liveblog
NOS NieuwsAangepast

Flink doorgeboosterd met Kerst • Opnieuw daling ziekenhuisopnames

liveblog gesloten

Zo viert Nederland Kerst in coronatijd

Wederom wordt Kerst dit jaar anders dan normaal gevierd: geen grote feesten, wel een negatieve zelftest om bij het familiediner aan te sluiten. En niet lang tafelen in een restaurant, maar wel met een afhaalmenu aan de eettafel. En als het niet meezit, een Kerst in quarantaine of isolatie. Hoe viert Nederland Kerst 2021?

Meer dan 100.000 besmettingen op één dag in Frankrijk

In Frankrijk zijn voor het eerst meer dan 100.000 besmettingen op één dag geregistreerd. In totaal werden er de afgelopen 24 uur 104.611 positieve tests gemeld.

Het aantal besmettingen loopt al een paar dagen op. Gisteren werd ook al een record gebroken met 94.000 nieuwe gevallen. En een dag eerder waren het er bijna 92.000, op dat moment het hoogste aantal. Minister Veran van Volksgezondheid hield er al rekening mee dat de grens van 100.000 besmettingen deze maand nog gehaald zou worden.

De afgelopen 24 uur werden er 84 overlijdens gemeld. Daarmee komt het totaal aantal sterfgevallen door corona op 95.513.

Ook op Eerste Kerstdag massaal geboosterd

Op verschillende plekken in het land hebben mensen, hoewel het Eerste Kerstdag is, hun boosterprik gehaald. De campagne voor de extra prik ging ook vandaag gewoon door.

Zo was er ruimte voor duizend mensen in de Brabanthallen in Den Bosch, meldt Omroep Brabant. Mensen komen vanuit verschillende plekken uit de provincie naar de evenementhal. "Alle priktijden zijn bezet", zegt Bert Theunissen van de GGD Hart voor Brabant tegen de omroep.

Ook in de Expo Houten is vandaag volop geprikt, meldt RTV Utrecht. "De druk vanuit de maatschappij is hoog. We willen dit heel graag heel goed doen", aldus Tessa Rijntalder, corona-manager bij de Utrechtse GGD. De Expo werd er eerder voor geopend. De locatie zou eigenlijk maandag pas heropend als priklocatie. "De afdeling facilitair heeft heel hard gewerkt", zegt Rijntalder. "Dus het kon twee dagen eerder."

En op de GGD-locatie in het ziekenhuis St Jansdal in Lelystad probeerden medewerkers de kerstsfeer er een beetje in te houden tijdens het prikken. "Veel van onze mensen vonden het ook geen probleem om tijdens de Kerstdagen te werken", zegt Erwin Schouten, dagcoördinator van deze vaccinatielocatie tegen Omroep Flevoland. "De teamgeest is echt goed." Zo'n 500 mensen kwamen naar de locatie voor een boosterprik.

GGD: Haal geen boosterprik in buitenland

De GGD adviseert om geen boosterprik in het buitenland te halen. Nederlanders die bijvoorbeeld net over de grens in Duitsland de derde prik halen krijgen dan geen internationaal coronabewijs, waarschuwt de GGD bij Omroep Gelderland. "Wij roepen op te wachten tot de oproep voor de boosterprik is gegeven."

Veel mensen die naar Oostenrijk op vakantie willen, zoeken naar mogelijkheden om de boosterprik te halen. Dat land wil vanaf vandaag een boostervaccinatie plus een negatieve test zien voor Nederlanders.

De omroep meldt dat er wel een uitweg is voor mensen die naar Duitsland zijn afgereisd voor de prik. Zij zouden dan de Duitse app kunnen downloaden en daar de QR-code kunnen activeren. Voor Nederland kan een papieren versie worden afgegeven.

Nog eens twee leden K-popband BTS besmet

Rapper RM en zanger Jin van de populaire Zuid-Koreaanse K-popband BTS zijn positief getest op corona. Eerder testte songwriter en rapper Suga positief. Alle drie de bandleden hadden in augustus hun tweede prik gehad, zegt hun management. Eerder deze maand testten RM en Jin nog negatief. Volgens het management heeft RM geen symptomen, Jin heeft lichte verschijnselen.

