liveblog
NOS NieuwsAangepast

Coronatoegangsbewijs voor kort verblijf • Tekort in ziekenhuizen groeit door pandemie

liveblog gesloten

Buitenlandse bedrijven kopen voor spotprijs mondkapjes van overheid

Het ministerie van Volksgezondheid verkoopt miljoenen mondkapjes, gekocht met belastinggeld, voor spotprijzen door aan buitenlandse opkopers, meldt Nieuwsuur.

Het ministerie houdt sinds het begin van de coronacrisis een noodvoorraad aan van ongeveer 700 miljoen mondkapjes. 300 miljoen daarvan dreigen volgend jaar over de datum te raken. Daarom probeert het ministerie daar nu vanaf te komen.

Een van de leveranciers die aan het begin van de coronacrisis mondkapjes verkocht aan het ministerie, is de Mondmaskerfabriek. In 2020 leverde zij 48 miljoen chirurgische mondmaskers aan voor een prijs van 15 tot 30 euro per doos van vijftig, zeggen eigenaren Fleur Bakker en Johan Blom. 26 miljoen van deze kapjes heeft het ministerie nu doorverkocht aan het bedrijf Baltic Masks in Litouwen, bevestigt zowel het ministerie als het Litouwse bedrijf.

In totaal zijn er 161 miljoen mondkapjes aan het buitenland verkocht, laat het ministerie weten. De Mondmaskerfabriek hoort van verschillende buitenlandse opkopers dat zij de kapjes voor 64 cent per doos van vijftig van het ministerie overkopen.

Het ministerie wil de kapjes die bijna over de datum zijn niet gratis uitdelen aan Nederlandse zorginstellingen of onder de marktprijs verkopen omdat dat de markt zou beïnvloeden en Nederlandse leveranciers zou raken.

Coronatoegangsbewijs voor kort verblijf in de maak

Goed nieuws voor toeristen, zakelijke reizigers en diplomaten van buiten de Europese Unie die naar Nederland willen: er komt een coronatoegangsbewijs (Ctb) voor een kort verblijf. Mensen van buiten de EU hebben nu vaak problemen om een horecagelegenheid, een evenement, een congres of beurs binnen te komen.

Ze zijn weliswaar in hun eigen land gevaccineerd of hebben corona gehad, maar daar hebben ze geen QR-code voor die in Nederland te scannen is. Veel landen in de wereld zijn nog niet zover. Dus voor een bezoek aan een restaurant, café of bioscoop moeten die toeristen, congresgangers en andere reizigers eerst naar een testlocatie voor een negatieve testuitslag, en die is maar 24 uur geldig.

De wet wordt nu gewijzigd, heeft de ministerraad besloten. Binnenkort krijgt de Tweede Kamer een brief met meer informatie, waarschijnlijk ook over de ingangsdatum. Hoe het toegangsbewijs voor korte verblijf er precies uit gaat zien is daarom nog niet bekend.

Veel minder coronavaccinaties voor arme landen dan beloofd

Arme landen komen er bekaaid af bij de levering van coronavaccinaties. Ze krijgen veel minder vaccinaties dan beloofd. Het internationale vaccinatiehulpprogramma Covax heeft zijn doelstelling inmiddels meer gehalveerd meldt The Washington Post.

Covax verdeelt vaccins over armere landen. Doel was om eind dit jaar 2,3 miljard doses verspreid te hebben. Dat streven is afgeschaald naar 800 miljoen vaccins. Maar functionarissen zeggen tegen de Amerikaanse krant dat zelfs dit lagere aantal niet is gegarandeerd.

Reden voor het bijstellen van de doelstellingen is volgens Covax de trage levering door producenten. Het hamsteren van vaccins door rijke landen en problemen met de distributie in de landen die de vaccins krijgen spelen ook een rol, stelt de organisatie.

Nederland beloofde zeker 22 miljoen doses aan Covax. Volgens demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zijn inmiddels 16 miljoen vaccins onderweg. Covax heeft hiervan volgens de minister maar een paar honderdduizend weggegeven. De Bruijn vindt de distributie van het vaccin door Covax veel te lang duren. Hij heeft aan de organisatie doorgegeven dat die "absoluut versneld" moet worden.

