NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Opnieuw volle treinen vandaag naar Antwerpen • Parijs verplicht mondkapje op straat

Liveblog gesloten
 • Gommers betreurt uitspraak dat corona 'peanuts' is voor jongeren

  Intensivist Diederik Gommers betreurt uitspraken die hij heeft gedaan in een online interview over de impact van de coronamaatregelen op jongeren. In het bijna 20 minuten durende gesprek zei Gommers "de hele covid is peanuts" en "alle jongeren worden er helemaal niet ziek van". Op Instagram laat hij weten dat het daarmee niet zijn bedoeling is om minachtend te doen over het virus.

 • Files door verlichte boerderijenroute

  Een verlichte boerderijenroute in de omgeving van het Utrechtse Leusden, Woudenberg en Renswoude heeft zo veel bezoekers getrokken, dat de organisatie vroegtijdig de stekker uit het initiatief heeft getrokken. Volgens RTV Utrecht stond het op lokale wegen al snel muurvast.

  Langs de boerderijen was vanavond een route uitgestippeld waar mensen met de auto van 18.00 uur tot 20.30 uur langs konden rijen. Als letterlijk lichtpuntje in donkere dagen hadden boerderijen en tuinders hun erf versierd met verlichting. Mensen mochten tussendoor niet uitstappen en konden de boerderijen alleen vanuit de auto bekijken.

  Om 19.30 uur liet de organisatie echter al weten dat het te druk was. Er werd verzocht om niet meer aan te sluiten en als het kon, naar huis te gaan.

 • Mondkapje weer verplicht op straat in Parijs

  Vanaf vrijdag is het dragen van een mondkapje op straat verplicht in Parijs. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 135 euro, heeft het stadsbestuur besloten. In Frankrijk geldt al een mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes en het openbaar vervoer.

  Parijs voert de maatregel nu ook op straat weer in vanwege het oplopend aantal besmettingen in Frankrijk. Vandaag registreerde het land meer dan 200.000 positieve tests in een dag tijd, het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. De Franse hoofdstad kende in eerdere fases van de pandemie ook al een mondkapjesplicht op straat.

 • Ook vandaag was het druk in de trein naar Antwerpen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Drukte in de trein naar Antwerpen: 'Lekker shoppen'
 • 'Coronamaatregelen in Nederland te voorzichtig'

  De Belgische viroloog Marc Van Ranst noemt de maatregelen in Nederland te voorzichtig. "Als wij in België zenuwachtig worden, is het al pure paniek in Nederland", zegt Van Ranst. "Als er in Nederland meer IC-bedden waren, was er nu waarschijnlijk geen lockdown."

  Of het demissionaire kabinet harder aan de IC-capaciteit had moeten werken? "Het is makkelijk om te zeggen: er hadden nu meer bedden moeten zijn. Een bed neerzetten is niet moeilijk. Maar je moet wel de verpleegkundigen en artsen vinden. Anders houdt het op." De viroloog heeft daarom wel begrip voor de maatregelen in Nederland, hoewel hij dus ook vindt dat ze te voorzichtig zijn.

  Lees hier meer over de verschillen tussen België en Nederland in de corona-aanpak:

 • 'Isolatietijd in VS verkort uit vrees voor verstoring essentiële diensten'

  De aanbevolen isolatietijd in de Verenigde Staten na een coronabesmetting is verkort uit vrees dat essentiële diensten anders verstoord zullen raken. Dat zeggen bronnen tegen de Amerikaanse krant The Washington Post.

  Gezondheidsdienst CDC adviseerde deze week om de isolatietijd na een asymptomatische coronabesmetting te halveren van tien naar vijf dagen. Daarna moet dan nog vijf dagen een mondkapje worden gedragen.

  Het CDC paste het advies aan op basis van het nieuwe inzicht dat mensen het besmettelijkst zijn twee dagen voordat ze ziekteverschijnselen hebben en de twee tot drie dagen daarna. Dat betekent volgens CDC-topvrouw Rochelle Walensky dat de kans op overdracht vijf dagen na een positieve test beperkt is.

  Maar volgens bronnen van The Washington Post heeft vooral de vrees dat essentiële diensten in de knel zouden raken door personeelstekorten meegespeeld om het besluit te nemen. Het besluit zou gevolgd zijn op koortsachtig overleg tussen topfunctionarissen in het kerstweekend.

  Gezondheidsfunctionarissen vrezen dat tienduizenden brandweerlieden, agenten en supermarktmedewerkers thuis zouden komen te zitten, nu het aantal coronabesmettingen in de VS ook snel oploopt.

  Zorgpersoneel in Canada

  In buurland Canada mogen besmette zorgmedewerkers die geen ziekteverschijnselen vertonen in de provincie Quebec aan het werk blijven, om een tekort aan personeel in de zorg te voorkomen. Vakbonden maken zich zorgen over die beslissing. Zorgpersoneel wordt zo nog verder aan risico's blootgesteld, stellen ze.

