NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Al 1500 geregistreerde 'GGD-reservisten' • Deel kerken blijft diensten houden na 17.00 uur

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 3 december.
 • Minister De Jonge wil boosterprik in zevende maand na laatste vaccinatie.
 • 9 procent reizigers uit Zuid-Afrika had corona.
 • De omikronvariant veroorzaakt mogelijk meer herbesmettingen dan eerdere varianten.
Liveblog gesloten
 • 1500 aanmeldingen om GGD te helpen prikken

  Ongeveer 1500 mensen hebben zich tot nu toe aangemeld om de GGD te helpen bij het zetten van boosterprikken. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten. De website GGDreservisten.nl ging vanavond online.

  Via de site kunnen mensen die eerder voor de GGD werkten of bevoegd zijn om te vaccineren zich aanmelden. Het gaat bijvoorbeeld om geneeskundestudenten en voormalig zorgmedewerkers. De aanmelders komen volgens de GGD "vanuit alle hoeken van de samenleving".

 • Zwitserland schaft quarantaineplicht af

  Reizigers naar Zwitserland hoeven niet langer in quarantaine bij aankomst. In plaats daarvan moeten alle reizigers een negatieve PCR-test kunnen tonen. Na vier tot zeven dagen moeten ze opnieuw een PCR-test of antigeentest ondergaan.

  Tegelijk scherpt de Zwitserse regering de maatregelen in het land aan. Overal waar het coronatoegangsbewijs gebruikt wordt, moeten mondkapjes gedragen worden. Het coronabewijs wordt bovendien op meer plekken verplicht. In restaurants en clubs moet iedereen een zitplaats hebben, tenzij de horeca-eigenaar 2G toepast (waarbij alleen gevaccineerde en herstelde bezoekers naar binnen mogen).

 • Grieken krijgen na drie maanden boosterprik

  Alle Grieken vanaf 18 jaar kunnen een afspraak maken voor een boosterprik, mits ze minstens drie maanden geleden hun laatste vaccinatie hebben gehad. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid vanavond bekendgemaakt. Athene hoopt nog deze maand enkele miljoenen mensen een derde prik te geven.

  De boostercampagne begon al in september in Griekenland. Kwetsbare groepen en zorgpersoneel waren als eerste aan de beurt. Ook 60-plussers die nog helemaal niet gevaccineerd zijn, krijgen voorrang bij de prikstraten. Voor hen geldt vanaf half januari een vaccinatieplicht: zij moeten dan hun eerste prik hebben gehad.

 • Biden hoestend op persconferentie

  De Amerikaanse president Joe Biden is verkouden. Bij een persconferentie eerder vandaag klonk hij schor en moest hij regelmatig hoesten. Journalisten vroegen de president of het wel goed met hem ging.

  Het antwoord van Biden zal herkenbaar zijn voor veel grootouders: hij is waarschijnlijk aangestoken door zijn kleinzoon Beau.

  Biden gaf aan dat hij iedere dag een coronatest doet:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Biden hoestend op persconferentie: 'Komt door kleinzoon'
 • Amsterdams café gesloten na actie Van Haga

  Burgemeester Halsema heeft een café op de Nieuwmarkt in Amsterdam voor een week gesloten. Op het terras van Café del Mondo bleef Tweede Kamerlid Wybren van Haga vanmiddag na 17.00 uur zitten, samen met een groep van vijftig medestanders. Zij wilden met een "vreedzaam protest" hun steun uitspreken voor de eigenaren van het café.

  Volgens Het Parool is de politie vlak voor 18.00 uur bij het café langs geweest. Om 18.15 uur hebben medewerkers het terras opgeruimd.

 • Deel kerken negeert dringend advies over diensten na 17.00 uur

  De koepelorganisatie van de Gereformeerde Gemeenten legt een dringend advies van het demissionaire kabinet naast zich neer om de avondlockdown te respecteren. De orthodox-protestantse organisatie vindt dat in ieder geval op zondag kerkdiensten gehouden mogen worden na 17.00 uur. Individuele kerken kunnen een eigen afweging maken over het eindtijdstip.

  In een bericht op de eigen website noemt de koepelorganisatie de zondagse erediensten "essentieel voor het geestelijk welzijn van de gemeenten". De Gereformeerde Gemeenten adviseren kerken om de sluitingstijd voor essentiële winkels en diensten aan te houden, dat is 20.00 uur. De organisatie zegt dat ook dringende vergaderingen en het godsdienstonderwijs na 17.00 uur doorgang kunnen vinden.

  Andere stromingen binnen de protestantse kerk lijken meer gehoor te geven aan de oproep van het kabinet, meldt het AD. De Hersteld Hervormde Kerk adviseert kerken om diensten te vervroegen als dat mogelijk is, en ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) schrijft op de eigen website dat diensten na 17.00 uur alleen bij 'zwaarwegende redenen' door mogen gaan.

  Dat kerkdiensten ondanks de coronamaatregelen doorgingen - soms met veel bezoekers - leidde eerder al tot onbegrip in de politiek en de samenleving.

 • 'Boosterprik zeven maanden na laatste vaccinatie'

  Iedereen die een boosterprik wil hebben, kan die krijgen in de zevende maand na de laatste vaccinatie. Dat zegt demissionair minister De Jonge.

  De minister wil een inhaalslag maken in de boostercampagne. Voor de jaarwisseling krijgen alle 60-plussers en medewerkers in de zorg hun boosterprik. Vanaf januari komen de mensen onder de 60 aan de beurt. "Dat gaat van oud naar jong."

 • Zelftest onbetrouwbaar bij mensen zonder klachten, zegt UMC Utrecht

  De coronazelftest van Roche is betrouwbaar als je symptomen hebt, maar niet als je de test gebruikt als je geen klachten hebt. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.

