liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vanaf maandag booster zonder afspraak in regio Den Haag • Winkeliers 'in hun hemd'

  • Welkom in het coronablog van dinsdag 11 januari.
  • Bijna helft van de volwassenen heeft boostervaccin gekregen.
  • Gemeenten vragen Rutte om niet-essentiële winkels weer te laten opengaan
  • Haagse XXL-priklocatie gaat dicht, vanaf maandag vrije inloop in de regio.
liveblog gesloten

Ongevaccineerden in Quebec gaan 'gezondheidsbijdrage' betalen

Het bestuur van de Canadese provincie Quebec wil dat ongevaccineerde inwoners een "gezondheidsbijdrage" betalen als ze zich om niet-medische redenen niet laten inenten tegen corona. Volgens premier François Legault vormen mensen die niet zijn gevaccineerd, zo'n 10 procent van de bevolking van Quebec, "een financiële last" voor gevaccineerde inwoners van de provincie. Ongeveer de helft van de mensen op de IC's in Quebec is niet ingeënt, zei hij.

Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe regeling ingaat en hoe hoog de bijdrage zal zijn. Mensen die om medische redenen geen vaccin nemen, worden er in ieder geval van vrijgesteld, aldus de premier.

In Quebec wonen ongeveer 8 miljoen mensen. De coronamaatregelen in de provincie zijn relatief streng. Zo geldt er een avondklok van 22.00 tot 05.00 uur.

Gemeenten vragen Rutte om niet-essentiële winkels weer te laten opengaan

Meerdere gemeenten roepen premier Rutte in een brandbrief op om de sluiting van niet-essentiële winkels op te heffen. Ze vrezen dat veel ondernemers het hoofd niet meer boven water kunnen houden als ze nog langer dicht moeten blijven.

De gemeente Barneveld was vorige week de eerste die Rutte een brandbrief met deze strekking stuurde; in de dagen daarna volgden onder meer Veenendaal, Wageningen en Opmeer. Vandaag stuurden ook de gemeentebesturen van Sliedrecht en Bunschoten een brief aan Rutte. Net als werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vinden ze dat het beleid erop gericht moet zijn om de economie vanaf zaterdag weer te openen.

"Nog langer inkomsten missen kan nu echt tot faillissementen leiden", schrijft burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten in de brief. Hij doelt niet alleen op niet-essentiële winkels, maar noemt ook horecabedrijven, kappers, kleine zelfstandigen, sportscholen en culturele instellingen. "Dat is uiteraard voor deze ondernemers een zakelijk en persoonlijk drama. Maar dan zijn er ook bredere gevolgen voor de lokale economie."

Ook ondernemers zelf protesteerden vandaag tegen het coronabeleid, zoals in Barneveld en Beilen:

Winkeliers houden lawaaiprotest: 'Het kan zo niet langer'

United Airlines past vluchtschema's aan, 3000 medewerkers besmet

De Amerikaanse vliegmaatschappij United Airlines past haar vluchtschema's aan omdat het aantal coronabesmettingen onder het personeel snel toeneemt, vooral vanwege de omikronvariant. Op dit moment zijn zo'n 3000 medewerkers positief getest, zegt topman Scott Kirby in een bericht aan United-personeel. "Om een voorbeeld te geven: op de luchthaven Newark meldde alleen al op één dag bijna een derde van ons personeel zich ziek." In totaal werken er ongeveer 85.000 mensen bij United Airlines.

De luchtvaartmaatschappij schrapt deze en volgende maand een aantal vluchten om het personeelstekort het hoofd te kunnen bieden. Om hoeveel vluchten het gaat is niet bekend. United is niet de enige vliegmaatschappij in de Verenigde Staten die last heeft van omikron. De afgelopen tijd werden duizenden vluchten gecanceld vanwege personeelsproblemen.

Haagse XXL-priklocatie gaat dicht, vanaf maandag vrije inloop in de regio

De priklocatie in het World Forum-theater in Den Haag gaat vanaf maandag dicht, laat de GGD Haaglanden weten. De locatie ging drie weken geleden open als zogeheten XXL-vaccinatielocatie, bedoeld om de vraag naar boosterprikken te kunnen opvangen.

Vanaf maandag kunnen 18-plussers in de regio Den Haag ook een boosterprik halen zonder afspraak. Dat kan inmiddels op steeds meer vaccinatielocaties in Nederland, onder meer in Friesland en delen van Gelderland, Zeeland en Overijssel.

