NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

OMT-lid Bonten: Maatregelen kunnen nog niet afgebouwd • Lufthansa schrapt 33.000 vluchten

Liveblog gesloten
 • OMT-lid Marc Bonten: ‘Nee, we kunnen maatregelen niet afbouwen’

  Berichten over het mildere ziekteverloop van omikron zijn hoopgevend, maar voor het afschalen van maatregelen is het veel te vroeg. Dat zegt arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten in Nieuwsuur.

  Bonten: "Als de vraag aan het OMT is of we nu veilig maatregelen kunnen afbouwen omdat we uit de gevarenzone zijn, dan is het antwoord nog steeds heel duidelijk: nee."

  Het risico om opgenomen te worden in het ziekenhuis met de omikronvariant lijkt volgens Brits onderzoek een stuk lager dan bij de deltavariant. "De kans op het hele zwarte scenario, met duizenden patiënten tegelijk op de IC, is nu een stuk kleiner geworden", zegt Bonten. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat we uit de gevarenzone zijn.

  "In Engeland verdubbelt het aantal besmettingen op dit moment om de twee dagen. Er komen nog heel veel infecties bij. Als het totaal aantal infecties zo snel blijft doorstijgen, is er een reële kans dat het Engelse zorgsysteem vastloopt met patiënten. En dat geldt in Nederland natuurlijk ook."

 • Italië stelt mondkapje op straat verplicht

  In Italië wordt het dragen van een mondkapje in de buitenlucht verplicht. Wanneer deze nieuwe maatregel ingaat is nog niet bekend. Verder zijn in het land alle feesten en partijen rond de jaarwisseling afgeblazen.

  Clubs en discotheken moeten tot 31 januari de deuren sluiten en in bioscopen en theaters wordt het dragen van de beter beschermende FFP2-mondmaskers verplicht.

  Het aantal besmettingen in het land is naar recordhoogte gestegen. In de afgelopen 24 uur werden ruim 44.500 nieuwe besmettingen in Italië vastgesteld. Dat is een stijging van 70 procent in vergelijking met vorige week.

  Spanje besloot gisteren ook mondmaskers buiten te verplichten en ook Griekenland neemt strengere coronamaatregelen. Daar wordt het dragen van FFP2-mondkapjes verplicht in supermarkten en in het openbaar vervoer. Als alternatief hiervoor mogen ook twee gewone mondkapjes over elkaar worden gedragen.

 • Militairen in voorbereiding op inzet moeten zich laten vaccineren

  Militairen die zich voorbereiden op inzet of daarvoor gereed staan moeten vanaf vandaag ook gevaccineerd zijn tegen covid-19. Tot nu toe gold dat alleen voor een aantal militairen in het buitenland waarbij het niet gevaccineerd zijn een verhoogd risico oplevert voor de inzetbaarheid van de krijgsmacht.

  In de overige gevallen blijft (booster)vaccinatie tegen covid-19 vrijwillig. Bezwaar maken kan op basis van gewetensbezwaren, bijvoorbeeld om religieuze redenen, of van aantoonbare medische gronden.

 • Vanwege corona extra lekker kerstdiner voor daklozen

  Dak- en thuislozen krijgen jaarlijks een kerstmaaltijd van het Leger des Heils. Dit jaar is het bijzonder: veel restaurants hebben eten gedoneerd, dat ze door de lockdown en de sluiting van de horeca over hadden. In Amsterdam worden in twee dagen tijd 2500 maaltijden bereid.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Driegangenmenu voor daklozen: 'Je zou het in een restaurant kunnen opdienen'
 • Lufthansa schrapt 33.000 vluchten vanwege omikron

  De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa schrapt begin volgend jaar zo'n tien procent van zijn winterdienstregeling, circa 33.000 vluchten, vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant. Het bedrijf neemt die maatregel vanwege een scherpe daling in het aantal boekingen in januari en februari. Vooral passagiers uit thuismarkt Duitsland en Zwitserland, Oostenrijk en België laten het afweten.

  Ook op korte termijn voert Lufthansa al minder vluchten uit. Dat heeft te maken met een groot aantal zieken onder de piloten die intercontinentale vluchten uitvoeren. Tot en met zondag kunnen zes vluchten met bestemmingen als Chicago, Boston, Houston en Washington niet doorgaan.

