liveblog
NOS NieuwsAangepast

Echtpaar ontsnapt uit quarantainehotel • 'Omikronontdekker' ziet geen ernstig zieke patiënten

liveblog gesloten

Echtpaar ontsnapt uit quarantainehotel en wordt aangehouden

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol een echtpaar aangehouden dat was ontsnapt uit een quarantainehotel. De twee werden uit een vliegtuig gehaald dat op het punt stond te vertrekken. Ze zijn overgedragen aan de GGD.

WHO tegen inreisverbod, voor PCR-test voor inreizende passagiers

Een inreisverbod voor buitenlanders is geen verstandige maatregel om de verspreiding van de omikronvariant te stoppen. Dat zegt topadviseur Catherine Smallwood van de Wereldgezondheidsorganisatie tegen Nieuwsuur. "Zo'n ingreep is niet houdbaar. En het is waarschijnlijk dat een klein deel van de bevolking al besmet is met deze variant, dus zo'n extreme maatregel is niet wat we zouden adviseren."

Israël heeft als eerste land de grenzen gesloten voor buitenlanders vanwege de nieuwe coronavirusvariant. Maar waarschijnlijk is het dus al te laat om op die manier de variant volledig tegen te houden. De WHO zegt dat het beter is in te zetten op het opsporen en voorkomen van besmettingen. Smallwood: "Deze variant is een coronavirus en dus is gevoelig voor alle maatregelen die we al hebben. We moeten meer van hetzelfde doen."

Smallwood vindt het wel verstandig om reizigers die een land binnenkomen te testen. Toch is een PCR-test bij aankomst in Nederland niet verplicht. Van de 635 reizigers die vanmorgen met twee vluchten vanuit Zuid-Afrika aankwamen op Schiphol, kregen de 307 Nederlandse inwoners een PCR-test aangeboden, zegt de GGD tegen Nieuwsuur. Van hen hebben 118 zich ook echt laten testen. Wel moesten alle reizigers voor vertrek een negatieve PCR-test én sneltest laten zien. Ook moeten ze bij thuiskomst in quarantaine.

Smallwood: "PCR-tests zijn een extra voorzorgsmaatregel. Zolang we niet weten hoe zorgelijk deze variant precies is, moeten we er alles aan doen om de besmettingen naar beneden te brengen. We vragen landen om echt op zoek te gaan naar het virus, besmette personen te traceren en hun contacten te isoleren."

Ook VS komt met beperkingen voor reizen uit zuidelijk Afrika

De Amerikaanse regering bereidt maatregelen voor om de komst van de omikronvariant van het coronavirus naar de VS te vertragen. Die maatregelen voor reizigers uit landen in zuidelijk Afrika worden morgen van kracht. President Biden overlegt vandaag nog met zijn corona-adviseurs.

In de VS zijn nog geen besmettingen vastgesteld, maar dat gaat er onvermijdelijk van komen, zei immunoloog en topadviseur Anthony Fauci tegen de tv-zender NBC. Beperking van het vliegverkeer geeft de autoriteiten meer tijd om informatie te verzamelen en het vaccineren op te voeren. Hij erkent dat de variant "misschien eigenlijk niet zo veel voorstelt", maar hij wil er zeker van zijn dat de VS op het ergste is voorbereid.

Een aantal andere landen, ook Nederland, heeft al vliegbeperkingen ingesteld voor mensen uit landen in zuidelijk Afrika, ondanks het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie om dat niet te doen. Het is nog niet zeker of de omikronvariant besmettelijker is dan de deltavariant en hoe ernstig de gevolgen van een besmetting zijn.

Zuid-Afrika, waar omikron waarschijnlijk vandaan komt, is tegen het opleggen van reisbeperkingen. De Zuid-Afrikaanse regering zegt dat het land gestraft wordt voor het opsporen van de nieuwe variant.

Zuid-Afrikaanse 'ontdekker' omikronvariant ziet geen ernstig zieke patiënten

Een Zuid-Afrikaanse arts die als een van de eersten vermoedde dat er een nieuwe variant van het coronavirus rondwaart, zegt dat de symptomen die met een besmetting gepaard gaan mild zijn en dat er geen reden is voor paniek.

Dr. Angelique Coetzee ontdekte op 18 november dat zeven van haar coronapatiënten afwijkende symptomen hadden. Dat begon met een patiënt die al twee dagen extreem moe was en hoofdpijn had en pijn elders in het lichaam.

