liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax heeft geen kind aan Willem II (5-0) • mijlpaal voor Cristiano Ronaldo

  • Twee wedstrijden in de eredivisie:
  • Eindstand AZ-Fortuna Sittard: 2-1
  • Eindstand Ajax-Willem II: 5-0
liveblog gesloten

Bedankt en tot morgen!

We sluiten het liveblog voor vanavond af. De kop van de vijftiende speelronde is eraf. Vrijdagavond gaan we verder met FC Groningen tegen PEC Zwolle. Tot dan!

Ten Hag: 'Je ziet de moed bij Willem II in de schoenen zakken'

Ten Hag: 'Je ziet de moed bij Willem II in de schoenen zakken'

Bekijk de samenvatting van Ajax - Willem II

Bekijk de samenvatting van Ajax - Willem II

Manchester United wint van Arsenal, Ronaldo nu op 801 goals

AJA-WIL | Pasveer laat geen muisje door

Ajax houdt voor het eerst sinds november-december 1997 in 7 opeenvolgende eredivisieduels de nul. Destijds was Edwin van der Sar de keeper.

Remko Pasveer hield 11 keer de nul in zijn 12 eredivisieduels voor Ajax.

Stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie

AJA-WIL | AFGELOPEN!

Een eenzijdig duel in Amsterdam tussen koploper Ajax en Willem II eindigt in 5-0. Antony (2x), Martínez, Klaassen en Danilo nemen de goals voor hun rekening. Het woord is nu weer aan achtervolgers PSV en Feyenoord.

AJA-WIL | 76' DOELPUNT AJAX!

De net ingevallen Danilo maakt de vijfde Amsterdamse treffer, na een assist van de eveneens ingevallen Rensch. Willem II wil zo snel mogelijk de bus in, want er valt geen enkele eer meer te behalen.

Ajax-Willem II 5-0

AJA-WIL | 71' DOELPUNT AJAX!

Daar is dan de langverwachte 4-0 in Amsterdam. Klaassen knikt de bal binnen op aangeven van Gravenberch.

Ajax-Willem II 4-0

Fortuna-trainer na vijfde nederlaag op rij: 'Er zijn trainers voor minder ontslagen'

Fortuna-trainer na vijfde nederlaag op rij: 'Er zijn trainers voor minder ontslagen'

AJA-WIL | 60' Berghuis en Rensch in de ploeg

Het eerste kwartier van de tweede helft verloopt gezapig. Ten Hag brengt kersverse vader Berghuis en Rensch in het elftal voor Antony en Mazraoui.

Ajax-Willem II 3-0

AJA-WIL | 46' Tweede helft is begonnen

De thee is gedronken, dus we kunnen weer starten. Gaat Ajax in de tweede helft op zoek naar meer doelpunten of vindt de ploeg van Erik ten Hag het welletjes? Bij Willem II vervangt Kabangu spits Svensson.

Ajax-Willem II 3-0

AJA-WIL | RUST!

Ajax komt niet in de problemen tegen Willem II en maakt in een kort tijdsbestek drie goals. Antony is de grote man met twee goals. De vraag is met hoeveel de Amsterdammers gaan winnen.

Ajax-Willem II 3-0

AJA-WIL | 27' Goal Haller afgekeurd

Het leek even 4-0 te worden, maar de treffer van Haller wordt door de arbitrage geannuleerd wegens buitenspel. Het lijkt uitstel van executie voor Willem II.

Ajax-Willem II 3-0

AJA-WIL | 23' DOELPUNT AJAX!

Antony met zijn tweede van de avond. Ajax op volle toeren tegen Willem II. Waar gaat dit eindigen?

Ajax-Willem II 3-0

AJA-WIL | 17' DOELPUNT AJAX!

Het gaat ineens hard, want de 2-0 voor Ajax is een feit. Lisandro Martínez schiet uit een afgeslagen corner raak via een Tilburgs lichaam.

Ajax-Willem II 2-0

AJA-WIL | 15' DOELPUNT AJAX!

Antony

Willem II leek de openingsfase zonder kleerscheuren door te komen, maar een moment van klasse van Antony betekent de 1-0 voor Ajax. De Braziliaan knalt van afstand fraai raak.

Ajax-Willem II 1-0

AJA-WIL | 10' Tilburgers af en toe brutaal

Zoals verwacht heeft Ajax het initiatief tegen Willem II, maar de Tilburgers bijten af en toe van zich af. Doelman Remko Pasveer is echter nog niet op de proef gesteld.

Ajax-Willem II 0-0

AJA-WIL | 1' De bal rolt!

De Tilburgers hebben afgetrapt in de Johan Cruijff Arena. Kan Willem II in de eerste wedstrijd van de vijftiende speelronde stunten tegen Ajax?