De band is net terug in Zuid-Korea na een serie concerten in de Verenigde Staten. In 2019 was de band voor het laatst in de VS. Voor de coronacrisis uitbrak waren ze op tournee door Azië, Europa en de VS.

BTS wordt gezien als de grootste K-popband ter wereld. De band is sinds 2013 actief en spreekt vooral een jeugdig publiek aan met aanstekelijke, vrolijke muziek en dans.

12.629 positieve tests, gemiddeld daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 12.629 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 134 meer dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 12.388 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 16 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 45 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 41 doden per dag, tegen 50 doden per dag een week eerder.

In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

1997 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen zijn 161 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 22 nieuwe patiënten bij.

De bezetting nam daarmee af in de ziekenhuizen. Er liggen nu 1997 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2145), van wie 553 op de IC (gisteren: 565), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 19 patiënten in Duitsland op de IC.

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

'Kickbokser Frédéric Sinistra (41) overleden aan gevolgen covid-19'

Drievoudig wereldkampioen kickboksen Frédéric Sinistra is overleden. Volgens Belgische media stierf hij aan de gevolgen van covid-19, zijn echtgenote ontkent dat op sociale media.

De Belgische kickbokser was volgens de Belgische media een stug corona-ontkenner en weigerde om de woorden 'covid-19' en 'corona' uit te spreken. Ook zou hij niet gevaccineerd zijn. Het medium meldt verder dat Sinistra geen rekening wilde houden met de pandemie.

Eind november belandde de krachtpatser in het ziekenhuis. Recent werd hij opgenomen op de IC van een ziekenhuis in Luik, waar hij aan de beademing gelegd werd. Hij ontsloeg zichzelf uit het ziekenhuis en behandelde zijn ziekte thuis met zuurstof.

Door zijn ziekte moest hij een gevecht op 4 december annuleren. "Ik walg ervan", schreef hij op Instagram. "Maar ik leef nog dankzij mijn vrouw en mijn coach Osman Yigin."

Sinistra zou vorige week thuis zijn overleden. Hij laat naast zijn vrouw twee kinderen achter.

Genootschap Onze Taal verkiest wappie tot woord van het jaar

Wappie is door de leden van het Genootschap Onze Taal gekozen tot woord van het jaar. Dat maakte directeur Vibeke Roeper van Onze Taal bekend in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. Volgens de leden karakteriseert dit woord het jaar 2021 het best. Het woord kreeg ruim 32 procent van de stemmen.

Een wappie is volgens Onze Taal "een persoon die een andere kijk op de feiten heeft, bijvoorbeeld als het gaat om het pandemiebeleid, en die daarom soms raar wordt gevonden". Wappie wordt ook gebruikt als geuzennaam.

GGD waarschuwt voor valse uitnodiging booster onderwijspersoneel

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland waarschuwt voor een nepbericht dat onderwijspersoneel voorrang zou krijgen bij de boostervaccinaties. "Dit klopt niet", schrijft de GGD.

"In verschillende GGD-regio's zien wij onderwijspersoneel op priklocaties verschijnen met een afspraak op basis van een fake bericht", staat in een verklaring. "De GGD'en kunnen deze mensen niet helpen."

De organisatie wijst op het huidige beleid: van oud naar jong prikken. "Deze oproepen voor specifieke groepen worden uitsluitend door het ministerie van VWS en de GGD'en gedaan." Het is niet bekend hoe breed het nepbericht is verspreid.

Koning in kersttoespraak: aanpakken klimaatverandering en pandemie kan ons verhaal zijn

Koning Willem-Alexander roept op tot verbintenis in gepolariseerde tijden en heeft voor het eerst in zijn kersttoespraak gewezen op de klimaatverandering. "Die hebben we zelf gecreëerd en daarvan ondervinden we nu aan den lijve de gevolgen."

