liveblog

PSV naar plek twee na ongelukkige avond Paes • Vitesse op volle toeren

Drie wedstrijden in de eredivisie deze zaterdag:

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Hilversum. Bekijk hier alle samenvattingen van de vijftiende speelronde tot nu toe. Wij zijn er morgen weer met een liveblog, tot dan!

Stand in de eredivisie

En dan ziet de stand er dus zo uit, met Heerenveen in het linkerrijtje.

Uitslagen en programma

Morgen staan er nog vier wedstrijden op het programma in de vijftiende speelronde. Zo speelt Feyenoord thuis tegen Fortuna Sittard. Bij een zege keren de Rotterdammers terug op de tweede plek.

HER-HEE | Afgelopen in Almelo

Heracles zit in de hoek waar de klappen vallen. De Almelose club verloor zaterdagavond voor de derde keer binnen zeven dagen. sc Heerenveen had in Almelo aan één opleving genoeg om drie punten mee te nemen naar Friesland. Joey Veerman besliste het duel in de tweede helft: 0-1.

Bekijk de samenvatting van Heracles Almelo - sc Heerenveen

HER-HEE | 79' DOELPUNT HEERENVEEN

In een fase dat Heracles steeds sterker wordt, scoort Joey Veerman met een bekeken schot: 0-1.

Veerman plaatst de bal met een niet al te hard schot van twintig meter in de verre hoek, Blaswich kan er niet bij.

Heracles-Heerenveen 0-1

Vreugde bij Heerenveen na de treffer van Joey Veerman

HER-HEE | 60' Laursen knalt op de lat

Laursen, de vervanger van de zwaargeblesseerde Azzaoui, is de (enige) man die de kansen creëert bij Heracles. Na een klein kwartier knalt de Deen de bal pardoes op de lat! Eindelijk een moment om van op te springen, maar de brilstand prijkt nog steeds op het scorebord.

Het moet gezegd worden: de tweede helft is beter te pruimen dan de eerste.

Als ze zo doorgaan, komt Sinterklaas morgen misschien toch nog langs.

Commentator Arman Avsaroglu heeft nog hoop in Almelo

HER-HEE | 55' Toch al twee kansjes na rust

In de tweede helft hebben we zowaar al twee kansjes kunnen noteren. Namens Heerenveen leverde Musaba een schot op doel af, dat door Blaswich redelijk makkelijk onschadelijk kon worden gemaakt.

Aan de andere was er bijna een kans voor Rente na een vrije trap van Laursen, maar hij mist de bal net.

Heracles-Heerenveen 0-0

HER-HEE | Tweede helft in Almelo

Vrolijke muziek schalt door de speakers in het lege stadion. Heracles en Heerenveen zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.

Bekijk de reacties na PSV-FC Utrecht (4-1)

HER-HEE | Rust in Almelo, geen goals

Het is 0-0 bij Heracles-Heerenveen.

In de slotseconde zagen we wel ineens de grootste kans van de wedstrijd. Henk Veerman poeierde de bal na een aardige aanval vanuit kansrijke positie over de kruising.

HER-HEE | 40' Geen cadeautjes verdiend

Het ontbreekt beide teams aan creativiteit, elan en inspiratie. Er is dus heel weinig te beleven in Almelo, constateert ook commentator Arman Avsaroglu.

Als deze voetballers vanavond hun schoen zetten, zou ik er geen cadeautje in doen als ik Sinterklaas was.

Commentator Arman Avsaroglu is niet tevreden over de inzet van de spelers

HER-HEE | 30' Beste kans voor Veerman

Een beste kans voor Heerenveen na een half uur: Henk Veerman ziet dat Blaswich een beetje uit positie staat en haalt in één keer uit, maar de bal gaat enkele centimeters naast de - in Fries opzicht - verkeerde kant van de paal.

Heracles-Heerenveen 0-0

Heerenveen-spits Henk Veerman baalt

HER-HEE | 19' Heracles sterker

Heracles deelt in het eerste kwartier de lakens uit tegen Heerenveen. De Almeloërs wisten dit seizoen dertien van hun in totaal veertien punten in eigen huis te verzamelen. Heracles duikt af en toe dreigend op voor de goal van Mous - zo kopte Bakis zojuist naast - maar gescoord is er nog niet.

