liveblog
NOS VoetbalAangepast

Fortuna en Willem II verliezen vier keer op rij • Schreuder nog doelpuntloos met PEC • Hosanna bij Go Ahead

liveblog gesloten

Tot morgen!

Daarmee sluiten we dit liveblog af. Morgen zijn we terug met onder meer Sparta Rotterdam - Ajax (12.15), FC Twente - Feyenoord (14.30), FC Utrecht-Heracles Almelo (14.30), sc Heerenveen-PSV (16.45) en Vitesse-AZ (20.00) in de eredivisie. Tot dan!

Palmeiras wint dankzij schwalbekoning Copa Libertadores

De Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League, is net als vorig jaar gewonnen door de Braziliaanse club Palmeiras. In Montevideo werden de landgenoten van Flamengo na verlenging met 2-1 verslagen.

Invaller Deyverson werd in de verlenging de man van de avond. De Braziliaan profiteerde van een fout in de defensie van Flamengo en schoot met links raak in de korte hoek. En dat niet alleen. De aanvaller, die bij Getafe met zijn schwalbes al eens de ergernis van Ajax wekte, baarde opzien door na een tikje op de rug van de arbiter als een stervende zwaan naar de grond te gaan.

Voor Palmeiras is het de derde titel in de Copa Libertadores. Ook in 1999 was de club uit São Paulo de beste van Zuid-Amerika.

Lucassen wil nuchter blijven: 'We proberen voor handhaving te gaan'

Lucassen wil nuchter blijven: 'We proberen voor handhaving te gaan'

Bekijk de samenvatting van Willem II - Go Ahead Eagles

Bekijk de samenvatting van Willem II - Go Ahead Eagles

Inter wint bij Venezia

Inter won zaterdagavond met 0-2 van Venezia, dat de veertiende plaats bezet op de ranglijst. Eenvoudig ging het niet voor de regerend landskampioen. Hakan Calhanoglu brak na 34 minuten spelen de ban, door met een laag afstandsschot doelman Sergio Romero te verrassen.

De 0-1 bleef lang op het scorebord staan en Venezia kreeg kansen op de gelijkmaker. Mattia Aramu was daar het dichtst bij. Hij haalde van grote afstand uit en Inter-doelman Samir Handanovic moest zich strekken om een tegendoelpunt te voorkomen. Diep in blessuretijd maakten de bezoekers nog wel de 0-2. Lautaro Martínez benutte een strafschop.

Lautaro Martínez viert zijn goal

Nederlands Nice verliest thuis van hekkensluiter in Franse competitie

OGC Nice heeft zich in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter FC Metz laten verrassen. De nummer 20 van Ligue 1 won met 1-0 in de Allianz Riviera. Bij Nice stonden Calvin Stengs, Pablo Rosario en Justin Kluivert aan de aftrap, maar alledrie de Nederlanders werden in de tweede helft gewisseld.

Nice is de nummer 2 van Frankrijk. Koploper Paris Saint-Germain kan de voorsprong uitbreiden tot liefst 14 punten. Voor FC Metz was het pas de tweede zege van het seizoen en de eerste sinds 26 september.

Pablo Rosario achter Vincent Pajot van Metz

Stand eredivisie: Cambuur, NEC én Go Ahead in linkerrijtje

Zie hieronder de stand van de eredivisie, met niet alleen SC Cambuur op vier en NEC nu op negen, maar ook Go Ahead op acht. Alle drie gepromoveerde clubs dus in het linkerrijtje van de eredivisie.

Stand eredivisie in speelronde 14

Xavi wint opnieuw met Barcelona, mede dankzij goals Frenkie de Jong en Depay

Barcelona kruipt onder de nieuwe trainer Xavi omhoog op de ranglijst van La Liga. Op bezoek bij Villarreal werd met het nodige fortuin gewonnen, mede door goals van Frenkie de Jong en Memphis Depay (1-3).

Frenkie de Jong na de 0-1

WIL-GAE | Eagles verrassen Willem II en staan nu (ook) in linkerrijtje eredivisie

SC Cambuur en NEC stonden al enkele weken trots in het linkerrijtje van de eredivisie en zaterdag voegde ook de derde gepromoveerde club zich bij hen. Go Ahead Eagles trok in een gezapig duel met Willem II aan het langste eind: 0-1.

Go Ahead viert de goal van Boyd Lucassen

Doelpunt Memphis!

Memphis Depay scoort in de 87ste minuut! Na het missen van meerdere kansen is het tegen Villerreal eindelijk raak voor de aanvaller. Een prachtige goal bovendien. Ter Stegen schiet uit, Memphis is alert, omspeelt de keeper en werkt de bal heel knap in het doel: 1-2.

WIL-GAE | 80' Willem II machteloos

Willem II is aanvallend machteloos in de tweede helft. Coach Fred Grim probeert met wissels het tij te keren. Llonch, Saddiki, Köhlert, Wriedt en Nunnely hebben plaatsgemaakt voor Meerveld, Roemeratoe, Svensson, Kampetsis en Yeboah.

