liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Laat gemeenten boosterprik organiseren' • Burgemeester: vertrokken stel kwam in opstand

liveblog gesloten

Veiligheidsberaad over polarisatie door corona

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie heeft met de burgemeesters van de veiligheidsregio's gesproken over de polarisatie die er door corona in de samenleving is ontstaan. Het ging niet zozeer over concrete maatregelen, maar meer om een strategie voor de langere termijn.

De voorzitter van het Veiligheidsberaad, de Nijmeegse burgemeester Bruls, erkende dat er zorgen zijn over de toenemende spanningen in de samenleving. Tegelijk constateerde hij dat de overgrote meerderheid van de bevolking zich heeft laten vaccineren en dat de meeste mensen snappen dat er vorige week strengere maatregelen zijn genomen.

Bruls noemt het belangrijk om te voorkomen dat mensen met extreme standpunten het debat domineren. "Staar je niet blind op diegenen die het meeste lawaai maken." In plaats daarvan is het volgens hem zaak om aandacht te geven aan de middengroepen.

"Mensen die begrijpen dat corona er is, die niet alleen maar 'ja' of 'nee' roepen, en zich niet afsluiten voor argumenten. Richt je op mensen met twijfels, ga met hen in gesprek en reageer niet alleen op mensen met de sterkste mening." Volgende week spreekt het Veiligheidsberaad verder over polarisatie.

Burgemeester Westland: laat gemeenten boostervaccinaties organiseren

Gemeenten zouden zelf de boostervaccinatiecampagne moeten organiseren. "Bij de huidige aanpak gaat de vaccinatie uitermate lang duren", zegt burgemeester Arends van Westland in een brief aan demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge.

"In tijden van crisis gaat het om handelingssnelheid", schrijft Arends in zijn brief. Hij zegt te constateren dat de snelheid ontbreekt als het om boosterprikken gaat. Dat blijkt volgens hem uit het feit dat er per leeftijdscategorie wordt gevaccineerd en dat er maar een beperkt aantal locaties voor is.

Arends stelt dat de boostercampagne onder leiding van de burgemeesters moet vallen. "Als crisismanager zijn zij toegerust om deze taak adequaat op te pakken", schrijft hij. "De burgemeester kan vaccinatielocaties aanwijzen of vorderen." Volgens hem kan gemeentepersoneel in overleg met de GGD de administratieve taken uitvoeren.

Hij denkt dat zo de hele bevolking snel een boosterprik kan krijgen, "laagdrempelig, effectief en met weinig bureaucratie".

Uren wachten op coronatest in Utrecht vanwege personeelstekort en storing

Uren wachten op coronatest in Utrecht vanwege personeelstekort en storing

Corona-protest in gevangenis Westzaan

In de gevangenis van Westzaan is aan het eind van de middag een opstand uitgebroken, meldt NH Nieuws. De directie zegt tegen de omroep dat er onvrede is over beperkende coronamaatregelen. Het is de tweede dag op rij onrustig in de gevangenis.

Vanwege corona geldt er een beperkt dagprogramma, zegt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). "Zo konden gedetineerden van de betreffende afdeling vandaag niet naar de sportzaal en fitnessruimte", aldus een woordvoerder.

Op een van de luchtplaatsen werd door tientallen gevangenen geschreeuwd en werden medewerkers met eieren bekogeld. De DJI-woordvoerder zegt tegen de omroep dat het om 'wat ongeregeldheden' en 'protesten' ging en wil niet van rellen spreken.

Deel gevangenen Lelystad mag niet douchen vanwege corona

Een deel van de gedetineerden van de gevangenis in Lelystad die op dit moment in quarantaine zitten, mag tijdelijk niet douchen. Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen bevestigt dat aan Omroep Flevoland.

Vrijdag werd duidelijk dat ongeveer 250 gevangenen in quarantaine moesten nadat er 18 coronabesmettingen waren vastgesteld. Volgens de directie is het besluit genomen omdat er te veel risico's kleven aan allerlei bewegingen van mensen binnen de insteling. Dit moeilijke besluit is genomen op basis van advies van de covid-artsen." De directie zegt "het ongemak zoveel mogelijk te beperken door onder meer washandjes uit te delen".