Volgens de GGD is de XXL-vaccinatielocatie in Den Haag nu niet meer nodig omdat het aantal afspraken terugloopt. "De piek is voorbij", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. Mensen die na maandag 17 januari een prikafspraak hebben in het World Forum worden gebeld om die te verplaatsen naar een andere locatie.

Vorige week stonden nog lange rijen bij de World Forum-priklocatie:

Pfizer/BioNTech gestart met productie omikronvaccin, proeven beginnen eind deze maand

Farmaceuten BioNTech en Pfizer zijn gestart met de productie van een coronavaccin dat speciaal is gemaakt voor de omikronvariant. Volgens BioNTech-topman Sahin wordt de productie gebruikt voor klinische proeven, die eind deze maand beginnen. "We verwachten dat we er in maart klaar voor zijn om het te leveren", zei hij op een conferentie van de Amerikaanse bank J.P. Morgan.

Of het speciale omikronvaccin ook daadwerkelijk gebruikt zal worden is nog niet duidelijk. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft nog niet laten weten of zo'n vaccin ook echt nodig is in de strijd tegen het coronavirus. De huidige vaccins zijn volgens het EMA effectief tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname, ook nu de omikronvariant rondgaat.

Pfizer-topman Bourla zei gisteren al tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC dat het bedrijf op eigen risico is gestart met de productie van het vaccin. Of het middel nodig is weet Pfizer niet, "maar we zullen er klaar voor zijn", zei hij.

De coronavaccins leveren Pfizer en BioNTech veel geld op. Afgelopen jaar produceerden beide bedrijven zo'n drie miljard doses. Vorig jaar verdiende alleen het Duitse BioNTech al 13 tot 17 miljard euro aan de vaccins. Voor dit jaar rekent het bedrijf op iets minder verdiensten. Concurrent Moderna werkt ook aan een speciaal omikronvaccin.

Maasstad Ziekenhuis bereidt zich voor op meer coronapatiënten

Het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis houdt er rekening mee dat het aantal opgenomen coronapatiënten de komende tijd toeneemt. "Dat heeft ook te maken met de besmettelijkheid van het ziektebeeld", zegt internist Charlotte van Noord, "De verwachting is dat het in de kliniek, dus op de verpleegafdelingen, drukker zal worden. Maar dat op de intensive care wellicht wat minder patiënten opgenomen zullen worden, doordat mensen, denken we, minder ziek worden."

De afgelopen dagen lijkt het aantal opnames in Nederlandse ziekenhuizen te stabiliseren, maar ook het RIVM verwacht dat de daling van het aantal opgenomen coronapatiënten niet lang meer zal aanhouden: "Het hoge aantal besmettingen zal ongetwijfeld leiden tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames", zei Aura Timen van het RIVM eerder vandaag tegen de NOS.

Internist Charlotte van Noord van het Maasstad Ziekenhuis verwacht in ieder geval dat het ziekenhuis de toename wel aankan:

Maasstad Ziekenhuis verwacht meer coronapatiënten, maar maakt zich geen zorgen

Schotland versoepelt extra maatregelen stapsgewijs

Schotland gaat een aantal coronamaatregelen die eind vorig jaar waren ingevoerd stapsgewijs weer terugdraaien. Allereerst worden volgende week de regels voor grote buitenevenementen versoepeld, heeft premier Nicola Sturgeon bekendgemaakt. Bij evenementen in de buitenlucht mochten sinds half december maximaal 500 mensen aanwezig zijn, maar die limiet vervalt maandag. Dat betekent onder meer dat er weer publiek welkom is bij de voetbal- en rugbywedstrijden die voor volgende week gepland staan.

De Schotse regering trok halverwege december de teugels aan vanwege het toenemende aantal besmettingen. Zo was er bij sportwedstrijden sindsdien geen publiek meer welkom, gingen de nachtclubs dicht en moeten de Schotten in de horeca onderling afstand houden.

Die aangescherpte maatregelen worden nu dus stapsgewijs versoepeld. Volgens Sturgeon is er ruimte voor optimisme, onder meer vanwege de snelle levering van boostervaccins. Hoewel het aantal ziekenhuisopnames toeneemt, gaat die toename steeds langzamer, zei ze. De premier benadrukte dat waakzaamheid nog wel geboden is. Ze hoopt dat andere coronaregels, zoals die voor het maximale aantal bezoekers bij binnenevenementen, vanaf 24 januari kunnen vervallen.