Willem II - Go Ahead Eagles 0-1

Door corona getroffen Belenenses bij rust al 0-7 achter

Het negental van Belenenses staat bij rust al met 0-7 achter tegen Benfica. Bij de Portugese club heeft het virus deze week wel heel hard toegeslagen. De Portugese club had nog maar zo weinig spelers over, dat er tegen Benfica niet elf, maar negen spelers op het opstellingsformulier stonden.

Elftal Belenenses

Studio Sport Eredivisie

Op NPO 1 begint nu Studio Sport Eredivisie met alle samenvattingen van vanavond.

Redan na dure penaltymisser: 'Ik ga niet zo lekker slapen vannacht'

Redan na dure penaltymisser: 'Ik ga niet zo lekker slapen vannacht'

Frenkie de Jong zet Barça op voorsprong

Na een eerste helft met enkele kansen voor Memphis Depay is het vlak na rust raak voor Basrcelona bij Villarerreal. Frenkie de Jong benut de rebound, nadat eerste Depay van dichtbij op keeper Gerónimo Rulli schiet. Voor De Jong is het pas zijn eerste competitiedoelpunt van het seizoen.

WIL-GAE | 47' DOELPUNT GO AHEAD EAGLES!

Boyd Lucassen schiet de bezoekers op voorsprong.

Willem II - Go Ahead Eagles 0-1

Go Ahead viert de goal van Boyd Lucassen

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - RKC Waalwijk

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - RKC Waalwijk

Memphis mist kansen bij Barcelona

Nog geen doelpunten bij Villarreal CF - FC Barcelona. Dat ligt aan onder anderen Memphis Depay, die drie kansen liet liggen, waaronder een open kans na een pass van Frenkie de Jong.

Memphis Depay baalt van een gemiste kans

PEC-RKC | PEC blijft troosteloos laatste, mede door hopeloos gemiste penalty tegen RKC

PEC Zwolle heeft zijn eigen glazen ingegooid bij het thuisdebuut van hoofdtrainer Dick Schreuder. De hekkensluiter van de eredivisie leek zich niet bewust van de sportieve belangen in het thuisduel met RKC (0-0).

Illustratief was de penalty van Daishawn Redan, die de bal na een uur spelen zeker een meter over het doel van Etienne Vaessen joeg.

Daishawn Redan

WIL-GAE | Rust in Tilburg

Nog geen goals bij Willem II - Go Ahead Eagles. Het duel is in evenwicht. Köhn raakte namens Willem II de lat en een kopbal van Jay Idzes werd van de lijn gehaald.

Mats Köhlert van Willem II (m) kopt

Coronauitbraak bij Belenenses: met 2 keepers en 7 veldspelers tegen Benfica

Ondanks een enorme corona-uitbraak in de selectie stond Belenenses gewoon aan de aftrap in de thuiswedstrijd tegen Benfica. Met slechts negen spelers, dat wel.

Coach Filipe Cândido besloot de negen beschikbare spelers, onder wie twee keepers, op te stellen. Reservedoelman João Monteiro staat daarom in de verdediging.

De wedstrijd Oeiras begon slecht voor het negental. Na 25 seconden scoorde Eduardo Kau al in eigen doel. Haris Seferovic maakte er in de 14de minuut 0-2 van.

Interim-bondscoachcoach Petrovic: 'Ben geen Instagram-coach'

Zeljko Petrovic volgde de opgestapte Dick Advocaat op interim-basis op als bondscoach van Irak. "Ik ben geen Instagram-coach die luistert naar anderen", zei Petrovic, daarmee refererend aan de kritiek op Advocaat dat die nooit spelers zelf ging bekijken. "Wij selecteren de spelers omdat we ze hebben zien spelen."

Petrovic is met de Iraakse nationale ploeg in Qatar in het kader van de Arab Cup. Hij heeft zijn eerste training al achter de rug. "Het is de eerste training voor mij als bondscoach, maar het is niet mijn eerste training, want ik ken al deze spelers al", zei de Montenegrijn.

WIL-GAE | 19' Lat!

Willem II is dicht bij de openingsgoal. Een harde uithaal van Köhn eindigt op de lat!

Willem II is de betere ploeg in Tilburg. Eerder waren er kansjes voor Nunnely, Saddiki en Köhlert.

Willem II - Go Ahead Eagles 0-0

Ngonge scoort week na reserverol: 'Laten zien dat ik belangrijk kan zijn'

Ngonge scoort week na reserverol: 'Laten zien dat ik belangrijk kan zijn'

PEC-RKC | 61' Mis!

Redan mist de unieke kans op de 1-0 voor PEC. De spits schiet de strafschop meer dan een meter over.

PEC Zwolle - RKC Waalwijk 0-0

PEC-RKC | 59' Strafschop PEC

Penalty voor PEC Zwolle en geel voor Ahmed Touba na een overtreding op Saymak.

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - FC Groningen

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - FC Groningen

WIL-GAE | Aftrap in Tilburg

De bal rolt in Tilburg. Willem II won geen van zijn laatste 6 eredivisieduels. Thuis tegen Go Ahead Eagles dan maar?

Sané schiet Bayern München naar late zege op Bielefeld

Bayern München heeft de koppositie in de Bundesliga met succes verdedigd. Eenvoudig had het elftal van trainer Julian Nagelsmann het zaterdag niet tegen Arminia Bielefeld: 1-0.

