NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Mondkapjesplicht keert terug in Spanje • Nederlanders halen booster in Gronau

 • Welkom in het coronaliveblog van woensdag 22 december
 • 'Bij omikron minder snel in het ziekenhuis, maar besmettelijkheid blijft zorgelijk'
 • Bioscopen en theaters sluiten in België vanwege nieuwe coronamaatregelen
 • Mondkapjesplicht keert terug in Spanje
 • WHO-directeur: boosteren verlengt coronapandemie wereldwijd
 • 'Bij omikron minder snel in het ziekenhuis, maar besmettelijkheid blijft zorgelijk'

  Het risico om opgenomen te worden in het ziekenhuis met de omikronvariant lijkt volgens Brits onderzoek een stuk lager dan bij de deltavariant. Volgens het onderzoek van Imperial College, vandaag gepresenteerd in Londen, is de kans tot 45 procent kleiner om opgenomen te worden in een ziekenhuis. Wat dat betekent voor de belasting van zorg is echter nog onduidelijk.

  "Wat je hieruit kunt opmaken, is dat deze variant een stuk minder ziekmakend is dan de deltavariant. In dat opzicht is het goed nieuws", zegt epidemioloog Alma Tostmann. "Dat zagen we al een beetje met data uit Zuid-Afrika." Ze stelt echter dat dat niet betekent dat de variant tot minder ziekenhuisopnames leidt. "Het slechte nieuws dat je ertegenover moet zetten is dat je met hoge aantallen besmettingen nog steeds met veel ziekenhuisopnames komt te zitten."

 • Mondkapjesplicht keert terug in Spanje

  Uit vrees voor de omikronvariant wordt het in Spanje weer verplicht om buiten een mondkapje te dragen. Wanneer de verplichting ingaat is nog niet bekend.

  Eerder tijdens de coronacrisis was die verplichting er ook, maar daar kwam eind juni een einde aan. Alleen op drukke plekken gold die verplichting nog.

  In Spanje neemt het aantal coronabesmettingen explosief toe. Deze week werd het recordaantal van bijna 50.000 op een dag bereikt. In de Spaanse hoofdstad Madrid is de omikronvariant al verantwoordelijk voor 80 procent van alle nieuwe gevallen, melden media. Premier Sanchez benadrukt dat de situatie nu heel anders is dan vorig jaar Kerst, of maart van dit jaar, omdat Spanje inmiddels een hoge vaccinatiegraad kent.

  In Catalonië, waar ook Barcelona onder valt, gaan vanaf vrijdag extra coronamaatregelen gelden. Nachtclubs, kroegen en cafés moeten dicht en er komt een avondklok die geldt van 01.00 tot 06.00 uur. Ook mogen er minder mensen binnen in restaurants en ook thuis mogen minder gasten worden ontvangen. De nieuwe regels gelden voor vijftien dagen.

 • Noodlijdend Circus Renz International ontvangt in Maastricht voer en hooi

  Het noodlijdende Circus Renz International heeft na een oproep de afgelopen dagen veel voedsel ontvangen. Het circus wilde voorstellingen geven in Maastricht, maar vanwege de nieuwe coronamaatregelen kon dat niet. De tent blijft de komende weken staan op het terrein van de Geusselt in Maastricht.

  Naast de afgelaste voorstellingen worstelt het circus met 8000 euro stalgeld en de kosten voor de verzorging van de dieren. Om het circus een handje te helpen heeft het Diergeneeskundig Centrum Beek (DCB) een inzamelingsactie in het leven geroepen. De vraag om stro, hooi, voer, wortels en graspoeder is massaal beantwoord door donateurs die het voedsel bij het circus afleverden.

  "Onze oproep is ruim duizend keer gedeeld. De reacties waren overweldigend. Een collega is woensdag de hele dag bezig om alles in goede banen te leiden. Het ligt hier helemaal vol", zegt Noor Waelauruw, praktijkondersteuner van DCB, tegen 1Limburg. "We willen de mensen van het circus helpen en de dieren fatsoenlijk voeren. Bovendien gun ik de mensen van het circus ook een paar onbezorgde dagen met Kerst."