Heracles-Heerenveen 0-0

Kaj Sierhuis aan de bal tegen Heerenveen

HER-HEE | 5' Kansen in beginfase

Heerenveen had in de tweede minuut al op voorsprong kunnen komen na goed voorwerk van de Veermannen. De bal komt uiteindelijk nét niet bij Stefanovic terecht.

Even later is er de eerste kans voor Heracles: Laursen haalt uit, Mous tikt de bal over.

Heracles-Heerenveen 0-0

HER-HEE | Aftrap in Almelo

Na het nodige vuurwerk buiten het stadion is er afgetrapt in Almelo. Heracles neemt het op tegen Heerenveen. Hopelijk levert de wedstrijd ook vuurwerk op.

Bayern München wint 'Klassiker' van Borussia Dortmund

Borussia Dortmund heeft een gevoelige nederlaag geleden tegen rivaal Bayern München. Dortmund verloor met 2-3 en zag het gat met koploper Bayern groter worden.

Dortmund begon overdonderend en kwam al snel op voorsprong na een kapbeweging van Brandt. Bayern deed via Lewandowski meteen wat terug, al ging daar wel een fout van Hummels aan vooraf. Ook bij de tweede van Bayern ging de defensie van de Borussen in de fout. Coman profiteerde.

Een heerlijke draaibal van Haaland vlak na de pauze trok de stand weer gelijk. Dortmund, met invaller Malen, rook aan de zege tot Hummels opnieuw een hoofdrol voor zich opeiste met een handsbal. Lewandowski schoot de penalty binnen.

Robert Lewandowski

CAM-VIT | Afgelopen in Leeuwarden

Vitesse heeft op overtuigende wijze de gedeelde vierde plek bemachtigd in de eredivisie. Seizoenrevelatie SC Cambuur werd in Leeuwarden hardhandig op zijn plek gezet (1-6), met een hoofdrol voor Sondre Tronstad.

Bekijk de samenvatting van SC Cambuur - Vitesse

CAM-VIT | 79' DOELPUNT VITESSE

Dat is nummer zes voor Vitesse, na een vlotte counter. Openda breekt razendsnel uit, zou zelf voor de hattrick kunnen gaan, maar de Belg is onzelfzuchtig en geeft af op invaller Frederiksen. De Deen scoort.

Cambuur-Vitesse 1-6

Opstellingen Heracles-Heerenveen (aftrap: 21.00 uur)

Deze niet al te zinderende eredivisiezaterdag wordt om 21.00 uur afgesloten met het duel tussen Heracles en Heerenveen. Dit zijn de opstellingen van beide teams.

CAM-VIT | 64' DOELPUNT VITESSE

Cambuur-doelman Stevens gaat lelijk de fout in. Hij heeft de bal na een Arnhemse aanval in zijn armen maar laat het het kleinood nogal sullig vallen. Openda profiteert en schiet de 5-1 tegen de touwen.

Cambuur-Vitesse 1-5

CAM-VIT | 49' DOELPUNT VITESSE

Tronstad maakt zijn tweede goal van de avond, en deze is minstens zo mooi als zijn eerste. Opnieuw verdwijnt de bal in de kruising. Vitesse leidt met 4-1 bij Cambuur en de wedstrijd lijkt nu toch wel beslist.

Cambuur-Vitesse 1-4

CAM-VIT | Tweede helft

De bal rolt weer in de provincie Friesland. Kan Cambuur nog iets? Vitesse leidt met 3-1 en zou bij deze stand in de ranglijst over de Leeuwarders heenwippen.

CAM-VIT | Rust in Leeuwarden

We zoeken de warme kleedkamers op bij een ruststand van 3-1 in het voordeel van Vitesse.

CAM-VIT | 41' DOELPUNT CAMBUUR

Cambuur doet iets terug tegen Vitesse: invaller Tol geeft het laatste tikje en er staat 1-3 op het scorebord. Het is op randje buitenspel, maar hij telt, zegt de VAR.

Tol was in de 34ste minuut al ingevallen voor de niet sterk acterende en ook niet fit ogende Paulissen en geeft nu het laatste zetje aan een poging van Schouten. Gloort er weer hoop in de Leeuwarder harten?