De groep mag niet douchen, geen bezoek ontvangen en niet deelnemen aan het dagprogramma.

Burgemeester Haarlemmermeer: vertrokken stel kwam in opstand

De Portugese vrouw en Spaanse man die uit een vliegtuig werden gehaald omdat de vrouw uit een quarantainehotel in Badhoevedorp was vertrokken, hebben zich vanaf het begin af aan tegen de quarantaineregels verzet. Dat zegt burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer voorafgaand aan het Veiligheidsberaad tegen persbureau ANP.

Schuurmans zegt dat het stel meteen in opstand kwam. "Maar onze regels gelden", zei de burgemeester. "Ze gaven aan dat zij zich daarbij niet wilden neerleggen. Wij hebben ze verzocht dat toch alsjeblieft wel te doen." De burgmeester legde een beschikking op omdat ze een gevaar voor de volksgezondheid vormden. Het stel zit nu in isolatie in een ziekenhuis in Groningen.

Deel competitiewedstrijden amateurvoetval komend weekend afgelast

De KNVB heeft vanwege de coronamaatregelen voor komend weekend de competitiewedstrijden in de A-categorie stilgelegd. Op vrijwillige basis worden wel inhaalwedstrijden gepland, om zo het aantal gespeelde wedstrijden per team recht te trekken. De duels in de B-categorie (recreatieve competities) kunnen wel gewoon doorgaan.

Uit quarantainehotel vertrokken vrouw: we zijn als honden behandeld

De Portugese vrouw die gisteren met haar Spaanse vriend uit een vertrekkend vliegtuig op Schiphol werd gehaald na hun vertrek uit het quarantainehotel heeft geen goed woord over voor hun behandeling. In een gesprek met RTL Nieuws zegt ze dat zich "als honden" voelen behandeld. Volgens eigen zeggen kregen ze nauwelijks informatie. "De suggestie dat we ontsnapt zouden zijn uit quarantaine is te belachelijk voor woorden. Niemand heeft ons verteld wat de regels zijn."

Het stel, dat in de Spaanse regio Catalonië woont, kwam zaterdag op Schiphol aan op een vlucht vanuit Zuid-Afrika. Bij een test vanwege de opmars van het omikronvirus werd de vrouw positief getest, waarna ze in het hotel werden ondergebracht. De vrouw twijfelde aan het testresultaat en vroeg daarom in het hotel om een nieuwe test, maar ondanks herhaald aandringen wilde de GGD daar volgens haar niet toe over gaan.

Ze heeft toen aan een bewaker gevraagd: "Wat zouden jullie doen?" Daarop zouden de bewakers hebben gezegd: "Als wij in jullie positie zouden verkeren, zouden we gewoon vertrekken". Daarop zijn de vrouw en haar vriend naar Schiphol gegaan, waar ze kort voor vertrek uit een vliegtuig werden gehaald door de marechaussee.

Vandaag schetste burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer een ander beeld van het vertrek van de twee. Volgens haar hebben beveiligers juist geadviseerd om niet weg te gaan, maar werden ze niet tegengehouden omdat daar geen juridische grondslag voor was. De GGD Kennemerland kan nog niet reageren op het verhaal van de Spaanse vrouw bij RTL Nieuws.

Eerste omikronbesmetting in Spanje bij man die via Schiphol vloog

In Spanje is de eerste besmetting met de omikronvariant vastgesteld, melden Spaanse media. Een 51-jarige man kwam op 28 november vanuit Zuid-Afrika het land binnen na een tussenstop op Schiphol. Hij werd positief getest na een antigeentest op het vliegveld van Madrid.

De gezondheidsraad in Madrid zegt dat de man milde klachten heeft en in isolatie zit. De Spaanse gezondheidsdienst zegt epidemiologisch toezicht te houden op de nauwe contacten van mensen die op de vlucht vanuit Schiphol zaten.

Zuid-Afrika woedend om reisrestricties door omikronvariant

Stank voor dank, zo beschouwt Zuid-Afrika de vliegverboden die talloze landen hebben ingesteld vanwege de omikronvariant. Die restricties zijn oneerlijk, niet wetenschappelijk onderbouwd en gaan onze al zwaar getroffen economie nog verder verzwakken, zei president Cyril Ramaphosa gisteravond.

