liveblog

Ajax en FC Utrecht winnaars op doelpuntarme zondag • PSV verliest twee punten in titelstrijd

Vijf wedstrijden in de eredivisie op zondag:

liveblog gesloten

Stand van zaken

We sluiten dit liveblog af met de stand. Het verschil tussen koploper Ajax en PSV is nu twee punten en Feyenoord heeft niet langer de minste verliespunten.

En niet te vergeten: de gepromoveerde clubs SC Cambuur, Go Ahead Eagles en NEC staan fraai in het linkerrijtje.

Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Stand eredivisie na speelronde 14

VIT-AZ | Vitesse en AZ komen amper tot kansen, laat staan doelpunten

Vitesse en AZ hebben de doelpuntarme zondag in de eredivisie (in totaal vier goals in vijf duels) niet alsnog van een beetje glans kunnen voorzien. In een wedstrijd zonder veel kansen bleven doelpunten uit en moesten beide ploegen zich tevreden stellen met een punt.

AZ-verdediger Bruno Martins Indi probeert Lois Openda af te stoppen

VIT-AZ | 90' Schubert redt

In de slotminuut is AZ nog dicht bij het winnende doelpunt. Waar doelman Schubert vlak voor rust nog in de fout ging (en goed wegkwam door hands Pavlidis) voorkomt hij ver uit zijn doel nu dat AZ-invaller Aboukhlal kan scoren.

Vitesse-AZ 0-0

VIT-AZ | 71' Kans Vroegh

Een kans voor Vroegh van Vitesse. Zijn schot met buitenkant voet gaat maar net over het doel.

VIT-AZ | 60' Letsch grijpt in

Vitesse-trainer Thoas Letsch kan het matige spel van zijn team niet meer aanzien en wissels vier keer: Dominik Oroz voor Bazoer, Patrick Vroegh voor Tronstad, Yann Gboho voor Huisman en Nikolai Baden Frederiksen voor Buitink.

Napoli onthult standbeeld voor Maradona in stadion

De Italiaanse voetbalclub Napoli heeft voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Lazio een standbeeld van Diego Maradona onthuld. Het was deze week een jaar geleden dat de Argentijn op 60-jarige leeftijd overleed. Dat gebeurde op 25 november 2020.

Napoli besloot destijds al gelijk om het Stadio San Paolo te vernoemen naar Maradona. Sinds zondag staat ook een standbeeld van de Argentijnse legende in het Stadio Diego Armando Maradona. De makers hebben de Argentijn vastgelegd in een rennende houding, met een bal op zijn rechterknie. Het beeld staat op een sokkel in de vorm van het getal 10, het vaste rugnummer van Maradona.

Het standbeeld voor Diego Maradona

VIT-AZ | 55' Afzwaaier Wijndal

Wijndal is actief bij het begin van de tweede helft. De aanvoerder zet een aanval zelf en kan ook zelf afronden na een voorzet van Karlsson. Helaas komt de bal op zijn verkeerde rechterbeen. Het gevolg is een flinke afzwaaier.

VIT-AZ | Tweede helft

De bal rolt voor de tweede helft van Vitesse - AZ. Toni Domgjoni heeft Bero vervangen bij Vitesse.

'Supersub' Al Hajj: 'Altijd scherp zijn'

VIT-AZ | Rust in Arnhem

En meteen fluit arbiter Danny Makkelie voor de rust na een matige eerste helft in Arnhem.

Markus Schubert kan nog steeds voor het eerst zijn doel schoon houden in een thuisduel in de eredivisie. Schubert noteerde dit seizoen 2 clean-sheets in de competitie, op bezoek bij NEC (0-1) en FC Groningen (0-1). In het andere doel kan Peter Vindahl Jensen juist voor het eerst de nul houden in een uitduel in de eredivisie. Zijn enige clean-sheet kwam in een 5-0 overwinning op Go Ahead Eagles in Alkmaar.