Wereldwijd groeit tekort aan verpleegkundigen door pandemie

Wereldwijd stoppen steeds meer verpleegkundigen met hun werk vanwege de hoge werkdruk door de coronapandemie. Om dezelfde reden heeft de beroepsgroep in tal van landen te maken met burn-outs. De koepelorganisatie International Council of Nurses (ICN) in Genève zegt dat veel verpleegkundigen genoeg hebben van hun werk. Overal kampen ziekenhuizen met personeelstekorten. Het aantal zorgverleners dat binnen een jaar wil stoppen is volgens de ICN verdubbeld tot 20 á 30 procent.

Rijke landen proberen personeel te werven in Afrikaanse landen en andere regio's waar de lonen laag zijn. "We zien in toenemende mate wervingsacties van bijvoorbeeld Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maar ook de Verenigde Staten en Canada", aldus voorzitter Howard Catton van de ICN. Ze zoeken zorgpersoneel in landen als Kenia, Uganda en Nigeria. Verpleegkundigen uit de Filipijnen en India zijn van oudsher al gewild.

De opkomst van de nieuwe coronavariant omikron is een nieuwe bron van zorg voor verpleegkundigen. De hoop op licht aan het einde van de tunnel maakt plaats voor angst dat we weer terug bij af zijn, stelt de ICN.

Voorafgaand aan de pandemie was er al een tekort van 6 miljoen zorgverleners wereldwijd. Daarbij komt dat er in de nabije toekomst nog eens bijna 5 miljoen afzwaaien omdat ze met pensioen gaan.

Boze Grieken slaan schooldirecteur in de boeien vanwege coronaregels

Elf Griekse activisten hebben de directeur van een middelbare school in het Noord-Griekse Preira in de boeien geslagen. Ze deden dat volgens Griekse media omdat de man op zijn school de coronamaatregelen verplicht heeft gesteld. Volgens de twee vrouwen en negen mannen zijn de coronamaatregelen in strijd met de grondwet.

De groep die zich 'Bewakers van de Grondwet' noemt, bracht de schooldirecteur naar het politiebureau om hem te laten arresteren. In plaats daarvan liet de politie de directeur gaan en werden de activisten ingerekend. De politie verdenkt hen van meerdere strafbare feiten zoals ontvoering, geweldpleging, het overtreden van de coronamaatregelen en bedreiging. De schooldirecteur is behandeld voor wonden aan zijn polsen.

Al langer incidenten

In interviews met de publieke omroep ERT verklaren leerkrachten en leerlingen van de school dat er al langer incidenten zijn met de activisten. Zo zouden ze onder meer docenten bedreigen. Zeker drie leden van de groep zijn volgens het Griekse ministerie van Burgerbescherming ouders van kinderen op de betrokken school.

Volgens de leerkrachten gaat het om ouders van leerlingen die zichzelf en hun kinderen weigeren te vaccineren en die de coronaregels negeren. De 'Bewakers van de Grondwet' verspreiden via sociale media onjuiste informatie over het coronavirus.

Willem-Alexander bezoekt priklocaties

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan twee vaccinatielocaties. Een daarvan was de priklocatie Westeinde in Den Haag waar mensen zonder afspraak naartoe kunnen voor een vaccin.

De koning ging ook naar De Broodfabriek in Rijswijk waar boostervaccinaties worden gezet. De prikhal is zodanig ingedeeld dat ouderen in de wachtkamer gevaccineerd kunnen worden.

Man en medewerkster teststraat opgepakt voor fraude

Een 59-jarige man uit Terneuzen is gisteren aangehouden door de politie. Hij wordt verdacht van fraude met een coronatest. Naast de man is ook een 18-jarige medewerkster van een commerciële teststraat aangehouden. Zij zou de man een vervalst testresultaat gegeven hebben.

Voor de vervalsing zou de man geld hebben geboden aan een andere medewerker. De manager van de testlocatie rook onraad en belde de politie. Tegen de man is aangifte gedaan wegens fraude en valsheid in geschrifte. Dat geldt ook voor de medewerkster van de teststraat die hem geholpen zou hebben.

