liveblog
NOS NieuwsAangepast

Zeker 15 positieve gevallen op vluchten uit Zuid-Afrika • Gommers: OMT-advies lastiger door tegenvallende cijfers

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 26 november.
  • Het kabinet wil dat het aantal contacten zo snel mogelijk met ten minste 20 procent afneemt.
  • Het contact met ouderen boven de 70 jaar moet zo veel mogelijk worden beperkt.
  • 21.350 positieve tests, 2598 coronapatiënten in de ziekenhuizen van wie 528 op de IC.
  • Maastricht kondigt noodverordening af voor hele weekend.
liveblog gesloten

Zeker vijftien positieve passagiers op vliegtuigen uit Zuid-Afrika

Op de twee vliegtuigen die vandaag uit Zuid-Afrika op Schiphol zijn aangekomen zaten zeker 15 passagiers die met het coronavirus zijn besmet. Of daar ook besmettingen met de nieuwe omikronvariant bij zitten is nog niet duidelijk.

Op basis van de eerste uitslagen verwacht de Veiligheidsregio Kennemerland een "vindpercentage" van 13,6 procent. Dat betekent dat het totaal aantal besmettingen op circa 85 positieve gevallen kan uitkomen.

In totaal hadden deze vliegtuigen 600 mensen aan boord. Tot dusver zijn 110 uitslagen bekend met dus 15 positieve gevallen. De overige uitslagen komen later. De 15 positieve gevallen worden voor isolatie in een hotel op of bij Schiphol ondergebracht. Zij blijven daar voor een periode van in ieder geval zeven dagen wanneer zij klachten hebben en vijf dagen wanneer zij geen klachten hebben. Passagiers met een negatieve uitslag mogen de luchthaven verlaten of doorreizen, zegt de veiligheidsregio. De GGD zei eerder dat passagiers met een negatieve testuitslag thuis in quarantaine moeten.

Lawaaidemonstranten Den Haag aangehouden

De politie heeft enkele demonstranten aangehouden die bij het lawaaiprotest waren tegen de coronamaatregelen. Dat meldt de politie op Twitter, zonder te zeggen om hoeveel arrestanten het gaat.

De demonstranten zijn aangehouden omdat ze illegaal vuurwerk bij zich hadden of omdat ze geen legitimatiebewijs toonden.

Volgens Omroep West waren er een paar honderd mensen op de demonstratie afgekomen. Die verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Gommers: OMT-advies steeds moeilijker door tegenvallende cijfers

Het overleg van het Outbreak Management Team (OMT) van woensdag was het moeilijkste tot nu toe, zegt intensivist en OMT-lid Diederik Gommers tegen persbureau ANP. Uit die bijeenkomst kwam het advies waarop het demissionaire kabinet de nieuwe maatregelen heeft gebaseerd. Volgens hem neemt de verdeeldheid onder de belangrijkste adviseurs van het demissionaire kabinet toe.

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat die verdeeldheid vooral komt doordat de cijfers waar het OMT zich op baseert, zoals het verwachte aantal ziekenhuisopnames, de laatste tijd hoger bleken dan waarop was gerekend. "Dat maakt OMT-deelnemers onzekerder. Je ziet nu gewoon dat het niet meer helemaal onder controle is", aldus Gommers.

Hij zegt voorstander te zijn van een harde lockdown, maar hij heeft vrede met het advies van het OMT, waaraan het kabinet zich "aardig" heeft gehouden. "Ook doet het mij goed dat het kabinet zegt lang over het nemen van besluiten te hebben gedaan en er extra over heeft nagedacht."

Jongen (17) uit Zeist die op sociale media opriep tot rellen krijgt 'online gebiedsverbod'

Een 17-jarige jongen uit Zeist die werd gearresteerd vanwege opruiing, heeft van de gemeente Utrecht een 'online gebiedsverbod' gekregen. De jongen had opgeroepen om vanavond met vuurwerk naar de stad te komen als protest tegen het coronabeleid en het vuurwerkverbod. Hij werd gisteravond door de politie aangehouden.

Nu hij zo'n verbod heeft gekregen, mag de jongen online geen uitlatingen meer doen die zouden kunnen leiden tot ongeregeldheden. Als hij zich niet aan het verbod houdt, moet hij een dwangsom van 2500 euro betalen, meldt RTV Utrecht.

Het is volgens de regionale omroep de eerste keer dat burgemeester Dijksma zo'n verbod heeft opgelegd. "We zien steeds vaker online oproepen die leiden tot wanordelijkheden en rellen. Met deze gerichte interventie pakken we dit gedrag bij de bron aan," stelt Dijksma.

Lawaaiprotest met tientallen demonstranten in Den Haag

Lawaaiprotest anti-coronabetogers in Den Haag

Veiligheidsberaad: regels duidelijk en makkelijk te handhaven

De voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad noemt de nieuwe coronamaatregelen "onontkoombaar". Hij zegt dat de burgemeesters in het Veiligheidsberaad er vrij snel uit waren en dat er "volop steun is voor dit pakket".

Ook noemt Bruls de regels duidelijk en daardoor makkelijker te handhaven. "Tot nu toe hadden we heel veel verschillende tijdstippen tussen de sectoren bestaan. Als je zegt dat alles om 17.00 uur dicht moet zijn, met uitzondering van een aantal essentiële gelegenheden, is dat natuurlijk wel heel overzichtelijk."

