liveblog
NOS NieuwsAangepast

Minister Hoekstra test positief • Meerdere lampjesprotesten tegen coronabeleid

liveblog gesloten

Minister Hoekstra test positief

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, heeft corona. Voorlopig blijft hij thuis, laat hij via Twitter weten.

Hoekstra ging gisteren in quarantaine nadat een van zijn kinderen positief had getest. Dinsdag was de minister nog in Brussel, waar hij sprak met onder meer EU-buitenlandchef Josep Borrell.

Coalitiepartijen bezorgd over ondernemers

Kamerleden van coalitiepartijen CDA en D66 maken zich zorgen over ondernemers. Het CDA noemt de huidige coronamaatregelen niet houdbaar.

"Het is op een gegeven moment een politieke keuze om de totale balans voor ogen te houden, dus economie, gezondheid en handhaving. Daar zit nu een grote spanning op", zegt CDA-kamerlid Mustafa Amhaouch. "Er moet iets gebeuren":

Coalitiepartijen bezorgd over ondernemers

Lampjesprotesten in verscheidene steden tegen coronabeleid

Op verschillende plekken in het land is vanavond gedemonstreerd tegen het coronabeleid. In Sittard, Voorburg en Vriezeveen zijn mensen de straat op gegaan om hun ongenoegen te uiten over de lockdown. In Maastricht liepen mensen met lampjes door de stad, om te demonstreren tegen de sluiting van de winkels.

Bekijk hieronder een foto van het lichtprotest in Maastricht:

Chinese vrouw komt bij plotselinge lockdown vast te zitten bij blind date

Een vrouw die zaterdag een date had in de Chinese stad Zhengzhou, kwam vast te zitten in het huis van haar blind date vanwege een plotselinge lockdown. In China zijn de laatste weken meerdere strenge lockdowns ingevoerd, en het verhaal van de vrouw laat zien hoe plotseling die soms in kunnen gaan.

De vrouw, die zelf uit de zuidelijke provincie Guangdon komt, was voor een week naar Zhenzhou gegaan omdat haar ouders daar meerdere blind dates voor haar hadden geregeld. De man bij wie ze vast kwam te zitten, was een van die dates. Hij had haar uitgenodigd om een hapje te komen eten.

Maar tijdens hun maaltijd ging het stadsdeel in lockdown. Ze moesten samen binnenblijven. Op het Chinese sociale medium Weibo deelde de vrouw filmpjes van de situatie, die viraal gingen. De vrouw heeft minstens vier dagen bij de man doorgebracht.

Miljoenensteden in lockdown

Zhenzhou is niet de enige stad in China waar coronabesmettingen hebben geleid tot acute lockdowns. Vorige week ging miljoenenstad Yuzhou op slot nadat drie inwoners positief waren getest op het coronavirus. Xi'an, waar 13 miljoen mensen wonen, is al sinds 23 december in totale lockdown.

De lockdowndate is overigens niet uitgelopen op een romantische relatie.

Steeds meer winkels gooien deuren open, meerdere gemeenten staan daarachter

De winkelstraten zijn leeg door de huidige lockdown. Niet-essentiële winkels hebben de deuren hooguit open voor 'click en collect', maar verder dan de deur mogen klanten niet komen. Toch lappen op steeds meer plekken winkels en horecazaken de regels aan hun laars, met steun van gemeenten.

Zo gaan in de Gelderse gemeente Didam zo'n twintig niet-essentiële winkels en horecaondernemingen ook op zaterdag open. Volgens Karin van der Velden van winkeliersvereniging Gastvrij Didam speelden zij al met die gedachte, en omdat de plaats uit zichzelf zei niet te zullen handhaven, was het besluit snel genomen.

Didam is niet de enige plek waar winkels en horeca klanten zullen verwelkomen; in gemeenten als Aalten, Montferland en Oude IJsselstreek zullen de ondernemers geen bezoek krijgen van handhavers en gaan winkels open.

Lees hier verder:

Oostenrijkse politie controleert op mondkapjes en coronabeleid

De politie in Oostenrijk controleert mensen op het coronabewijs en op het dragen van mondkapjes. Dat doen ze op drukke openbare plaatsen en in winkels.