Toen er diezelfde dag meer patiënten binnenkwamen met dezelfde symptomen begreep ze dat er iets bijzonders aan de hand was. De dagen daarna kwamen er elke dag twee of drie patiënten bij.

Anders dan bij de deltavariant klaagde geen van de patiënten over reuk- of smaakverlies en had geen van deze patiënten een tekort aan zuurstof in het bloed.

"De hysterie die wereldwijd heerst, komt niet overeen met het klinische beeld", zegt Coetzee:

Zuid-Afrikaanse arts die Omikronvariant ontdekte: 'Voorlopig geen reden tot zorg'

Zwitsers stemmen in referendum voor invoering van coronapas

62 procent van de Zwitsers heeft in een referendum voor een nieuwe coronawet gestemd, en daarmee ook voor de invoering van een coronapas. Die is beschikbaar voor mensen die volledig zijn gevaccineerd, zijn hersteld van corona of een negatieve test hebben. Ze hebben dan toegang theaters, horeca en andere openbare voorzieningen.

Met de goedkeuring komen ook miljarden Zwitserse franks vrij voor werkenden en bedrijven die als gevolg van de pandemie financiële schade hebben geleden.

Het referendum was aangevraagd door tegenstanders van de coronapas. In 2 van de 26 kantons stemde de bevolking tegen de wet. De opkomst was 65,7 procent, wat hoog is voor een referendum.

Ook in Zwitserland neemt het aantal besmettingen snel toe. De verwachting is dat de nationale regering de maatregelen aanscherpt nu het referendum achter de rug is. Ze zou daarmee hebben gewacht om te voorkomen dat meer Zwitsers zich tegen de nieuwe wet zouden keren.

Aanhoudingen in Nijmegen opgelopen tot twintig

De politie heeft in Nijmegen bij controles op overtreding van een demonstratieverbod meer dan twintig mensen aangehouden. Een deel maakte zich schuldig aan overtreding van de noodverordening die daar vandaag geldt. Anderen werden opgepakt voor verboden wapenbezit, overtreding van de opiumwet, belediging en witwassen. Een verdachte moest nog een straf uitzitten. Ook zijn mensen weggestuurd. In de stad geldt tot 22.00 uur een noodverordening.

De gemeente Nijmegen had een demonstratie van tegenstanders van het coronabeleid verboden, vanwege het risico op verstoring van de openbare orde en veiligheid en het niet kunnen handhaven van de coronamaatregelen. In verband met de drukte in het centrum en uit vrees voor rellen, kondigde de gemeente ook een noodverordening af. Personen en groepen kunnen door politie en ME staande worden gehouden en gefouilleerd.

Omikronvariant verdringt waarschijnlijk de deltavariant

Het RIVM verwacht dat de omikronvariant van het coronavirus na verloop van tijd de deltavariant verdringt, omdat het erop lijkt dat hij besmettelijker is. Dat hoeft niet nadelig te zijn, zegt viroloog Chantal Reusken van het RIVM. Er zijn signalen dat de omikronvariant een milder ziektebeeld oplevert, maar het is te vroeg om daar al iets over te zeggen.

Hetzelfde geldt voor het effect van de omikronvariant op de werking van vaccins. Er zijn aanwijzingen dat vaccins minder effectief zijn tegen deze variant dan tegen de deltavariant. Of dat zo is, moet uit veldonderzoek blijken.

Reusken vindt de situatie sowieso zorgelijk. Als de omikronvariant besmettelijker is, geeft dat mogelijk extra druk op de zorg die toch al overbelast is.

Marokko weert internationale vluchten

Marokko weert de komende twee weken alle buitenlandse vluchten, om de verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan.

De maatregel gaat morgen om 23.59 uur in en geldt voor alle inkomende passagiersvluchten, meldt de Marokkaanse overheid. Of Marokko ook eigen onderdanen niet laat terugvliegen, is nog niet duidelijk.

Israël heeft eerder een inreisverbod voor buitenlanders ingesteld in een poging de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus te stoppen. Ook die maatregel geldt in ieder geval voor twee weken.