Hoesten op agenten

Bij zijn aanhouding droeg de man een trui met een tekst die beledigend was voor de politie. Toen hij naar het bureau gebracht werd hoestte hij in de richting van de agenten en zei dat hij corona had. De man krijgt daarom bovenop de aangifte die tegen hem is gedaan twee boetes: een voor belediging en de andere voor bedreiging.

De medewerkster van de teststraat en de man zitten beiden vast.

Vooralsnog geen testplicht voor reizigers uit Zuid-Afrika

Het kabinet heeft nog niet besloten tot een verplichte coronatest voor reizigers die vanuit Zuid-Afrika in Nederland arriveren. Wel wordt de maatregel volgens demissionair minister Hugo de Jonge overwogen. En dat geldt ook voor een verplichte test voor reizigers uit andere landen die op een 'zeer hoog risico'-lijst van de overheid staan.

De GGD Kennemerland heeft vandaag bekendgemaakt dat 14 procent van de reizigers uit Zuid-Afrika die een coronatest deden, positief is. Dit ondanks het feit dat er voor deze groep reizigers al een dubbele testverplichting geldt. Voordat ze vertrekken moet er een PCR-test worden gedaan, gevolgd door een sneltest.

Om een verplichte test bij aankomst in Nederland mogelijk te maken, moet de wet worden aangepast. Het Outbreak Management Team zei eerder deze week al dat het een goed idee is om reizigers verplicht te testen als ze uit landen komen waar een zorgwekkende virusvariant rondgaat.

Arnhemse kroegbaas ziet toch af van afterparty-openstelling

De zogeheten afterpartykroeg in Arnhem gaat toch niet open. Kroegbaas Hannes Wittler van The Cavern was van plan zaterdagochtend vroeg zijn café te openen voor mensen die na een huisparty nog even willen doorfeesten. Vanwege de commotie die hierover ontstond heeft hij besloten om toch dicht te blijven, meldt Omroep Gelderland.

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch noemde de plannen eerder vandaag asociaal en onwenselijk. Hij deed een oproep aan de kroegbaas om af te zien van zijn plan, dat wettelijk gezien wel toegestaan is.

Wittler heeft volgens Omroep Gelderland aan de gemeente verteld dat hij een beperkt aantal vrienden had uitgenodigd, en dat hij deze aandacht nooit heeft gezocht. The Cavern blijf voorlopig gesloten zegt de eigenaar. In ieder geval tot cafés na 17.00 uur weer open mogen zijn.

Een ander café in Arnhem kondigt op Facebook aan zaterdagochtend om 05.00 uur wél open te gaan voor een feest.

Onderwijsvakbond: sluit basisscholen week voor kerstvakantie

De onderwijsvakbond Leraren in Actie (LIA) vindt dat op basisscholen de kerstvakantie een week eerder moet beginnen. Dat is ook het advies van het Outbreak Management Team, maar het kabinet wil daar nog niet aan.

De situatie op veel basisscholen is nijpend, zegt LIA: leerkrachten en leerlingen vallen uit door ziekte, en er moeten veel mensen in quarantaine. Daardoor ontstaan er nieuwe leerachterstanden. "We komen zo in een vicieuze cirkel terecht", stelt de vakbond.

Basisscholen moeten volgens de vakbond zelf het heft in handen nemen om de werkomgeving veiliger te maken. Dat betekent dat scholen die nu met de handen in het haar zitten, zelf de deuren moeten sluiten. In de week voor de kerstvakantie moet het onderwijs op afstand gegeven worden, bepleit LIA.

Uit een peiling van de PO-Raad blijkt dat 55 procent van de schoolbesturen tegen zo'n vroegtijdige sluiting is. De PO-Raad, die de belangen van basisscholen en (voorgezet) speciaal onderwijs behartigt, wil vandaag nog duidelijkheid van het kabinet over de mogelijke scholensluiting.

RIVM-boegbeeld Aura Timen naar Radboudumc

Aura Timen, hoofd Infectieziektebestrijding bij het RIVM, stapt volgend jaar april over naar het Radboudumc in Nijmegen. Timen, die ook secretaris is van het Outbreak Management Team, is een van de bekende RIVM-gezichten in de coronacrisis. In de media geeft ze geregeld uitleg over de verspreiding van het virus.

