NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

GGD weigert dagelijks voordringers voor boosterprik • Gewonden bij coronaprotest Brussel

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog. Morgen wordt het weer hervat. Fijne nacht!

 • Pakjesavond in coronatijd

  Voor de tweede keer werd in coronatijd Pakjesavond gevierd. Dus moest de Sint rekening houden met zelftesten, mondkapjes en quarantaines.

 • Kinderartsen oneens over vaccineren van kinderen onder de 12

  De Vereniging van Jeugdartsen en verschillende kinderartsen vinden dat alle kinderen tussen de 5 en 11 jaar een coronavaccinatie moeten kunnen krijgen. Ze wijzen bij Nieuwsuur op de voordelen van vaccinatie, ook bij gezonde jongeren kinderen.

  De kinderartsen wijken daarmee af van het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Onlangs stelde voorzitter Károly Illy van die organisatie in opiniestukken in het Nederlands Dagblad en Trouw dat hij het oneens is met het pleidooi om jonge gezonde kinderen te vaccineren.

  Kinderarts Martine de Vries noemt het standpunt van de NVK nu "veel te eenzijdig", omdat het "alleen maar uitgaat van het individuele voordeel van het kind". Ze zegt dat kleine kinderen misschien niet vaak ernstig ziek worden, maar ze kunnen wel andere mensen besmetten. "Daarmee kunnen ze de epidemie voor een deel in stand houden. Dat kan weer tot een lockdown leiden en ook tot het sluiten van scholen. Dat komt uiteindelijk dan weer bij de kinderen zelf terug, maar ook bij de hele samenleving."

  Illy zegt nu tegen Nieuwsuur dat hij inmiddels vindt dat ouders van gezonde jonge kinderen keuzevrijheid moeten hebben. Hij zegt ook bezig te zijn met een nieuw stuk, waarin hij zal wijzen op de voordelen van vaccinatie.

 • GGD weigert dagelijks tientallen voordringers voor boosterprik

  De GGD's zeggen sinds de start van de boostercampagne dagelijks gemiddeld 150 afspraken voor een extra prik af, nadat de leeftijd van iemand is gecontroleerd. Een woordvoerder van GGD GHOR Nederland bevestigt dat aan de NOS na berichtgeving door persbureau ANP. Het gaat om mensen die niet in de juiste doelgroep vallen. Zij krijgen een telefoontje of een sms waarin hun afspraak wordt geannuleerd.

  Het ANP meldde vandaag dat het mogelijk is om voor te dringen bij het halen een boosterprik. Iemand die in 1967 geboren is, had op de afsprakensite van de overheid 1937 ingevuld om nu al een vaccinatie te kunnen krijgen en dat lukte. De leeftijdsgrens ligt op dit moment bij 1941. Iemand anders, uit 1939, kon enige tijd geleden nog geen extra prik krijgen. Hij vulde daarom 1935 in en daarmee lukte het wel.

  De GGD zegt dat alle vaccinatielocaties zijn opgeroepen nog strenger te controleren op leeftijd. Dat gebeurt via een ID-bewijs en leeftijdscontrole. Het is volgens een woordvoerder "uitermate onfatsoenlijk om ten koste van anderen te denken dat je voorrang moet hebben."

  Gisteren stopte de GGD Hollands Midden met het aanbieden van de boosterprik zonder afspraak, omdat er rond de vaccinatielocaties in Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda een verkeerschaos ontstond. Er werden 2110 boosterprikken gezet bij mensen die geen afspraak hadden.

 • Gewonden bij protest tegen coronaregels in Brussel

  De politie in Brussel heeft het waterkanon en traangas ingezet tegen betogers bij een protest tegen de coronamaatregelen. Volgens Belgische media werd de politie bekogeld met projectielen en vuurwerk. Er zijn 20 mensen opgepakt en er vielen zes gewonden: vier betogers en twee agenten.

  De politie schat dat er zo'n 8000 mensen op de been waren. Het protest verliep voor het overgrote deel vreedzaam, maar toen een groep demonstranten strandde op een wegversperring door de politie liep het uit de hand, weet de VRT. Er werd ook gedemonstreerd bij de gebouwen van de Belgische publieke omroepen RTBF en VRT.

  Twee weken geleden werd er ook in de Belgische hoofdstad gedemonstreerd. Toen kwamen er zo'n 35.000 mensen opdagen, ook toen eindigde het protest met rellen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie raakt slaags met demonstranten in Brussel bij coronaprotest
 • VS: omikronvariant in zeker vijftien staten gevonden

  De omikronvariant van het coronavirus is in zeker vijftien Amerikaanse staten aangetroffen. Dat zegt het hoofd van het Amerikaanse RIVM, het CDC, in een interview met ABC News. "We hebben zicht op enkele tientallen gevallen", zei hij. "En we horen iedere dag meer over mogelijke besmettingen, dus het aantal zal stijgen."

  Volgens directeur Walensky zijn verder vrijwel alle coronagevallen nog van de deltavariant.