Aanvankelijk wilde het kabinet de maatregelen morgen al in laten gaan, maar dat is op verzoek van de burgemeesters aangepast naar zondag. "Er moeten heel veel inrichtingen worden aangepast, zoals in schouwburgen en horecazaken, op die anderhalve meter. Dat dagje extra hebben we echt nodig", stelt Bruls. "Ook om onze handhavers de gelegenheid te geven om te kijken hoe het straks moet. Dus daar zijn we heel blij mee."

Sportkoepel: 'Jammer dat na 17.00 uur niet meer gesport mag worden'

Sportkoepel NOC*NSF vindt het "erg jammer" dat er na 17.00 uur niet meer gesport mag worden. Dat is een van de aangekondigde coronamaatregelen van het demissionaire kabinet.

"De sport dicht vanaf 17.00 uur betekent dat vele miljoenen inwoners van Nederland de grootste moeite zullen hebben om hun gezondheid en conditie op peil te houden", zegt directeur Marc van den Tweel. "Want het persoonlijk opbouwen en in stand houden van een hoge weerstand is altijd al cruciaal, maar zeker tijdens deze gezondheidscrisis."

Van den Tweel zegt dat veel mensen juist na 17.00 uur gaan sporten omdat ze voor die tijd andere verplichtingen en taken hebben. Hij had graag gezien dat het kabinet gebruik had gemaakt van een eerder afgesproken routekaart. Een van de maatregelen daarop was bijvoorbeeld om de competities open te houden, maar daar niet voor te trainen.

Ondernemersorganisaties: nu snel plan met perspectief voor lange termijn

VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het "triest" dat er opnieuw maatregelen nodig zijn, maar noemen de compensatie voor ondernemers goed. De ondernemersorganisaties willen daarnaast snel om tafel met het demissionaire kabinet om te kijken naar het langetermijnperspectief. Ze zijn blij dat het kabinet de uitnodiging hiertoe heeft aangenomen.

"Wij willen graag meepraten en meedenken over wat er nodig is, bijvoorbeeld in de zorg, om te kunnen leven met het virus zonder van lockdown naar lockdown te gaan", zegt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. De maatregelen die het kabinet nu heeft aangekondigd gelden voor drie weken, dan wordt bepaald hoe het verder gaat.

Hoewel de organisaties begrip hebben voor de maatregelen, twijfelen ze over de effectiviteit. Daarbij wijst voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland op het eerder sluiten van niet-essentiële winkels. "Daarmee bereik je eerder dat er méér dan minder mensen tegelijk naar de winkel gaan."

Het om 17.00 uur sluiten van theaters, horeca en bioscopen wordt "pijnlijk" genoemd. Dit betekent feitelijk "bijna hetzelfde als volledig dicht", stellen de ondernemersorganisaties, "omdat zij het juist van de avonden moeten hebben". Daarnaast missen de ondernemers ten minste een deel van de omzet in de traditioneel zo belangrijke decembermaand.

Brancheorganisatie horeca: 100 procent steun noodzakelijk, 'horeca feitelijk platgegooid'

De aangekondigde maatregelen van het kabinet noemt Koninklijke Horeca Nederland "een beroerde uitkomst voor de horeca". "Uiteraard kan er wat KHN betreft geen discussie meer bestaan dat er met de geldende coronamaatregelen een volledig compensatiepakket moet komen", zegt voorzitter Robèr Willemsen.

"De sluiting om 17.00 uur, inclusief de aanpassing in capaciteit, biedt voor dagzaken wellicht nog een klein beetje ruimte, maar voor het merendeel van de horeca betekent dit feitelijk een volledige lockdown."

De brancheorganisatie wil niet alleen een volledige compensatie, maar roept het kabinet ook op om met een exitstrategie te komen. "Men is hopelijk doordrongen van het feit dat we met name te maken hebben met een zorgcrisis." Hij roept op om de oorzaak aan te pakken, zodat het kabinet niet steeds hoeft in te grijpen in sectoren waar volgens hem het probleem niet ligt.

Bioscopen verwachten omzetverlies van 80 procent

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) verwacht de komende weken een omzetverlies van 80 procent door de aangekondigde maatregelen. De sector vindt de steunmaatregelen noodzakelijk en vraagt ook om compensatie voor voorraden die niet meer gebruikt kunnen worden.

De NVBF noemt het "een enorme klap" dat bioscopen en filmzalen om 17.00 moeten sluiten en dat ze naast het coronatoegangsbewijs ook de anderhalvemeterregel moeten handhaven.

De sector vindt de maatregelen onbegrijpelijk. "De bioscoopsector heeft de QR-check immers vanaf het begin goed op orde en controleert actief. Gedurende de gehele coronacrisis zijn er geen herleidbare besmettingen naar de bioscopen en filmtheaters vastgesteld."

Museumvereniging: overheidssteun noodzakelijk

De Museumvereniging zegt dat de overheidssteun voor musea noodzakelijk is om overeind te blijven. In een schriftelijke reactie stelt de vereniging dat musea "niets liever te doen dan bezoekers verwelkomen." "Wat dat betreft zijn de nieuwe beperkingen een tegenvaller voor musea."