Ruststand: Vitesse-AZ 0-0

Riechedly Bazoer (r) en Dani de Wit (l)

VIT-AZ | Afgekeurde goal AZ!

Pavlidis profiteert van een fout van de ver uit zijn doel gekomen doelman Schubert en lijkt AZ op voorsprong te zetten.

Schubert komt echter goed weg! Vanwege hands van Pavlidis wordt de goal afgekeurd.

Markus Schubert en Vangelis Pavlidis

VIT-AZ | 40' Initiatief bij AZ

Na een beter begin voor Vitesse is AZ in het tweede gedeelte van de eerste helft de betere ploeg. Pogingen van Pavlidis en De Wit missen het doel in deze matige wedstrijd.

Atlético Madrid ruim langs Cádiz: 1-4

Atlético Madrid heeft zonder al te veel problemen de uitwedstrijd tegen Cádiz gewonnen. Na een 0-0-ruststand kwam de ploeg van coach Diego Simeone na de pauze op gang, resulterend in een 4-1-overwinning. Atlético verloor pas één keer dit seizoen, op 25 september bij Alavés, en kwam door de winst op 29 punten uit veertien duels. Alleen Real Madrid heeft meer punten: 30 met een thuiswedstrijd zondagavond tegen Sevilla voor de boeg.

De Madrilenen kwamen in de 56ste minuut op voorsprong dankzij een doelpunt van Thomas Lemar. De Fransman kopte raak uit een voorzet van Yannick Carrasco. Via Antoine Griezmann en invaller Ángel Correa, amper 3 minuten in het veld, werd het 0-3 waarna Anthony Lozano Atlético-doelman Jan Oblak verraste met een merkwaardig schot. Een andere invaller, Matheus Cunha, bezorgde Atlético alsnog een marge van drie doelpunten.

Antoine Griezmann (m) viert zijn goal

VIT-AZ | 21' Bazoer vs De Wit

AZ-trainer Pascal Jansen heeft Dani de Wit gekoppeld aan Vitesse-sterkhouder Bazoer. Beiden ontsnappen even aan elkaars aandacht. Bazoer schiet een meter over het doel van AZ en De Wit glijdt een vrije trap van Midtsjø over.

Vitesse is de beter ploeg in de openingsfase. De eerste kans van de wedstrijd was eerder voor de thuisploeg. Doekhi schoot in het zijnet na een voorzet van Buitink.

Vechtlust sc Heerenveen verrast Jansen niet: 'De spirit is altijd aanwezig'

Schmidt baalt van gemiste kansen: 'Meer dan ergerlijk'

VIT-AZ | Aftrap in Arnhem

Met Vitesse - AZ is de laatste wedstrijd van de 14de speelronde van de eredivisie begonnen.

Beter Chelsea krijgt United niet op de knieën, geen basisplaats Ronaldo

Chelsea heeft zich in eigen huis niet weten te ontdoen van Manchester United, de zwalkende nummer tien van de ranglijst. De koploper in de Premier League kwam een kort na rust opgelopen achterstand nog wel te boven (1-1), maar daar bleef het bij.

Cristiano Ronaldo maakt zich op voor een invalbeurt

Frimpong scoort voor Leverkusen, vroege wissel Brobbey

Jeremie Frimpong heeft zijn eerste Bundesligagoal voor Bayer Leverkusen te pakken. De Nederlandse rechtsback maakte de 1-3 bij RB Leipzig. Brian Brobbey had bij RB Leipzig zijn eerste basisplaats in de Bundesliga, maar werd al in de 43ste minuut gewisseld. De 18-jarige Solomon Bonnah maakte bij Leipzig als invaller zijn Bundesligadebuut.

Jeremie Frimpong omhelst trainer Gerardo Seoane na zijn goal

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - PSV

VIT-AZ | Opstellingen Vitesse en AZ

Vitesse-AZ is het slotstuk van deze eredivisiespeelronde. Bij AZ een mooi moment voor Sam Beukema, die deze zomer overkwam van Go Ahead Eagles.