Timen wordt op 15 april benoemd als hoofd van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. Ook wordt ze hoogleraar Eerstelijnsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De 55-jarige Timen stond sinds 2010 aan het roer van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. Dat expertisecentrum valt onder het Centrum Infectieziektebestrijding, waarvan Jaap van Dissel directeur is. Dat Timen naar Nijmegen vertrekt, noemt het RIVM "een groot gemis". Wie haar opvolgt, is nog niet bekend.

Ruime meerderheid Duitse Bondsdag voor vaccinatieplicht zorgmedewerkers

Personeel van Duitse ziekenhuizen en verpleeghuizen moet vanaf medio maart een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen laten zien. Met die aangescherpte wet is de Bondsdag vandaag akkoord gegaan.

De wetgeving staat de zestien Duitse deelstaten ook toe om bars en restaurants te sluiten en om grote evenementen te verbieden als het aantal coronabesmettingen stijgt. "Het is absoluut onaanvaardbaar dat in instellingen waar mensen wonen die hun vertrouwen in ons stellen om hen te beschermen, personen onnodig sterven omdat personeel niet gevaccineerd is", verdedigde minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach de beperkingen.

De nieuwe wetgeving biedt ook ruimte aan dierenartsen, tandartsen en apothekers om een vaccinatie toe te dienen, zij het voor een bepaalde periode. Duitsland is in de greep van een vierde coronagolf. 69 procent van alle Duitsers is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus.

Kabinet kijkt naar andere volgorde boosterprikken, op basis van laatste prik

Het kabinet overweegt de volgorde waarin mensen worden opgeroepen voor een boosterprik binnenkort te veranderen. Als alle 60-plussers een boosterprik hebben gehad, worden mensen mogelijk niet meer opgeroepen op basis van hun leeftijd, maar op basis van de datum van hun laatste prik. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge gezegd na afloop van kabinetsberaad.

Dat is van belang voor mensen die in de eerste vaccinatiegolf voorrang kregen, zoals 65-minners die vanwege hun gezondheid ook in aanmerking komen voor een griepprik. Ook voor sommige mensen die het Janssenvaccin hebben gehad (en dus maar één prik) geldt vaak dat die prik al bijna zeven maanden geleden is.

Het kabinet wil iedereen in de zevende maand een booster geven, omdat dat het meeste effect heeft. Om dat ook waar te kunnen maken, gaat de volgorde dus mogelijk veranderen. "We willen ergens een switch maken van geboortejaar naar laatste prik", zei De Jonge. Hij wil daar op de persconferentie van aanstaande dinsdag uitsluitsel over geven. De demissionair minister verwacht dat alle 60-plussers halverwege volgende week een uitnodiging voor een boosterprik hebben gehad.

Laagste aantal positieve tests in bijna een maand tijd

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 17.562 nieuwe positieve tests gemeld. Dat is het laagste aantal sinds 14 november.

In totaal zijn het 2242 minder besmettingen dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 20.030 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 7 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Sinds 4 december geldt er een aangepast testbeleid. Mensen met lichte klachten kunnen nu ook volstaan met een zelftest. Als de test positief uitvalt, moet die persoon alsnog naar de GGD voor een PCR-test. Hierdoor kunnen de besmettingscijfers worden vertekend.

85 overleden covidpatiënten

Bij het RIVM zijn 85 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 60 doden per dag, tegen 53 doden per dag een week eerder.

Bij 80 mensen in Nederland omikron vastgesteld

De omikronvariant van het coronavirus is in totaal inmiddels bij 80 mensen in Nederland aangetoond. Achttien van hen zaten eind november op vluchten vanuit Zuid-Afrika. De afgelopen weken werden 62 nieuwe gevallen geregistreerd, meldt het RIVM.