Aan de andere kant ziet de vereniging de ernst van de situatie in en is er begrip voor de maatregelen, maar er zijn zorgen over het verlies aan inkomsten. "Musea bieden ontspanning, en dragen bewezen bij aan de mentale gezondheid. Dat moet ook op de langere termijn overal in Nederland mogelijk blijven."

Openhouden van scholen heeft ook gevolgen voor grootouders

Het openhouden van de scholen terwijl daar toch veel besmettingen zijn, heeft ook gevolgen voor opa's en oma's. Demissionair premier Rutte roept gezinnen op niet langs grootouders of andere ouderen te gaan en andersom ook. "Ik vraag dan ook aan de kindjes: ga de komende drie weken even niet naar opa en oma."

Nationaal Ouderenfonds schrapt "met pijn in het hart" kerstdiners

Het Nationaal Ouderenfonds heeft naar eigen zeggen met pijn in het hart zijn kerstdiners per direct afgelast. "Ouderen die veelal met kerst alleen zijn worden diep getroffen door de nieuwe maatregelen", zegt directeur Corina Gielbert.

"Duizenden ouderen genieten bij het Ouderenfonds jaarlijks samen van een kerstdiner of bezoeken een kerstconcert. Deze, en vele andere lichtpuntjes, vallen weg." De directeur roept iedereen op om "toch ook nu, met maatregelen die ons allen raken, te blijven kijken wie er in onze omgeving wat extra aandacht kan gebruiken."

Bijna 2,2 miljard euro extra steun voor ondernemers

Het kabinet gaat ondernemers extra steunen vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. In totaal wordt hiervoor bijna 2,2 miljard euro voor uitgetrokken. Zo keert de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) terug. Ook wordt de tegemoetkoming vaste lasten uitgebreid.

Wie minimaal 20 procent omzetverlies heeft door de maatregelen, kan aanspraak maken op NOW. De steun - NOW 5 - geldt voor de maanden november en december en ook voor de huidige periode met beperkingen.

Theatersector opnieuw hard geraakt

De invoer van de avondlockdown en de anderhalvemetermaatregel voor een periode van zeker drie weken betekent opnieuw een harde klap voor de theatersector, zegt theaterkoepel VSCD. "Een sluitingstijd van 17.00 uur betekent dat veel voorstellingen niet door kunnen gaan. De beperking tot maximaal 33 procent van de capaciteit maakt de resterende voorstellingen onrendabel. Het negatief binnenlands reisadvies helpt evenmin."

Het theaterseizoen begon al slecht omdat trouwe bezoekers afhaakten vanwege onzekerheden over de coronapandemie. Door de maatregelen die twee weken geleden werden genomen was het al niet meer mogelijk om zalen voor meer dan 1250 bezoekers te verhuren. De meeste podia zijn nu genoodzaakt te sluiten.

Het is maar de vraag of de steun die het kabinet tot 1 januari wil bieden voldoende is, zegt de VSCD.

Rutte: 'Ik kan wel met mijn vuistje naar de bevolking zwaaien'

Rutte: 'Ik kan wel met mijn vuistje naar de bevolking zwaaien'

68 miljoen euro beschikbaar als steun voor culturele sector

Voor de theaters en andere locaties waar voorstellingen worden gegeven is een aanvullend steunpakket van 68 miljoen euro beschikbaar tot het eind van het jaar. In deze sector geldt dat bezoekers op 1,5 meter afstand van elkaar moeten zitten. Daarnaast mogen zij alleen open zijn tussen 05.00 uur en 17.00 uur. Wanneer bezoekers zich verplaatsen moeten zij een mondkapje dragen.

Voor musea, monumenten en andere culturele doorstroomlocaties geldt dat er 1 persoon per 5 vierkante meter toegelaten mag worden. Ook zij mogen open tussen 05.00 uur en 17.00 uur. Bezoekers moeten een mondkapje dragen.

Defensie gaat honderden mensen inzetten bij GGD's

Defensie gaat de komende tijd met 750 militairen GGD's helpen bij vaccineren en testen. Ze krijgen eerst een spoedcursus. Op vaccinatielocaties kunnen ze bijvoorbeeld worden ingezet als prikker.

Daarnaast springen 60 militaire zorgverleners bij in het UMC Utrecht. Het gaat om militair artsen, verpleegkundigen en runners. Hun inzet begint waarschijnlijk al maandag. Hierdoor kan het UMC Utrecht covid-patiënten overnemen van ziekenhuizen die tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen.

Rutte: 'Let op elkaar, het moet niet ieder voor zich zijn'

Rutte: 'Let op elkaar, het moet niet ieder voor zich zijn'

Rutte maakt excuses voor communicatie die te weinig effect heeft

"Vanavond nu we deze slechte boodschap moeten brengen, vind ik het er ook bij horen om kritisch naar onszelf te kijken", zegt Rutte. Hij zet vraagtekens bij de communicatievormen die het kabinet gebruikt, zoals of de coronapersconferenties nog wel werken. De demissionair premier constateert dat de basisregels te weinig worden nageleefd, of dat onvoldoende mensen ze naleven.

Rutte: "Het helpt niet als ik dan met een opgeheven vingertje aankom." Gevraagd of hij niet zijn excuses moet aanbieden aan de Nederlandse bevolking zegt hij: "Daar heb ik over nagedacht. Ik vind over het naleven van de basisregels dat ik tekortschiet. Dus ja, daarvoor excuses."