 • Nederlandse olympiërs kunnen spoedig coronavaccin krijgen

  De Nederlandse sporters en begeleiders die in februari naar de Olympische Spelen in Peking gaan, krijgen snel hun derde prik tegen het coronavirus, als ze dat willen. Dat heeft sportkoepel NOC*NSF afgesproken met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, meldt ANP.

  "Na overleg met VWS zijn er boostervaccins beschikbaar nu dat kan zonder de kwetsbare groepen daarmee in de weg te zitten", aldus een woordvoerder van NOC*NSF. De Olympische Winterspelen in Peking beginnen 4 februari.

 • De angst voor onvruchtbaarheid door vaccin is hardnekkig (wat experts ook zeggen)

  Bij het Bijwerkingencentrum Lareb kwamen ruim 17.000 meldingen binnen over menstruatiestoornissen na het vaccin. Vervelend, maar onschuldig en het komt vaker voor, zeggen deskundigen. En er is geen enkele aanleiding om te denken dat dit kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. Volgens Lareb is het bovendien nog te vroeg om te zeggen of een verstoorde cyclus echt een bijwerking is van de coronavaccins, daarvoor is meer onderzoek nodig.

  Toch zijn verhalen over verstoorde menstruaties en de invloed die dat volgens sociale media zou hebben op vruchtbaarheid voor veel jongeren juist een van de redenen om het vaccin niet (opnieuw) te nemen.

 • WHO-directeur: boosteren verlengt coronapandemie wereldwijd

  Boostercampagnes in westerse landen leiden ertoe dat de wereld langer te kampen heeft met het coronavirus, stelt directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij waarschuwde dat "geen enkel land zich een weg uit de coronapandemie kan boosteren".

  Volgens Tedros moet de prioriteit liggen bij het tegengaan van nieuwe sterfgevallen en het helpen van landen om het vaccinatieminimum te bereiken. "De meeste mensen die door corona in het ziekenhuis belanden of eraan doodgaan zijn ongevaccineerde mensen, niet ongeboosterde mensen", merkte hij op. Hij liet weten dat een ongelijke verdeling ertoe kan leiden dat het virus meer mogelijkheid krijgt om te verspreiden en te muteren.

  De WHO-directeur hamert al langer op een betere verdeling van vaccins in de wereld. Hij stelde opnieuw dat de coronavaccins veel levens hebben gered, maar dat het oneerlijk delen ook "veel levens heeft gekost".

 • Tientallen Nederlanders halen Duitse booster in Gronau

  In de Duitse plaats Gronau, net over de grens bij Enschede, hebben tientallen Nederlanders vandaag een boosterprik gehaald. In december prikt de organisatie Mobiles Impfen in verschillende steden in de deelstaat Noordrijn-Westfalen iedereen zonder afspraak. In het stadhuis van Gronau kwamen daar de afgelopen dagen dus ook veel Nederlanders op af.

  Volgens een ooggetuige die zelf vanavond ook een prik haalde, stonden in de rij opvallend veel Nederlanders die een wintersportvakantie in Oostenrijk hadden geboekt. Dat land voerde vandaag strenge maatregelen in voor toeristen.

  1/2 NOS
  2/2 NOS
 • Bioscopen en theaters sluiten in België vanwege nieuwe coronamaatregelen

  België heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de opkomst van de omikronvariant te remmen. Onder meer bioscopen en theaters gaan vanaf zondag dicht. De maatregelen gelden tot eind januari, maakte premier Alexander De Croo bekend in een persconferentie. "Doelstelling is de druk in de zorg beheersbaar te houden en ervoor te zorgen dat onze scholen op 10 januari weer open kunnen", liet De Croo weten.

  Andere maatregelen zijn onder meer dat alle binnenactiviteiten worden afgelast, dat geen publiek meer aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden en dat mensen maximaal in tweetallen mogen winkelen. Musea blijven open en ook kerstmarkten en bijvoorbeeld huwelijken en begrafenissen mogen met aanwezigen blijven doorgaan, vertelde De Croo. Ook de horeca blijft open.