Trainer Pascal Jansen kiest voor vijf verdedigers tegen Vitesse en dus staat de verdediger voor het eerst in de basis bij de Alkmaarders.

• NOS
    Opstelling Vitesse
  • NOS
    Opstelling AZ

Ajax winnaar van het weekend

Ajax wint zelf moeizaam van Sparta en ziet concurrenten Feyenoord en PSV punten verspelen tegen respectievelijk FC Twente (0-0) en Heerenveen (1-1).

De Amsterdammers doen dus goede zaken in de titelstrijd.

HEE-PSV | Afgelopen

PSV verzuimt het af te maken tegen Heerenveen en krijgt de deksel op de neus dankzij een doelpunt van invaller Rami Al Hajj. Door het gelijke spel verspeelt de ploeg van Roger Schmidt dure punten in de titelstrijd.

De Friezen zijn een ware angstgegner voor PSV, want de Eindhovenaren zijn nu in negen opeenvolgende uitwedstrijden bij Heerenveen zonder zege in de Eredivisie.

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Heracles Almelo

Samenvatting en reacties van FC Twente - Feyenoord

HEE-PSV | 79' Bruma op de paal

Daar was bijna alweer de voorsprong voor PSV. Bruma speelt zichzelf knap vrij, maar zijn schot eindigt op de buitenkant van de paal.

HEE-PSV | 74' DOELPUNT HEERENVEEN!

PSV verzuimt afstand te nemen en Heerenveen komt stiekem op gelijke hoogte.

Drommel kan een vrije trap van Joey Veerman niet goed verwerken en invaller Al Hajj maakt dankbaar gebruik.

De Eindhovenaren moeten aan de bak in het laatste kwartier.

Heerenveen-PSV 1-1

HEE-PSV | 69' Doelpuntenmaker Vinícius eruit

PSV verzuimde in het eerste uur afstand te nemen van Heerenveen. De Friezen kruipen nu heel langzaam uit hun schulp en PSV is even zoekende.

Roger Schmidt brengt daarom frisse krachten erin. Van Ginkel en Vertessen komen erin voor Doan en doelpuntenmaker Vinícius.

HEE-PSV | 45' De tweede helft is begonnen

PSV en Heerenveen hebben afgetrapt voor de tweede helft. Bij de Friezen komt Al Hajj erin voor Kongolo, bij PSV geen wissels.

HEE-PSV | Het is rust!

PSV is veel sterker in de eerste helft tegen sc Heerenveen, maar Vinícius is de enige speler die het net weet te vinden.

Voorlopig worden de Friezen dus nog gespaard door PSV.

Geen Van de Beek en Ronaldo bij United

Manchester United treedt tegen koploper Chelsea aan zonder sterspeler Cristiano Ronaldo en Donny van de Beek. Beiden beginnen op de bank.

Michael Carrick, die het stokje overnam van de ontslagen Ole Gunnar Solskjaer, liet Ronaldo en Van de Beek in de Champions League-wedstrijd tegen Villarreal (2-0 winst) nog wel beginnen.

"Hij steunt het team voor de volle honderd procent en is er klaar voor om in het veld te komen als dat nodig is'", zei Carrick tegen Sky Sports. "Ik had een goed gesprek met hem en daarna heb ik besloten om het op deze manier te doen."

HEE-PSV | 27' Eerste kans Heerenveen

Het was tot nu toe eenrichtingsverkeer, maar daar is de eerste kans van Heerenveen.

Kaib haalt goed uit, maar zijn schot gaat net naast het doel van doelman Drommel.

HEE-PSV | 13' DOELPUNT PSV!

PSV is uitstekend aan het duel in Heerenveen begonnen en komt verdiend op voorsprong.

Vinícius is het eindstation van een mooie aanval en werkt de 0-1 binnen. Het voorwerk van Doan en Bruma mag er ook zijn.

sc Heerenveen-PSV 0-1

Prachtige winterse taferelen in Premier League

Burnley-Tottenham Hotspur werd afgelast in de Premier League vanwege hevige sneeuwval, maar Manchester City-West Ham (eindstand: 2-1) en Leicester City-Watford (eindstand: 4-2) gingen wel gewoon door.