Over de vaccinaties zegt hij dat hij het liefst iedereen zou willen vaccineren, als hij daarvoor opgeleid zou zijn. Hij deed een nieuwe oproep aan mensen er toch nog eens goed over na te denken.

Komende drie weken kijken wat er gebeurt

Het kabinet neemt de maatregelen voor drie weken en kan nog niet zeggen welke maatregelen dan nog nodig zijn. Maar de verwachting is niet dat er over drie weken geen problemen meer zijn.

Demissionair premier Rutte: "Het OMT zegt ons dat we met dit pakket voldoende resultaat kunnen bereiken om de druk op de ziekenhuizen te verlagen. Maar het is geen garantie. De komende drie weken gaan we kijken wat er gebeurt." 14 december maakt het kabinet de balans op.

Minister De Jonge: "De vraag is heel moeilijk te beantwoorden hoe snel de onbeschermde, niet gevaccineerde mensen ziek worden en hoeveel daarvan in het ziekenhuis komen. Dat is niet te voorspellen. Daar hangt het dus de komende weken van af."

De Jonge: 'We vragen het uiterste van de mensen die in de frontlinie staan'

De Jonge: 'We vragen het uiterste van de mensen die in de frontlinie staan'

Rutte: 'Maatschappelijke impact van sluiten scholen zou gigantisch zijn'

Rutte: 'Maatschappelijke impact van sluiten scholen zou gigantisch zijn'

Onderwijsbond vindt maatregelen op scholen niet ver genoeg gaan

De Algemene Onderwijsbond (AOb) mist maatregelen ter bescherming van het schoolpersoneel. "Een boosterprik en een goede ventilatie op de scholen", zegt voorzitter Tamar van Gelder. "Mondkapjes in de gang zijn een lapmiddel voor slechte ventilatie, en komende winter zitten leerlingen, studenten en docenten weer in slecht geventileerde ruimten met hun jassen aan en sjaals om."

De AOb wil ook dat in elke schoolklas een CO2-meter komt te hangen. "Dan weten docenten in elk geval wanneer de situatie echt uit de hand loopt, en kunnen zij de werkgever hierop aanspreken. We hebben daarvoor een stappenplan ontwikkeld."

De PO-Raad die de scholen vertegenwoordigt is juist wel tevreden. "Ik ben blij dat het kabinet heeft besloten dat scholen open kunnen blijven", zegt voorzitter Freddy Weima. "erder hebben we gezien dat schoolsluitingen negatieve gevolgen hebben voor kinderen. Niet alleen vanwege mogelijke leervertraging, maar ook omdat er zorgen zijn over hun welzijn.

Nieuwe klap amateursport: komende drie weken na 17.00 uur geen sport

De amateursport in Nederland gaat voor een flink deel weer op slot. Het demissionaire kabinet heeft besloten dat in de strijd tegen het coronavirus sportaccommodaties (binnen en buiten) tot en met 18 december na 17.00 uur gesloten zijn. Dat geldt voor wedstrijden en voor trainingen. De maatregel gaat zondag 28 november in.

Stadions nog zeker drie weken zonder fans, Feyenoord-Ajax mogelijk met publiek

De sportstadions in Nederland blijven zeker nog drie weken niet toegankelijk voor publiek. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte vrijdag bekend gemaakt op een vervroegde persconferentie.

Op 12 november werd ook al bekendgemaakt dat toeschouwers niet welkom zijn op de tribunes. Die periode is minimaal met veertien dagen verlengd en dus nog drie weken geldig. Bij de topper Feyenoord-Ajax op 19 december kan mogelijk wel publiek aanwezig zijn.

Lees hier alle maatregelen

Alle maatregelen die zijn aangekondigd op de persconferentie zijn op de website van de Rijksoverheid te lezen. Het doel ervan, zei premier Rutte, is om het aantal contacten zo snel mogelijk met minimaal 20 procent terug te brengen.

Rutte: 'De cijfers zijn hoog, hoger hoogst'

Rutte: 'de cijfers zijn hoog, hoger hoogst'

De Jonge: ongemakkelijke waarheid

Demissionair minister De Jonge spreekt van een ongemakkelijke waarheid als hij het heeft over de gevolgen van mensen die zich niet laten vaccineren. De Jonge: "Door een vaccinatie of een corona-infectie hebben de meeste mensen immuniteit opgebouwd. 88,5 heeft een prik gehad. En toch staan we hier weer." Hij noemt het verschrikkelijk voor de mensen dat operaties die binnen zes weken zouden moeten plaatsvinden nu worden afgebeld.

De Jonge: "En ik hoor u zeggen: hoe kan dit met een hoge vaccinatiegraad? 50 procent van de patiënten op gewone zorgafdelingen en 70 procent van de patiënten op de intensive care is niet gevaccineerd. Dat is de ongemakkelijke waarheid."

De Jonge zegt dat het nooit te laat om toch te kiezen voor vaccinatie. "Daarom doe ik hier weer die oproep en wil ik met iedereen het gesprek hierover aangaan", zegt hij. "We gaan wijk voor wijk, deur voor deur, arm voor arm de wijken door om zo veel mogelijk mensen te vaccineren."