Schotland, Noord-Ierland en Wales scherpten de coronamaatregelen vorige maand alle drie aan. In Engeland, waar het aantal besmettingen toen ook flink toenam, bleven verdere beperkingen juist uit. Lees hier meer over de coronaregels in onze buurlanden.

NZa: meer operatiekamers open door uitstroom coronapatiënten

De operatiecapaciteit in Nederlandse ziekenhuizen is deze week groter dan in de afgelopen tijd, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze week zijn er 35 procent minder operatiekamers in gebruik dan voor de pandemie, terwijl dat cijfer in december en begin januari rond de 40 à 45 procent lag.

Volgens de NZa is de meest waarschijnlijke verklaring dat er minder coronapatiënten zijn opgenomen in de ziekenhuizen, waardoor er weer meer planbare zorg geleverd kan worden. Een woordvoerder vindt het nog te vroeg om te spreken van een 'kentering' in de ziekenhuiscijfers, maar zegt wel "dat ziekenhuizen nu iets van ruimte zien om weer planbare zorg te leveren."

RIVM: 'We verwachten dat we de piek nog niet hebben gehad'

Bij het RIVM werden de voorbije week bijna 202.000 nieuwe positieve tests gemeld. Aura Timen van het RIVM gaat ervan uit dat het aantal besmettingen de komende tijd verder zal toenemen.

Ze verwacht de piek pas eind eind januari, begin februari:

RIVM: 'We verwachten dat we de piek nog niet hebben gehad'

Ondernemers en burgemeesters willen eind aan winkelsluiting

Op meerdere plekken in Nederland protesteren ondernemers tegen de verplichte winkelsluiting waar ze sinds half december mee te maken hebben. Sommige winkeleigenaars doen mee met de actie 'In je hemd', waarmee ze duidelijk willen maken dat ze zich door het kabinet in hun hemd gezet voelen. In het Drentse Beilen verzamelde zich een groep ondernemers voor het gemeentehuis, waar ze hun jas en trui uittrokken om letterlijk in hun hemd te staan, schrijft RTV Drenthe.

Soortgelijke acties waren er in onder meer Zierikzee, meldt Omroep Zeeland, en in het Brabantse Asten. In Winterswijk hingen winkeliers een paar honderd hemden op in de winkelstraten "om een signaal af te geven", schrijft Omroep Gelderland.

Ondernemers uit Beilen in hun hemd voor het gemeentehuis

Ondertussen pleit de vereniging van winkeliers in Assen voor het heropenen van de winkels met behulp van verschillende corona-scenario's. Zelfs in het zwartste scenario is winkelbezoek mogelijk, volgens Mark van den Eng van MKB Retail Assen. Hij denkt aan winkelen op afspraak of met een QR-code, zegt hij tegen RTV Drenthe.

In verschillende Limburgse steden willen winkeliers zaterdag opengaan uit protest tegen de verplichte sluiting. Na Sittard en Roermond volgen nu ook Venlo en Geleen. In een aantal steden zullen de winkeliers een kraampje voor de deur zetten, omdat marktverkoop wel mag, schrijft 1Limburg. Zaterdag gingen winkels in Sittard en Roermond al open uit protest tegen de lockdown; ze moeten met lede ogen toezien hoe veel Limburgers nu naar België of Duitsland trekken om te gaan winkelen.

Noodoproep

Burgemeesters in de provincie Utrecht doen in een gezamenlijke verklaring een noodoproep aan het kabinet. Tegen RTV Utrecht zegt Sharon Dijksma, behalve burgemeester van Utrecht ook voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, dat veel ondernemers failliet dreigen te gaan. Vooral eigenaars van niet-essentiële winkels hebben meer financiële steun nodig, zeggen de burgemeesters. "Sommigen hebben hun hele pensioenspaarpot opgegeten en staan op de rand van omvallen."

Bijna helft van de volwassenen heeft boostervaccin gekregen

Tot en met zondag 9 januari zijn er 6,6 miljoen boostervaccinaties en derde prikken gezet, waarvan ruim 5,6 miljoen bij de GGD. In totaal heeft nu ongeveer 45 procent van alle 18-plussers een boostervaccin gekregen. Een week geleden was dat nog 32 procent.