Omikron werd in zuidelijk Afrika voor het eerst ontdekt en gaat daar nog steeds snel rond. Van de 62 nieuw bekende gevallen zijn 53 mensen recent teruggekomen uit dat gebied. Drie positief geteste personen zijn in contact geweest met mensen bij wie omikron eerder al werd aangetoond. Bij zes personen is er geen directe of slechts een indirecte link met zuidelijk Afrika.

Sneller van de IC af door zuurstof onder hoge druk

Door een speciale behandelmethode kunnen coronapatiënten van het Isala ziekenhuis in Zwolle sneller van de IC af. De patiënten krijgen via een neusbril grote hoeveelheden zuurstof toegediend met een zogeheten Optiflow. Het apparaat blaast onder hoge druk zuurstof in de longen, wat helpt om de luchtwegen meer te openen. De longen kunnen daardoor beter zuurstof opnemen, vertelt verpleegkundige Lidewij Hakkers-Nap aan RTV Oost.

Patiënten die deze behandeling krijgen, liggen niet op de IC maar op een speciale afdeling. "Het is echt een stap richting herstel", benadrukt Hakkers. Hierdoor wordt de drukke IC in het ziekenhuis ontlast.

De behandelmethode wordt ook toegepast in andere ziekenhuizen in het land, en ook in Frankrijk. In Zwolle is ervoor gekozen een speciale afdeling te openen vanwege de sterk oplopende corona-opnames.

2803 coronapatiënten in het ziekenhuis, gemiddelde stijging op IC

In de ziekenhuizen zijn 273 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen. Op de IC's kwamen er 52 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2803 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2848), van wie 655 op de IC (gisteren: 644), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen op dit moment 20 patiënten in Duitsland op de IC.

  • covidcijfers.nl
  • covidcijfers.nl
  • covidcijfers.nl

Ook dit jaar weer steunacties voor zorg, maar 'wat echt zou helpen, zijn maatregelen'

Een groot hart van lichtjes voor de deur van het ziekenhuis, een taartenactie of het aanbieden van een lekker visje: opnieuw zijn er acties om medewerkers in de zorg een hart onder de riem te steken.

Dorpsbakker Ellis Middelhuis in Haaksbergen ging bijvoorbeeld met taarten langs bij het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST). Aanvankelijk alleen voor het personeel op de IC, maar later besloot de bakker ook de spoedeisende hulp en de verpleegafdelingen met coronapatiënten een bezoekje te brengen.

Taart voor medewerkers Medisch Spectrum Twente

"Het zijn allemaal lieve acties, maar de druk op de zorg is onverminderd groot", zegt een woordvoerder van beroepsorganisatie V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland). "Ziekenhuizen liggen vol en ook de thuiszorg kan het aantal hulpvragen nauwelijks bijhouden. Het kabinet was vrij laat met ingrijpen en aanvullende maatregelen. Wat echt zou helpen, zijn maatregelen die verlichting brengen en de druk van de ketel halen."

Kerstmarkten in Boedapest open voor gevaccineerde bezoekers

Terwijl in sommige Europese landen en steden kerstmarkten zijn afgelast, gaan die in Hongarije wel door. In Boedapest mogen Hongaren en toeristen de markt bezoeken als ze een vaccinatiebewijs kunnen laten zien, en dat leidt tot grote drukte.

Vorig jaar waren alle kerstmarkten in de Hongaarse hoofdstad geannuleerd.

Ook in Duitsland gaan sommige kerstmarkten dit jaar wel door. Daar gelden per deelstaat verschillende coronaregels. De meeste kerstmarkten in Noordrijn-Westfalen, die onder Nederlanders populair zijn, zijn bijvoorbeeld alleen toegankelijk voor mensen die volledig zijn ingeënt of recent hersteld van een coronabesmetting.

In Nederland zijn enkele kerstmarkten ook dit jaar afgelast door het grote aantal coronabesmettingen, zoals die in Den Haag en Den Bosch. Markten die wel doorgaan, zoals op het Vrijthof in Maastricht en in de RAI in Amsterdam, maken gebruik van het coronatoegangsbewijs. Bezoekers moeten dat bij de ingang laten zien.