  "De zelftests zijn in het verleden met name in de markt gezet om gebruikt te worden door mensen zonder klachten. Maar ons onderzoek laat zien dat juist voor deze doelgroep de onderzochte neuszelftest niet geschikt is", zegt onderzoeksleider Carl Moons van het UMC Utrecht. "En dat is precies tegenovergesteld aan de wijze waarop deze neuszelftesten tot nu toe werden aanbevolen."

 • Aangifte vaccinatiecentrum tegen Italiaanse man met neparm

  In de buurt van de Italiaanse stad Turijn heeft een 50-jarige man donderdagavond geprobeerd zich te laten vaccineren in een siliconen neparm. De man hoopte zo een coronatoegangsbewijs te krijgen zonder daadwerkelijk het vaccin toegediend te krijgen.

  De verpleegkundige die de man zou prikken zag aan de kleur en structuur van de arm dat er iets niet klopte. Het vaccinatiecentrum belde de politie en deed aangifte tegen de man vanwege oplichting.

  "De zaak grenst aan het belachelijke, ware het niet dat het om een zeer ernstig incident gaat", reageerde de gouverneur van de regio Piemonte op Facebook.

  In Italië is het coronatoegangsbewijs op steeds meer plekken verplicht.

 • Gezondheidsraad: vaccineer kinderen met verhoogd risico

  Kinderen van 5 tot en met 11 jaar die een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden van het coronavirus moeten een prik met het Pfizer/BionNTech-vaccin kunnen krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad.

  Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met een chronische longaandoening, aangeboren hartafwijking of het downsyndroom. Zij hebben volgens de Gezondheidsraad een grotere kans op ziekenhuisopname en hebben een hoger risico om een ernstige ontsteking in de organen op te lopen door covid-19.

  Kinderartsen zouden volgens de raad moeten zeggen wie in aanmerking komt voor een prik.

 • 9 procent reizigers uit Zuid-Afrika had toch corona

  Van de reizigers uit Zuid-Afrika die de afgelopen dagen na aankomst op Schiphol getest zijn op corona, heeft 9 procent een positieve uitslag gekregen. Dat is bekendgemaakt door de GGD Kennemerland, die de tests afneemt.

  De bewuste reizigers zijn voor vertrek in Kaapstad of Johannesburg ook allemaal getest, en volgens de GGD is het merendeel hoogstwaarschijnlijk ook gevaccineerd. "Dat laat zien dat het virus zich makkelijk verspreidt en dat stemt tot zorgen", zegt de regionale GGD-directeur Bert van de Velden.

  Sinds de ontdekking van de omikronvariant gelden voor vluchten vanuit Zuid-Afrika aangescherpte regels. Iedereen met eindbestemming Schiphol wordt dringend opgeroepen zich direct na aankomst te laten testen. Het gaat dagelijks om honderden mensen. Ongeveer een derde van de reizigers gaf de afgelopen dagen gehoor aan de oproep om zich te laten testen.

  De GGD nam van zondag tot en met donderdag 459 tests af, waarvan er 41 positief waren. Onduidelijk is in hoeveel gevallen het ging om de omikronvariant.

  De GGD Kennemerland blijft in ieder geval nog tot en met volgende week zaterdag reizigers uit Zuid-Afrika testen op Schiphol. Van de Velden hoopt dat meer reizigers bereid zullen zijn om na aankomst een test te ondergaan. "Alleen door aan de voorkant een blokkade op te werpen, kunnen we de verspreiding van het virus onder controle houden."

 • R-getal weer onder 1

  Het reproductiegetal van het coronavirus is gedaald naar 0,99. Het gaat om het R-getal van twee weken geleden, op 18 november. Ruim twee maanden daarvoor lag het R-getal voor het laatst onder 1.

  Het reproductiegetal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Bij een R-getal onder de 1 neemt de epidemie in omvang af.

  De daling van het R-getal is in lijn met de stabilisatie van het aantal positieve tests. De daling kan het gevolg zijn van de aangescherpte coronamaatregelen op 12 november.

  NOS
 • België gaat op korte termijn kinderen vaccineren

  België koopt 736.000 kinderdoses van het Pfizer/BioNTech-vaccin, zodat 5- tot 12-jarigen "zo snel mogelijk" ingeënt kunnen worden. Dat heeft de Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bekendgemaakt.

  "Het zijn kleinere doses en de samenstelling is ook een beetje anders dan die voor 12-plussers", aldus Vandenbroucke. Van de bestelde doses worden er deze maand nog 336.000 geleverd. De overige 400.000 doses komen in januari in België aan.

  Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde de kindervaccins van Pfizer/BioNTech op 25 november goed. In België moeten twee adviescommissies nog oordelen over de wenselijkheid van het inenten van jonge kinderen. Die adviezen worden 16 december verwacht.

 • 21.612 positieve tests, gemiddeld lichte daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 21.612 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1500 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.579 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 3 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2728 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2813), van wie 603 op de IC (gisteren: 605), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 62 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 53 doden per dag, tegen 45 doden per dag een week eerder.

  1/4 NOS
  2/4 NOS
  3/4 NOS
  4/4 NOS
 • Mondkapjesplicht voor Belgische kinderen vanaf 6 jaar

  Belgische kinderen van 6 jaar en ouder moeten verplicht een mondkapje dragen op school, andere openbare ruimtes en het openbaar vervoer. Dat heeft het overlegcomité beslist, waar de federale regering en de deelstaten beslissingen nemen over het coronabeleid in België.

  De regel gold sinds 17 november al voor kinderen van 10 jaar en ouder.