De afgelopen zeven dagen hebben meer dan 13.000 mensen zich voor het eerst laten inenten, tegen iets meer dan 8500 in de beide weken ervoor. In totaal zijn momenteel ongeveer 12,2 miljoen mensen volledig gevaccineerd tegen corona.

Twitteraccounts Willem Engel tijdelijk opgeschort

Twitter heeft twee accounts van Viruswaarheid-voorman Willem Engel opgeschort. Volgens het sociale netwerk hebben de accounts de regels voor spam en manipulatie overtreden. Het gaat om een tijdelijke opschorting, laat Twitter weten.

Het account van Engel was dit weekend ook al 12 uur lang uit de lucht. Directe aanleiding daarvoor was een tweet waarin het adres van D66-leider Sigrid Kaag te zien was. Meerdere mensen rapporteerden het bericht bij Twitter, waarop de bewuste tweet werd verwijderd en het account van Engel tijdelijk ingeperkt.

29.107 positieve tests, gemiddeld stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 29.107 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1145 meer dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook. Het RIVM maakte vanmiddag bekend dat er afgelopen week meer dan 200.000 besmettingen werden geregistreerd, 77 procent meer dan in de zeven dagen daarvoor.

Minder dan 400 patiënten op IC

In de ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur 146 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 21 nieuwe patiënten bij.

Gemiddeld neemt de ziekenhuisbezetting juist af. Er liggen nu 1497 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1535), van wie 395 op de IC (gisteren: 405), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst sinds half november dat er minder dan 400 coronapatiënten op de IC liggen.

Bij het RIVM werden 18 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 17 doden per dag, tegen 27 doden per dag een week eerder.

RIVM: afgelopen week meer dan 200.000 positieve tests

Bij het RIVM zijn de afgelopen week bijna 202.000 positieve tests gemeld: een stijging van 77 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. "Nog niet eerder zagen we zulke grote aantallen in een week tijd", zegt het RIVM. Een week eerder steeg het aantal besmettingen nog met 35 procent.

Sinds de besmettelijker omikronvariant de overhand kreeg in Nederland gaat de stijging van het aantal besmettingen steeds sneller. In de voorbije week raakten vooral jongeren besmet: in de leeftijdscategorie 20-24 jaar verdrievoudigde het aantal positieve tests.

Opvallend is verder het grote aantal herinfecties. In de eerste week van dit jaar was 13 procent van de mensen die positief werden getest eerder ook al besmet geweest.

Kuipers snapt zorgen werkgevers, zwijgt over mogelijke aanpassing quarantaineregels

Minister van Volksgezondheid Kuipers heeft begrip voor de zorgen van werkgevers over de quarantaineregels, maar wil nog niet vooruitlopen op aanpassing van de regels. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat veel mensen onnodig thuiszitten en zeggen dat veel bedrijven en instellingen daardoor in de problemen komen.

De huidige lockdown geldt tot en met vrijdag, dus het kabinet zal snel een beslissing moeten nemen over wat er verder moet gebeuren. Morgen komt het Outbreak Management Team ook weer bij elkaar voor een nieuw advies. Volgens Kuipers kijkt het OMT ook naar de lengte van de quarantaine.

De meest betrokken ministers zijn over de ontwikkelingen bijgepraat door RIVM-directeur Van Dissel. Volgens Kuipers is een van de lessen daaruit dat er in andere Europese landen veel ziekenhuisopnamen zijn: "Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Verenigd Koninkrijk, dan is het aantal mensen dat opgenomen wordt in een ziekenhuis ontzettend hoog en dat leidt echt tot een ontwrichting. Dat moeten we in Nederland voorkomen."

Kuipers zei verder dat er in Nederland elke dag veel besmettingen zijn en dat er ook veel mensen in quarantaine zitten. "Het aantal patiënten dat zo ziek wordt dat ze hulp nodig hebben is gelukkig op dit moment nog laag, maar we verwachten dat het de komende periode zal stijgen."

Ongevaccineerde snowboardster nu al naar Winterspelen

De Zwitserse snowboardster Patrizia Kummer is ongevaccineerd en reist daarom nu al naar China voor de Winterspelen van volgende maand. De 34-jarige sporter moet verplicht drie weken in quarantaine voordat ze mag meedoen aan het evenement. "Ik respecteer de regels van de autoriteiten en het Internationaal Olympisch Comité", zegt Kummer. Ze heeft persoonlijke redenen om zich niet te laten inenten tegen covid-19.