In de toespraak zei hij niets over de keren dat hij en zijn gezin in opspraak kwamen omdat ze de coronaregels niet goed naleefden.

Lockdown of niet, in Sneek gaat het kerstfeest door

Voor het tweede jaar op rij is er een lockdown tijdens de kerst. Dat betekent ook dat veel kerkdiensten opnieuw niet kunnen doorgaan of online worden aangeboden. Maar er zijn ook kerken die de deuren wel degelijk openen.

"De kerk is helemaal versierd, de kerststal staat. Dus het kerstfeest gaat door", zegt pastoor Peter van der Weide van de Sint Martinuskerk in Sneek bij Omrop Fryslân.

Vanochtend om 06.00 uur verzorgde Van der Weide een dageraadsviering waarbij vijftig mensen aanwezig mochten zijn. "Vroeger begon de echte nachtmis om 04.00 uur 's ochtends. Daar ging iedereen dan ook naar toe", aldus Van der Weide. "Dan was het donker en sneeuwde het altijd, dus daar zit een bepaald gevoel bij van romantiek. Zo is het idee ontstaan om 's ochtends vroeg een viering te doen."

Dagelijks 150 tot 200 voordringers eruit gepikt bij maken van boosterprikafspraak

De GGD pikt er elke dag 150 tot 200 mensen uit die een afspraak voor een boosterprik maken voordat ze aan de beurt zijn. Dat zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland tegen de NOS. Dagelijks worden de gegevens gecheckt die mensen online invullen bij het maken van een afspraak.

Als het ingevulde geboortejaar niet correspondeert met het geboortejaar in DigiD, komen die mensen bovendrijven in het GGD-systeem. Zij worden vervolgens gebeld of gemaild met de mededeling dat hun afspraak is geannuleerd. Ze kunnen weer een nieuwe afspraak maken als hun geboortejaar echt aan de beurt is.

Om een prikafspraak te maken, log je in met DigiD. Daarna moet er nog wat informatie worden ingevuld, zoals een geboortejaar. Daarbij gaat de GGD uit "van de eerlijkheid van de mensen".

"Uiteindelijk willen we zo snel en zoveel mogelijk mensen een prik geven, van oud naar jong", zegt de woordvoerder. Hij vraagt iedereen om daar eerlijk mee om te gaan. "Heb een beetje geduld, want voordringen loont dus niet."

Expats letterlijk 'gestrand' in Australië door corona en vieren Kerst in de zon

Expats uit Engeland zitten vast in Australië, omdat er geen vluchten terug gaan vanwege corona. Ze maken er daarom maar het beste van en vieren Kerst op het strand, in de zon.

Expats letterlijk 'gestrand' in Australië door corona en vieren Kerst in de zon

De Jonge: ook tijdens Kerst wordt er doorgeprikt met boosters

De boostercampagne in Nederland krijgt vaart. Alle 18-plussers die dat willen, moeten uiterlijk 7 januari een uitnodiging voor een derde prik hebben ontvangen (of een tweede prik, in het geval van Janssen).

"De GGD zet alles op alles om iedereen zo snel mogelijk te boosteren. En dus wordt er ook doorgeprikt met kerst", schrijft demissionair minister De Jonge:

Home Alone, omikron en de boosterprik

Het is Kerst, maar omikron staat voor de deur. Een nieuwe en zeer besmettelijke variant van het coronavirus. Wat weten we over deze variant? En hoe houden we 'm buiten de deur? NOS op 3 legt het uit.

Home Alone, omikron en de boosterprik

Oud-coronaminister Bruins blikt terug: 'Ik stuur De Jonge af en toe een duimpje'

Bruno Bruins, de oud-minister voor Medische Zorg en Sport, voelt zich "heel goed". Dat zegt hij in een interview met RTL Nieuws waarin hij onder meer terugblikt op de turbulente beginperiode van corona in Nederland. "Nadat ik onderuit was gegaan, heb ik drie maanden geslapen", zegt Bruins tegen RTL. " Rust, dat is het enige dat ik wilde."