Cambuur-Vitesse 1-3

CAM-VIT | 36' DOELPUNT VITESSE

Vitesse draait op volle toeren in Leeuwarden en Buitink schiet de 3-0 binnen.

De aanvaller wordt weggestuurd door Wittek (die zijn tweede assist noteert) en maakt het vervolgens beheerst af.

Cambuur had - na een reeks van vier zeges op rij - bij een overwinning naar de vierde plaats kunnen klimmen. Maar dat sprookje wordt vanavond uitgeblazen door Vitesse.

Cambuur-Vitesse 0-3

CAM-VIT | 30' DOELPUNT VITESSE

Vitesse komt al snel op 2-0 bij Cambuur. Openda maakt zijn zesde goal in acht wedstrijden.

Vlak na de 1-0 maakte Openda al bijna de 2-0, maar doelman Stevens pareerde knap. Nu is het echter wel raak.

Meteen daarna is het ook alweer bijna 3-0, maar Huisman weet de bal na een vlotte uitbraak naast het doel te schieten.

Cambuur-Vitesse 0-2

Dolle vreugde bij Vitesse na de 2-0 van Loïs Openda

CAM-VIT | 26' DOELPUNT VITESSE

De wedstrijd in Leeuwarden kabbelde rustig voort, en ineens is het 1-0 voor Vitesse door een magnifieke uithaal van Tronstad, die eindigt in de kruising.

Het schot volgt uit een corner van Vitesse, die - als we de beelden goed bekijken - eigenlijk geen corner was. Maar daar valt niets meer aan te doen.

Cambuur-Vitesse 0-1

Ondertussen in Zweden: Malmö FF weer kampioen

Malmö FF is voor de 22ste keer voetbalkampioen van Zweden geworden. De recordhouder speelde op eigen veld gelijk tegen Halmstads BK: 0-0. Dat was voldoende om op de slotdag achtervolger AIK Stockholm voor te blijven.

Malmö, getraind door oude bekende Jon Dahl Tomasson - veroverde de titel op basis van een beter doelsaldo.

CAM-VIT | 13' Weinig opwinding in Leeuwarden

Het eerste kleine kwartier bij Cambuur-Vitesse heeft nog weinig opwindends opgeleverd. Vitesse is iets sterker, maar verder dan een kopbal van Openda (over) zijn de Arnhemmers nog niet gekomen.

SC Cambuur-Vitesse 0-0

Jamie Jacobs kopt in regenachtig Leeuwarden

Ondertussen in Italië: Dumfries scoort voor Internazionale

Een leuk nieuwtje uit Italië: Denzel Dumfries heeft zojuist zijn eerste doelpunt in dienst van Internazionale gemaakt. De Nederlander was goed voor de 3-0 op bezoek bij AS Roma. Het is daar nu rust.

CAM-VIT | Aftrap in Leeuwarden

De tweede wedstrijd van de eredivisiezaterdag is begonnen! De subtopper tussen Cambuur en Vitesse. De bal rolt.

Real Betis te sterk voor Barcelona, dat steeds verder achterop raakt

FC Barcelona is voor de vierde keer dit seizoen tegen een nederlaag aangelopen in de Spaanse competitie. Real Betis was in Camp Nou met 1-0 te sterk voor de Catalanen, die na vijftien speelrondes zevende staan.

Memphis Depay

AC Milan pakt koppositie na simpele overwinning op hekkensluiter

AC Milan heeft een 2-0 thuiszege geboekt op de hekkensluiter van de Serie A Salernitana, dat zijn vijfde nederlaag in zes duels leed. Milan neemt daarmee de leiding voorlopig over van Napoli, dat vanavond nummer vier Atalanta op bezoek krijgt.

Wedstrijdverslag: Gakpo heeft het meteen weer op zijn heupen

Cody Gakpo heeft tijdens zijn rentree voor PSV meteen de hoofdrol voor zich opgeëist. De aanvaller loodste de Eindhovenaren na een moeizame start uiteindelijk naar een probleemloze zege op FC Utrecht (4-1).

Bekijk de samenvatting van PSV - FC Utrecht

PSV-UTR | 90+4' Afgelopen in Eindhoven

Het leek er aanvankelijk niet op, met de openingstreffer van Van der Hoorn, maar PSV beleeft een lekkere namiddag tegen FC Utrecht.