In Oostenrijk geldt momenteel een 2G-beleid. Winkels, horeca en culturele instellingen zijn alleen toegankelijk voor mensen die een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen.

Ook buiten op plekken waar geen afstand kan worden gehouden, moeten Oostenrijkers een mondkapje op:

Politie Oostenrijk controleert op mondkapjes en coronabewijs: 'Mensen houden zich eraan'

Celstraffen voor demonstranten Museumplein die geweld pleegden tegen agenten

Drie mannen die op 2 januari meededen aan het verboden coronaprotest op het Museumplein in Amsterdam, hebben celstraffen gekregen voor geweldpleging tegen agenten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in een snelrechtzitting.

Het gaat om een 34-jarige man uit Rotterdam, een 57-jarige man uit Haarlem en een 60-jarige man uit Gouda. De Rotterdammer en Haarlemmer sloegen ME'ers in hun gezicht, de man uit Gouda heeft een politieagent in zijn kruis getrapt.

De mannen moesten gelijk na de zitting terug naar de cel.

Gewonden

Bij het protest zijn vier agenten gewond geraakt. Ook een aantal demonstranten raakte gewond. Dertig mensen werden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, het overtreden van de Wet op de identificatieplicht, verboden wapenbezit, belediging en niet voldoen aan een bevel of vordering.

Bekijk hieronder beelden van de confrontaties tussen demonstranten en de politie op 2 januari:

Politie treedt op tijdens demonstratie in Amsterdam

Recordaantal besmettingen Turkije

In Turkije zijn op een dag 77.722 mensen positief getest op het coronavirus, meldt het Turkse ministerie van Volksgezondheid. Het is het hoogste aantal besmettingen in Turkije dat in een dag is geregistreerd sinds het begin van de pandemie.

Ruim 83 procent van de volwassen bevolking in Turkije heeft twee vaccinaties gekregen, met Pfizer, het Chinese Sinovac of sinds kort met Turkovac, het vaccin dat Turkije zelf ontwikkelde en dat president Erdogan eind vorige maand via een spoedprocedure liet goedkeuren.

De Turkse artsenorganisatie TTB heeft sindsdien kritiek geleverd op Turkovac. Volgens de organisatie is er onvoldoende transparantie gegeven over de ontwikkeling van het vaccin en de resultaten van de derde testfase, waarbij een vaccin onder duizenden mensen wordt getest op effectiviteit.

Volgens de Turkse minister van Volksgezondheid, Fahrettin Koca, hoeven mensen niet aan het Turkse vaccin te twijfelen. "We kunnen ons Turkovac-vaccin veilig gebruiken", schrijft hij in een Twitterbericht.

Diverse experts willen uitgebreidere zelftest

Meerdere deskundigen zetten vraagtekens bij de manier van zelftesten. Zo waarschuwt de Belgische viroloog Marc Van Ranst dat wie vroeg in de infectie alleen een nasale swab (in de neus dus) doet, wellicht bedrogen uitkomt. Effectiever is het volgens hem om ook de keel mee te nemen. Begin deze maand drong hij er op Twitter op aan ook de keel te testen, nadat collega-virologen en epidemiologen in het buitenland hetzelfde hadden gedaan.

Sinds hij zijn tweet plaatste, ontving de viroloog meerdere berichten van mensen die bij de keel-neus-manier een andere uitslag kregen dan bij het enkel testen van de neus. "Er zijn ondertussen tig voorbeelden van mensen die een verschil zien. Natuurlijk, dat is geen formeel wetenschappelijk bewijs. Maar het kan geen kwaad om het wel te doen en je vangt er mogelijk meer virusdeeltjes mee."

Agent vrijgesproken van mishandeling bij arrestatie eerste lockdown

Een 31-jarige agent die in april 2020 geweld gebruikte bij een arrestatie van iemand die de coronaregels overtrad, is vrijgesproken van mishandeling. Dat heeft de rechtbank in Lelystad bepaald.