Overigens is Kummer officieel nog niet opgenomen in de Zwitserse selectie. Ze heeft wel voldaan aan alle kwalificatie-eisen, maar pas na deze week wordt duidelijk welke snowboarders Zwitserland mogen vertegenwoordigen. De 34-jarige sporter kan daar vanwege de quarantaineverplichting niet op wachten.

Britse premier geeft geen commentaar op 'neem je eigen drank mee'- feest

De Britse premier Johnson gaat voorlopig niet reageren op beschuldigingen over een feestje aan Downing Street tijdens de lockdown van mei vorig jaar. "Gezien alle speculatie is het goed om eerst het onafhankelijke onderzoek naar de kwestie af te wachten", zegt een woordvoerder van de premier.

Britse kranten pakten vanmorgen groot uit met het schandaal. Ooggetuigen en gasten op het feest spreken van zo'n dertig aanwezigen, die allemaal waren opgeroepen eigen drank mee te nemen. Johnson en zijn vrouw zouden er ook zijn geweest, maar de premier weigert daarover uitsluitsel te geven.

Op het moment van het feestje gold in het Verenigd Koninkrijk een strenge lockdown. De politie is in contact met de Britse regering om de veronderstelde overtreding van de coronaregels te onderzoeken.

De zaak leidt tot veel ophef. "Er zijn meer mensen overleden omdat mensen zoals Johnson zijn eigen regels niet serieus nemen", zei de voorzitter van een belangenvereniging voor coronaslachtoffers op Sky News. Ze noemt het feestje minachtend voor de mensen die iemand verloren hebben aan covid-19.

'Dit kan zo niet langer doorgaan'

Sportkoepel demonstreert in Den Haag

Vorig jaar nog slechter voor bioscopen dan 2020

2021 was een historisch slecht jaar voor de Nederlandse bioscopen en filmtheaters, blijkt uit de jaarcijfers. Vorig jaar werden er 14,3 miljoen bezoeken geregistreerd, een daling van 14,6 procent ten opzichte van 2020. De slechte jaarcijfers hebben volgens de sector alles te maken met de coronamaatregelen.

In vergelijking met 2019, het laatste volle jaar voor de coronapandemie, is het aantal bioscoopbezoeken gedaald met 62,4 procent. Nooit eerder zijn mensen gemiddeld zo weinig naar de film geweest als vorig jaar, melden brancheverenigingen FDN en NVBF. De totale omzet uit bioscoopkaartjes was 143 miljoen euro over vorig jaar. Dat is ruim 5 procent minder dan vorig jaar en bijna 60 procent minder dan in 2019.

Veruit de best bezochte film van vorig jaar was James Bond-film No Time To Die. Deze productie trok ruim 1,7 miljoen bezoeken. De Slag om de Schelde werd door ruim een half miljoen mensen gezien in de bioscoop en is daarmee de best presenterende Nederlandse film.

In Engeland geen PCR-test meer bij besmetting zonder symptomen

Iedereen die in Engeland via een zelftest vaststelt dat hij of zij besmet is, hoeft vervolgens geen PCR-test meer te ondergaan. Dat hebben de Britse autoriteiten besloten, meldt de BBC.

De reden voor het besluit is tweeledig. Aan de ene kant nadert de PCR-testcapaciteit in Engeland snel het maximum van 800.000 per dag. Aan de andere kant zijn de zelftesten volgens het Britse zorginstituut UKHSA accuraat genoeg voor deze beleidswissel. De autoriteiten willen PCR-testcapaciteiten reserveren voor mensen die ziek worden en voor essentiële beroepsgroepen.

Gisteren werden in het Verenigd Koninkrijk 142.000 nieuwe besmettingen gemeld. De besmettingscijfers lijken iets te stabiliseren na de piek van vorige week dinsdag. Toen werden er ruim 218.000 positieve tests geregistreerd.

WHO-baas: in dit tempo krijgt ruim helft van alle Europeanen omikron

In het huidige tempo is de verwachting dat de helft van alle Europeanen de komende zes tot acht weken besmet raakt met de omikronvariant. Dat heeft WHO-chef van Europa Hans Kluge gezegd op basis van voorspellingen door het het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME).

In zijn briefing aan journalisten spreekt Kluge van een ongekend aantal vastgestelde besmettingen op het Europese continent. Het gaat om ruim 7 miljoen gemelde positieve tests in de eerste week van januari. In veel landen is de toename van het aantal infecties met omikron volgens hem inmiddels gestabiliseerd, maar het blijven er fors meer dan met de deltavariant.