In maart vorig jaar werd hij tijdens een debat in de Tweede Kamer onwel en zakte hij voor het oog van de camera's in elkaar. Een dag later trad hij af als minister vanwege oververmoeidheid.

Bruins verlaat de kamer nadat hij onwel werd tijdens een coronadebat

In het interview heeft Bruins het onder meer het briefje dat hij kreeg op 27 februari 2020 in een live uitzending van de NOS. "Er wordt mij bevestigd dat er een patiënt is met het coronavirus in Nederland. Het zou gaan om een man die verblijft in isolatie in het Tweestedenziekenhuis in Tilburg", zei Bruins toen in die uitzending. "Ik voel dat moment nog steeds", zegt hij in het RTL-interview.

Na zijn plotselinge aftreden werd VVD'er Bruins eerst opgevolgd door interim-minister Martin van Rijn (PvdA). Daarna nam demissionair minister Hugo De Jonge het over. Bruins wil het in het interview niet hebben over het beleid van De Jonge, dat vindt hij niet gepast. Wel appt hij af en toe met hem. "Soms, niet heel vaak. Ik stuur hem weleens een duimpje. Ik vind het knap hoe hij het werk doet en volhoudt."

Deze ondernemers haalden de Kerst niet

Het zou een topweek voor de horeca en het midden- en kleinbedrijf moeten worden. Maar voor het tweede jaar op rij verloopt de kerstperiode rampzalig voor veel ondernemers.

Hoe is het om - vlak voor Kerst - je bedrijf te stoppen waar je je ziel en zaligheid in hebt gelegd? En welk risico loop je als je toch doorgaat met ondernemen?

Controles bij Oostenrijkse grens, rustig op de weg

Op de eerste dag van het strengere Oostenrijkse inreisbeleid voor Nederlanders wordt bij een aantal grensovergangen streng gecontroleerd. Onder meer bij Kufstein moeten auto's stoppen voor controles.

Sinds middernacht moeten ongeboosterde reizigers uit Nederland bij aankomst tien dagen in quarantaine. Wie al wel een extra prik heeft gehad, moet een negatieve PCR-test kunnen laten zien.

De ANWB laat weten dat het relatief rustig is op de wegen naar en in Oostenrijk. Volgens Wintersport Live is het deze week ook op de pistes niet druk. De meeste wintersporters zijn volgens een woordvoerder al eerder gegaan om de invoering van de quarantaineregel voor te zijn, of hebben al de boosterprik gehad en voldoen aan de regels als ze naar Oostenrijk gaan.

Volgens reisbranchevereniging ANVR gingen voor de pandemie jaarlijks een miljoen Nederlanders op wintersport. Ongeveer de helft daarvan ging naar Oostenrijk.

Opnieuw nauwelijks buitenlandse toeristen in Bethlehem op kerstavond

Voor het tweede jaar op rij is Kerstavond in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoeverwereldwijd anders verlopen dan anders. Ook dit jaar zijn er in de stad waar volgens de Bijbel Jezus is geboren vanwege het coronavirus nauwelijks buitenlandse toeristen. Op het Kribbeplein in het Palestijnse Bethlehem waren gisteravond weliswaar meer mensen dan vorig jaar, maar opnieuw waren er een stuk minder bezoekers dan gewoonlijk.

Normaal gesproken lopen er met Kerst duizenden bezoekers door de straten van Bethlehem en zitten alle hotels vol. Vanwege de omikronvariant stelde Israël reisbeperkingen in. En dus zijn ook de routes naar Bethlehem dicht.

Bij de laatste kerstviering voor de coronapandemie, in 2019, kwamen er 3,5 miljoen mensen naar Bethlehem. Nu waren er dus een stuk minder toeschouwers bij de jaarlijkse optocht naar het Kribbeplein.