Dat leverde prachtige winterse plaatjes op.

HEE-PSV | 1' De bal rolt!

Het houdt nog niet over op deze voetbalzondag met twee doelpunten in de eerste drie wedstrijden.

Hopelijk zorgen sc Heerenveen en PSV voor meer spektakel!

Thuispubliek wordt gemist

FC Utrecht, dat in de allerlaatste minuut won van Heracles, is pas de eerste thuisploeg deze speelronde die wist de winnen.

Bij de andere zes duels hebben de uitclubs tot nu toe minimaal een punt te pakken.

UTR-HER | Afgelopen

Adrian Dalmau ziet zijn kopbal in het Heracles-doel eindigen

Een gemiste strafschop van Simon Gustafson leek FC Utrecht twee punten te gaan kosten tegen Heracles Heracles, maar de thuisploeg werd door een gelukkig eigen doelpunt in de extra tijd alsnog aan de volle buit geholpen en heroverde door de 1-0 zege de vierde plaats op SC Cambuur.

TWE-FEY | Afgelopen

Feyenoord heeft in de strijd om de bovenste plekken in de eredivisie averij opgelopen bij FC Twente. De Rotterdammers kwamen in een pover duel niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

Ook supersub Dessers kon ondanks een aantal goede kansen puntenverlies niet voorkomen.

93' DOELPUNT FC UTRECHT!

Daar is toch nog het doelpunt van FC Utrecht. Een kopbal van Dalmau gaat via het hoofd van een Heracles-verdediger binnen. FC Utrecht op voorsprong!

FC Utrecht-Heracles Almelo 1-0

UTR-HER | 80' Burgzorg gevloerd, vrije trap Sierhuis over

Burgzorg is ervandoor, maar wordt buiten de zestien gevloerd door Maarten Paes, die geel krijgt.

De vrije trap van Sierhuis gaat vervolgens over. Nog altijd geen doelpunten in Utrecht.

TWE-FEY | 67' Supersub Dessers komt erin

Als het even niet lukt dan is daar gelukkig altijd nog Dessers voor Feyenoord. De Belgische spits komt erin voor Linssen en is gelijk gevaarlijk.

Zijn schot wordt echter gestopt door Unnerstall. Ook Toornstra kan niet lang daarna scoren, maar zijn harde schot gaat voorlangs.

De nieuwe impulsen lijken effect te hebben voor de Rotterdammers.

TWE-FEY | 60' Goede kans Linssen

Brama laat zich de bal afsnoepen door Til en die weet Linssen te bereiken. Zijn schot gaat echter rakelings naast.

Even daarvoor weet Unnerstall met een goede redding een doelpunt van Aursnes te voorkomen.

Feyenoord dringt aan en FC Twente wordt steeds verder terug gedrongen.

UTR-HER | 55' Balk op de lat

Daar was bijna het openingsdoelpunt voor FC Utrecht. Gustafson vindt Balk en die haalt goed uit, maar zijn schot eindigt op de lat.

Even later krijgt Douvikas een dot van een kans op de 1-0, maar zijn poging van dichtbij gaat naast.

FC Utrecht is goed uit de kleedkamer gekomen en gaat nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong.

TWE-FEY en UTR-HER | 45' De bal rolt weer

FC Twente-Feyenoord en FC Utrecht-Heracles Almelo zijn weer begonnen. Bij beide duels staat het nog 0-0, dus doelpunten zijn gewenst!

HEE-PSV | PSV met zelfde basiself

PSV-trainer Roger Schmidt stuurt tegen sc Heerenveen dezelfde elf spelers het veld in als midweeks tegen Sturm Graz.

Om 16.45 uur trappen Heerenveen en PSV af het Abe Lenstra Stadion.