Hij kreeg bijval van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die prijst de snelheid en transparantie van Zuid-Afrika, waar de nieuwe coronavariant voor het eerst werd vastgesteld. Het land maakte vrijwel meteen wereldkundig dat de variant was aangetroffen.

Fransen eisen boosterprik bij ‘oude’ vaccinatie

Toeristen die naar Frankrijk gaan, moeten rekening houden met een aanscherping van de eisen. Vanaf 15 december geldt voor mensen van 65 jaar of ouder dat ze een boosterprik moeten hebben gehad als hun tweede vaccinatie langer dan zeven maanden geleden was.

Vanaf 15 januari volgend jaar gaat dit voor iedereen vanaf 18 jaar gelden. Mensen zonder booster, waarbij de tweede vaccinatie meer dan zeven maanden oud is, gelden als ongevaccineerd. Zij moeten als ze naar bijvoorbeeld een restaurant of een museum willen een negatieve testuitslag laten zien van maximaal 24 uur oud.

Lees hier het aangepaste reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Frankrijk.

Boosterprik beschikbaar voor alle volwassenen in VK

Het Verenigd Koninkrijk gaat de boosterprik aan iedereen boven de 18 jaar aanbieden. Tot nu toe kwamen alleen mensen boven de 40 in aanmerking voor de extra prik. De overheid heeft ertoe besloten op advies van het vaccinatiecomité JCVI om de verspreiding van de omikronvariant in te dammen.

Dat betekent dat 13 miljoen inwoners meer in aanmerking komen voor de boosterprik. Tot nu toe is de booster 17,5 miljoen keer gezet in het VK.

Er zijn elf omikronbesmettingen in het land vastgesteld. Het vaccinatiecomité verwacht dat Britten na een boostershot beter beschermd zijn tegen deze nieuwe variant. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt nog zeker twee weken nodig te hebben om te onderzoeken of de bestaande vaccins effectief genoeg zijn.

Filipijnen vaccineren 9 miljoen mensen in drie dagen tijd

Filipijnen vaccineren 9 miljoen mensen in drie dagen tijd

Deze week bijna 400 militairen opgeleid om te testen bij GGD's

Bijna 400 militairen worden deze week opgeleid om de GGD's te helpen met het afnemen van coronatests, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht tegen persbureau ANP. De training duurt een dag. Woensdag, donderdag, vrijdag en volgende week maandag volgen telkens honderd militairen de training.

Na de opleidingsdag kan een groot deel hen meteen door naar een GGD-locatie om verder te worden ingewerkt. Nadat zij onder begeleiding van een GGD-medewerker ongeveer vijftig coronatests hebben afgenomen, kunnen zij zelfstandig aan de slag.

De 400 militairen worden drie weken ingezet. "Gaandeweg kijken we of dit verlengd, eerder gestopt of met extra taken aangevuld moet worden", zegt de woordvoerder.

In de coronapersconferentie van vrijdag zei demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid dat hij hulp aan Defensie had gevraagd om zoveel mogelijk ouderen een boosterprik te kunnen geven voor het einde van het jaar.

Topman Ryanair: omikron geen reden om vluchten te annuleren

Topman Michael O'Leary van vliegmaatschappij Ryanair ziet geen reden om vluchten te annuleren vanwege de omikronvariant. De vluchten zijn de komende weken volgeboekt, zegt hij.

Hij vindt omrikon "geen gerechtvaardigde reden" om mensen die zich hebben laten vaccineren of een negatieve test kunnen overleggen te weerhouden van vliegen. "Eerlijk gezegd denken we niet dat er door die mensen risico's zijn voor vliegreizen binnen Europa", zei hij op een persconferentie in Lissabon.

Hij maakt zich wel zorgen over het besluit van sommige landen om geen buitenlandse vluchten meer toe te laten.

Europese gezondheidsdienst: tot nu toe 33 omikronbesmettingen in EU

In de Europese Unie zijn tot nu toe 33 gevallen bekend van mensen die positief getest zijn op de omikronvariant, zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Al die mensen zijn onlangs in Afrika geweest.