Wel waren er muzikanten op de been die traditiegetrouw met doedelzakken door de straten marcheerden:

  • AFP
    Muzikanten liepen door de straten van Bethlehem
  • AFP
    Bezoekers op het Kribbeplein op kerstavond

RIVM: mogelijk nog meer goed nieuws over omikron

Nog voordat de deltagolf was bezworen, gooide omikron roet in het eten. Een lockdown en een gigantische boostercampagne zijn het gevolg. Het is een race tegen de klok. Zijn de ouderen en kwetsbaren voldoende beschermd voordat het aantal besmettingen door omikron gaat stijgen?

Dat vragen Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding en RIVM-modelleur Jacco Wallinga, zich af in een interview met de NOS. Het goede nieuws: er zijn voorzichtige signalen dat het mee kan vallen.

Wereldwijd duizenden vluchten uitgevallen

Volgens de website Flightaware zijn er wereldwijd duizenden vluchten uitgevallen, veelal vanwege coronagerelateerde problemen. De Amerikaanse maatschappijen Delta en United lieten gisteren weten dat ze enkele honderden vluchten moesten cancelen omdat er bemanningsleden positief zijn getest of in quarantaine zitten.

Ook in Australië zijn duizenden reizigers getroffen. Meer dan 100 vluchten van Sydney en Melbourne naar andere steden zijn daar uitgevallen.

De Duitse maatschappij Lufthansa liet eerder deze week eveneens weten de komende tijd minder vluchten uit te voeren. Dat heeft te maken met een groot aantal zieken onder de piloten die intercontinentale vluchten uitvoeren. Deze week konden zes vluchten met bestemmingen als Chicago, Boston, Houston en Washington niet doorgaan.

Omikronvariant ook op Curaçao aangetroffen

Ook op Curaçao is de omikronvariant van het coronavirus vastgesteld. Dat heeft de regering op het eiland bekendgemaakt. Tegelijkertijd neemt het aantal geregistreerde coronabesmettingen er flink toe: van 202 op 17 december naar 964 op vrijdag 24 december.

Curaçao wil een verdere stijging tegengaan door zo snel mogelijk iedereen op het eiland van 18 jaar en ouder een boosterprik te geven. Vanaf morgen kunnen alle volwassenen op het eiland een extra prik krijgen. Daarvoor wordt onder meer een grote priklocatie in een voetbalstadion geopend. Dit weekend komen 60.000 boosterprikken uit Nederland aan op het eiland.

Cruiseschepen die willen aanmeren in Curaçao moeten zich aan strenge regels houden. Ze moeten melden hoeveel passagiers aan boord zijn gevaccineerd en alleen gezonde mensen mogen aan land. Het cruiseschip Odessey of the Seas werd enkele dagen geleden door zowel Curaçao als Aruba geweigerd toen bleek dat zeker 55 passagiers en bemanningsleden positief hadden getest op corona.

Nederlanders proberen quarantaineregels Oostenrijk voor te zijn

Sinds middernacht zijn de strengere inreisregels van Oostenrijk van kracht. Nederlanders die nog geen boosterprik hebben gehad, moeten dan bij aankomst 10 dagen in quarantaine. Voor sommige Nederlanders was het een race tegen de klok om op tijd in te checken in hun hotel.

Oostenrijk voert de nieuwe regels in om de verspreiding van omikron zoveel mogelijk te vertragen. Alleen wie al wel een boosterprik heeft gehad mag in combinatie met een negatieve PCR- test de pistes op zonder eerst in quarantaine te gaan.

Sommige wintersporters vertrokken eerder dan gepland om de quarantaine voor te zijn:

Wintersporters pakken halsoverkop hun koffers

De Jonge stimuleert gebruik beter beschermende FFP2-maskers in zorg

Demissionair minister De Jonge moedigt het gebruik van FFP2-maskers in de zorg aan. Het ministerie van Volksgezondheid gaat deze mondneusmaskers tegen een laag bedrag aan zorginstellingen aanbieden.

De Jonge komt met dit aanbod nadat er discussie was ontstaan over het gebruik van de FFP2-maskers in het licht van de besmettelijkere omikron-variant. Een aantal politieke partijen pleitte ervoor om de mondkapjes breder beschikbaar te stellen.

Welkom!

Welkom in het coronaliveblog van vrijdag 24 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.