Van Bronckhorst wint ook eerste competitiewedstrijd met Rangers

Giovanni van Bronckhorst

Giovanni van Bronckhorst heeft ook zijn eerste competitiewedstrijd als manager van de Rangers gewonnen. De koploper van de Schotse competitie won met 3-1 bij Livingston.

Van Bronckhorst debuteerde donderdag als trainer van Rangers met een overwinning op Sparta Praag in de Europa League (2-0).

TWE-FEY en UTR-HER | Het is rust

Er zijn voorlopig nog geen doelpunten te noteren in Enschede en Utrecht.

Bij FC Twente-Feyenoord viel er weinig te genieten in de eerste 45 minuten. Het was een tactisch steekspel zonder echt grote kansen.

Bij de andere wedstrijd liet Gustafson de uitgelezen mogelijkheid liggen om de score te openen. Zijn strafschop werd gestopt door Blaswich.

Hopen op doelpunten in de tweede helft!

FC Twente-Feyenoord 0-0

FC Utrecht-Heracles Almelo 0-0

UTR-HER | 40' Gustafson mist strafschop

FC Utrecht krijgt een strafschop, omdat Balk onderuit wordt gehaald in het strafschopgebied. Gustafson verzuimt het buitenkansje echter te benutten, want zijn penalty wordt gestopt door Blaswich.

Het blijft bij 0-0.

Vrees voor ernstige blessure Neymar

Neymar

Neymar heeft zondag met een ogenschijnlijk zware enkelblessure het veld moeten verlaten in de gewonnen wedstrijd tegen Saint-Étienne (1-3). Het leidde tot tranen bij de Braziliaanse aanvaller.

Voor Sergio Ramos was er wel goed nieuws. Hij maakte zijn langverwachte debuut voor Paris Saint-Germain.

Tadic: 'Kunstgras in de eredivisie is schandalig'

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - Ajax

UTR-HER | 15' Grote kans Gustafson

Het was even aftasten in de openingsfase, maar de eerste grote kans van de wedstrijd is een feit.

Gustafson kan de bal vrij inschieten maar vergeet een hoek uit te kiezen. Zijn schot gaat recht op doelman Blaswich af. Dat had beter gekund.

TWE-FEY en UTR-HER | 1' De bal rolt!

De eredivisiewedstrijden FC Twente-Feyenoord en FC Utrecht-Heracles Almelo zijn begonnen!

Burnley-Tottenham afgelast vanwege hevige sneeuwval

De Engelse competitiewedstrijd tussen Burnley en Tottenham Hotspur is een uur voor de aftrap afgelast vanwege heftige sneeuwval. Het veld van Turf Moor, het stadion van Burnley, was helemaal ondergesneeuwd.

"Vanwege zorgen over het veld en de omliggende gebieden kan de wedstrijd niet op een veilige manier worden gespeeld", aldus de thuisclub in een korte verklaring.

SPA-AJA | Afgelopen

De tweede helft was er een om heel snel te vergeten. Ajax maakte een zeer povere indruk en wist bijna geen kans te creëren.

Sparta hield alleen maar tegen en maakte ondanks de achterstand geen enkele aanspraak op de gelijkmaker.

Zodoende blijft het bij 0-1 op Het Kasteel.

SPA-AJA | Oersaaie tweede helft

Er is nog weinig te beleven in de tweede helft...

Schoten in dit duel bij rust:
Sparta 1 schot, 0 op doel
Ajax 10 schoten, 5 op doel

Schoten na 70 minuten:
Ajax 11 schoten, 6 op doel

SPA-AJA | Kamphuis hervat het duel

Het stilleggen van het duel duurde gelukkig niet heel lang. Scheidsrechter Jochem Kamphuis heeft de wedstrijd na enkele minuten weer op gang gebracht.

Overigens kan de wedstrijd zelf wel wat opwinding gebruiken, want het vertoonde spel is niet bepaald een lust voor het oog...