Meer dan tien aanhoudingen in Nijmegen bij controles op overtreding noodverordening

De politie heeft in Nijmegen meer dan tien mensen aangehouden, meldt Omroep Gelderland. Ook zijn mensen weggestuurd. In de stad geldt tot 22.00 uur een noodverordening.

De gemeente Nijmegen heeft een demonstratie van tegenstanders van het coronabeleid verboden, vanwege "ernstig risico op verstoring van de openbare orde en veiligheid en het niet kunnen handhaven van de coronamaatregelen". Uit vrees voor rellen kondigde de gemeente ook een noodverordening af. Personen en groepen kunnen door politie en ME staande worden gehouden en gefouilleerd. De mensen die zijn aangehouden hebben zich volgens de politie schuldig gemaakt aan overtreding van de noodverordening, belediging en/of verboden wapenbezit.

Burgemeester Bruls zei dat mensen die klagen dat hen de mond is gesnoerd omdat ze niet mogen demonstreren, moeten klagen bij "relzoekers en hooligans". "Die hebben de demonstratie gekaapt. Als je als organisatie van een demonstratie rellende krachten aantrekt, dan moet je bij jezelf te rade gaan of je het nog wel zo wilt doen."

22.193 positieve tests, gemiddeld stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 22.193 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 130 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 22.506 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 7 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

De afgelopen week vlakte de stijging van positieve tests steeds verder af. Meestal is dat de aankondiging van een daling van het aantal besmettingen. De komende dagen moet blijken of dit ook werkelijk gaat gebeuren. Het zou kunnen zijn dat er nog extra 'verborgen besmettingen' zijn vanwege de grenzen aan de testcapaciteit bij de GGD.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2642 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2624), van wie 551 op de IC (gisteren: 555), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 45 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 50 doden per dag, tegen 33 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Minister De Jonge: nu geen extra maatregelen

Er komen nog geen extra maatregelen voor Nederlandse reizigers uit zuidelijk Afrika, heeft minister De Jonge laten weten in een persmoment.

Reizigers die uit hoogrisicolanden in zuidelijk Afrika komen, moeten voor vertrek een sneltest en PCR-test doen en krijgen een quarantaineplicht. Gemeentes moeten controleren of die worden nageleefd, aldus de demissionaire minister.

Kijk hier naar het persmoment van minister De Jonge:

Minister de Jonge over extra maatregelen betreffende Afrikaanse coronavariant

Ook omikron in Denemarken

Ook in Denemarken zijn twee besmettingen geconstateerd met de omikronvariant van het coronavirus. Twee reizigers op een vlucht uit Zuid-Afrika testten positief op de nieuwe variant; ze zitten nu in quarantaine.

Volgens het Deense RIVM was dit te verwachten en worden de besmettingen de komende tijd "intensief gemonitord". Het is niet duidelijk hoeveel mensen er de afgelopen dagen uit Zuid-Afrika naar Denemarken zijn gevlogen.

Tot nu toe dertien omikrongevallen op KLM-vluchten uit Zuid-Afrika

Dertien reizigers die afgelopen vrijdag met twee KLM-vluchten vanuit Zuid-Afrika op Schiphol arriveerden, zijn besmet met de omikronvariant. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. Het onderzoek is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de variant nog in meer monsters gevonden.

Minister De Jonge sloot in een toelichting extra maatregelen niet uit. Dat hangt onder meer af van de ernst en de besmettelijkheid van de nieuwe variant, waarover nog niet veel duidelijk is.

Het RIVM ging er al vanuit dat een aantal reizigers besmet zou zijn met de nieuwe mutatie van het coronavirus. 61 van de 600 passagiers op twee vluchten testten vrijdag positief. "Bij een aantal snelle testen is er een afwijking gevonden in het zogenoemde spike-eiwit, wat duidt op een afwijkende virusvariant", zei RIVM-woordvoerder Coen Berends gisteren.

Noorse media: 13 omikronbesmettingen in Nederland

Belangrijk nieuws over de omikronvariant van het coronavirus in Nederland lijkt door het Noorse RIVM naar buiten gebracht. Noorse media schrijven dat van de 61 mensen van twee op Schiphol gelande KLM-vluchten er 13 de nieuwe variant hebben. Dat is opmerkelijk omdat het RIVM pas later vanmiddag met een exact cijfer komt.

De grote Noorse krant VG schrijft het bericht op basis van het Noorse RIVM. Ook Bergens Tidende voert Frode Forland van het Noorse RIVM bij VG op als bron.