Recent verzamelde data bevestigen dat de omikronvariant fors besmettelijker is dan voorgaande varianten van covid-19. Kluge wijst erop dat er nog altijd meer onderzoek nodig is om de variant beter te begrijpen.

Artsen willen heropening priklocaties in kwetsbare wijken

Open zo snel mogelijk de kleine priklocaties in kwetsbare wijken om de 'vaccinatiekloof' tegen te gaan. Daartoe roepen twee artsen op. "Het liefst gaan we zo snel mogelijk terug de wijk in", zegt internist Robin Peeters van het Erasmus MC tegen het ANP.

Hij en de Rotterdamse huisarts Shakib Sana zien grote verschillen per wijk. In welvarende wijken als Kralingen en Hillegersberg heeft volgens hen bijna 50 procent van de inwoners boven de 45 jaar een booster gehaald. "In kwetsbare wijken blijft dat ver achter, in sommige wijken ligt het onder de 20 procent."

Grootschalige priklocaties blijven cruciaal in de boostercampagne, benadrukt het artsenduo. De verwachting is dat een persoonlijkere aanpak in kwetsbare wijken meer mensen zal overtuigen tot vaccinatie. Sana en Peeters gingen eerder met collega's de wijk in om mensen op markten en andere openbare plekken voorlichting te geven over de coronavaccins. Aansluitend konden mensen zich laten vaccineren bij kleinschalige priklocaties van de GGD. Dat was een succes volgens de twee artsen.

Drogisterijen: tekort aan mondkapjes van type 2

Er zijn volgens drogisterijen niet voldoende mondkapjes van type 2 op voorraad. Dit soort mondkapjes moeten volgens het OMT de standaard worden op plekken waar mensen niet voldoende afstand kunnen bewaren.

"Als het OMT-advies wordt overgenomen, verwachten we dat ze snel zijn uitverkocht", zegt directeur van Centraal Bureau Drogisterijbedrijven Jos Jongstra. Hij bevestigt het nieuws na berichtgeving door RTL Nieuws. Drogisterijen hebben vooral type 1-mondkapjes op voorraad, maar die worden door het OMT afgeraden.

Het Outbreak Management Team adviseerde het kabinet gisteren om voortaan ook in drukke, publieke buitenruimtes minimaal type 2-mondmaskers te dragen. Er is nog geen besluit over genomen, maar doorgaans neemt het kabinet zulke adviezen over.

Type 2 werd voorheen alleen geadviseerd voor zorgmedewerkers. De CBD-directeur zegt dat er wel gesprekken lopen over de aanschaf van grote partijen, maar dat het nog wel even duurt voordat er voldoende van beschikbaar zijn. Details over hoeveel voorraad er nu is, zegt hij niet te kunnen geven. Daarvoor zijn de verschillen lokaal te groot.

In deze slider zie je het verschil tussen de verschillende mondkapjes:

Mexicaanse president opnieuw besmet

President Andrés Manuel López Obrador van Mexico is voor de tweede keer besmet geraakt met covid-19. Hij zegt op Twitter dat hij alleen last heeft van milde symptomen en zal de komende tijd werken vanuit zelfisolatie. De 68-jarige president testte een jaar geleden ook positief op het coronavirus. Ook toen had hij er naar eigen zeggen niet veel last van.

In Mexico zijn sinds het begin van de pandemie ruim 300.000 coronapatiënten overleden. Meer dan 4 miljoen mensen zijn er positief getest, maar het werkelijke aantal besmettingen is volgens experts een stuk hoger.

Ook Polen telt ruim 100.000 coronadoden

In Polen zijn inmiddels meer dan 100.000 coronapatiënten overleden sinds het begin van de pandemie. Minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski heeft dat bekendgemaakt. Polen is een van de zwaarst getroffen landen van Europa. Met ruim 4 miljoen geregistreerde besmettingen zijn er meer dan 100.000 coronapatiënten overleden.

Ter vergelijking: in het Verenigd Koninkrijk zijn ruim 150.000 mensen overleden op 14 miljoen vastgestelde besmettingen. Behalve Polen en het Verenigd Koninkrijk passeerden ook Duitsland, Italië, Frankrijk en Oekraïne al de 100.000 coronadoden. Ook dat zijn allemaal landen met tientallen miljoenen inwoners.

