liveblog
NOS NieuwsAangepast

The Streamers trekken twee miljoen kijkers • Forse stijging aantal besmettingen Amsterdam

liveblog gesloten

The Streamers trekken twee miljoen kijkers

De livestream van het optreden van de gelegenheidsband The Streamers is vanavond al bekeken door zeker twee miljoen mensen in honderd verschillende landen, zegt de organisatie. Bij de start van het optreden, om 20.45 uur, zaten volgens de organisatie al twee miljoen mensen klaar voor het optreden.

De show in de Efteling begon met Guus Meeuwis, Nick Schilder en Emma Heesters, die samen It's beginning to look a lot like Christmas zongen. Andere artiesten die meedoen zijn onder meer Suzan en Freek, VanVelzen, Diggy Dex, Maan en Ronnie Flex.

The Streamers kampten dit keer niet met technisch malheur. Bij het vorige optreden, op Koningsdag, begon het concert later vanwege technische problemen. Er keken toen volgens de organisatie op het hoogtepunt ongeveer 2,4 miljoen mensen naar het online evenement. The Streamers werden in de coronatijd in het leven geroepen, omdat de artiesten niet konden optreden.

Duizenden demonstranten bij vreedzaam verlopen cultuurprotest Brussel

In Brussel hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen de sluiting van concertzalen, bioscopen en theaters. Volgens de politie waren er zo'n 5000 deelnemers, volgens de organisatoren zeker 12.000, meldt de VRT. Voor zover bekend is het protest vreedzaam verlopen.

'Geen toekomst zonder cultuur', 'the show must go on', zulke leuzen hadden aanwezigen op hun spandoeken staan. Ze protesteerden tegen het besluit van de Belgische regering om de cultuursector met ingang van vandaag te sluiten in de strijd tegen de recente besmettingsgolf.

Cultuursector België in actie tegen sluiting: 'Deze straf is niet uit te leggen'

"Alleen de cultuur sluiten is ridicuul", zei artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg Michael De Cock tegen het Nieuwsblad. "Men beseft dat dit niet meer kan en dat de genomen maatregelen niet coherent zijn."

Volgens de VRT hebben sommige bioscopen en theaterzalen in Brussel en in Wallonië het regeringsbesluit genegeerd. Een aantal ervan is vandaag gewoon opengegaan.

Forse stijging aantal gemelde besmettingen Amsterdam

In een week tijd is het aantal geregistreerde positieve coronatests in en rondom Amsterdam fors gestegen. Het gaat om een toename van zo'n 22 procent in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, terwijl in de overige regio's juist een daling te zien is.

Het is moeilijk exact te zeggen waardoor de besmettingscijfers in de hoofdstad toenemen. Het is aannemelijk dat de aanwezigheid van de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus een grote rol speelt. In Amsterdam lijkt de verspreiding hiervan het snelst te gaan. Sinds deze week ging het in ruim de helft van alle onderzochte positieve monsters om de omikronvariant.

Landelijk daalt het aantal gemelde positieve tests nog altijd, maar afgelopen week wel minder snel dan de week ervoor.

Geboortejaren 1976 en 1977 aan beurt voor boosterafspraak

Sinds 16.00 uur mogen ook mensen die geboren zijn in 1976 en 1977 een afspraak maken voor een boosterprik. Het is niet nodig om te wachten op een uitnodigingsbrief.

Eerder vandaag kwamen personen uit 1974 en 1975 aan de beurt. Later op de dag maakte demissionair minister Hugo de Jonge bekend dat er nog twee jaartallen bij zijn gekomen.

RIVM: 11.962 positieve tests, daling zet door

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.962 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 639 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 12.195 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 14 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

11 overleden covidpatiënten

Bij het RIVM werden 11 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 36 doden per dag, tegen 51 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

2002 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen zijn 121 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 23 nieuwe patiënten bij.

De bezetting in de ziekenhuizen nam licht toe. Er liggen nu 2002 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1997), van wie 560 op de IC (gisteren: 553), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Momenteel liggen er 19 patiënten in Duitsland op de IC.

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

Protest Belgische cultuursector tegen nieuwe coronamaatregelen

In Brussel is een demonstratie tegen de sluiting van de cultuursector begonnen. Vandaag zijn strengere coronamaatregelen ingegaan en moeten theaters, concertzalen en bioscopen tot eind januari de deuren sluiten. Musea en de horeca blijven open.

Bij de betoging houden diverse acteurs en theatermakers een toespraak, meldt de VRT. Ook zullen artiesten optreden. Demonstranten is gevraagd om in het zwart gekleed te komen. De organisatoren en de politie rekenen volgens de omroep op meer dan 5000 deelnemers.