  "Ondank die licht positieve cijfers is er reden tot bezorgdheid. Er is een kaper op de kust en dat is de omikronvariant", zei De Croo. "We weten nog veel niet, maar wat we weten is geen goed nieuws. Omikron verspreidt zich sneller dan de deltavariant die zich al sneller verspreidde dan de eerdere varianten."

  Belgiëcorrespondent Aïda Brands:

  "De maatregelen in België zijn een stuk minder vergaand dan die in Nederland", vertelt Belgiëcorrespondent Aïda Brands. "Maar de situatie is hier ook anders. Allereerst omdat de Belgen veel verder zijn met hun boostercampagne. Bijna 40 procent heeft inmiddels een derde dosis gehad."

  "Er liggen nog steeds 700 mensen op de IC's. Nog meer nog dan in Nederland, maar de IC-capaciteit per inwoner is in België een stuk groter, dus vangen ze ook meer mensen op op de intensive cares. Toch kan het zijn dat ook België uiteindelijk in de lockdown moet. Als blijkt dat de omikronvariant naast besmettelijker ook even schadelijk is als de deltavariant, dan zullen ze ook hier nog verder terugschroeven. Naar verwachting is met Oud en Nieuw omikron hier de dominante variant."

 • Chinese miljoenenstad Xi'an vanaf morgen in lockdown

  De Chinese stad stad Xi'an gaat vanaf morgen in strenge lockdown. Dat betekent dat de dertien miljoen inwoners van de stad thuis moeten blijven en alleen naar buiten mogen in geval van nood. Een persoon per huishouden krijgt toestemming om eens in de twee dagen boodschappen te doen.

  Gisteren begon Xi'an met het testen van alle inwoners. Sinds 9 december heeft de stad te maken met een nieuwe corona-uitbraak. Sindsdien zijn 143 besmettingen vastgesteld. Woensdag werden 52 nieuwe gevallen gemeld, een dag eerder waren dat er 42.

  China heeft een zeer streng coronabeleid waarbij het land inzet op nul besmettingen op korte termijn. Dat leidt onder meer tot frequente strenge lockdowns. De maatregelen zijn in de afgelopen dagen in het land nog strenger geworden in de aanloop naar de Olympische Winterspelen die op 4 februari beginnen in Peking.

 • Verzekeraars waarschuwen: kijk niet naar reisadvieswebsite reisadvies.nu

  Verzekeraars roepen reizigers op niet naar de website reisadvies.nu te kijken, maar alleen naar de officiële reisadviezen van de overheid. "Verzekeraars houden alleen rekening met officiële reisadviezen", waarschuwt het Verbond van Verzekeraars.

  Ook de Consumentenbond is niet blij met de website. "'De hele look en feel van de site is hetzelfde als de officiële site met de adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken", zegt directeur Sandra Molenaar. "Dezelfde kleuren en lay-out, een vergelijkbaar logo en dezelfde kleurcodes voor reisadviezen: groen, geel, oranje en rood. Alleen zijn de reisadviezen op de alternatieve site veel rooskleuriger. Dit kan consumenten op het verkeerde been zetten."

  Reisadvies.nu is van een groep reisorganisaties. Zij hebben de website opgericht omdat ze niet tevreden waren met de informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "De term 'vliegverbod' voor Zuid-Afrika is een goed voorbeeld", zeiden ze daar eerder over. "De KLM vliegt nog steeds dagelijks rechtstreeks op Zuid-Afrika, en EU-burgers waren vanaf dag één uitgezonderd van het 'vliegverbod'. Doordat de Rijksoverheid die term tóch gebruikte ontstond veel angst en onzekerheid bij reizigers."

  De groep reisorganisaties laat in een reactie weten naar een aantal kritiekpunten van de verzekeraars te gaan kijken. "Dan komen we wel tot een oplossing", zegt Fenny Koppen van Riksja Travel. "We hebben de website wel echt gemaakt voor de reizigers en niet voor de verzekeraars."