Bekijk hieronder beelden van een kerstmarkt in Boedapest:

Zonder mondmasker naar de kerstmarkt in Boedapest

Gezondheidsraad: ‘maak vaccinatie ook mogelijk voor gezonde 5- tot 11-jarigen'

Ouders met gezonde kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud moeten de mogelijkheid krijgen om hun kind tegen corona te laten vaccineren, adviseert de Gezondheidsraad. Hoewel een infectie bij kinderen in die leeftijdsgroep over het algemeen mild verloopt, wegen de voordelen van vaccinatie op tegen de nadelen. Eerder adviseerde de Gezondheidsraad al om kinderen met een zwakke gezondheid in te enten.

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid moet nog besluiten of hij het advies overneemt, maar meestal gebeurt dat wel. De Tweede Kamer nam gisteren bovendien een motie aan om ouders de keuze te geven hun kind te laten vaccineren als de Gezondheidsraad daar positief over zou oordelen.

Vorige week adviseerde de raad al om kinderen onder 12 met een zwakke gezondheid te vaccineren. Dat advies is nu dus uitgebreid.

14 procent passagiers uit Zuid-Afrika positief getest

14 procent van de reizigers die zich in de afgelopen vijf dagen na hun reis vanuit Zuid-Afrika naar Schiphol hebben laten testen, heeft een positieve testuitslag gekregen. Dat bevestigt de GGD Kennemerland.

Het is een lichte stijging ten opzichte van vorige week. Toen lag het percentage op 9 procent. Volgens een woordvoerder van de GGD Kennemerland is er nog geen sprake van een trend. De dienst noemt het een "toevallige variatie", en houdt het erop dat gemiddeld een op de tien mensen vanuit Zuid-Afrika positief test.

Dubbele testplicht

Voor reizigers vanuit Zuid-Afrika naar Nederland geldt een zogenoemde dubbele testplicht. Mensen moeten een negatieve PCR-test laten zien voordat zij in het vliegtuig stappen, en bij aankomst op Schiphol is het dringede advies om direct nog een coronatest te doen. De GGD Kennemerland heeft daar een speciale teststraat op Schiphol voor ingericht.

Ongeveer de helft van de passagiers op de KLM-vluchten vanuit Zuid-Afrika (gemiddeld twee per dag) gaat na aankomst naar die teststraat, aldus de woordvoerder. Van die mensen is 14 procent dus positief getest.

Welk deel van de reizigers gevaccineerd is, weet de GGD niet. Ook is niet bekend of er onder de positief geteste passagiers besmettingen met de omikronvariant zijn.

Herdenkingstocht Amsterdamse Surinamer Roy Ristie geannuleerd, wel afscheidsdienst

De herdenkingstocht voor de vorige week overleden Roy Ristie is afgeblazen. Dat schrijft de organisatie in een Facebookbericht. Het was de bedoeling dat de gedenktocht, de 'brasa waka', en een erehaag voor de prominente Amsterdamse Surinamer morgen zouden plaatsvinden. Maar daar ziet de organisatie wegens het besmettingsgevaar vanaf.

"Roy zou nooit willen dat er maar een hint was van gevaar voor 'zijn' mensen uit de Bims", schrijft de organisatie, verwijzend naar de Bijlmer.

De afscheidsdienst zondag gaat wel door: er is een doorloop die ook live wordt gestreamd.

Mensen geboren in 1951 en 1952 kunnen afspraak maken voor booster

Mensen die geboren zijn in 1951 en 1952, oftewel alle 70-plussers en de eerste zestigers, mogen een afspraak maken voor een boostervaccin. Dat meldt demissionair minister De Jonge in een Twitterbericht.

De Jonge: 'Druk op de zorg nog heel erg hoog'

Demissionair minister De Jonge vindt de druk op de zorg nog erg hoog. Voor het begin van de wekelijkse ministerraad wilde hij niet vooruitlopen op de vraag of het kabinet de coronamaatregelen zal verlengen. Zondag vergaderen de meest betrokken bewindslieden weer in het Catshuis en dinsdag geven demissionair premier Rutte en De Jonge een persconferentie.