 • Kabinet houdt rekening met twee extra boosterrondes volgend jaar

  Het kabinet houdt er rekening mee dat er volgend jaar drie boosterrondes nodig zijn voor vaccinatie tegen het coronavirus (de ene die nu al loopt en nog twee extra), en ten minste een in 2023. Demissionair minister De Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat hij samen met het RIVM zo goed mogelijk in kaart probeert te brengen hoeveel vaccins er nodig zijn.

  "Dat is niet eenvoudig aangezien we hierbij met een groot aantal, deels nog onbekende, variabelen rekening moeten houden. Het kabinet kiest daarom zoveel mogelijk voor zekerheid."

  De Jonge meldt aan de Kamer dat Nederland boven op de al eerder gekochte doses nog eens een kleine zes miljoen doses vaccin van BioNTech/Pfizer bestelt. Dat zouden dan vaccins kunnen zijn die zijn aangepast aan de omikronvariant.

 • Ziekenhuizen onderzoeken of CT-scans behandelingen kunnen verbeteren

  De Nederlandse academische ziekenhuizen doen onderzoek naar hoe CT-scans kunnen helpen bij het gerichter en sneller behandelen van coronapatiënten. De onderzoekers proberen een verband te leggen tussen informatie uit de scans van ongeveer duizend patiënten en hun ziekteverloop. Ze kijken daarbij naar bijvoorbeeld de opnameduur, behandelvorm en eventueel ontstane complicaties. Bij een CT-scan wordt een opname gemaakt van het lichaam van een patiënt, waarop onder meer afwijkingen in de longen gezien kunnen worden.

  Met de resultaten van het onderzoek hopen de ziekenhuizen antwoord te krijgen op de vraag of op basis van informatie die uit de CT-scans komt vroegtijdige keuzes voor een gerichte behandeling gemaakt kunnen worden. Niet iedere patiënt heeft namelijk evenveel baat bij dezelfde medicijnen. Zo dienen ziekenhuizen ontstekingsremmers toe die een positief effect lijken te hebben op de afweer, maar niet iedere ernstig zieke coronapatiënt reageert hier even goed op. De ziekenhuizen willen daarom nauwkeuriger kunnen inschatten bij wie deze medicijnen goed werken, wat weer een positief effect heeft op de behandeling.

  Aan het onderzoek werken wetenschappers van alle academische ziekenhuizen in Nederland mee. Het Maastricht UMC+ coördineert het onderzoek, waar een subsidie van bijna 800.000 euro aan is verstrekt van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

 • WHO-baas optimistisch over 2022

  De Wereldgezondheidsorganisatie is hoopvol dat het ergste van de coronapandemie in 2022 achter de rug zal zijn. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zei in een persbijeenkomst optimistisch te zijn dat volgend jaar het jaar kan zijn waarin de acute fase van de pandemie over kan zijn.

  De WHO maakt zich nog wel zorgen over de omikronvariant die wereldwijd steeds meer om zich heen grijpt. Gecombineerd met de deltavariant kan omikron voor een golf aan besmettingen zorgen, zei Tedros. Ook benadrukte de WHO-baas nogmaals dat het eerlijk verdelen van vaccins over landen wereldwijd de sleutel tot het einde van de pandemie blijft.

  Landen hebben volgens hem de doelstellingen van het aantal te doneren vaccins aan armere landen grotendeels niet gehaald. Als er al gedoneerde vaccins aankwamen, waren ze bijna over de datum, zegt Tedros. Dat het doel om 40 procent van de wereldbevolking dit jaar te vaccineren niet is gehaald, is volgens hem een schande. "Het kost levens en het geeft het virus de kans om ongecontroleerd te blijven circuleren en muteren."

 • Antwerpse ondernemers blij met dagjesmensen uit Nederland

  Waar de Antwerpse gouverneur Nederlanders heeft opgeroepen om niet naar België te komen, zijn ondernemers in Antwerpen juist blij met de dagjesmensen. Volgens de VRT spreken de meeste ondernemers van 20 procent meer omzet dan verwacht. Een vereniging van horeca-uitbaters zegt dat Nederlanders de eindejaarsomzet hebben gered.

  "We bereiken weer normale omzetten", zegt de voorzitter van horecavereniging vzw Groenplaats. "We kijken dan naar de cijfers van 2019, van voor corona dus. Het is echt sinds de Nederlanders naar hier zijn gekomen dat we die omzetten weer halen, ondanks het feit dat de horeca nog altijd om 23.00 uur dicht moet. Op dit moment zorgen Nederlanders gemakkelijk voor 20 tot 30 procent van onze omzet, denk ik."

  De afgelopen dagen zorgen Nederlanders die hier de lockdown willen ontvluchten voor drukte in onder meer Antwerpen. Demissionair minister De Jonge riep vandaag op om vooral niet naar België te reizen voor een dagje uit. "Het is niet zo moeilijk om te bedenken dat als het hier niet verstandig is om naar een drukke winkelstraat te gaan, dat het daar ook niet verstandig is. Ik doe een dringende oproep: blijf thuis."