Het gaat om een arrestatie tijdens de eerste lockdown in april 2020 in Hilversum. De agent hield een man staande die met drie anderen in een auto zat, waarmee hij de toen geldende coronaregels overtrad. Toen de man de agent beledigde, besloot de agent hem te arresteren, zo staat in het rechtbankverslag. De man verzette zich hiertegen, waarop de agent pepperspray gebruikte. Kort daarna gaf de agent de man een trap tegen zijn billen en een knietje om hem op de grond te krijgen. "Op de grond klootzak", zei de agent daarbij.

De agent verklaarde tijdens de zitting dat hij geen andere manier zag om de man aan te houden. De agent wilde dat de man op zijn knieën ging zitten omdat hij bang was om besmet te worden met het coronavirus. De rechtbank oordeelt dat het geweld gezien de situatie "relatief fors" was "en tegen de randen aan schuurt", maar niet disproportioneel was. Daarom sprak de rechter de agent vrij van mishandeling.

Overijsselse gedeputeerden: 'Begrip voor winkeliers die zaak openen'

De sluiting van de horeca, cultuursector, winkels en evenementenbranche is niet langer verantwoord, schrijft het Overijsselse college van Gedeputeerde Staten in een brandbrief aan het kabinet. De gedeputeerden doen een dringende oproep aan het kabinet om de samenleving op korte termijn weer open te gooien.

In de brief staat ook dat het college er begrip voor heeft als ondernemers hun zaken openen, ook al mag dat niet volgens de huidige lockdownregels. "Dat is niet toegestaan, maar wel goed voorstelbaar wanneer het water je aan de lippen staat."

Steun van burgemeesters

Ook in Gelderland is begrip voor ondernemers die hun zaken willen openen. De burgemeesters van Aalten, Montferland en Oude IJsselstreek hebben laten weten een aangekondigde protestactie aankomende zaterdag te gedogen. Als winkeliers en horecaondernemers hun zaken dan willen openen, zal daar niet op worden gehandhaafd, bevestigen de burgemeesters aan De Gelderlander.

De burgemeester van Oude IJsselstreek, Otwin van Dijk, laat desgevraagd weten ruimte willen bieden voor het protest, zolang het niet uit de hand loopt en veiligheidsregels in acht worden genomen.

Het is nog de vraag of de huidige lockdownmaatregelen zullen worden verlengd. Het kabinet geeft vrijdag om 19.00 een persconferentie.

Gisteren protesteerden ondernemers ook al op meerdere plekken in het land tegen het coronabeleid. In Beilen stonden winkeliers letterlijk in hun hemd.:

Winkeliers houden lawaaiprotest: 'Het kan zo niet langer'

GGD-medewerker krijgt celstraf voor oplichting en computervredebreuk

Een 26-jarige Rotterdammer die in 2020 als uitzendkracht voor de GGD werkte, heeft een celstraf van 130 dagen en een taakstraf opgelegd gekregen voor oplichting en voor het opslaan en doorsturen van persoonsgegevens. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald.

De man heeft, buiten zijn bevoegdheden om de gegevens van zeker 484 personen in het GGD-systeem ingezien, waaronder die van bekende Nederlanders. Een groot deel daarvan sloeg hij vervolgens op zijn eigen computer op. Enkele gegevens deelde hij in berichtenapp Telegram.

Ook gebruikte de man de gegevens om mensen met een testafspraak op te lichten. Dat deed hij door zich aan de telefoon voor te doen als GGD-medewerker; hij wekte vertrouwen doordat hij persoonsgegevens van mensen kon opnoemen. Vervolgens vroeg hij een borg van 100 euro, met de uitleg dat dit nodig was om mensen naar hun testafspraak te laten komen. Twee slachtoffers zijn op die manier opgelicht.

De verdachte verklaarde dat hij het geld wilde gebruiken om uit de schulden te komen. De persoonsgegevens waren bedoeld voor een contactenbestand. Die wilde de Rotterdammer gebruiken voor een nog te starten eigen bedrijf.