 • Ziekenhuizen en zorgverzekeraars sluiten akkoord over corona

  Zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben een akkoord gesloten waarmee de financiële risico's voor de ziekenhuizen door corona verkleind zijn. In het akkoord stat dat UMC's en algemene ziekenhuizen een gelijkwaardige vergoeding krijgen voor de zorg aan coronapatiënten, beschermingsmiddelen en het opschalen van bedden op de intensivecareafdelingen. Ook zijn afspraken gemaakt om gemiste inkomsten te compenseren die ontstaan doordat veel andere zorg vanwege de coronapandemie niet verleend kan worden.

  Nu het landelijke akkoord er is, hopen de ziekenhuizen dat de laatste contractonderhandelingen met zorgverzekeraars snel worden afgerond. De deadline daarvoor ligt op Oudejaarsdag.

 • Britse gezondheidsdienst: kans op ziekenhuisopname met omikron 50 tot 70 procent lager

  Na een besmetting met de omikronvariant lijken mensen beduidend minder risico te lopen op een ziekenhuisopname dan na een besmetting met de deltavariant van het coronavirus. Tot die conclusie komt de Britse gezondheidsdienst UKHSA.

  De kans dat mensen met de omikronvariant opgenomen worden in het ziekenhuis, ligt volgens voorlopige cijfers 50 tot 70 procent lager. UKHSA-topvrouw Jenny Harries noemde het een "bemoedigend signaal dat mensen die de omikronvariant oplopen mogelijk relatief minder risico lopen op ziekenhuisopname dan mensen die besmet raken met andere varianten".

  Gisteren kwam uit een ander Brits onderzoek een vergelijkbaar resultaat. Volgens lopend onderzoek van Imperial College is de kans om met een besmetting door de omikronvariant minimaal een dag in het ziekenhuis te worden opgenomen zo'n 45 procent lager dan bij de deltavariant.

  Lees in het artikel hieronder meer over dat onderzoek:

 • Lange rijen bij vaccinatielocaties Amsterdam

  Bij de GGD in Amsterdam merken ze dat de interesse in de boosterprik groot is. Eén op de tien mensen komt zonder afspraak naar de vaccinatie-locatie, wat leidt tot lange rijen en chaotische taferelen.

  "We zien de rijen gedurende de dag steeds langer worden, terwijl we werken met specifieke tijdslots en daar ook onze medewerkerscapaciteit op hebben ingericht", zegt teamleider vaccineren bij de GGD Mariska Poel in het radioprogramma Nieuws en Co. "Het blijkt toch dat heel veel mensen om verschillende redenen alvast naar de vaccinatielocatie komen, maar niet altijd een afspraak hebben."

  Ze denkt dat er nu veel mensen zijn die snel een boosterprik willen om op vakantie te kunnen gaan. Maar ook veel vrachtwagenchauffeurs en rijschoolinstructeurs melden zich zonder afspraak bij de GGD. Zij vallen onder de essentiële beroepen en hebben veel klantcontacten, en krijgen vanuit hun beroepsorganisaties de opdracht een prik te gaan halen. Maar dat kan nu niet als ze niet vallen in de leeftijdsgroep die is uitgenodigd.

  "We kijken nu nog echt naar de jaartallen en daarbij is het voor ons belangrijk dat we de ouderen en de zwakkeren in de samenleving als allereerste de boosterprik kunnen geven. Zonder afspraak naar de vaccinatielocatie komen heeft op dit moment gewoon geen zin", zegt Poel.

  Niet iedereen reageert daar even sportief op. "Er is helaas een gering aantal mensen dat ook echt agressie vertoont en waar we onze beveiligers bij moeten halen." De GGD in Amsterdam heeft de beveiliging opgeschaald, maar dat is niet vanwege de agressie, maar om mensen buiten al uit de rij te kunnen halen als ze daar niet in horen.

 • Denemarken en Zweden scherpen inreisregels aan

  Denemarken en Zweden gaan alle buitenlanders die het land in willen verplichten om bij aankomst een negatieve PCR- of antigeentest laten zien. De regel geldt ook voor reizigers die gevaccineerd zijn of hersteld van een besmetting.

  In Denemarken gaat de regel 27 december in. De PCR-test moet maximaal 72 uur en de antigeentest hooguit 48 uur voor aankomst zijn afgenomen, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

  In Zweden gaat de maatregel een dag later in en mogen beide testen niet ouder zijn dan 48 uur.