Behalve in Nederland is de variant aangetroffen in België, Duitsland, Italië, Portugal, Tsjechië en Denemarken. Volgens de ECDC zijn er naast de bevestigde gevallen ook een aantal verdachte gevallen die nog worden onderzocht. Tot nu toe is nog niemand in de EU ernstig ziek geworden van de variant en voor zover bekend is er niemand overleden. De positief geteste mensen hebben milde klachten.

Buiten de EU is de omikronvariant in Australia, Botswana, Canada, Hongkong, Israël, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk vastgesteld.

'Besmette studenten toch naar VU vanwege aanwezigheidsplicht'

Enkele besmette studenten van de opleiding psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn uit angst voor studievertraging toch naar de universiteit gegaan. Een derdejaars student zegt dat tegen Het Parool. Op de opleiding geldt een strenge fysieke aanwezigheidsplicht.

Van de zeven werkgroepen mogen studenten er normaal gesproken één missen. Vanwege de coronacrisis is dit uitgebreid naar twee. Daarna krijgen ze een vervangende opdracht, maar die is volgens de student "veel zwaarder dan de werkgroepen". Bij drie of meer gemiste werkgroepen bepaalt de examencommissie of de student dat vak nog kan halen.

Een woordvoerder van de VU zegt tegen de krant dat het onverantwoord is om met een positieve test naar de universiteit te komen. Ze zegt te begrijpen dat een extra opdracht meer druk op studenten legt. "Tegelijkertijd bieden we studenten op deze manier de mogelijkheid om studievertraging zoveel mogelijk te voorkomen."

De Jonge vraagt RIVM om onderzoek naar verplichte test voor reizigers uit zuidelijk Afrika

Minister De Jonge heeft aan het RIVM gevraagd om te onderzoeken of een coronatest bij aankomst verplicht moet worden voor Nederlandse reizigers uit zuidelijk Afrika. Op dit moment moeten reizigers voor vertrek een sneltest en een PCR-test doen.

Een test bij aankomst is nu op vrijwillige basis "voor onderzoeksdoeleinden", benadrukte de demissionair minister. Na aankomst in Nederland geldt overigens wel een quarantaineplicht van 10 dagen, die volgens hem strikt wordt gecontroleerd. Gemeenten moeten nagaan of de reizigers echt thuis blijven zitten, als dat niet het geval is, volgt een boete van 339 euro.

Inmiddels 14 mensen met omikronvariant in Nederland

Er zijn nu 14 mensen in Nederland bij wie de nieuwe omikronvariant is aangetoond. Het gaat ook hier om iemand die in het weekeinde vanuit Zuid-Afrika is teruggevlogen en op Schiphol een test moest ondergaan, meldt demissionair minister De Jonge.

Uit nadere analyse is gebleken dat de tot dusver positief geteste mensen het virus waarschijnlijk op verschillende plaatsen hebben opgelopen. "In ieder geval niet gedurende de vlucht", schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.

De minister zei eerder dat het niet ondenkbaar is dat er onder de radar al meer besmettingen met de nieuwe coronavariant in Nederland zijn. Wetenschappers hebben nog veel vragen over de omikronvariant.

RIVM: 21.552 positieve tests, gemiddeld lichte stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 21.552 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 581 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 22.281 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 3 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

2772 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2772 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2642), van wie 563 op de IC (gisteren: 551), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

33 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 33 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 51 doden per dag, tegen 35 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Terugkerende reizigers uit zuidelijk Afrika kunnen terecht bij speciale teststraat Schiphol

Reizigers die terugkeren uit Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland (Eswatini), Namibië, Mozambique, Zimbabwe, Botswana of Malawi, kunnen tot en met 4 december terecht bij een speciale coronateststraat. Die is gisteren door de GGD Kennemerland op Schiphol geopend, zodat reizigers zich meteen bij aankomst kunnen laten testen. De teststraat is alleen beschikbaar voor reizigers uit zuidelijk Afrika.