Leroy Sané redde Bayern uiteindelijk. De oud-speler van Manchester City schoot de bal in de 71ste minuut van buiten het zestienmetergebied in de linkerhoek. Het doelpunt van Sané betekende de 102e treffer van Bayern in de Bundesliga in het jaar 2021. Daarmee nam de topclub het record over van 1. FC Köln, dat in 1977 tot een totaal van 101 kwam.

Bayern is na dertien speelronden lijstaanvoerder met 31 punten. Nummer twee Borussia Dortmund, dat VfL Wolfsburg aan de kant zette (1-3), volgt met 30 punten. De twee clubs staan volgende week zaterdag in Dortmund tegenover elkaar.

Leroy Sané viert zijn goal

Danjuma tegen Memphis en De Jong

In La Liga gaat FC Barcelona op bezoek Villarreal. Memphis Depay en Frenkie de Jong staan aan de aftrap, net als Danjuma bij de thuisploeg.

PEC-RKC | Rust in Zwolle

De hekkensluiter heeft een zege nodig, maar vooralsnog geen goals bij PEC Zwolle - RKC Waalwijk.

PEC Zwolle - RKC Waalwijk 0-0

PEC-RKC | 44' Paal!

PEC is dicht bij de openingstreffer, maar Adzic stuit eerst op Vaessen en kopt daarna op de paal.

PEC Zwolle - RKC Waalwijk 0-0

FOR-GRO | Klaar in Sittard: Prachtgoal Seuntjens baat Fortuna niet tegen Groningen

Het hoogtepunt van het duel tussen Fortuna Sittard en FC Groningen was een prachtig doelpunt van Mats Seuntjens. De thuisploeg had er echter niet veel aan, want de winst in Sittard ging met 4-1 naar FC Groningen.

Mats Seuntjens

PEC-RKC | Nog geen vuurwerk

Bij PEC Zwolle - RKC Waalwijk nog weinig spektakel. Yuta Nakayama en Mustafa Saymak hadden schietkansen namens de thuisploeg, maar misten.

PEC Zwolle - RKC Waalwijk 0-0

Sam Kersten (r) en Jens Odgaard (l)

Opstelling Go Ahead Eagles

Zonder zeven potentiële basisspelers, onder wie de geschorsten Inigo Cordoba en Joris Kramer, treedt Go Ahead Eagles aan tegen Willem II. Ook Bas Kuipers (knieblessure), Turan Tuzlacik (enkelblessure), Giannis Botos (hamstring), Marc Cardona (lies), Ogechika Heil (hamstring) en Sam Crowther (hartspier) ontbreken.

Opstelling Go Ahead Eagles

FOR-GRO | 80' DOELPUNT FC GRONINGEN!

Strand Larsen schiet de bal beheerst in de hoek.

Fortuna Sittard - FC Groningen 1-4

PEC-RKC | 14' Paal valt uit

Een vroege tegenvaller voor PEC. Paal valt geblesseerd uit wordt vervangen door Adzic.

PEC Zwolle - RKC Waalwijk 0-0

Kenneth Paal (l) valt uit

Opstelling WIllem II

Aanvoerder Pol Llonch keert na afwezigheid vanwege een blessure terug in de basis bij Willem II voor het duel met Go Ahead Eagles.

Opstelling Willem II

FOR-GRO | 63' ROOD!

Na ingrijpen van de VAR rood voor Roel Janssen na een harde tackle op het been van Mo El Hankouri. Eerst had arbiter Manschot geel gegeven. Fortuna met 10 verder.

Fortuna Sittard - FC Groningen 1-3

Juventus zakt naar achtste plaats na thuisnederlaag tegen Atalanta

Juventus heeft alweer zijn vijfde competitienederlaag van het seizoen geleden. Het thuisduel met Atalanta werd met 0-1 verloren, waardoor de 36-voudig landskampioen is gezakt naar de achtste plaats op de ranglijst. Matthijs de Ligt speelde een ongelukkige rol bij de tegengoal.

Paulo Dybala

PEC-RKC | Aftrap in Zwolle

Weet Dick Schreuder het tijd te keren bij hekkensluiter PEC Zwolle. Er is afgetrapt bij PEC Zwolle - RKC Waalwijk, het thuisdebuut van de nieuwe trainer van PEC Zwolle.

FOR-GRO | 51' DOELPUNT FC GRONINGEN!

Irandust scoort uit de rebound, als Van Osch een schot van Duarte niet vast heeft.

Fortuna Sittard - FC Groningen 1-3

FOR-GRO | Tweede helft in Sittard

De bal rolt voor de tweede helft bij Fortuna Sittard - FC Groningen (1-2)

Opstelling RKC

Drie wijzigingen bij RKC in vergelijking met het duel met Ajax (0-5). Adewoye, Augustijns en Wouters zitten op de bank, Bel Hassani, Azhil en Van den Buijs staan in de basis.

Opstelling RKC

Opstelling PEC Zwolle

Basisplaatsen voor Siemen Voet en Eliano Reijnders bij het PEC Zwolle van coach Dick Schreuder, die het net als doelman Kostas Lamprou opneemt tegen zijn oude club.

Opstelling PEC Zwolle

FOR-GRO | Rust in Sittard

FC Groningen buigt een achterstand om in een voorsprong bij Fortuna.

