clubs in betaald voetbal dreigen stadions te openen

  De clubs uit het betaald voetbal zeggen "niet langer" zonder publiek te kunnen spelen. "De rek is eruit", schrijven ze in een gezamenlijke verklaring. De collega's van NOS Sport schreven dit artikel:

 • Dit zijn de nieuwe versoepelingen en coronaregels vanaf morgen

  Vanaf zaterdagochtend wordt een aantal coronamaatregelen versoepeld. Dat hebben premier Rutte en minister Kuipers vanavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De horeca, de evenementenbranche en de cultuursector moeten de deuren nog dichthouden.

 • Bonden willen langetermijnplan om onderwijs open te houden

  De onderwijsbonden willen dat ook op de langere termijn duidelijk wordt hoe scholen zoveel mogelijk open kunnen blijven tijdens een corona-uitbraak. Dat zeggen de Algemene Onderwijsbond (AOb) en CNV Onderwijs tegen ANP in reactie op het besluit van het kabinet om universiteiten, hogescholen en het middelbaar beroepsonderwijs weer te openen.

  Om scholen ook bij toekomstige uitbraken open te houden moet er een plan komen met duidelijke criteria en stappen, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. "Nu zijn het ad-hocbeslissingen, waarbij onderwijsinstellingen op vrijdagavond horen dat ze op maandagochtend dicht zijn. Of juist weer open."

  Voorzitter Daniëlle Woestenberg van CNV Onderwijs: "Het gaat erom dat we maatregelen bedenken hoe we met studie- en leervertraging omgaan, hoe we lerarentekorten opvangen en ook hoe we de komende maanden en schooljaren veilig open kunnen blijven."

 • Universiteiten opgelucht dat onderwijs weer fysiek mag

  De universiteiten zijn verheugd dat er weer fysiek onderwijs mag worden gegeven, zegt Pieter Duisenberg, voorzitter van de koepelorganisatie Universiteiten van Nederland. "Goed nieuws dat studenten en docenten elkaar weer regelmatig kunnen treffen op de campus", aldus Duisenberg tegen persbureau ANP.

  "Gezien de stijgende besmettingscijfers gaan we hier zo veilig mogelijk mee om en hebben we alle aandacht voor zorgen die leven onder medewerkers en studenten. Uiteraard houden we daarom stevig vast aan de bekende veiligheidsmaatregelen, zoals goede ventilatie. Ook wordt het gebruik van mondkapjes uitgebreid naar alle situaties waarin geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden."

  Voor universiteiten geldt opnieuw een maximale groepsgrootte van 75 personen, zoals dat ook het geval was tussen 13 november en 17 december 2021. Daarop wordt alleen een uitzondering gemaakt als er tentamens worden afgenomen.

 • Rutte: draagvlak voor coronamaatregelen nog steeds groot

  Het kabinet kreeg vandaag een presentatie van het Sociaal en Cultureel Planbureau over het draagvlak voor de coronamaatregelen. Premier Rutte: "Heel veel mensen in Nederland zeggen gelukkig 'zo grofweg is dit wat we moeten doen'. We zijn een land waar heel veel mensen, het gaat om twee derde van de burgers, bereid is om de maatregelen te volgen en hun best doen om niet besmet te raken."

 • Nieuwe regels voor quarantaine

  Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon, tenzij iemand klachten heeft. Dan gelden de huidige quarantaineregels. Deze wijziging gaat per direct in.

  Het kabinet werkt nog aan een quarantaineadvies voor mensen met essentiële beroepen, die geen booster of infectie hebben gehad. Daarbij wordt rekening gehouden met het maatschappelijk belang van deze beroepen zoals brandweer en politie.

  Minister Kuipers van Volksgezondheid wijst erop dat het probleem in de ziekenhuizen niet alleen gevormd wordt door het aantal patiënten, maar ook door het aantal zorgmedewerkers dat uitvalt door een besmetting of als gevolg van de quarantaineregels.

 • Werkgevers: tweedeling tussen ondernemers doet pijn

  De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zijn blij dat onder meer winkels, kappers en spotscholen weer open kunnen. "Dat geeft hoop en lucht. Dit nieuwe kabinet heeft ook duidelijk weer stappen durven zetten", aldus de twee organisaties.

  "Tegelijkertijd geven de maatregelen een buitengewoon dubbel gevoel. Zo is het onbegrijpelijk dat het kabinet kiest tussen sectoren, waardoor er voor onder andere cultuur, evenementen, doorstroomlocaties, bioscopen en de horeca totaal niks in het vat zit, terwijl de nood daar zo hoog is. Juist daar kunnen ondernemers met voorzorgsmaatregelen bovendien gecontroleerd open, zoals ze al hebben laten zien", laten ze weten in een gezamenlijk persbericht.

  De werkgeversorganisaties vinden dat het kabinet de horeca en andere gesloten sectoren moet beloven dat zij vanaf 25 januari ook weer aan de slag kunnen, "tenzij de IC's overstromen".

  Verder zijn ze blij met de versoepeling van de quarantaineregels. "We moeten voorkomen dat bedrijven plat komen te liggen omdat medewerkers en masse thuis moeten zitten zonder iets te mankeren."