32.149 positieve tests, ziekenhuisbezetting daalt verder

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 32.149 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 3089 meer dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 29.868 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 71 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 8 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 12 doden per dag, tegen 25 doden per dag een week eerder.

1435 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen zijn 94 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er elf nieuwe patiënten bij.

De ziekenhuisbezetting nam af. Er liggen nu 1435 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1497), van wie 378 op de IC (gisteren: 395), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 3 patiënten in Duitsland op de IC.

  • covidcijfers.nl
  • covidcijfers.nl
  • covidcijfers.nl

'Fitnessruimtes in bedrijven en ziekenhuizen mogen openblijven'

Fitnessruimtes in bedrijven en ziekenhuizen mogen openblijven. Dat antwoordde minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op vragen naar aanleiding van kritiek van sportscholen. Die reageerden verontwaardigd op het bericht dat de fitnessruimte in het Erasmus Medisch Centrum open is, terwijl vanwege de coronacrisis 'gewone' sportscholen dicht zijn. Kuipers was tot voor kort voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC.

"Het gaat daar om een niet publiek toegankelijke ruimte, enkel en alleen voor medewerkers", zei de minister. "Volgens de regels die in het verleden zijn vastgesteld en nu nog steeds gelden, is het aan een werkgever om te bepalen of zo'n ruimte open is, ja of nee." Kuipers voegde er nog aan toe dat in de ruimte in het Erasmus MC zelfs bij maximale bezetting iedere medewerker die daar sport een gebied van vijf bij zes meter tot zijn beschikking heeft.

De minister zei ook dat sporten "ongelooflijk belangrijk" is. Maar hij wilde niet vooruitlopen op de vraag of er na vrijdag iets voor de sportscholen verandert.

Vrijdag eerste coronapersconferentie nieuwe kabinet

Premier Rutte en minister Kuipers van Volksgezondheid geven vrijdag een persconferentie over de coronamaatregelen. De huidige lockdown loopt tot en met die dag. Net als gisteren wilde Kuipers na overleg met collega's niet vooruitlopen op wat het kabinet zal besluiten: "Het is niet omdat ik het niet wil zeggen, maar omdat ik het nog niet weet."

Het kabinet krijgt vandaag nog een nieuw advies van het OMT, morgen overleggen de meest betrokken bewindslieden op het Catshuis en vrijdag hakt het kabinet de knoop door. Kuipers zei ook dat hij toe wil naar een voorspelbaarder langetermijnbeleid: "Dat is geen verkapte kritiek op het vorige kabinet. Integendeel. Maar corona gaat niet meer weg, dat betekent dat je naar een zekere voorspelbaarheid moet in welke setting welke maatregelen nodig zijn."

De persconferentie start zoals gebruikelijk om 19.00.

Premier Johnson biedt excuses aan voor tuinfeest in lockdown

De Britse premier Johnson heeft excuses aangeboden voor het geven van een tuinfeest tijdens de eerste corona-lockdown. Dat deed hij in het parlement, waar de oppositie vroeg om zijn aftreden.

Volgens Johnson ging het niet om een feest, maar om een werkbijeenkomst, waar hij zelf 25 minuten bij aanwezig was. Toch biedt hij zijn excuses aan: "Ik weet dat miljoenen mensen grote offers hebben gebracht in de afgelopen anderhalf jaar." Johnson wees daarbij op de mensen die bijvoorbeeld niet samen konden rouwen na het overlijden van een geliefde. "Ik begrijp hun woede richting mij en mijn regering, als ze denken dat in Downing Street de coronaregels niet zijn nageleefd, door de mensen die de regels hebben bedacht."

Bekijk hieronder de volledige verklaring van Johnson:

Boris Johnson zegt sorry voor borrel: 'Ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen'

Commerciële teststraten gaan GGD helpen

Mensen met coronaklachten kunnen binnenkort ook worden getest bij een locatie van Testen voor Toegang en niet meer alleen bij GGD-teststraten. Bestuursvoorzitter Pier Eringa van de Stichting Open Nederland zegt tegen de NOS dat de laatste hand wordt gelegd aan een overeenkomst met de GGD.