"Dat het virus onder ons blijft staat als een paal boven water", zegt hij. "Het kan zijn dat er nieuwe mutaties komen waar ook het vaccin niet tegen werkt. Het is aan ons om zo goed mogelijk voorbereid te zijn en onze aanpak daar op aan te passen."

Rutte: 'We zijn niet doof voor kritiek'

Rutte: 'We zijn niet doof voor kritiek'

Kabinet roept op om op elkaar te blijven letten

Premier Rutte benoemde dat de nieuwe maatregelen kunnen leiden tot frustratie, "ook achter de voordeur". Vrouwen zijn mogelijk het slachtoffer van huiselijk geweld, ouderen kunnen vereenzamen, aldus de premier. Hij deed een dringende oproep om op elkaar te blijven letten. "Dus vraag gewoon eens aan mensen: hoe gaat het met je? En als je mensen kent die echt in een onveilige thuissituatie zitten, neem dan contact op met de instanties die we daarvoor hebben. Juist in deze fase mag het niet ieder voor zich zijn."

Kleine honderd demonstranten bij het ministerie van Justitie in Den Haag

Voor het ministerie van Justitie in Den Haag staat een groep van een kleine honderd demonstranten. Zij houden daar aan lawaaiprotest, ondanks de oproep van de gemeente om niet te demonstreren.

Vooralsnog levert die demonstratie geen problemen op.

Scholen blijven open, maar wel met extra maatregelen

"Het onderwijs blijft open", zegt Rutte. Niet omdat er geen besmettingen plaatsvinden, maar omdat de maatschappelijke impact en de gevolgen voor de kinderen "gigantisch" zijn, zegt hij.

Er gelden wel afspraken zoals looproutes door het schoolgebouw, mondkapjes in de gangen, ouders zo min mogelijk in de schoolgebouwen dus kinderen zoveel mogelijk alleen naar school laten gaan. Daarnaast roept hij docenten en leerlingen op om twee keer per week een zelftest te doen.

Rutte: wees terughoudend met contacten met ouderen

Rutte roept om het contact met ouderen boven de 70 jaar oud zoveel mogelijk te beperken. Wees voorzichtig, zei hij, ook als het gaat om het contact met kleinkinderen. "Pak wat vaker de iPad, of gewoon de ouderwetse telefoon." Voor Sinterklaas roept het kabinet op om het gezelschap te beperken: maximaal vier mensen ouder dan dertien, en iedereen zou vooraf een zelftest moeten doen.

Rutte kondigt nieuwe financiële steunpakketten aan

Demissionair premier Rutte kondigt aan dat er nieuwe financiële steunpakketten komen. "Ondernemers en de sectoren die opnieuw hard worden getroffen zullen we niet in de steek laten. Het gaat om horeca, cultuur, evenementen en de sportsector. De steunpakketten worden verlengd of opnieuw geactiveerd. Dat moet ruimhartig en zo praktisch mogelijk. Daarover zijn we in gesprek met de werkgevers en de vakbonden."

Met deze partijen gaat het kabinet ook overleggen over een koers voor de lange termijn, waardoor er geen nieuwe lockdowns nodig zijn en bedrijven weten waar ze aan toe zijn.

Nieuwe maatregelen gaan zondag in en gelden zeker tot en met 18 december

De nieuwe maatregelen om het virus in te dammen gaan zondagochtend om 5.00 uur in en gelden tot en met 18 december.

Rutte begint met terugblik naar vorig jaar

Demissionair premier Rutte begint de persconferentie met een terugblik naar vorig jaar. "Toen liepen de besmettingscijfers ook op. Toen kwam er ook een noodkreet uit de zorg: help ons. Het verschil met toen is dat nu bijna iedereen is gevaccineerd." In de ziekenhuizen liggen op de ic's voor het overgrote deel ongevaccineerde mensen, blijkt uit de recente cijfers. Rutte: " Vaccineren helpt. Dus haal die prik. Doe het voor jezelf en voor anderen."

Het testen bij klachten gaat nog niet goed, zei Rutte die ook de hand in eigen boezem stak. "Minder dan de helft laat zich testen bij klachten. Die boodschap komt dus onvoldoende over. Dat reken ik mezelf aan. We zullen dat beter moeten doen."

Zuid-Afrikaanse variant krijgt Griekse letter omikron

De virusvariant die in Zuid-Afrika is aangetroffen krijgt net als de andere varianten een Griekse letter. Deze heeft vanaf nu omikron, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat is de vijftiende letter uit het Griekse alfabet.

Uit voorlopig bewijs zou de variant besmettelijker zijn dan de huidige varianten.

Noodbevel in centrum van Den Haag

De gemeente Den Haag heeft een noodbevel afgekondigd voor het centrum van de stad. "Mensen die aantoonbaar uit zijn op ongeregeldheden of verstoring van de openbare orde, en zich niet uit dit gebied verwijderen, kunnen worden aangehouden", zegt de gemeente op Twitter.

WK hockey in Zuid-Afrika voor dames onder 21 uitgesteld

Het wereldkampioenschap hockey voor vrouwen onder 21 is uitgesteld vanwege de nieuwe virusvariant, meldt de wereldhockeybond FIH. Het WK zou van 5 tot en met 16 december in Zuid-Afrika worden gehouden.