Ruststand: Fortuna Sittard - FC Groningen 1-2

FOR-GRO | 42' DOELPUNT FC GRONINGEN!

George Cox werkt een voorzet van Ngonge op ongelukkige wijze in eigen doel.

Fortuna Sittard - FC Groningen 1-2

FOR-GRO | 29' DOELPUNT FC GRONINGEN!

Vorige week nog gepasseerd, nu maakt clubtopscorer Cyril Ngonge de gelijkmaker in Sittard.

Fortuna Sittard - FC Groningen 1-1

FC Groningen viert de goal van Ngonge

FOR-GRO | 24' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Clubtopscorer Mats Seuntjens schiet de bal van zo'n 20 meter in de kruising. keeper Peter Leeuwenburgh verkijkt zich op de knal.

Het is de eerste goal van Seuntjens in de maand november en zijn zevende van het seizoen. Nooit eerder maakte hij meer dan 6 eredivisie-treffers in één seizoen.

Fortuna Sittard - FC Groningen 1-0

Fortuna viert de goal van Mats Seuntjens

Ondertussen in Italië: Atalanta leidt bij Juventus

Juventus is nog allerminst op weg naar revanche na de 4-0 nederlaag bij Chelsea in de Champions League. Met Matthijs de Ligt in de basis staat de Oude Dame bij rust op een 0-1 achterstand tegen Atalanta. Duvan Zapata maakte het doelpunt van de bezoekers, met Marten de Ron in de basis en Teun Koopmeiners en Hans Hateboer op de bank.

Hateboer zit voor het eerst dit seizoen bij de selectie. De rechtspoot is hersteld van een voetblessure. Op 19 mei kwam hij voor het laatst in actie.

Duvan Zapata

NAC wint nipt van Helmond Sport dankzij invaller

Het is NAC Breda in de eerste divisie met veel moeite gelukt de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport te winnen. In het eigen Rat Verlegh Stadion wonnen de Bredanaars met 1-0 dankzij een doelpunt vlak voor tijd van invaller Moise Adilehou uit Benin. Adilehou kopte in de 89ste minuut raak uit een corner van Thom Haye. De matchwinner stond pas een paar minuten in het veld. Hij verving vijf minuten voor tijd verdediger Michaël Maria.

Voor NAC, dat steeg naar de tiende plek, is het de eerste zege sinds 30 oktober. Sindsdien werd er een keer verloren en twee keer gelijkgespeeld. Helmond Sport staat zeventiende.

Moise Adilehou

FOR-GRO | Aftrap in Sittard

Er is afgetrapt bij Fortuna Sittard-FC Groningen, het duel tussen de nummers 17 en 14 van de eredivisie. Fortuna Sittard is na drie nederlagen op rij nadrukkelijk op zoek naar punten. FC Groningen won afgelopen speelronde met 0-1 op bezoek bij Go Ahead Eagles.

Van Dijk scoort na 14 maanden weer voor Liverpool, dat op punt van Chelsea komt

Een dag voor de kraker tussen Chelsea en Manchester United, heeft Liverpool de druk op lijstaanvoerder Chelsea flink opgevoerd. De regerend landskampioen was, mede door een treffer van Virgil van Dijk, met 4-0 te sterk voor Southampton en kwam daarmee op een punt van Chelsea.

Virgil van Dijk

Officieel: Te Kloese algemeen directeur van Feyenoord

De aanstelling van Dennis te Kloese als algemeen directeur van Feyenoord is definitief, zo maakt de Rotterdamse club bekend. De 47-jarige Bussummer is de opvolger van Mark Koevermans, die eind oktober bekendmaakte zijn taken per 1 december neer te leggen.

Dennis te Kloese

Weghorst opent score bij Wolfsburg-Dortmund, maar Malen en Haaland beslissen duel

Drie dagen na de uitschakeling in de Champions League bij Sporting, heeft Borussia Dortmund zich weer herpakt in de Duitse competitie. Bij VfL Wolfsburg schoot Donyell Malen de 1-2 binnen. Erling Haaland maakte zijn rentree en bracht de eindstand op het bord: 1-3.

Donyell Malen

Opstelling Fortuna Sittard: geen wijzigingen

Geen wijzigingen bij Fortuna Sittard ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Heracles Almelo. Clubtopscorer Mats Seuntjens (6 goals) wacht nog op zijn eerste goal deze maand.

Opstelling Fortuna Sittard

Opstelling FC Groningen: geen Suslov en De Leeuw

FC Groningen mist ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Go Ahead (0-1 winst) twee spelers: Tomas Suslov (geschorst) en Michael de Leeuw (ziek). Mike te Wierik en Cyril Ngonge nemen hun plaatsen in tegen Fortuna. Laatstgenoemde is clubtopscorer met zes doelpunten, maar werd vorige week nog gepasseerd door trainer Danny Buijs vanwege gebrek aan "collectiviteit en agressiviteit".

Opstelling FC Groningen

Nederlanders op schot, ook Haaland trefzeker

De Nederlandse internationals weten het net te vinden deze zaterdag.

Bij VfL Wolfsburg tegen Borussia Dortmund opende Wout Weghorst de score en na de gelijkmaker van Emre Can (penalty) hielp Donyell Malen de bezoekers aan een 1-2 voorsprong. Erling Haaland, die Malen verving, maakte na afwezigheid sinds halverwege oktober zijn rentree met de 1-3. Het was de 50ste Bundesligagoal voor Haaland.