De Jonge noemde het mooi dat de besmettingscijfers heel licht teruglopen, maar hij wees erop dat in de ziekenhuizen en op de IC's nog steeds veel mensen met corona liggen en dat de omikronvariant veel onzekerheid met zich meebrengt. "Er is nog steeds heel veel zorg afgeschaald; we hebben echt nog veel werk te doen om ervoor te zorgen dat de cijfers daadwerkelijk gaan dalen."

Volgens De Jonge wordt ook nog "gewogen" of de kerstvakantie van de scholen een week wordt verlengd. Minister Slob herhaalde dat de bedoeling is om de scholen niet langer te sluiten. Slob benadrukte dat een besluit wordt genomen op basis van de ontwikkeling van het virus en op basis van een nieuw advies van het OMT. "Maar de inzet is helder."

De Jonge voegde eraan toe dat een week minder school voor het virus misschien een goed idee is, maar voor kinderen niet: "Dit is een besluit dat je niet licht moet nemen."

'Afterpartykroeg asociaal en onwenselijk'

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch noemt plannen van kroegbaas Hannes Wittler "asociaal en onwenselijk", schrijft Omroep Gelderland. Wittler heeft aangekondigd zijn kroeg The Cavern zaterdag om 05.00 te openen voor mensen die na een huisfeest nog even in de kroeg willen doorfeesten.

"Ik open van 5.00 uur tot 9.00 uur in de hoop dat mensen die nog niet kunnen slapen na hun huisfeestje naar ons komen voor de afterparty," zei de kroegbaas daarover.

Hoewel het juridisch mag, is het plan in strijd met de uitgangspunten van de coronaregels, vindt Marcouch. Die zijn juist bedoeld om het aantal contactmomenten te beperken. "Als je die dan op een andere manier toch wilt organiseren, ondermijn je dat," aldus de burgemeester.

Israël verlengt inreisverbod voor toeristen

De Israëlische grenzen blijven tot zeker 22 december gesloten voor toeristen. De maatregel zou eigenlijk maandag aflopen, maar premier Bennett en gezondheidsminister Horowitz hebben besloten het inreisverbod nog 10 dagen te verlengen.

Eind vorige maand stelde Israël een inreisverbod in voor alle buitenlanders om te proberen de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus te stoppen. In het land zijn tot nu toe 21 besmettingen met die variant bekend.

Quarantaineregels

Behalve het inreisverbod worden ook de quarantaineregels verlengd. Alle Israëliërs die uit het buitenland terugkeren, moeten thuisblijven tot ze een negatieve PCR-testuitslag hebben. Reizigers die uit een gebied terugkeren dat Israël als zeer risicovol aanmerkt, moeten na aankomst naar een quarantainehotel om de uitslag van hun PCR-test af te wachten. Als die negatief is, mogen ze thuis in quarantaine in plaats van in het hotel.

Hoe lang dat duurt, hangt af van de vaccinatiestatus en van het land waar de reiziger vandaan komt.

Mensen houden zich meer aan coronamaatregelen

De coronaregels worden beter nageleefd en mensen zoeken elkaar minder op, stelt de gedragsunit van het RIVM, die daar regelmatig onderzoek naar doet. Mobiliteitsdata van Google ondersteunen dat beeld. Sinds de aanscherping van de maatregelen op zondag 18 november, gaan mensen iets minder vaak op pad dan in de weken ervoor.

Terwijl er dus wel draagvlak is voor de maatregelen, komt uit het onderzoek ook naar voren dat het draagvlak voor het totale coronabeleid een dieptepunt heeft bereikt. Van de deelnemers aan de meting was eind november nog 16 procent positief over het coronabeleid. Aan het begin van de pandemie was dat 73 procent.

Kerstpakket extra populair door corona

Met nog een paar weken te gaan tot Kerstmis is het alle hens aan dek in de kerstpakkettensector. "Het kan niet op dit jaar. We zitten al 20 procent boven de topomzet van 2020", zegt Dick Brandwijk van Brandwijk Feestpakketten in Zaltbommel.