Het RIVM liet gisteren weten dat er vermoedelijk met omikron besmette mensen bij die vrijdag gelande groep zitten, maar noemde geen exact aantal.

Politie beëindigt illegaal feest in Den Haag

De politie heeft gisteravond een einde gemaakt aan een illegaal feest in een club in Den Haag.

Volgens de maatregelen had het pand aan de Hobbemastraat om 20.00 uur moeten sluiten. Toen de politie om 22.00 uur melding kreeg dat er nog mensen aanwezig waren, werd besloten om in te grijpen. Agenten verzamelden zich voor de ingang van het pand en hebben alle 130 aanwezigen naar buiten gebracht, meldt Omroep West.

Bij iedere bezoeker werd een foto gemaakt van het identiteitsbewijs. Voor alle bezoekers wordt proces-verbaal opgemaakt, laat de politie weten. Ook voor de eigenaar van de club wordt proces-verbaal opgemaakt. Rond 23.00 uur was de club leeg en waren de laatste bezoekers naar huis.

Deskundigen na positieve tests op Schiphol: 'Verplicht PCR-test voor reizigers'

De situatie rond de nieuwe coronavariant uit zuidelijk Afrika roept vragen op over de toegangseisen die worden gesteld aan reizigers die met het vliegtuig naar Nederland komen. 61 van de ruim zeshonderd passagiers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika die vrijdag op Schiphol aankwamen, testten positief op het coronavirus.

Onduidelijk is nog hoe de infecties precies aan boord zijn gekomen. Deskundigen hebben daarover meerdere theorieën. Mogelijk zijn de besmettingen niet opgepikt door de antigeentests/sneltests vooraf. Maar het is ook mogelijk dat gevaccineerde passagiers - die dus niet getest hoefden te worden - al besmet aan boord zijn gegaan.

Veldepidemioloog Amrish Baidjoe vindt het geen goede zaak dat passagiers nog met zo'n antigeentest naar Nederland mogen reizen. De sneltests zijn volgens hem niet gevoelig genoeg. "De antigeentesten zijn minder sensitief dan de PCR-testen die je in de teststraat krijgt. Soms heb je zo weinig virusdeeltjes in de neusholte zitten, dat een sneltest het mist. Een PCR had het virus dan opgepikt."

Toelichting minister De Jonge rond 13.15 uur over nieuwe coronavariant

Minister De Jonge van Volksgezondheid geeft begin van de middag, rond 13.15 uur, een korte toelichting over het gevaar van de omikronvariant uit zuidelijk Afrika. Hij zal een zeer nadrukkelijke oproep doen aan alle Nederlandse reizigers die sinds maandag vanuit de regio zijn aangekomen in Nederland om zich onmiddellijk te laten testen.

Een test is niet verplicht, omdat alle reizigers voor vertrek al dubbel zijn getest. Wel moeten ze allemaal thuis vijf dagen verplicht in quarantaine.

Het is nog onduidelijk of de minister ook met extra maatregelen komt tegen deze coronavariant.

De toelichting van de minister is straks hier live te volgen.

Marechaussee controleert bij wegen Nijmegen, demonstratie verboden

De marechaussee controleert voertuigen op wegen in de buurt van Nijmegen, waar voor vanmiddag een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen was aangekondigd. De marechaussee is aanwezig als ondersteuning van de politie.

Bij de controles zijn meerdere mensen aangehouden, onder meer vanwege verboden wapenbezit, belediging en overtreding van de noodverordening.

De gemeente Nijmegen heeft de demonstratie van Nederland in Verzet verboden, vanwege "ernstig risico op verstoring van de openbare orde en veiligheid en het niet kunnen handhaven van de coronamaatregelen". Uit vrees voor rellen kondigde de gemeente ook een noodverordening af, waardoor de marechaussee nu de voertuigen uit voorzorg kan controleren.

Controles bij Nijmegen

Vrouw verdacht van brandstichten in Australisch quarantainehotel

Een 31-jarige vrouw wordt ervan verdacht dat ze een brand heeft gesticht op haar kamer in een quarantainehotel in de Australische stad Cairns. Het vuur sloeg over naar twee kamers op een bovenliggende verdieping. Het gebouw liep "aanzienlijke schade" op, zeggen autoriteiten tegen Australische media.