In Engeland zorgde Virgil van Dijk met een volley uit een corner van Trent Alexander-Arnold voor dr 4-0 van Liverpool tegen Southampton. Het was zijn eerste competitiegoal van het seizoen.

Tot straks!

We nemen even een pauze met de samenvatting van Tsjechië-Nederland. Al zullen er wellicht ook mensen zijn die deze wedstrijd liefst zo snel mogelijk willen vergeten.

Over een paar uurtjes zijn we alweer terug met drie wedstrijden in de veertiende speelronde van de eredivisie. Bedankt voor het volgen en graag tot straks!

Bekijk de samenvatting van Tsjechië - Nederland (2-2)

Wiegman dendert door met Engeland: vijf duels, vijf zeges

Terwijl Oranje worstelt in de WK-kwalificatie is het rapport van oud-bondscoach Sarina Wiegman nog steeds perfect. Met Engeland won Wiegman in Sunderland ook haar vijfde kwalificatieduel. Dankzij een goal van Ellen White - haar 45ste in precies 100 interlands - wonnen de Engelsen met 1-0 van naaste concurrent Oostenrijk.

Met een voorsprong van vijf punten op Oostenrijk en Noord-Ierland staat Engeland nu al de drempel van het WK.

Sarina Wiegman geeft aanwijzingen aan haar Engelse speelsters.

TSJ-NED | Nog drie keer

Oranje speelt alleen nog thuiswedstrijden in de WK-kwalificatie. Op 8 maart 2022 ontvangt Nederland Cyprus, vier dagen later op 14 maart volgt de thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland. Op 6 september 2022 is de mogelijk beslissende kwalificatiewedstrijd tegen IJsland.

Aanstaande maandag 29 november speelt Oranje in Den Haag nog een oefenwedstrijd (19.40 uur) tegen Japan. Ook deze wedstrijd is live te zien te bij de NOS.

TSJ-NED | Bondscoach Parsons maakt zich nog geen zorgen: 'Dit is voetbal'

Ook bij bondscoach Mark Parsons kon er geen lachje vanaf. "We begonnen sterk en creëerden een aantal kansen en dan krijg je zo'n tegendoelpunt", aldus Parsons, doelend op de prachtige 1-0 van Svitkova, die uit de lucht kwam vallen.

"Dat is voetbal. We reageerden daar goed op, maar in de tweede helft hadden we meer moeite. Na die gelijkmaker verwacht je dat we erop en erover gaan, maar dat gebeurde niet."

Bondscoach Parsons maakt zich nog geen zorgen: 'Eigen spel verbeteren, dan komen de punten'

TSJ-NED | Van Veenendaal: 'Ook niet zo dat we niets kunnen'

Doelvrouw en aanvoerster Sari van Veenendaal zag er niet goed uit bij de fraaie 1-0 van Tsjechië, maar hield Oranje na rust wel in de wedstrijd met een fenomenale reflex. "Je moet blij zijn met een punt. Bij momenten stemmen we niet goed af wat we doen en daar zijn we zelf verantwoordelijk voor."

"We moeten terug naar de basis. Maar het is ook niet zo dat we niets kunnen."

Van Veenendaal: 'Het is niet zo dat we niks kunnen, we zijn een goed team'

TSJ-NED | Miedema: 'Het is gewoon niet goed genoeg'

Met een gezicht als een oorwurm stond Vivianne Miedema na afloop verslaggever Rivkah op het Veld te woord. "Uiteindelijk ben je blij dat je nog een punt meeneemt, net als de vorige keer eigenlijk. Maar het is gewoon niet goed genoeg."

Voor een van de beste spitsen van de wereld kwam Miedema vandaag opvallend weinig in kansrijke positie. "In principe maakt dat niet uit als de andere ballen erin gaan. Maar ze gaan er niet in. Volgens mij wil je mij daar gewoon aan de bal hebben. En volgens mij is dat vandaag gewoon niet gebeurd."

Van kritiek op het spelplan bondscoach Mark Parsons wil Miedema niet weten. "Het is heel makkelijk om dat op de bondscoach af te schuiven. Hij stuurt ons met een plan naar buiten en dat voeren we gewoon niet uit. We moeten naar onszelf kijken."

Zorgen over het WK maakt Miedema ook nog niet. "We maken het onszelf altijd onnodig moeilijk. Maar als we van IJsland winnen, dan komt het gewoon goed."

Miedema: 'Volgende wedstrijden winnen en dan is er niet zoveel aan de hand'

TSJ-NED | Leonnes Lijstje

Zoals gebruikelijk beoordeelt analiste Leonne Stentler de speelsters van Oranje. Vandaag vallen de cijfers niet mee.

Het oordeel van analiste Leonne Stentler over de speelster van Oranje tegen Tsjechië.

TSJ-NED | Van der Gragt: 'Het was een beetje mak'

Ze redde in blessuretijd een punt voor Oranje, maar toch kon Stefanie van der Gragt onmogelijk tevreden zijn. "Ik ben teleurgesteld over het spel dat we hebben laten zien. Als je dan toch een punt pakt, dan is dat een heel belangrijk punt. Maar dit is zeker niet goed genoeg."