Reizigers die terugkomen uit zuidelijk Afrika hebben een quarantaineplicht en moeten zich laten testen om te voorkomen dat zij het virus in Nederland verspreiden. Ze mogen hun quarantaine beëindigen na een negatieve testuitslag bij de GGD op dag vijf.

Grootste toename aantal ziekenhuisopnames sinds januari

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename op één dag sinds 4 januari, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vergeleken met een jaar geleden liggen er nu ruim 1000 mensen meer in de ziekenhuizen met covid-19.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 2209 coronapatiënten. Dat zijn er 118 meer dan gisteren. Op de intensivecareafdelingen nam het aantal mensen met corona toe met 12 tot 563. Dat is het hoogste aantal sinds 25 mei.

In de afgelopen 24 uur werden er op de verpleegafdelingen 249 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's werden er 48 mensen opgenomen.

Het LCPS ziet vooralsnog geen signalen dat de ziekenhuisbezetting met coronapatiënten op korte termijn gaat afnemen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, sprak onlangs de verwachting uit dat het aantal opgenomen patiënten oploopt tot boven de hoogste piek van vorige winter van 2800 mensen.

Pfizer werkt aan vaccin tegen omikronvariant

Farmaceut Pfizer werkt samen met biotechnologiebedrijf BioNTech aan een nieuw vaccin tegen de omikronvariant van het coronavirus. Dat komt voort uit de standaardprocedure van het bedrijf voor nieuwe varianten, zegt Pfizer.

"De eerste stappen in de ontwikkeling van een potentieel nieuw vaccin vallen samen met het onderzoek dat nodig is om vast te stellen of een nieuwe samenstelling nodig zal zijn", schrijft het bedrijf. Vrijdag meldde het bedrijf al dat het erop rekent dat de komende twee weken meer gegevens beschikbaar komen om te bepalen of een specifiek vaccin tegen de nieuwe virusvariant nodig is.

Ook concurrent Moderna zegt te werken aan een nieuwe versie van zijn coronavaccin.

Kinderen met mondkapje naar school: 'Best wel benauwd soms'

Vanaf vandaag gelden er nieuwe corona-regels op scholen. Zo raadt de regering kinderen vanaf groep 6 aan om in de gangen een mondkapje op te doen.

Leerlingen van basisschool de Nijepoort in Groenekan vertellen dat en mondkapje even wennen is: 'best wel benauwd soms'.

Kinderen met mondkapje naar school: 'Best wel benauwd soms'

Zelftesten op veel plaatsen niet meer te krijgen

De zelftesten voor het coronavirus zijn in veel winkels en online uitverkocht, meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Mensen die een zelftest willen kopen hoeven zich echter geen zorgen te maken, zegt de organisatie. De winkelvoorraden worden deze week aangevuld, laat een woordvoerder weten. Demissionair premier Rutte riep mensen vorige week op zich te laten testen voordat ze op bezoek gaan, bijvoorbeeld vanwege pakjesavond.

"Het gaat heel hard en neemt nog steeds toe. Tot nu toe kunnen we het redelijk vullen, waarbij lokaal wel tekorten ontstaan in de winkels", zegt de woordvoerder. Dat kan bijvoorbeeld komen door een coronabrandhaard die ineens ergens ontstaat, waardoor mensen zich willen testen en een winkelvoorraad snel opraakt. Die tekorten worden doorgaans binnen een paar dagen aangevuld.

ANP
Een klant koopt bij een drogist een zelftest

Voetballers Belenenses bleken besmet met omikron, eerste gevallen in Portugal

Voetbalclub Belenenses uit Lissabon had zaterdag maar negen spelers beschikbaar voor het duel met Benfica vanwege een coronauitbraak. Bij dertien spelers en meerdere stafleden is nu het omikronvirus aangetroffen. Tot nu waren geen gevallen van het omikronvariant aangetoond in Portugal.

Het aantal besmettingen leverde zaterdagavond een opmerkelijke wedstrijd op. Negen voetballers van Belenenses - waaronder twee doelmannen - op een kluitje rond de eigen goal, met als enige doel om de schade te beperken tegen topclub Benfica. Vergeefs, want bij rust stond het al 7-0 voor de bezoekers.