Volgens Eringa gaan de commerciële teststraten dienen als "overloop" voor als GGD's de toestroom aan mensen die zich willen laten testen niet meer aankunnen. Dit scenario wordt eind januari verwacht door de omikrongolf. Mogelijk loopt de vraag naar coronatests dan op tot 200.000 per dag.

Delen van cannabis kunnen corona-infectie voorkomen

Delen van cannabis kunnen voorkomen dat het coronavirus gezonde cellen in het lichaam binnendringt. Dat blijkt uit een laboratoriumstudie die de Universiteit van Oregon in de VS heeft uitgevoerd en die is gepubliceerd in het Journal of Nature Products.

Het gaat om de stoffen CBGA en CBDA. Die bonden zich aan het uitsteeksel van eiwitdelen op het virus en blokkeerden een stof die de ziekteverwekker gebruikt om mensen te infecteren. In het onderzoek is vooral gekeken naar het effect ervan op de alfa- en bètavariant van het coronavirus.

Volgens een van de onderzoekers kunnen deze componenten van hennep verwerkt worden in eten en is het veilig: "Zij hebben het potentieel een infectie door het coronavirus te voorkomen en behandelen."

Wielerploeg Jumbo-Visma breekt trainingskamp Spanje af

De wielerploeg van Jumbo-Visma heeft het trainingskamp in Spanje afgebroken na een positieve coronatest binnen het team. Het is niet bekend om wie het gaat. De besmette persoon gaat in Spanje in quarantaine. Andere renners gaan terug naar huis of kunnen in Spanje individueel verder trainen.

Het trainingskamp was gisteren pas begonnen. Volgens de ploeg is de besmetting al thuis opgelopen. Doordat er al zoveel mogelijk gescheiden werd gegeten en getraind, zijn er nog geen andere renners of stafleden positief getest, zegt de ploeg.

Performance manager Mathieu Heijboer baalt van het nieuws: "Het doemscenario is uitgekomen. We hadden al besloten hoe te handelen in een dergelijke situatie en allerhande maatregelen genomen. Om verdere verspreiding te voorkomen, is opbreken de beste optie."

Kinderen mogen weer 's avonds trainen: "Heel fijn dat dit weer kan"

Jongeren tot en met 17 jaar mogen weer langer buiten sporten. De afgelopen weken waren vanwege de lockdown alle niet-professionele sportactiviteiten na 17.00 uur in clubverband verboden, maar jongeren mogen sinds gisteravond tot 20.00 uur buiten trainen.

De hockeyers van HC De Meeuwen in Emmeloord zijn blij dat de training weer is begonnen:

Jeugdteams mogen 's avonds weer het trainingsveld op

Belgische viroloog Van Ranst optimistisch over omikrongolf

De Belgische viroloog Marc Van Ranst denkt dat de piek van de omikrongolf in België bijna is bereikt. Hij is optimistisch over de ontwikkeling van het virus, zegt hij tegen Het Laatste Nieuws: "De ziekte blijkt minder ernstig te zijn en dus moeten we ons daar mentaal op beginnen in te stellen."

Vorige week werd in België een recordaantal van 28.000 besmettingen gemeld en dat record is sindsdien niet gebroken. "In andere landen zien we ook een stabilisering. De curve gaat nu steil omhoog, maar ik verwacht niet dat dit nog heel lang gaat duren", zegt Van Ranst. Hij vindt dat er niet blindgestaard moet worden op het aantal besmettingen. Omikron verspreidt zich weliswaar sneller, maar de variant is wel milder, waardoor er maar weinig mensen op de intensive care belanden.

Volgens de viroloog ontwikkelt de ziekte zich in de richting van de griep: "Griep is zeker niet iets wat we mogen onderschatten, maar het is iets wat we kennen. Dan moeten we er als maatschappij ook mee om kunnen gaan." Hij benadrukt dat er de komende jaren daardoor wel meer mensen kunnen sterven dan normaal, omdat naast griep corona blijft bestaan. De gezondheidszorg moet daarop worden voorbereid.