Een verklaring voor het slechte spel had ze niet. "Het was een beetje mak. We gingen met hun spel mee, wat we niet moeten doen want we kunnen zelf goed voetballen."

Wat opviel was dat de afstemming tussen aanval en verdediging niet goed werkte. "Daar hebben we het vaak over gehad", erkende de verdedigster. "We willen zeker hoog druk zetten. Maar het moet beter."

Van der Gragt geniet van late heldenrol, maar baalt van spel: 'Het moet beter'

TSJ-NED | AFGELOPEN

Nederland houdt een punt over aan het duel en houdt Tsjechië zo op afstand in de WK-kwalificatie. Maar IJsland is nu de ploeg met de minste verliespunten.

Voor de duidelijkheid: alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland in 2023. De nummers twee strijden via play-offs om de laatste drie plekken.

EINDSTAND: Tsjechië-Nederland 2-2

De stand van zaken in de groep van de Oranjevrouwen

TSJ-NED | 90'+3 GOAL NEDERLAND!

Stefanie van der Gragt brengt Oranje in extremis naast Tsjechië.

Stefanie van der Gragt doet het! Maar ook moet invalster Kika van Es een schouderklopje krijgen, want zij strooit met gevaarlijke voorzetten in de korte tijd dat ze mag spelen. Stormram Van de Gragt was net al dichtbij en kopt nu raak: 2-2.

Tsjechië-Nederland 2-2

TSJ-NED | 90'+2 Zes minuten extra tijd

Vier minuten heeft Oranje nog om de gelijkmaker te vinden. Er komen namelijk zes minuten bij in Ostrava. Alles of niets nu!

Tsjechië-Nederland 2-1

TSJ-NED | 86' Daar zijn de kansen!

We hebben nog niet geschreven dat er zo weinig kansen zijn of Nederland krijgt er twee op rij. Eerst is het Miedema die de bal niet in het doel weet te krijgen en daarna gaat een vlammend schot van Roord voorlangs.

Kika van Es is zojuist trouwens in het veld gekomen voor Casparij. Kan het dan toch nog?

Tsjechië-Nederland 2-1

TSJ-NED | 84' Tsjechen rekken

De ploeg van Karel Rada, in 1996 nog verantwoordelijk voor het dekken van Oliver Bierhoff in de EK-finale op Wembley, is duidelijk niet meer van plan om te voetballen. De Tsjechen morsen zoveel mogelijk tijd en dat doen ze best effectief. We hebben al een hele tijd geen echte kans meer gezien voor Oranje.

Tsjechië-Nederland 2-1

TSJ-NED | 78' Geel Svitkova

Doelpuntenmaakster Katerina Svitkova probeert flink wat tijd te winnen bij het nemen van een vrije trap en dat kost haar een gele kaart. Maar het is duidelijk...de tijd begint te dringen voor Oranje.

Tsjechië-Nederland 2-1

TSJ-NED | 73' Smits voor Van de Donk

Daniëlle van de Donk is niet helemaal fit meer en gaat naar de kant voor Joëlle Smits. De spits, tegenwoordig spelend voor VfL Wolfsburg, is een echte goalgetter. En die hebben we nodig nu!

Tsjechië-Nederland 2-1

TSJ-NED | 67' Wat een redding van keepster Votikova

Vivianne Miedema probeert met een slimme kopbal doelvrouw Votikova te foppen, maar de Tsjechische krijgt nog net een handje tegen de bal. Die hadden we al bijna geteld...

Tsjechië-Nederland 2-1

TSJ-NED | 64' Van de Sande voor Pelova

Mark Parsons brengt de snelle Shanice van de Sanden voor de onopvallende Victoria Pelova. Misschien kan Sjaan het verschil maken voor Oranje. Dat is nodig ook, want bij een nederlaag komt kwalificatie voor het WK echt in gevaar!

Tsjechië-Nederland 2-1

TSJ-NED | 62' GOAL TSJECHIË

Het kon niet uitblijven, want Nederland komt deze tweede helft keer op keer in problemen bij corners van Tsjechië. De bal blijft hangen in de zestien en wordt door Simona Necidova keihard in het doel geramd. Klinkt bekend? Klopt! Necidova is het jongere zusje van oud eredivisionist Tomas Necid, die tegenwoordig bij Bohemians Praag actief is.

Hoe dan ook, Nederland moet weer in de achtervolging: 2-1.

Tsjechië-Nederland 2-1

TSJ-NED | 57' Geel Roord

Ook Jill Roord gaat op de bon na het vasthouden van haar tegenstander.

Tsjechië-Nederland 1-1

TSJ-NED | 52' Van Veenendaal en lat staan Tsjechische 2-1 in de weg

Wat een knotsgek begin van deze tweede helft. De 1-1 staat nog maar net op het scorebord of Tsjechië krijgt twee gigantische kansen. Eerst is het Szewieczková, die profiteert van een misverstand tussen Van de Donk en Casparij en van dichtbij uithaalt op het Nederlandse doel. Maar dan laat Sari van Veenendaal zien dat ze wel degelijk een heel goede keepster is.