 • Huisartsen in Weert gaan inwoners vanaf 18 jaar boosteren

  Huisartsen in Weert gaan twee dagen lang boosterprikken toedienen aan inwoners van de stad tussen de 18 en 60 jaar. Weertenaren kunnen op verschillende locaties in de stad terecht als ze zijn ingeschreven bij een huisarts in de stad. Huisartsen gaan onder meer in sporthallen en wijkcentra vaccineren.

  De priklocaties zijn morgen en overmorgen geopend. De mensen die geprikt willen worden, moeten meer dan drie maanden geleden hun laatste vaccinatie hebben gehad of langer dan drie maanden geleden een coronabesmetting hebben doorgemaakt. Op websites van de huisartsen is meer informatie te vinden.

 • Nigeria vernietigt vaccins en legt schuld bij de gevers

  Nigeriaanse autoriteiten hebben woensdag ruim een miljoen vaccins van AstraZeneca die over de houdbaarheidsdatum zijn vernietigd. Het land liet weten geen gedoneerde vaccins meer te willen ontvangen die nog maar kort houdbaar zijn.

  Volgens Faisal Shuaib, een van de hoogste gezondheidsfunctionarissen in het land, wordt Nigeria in een lastig parket gebracht doordat westerse landen "vaccins hamsteren en opslaan totdat ze bijna niet meer houdbaar zijn en die dan doneren".

  Nigeria heeft als doel om 55 miljoen van de 206 miljoen inwoners van het land voor februari volgend jaar te vaccineren. Hoewel de vaccinatiecampagne inmiddels op stoom is gekomen, heeft tot nu toe slechts 2 procent van alle inwoners twee prikken gehad.

 • Luxemburg verscherpt coronaregels: horeca eerder dicht en voornamelijk 2G

  Luxemburg gaat de coronaregels in het land verscherpen, heeft premier Xavier Bettel bekendgemaakt. Bars, restaurants en nachtclubs moeten om 23.00 uur hun deuren sluiten. Mensen die al een boosterprik hebben gehad of genezen zijn van een coronabesmetting mogen zonder hordes naar binnen. Gevaccineerden die nog geen boostervaccin hebben gekregen, moeten ter plekke een sneltest doen. Ook bij samenkomsten van meer dan twintig mensen geldt deze uitgebreide 2G-regel.

  De eindejaarsbals, die populair zijn in het land, zullen niet doorgaan. Andere maatregelen zijn onder meer een mondkapjesplicht voor leerlingen en docenten. Ook kunnen kinderen tussen de 5 en 11 jaar binnenkort geprikt worden. De premier liet echter nog niet weten of dit gaat om alle kinderen of alleen om kinderen die tot een kwetsbare groep behoren.

 • Politie-invallen in Duitsland vanwege vervalste coronabewijzen

  In de Duitse deelstaden Rijnland-Palts en Saarland zijn vandaag politie-invallen gedaan vanwege vermoedelijk valse vaccinatiepaspoorten. In de steden Bad Kreuznach en Trier werden in totaal zeventien appartementen doorzocht. Volgens de politie gaat het om "een groot aantal gevallen" van mogelijke vervalsingen.

  De Duitse justitie benadrukt hard op te treden "met het oog op de huidige pandemische situatie".

 • 13.460 nieuwe positieve tests, gemiddeld daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 13.460 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 4029 meer dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 13.538 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 15 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  Sinds 4 december geldt er een aangepast testbeleid. Mensen met lichte klachten kunnen nu ook volstaan met een zelftest. Als de test positief uitvalt, moet die persoon alsnog naar de GGD voor een PCR-test. Hierdoor kunnen de besmettingscijfers worden vertekend.

  48 overleden covidpatiënten

  Bij het RIVM werden 48 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 47 doden per dag, tegen 59 doden per dag een week eerder.

  In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

  1/2 NOS
  2/2 NOS