De 163 mensen die in het hotel verbleven moesten worden geëvacueerd. Sommigen van hen moeten nu naar een quarantainehotel honderden kilometers verderop.

De vrouw zat al enkele dagen in quarantaine. Haar motief voor de vermoedelijke brandstichting is niet bekend. De vrouw moet maandag voor de rechter verschijnen.

Het quarantainehotel werd volledig ontruimd

Drie Nederlandse golfers blijven in Zuid-Afrika: 'Lijkt niets aan de hand'

Terwijl de omikronvariant van het coronavirus rondwaart in het zuidelijke deel van Afrika, besluiten drie Nederlandse golfers om in Zuid-Afrika te blijven. "We weten niet wat ons te wachten staat als we teruggaan naar Nederland, dus daarom blijven we maar", zegt een van hen, Darius van Driel, tegen persbureau ANP.

De drie mannen doen mee aan de golftoernooien het Joburg Open en het South African Open. Veel deelnemers besloten wel naar huis terug te keren. "Het leek wel een kettingreactie. Eerst kwam het bericht dat er een nieuwe virusvariant was opgedoken. Toen heel wat landen besloten hun luchtruim te sluiten, raakte iedereen in paniek", zegt de 32-jarige Van Driel.

Volgens de drie golfers gaat het leven in Zuid-Afrika door "alsof er niets aan de hand is". "In het hotel waar wij zitten, was vrijdag een kinderfeestje. En nu is er beneden een huwelijksfeest aan de gang, we voelen de bas door de vloer heen. De rest van de wereld is in paniek, maar in Zuid-Afrika lijkt het alsof er niets aan de hand is."

Twee mensen in Australië besmet met omikronvariant

In Australië zijn twee mensen positief getest op de omikronvariant van het coronavirus. Het zijn twee reizigers die gisteren aankwamen in Sydney, nadat ze via Qatar uit het zuidelijk deel van Afrika waren gekomen. De twee zitten in een speciale accommodatie in isolatie. Beide reizigers hebben geen klachten en zijn volledig gevaccineerd, melden gezondheidsautoriteiten van de deelstaat.

In het vliegtuig uit Qatar zaten twaalf andere reizigers die uit zuidelijk Afrika kwamen. Zij zijn in een hotel in quarantaine gezet. De overige ongeveer 260 passagiers en het cabinepersoneel moeten thuis in quarantaine.

VS complimenteert Zuid-Afrika om ontdekking en transparantie omikronvariant

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken heeft Zuid-Afrika geprezen vanwege de omgang met de omikronvariant van het coronavirus. In een telefoongesprek met zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot complimenteerde hij wetenschappers in het land met de snelle ontdekking van de mutatie en de transparantie erover. Daarmee is Zuid-Afrika een voorbeeld voor de wereld, zei Blinken.

Gisteren schreef de Zuid-Afrikaanse regering in een verklaring dat het land zich gestraft voelt voor de ontdekking van de mutatie. "Uitstekende wetenschap en geavanceerde genomische sequencing moet worden toegejuicht", schreef het ministerie van Buitenlandse Zaken. In plaats daarvan worden er reisverboden, onder meer door de VS, van en naar zuidelijk Afrika ingesteld. Volgens het ministerie werd er heel anders gereageerd toen er nieuwe varianten in andere landen waren ontdekt.

Een woordvoerder van de Afrikaanse Unie zegt dat de reisbeperkingen worden gebaseerd op politiek. "Waarom sluiten we Afrika af terwijl het virus zich al op drie continenten bevindt?"

Duitse politie stopt illegale vaccinatiecampagne

Op het vliegveld van de Duitse stad Lübeck is een illegale vaccinatiecampagne door de politie stopgezet. De Duitse autoriteiten vermoeden dat er mensen werden ingeënt met een vaccin dat niet is goedgekeurd. Zo'n 50 mensen zouden zijn gevaccineerd met het middel, nog eens 150 mensen stonden in de wachtrij om ingeënt te worden.

De luchthaven is in het bezit van Winfried Stöcker, een ondernemer en uitvinder die zijn eigen vaccin heeft ontwikkeld. Stöcker heeft eerder zichzelf ingeënt met zijn eigen middel. De politie heeft nog niet bevestigd of er bij de opgerolde vaccinatie-actie het middel van Stöcker werd toegediend.