Maar het gevaar is daarmee niet geweken, want uit de corner kopt Martinkova snoeihard op de lat. Daar komt Nederland heel goed weg!

Tsjechië-Nederland 1-1

TSJ-NED | 51' GOAL NEDERLAND

Daniëlle van de Donk brengt Oranje kort na rust weer naast Tsjechië! Jill Roord schiet met een gekruist schot hard op de paal en Van de Donk is er als de kippen bij om de rebound in te knallen. Het staat 1-1!

Tsjechië - Nederland 1-1

TSJ-NED | TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Ostrava. Kan Nederland de schade herstellen tegen Tsjechië? Het staat 1-0 voor de Tsjechischen.

Tsjechië - Nederland 1-0

Bondscoach Mark Parsons kan niet tevreden zijn over het spel van Nederland in de eerste helft.

TSJ-NED | Stentler: 'Nederland brengt Tsjechië juist in hun kracht'

Analiste Leonne Stentler is niet mild over het spel van Oranje in de eerste helft. "Het lijkt wel of ze niet allemaal begrijpen wat het plan is", stelt Stentler. "Ze willen druk zetten, maar laten zoveel ruimte achter. En daarmee brengt Nederland Tsjechië juist in hun kracht."

TSJ-NED | Barbora Votikova, de Tsjechische youtubester

Keepster Barbora Votikova houdt voorlopig haar doel schoon tegen Nederland. De Tsjechische, die uitkomt voor Paris Saint-Germain, is trouwens een echte ster op youtube. In haar laatste video sprak ze zelfs over dromen die uitkomen.

Als dat maar niet over vandaag gaat...

TSJ-NED | Werk aan de winkel voor Oranje: Tsjechië leidt bij rust (1-0)

De Nederlandse voetbalsters gaan na een moeizame eerste helft met een 1-0 achterstand aan de warme thee in koud Ostrava.

Oranje kreeg genoeg kansen, maar is niet scherp genoeg in de afronding. Lukt het na rust wel om het Tsjechische doel te vinden?

Tsjechië - Nederland 1-0

Vivianne Miedema wordt afgetroefd door de Tsjechische aanvoerster Petra Bertholdová.

TSJ-NED | 44' Wat een kans voor Janssen

Vlak voor rust krijgt Dominique Janssen misschien wel de beste kans van de eerste helft, al was het ook niet heel makkelijk om de bal met een dropkick in het doel te knallen. Ze schiet heel hoog over.

Tsjechië - Nederland 1-0

TSJ-NED | 43' Geel voor Spitse

De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Sherida Spitse. Ze haalt hard door op doelpuntenmaakster Svitkova, die de bal op de rand van de eigen zestien aan de voet heeft. Niet echt een plek voor zo'n overtreding zou je zeggen.

Tsjechië - Nederland 1-0

TSJ-NED | 35' Van der Gragt is het zat

Het loopt niet lekker bij Oranje, dat wel dreigend is (zo knalde Lineth Beerenteijn net rakelings over) maar ook voortdurend kwetsbaar is in de omschakeling. Stefanie van der Gragt is het zat en deelt een tik uit aan Staskova, die kermend naar de grond gaat.

Van der Gragt komt misschien wel goed weg zonder geel.

Tsjechië - Nederland 1-0

TSJ-NED | 25' Grote kans Tsjechië

De klus voor Oranje is natuurlijk niet makkelijker geworden na de vroege 1-0 van Tsjechië. In de laatste minuten heeft Nederland niet veel kansen meer gehad. De gevaarlijkste momenten kwamen meestal uit een voorzet van basisdebutante Casparij, die net wel vreselijk in de fout ging.

Casparij kreeg rond de middenlijn geen controle over de bal en omdat ze de laatste vrouw was kon Tsjechië met twee speelsters vrij op het Nederlandse doel af. Maar omdat rechtsback Gabriela Slajsova te lang treuzelde en Svitkova over het hoofd zag kon Casparij haar eigen fout herstellen. Dat had zomaar de 2-0 kunnen zijn!

Tsjechië - Nederland 1-0

TSJ-NED | 10' GOAL TSJECHIË

Leonne Stentler waarschuwde al: pas op voor Svitkova! De speelster van West Ham United ontfutselt Jill Roord de bal en schiet van een meter of dertig de bal op fantastische wijze over Van Veenendaal in de bovenhoek.

Nederland valt aan, maar Tsjechië neemt de leiding. Net als in september dus.

Tsjechië - Nederland 1-0

Svitkova schiet Tsjechië met een fantastisch afstandsschot op voorsprong

TSJ-NED | 8' Miedema meldt zich

Het galmt lekker in het schaars gevulde stadion in Ostrava en dus horen we de speelsters voortdurend luidkeels coachen: "Vooruit, vooruit!". De intentie is duidelijk.

Vivianne Miedema heeft inmiddels ook anderhalve kans gehad. Eerst werd ze in de diepte gezocht door Merel van Dongen. De pass is te diep, maar door geklungel van de Tsjechische doelvrouw ruikt Miedema toch haar kans. Ze komt net tekort helaas. En even later kan ze vrij inkoppen, maar nu gaat de bal recht op doelvrouw Votikova.

Tsjechië - Nederland 1-0

Vivianne Miedema kan net niet profiteren van geklungel van de Tsjechische doelvrouw Barbora Votikova.