Ajax-Willem II 0-0

Bekijk de samenvatting van AZ - Fortuna Sittard

Bekijk de samenvatting van AZ - Fortuna Sittard

Nog geen enkele tegentreffer voor de pauze

Ajax kreeg dit Eredivisie-seizoen nog geen enkel tegendoelpunt voor rust. De Amsterdammers zijn de eerste ploeg in de eredivisiehistorie die geen goal voor rust incasseerde in zijn eerste 14 duels van een seizoen.

AZ-FOR | AFGELOPEN!

Na een vroege achterstand stelt AZ orde op zaken tegen Fortuna Sittard, zonder echt overtuigend te spelen. De Alkmaarders stijgen naar plek acht in de eredivisie. De Limburgers verliezen voor de vijfde keer op rij en blijven zeventiende.

AZ-FOR | 75' Fortuna richting vijfde nederlaag op rij

AZ houdt vrij eenvoudig stand tegen Fortuna Sittard, dat afkoerst op zijn vijfde nederlaag op rij in de eredivisie. Zondag gaat de ploeg van Sjors Ultee ook nog eens op bezoek bij Feyenoord. Later deze maand treffen de Limburgers bovendien PSV (beker) en Ajax.

AZ-Fortuna Sittard 2-1

Opstellingen Ajax en Willem II

  • NOS
    Opstelling Ajax
  • NOS
    Opstelling Willem II

Bij Ajax keren Antony en Haller terug in de basis. Ook Klaassen staat aan de aftrap. Kersverse vader Berghuis begint op de bank.

Voor het eerst dit seizoen begint Willem II een eredivisiewedstrijd zonder Kwasi Wriedt. De spits is gepasseerd door trainer Fred Grim.

AZ-FOR | 51' DOELPUNT AZ!

Jesper Karlsson

Een uithaal van Jesper Karlsson is te machtig voor Fortuna-keeper Van Osch. AZ trekt de lijn van vlak voor rust door. Fortuna moet nu antwoorden.

AZ-Fortuna Sittard 2-1

AZ-FOR | 46' Tweede helft begonnen

In Alkmaar is de tweede helft begonnen. Beide ploegen zijn ongewijzigd.

AZ-Fortuna Sittard 1-1

KNVB legt competities in hoogste klassen amateurs na weekend stil

De KNVB legt de competities in de hoogste klassen bij de amateurs na komend weekeinde stil. De voetbalbond neemt dat besluit nadat duidelijk is geworden dat het voorlopig definitief niet is toegestaan om na 17.00 uur te sporten.

Het stilleggen betreft alle teams (zowel senioren als jeugd vanaf 13 jaar) die uitkomen in de zogenoemde A-categorie (prestatief). Voor de wat meer recreatieve teams (B-categorie) gaat de competitie tot de winterstop wel gewoon door.

Ook de jongste voetballers (tot en met 12 jaar) kunnen competitief blijven voetballen.

AZ-FOR | RUST!

AZ begon zwak aan het duel met Fortuna Sittard, kwam op achterstand, maar trok vervolgens het initiatief naar zich toe. Beide ploegen gaan rusten met een 1-1 stand.

AZ-Fortuna Sittard 1-1

AZ-FOR | 39' DOELPUNT AZ!

Vangelis Pavlidis heeft zojuist de 1-1 tegen de touwen gekopt

Het zal er al een tijdje aan te komen. AZ werd sterker en sterker en komt vlak voor rust op gelijke hoogte met Fortuna Sittard. Pavlidis kopt raak uit een voorzet van De Wit.

AZ-Fortuna Sittard 1-1

AZ-FOR | 27' Kansen Karlsson

Na een zwak begin groeit AZ in de wedstrijd. De thuisploeg creëert enkele mogelijkheden, met Jesper Karlsson een aantal keren in de hoofdrol. De aanvaller stuit tot twee keer toe op Fortuna-doelman Yanick van Osch.

AZ-Fortuna Sittard 0-1

AZ-FOR | 9' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Zian Flemming toont zijn boodschap na zijn treffer

En daar is de voorsprong voor Fortuna Sittard. Zian Flemming kopt uit een corner op het AZ-doel. Keeper Peter Vindahl redt, maar is kansloos op de rebound: 0-1. Bij het juichen toont Flemming een papiertje met de tekst: sporten is gezond. Daarmee verwijst hij naar de amateursport, die door de nieuwe coronamaatregelen na 17.00 uur is stopgezet.

AZ-Fortuna Sittard 0-1

AZ-FOR | 1’ De bal rolt!

Mats Seuntjens heeft afgetrapt namens Fortuna Sittard, dat z'n negatieve reeks op bezoek bij AZ wil beëindigen.