"Veel landen, waaronder enkele van de deelnemende teams, hebben hun reisbeperkingen met Zuid-Afrika nu sterk verhoogd. Vluchten worden stopgezet. Daarom is het simpelweg niet mogelijk om dit evenement te laten doorgaan zoals gepland', zegt FIH-topman Thierry Weil. "Het garanderen van de veiligheid van iedereen die betrokken is bij de FIH-evenementen heeft de absolute prioriteit."

Jong Oranje is een van de acht teams die zouden deelnemen aan het kampioenschap. Komende maandag zou de selectie naar Zuid-Afrika vliegen. "Voor onze speelsters en hun staf is het een enorme teleurstelling', zegt voorzitter Erik Cornelissen van de KNHB op de website van hockey.nl. "Het feit dat de FIH en de organisatoren in Zuid-Afrika op basis van de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus hebben besloten dat dit WK nu niet gespeeld wordt, is een volledig terechte beslissing. Daar staan we als KNHB vanzelfsprekend achter."

Nederlandse arts in Zuid-Afrika snapt inreisverbod niet: Zuid-Afrika wordt afgestraft

Nederlandse arts in Zuid-Afrika snapt inreisverbod niet: Zuid-Afrika wordt afgestraft

Gemeente Den Haag roept op om niet bij persconferentie te demonstreren

De gemeente Den Haag roept tegenstanders van het coronabeleid op om vanavond niet naar de Turfmarkt te komen, waar demissionair premier Rutte en minister De Jonge een coronapersconferentie geven. "Mensen die hun mening willen uiten, kunnen daarvoor terecht op de Koekamp. De politie is op verschillende plekken in het centrum zichtbaar aanwezig", zegt de gemeente op Twitter.

Omroep West meldde gisteren dat eigenaren van cafés, winkels en andere bedrijven in de Rijnstraat en op de Turfmarkt bang zijn voor rellen. "Ik haal alles wat los en vast zit naar binnen", zei een eigenaar van een café. Bij ongeregeldheden na de coronapersconferentie van 12 november had hij duizenden euro's schade.

Tachtig gedetineerden in coronalockdown in Sittardse gevangenis

In de gevangenis in Sittard zitten vanwege coronabesmettingen tachtig gedetineerden in quarantaine. Drie gevangenen zijn positief getest op het coronavirus. Ook medewerkers zijn besmet met het virus, bevestigt een woordvoerder van de gevangenis aan 1Limburg.

Uit voorzorg zijn alle gevangenen van de afdelingen A en C1, samen tachtig man, in quarantaine geplaatst. Dat betekent dat gedetineerden in hun cel blijven, los van een dagelijks uurtje luchten en eventueel bellen met het thuisfront.

Ook blijven verschillende medewerkers van de gevangenis thuis. Sommigen zijn positief getest, anderen zitten uit voorzorg in thuisquarantaine.

Maandag worden alle gevangenen en personeelsleden opnieuw getest. Als de gedetineerden negatief testen, eindigt hun quarantaine. "Het is een ingrijpende maatregel", zegt de woordvoerder. "Maar het is noodzakelijk om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het gros van de gedetineerden heeft begrip voor de situatie."

Passagiers uit Zuid-Afrika moeten wachten op hun coronatest op Schiphol

Reizigers uit Zuid-Afrika moeten zich op Schiphol laten testen. Dat leidt tot lange wachtrijen op de luchthaven.

Een passagier van een vliegtuig uit Kaapstad laat aan de NOS weten dat het testen chaotisch verliep. Volgens hem stonden er vijf GGD-medewerkers om 350 passagiers te testen. Het testen begon rond 15.00 uur. Twee uur later stonden er nog steeds mensen in de rij, zegt de passagier.

De GGD zegt dat de uitslag van de eerste PCR-testen rond 20.00 uur wordt verwacht. De passagiers moeten de uitslag op Schiphol afwachten.

Passagiers uit Zuid-Afrika moeten wachten op hun coronatest

Maastricht kondigt noodverordening af voor hele weekend

Burgemeester Penn-te Strake van Maastricht heeft een noodverordening afgekondigd voor de hele stad. De maatregel geldt van 18.00 uur vanavond tot dinsdagochtend 06.00 uur. Ze heeft de noodverordening ingesteld na signalen over mogelijke ongeregeldheden.

De noodverordening houdt in dat niemand het gezicht deels of helemaal mag bedekken. Ook is er een samenscholingsverbod en een verbod op vuurwerk. De politie mag preventief fouilleren in de Limburgse hoofdstad.

"We willen er alles aan doen om onze stad en inwoners zo goed mogelijk te beschermen tegen mogelijke rellen", aldus Penn. "Laten we hopen dat iedereen zijn verstand gebruikt en de rust bewaart, want geweld is echt nooit een oplossing."

Eerder vandaag kondigden de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beek ook al een noodverordening af om rellen snel de kop in te kunnen drukken.

WHO: geen overhaaste vliegrestricties invoeren om nieuwe virusvariant

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen op geen overhaaste reisrestricties in te voeren tegen de nieuwe coronavirusvariant die in Zuid-Afrika is opgedoken. De WHO roept op om risicoanalyses te maken met een wetenschappelijke basis.