De cultuursector in België vindt de nieuwe regels onaanvaardbaar. Het is bewezen dat theater- en bioscoopzalen met de genomen maatregelen veilig zijn stellen ze. Ook de Belgische viroloog Marc van Ranst zei deze week in gesprek met de VRT dat de inschatting van experts is dat door goede ventilatie bioscopen en theaters open kunnen blijven.

Uit protest zijn verschillende bioscopen ondanks de nieuwe regels opengebleven. De politie in Brussel zegt niet te controleren of de regels worden nageleefd.

Oman verplicht twee doses van coronavaccin voor buitenlanders

Oman stelt een volledige vaccinatie met een coronavaccin verplicht voor niet-inwoners die het sultanaat in willen reizen. De regel geldt voor reizigers boven de 18 jaar, meldt het staatspersbureau van Oman. Ze moeten op zijn minst twee doses hebben gehad om het land in te kunnen reizen.

Het sultanaat heeft daarnaast besloten om het inreisverbod voor een aantal landen op te heffen. Het gaat om landen als Zuid-Afrika, Namibië en Mozambique.

Merendeel priklocaties is Tweede Kerstdag open en vol

Ook Tweede Kerstdag wordt dit jaar anders dan normaal gevierd. Geen traditionele topdrukte bij meubelboulevards of tuincentra vanwege de geldende coronamaatregelen, maar wel bij priklocaties van de GGD.

"We blijven ook vandaag prikken, op afspraak. De regionale GGD's bepalen welke locaties open zijn, maar het merendeel is open en vol", meldt een woordvoerder van de landelijke GGD.

In dit artikel lees je wat er ondanks de coronamaatregelen wel te doen is op deze Tweede Kerstdag:

Tim Krul positief getest, weinig Engels voetbal op Boxing Day

Tim Krul is voor de tweede keer dit jaar positief getest op het coronavirus. De keeper van Norwich City moet daarom op Tweede Kerstdag het duel met Arsenal missen.

Het is een chaos in de Premier League, waar nog steeds voor volle tribunes wordt gevoetbald, maar de laatste twee weken al dertien duels vanwege corona-uitbraken werden afgelast. Dat is inclusief drie wedstrijden vandaag, op de befaamde Boxing Day zoals Tweede Kerstdag in Groot-Brittannië heet. Die is traditioneel volgepland met voetbalwedstrijden, maar dit jaar even niet.

Op de lagere profniveaus gaan slechts tien van de 32 geplande wedstijden door. Gevreesd wordt daarom ook dat de stadions binnenkort weer gesloten worden voor publiek.

Hoofd Ierse gezondheidsdienst roept op om winkels te vermijden

Het hoofd van de Ierse gezondheidsdienst heeft inwoners opgeroepen om drukke plekken zoals winkels te vermijden. De waarschuwing van Tony Holohan komt op St. Stephen's Day, de nationale feestdag in Ierland na Kerstdag, als traditioneel veel winkels uitverkoop hebben. Holohan gaf voor Kerst al het advies om geen mensen uit andere huishoudens binnen te ontmoeten.

In Ierland neemt het aantal coronabesmettingen snel toe. De besmettelijke omikronvariant van het virus is er inmiddels dominant. Op 24 december telde het land, met 13.765 infecties, het hoogste aantal besmettingen op één dag: ruim twee keer zoveel als vier dagen eerder. Het aantal ziekenhuisopnames ligt vooralsnog op het laagste niveau sinds oktober. Maar de Ierse regering verwacht dat de komende dagen ook dit aantal weer zal stijgen.

De Ierse regering heeft de openingstijden van bars en restaurants ingeperkt en nachtclubs laten sluiten. Maar er zijn nog geen officiële beperkingen opgelegd aan winkels, afgezien van de verplichting tot het dragen van mondkapjes. "Het is belangrijk dat we allemaal onze contacten beperken en drukke plaatsen zoveel mogelijk vermijden," benadrukte Holohan. "En als je nog een boosterdosis van het covid-19-vaccin moet krijgen, neem dan alle mogelijke maatregelen om jezelf te beschermen totdat je daarvoor in aanmerking komt."

Meer dan 90 procent van alle Ieren boven de 12 jaar is volledig gevaccineerd, dat is een van de hoogste vaccinatiegraden van Europa.