SPA-AJA | 59' Duel tijdelijk gestaakt

Het duel tussen Ajax en Sparta is tijdelijk stilgelegd vanwege vuurwerk in de hoek van het stadion. Dat is niet de eerste keer in de afgelopen weken...

TWE-FEY | Opstellingen FC Twente en Feyenoord

Linssen is op tijd fit en staat in de basis bij Feyenoord. De aanvaller viel donderdag tegen Slavia Praag nog geblesseerd uit.

Dessers verving hem toen met twee doelpunten met verve, maar de Belgische supersub zit gewoon weer op de bank.

Bij FC Twente keert Michel Vlap terug in de basis.

UTR-HER | Opstellingen FC Utrecht en Heracles Almelo

Bij Heracles Almelo weinig verrassingen in de opstelling. Aan de andere kant wijzigt René Hake zijn opstelling wel op de nodige posities.

Van der Hoorn, Maher, Gustafson en Balk krijgen de voorkeur boven Janssen, Sylla, Boussaid en Van Overeem.

Aanvoerder Janssen zit dus op de bank, daardoor draagt Van der Maarel de band vandaag.

Om 14.30 uur trappen FC Utrecht en Heracles Almelo af in de Galgenwaard.

SPA-AJA | 45' De tweede helft is begonnen

Sparta heeft afgetrapt voor de tweede helft. Henk Fraser zal ondanks de achterstand het spelplan niet hebben gewijzigd, want dat werkte in de eerste helft heel goed.

Ajax gaat op jacht naar doelpunten en wil het duel snel beslissen.

SPA-AJA | Het is rust

Vlak voor rust wordt Mazraoui weggestuurd door Martínez, maar de rechtsback van Ajax kan de bal net niet genoeg over doelman Van Leer liften.

Sparta en Ajax gaan dus rusten bij een 0-1 stand.

SPA-AJA | 36' DOELPUNT AJAX!

Het duurde lang, maar het is Ajax eindelijk gelukt om de Spartaanse muur te doorbreken op Het Kasteel.

Via Danilo komt de bal bij Tadic en die kan makkelijk binnentikken. Ajax op voorsprong.

Sparta Rotterdam-Ajax 0-1

SPA-AJA | 33' Danilo schiet over

Ajax heeft het heel lastig op Het Kasteel en heeft moeite om kansen te creëren.

Danilo krijgt na ruim een halfuur spelen de beste kans, maar de vervanger van de zieke topscorer Haller schiet van dichtbij over.

SPA-AJA | 24' Okoye valt uit

Een tegenvaller voor Sparta. Doelman Okoye moet het veld verlaten, Van Leer, voormalig Ajax-doelman, is zijn vervanger.

SPA-AJA | 19' Grote kans Van Crooij

Het tactische plan van Sparta is duidelijk: met man en macht tegenhouden en hopen op een uitbraak met Emegha.

Dat lukt voorlopig heel goed en de Spartanen krijgen zelfs de beste kans van de wedstrijd.

Na een goede actie van Emegha komt de bal uiteindelijk via een Ajax-verdediger voor de voeten van Van Crooij. Die schiet de bal langs Pasveer, maar ook langs het doel. Dit had de 1-0 moeten zijn.

SPA-AJA | De bal rolt!

De lijnen moesten vlak voor de wedstrijd nog worden getrokken, maar Sparta en Ajax zijn begonnen op Het Kasteel.

Bij Ajax staan Danilo en Neres in de basis, zij vervangen de zieke Haller en de niet fitte Antony.

Henk Fraser kiest bij Sparta voor een versterkte defensie en daarom krijgen Van Crooij en Heylen de voorkeur boven Thy en Mijnans.

SPA-AJA | Opstellingen Sparta en Ajax

Bij Ajax staan met Neres en Danilo dus twee nieuwe spelers in de basisopstelling en ook bij Sparta zijn twee wijzigingen te noteren.

Vito van Crooij krijgt de voorkeur boven Lennart Thy. Michaël Heylen mag eveneens starten en dat gaat ten koste van Sven Mijnans.