Veel bedrijfsfeestjes, recepties en uitjes konden dit jaar door corona niet doorgaan. Bedrijven hielden dus geld over voor extraatjes voor het personeel. Groothandel Sligro - de nummer twee in kerstpakketten na de Makro - ziet dat de vraag weer toeneemt sinds het aanscherpen van maatregelen als thuiswerken en een gedeeltelijke lockdown. "Bedrijven zien echt de noodzaak en het effect van aandacht voor de werknemers", zegt Wilco Jansen van Sligro. Hij schat de totale markt voor feestgeschenken op zo'n 200 miljoen euro.

Nummer voor twijfelaars vaccinatie wordt landelijk en is dagelijks te bellen

De Vaccinatie Twijfel Telefoon krijgt een nieuw landelijk telefoonnummer. Het telefoonnummer voor mensen die twijfelen of ze zich moeten laten inenten tegen corona werd eind vorige maand opgericht door internist Robin Peeters van het Erasmus MC in Rotterdam. Nu sluiten de universitaire ziekenhuizen van Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en Maastricht zich aan bij het initiatief. Het nieuwe telefoonnummer moet ertoe leiden dat de lijn beter bereikbaar wordt.

Doordat de andere ziekenhuizen ook meedoen met het nummer, kan de lijn dagelijks geopend worden, in plaats van slechts twee dagen per week. "De toegang tot zorg én goede informatie is ontzettend belangrijk tijdens een pandemie", zegt de voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht.

Mensen met twijfels over het nemen van een vaccin kunnen vanaf 13 december tussen 08.30 uur en 16.30 uur bellen op het nieuwe nummer 088-7555777 met medici of speciaal daarvoor getrainde studenten. Vooral zwangeren, mensen met een kinderwens, een allergie of een auto-immuunziekte hebben veel vragen over bijwerkingen, is tot nu toe gebleken. Ze hebben vaak zeer specifieke vragen, waarvoor de antwoorden niet te vinden zijn op de websites van bijvoorbeeld het RIVM.

NS wil mogelijk treinen schrappen bij verlenging coronamaatregelen

Als de coronamaatregelen worden verlengd, dreigt NS treinen te moeten schrappen. Dat heeft de NS bevestigd.

Topvrouw Marjan Rintel zegt in het AD dat de treinen in oktober voor ruim driekwart gevuld waren ten opzichte van voor de corona-uitbraak. "Nu zijn we echter terug op een bezetting van 50 procent. Als er vanwege de lockdown nauwelijks forenzen zijn, is de vraag of je met extra spitstreinen moet rijden. Hetzelfde geldt voor uitgaans- of nachttreinen, nu alles dicht is", citeert de krant Rintel.

Afhankelijk van de maatregelen bepaalt NS hoeveel treinen er geschrapt worden. Tijdens eerdere lockdowns ging het om ongeveer tien procent van de treinen. Ook werden er minder treinstellen ingezet.

'Spindoctor Johnson was ook bij kerstborrel'

De perschef van de premier Johnson, Jack Doyle, heeft een toespraak gegeven en prijzen uitgereikt op de geruchtmakende kerstborrel waardoor de Britse regering onder vuur ligt. Dat melden Britse media waaronder de BBC en ITV. Hij zou zo'n 50 mensen hebben toegesproken en hij zou medewerkers van het communicatieteam van de regering certificaten hebben gegeven als bedankje voor hun harde werk.

De kerstborrel, waarover nieuwszender ITV eerder deze week voor het eerst berichtte, maakt veel los in het Verenigd Koninkrijk. ITV toonde beelden waarop is te zien hoe toenmalig woordvoerder Allegra Stratton vorig jaar oefende voor moeilijke vragen van de pers, omdat feestjes op dat moment in strijd waren met de coronaregels. Ze suggereert onder meer om de bijeenkomst "gewoon kaas en wijn" te noemen.

Stratton heeft inmiddels ontslag genomen en Johnson heeft zijn excuses gemaakt voor de video, maar zegt dat - hoewel hij niet weet wat er precies is gebeurd - hem is verzekerd dat er geen kerstborrel heeft plaatsgevonden. Bronnen binnen de Britse regering vragen zich nu tegenover Britse media af of Jack Doyle, die op dit moment de belangrijkste spindoctor is van Johnsons regering, niet ook moet vertrekken als hij bij de borrel was.

Welkom!

Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van vrijdag 10 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.