AZ-Fortuna Sittard 0-0

AZ viert jubileum

AZ speelt zijn 250ste eredivisieduel in het AFAS Stadion. De Alkmaarders speelden hun eerste eredivisieduel in dit stadion op 19 augustus 2006, waarin NAC Breda met 8-1 werd verslagen (hattrick Simon Cziommer). Die overwinning is nog steeds de grootste eredivisiezege van AZ in het eigen stadion.

Seizoen voorbij voor Heracles-aanvaller Azzaoui

Ismail Azzaoui wordt van het veld gedragen

Ismail Azzaoui komt dit seizoen niet meer in actie. De aanvaller raakte woensdagavond in de uitwedstrijd tegen Feyenoord geblesseerd aan zijn rechterknie.

"Mijn seizoen is voorbij", vertelt Azzaoui op de website van zijn werkgever. "Het is moeilijk voor mij en mijn familie, maar we zullen dit overwinnen zoals we dat eerder hebben gedaan. Ik wil al mijn ploeggenoten, de fans en de club danken voor hun steun. Ik kom nog sterker terug."

Madueke, Gakpo, Max en Teze terug op trainingsveld PSV

Opstellingen AZ en Fortuna Sittard

  • NOS
    Opstelling AZ
  • NOS
    Opstelling Fortuna Sittard

Albert Gudmundsson keert terug in de basis bij AZ ten opzichte van het 0-0 gelijkspel bij Vitesse afgelopen zondag. Dit gaat ten koste van Sam Beukema.

Mats Seuntjens kwam in het verleden uit voor AZ (2016-2019). In die periode kwam hij tot 84 optredens en 9 goals voor de club in Eredivisie-verband.

Hoe 'de nieuwe Bergkamp' Ajax een hak zette in Tilburg: 'En dat met nummer 13'

Dennis Schulp scoort tegen Ajax

"Het zonnetje scheen, dat weet ik nog. Ik begon op de bank, want de trainer koos meestal voor Mariano Bombarda. Maar als de wedstrijd erom vroeg, kwam ik erin. En ik scoorde. Twee keer zelfs. Of ik nog weet met welk nummer ik speelde? Met 13."

Het geheugen van Dennis Schulp is opmerkelijk scherp, ook al is de wedstrijd waarover hij spreekt al ruim 22 jaar geleden. Dan komt de aap uit de mouw: "Mijn jongste zoon is voetbalgek, hij heeft dat filmpje op zijn telefoon."

Enkele statistieken op een rijtje

AZ boekte in de 15 eerdere thuisduels met Fortuna Sittard 7 zeges. Drie keer gingen de punten naar Limburg, in 2001 voor het laatst: 0-2. Ronald Hamming scoorde tweemaal.

De Alkmaarders wonnen de laatste 4 edities, vorig seizoen met 1-0 door een strafschop van Albert Gudmundsson. Ramon Leeuwin kreeg vlak na rust de rode kaart.

Van de Donk vier maanden aan de kant door spierscheuring

Daniëlle van de Donk

Oranje-international Daniëlle van de Donk staat vier maanden aan de kant. De 30-jarige middenvelder van Olympique Lyonnais liep vorig weekeinde in het WK-kwalificatieduel van Nederland bij Tsjechië een spierscheuring op. Afgelopen dinsdag ging ze onder het mes.

Fortuna-coach in het nauw: 'Niet winnen, dat gaat aan je vreten'

Fortuna-coach in het nauw: 'Niet winnen, dat gaat aan je vreten'

In vertrouwde omgeving zet Eriksen weer zijn eerste stappen op het trainingsveld

Christian Eriksen in training bij het Deense elftal tijdens het EK

Christian Eriksen heeft voor het eerst sinds zijn hartstilstand weer getraind. Hij deed dit met een personal trainer op het trainingscomplex van de Deense voetbalclub Odense BK.

Na de hartstilstand op het EK tijdens de wedstrijd tegen Finland kreeg Eriksen een defibrillator ingebracht. Dat apparaat voorkomt fatale hartstilstanden door indien nodig een schok af te geven, zodat het hartritme snel herstelt.

Nog even terug naar gisteravond...

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - Heracles Almelo

Stand in de eredivisie

Stand in de eredivisie

Welkom!

Vanavond twee wedstrijden in de eredivisie: AZ en Fortuna Sittard treffen elkaar vanaf 18.45 uur en later op de avond ontvangt Ajax het dolende Willem II. Alle ontwikkelingen op de velden zijn te volgen in ons liveblog. Ook kijken we met een schuin oog naar het buitenland, met onder meer Manchester United-Arsenal in de Premier League.