 • De Jonge bestelt 1300 zuurstofapparaten voor thuisbehandeling

  Demissionair minister De Jonge heeft met spoed 1300 zuurstofapparaten besteld waarmee coronapatiënten thuis behandeld kunnen worden. De mogelijke aanschaf van de apparaten was al door hem aangestipt in de persconferentie van 14 december.

  In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat het "vanwege de recente piek in het aantal coronabesmettingen, de aankomende feestdagen en de opkomst van de omikronvariant" dringend gewenst is om meer van deze apparaten beschikbaar te hebben. Coronapatiënten kunnen dan meer thuis worden opgevangen. "Elk beschikbaar bed in een ziekenhuis of instelling telt immers", aldus De Jonge.

  Op dit moment maken al circa 2200 coronapatiënten thuis gebruik van de zuurstofapparaten.

  De apparaten geeft De Jonge in bruikleen aan Nederlandse zuurstofleveranciers. Hij verwacht dat ze de laatste week van dit jaar en de eerste week van volgend jaar inzetbaar zijn.

 • 13.400 positieve tests, gemiddeld daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 13.400 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 41 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 13.104 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 15 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  40 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 40 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 45 doden per dag, tegen 56 doden per dag een week eerder.

  In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

  1/2 RIVM
  2/2 RIVM
 • Rutte en Duitse collega: Ga niet de grens over om te winkelen

  Demissionair premier Rutte roept samen met minister-president Wüst van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Nederlanders en Duitsers op thuis te blijven en drukte te vermijden. "Ga dus niet de grens over om te winkelen of uit eten te gaan."

  Nu de omikronvariant in de twee landen oprukt is het "nog belangrijker is onze contacten te beperken", staat in een gezamenlijke verklaring. De grenzen tussen Nederland en Duitsland blijven open omdat "onze samenlevingen en economieën, zeker in de grensregio, sterk verweven zijn." "Als goede buren en vrienden doen wij een beroep op u om verantwoord om te gaan met onze open grenzen."

  Mensen die toch de grens over moeten, bijvoorbeeld vanwege werk, vragen ze zich aan de lokale maatregelen te houden.

 • Advies Gezondheidsraad: stel Novavaxvaccin beschikbaar

  De Gezondheidsraad adviseert om het coronavaccin van fabrikant Novavax beschikbaar te stellen aan wie geen mRNA-vaccin wil. Het vaccin werd maandag al goedgekeurd door Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

  Het vaccin genaamd Nuvaxovid is een zogeheten subunit-eiwitvaccin. Er zitten onder meer nagemaakte deeltjes in van het spike-eiwit, waar het coronavirus deels uit bestaat. Na een prik ermee maakt het lichaam antistoffen aan.

  Er zijn twee prikken van nodig, met drie weken ertussen. Zeven dagen na de tweede prik is de bescherming tegen ziekte maximaal. Of het vaccin ook beschermt tegen de omikronvariant is nog niet duidelijk, dat wordt nu onderzocht door de fabrikant. Zo nodig wordt de samenstelling van het vaccin aangepast.

 • 2240 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen zijn 162 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 25 nieuwe patiënten bij.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2240 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2275), van wie 583 op de IC (gisteren: 601), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de IC-patiënten liggen er 19 patiënten in Duitse ziekenhuizen.

  In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS
 • Gesprekken over langetermijnstrategie van start

  Het ministerie van Volksgezondheid is begonnen met gesprekken over een langetermijnstrategie voor de coronacrisis. De brainstormsessies worden gehouden met kleine groepen mensen uit diverse sectoren. In een brief aan potentiële deelnemers staat dat de bijeenkomsten bedoeld zijn om vanuit de praktijk te bekijken hoe de samenleving zo veilig en open mogelijk kan blijven.

  In de brief worden vragen gesteld als: "Hoe kunnen we het seizoenseffect benutten in de zin dat er in de zomer meer kan dan in de winter? In hoeverre zijn we bereid ons gedrag (langdurig) aan te passen om besmettingen te voorkomen? Hoe kunnen we de vaccinatiegraad nog verder verhogen?" Volgens De Telegraaf is een van de ideeën die in de sessies zijn besproken dat het beter is om met veel familie in de zomer samen te komen dan in de winter.

  Rutte zei deze week in de Kamer dat de visie onder meer antwoord moet geven op de vraag: "Hoe houden we zicht op het virus op de langere termijn en wat is er periodiek nodig aan contactbeperkende maatregelen". Hij en demissionair minister De Jonge hopen voor het eind van volgende maand een heel eind verder met de langetermijnstrategie te zijn.