De vaccins, de gebruikte spuiten en vaccinatielijsten zijn in beslag genomen. Het toedienen van een niet-erkend vaccin is een strafbaar feit.

Nieuw vaccin nodig door omikron?

De omikronvariant van het coronavirus heeft wereldwijd voor bezorgdheid en onrust gezorgd, hoewel er nog weinig bekend is over de nieuwe mutatie. Het is daarom nog onzeker of de toegediende coronavaccins voldoende beschermen tegen de nieuwe variant. Dat hangt van meerdere dingen af, zegt Rogier Sanders, hoogleraar virologie en experimentele vaccinologie aan het AMC.

In dit artikel lees je er meer over:

Tienduizenden bij anti-lockdownprotest in Oostenrijk

Tienduizenden Oostenrijkers hebben gisteren gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen in het land en het voornemen om een vaccinatieplicht in te voeren. In Graz, de tweede stad van het land, kwam de grootste groep bijeen. De politie schat dat er zo'n 30.000 mensen demonstreerden.

Volgens het Oostenrijkse persbureau APA ging het om een van de grootste manifestaties in Graz sinds 1945. Het protest verliep volgens de politie vreedzaam, wel zijn er enkele boetes uitgedeeld omdat coronaregels werden overtreden. Ook zouden enkele deelnemers de Hitlergroet hebben gebracht.

Ook in Klagenfurt en Innsbruck waren protesten. In Sankt Pölten werden elf mensen gearresteerd na een kleine confrontatie met de politie. Daarbij raakte één agent gewond, meldt de publieke omroep ORF.

Later vandaag duidelijkheid over eventuele omikronbesmettingen in Nederland

In de loop van vandaag wordt bekend of de omikronvariant van het coronavirus in Nederland aanwezig is. Het RIVM heeft een sterk vermoeden dat (een deel van) de besmette passagiers die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika de omikronmutatie met zich meedragen. "Bij een aantal snelle testen is er een afwijking gevonden in het zogenoemde spike-eiwit, wat duidt op een afwijkende virusvariant", liet een woordvoerder gisteren weten.

Er is nog veel onduidelijk over de omikronvariant. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de nieuwe coronavariant B.1.1.529 ingedeeld in de categorie "zorgelijke varianten". De reden is dat deze variant die vooral in Zuid-Afrika en Botswana rondwaart zich sneller lijkt te verspreiden dan andere varianten, concludeert een WHO-werkgroep van coronaexperts.

Israël sluit grenzen voor alle buitenlanders vanwege omikronvariant

Israël stelt een inreisverbod in voor alle buitenlanders in een poging de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus te stoppen. De maatregel gaat zondag- op maandagnacht in en duurt in principe twee weken. Israël is het eerste land dat zijn grenzen volledig sluit vanwege de nieuwe coronavirusvariant.

Ook moeten inwoners van Israël die terugkeren uit het buitenland verplicht drie dagen in quarantaine. De maatregel geldt ook voor gevaccineerde Israëliërs. Zij moeten na drie dagen isolatie negatief testen op het coronavirus om de quarantaine op te heffen. Ongevaccineerde Israëliërs mogen pas na zeven dagen en een negatieve test de quarantaine verlaten.

Nieuwe maatregelen sinds middernacht van kracht

Sinds middernacht gelden de nieuwe maatregelen die het kabinet vrijdag aankondigde. Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 uur en 5.00 uur. Alleen essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen blijven langer open, tot 20.00 uur. Amateursport is tussen 17.00 uur en 5.00 uur niet toegestaan. Topsport mag wel, maar zonder publiek.

1,5 meter afstand en een mondkapje zijn verplicht in de horeca, in bioscopen en theaters. Hierdoor kunnen minder mensen binnen zijn. Het thuiswerkadvies is aangescherpt. De regel is werk thuis, tenzij het niet anders kan. In dat geval geldt de anderhalvemeter.

De regering adviseert om een zelftest te doen als je op bezoek gaat of bezoek krijgt. Scholen blijven open, maar het dringende advies is dat leerlingen vanaf groep 6 in de gang een mondkapje dragen. Kinderen met een neusverkoudheid en een snottebel moeten thuisblijven en zich laten testen.

Goedemorgen

Welkom in het blog met coronanieuws uit binnen- en buitenland van zondag 28 november. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.