  Volle terrassen in Antwerpen ANP
 • Supermarkten behaalden recordomzet in kerstweek

  Supermarkten hebben nog nooit zo veel omzet behaald in een week tijd als de kerstweek dit jaar. Onderzoeksbureau NielsenIQ kwam tot een totale omzet van 1,06 miljard euro, meldt persbureau ANP. Dat is 3,7 procent meer dan vorig jaar in dezelfde week.

  Het onderzoeksbureau denkt dat de lockdown en de sluiting van de horeca mensen massaal hebben doen besluiten om hun kerstlekkernijen in te kopen bij de supermarkt.

  Het is de derde keer dat bij supermarkten meer dan 1 miljard euro in een week is uitgegeven. De vorige recordweek was eerder dit jaar in de week voor Pasen. Daarvoor was het de week in aanloop naar Kerst vorig jaar.

 • Schotland roept op: vier jaarwisseling niet in Engeland

  De Schotse regering heeft inwoners opgeroepen om de jaarwisseling niet in Engeland te vieren. Daar gelden momenteel veel minder strengere coronamaatregelen dan in Schotland. De Britse premier Johnson besloot om voor Engeland geen nieuwe beperkingen op te leggen, terwijl in Schotland 'niveau 4' van kracht is, wat neerkomt op een lockdown.

  De Schotse vicepremier heeft tegen de BBC gezegd dat het verkeerd zou zijn om daarom tijdens de jaarwisseling naar Engeland te trekken. "Omdat we een ernstige situatie onder controle moeten proberen te krijgen. We vragen iedereen om daarin hun verantwoordelijkheid te nemen." Hij roept Schotten op om de jaarwisseling thuis te vieren.

  Toch melden Britse media dat Engelse horecabedrijven zoals pubs zich al opmaken voor zeker 100.000 extra klanten op Oudejaarsavond, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Eerlijk gezegd zal de Engelse horeca die extra gasten wel verwelkomen. Ze hebben een lastig jaar achter de rug en ik denk dat er wel kroegen zijn die daar heel blij mee zijn."

 • 20.000 60-plussers vervroegen boosterafspraak

  Rond de 20.000 60-plussers hebben na een sms van de GGD hun afspraak voor een boosterprik vervroegd. De GGD wil hen graag zo snel mogelijk een oppepprik geven vanwege de omikronvariant.

  In een eerdere fase van de boostercampagne konden mensen pas zes maanden na hun laatste prik of een doorgemaakte coronabesmetting een boosterprik krijgen. Toen het demissionaire kabinet die termijn inkortte naar drie maanden, had een deel van de 60-plussers al een afspraak gemaakt voor in januari. Mensen van zestig jaar en ouder die hun afspraak na 9 januari gepland hadden, kregen daarom dit weekend een sms van de GGD met daarin instructies voor het vervroegen van de afspraak. De gezondheidsdienst stuurde dat bericht naar zo'n 45.000 mensen.

  De GGD stuurde eenzelfde sms eerder ook naar 75-plussers die een afspraak na 9 januari hadden staan, maar die oproep heeft tot weinig verplaatste afspraken geleid. Ook een deel van de mensen die elk jaar in aanmerking komen voor de griepprik, kreeg een sms van de GGD om de boosterafspraak te vervroegen. Het gaat om mensen die een verhoogd risico lopen door bijvoorbeeld een longaandoening als bronchitis.

 • Versneld nieuwe coronamaatregelen in Griekenland

  Griekenland voert versneld nieuwe coronamaatregelen in. Die zouden eigenlijk op 3 januari ingaan, maar de Griekse overheid heeft de regels naar voren geschoven vanwege het oplopend aantal besmettingen de laatste dagen. Gisteren werd met bijna 22.000 positieve tests het hoogste aantal tot nu geregistreerd.

  De nieuwe beperkingen houden in dat vanaf morgen horeca en andere uitgaansgelegenheden om middernacht de deuren sluiten. Bezoekers moeten een vaste zitplaats hebben en mogen met maximaal zes personen aan een tafel zitten. Muziek is niet toegestaan. Alleen op Oudejaarsnacht geldt een uitzondering, dan mogen uitgaansgelegenheden tot 02.00 uur open zijn, wel met dezelfde beperkingen.

  Een andere maatregel die Griekenland invoert is het beperken van de publiekscapaciteit in sportstadions. Daar mag 10 procent van de maximale capaciteit worden benut, met maximaal 1000 personen per locatie. Op de werkvloer moet de helft van het personeel thuiswerken.

  Vorige week maakte de overheid al bekend dat de mondkapjesplicht in supermarkten, het openbaar vervoer en voor horecapersoneel aangescherpt wordt. Voortaan is een extra beschermend mondkapje of een dubbel chirurgisch masker verplicht. De maatregelen gelden in ieder geval tot 16 januari.

 • 15.804 positieve tests, stijging dag na storing

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 15.804 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 6622 meer dan gisteren. Gisteren was er sprake van een technische storing waardoor de gegevens niet volledig zijn doorgekomen bij het RIVM.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 12.390 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 8 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  Bij het RIVM werden 51 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 39 doden per dag, tegen 46 doden per dag een week eerder.

  In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

  1/2 NOS
  2/2 NOS