De ploeg van Roger Schmidt wint niet alleen ruim, maar ziet ook Cody Gakpo en Noni Madueke terugkeren na blessures.

PSV-FC Utrecht 4-1

PSV-UTR | 70' DOELPUNT PSV

PSV komt op 4-1 tegen FC Utrecht en de topper in Eindhoven is nu wel beslist.

Na een prima aanval komt de bal voor de voeten van Mwene, die makkelijk kan binnenschieten. Het is het eerste doelpunt van de Oostenrijker in het PSV-shirt.

Voor Gakpo is de wedstrijd inmiddels voorbij: hij is vervangen door Vertessen. Ook sinds lange tijd weer binnen de lijnen: Madueke, die in de ploeg komt voor Bruma.

PSV-FC Utrecht 4-1

Philipp Mwene viert zijn eerste goal in het PSV-shirt

Opstelling Vitesse: Schubert gepasseerd en ziek

Bij Vitesse staat Jeroen Houwen op doel. Markus Schubert is gepasseerd, melden de Arnhemmers, en is bovendien ziek.

Opstelling SC Cambuur: geen De Jong en geen Hoedemakers

Om 18.45 uur staat de subtopper tegen SC Cambuur en Vitesse op het programma.

Bij de Leeuwarders ontbreekt trainer Henk de Jong, die ziek is. Ook middenvelder Mees Hoedemakers is er niet bij, hij wordt vervangen door Mitchell Paulissen.

PSV-UTR | 51' DOELPUNT PSV

Opnieuw wordt Paes verrast in de korte hoek. Doan schiet knap binnen, PSV leidt met 3-1 tegen FC Utrecht.

Scheidsrechter Makkelie werd door de VAR wel nog even naar het scherm geroepen. Gutiérrez stond namelijk in buitenspelpositie enigszins in de baan van het schot. Maar volgens Makkelie deed de Mexicaan blijkbaar niet mee aan de aanval, en de goal telt gewoon.

Het is al met al geen fijne namiddag voor Paes, die een paar minuten geleden nog wel met de linkervoet fraai redding bracht op een ander schot van Doan.

PSV-FC Utrecht 3-1

Ritsu Doan viert zijn goal tegen Utrecht

PSV-UTR | Tweede helft in Eindhoven

De bal rolt weer in Eindhoven voor de tweede helft. PSV leidt met 2-1. Eén wissel bij de thuisploeg: Vinícius is vervangen door Obispo. Gakpo is nu de diepe spits geworden.

Spelers FC Zenit komen veld op met schattige hondjes

Leuk om even naar te kijken in de rust: de spelers van de Russische club FC Zenit kwamen gisteren het veld op met schattige hondjes uit het asiel in hun armen.

PSV-UTR | Rust in Eindhoven na twee PSV-kansen

Het is rust in Eindhoven. PSV leidt met 2-1 tegen FC Utrecht.

Vlak voor rust was PSV nog twee keer heel dicht bij de 3-1: een afstandsschot van Bruma belandde buiten bereik van Paes op de paal, in blessuretijd schoot Vinícius ook nog eens op de lat.

Maar nu is het rust en kunnen de natte spelers opwarmen met een bekertje rooibosthee.

PSV-UTR | 35' DOELPUNT PSV

Utrecht-doelman Paes treedt aarzelend op bij een voorzet van Gakpo. Hij tikt de bal wel weg uit de doelmond, maar geeft Ramalho de kans om alsnog - best knap vanuit een lastige hoek - binnen te tikken. PSV leidt met 2-1 tegen FC Utrecht.

PSV-FC Utrecht 2-1

De doelpuntenmakers van PSV: André Ramalho en Cody Gakpo

PSV-UTR | 27' DOELPUNT PSV

Cody Gakpo is terug en dat betaalt zich uit: hij schiet de gelijkmaker tegen FC Utrecht binnen bij eigenlijk de eerste kans voor PSV.

Op aangeven van Mauro Júnior verschalkt hij Utrecht-doelman Paes met een hard schot van dichtbij in de korte hoek.