Het duurt een aantal weken om te bepalen hoe besmettelijk de nieuwe variant is en wat de effectiviteit van vaccins ertegen is. De organisatie pleit voor het dragen van mondmaskers wanneer dat nodig is en raadt aan om grote groepen mensen te mijden.

Sinds 12.00 uur geldt een verbod op vluchten naar Nederland vanuit landen in zuidelijk Afrika. Ook andere EU-lidstaten hebben zulke maatregelen genomen: de Europese Commissie riep vanmorgen op tot een onmiddellijke stopzetting van het vliegverkeer vanuit zuidelijk Afrika.

Volg de persconferentie vanaf 19.00 uur op deze kanalen

Om 19.00 uur geven demissionair premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie over nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Die lekten de afgelopen dagen al voor een groot deel uit.

De persconferentie is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen:

Prinses Beatrix heeft boosterprik gekregen

Prinses Beatrix heeft haar boosterprik gekregen, heeft ze laten weten tijdens een bezoek aan de GGD op Curaçao.

Beatrix is op het eiland voor een driedaags werkbezoek. Sinds vorige week worden 80-plussers uitgenodigd voor de boosterprik. Prinses Beatrix is 83 jaar oud.

Brussel: vaccinfabrikanten verplicht om vaccin aan te passen aan variant

Farmaceuten die vaccins voor de Europese Unie maken zijn verplicht om die aan te passen aan nieuwe varianten. Volgens voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zijn er op die manier voorzorgsmaatregelen genomen voor de komst van een virusvariant als de nieuwe uit Zuid-Afrika.

Von der Leyen heeft overleg gevoerd met de fabrikanten en wetenschappers over de mutatie. "We nemen het nieuws over de nieuwe, meervoudig gemuteerde covidvariant heel serieus", zegt ze. "Het is nu belangrijk dat wij allemaal in Europa snel, beslist en eensgezind handelen."

Ze riep EU-burgers op om zich alsnog te laten vaccineren of een boosterprik te laten zetten.

Freek Vonk zit vast in Namibië vanwege nieuwe mutatie

Bioloog Freek Vonk zit vast in Namibië, in het zuiden van Afrika. Hij is daar om opnames te maken voor het nieuwe seizoen van Freeks Wilde Wereld. Vanwege de nieuwe variant van het coronavirus zijn er reisbeperkingen vanuit zuidelijk Afrika. Voor het Jeugdjournaal maakte de presentator een video om te vertellen over zijn situatie.

Freek Vonk vast in Namibië

Grapperhaus: weer lik-op-stukbeleid voor relschoppers dit weekend

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat politie en justitie klaar zijn voor de aanpak van eventuele relschoppers dit weekend. Hij heeft daar dinsdag overleg over gehad, ook met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad. "Het betekent lik op stuk, snelrecht en schadevergoeding betalen", zegt Grapperhaus. "Niemand kan denken dat hij er makkelijk mee weg kan komen."

Er zijn voor dit weekend verschillende demonstraties aangekondigd waarvan de meeste doorgaan, zegt Grapperhaus. Daarvan wordt verwacht dat zij goed georganiseerd zijn en ordentelijk verlopen.

De nieuwe maatregelen die het kabinet vanavond aankondigt, kunnen leiden tot extra spanning, zegt de minister. Hij vindt het menselijk dat daarover spanningen en frustraties zijn. Maar hij wijst erop dat een ander deel van de bevolking juist wil dat er stevige maatregelen komen.

Grapperhaus: "Ga niet de beest uithangen. Doe nou niet zoals die mevrouw die deze week in de rechtszaal zei: 'Zo ben ik niet, ik heb me laten meeslepen'. Bedenk dat van tevoren."

21.350 positieve tests, gemiddeld stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 21.350 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 895 minder dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 22.258 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 19 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2598 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2545), van wie 528 op de IC (gisteren: 530), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 59 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 45 doden per dag, tegen 30 doden per dag een week eerder.

Politie verwacht druk weekend met demonstraties

De politie gaat er vanuit dat het een druk weekend wordt met demonstraties, acties, evenementen en voetbalwedstrijden. Een woordvoerder zegt dat de politie erop is voorbereid om de openbare orde rondom dat soort activiteiten te handhaven.

"Demonstreren is een grondrecht dat wij faciliteren", zegt de woordvoerder. "Maar als daarbij geweld wordt gebruikt en vernielingen worden gepleegd, dan wordt er een grens overschreden en zullen wij ingrijpen."

De politie vraagt demonstranten te luisteren naar aanwijzingen van de politie om gewelddadige confrontaties te voorkomen. "De huidige onrust in de samenleving vraagt veel van politiemensen, maar ze zijn er als het nodig is."

De politie zegt verder sociale media in de gaten te houden om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van wat er leeft. Dat leidde in ieder geval in de regio Utrecht al tot 5 aanhoudingen voor oproepen om te gaan rellen vanavond.

Nederlandse jongeren gaan met partybussen naar Duitsland

Nederlandse jongeren gaan met partybussen naar Duitsland

Friese zorginstellingen stellen bedden beschikbaar om ziekenhuizen te ontlasten

Vijf Friese zorginstellingen gaan samenwerken om covidpatiënten op te vangen. De samenwerking moet ervoor zorgen dat er meer ruimte komt in de ziekenhuizen om coronapatiënten te behandelen, meldt Omrop Fryslân.