• NOS
    Opstelling Sparta
  • NOS
    Opstelling Ajax

SPA-AJA | Geen Haller en Antony bij Ajax

Twee basiskrachten van Ajax ontbreken vanmiddag bij de wedstrijd tegen Sparta. Sébastien Haller is ziek en Antony is niet op tijd fit.

Danilo vervangt Haller in de spits en heeft zijn eerste basisplaats voor Ajax te pakken in de eredivisie. Neres is de vervanger van Antony.

Ajax is gearriveerd op Het Kasteel

Laatste overwinning Sparta (in 2009) was exit Van Basten....

De laatste thuisoverwinning van Sparta op Ajax was in mei 2009. Het werd 4-0 door doelpunten van Edouard Duplan, Yuri Rose, Joshua John en Dele Adeleye. Arne Slot was aanvoerder van Sparta; Foeke Booy de trainer. Na deze wedstrijd stapte Marco van Basten op als trainer van Ajax.

De Ajax-coaches Marco van Basten (L) en John van 't Schip (R) verlaten teleurgesteld het veld na afloop van de eredivisie wedstrijd Sparta - Ajax in Rotterdam.

Vijf jaar na de vliegramp, geen stuiver ontvangen: 'Chapecoense is vaker herrezen'

Een rouwende supporter van Chapecoense bij het afscheid van de omgekomen spelers op 3 december 2016.

"De motoren vielen uit. We hingen in de lucht. Het enige wat je hoorde was het geluid van de wind. Er begon een alarm te piepen. Piep...piep...piep...piep. En daarna weet ik niets meer."

Vijf jaar geleden stortte het vliegtuig met de selectie van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense neer in de bergen van Colombia. De vliegramp kostte 71 mensen het leven, verstoorde een voetbaldroom en sloeg diepe wonden in de gemeenschap van Chapecó.

Inmiddels staat de club voor de tweede keer in drie jaar op het punt van degraderen. Maar dat is niet het belangrijkste.

Vriends met Sparta tegen Ajax: 'Dubbelrol Fraser zou in ons voordeel moeten werken'

Bart Vriends dit seizoen in dienst van Sparta

Het gaat niet goed met Sparta. Maar als iemand de ernst van de situatie kan relativeren, dan is het Bart Vriends.

De centrale verdediger is met drie doelpunten clubtopscorer, persoonlijk is hij zelfs bezig aan een van zijn beste seizoenen. "Ik mag niet ontevreden zijn, maar ik trek het me wel aan hoe we ervoor staan. Maar als ik nou echt iets heel zorgwekkends moet noemen, dan is dat bijvoorbeeld het klimaatprobleem."

Even terug naar gisteren: de samenvatting van Tsjechië - Nederland (2-2)

Bekijk de samenvatting van Tsjechië - Nederland (2-2)

Daar is Deyverson (de Duiker) weer...

Deyverson

Deyverson was in de finale van de Copa Libertadores de gevierde man. De 30-jarige aanvaller, die vorig jaar uitkwam voor Deportivo Alavés en Getafe, viel in de verlenging in en maakte vier minuten later de winnende treffer.

Deyverson vestigde ook in negatieve zin de aandacht op zich. In de slotfase van het duel ging hij theatraal naar de grond na een duwtje in de rug van de scheidsrechter.

In februari vorig jaar schakelde Deyverson met Getafe nog Ajax uit in de Europa League (2-0 en 2-1). In Spanje wist hij toen een keer te scoren, maar liet hij zich ook vallen na door een Ajax-fan bekogeld te zijn met een aansteker.

Bekijk hier hoe FC Barcelona wint op bezoek bij Villarreal

Stand in de eredivisie

Welkom!

Maar liefst vijf duels vandaag in de eredivisie. Ajax begint om kwart over twaalf bij Sparta. Daarna om half drie: Twente-Feyenoord en Utrecht-Heracles. PSV begint om kwart voor vijf bij Heerenveen. Vitesse en AZ sluiten om acht uur de veertiende speeldag af.