In de rust bleven nog eens twee spelers van de thuisclub achter in de kleedkamer en toen kort na rust ook de als veldspeler opgestelde doelman João Monteiro geblesseerd op het gras ging zitten, werd de wedstrijd gestaakt. De regels schrijven namelijk voor dat een team met minimaal zeven spelers op het veld moet staan.

Ook kerstcircus Rotterdam opnieuw geannuleerd

Het Kerstcircus Ahoy gaat ook dit jaar niet door. Vanwege de verscherpte maatregelen rond het coronavirus heeft Rotterdam Ahoy de show geannuleerd.

Eventmanager Kim Vrolijk zegt dat de beslissing "met pijn in het hart" is genomen maar dat door de huidige situatie en de onzekere toekomst de voorstelling niet kan worden gerealiseerd. "We hebben meerdere scenario's overwogen om het kerstcircus te laten slagen, maar zijn tot de conclusie gekomen dat het een meer verantwoorde en volwaardige editie verdient."

De show zou worden opgevoerd tussen 25 december en 2 januari. Vorig jaar kon het circus ook al niet doorgaan.

Zondag werd al bekend dat ook de kerstcircussen in Haarlem, Enschede, Oss, Heerhugowaard en Almere niet doorgaan vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

ANP
De 'Split Globe of Death' tijdens de generale repetitie van Kerstcircus Ahoy in 2015

Long covid-patiënten doen groter beroep op de zorg na besmetting

Twee op de drie deelnemers die meedoen aan het long covid-onderzoek van het RIVM zochten medische hulp nadat hun coronabesmetting voorbij was. Volwassenen klopten vooral aan bij de huisarts, de fysiotherapeut, ergotherapeut of de longarts.

Van de deelnemende kinderen tot en met 17 jaar met langdurige gezondheidsklachten na corona, bezocht 44 procent een zorgverlener zoals een huisarts, fysiotherapeut of kinderarts.

Klachten als vermoeidheid (86%), concentratieproblemen (67%) en kortademigheid (66%) werden door de volwassen deelnemers het vaakst gemeld. Bij kinderen waren de meest voorkomende klachten vermoeidheid (69%), hoofdpijn (48%) en malaise (32%). Jongens meldden iets vaker spierpijn dan meisjes. Meisjes gaven vaker aan dat ze moeite hebben met een drukke omgeving.

Het RIVM-onderzoek is in april 2021 gestart. Er doen 4484 volwassen en 113 kinderen aan mee. Door deelnemers een jaar lang regelmatig vragenlijsten in te laten vullen onderzoekt het RIVM of voorspeld kan worden welke mensen langdurig klachten houden, en wie niet. Zo wil het RIVM de langdurige gezondheidsimpact van een besmetting met het coronavirus in kaart brengen.

Volleybalteam traint nu vroeg in de ochtend: 'regering slaat plank mis'

's Avonds trainen op de sportvereniging mag sinds gisteren niet meer. Daarom zoeken sommige clubs naar alternatieven. Zoals het Heren 1-team van volleybalclub Irene uit Bilthoven. Zij stonden vanochtend om 06.00 uur al in de hal voor hun ochtendtraining.

Volleybalteam traint nu vroeg in de ochtend: 'regering slaat plank mis'

Zuid-Afrikaanse wetenschapper noemt bestaande vaccins effectief tegen omikronvariant

De bestaande vaccins tegen het coronavirus zijn waarschijnlijk ook effectief tegen de omikronvariant, zegt Salim Abdool Karim, leidende epidemioloog in Zuid-Afrika. Hij meent dat de inentingen ook bij de nieuwste variant een ernstig ziekteverloop voorkomen.

Volgens de epidemioloog is het nog te vroeg om iets te zeggen over het ziekteverloop. Daar moet meer onderzoek naar worden gedaan. Wel concludeert Abdool Karim dat de variant waarschijnlijk besmettelijker is dan eerdere varianten, ook voor mensen die zijn ingeënt of het virus al hebben gehad.

De omikronvariant werd recent ontdekt in Zuid-Afrika. Veel landen voerden daarop reisbeperkingen in, om te voorkomen dat de variant zich snel verspreidt.