TSJ-NED | 5' Grote kans Van de Donk

Nederland is goed begonnen aan het duel met Tsjechië. Oranje zet vroeg druk en gunt de Tsjechische vrouwen amper tijd aan de bal. Dat leverde net ook de eerste grote kans op: Casparij gaf een prima voorzet, die door Van de Donk kon worden binnengelopen.

Maar Van de Donk raakt de bal niet vol en dus kan doelvrouw Barbora Votikova de bal simpel oprapen.

Tsjechië - Nederland 0-0

TSJ-NED | AFTRAP

Vivianne Miedema heeft afgetrapt in Ostrava. Het WK-kwalificatieduel Tsjechië-Nederland is begonnen!

Tsjechië - Nederland 0-0

TSJ-NED | Volksliederen klinken

Kerstin Casparij straalt bij het horen van het Wilhelmus in Ostrava.

Kerstin Casparij straalt

TSJ-NED | Stentler: 'Oppassen voor Svitkova'

Vergeleken met de 1-1 in Groningen in september heeft Tsjechië en belangrijke versterking. Katerina Svitkova is er vandaag wel bij op het middenveld. "Een echte nummer tien, die speelt bij West Ham United", weet analiste Leonne Stentler. "Die kan echt wel wat."

TSJ-NED | Schakel in voor de voorbeschouwing!

Schakel nu in op NPO 1 of de livestream op NOS.nl voor de voorbeschouwing op Tsjechië - Nederland.

TSJ-NED | Dit zei bondscoach Parsons vooraf...

Parsons rekent op ervaring: 'We hebben wel wat sneeuwbalgevechten gehouden'

TSJ-NED | warming-up!

De speelsters van Oranje warmen zich op op de groene grasmat in Ostrava.

TSJ-NED | Opstelling Tsjechië

Andrea Stasková, de maakster van het Tsjechische doelpunt in de Euroborg, is er ook vandaag weer gewoon bij. Bekijk hieronder wie de Juventus-spits vergezellen tegen Oranje.

De opstelling van Tsjechië voor het WK-kwalificatieduel met Oranje.

Zijn zij er ook weer bij?

Supporters van de Oranjevrouwen in Ostrava.

Zitten Claudia en Lucie ook weer klaar?

"Nou, de dag voorafgaand slaapt zij in de kelder natuurlijk", kijkt Claudia van den Heiligenberg eerder deze week grappend vooruit naar het WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Tsjechië.

De 'zij' over wie de 97-voudig-international praat, is Lucie Vonková, eveneens een voormalig international, maar dan voor Tsjechië. En bovenal: haar echtgenote.

Lees het hele interview en bekijk de reportage hieronder.

Echtpaar Van den Heiligenberg-Vonková kijkt Tsjechië-Nederland met biertje op de bank

TSJ-NED | Eerste basisplaats Casparij

Voetbalster Kerstin Casparij staat voor het eerst in de basis bij Oranje. De 21-jarige verdedigster van FC Twente heeft van bondscoach Mark Parsons een basisplaats gekregen in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië. Casparij debuteerde eind vorige maand in de met 8-0 gewonnen uitwedstrijd tegen Cyprus als invalster in de nationale ploeg en mocht daarna ook tegen Wit-Rusland invallen.

Parsons mist vanwege blessures onder anderen de vaste krachten Lieke Martens, Jackie Groenen, Aniek Nouwen en Sisca Folkertsma.

De opstelling van de Oranjevrouwen, zonder Groenen en Martens

Even terug in de tijd: Nederland-Tsjechië 1-1

De enige averij deze kwalificatieperiode liep Oranje op thuis tegen...Tsjechië. Het was de debuutwedstrijd van Parsons, de opvolger van de naar Engeland vertrokken Sarina Wiegman. In Groningen eindigde dat duel in een teleurstellende 1-1.

Bekijk hieronder de samenvatting van dat duel.

Bekijk de samenvatting van Nederland- Tsjechië (kwalificatie WK vrouwen)

Stand van zaken

De Nederlandse voetbalsters gaan halverwege de WK-kwalificatie fier aan de leiding. In kwalificatiegroep C leidt Nederland met tien punten uit vier wedstrijden.

De stand van zaken in de groep van de Oranjevrouwen

Bondscoach Parsons voorspelt: 'Wordt een mentale strijd'

Nadat vrijdagavond duidelijk was geworden dat de wedstrijd zou worden uitgesteld sprak verslaggeefster Rivkah op het Veld in Ostrava met bondscoach Mark Parsons. De Engelsman voorspelde dat het vandaag vooral een mentale strijd zou worden.

Parsons na afgelasting: 'Nu wordt het een mentale strijd'

In de herkansing: Oranjevoetbalsters in de sneeuw tegen Tsjechië

Eigenlijk zouden de voetbalsters van Oranje vrijdagavond het WK-kwalificatieduel met Tsjechië spelen. Maar hevige sneeuwval in Tsjechië maakte het onmogelijk om te voetballen. Inmiddels is de grasmat in Ostrava sneeuwvrij gemaakt en dus kan er gevoetbald worden.

Om 12.00 uur klinkt het eerste fluitsignaal.

Het Mestsky-stadion in Ostrava vrijdagavond.