Geboortejaren 1974 en 1975 mogen boosterafspraak maken

Wie geboren is in 1974 of 1975 mag vanaf 11.00 uur online een afspraak maken voor een boosterprik. Het is niet nodig om te wachten op een uitnodigingsbrief.

Ruim 6000 'kerstvluchten' geannuleerd

Rond Kerst zijn wereldwijd meer dan 6000 vluchten geschrapt. Ook kampten zo'n 19.000 andere vluchten gisteren en vrijdag met vertraging, blijkt uit cijfers van de website Flight Aware. Vandaag zijn tot nu toe meer dan 1500 vluchten geannuleerd. Gisteren waren het er bijna 2800, vrijdag 2400.

De problemen worden deels veroorzaakt door het toenemend aantal besmettingen wereldwijd met de omikronvariant. Ook onder medewerkers van luchtvaartmaatschappijen grijpt de nieuwe variant om zich heen, waardoor de bedrijven soms geen andere mogelijkheid hebben dan vluchten af te blazen. In onder meer de Verenigde Staten zijn de problemen groot. Op Twitter schrijven reizigers dat ze door de geannuleerde vluchten niet met Kerst thuis kunnen zijn.

Strengere maatregelen in België, politie Brussel controleert niet bij bioscopen

België voert vandaag de aangekondigde strengere coronamaatregelen in. Bioscopen, concertzalen en theaters gaan dicht tot eind januari om de verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan.

Andere maatregelen zijn onder meer dat alle binnenactiviteiten worden afgelast, er geen publiek meer aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden en dat mensen maximaal met zijn tweeën mogen winkelen. Musea blijven open en ook kerstmarkten en bijvoorbeeld huwelijken en begrafenissen mogen, met aanwezigen, blijven doorgaan. Ook de horeca blijft open.

De politie van Brussel zegt tegen de omroep VRT niet te gaan controleren op bioscopen die de gedwongen sluiting negeren. Een aantal bioscopen in de stad heeft laten weten vandaag open te blijven. De filmzalen vinden dat ze hebben bewezen dat een bezoek aan de bioscoop veilig is.

De Belgische viroloog Marc van Ranst deelt hun onbegrip. Hij zegt ook niet te begrijpen waarom bioscopen dicht moeten terwijl de horeca open mag blijven. De inschatting van de experts was dat theaters en bioscopen open konden blijven, omdat er goed wordt geventileerd en de situatie daardoor goed beheersbaar is, stelt hij. "Wanneer je ziet dat de kerstmarkten wel openblijven, dan kan je zeggen dat de glühwein het gewonnen heeft van de cultuur", zei Van Ranst tegen de VRT.

Ook op Eerste Kerstdag massaal geboosterd

Op verschillende plekken in het land hebben mensen op Eerste Kerstdag hun boosterprik gehaald. De campagne voor de extra prik ging ook gisteren gewoon door.

Zo was er ruimte voor duizend mensen in de Brabanthallen in Den Bosch, meldt Omroep Brabant. Mensen kwamen vanuit verschillende plekken uit de provincie naar de evenementhal. "Alle priktijden zijn bezet", zei Bert Theunissen van de GGD Hart voor Brabant tegen de omroep.

Ook in de Expo Houten is gisteren volop geprikt, meldt RTV Utrecht. "De druk vanuit de maatschappij is hoog. We willen dit heel graag heel goed doen", aldus Tessa Rijntalder, corona-manager bij de Utrechtse GGD. De Expo werd er eerder voor geopend. De locatie zou eigenlijk maandag pas heropend als priklocatie. "De afdeling facilitair heeft heel hard gewerkt", zegt Rijntalder. "Dus het kon twee dagen eerder."

En op de GGD-locatie in het ziekenhuis St Jansdal in Lelystad probeerden medewerkers de kerstsfeer er een beetje in te houden tijdens het prikken. "Veel van onze mensen vonden het ook geen probleem om tijdens de Kerstdagen te werken", zei Erwin Schouten, dagcoördinator van deze vaccinatielocatie tegen Omroep Flevoland. "De teamgeest is echt goed." Zo'n 500 mensen kwamen naar de locatie voor een boosterprik.

Zo viert Nederland Kerst in coronatijd

Wederom wordt Kerst dit jaar anders dan normaal gevierd: geen grote feesten, wel een negatieve zelftest om bij het familiediner aan te sluiten. En niet lang tafelen in een restaurant, maar wel met een afhaalmenu aan de eettafel. En als het niet meezit, een Kerst in quarantaine of isolatie. Hoe viert Nederland Kerst 2021?

Welkom!

Welkom in het coronaliveblog van zondag 26 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.