Jongeren mogen weer buiten sporten tot 20.00 uur

Jongeren tot en met 17 jaar mogen vanaf vandaag weer langer buiten sporten bij een vereniging. Eerst mochten zij buiten trainen tot 17.00 uur en dat is nu weer tot 20.00 uur. De coronamaatregelen voor volwassenen blijven op dit punt onveranderd.

Wedstrijden blijven voorlopig nog verboden, ook voor de leeftijdsgroep tot en met 17 jaar oud.

Er wordt binnenkort een nieuwe coronapersconferentie verwacht, de eerste van het nieuwe kabinet, maar een precieze datum is nog niet genoemd. Gisteren adviseerde het OMT om op meer plekken een medisch mondmasker te dragen.

Derde Chinese miljoenenstad in lockdown

In China is een derde grote stad in lockdown, genaamd Anyang, vanwege een uitbraak van covid-19. Inmiddels moeten in China nu ongeveer 20 miljoen Chinezen thuisblijven om verdere besmettingen te voorkomen.

Het is onduidelijk hoelang de lockdown geldt voor de 5,5 miljoen inwoners van Anyang. In de stad zijn maandag voor het eerst twee gevallen van de besmettelijke omikronvariant vastgesteld. De overheid zet in op een massaal testen om alle infecties met deze variant op te sporen, meldt persbureau AP.

Behalve Anyang zijn ook de miljoenensteden Xi'an en Yuzhou in lockdown. Daar zijn tot nu toe nog geen omikronbesmettingen vastgesteld.

Bondsdag scherpt coronaregels aan

De Duitse Bondsdag scherpt de coronaregels aan. Enkel parlementsleden en medewerkers die twee keer zijn gevaccineerd of een herstelbewijs hebben met één vaccinatie krijgen nog toegang tot sessies in de plenaire zaal. Daarnaast moeten zij bewijs van een negatieve test bij zich hebben, schrijft Bondsdag-directeur Müller in een brief aan de 736 leden van de Bondsdag. Persbureau DPA heeft de brief in bezit.

Wie onlangs een boosterprik heeft gehad, hoeft geen negatieve test te laten zien. Parlementsleden die geen vaccinatiebewijs hebben, mogen sessies alleen bijwonen op de publieke tribune. Ze moeten wel negatief zijn getest, anders komen ze de Bondsdag niet in. Verder worden overal in het parlementsgebouw de zogenoemde FFP2-maskers verplicht.

Eerste dag van minister Ernst Kuipers

Ernst Kuipers, de opvolger van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, beleefde gisteren zijn eerste echte dag als bewindspersoon in kabinet Rutte IV. In onderstaande video benadrukt hij dat hij vooral niet 'coronaminister' wil zijn. Hij houdt zich liever bezig met "de lange termijn", omdat er volgens hem een nieuwe fase aanbreekt in de pandemie. Verder wilde Kuipers niet vooruitlopen op een mogelijke persconferentie, aanstaande vrijdag. Eerst moet er nagedacht worden over "wat de beste koers is" voor de komende periode:

Kuipers: 'Ik wil helemaal geen coronaminister worden'

In VS ruim een miljoen besmettingen op een dag

Het aantal coronabesmettingen in de VS blijft toenemen. Maandag telde het land ruim 1,3 miljoen nieuwe coronagevallen, meldt persbureau Reuters. Niet eerder werden er in een land op één dag zoveel besmettingen gemeld. Ruim een week geleden meldde de VS ook al meer dan een miljoen besmettingen op een dag. Het daggemiddelde ligt nu op ruim 700.000 infecties per dag. Dat is een verdrievoudiging in twee weken tijd, aldus Reuters.

Ook het aantal ziekenhuisopnames in de VS neemt toe. In de afgelopen drie weken is het aantal opnames verdubbeld. Er liggen nu een recordaantal van ruim 135.000 coronapatiënten in Amerikaanse ziekenhuizen. De vele besmettingen leiden tot problemen op tal van plekken. Zo zijn in Chicago de scholen al vier dagen op rij dicht, omdat leraren zich niet veilig voelen. In New York zijn drie metrolijnen buiten dienst gesteld vanwege de vele besmettingen onder het personeel.

Welkom!

Goedemorgen en welkom in een nieuw coronablog. Volg hier het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland van dinsdag 11 januari. Het blog van gisteren lees je hier terug.