Minister Hoekstra in quarantaine

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zit in quarantaine. Dat meldt hij op Twitter. Een van zijn kinderen heeft een zelftest gedaan die positief bleek en uit voorzorg gaat Hoekstra daarom in quarantaine.

Ook minister van Financiën Kaag zit nog in isolatie. Zij testte eerder deze week positief op corona en moest daarom de beëdiging van het nieuwe kabinet digitaal bijwonen.

Psychiaters pleiten voor openen al het onderwijs

Om verdere psychische schade bij studenten te voorkomen, moeten hogescholen, mbo's en universiteiten zo snel mogelijk weer open. Daarvoor pleit de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) in een open brief aan de regering en aan het OMT.

Volgens de NVvP blijkt "uit vele onderzoeken door de jaren heen dat juist de adolescentie de meest kwetsbare levensfase is om mentale problemen te ontwikkelen, meer dan welke andere leeftijdsgroep dan ook."

De huidige lockdownmaatregelen gelden nog tot en met 14 januari. Waarschijnlijk is er vrijdag weer een coronapersconferentie van het kabinet; dan moet meer duidelijk worden over het heropenen van mbo's, hbo's en universiteiten.

Duits dagrecord; ruim 80.000 nieuwe besmettingen

In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 80.430 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is een nieuw dagrecord. Het zijn er ruim 4000 meer dan het oude record van 26 november vorig jaar.

Ook in Duitsland is de besmettelijke omikronvariant van het coronavirus aan een opmars bezig. In een week tijd is het aantal besmette personen per 100.000 inwoners opgelopen van 258 naar 407.

In Duitsland zijn relatief gezien minder mensen volledig gevaccineerd dan in andere Europese landen. 71 procent van de hele bevolking is volledig gevaccineerd.

In Duitsland zijn winkels en restaurants geopend, maar je mag alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs. In de horeca gaat binnenkort op veel plekken de 2G-plus-regel gelden. Die houdt in dat iemand alleen naar binnen mag als hij een boosterprik heeft gehad. Als je nog geen extra vaccinatie hebt gehad of als je recent bent genezen, is er een negatief testbewijs nodig om bijvoorbeeld naar een restaurant te kunnen.

Twijfeltelefoon nu ook in Turks te bellen

Mensen met vragen over de coronavaccins kunnen al een tijdje bellen naar de Vaccinatie Twijfel Telefoon. Vanaf vandaag kunnen daar ook mensen terecht die Turks spreken. Elke woensdag is de Turkse twijfeltelefoon te bellen tussen 08.30 uur en 13.00 uur.

Geneeskundestudenten beantwoorden sinds een maand elke werkdag vragen over de coronaprik. Vorige week hadden er al meer dan tienduizend mensen gebeld. De telefoonlijn was al beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Volgens Robin Peeters, internist bij het Erasmus MC in Rotterdam en oprichter van de speciale telefoonlijn, is het belangrijk dat ook Turks sprekende mensen er terechtkunnen, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal: "We weten dat in kwetsbare wijken en onder de migrantenpopulatie de vaccinatiegraad laag is. Dat is de reden dat we de twijfeltelefoon ook in andere talen gaan aanbieden." De bedoeling is dat de twijfeltelefoon binnenkort in nog meer talen beschikbaar komt, zoals het Arabisch en het Berbers.

OMT overlegt vandaag over corona-aanpak

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vandaag weer bijeen om te overleggen over de corona-aanpak. Bekeken wordt of er extra maatregelen nodig zijn nu de laatste tijd de besmettingen hard oplopen. De huidige lockdown duurt tot en met vrijdag.

Waarschijnlijk is er vrijdag weer een coronapersconferentie, de eerste van het nieuwe kabinet. Begin deze week werd al duidelijk dat het OMT medische mondkapjes op meer plekken aanraadt, bijvoorbeeld ook op drukke plaatsen buiten, zoals in winkelstraten en bij sportevenementen.

In ruim 30 jaar niet zo weinig bedrijven failliet

Ondanks de coronacrisis en de verschillende lockdowns zijn er deze eeuw nog nooit zo weinig bedrijven failliet gegaan als in 2021. Er werden 1536 bedrijven failliet verklaard, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Alleen in 1990 waren dat er minder: 9 stuks. Vorig jaar, toen het al extreem rustig was in de faillissementsbranche, gingen er nog 2703 bedrijven failliet.