 • RIVM: 23.153 positieve tests gemeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 23.153 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 461 meer dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.807 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 3 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  26 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 26 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 50 doden per dag, tegen 50 doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  1/4 NOS
  2/4 NOS
  3/4 NOS
  4/4 NOS
 • 2692 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen is de bezetting toegenomen. Er liggen nu 2692 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2670), van wie 598 op de IC (gisteren: 597), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  NOS
 • Halsema wil 'nationale denktank' voor corona op lange termijn

  Burgemeester Halsema van Amsterdam pleit voor een 'nationale denktank' die bekijkt hoe Nederland op langere termijn met het coronavirus moet omgaan. In het tv-programma Buitenhof zei ze dat het virus waarschijnlijk "tot op zekere hoogte in de samenleving aanwezig zal blijven" en dat je dan niet kunt volstaan met crisismaatregelen tijdens een piek van besmettingen.

  Volgens Halsema moeten experts zich buigen over de effecten die corona de komende twee jaar zal hebben op de zorg, de economie, de internationale handel en de sociale verhoudingen. Als mogelijke voorzitter van de denktank noemde ze directeur Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau of voormalig ziekenhuisbestuurder Levi, die nu voorzitter is van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

  Over invoering van 2G, het systeem waarbij alleen mensen die gevaccineerd zijn of corona hebben gehad in bepaalde sectoren worden toegelaten, zei de Amsterdamse burgemeester dat je er ook rekening mee moet houden of dat systeem is te handhaven: "Er wordt af en toe gesuggereerd dat de handhaving een onuitputtelijke bron is waaruit je zou kunnen tappen, maar dat is natuurlijk niet zo."

  Ze benadrukte wel dat de beslissing om 2G al dan niet in te voeren ligt bij de landelijke politiek.

 • Ongevaccineerden spreken zich uit over vaccins en coronapas

  Drie ongevaccineerde mensen leggen aan de NOS uit waarom ze achter hun keuze staan om zich niet te laten inenten. In augustus werden ze ook al geïnterviewd. Toen ging het om vier mensen, inmiddels heeft een van hen alsnog twee prikken gehad.

  In onderstaand artikel blikken ze alle vier terug op de afgelopen maanden.

 • 'Voordringen bij boosterprik aangetoond'

  Het is daadwerkelijk mogelijk om voor te dringen bij het halen van de boosterprik. Persbureau ANP heeft van zeker twee mensen vastgesteld dat ze een vaccinatie hebben gekregen doordat ze expres een foutief geboortejaar opgaven.

  Eerder deze week toonde het ANP al aan dat het technisch mogelijk was om verkeerde gegevens in te vullen bij het maken van de afspraak, nu is dat bevestigd met praktijkgevallen. Een man die de extra prik haalde, is geboren in 1967, maar vulde geboortejaar 1937 in op de afsprakensite van de GGD. Een andere man uit 1939 vulde aan het begin van de boostercampagne, toen hij nog niet aan de beurt was, geboortejaar 1935 in.

  Beide mannen werden volgens het persbureau zonder problemen ingeënt. In een eerdere reactie wees de GGD GHOR erop dat er op de vaccinatielocatie ook naar een legitimatiebewijs wordt gevraagd. In deze twee gevallen gebeurde dat volgens het ANP niet.

  De GGD zei deze week al dat het systeem kwetsbaar is. "We zijn niet van de politie", zei een woordvoerder. "Als je voordringt, en fraudeert bij het invullen van de gegevens, dan neem je een plek van iemand in die deze vaccinatie misschien nog harder nodig heeft dan jij. Er is voor iedereen een vaccin beschikbaar, maar wacht op je beurt en je uitnodiging."

 • Besmettingsuitbraak op cruiseschip in de buurt van New Orleans

  Op een cruiseschip zijn tien coronabesmettingen geconstateerd. Het schip vaart in de buurt van de Amerikaanse stad New Orleans. Het vertrok op 28 november uit die stad en zou er dit weekend naar terugkeren.

  Afgelopen week voer het schip langs Belize, Honduras en Mexico. In de landen legde het schip ook aan. Er zijn 3200 passagiers. Zij worden getest zodra ze in New Orleans van boord gaan. Iedereen die positief test, moet in isolatie, ofwel thuis ofwel in een accommodatie die de cruisemaatschappij beschikbaar stelt.

  Over de toestand van de besmette mensen is niets bekend. Aan het begin van de pandemie, vorig jaar, vonden er regelmatig besmettingen plaats op cruiseschepen. Enkele van die schepen mochten niet aanleggen en passagiers werden gedwongen om in quarantaine te gaan.

 • Bijna 20 miljoen boosterprikken in VK gezet

  In het Verenigd Koninkrijk zijn tot nu toe bijna 20 miljoen boosterprikken gezet. Sinds afgelopen maandag komen alle 18-plussers in het land in aanmerking voor die extra prik.

  Tot dan toe konden alleen 40-plussers ingeënt worden met de booster. De Britse overheid besloot om de leeftijdsgrens te verlagen in een poging de omikronvariant buiten de deur te houden. Het land telt ruim 67 miljoen inwoners.

  Om het tempo van prikken te versnellen heeft de overheid 400 militairen ingezet.

 • Prinses Beatrix positief getest

  Prinses Beatrix is positief getest op het coronavirus. Ze heeft zich vanwege milde verkoudheidsklachten laten testen en de uitslag bleek positief, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

  De 83-jarige prinses zit thuis in isolatie en houdt zich volgens de RVD aan de leefregels voor mensen die positief getest zijn. Ze heeft haar boosterprik al gehad, zei ze vorige week bij een werkbezoek aan Curaçao.

 • Welkom!

  Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van zondag 5 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.