PSV-FC Utrecht 1-1

Cody Gakpo in de regen

PSV-UTR | 25' PSV sterker maar nog geen kansen

PSV heeft halverwege de eerste helft nog niets kunnen forceren. De Eindhovenaren hebben sinds de achterstand wel een overwicht, maar dat heeft nog niet tot serieuze kansen geleid.

PSV-FC Utrecht 0-1

PSV-UTR | 12' DOELPUNT FC UTRECHT

Mike van der Hoorn kopt Utrecht uit een hoekschop van Gustafson op 1-0! De defensie van PSV heeft geen oog voor de verdediger en die profiteert daar dankbaar van.

Het is de eerste treffer van Van der Hoorn voor FC Utrecht sinds zijn terugkeer in de eredivisie. Acht jaar geleden scoorde hij voor het laatst in het Utrecht-shirt.

PSV-FC Utrecht 0-1

Mike van der Hoorn kopt FC Utrecht op 1-0

PSV-UTR | 10' Aftasten in beginfase

In de beginfase wordt er lustig afgetast door beide ploegen, waarbij FC Utrecht zich zeker ook niet verstopt. Eén enigszins dreigend momentje van PSV zagen we voorbijkomen, toen de teruggekeerde Gakpo de bal had in het Utrechtse zestienmetergebied. Het leverde geen gevaar op.

Aan de andere kant was er één serieuze kans voor in de omschakeling: Drommel tikte een schot van Douvikas naast.

PSV-FC Utrecht 0-0

PSV-UTR | Aftrap!

Het duel tussen PSV en FC Utrecht is begonnen.

FC Utrecht won maar één van zijn vijftig uitwedstrijden bij PSV in de eredivisie en dat is liefst 41 jaar geleden. Op 25 oktober 1980 werd het 3-2 voor Utrecht door goals van Leo van Veen, Ton de Kruyk en Gerard van der Lem.

PSV-UTR | We gaan bijna beginnen

'Simply the Best' schalt door het lege Philips Stadion, waar PSV en FC Utrecht straks gaan beginnen aan de wedstrijd. Het is een heuse topper: PSV staat derde en kan bij winst (voorlopig) over Feyenoord wippen. FC Utrecht is de nummer vier, op vijf punten van PSV.

Straks speelt nog de nummer vijf Cambuur tegen de nummer zes Vitesse.

Mazzelige maar fraaie treffer bezorgt West Ham knappe zege op koploper Chelsea

Arthur Masuaku heeft met een mazzelige maar niet minder spectaculaire treffer West Ham United een knappe 3-2 thuiszege op stadgenoot Chelsea bezorgd. Het was voor de koploper uit Londen pas de tweede nederlaag in de Premier League dit seizoen.

West Ham United, dat zich op de vierde plaatst handhaaft, won eerder deze competitie met dezelfde cijfers ook al van Liverpool. Chelsea kan later vandaag door zowel Manchester City en Liverpool gepasseerd worden.

Michail Antonio bespringt matchwinner Arthur Masuaku

Opstelling FC Utrecht

FC Utrecht telt twee spelers die met PSV kampioen zijn geworden: Bart Ramselaar kon in 2018 de schaal omhoog houden in Eindhoven, Adam Maher deed dat in 2015 en 2016.

Opstelling PSV

Cody Gakpo keert terug in de basis bij PSV voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Trainer Roger Schmidt vindt dat de aanvaller voldoende fit is om te beginnen, nadat hij enige tijd ontbrak wegens een blessure. Noni Madueke en Jordan Teze zijn er eveneens na een periode van afwezigheid weer bij, maar beginnen op de bank.

Philipp Max ontbreekt nog. De Duitse verdediger is weliswaar hersteld van een besmetting met het coronavirus, maar nog niet fit genoeg om in actie te komen.

Mario Götze is absent wegens rugklachten, Davy Pröpper kampt met knieproblemen.

Van stuwende kracht naar de bank

Nicolás Tagliafico gold jarenlang als onbetwiste basisspeler en groeide uit tot stuwende kracht én publiekslieveling van Ajax. Maar tegenwoordig komt de Argentijn nauwelijks meer voor in de planning van trainer Erik ten Hag.