De steun van de overheid houdt veel bedrijven op de been. Zo hebben bedrijven gezamenlijk voor meer dan 18 miljard euro aan uitstel gekregen om hun belasting te betalen. Dat geld moeten ze de komende jaren alsnog aan de Belastingdienst overmaken.

'Werkgevers zetten personeel in quarantaine onder druk'

Bij vakbond FNV zijn sinds december tachtig meldingen binnengekomen van mensen in quarantaine die onder druk worden gezet toch te komen werken. Dat schrijft het AD. Het gaat met name om mensen die in quarantaine zitten, omdat ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Ook kwamen er drie meldingen binnen van mensen die zelf positief waren getest. De meeste klachten kwamen uit de zorgsector.

"We snappen dat bedrijven onder druk staan, zeker de vitale sectoren en al helemaal nu met het hoge ziekteverzuim in combinatie met de krappe arbeidsmarkt", zegt José Kager tegen de krant. Desondanks roept de vakbond werkgevers op de quarantaineregels te respecteren.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat de quarantaineregels worden versoepeld, omdat nu veel mensen onnodig thuis zouden zitten. Sinds de Kerst wordt een quarantaine van tien dagen aangeraden wanneer een nauw contact positief is getest. De werkgeversorganisaties willen dat die richtlijn wordt verkort tot drie dagen, waarna iemand na een negatieve test weer aan het werk kan.

Djokovic geeft toe dat hij besmet was tijdens interview

Tennisser Novak Djokovic heeft in een persverklaring op Instagram uitleg gegeven over de problemen rond zijn inreisdocument voor Australië. Hij erkent dat er een "administratieve fout" door zijn team gemaakt is, waardoor een reis naar Spanje niet werd aangemeld. Ook geeft hij toe dat hij tijdens een interview en fotoshoot met de Franse sportkrant L'Equipe besmet was met het coronavirus.

Horeca op Sint-Maarten eerder dicht vanwege stijgende coronacijfers

Horecagelegenheden op Sint-Maarten moeten voortaan om 23.00 uur dicht, vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. Eerder werd er al een verplichte sluitingstijd van 01.00 uur ingesteld. Volgens minister Ottley van Volksgezondheid hanteert het eiland een beleid waarbij "een balans wordt gezocht tussen economie en zorg".

Op het eiland werden gisteren 1544 besmettingen geregistreerd, bijna een verdubbeling van een week eerder. Op dit moment liggen er negen mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis, tegen twee vorige week. In het Nederlandse deel van Sint-Maarten wonen zo'n 40.000 mensen.

Ook het Franse deel van het eiland, Saint-Martin, worden de teugels aangetrokken. Ook daar moeten alle horeca en bedrijven om 23.00 uur de deuren gesloten hebben.

Ongevaccineerden in Quebec gaan gezondheidsbijdrage betalen

Het bestuur van de Canadese provincie Quebec wil dat ongevaccineerde inwoners een "gezondheidsbijdrage" betalen als ze zich om niet-medische redenen niet laten inenten tegen corona. Volgens premier François Legault vormen mensen die niet zijn gevaccineerd, zo'n 10 procent van de bevolking van Quebec, een financiële last voor gevaccineerde inwoners van de provincie. Ongeveer de helft van de mensen op de IC's in Quebec is niet ingeënt, zei hij.

Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe regeling ingaat en hoe hoog de bijdrage zal zijn. Mensen die om medische redenen geen vaccin nemen, worden er in ieder geval van vrijgesteld, aldus de premier.

In Quebec wonen ongeveer 8 miljoen mensen. De coronamaatregelen in de provincie zijn relatief streng. Zo geldt er een avondklok van 22.00 tot 05.00 uur.

Goedemorgen

Welkom in het coronablog van woensdag 12 januari. Het nieuws over de coronapandemie in binnen- en buitenland is hier terug te lezen.