"Nu ben ik weer terug bij af. Het is wel jammer, ik heb hier drie jaar alle wedstrijden gespeeld en nu heb ik amper speeltijd gehad", zegt de linksback. Als kersverse bankzitter heeft de voetballer ook nog wel een goedbedoeld advies voor zijn trainer.

"Als ik Erik ten Hag was, zou ik meer praten met de spelers die op de bank zitten. Want november, december en januari zijn zware maanden", aldus de Ajacied.

Lees hier het hele verhaal van Tagliafico.

Tagliafico is bankzitter: 'Gisteren was je de held, maar vandaag stel je niks voor'

Ziekenboeg stroomt leeg

Goed nieuws voor PSV in aanloop naar de wedstrijd straks tegen FC Utrecht, maar vooral ook richting de beslissende Europa League-confrontatie met Real Sociedad (donderdag om 18.45 uur). Trainer Roger Schmidt heeft weer de beschikking over Cody Gakpo, Noni Madueke, Jordan Teze.

Philipp Max is nog herstellende van een coronabesmetting maar zit ook dicht tegen zijn rentree aan. Het viertal trainde de hele week mee met de selectie.

"Philipp heeft alleen nog niet op volledige kracht kunnen meedoen", laat Schmidt weten. "We gaan kijken of het zinvol is om hem komende zaterdag een aantal minuten te laten spelen of dat we hem eerst nog sterker willen laten worden."

Straatvoetballer en YouTube-koning Soufiane Touzani ontmoet Cody Gakpo. Hij praat met de PSV'er over zijn rustige persoonlijkheid, snacken in de kleedkamer en meer. Bekijk hieronder de hele aflevering.

Tiki Taka Touzani met Cody Gakpo

'Het is oud, het is op'

"Het is oud, het is op. Het is tijd voor wat nieuws." Nee, financieel directeur van SC Cambuur, Gerald van den Belt, heeft het hier zeker niet over het elftal van zijn club. Integendeel, de club uit Leeuwarden doet goede zaken en staat momenteel vijfde in de eredivisie.

Met de bouw van een nieuw stadion kijken de Leeuwarders uit naar de toekomst.

Cambuur bouwt aan nieuw stadion: 'Augustus 2023 moeten we er voetballen'

Drommels, drommels, drommels!

Ai, de statistieken liegen er niet om voor PSV-doelman Joël Drommel.

"Ik hoor trainer Roger Schmidt heel nadrukkelijk zeggen dat hij tevreden is over de ontwikkeling van Drommel. Nou, dat kan ik me niet voorstellen, want die is er niet", stelt Ronald Waterreus, tussen 1994 en 2004 zelf doelman in Eindhoven.

Op basis van statistieken is goed te zien dat Drommel dit seizoen met zichzelf worstelt bij PSV. Op basis van het reddingspercentage van de eredivisiekeepers van dit seizoen, berekend door databureau Opta Sports, is Drommel zelfs de allerslechtste.

Lees hier het hele verhaal en bekijk de statistieken.

Het reddingspercentage van de eredivisiekeepers: met Drommel onderin en Unnerstall bovenin

Koploper en hekkensluiter

Koploper Ajax deed donderdagavond al goede zaken tegen Willem II. In de Johan Cruijff Arena rekenden de Amsterdammers af met 5-0. Ook voor de hekkensluiter zit de speelronde er alweer op. Lang leek PEC Zwolle op weg naar de tweede overwinning van het seizoen, maar in de slotfase ging het helemaal mis in Groningen.

Bekijk hieronder de samenvattingen van de wedstrijden.

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - PEC Zwolle
Bekijk de samenvatting van Ajax - Willem II

Programma en de stand

Aardig om even te weten voor we gaan beginnen: het programma van dit weekend én de huidige stand.

Welkom!

Goedemiddag!

Vandaag gaat de vijftiende speelronde in de eredivisie weer verder en staan er drie wedstrijden op het programma. PSV ontvangt FC Utrecht en de nummers vijf en zes, Cambuur en Vitesse, strijden om de aansluiting met de top. Heracles en sc Heerenveen sluiten de avond af in Almelo.

Wil je niks missen en volg je dit liveblog via de smartphone? Klik dan op het belletje bovenaan, dan krijg je bij elk bericht meteen een melding!