Patiënten die met het coronavirus in het ziekenhuis belanden, blijven daar regelmatig lang liggen, omdat ze niet snel herstellen. Gevolg is dat er niet snel bedden beschikbaar komen voor nieuwe patiënten. De zorgorganisaties stellen daarom bedden beschikbaar voor coronapatiënten die te ziek zijn om thuis te blijven, maar wel zorg nodig hebben.

Daarnaast komen er verspreid door de provincie drie zogenoemde covid-units voor coronapatiënten die medisch toezicht en zorg nodig hebben die thuis niet geleverd kan worden.

Jan Maarten Nuijens van het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg is blij met de samenwerking. "Het is erg goed om te zien dat zorgorganisaties de handen ineen slaan om te zorgen dat de doorstroming van cliënten onder deze moeilijke omstandigheden zoveel mogelijk door kan gaan."

Israël weert reizigers uit meeste Afrikaanse landen

Nadat Israël gisteren al zeven landen in zuidelijk Afrika op de rode lijst had geplaatst, voert het land nu reisbeperkingen in voor vrijwel alle Afrikaanse landen. Alleen landen in Noord-Afrika zijn uitgezonderd van de nieuwe maateregel.

Voor reizigers uit andere Afrikaanse landen geldt dat ze niet langer welkom zijn in Israël. Een uitzondering wordt gemaakt voor Israëlische staatsburgers, maar die moeten bij thuiskomst wel ten minste zeven dagen in quarantaine in een hotel. Ook wie de afgelopen week terugkeerde uit Afrika, wordt gevraagd in isolatie te gaan. De maatregel moet verspreiding van de nieuwe coronavirusvariant uit Zuid-Afrika tegengaan.

"We verkeren in een nieuwe situatie", zei premier Bennett tijdens een persconferentie vanmiddag. Eerder vandaag zei hij al dat Israël "op de drempel van een noodsituatie" staat, nadat zeker één besmetting met de nieuwe variant was vastgesteld in het land bij een reiziger uit Malawi. Ook twee andere mensen in Israël zijn waarschijnlijk besmet met die nieuwe variant.

Morgenavond vergadert premier Bennett weer met betrokken ministers en experts over de nieuwe variant, waarover nog veel onduidelijk is. Mogelijk volgen daarna verdere maatregelen.

Avondlockdown vanaf zondag, mondkapjesplicht op scholen vanaf groep zes

Veel sectoren in Nederland moeten vanaf zondag dicht van 17.00 uur tot 05.00 uur. De maatregel duurt voorlopig drie weken. Volgens Haagse ingewijden geldt dat onder meer voor restaurants en cafés, 'niet-essentiële' winkels, bioscopen en theaters, musea, pretparken, sportscholen en de amateursport. Scholen kunnen open blijven.

Gisteren was al duidelijk geworden dat over deze maatregelen werd gesproken, maar toen gingen bronnen er nog van uit dat de nieuwe beperkingen zaterdag zouden ingaan. Naar verluidt wordt dat dus zondag. Levensmiddelenwinkels kunnen tot 20.00 uur openblijven.

In Zuid-Afrika ontdekte virusvariant duikt op in België

De in Zuid-Afrika ontdekte coronavirusvariant (B.1.1.529) is opgedoken in België, bevestigt viroloog Marc Van Ranst tegenover Belgische media.

De besmette persoon is een ongevaccineerde dertiger die terugkwam van vakantie uit Egypte. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is diegene daarvoor nooit besmet geweest met het coronavirus.

De Jonge: nieuwe fase in crisis in de zorg ingegaan

De crisis in de zorg is een nieuwe fase ingegaan, meldt demissionair minister De Jonge vandaag. Het gaat om de zogenoemde fase 2D, het laatste niveau voor 'crisisfase' 3. Hij waarschuwt dat mensen zich "schrap moeten zetten voor een barre winter". Het kabinet zal "alle maatregelen nemen die nodig zijn om de zorg te ontlasten".

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) had woensdag al over de nieuwe fase gesproken en de minister gevraagd dit officieel te bekrachtigen. Dat heeft hij nu gedaan. De nieuwe fase betekent dat op korte termijn ziekenhuizen in Nederland een groot deel van hun planbare zorg moeten afzeggen, of dat al hebben gedaan om meer ruimte te maken voor covidpatiënten in ziekenhuisbedden.

De planbare zorg die in de zogenoemde klassen 4 en 5 valt, wordt in fase 2D grotendeels afgeschaald. Het gaat om zorg waarbij uitstel van zes weken of meer naar verwachting niet tot permanente gezondheidsschade of verlies van levensjaren leidt (klasse 5) en zorg waarbij uitstel "enig risico" geeft op permanente gezondheidsschade of verlies van levensjaren (klasse 4).

Concreet zullen in de nieuwe fase bijvoorbeeld heupvervangingen en liesbreukcorrecties niet meer uitgevoerd worden. Ingrepen waarbij patiënten niet in een ziekenhuisbed hoeven te verblijven, kunnen nog wel doorgaan. Ook schalen 18 ziekenhuizen voor een deel de kritiek planbare zorg af, meldt de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa), maar dat gebeurt alleen "indien verantwoord".

De minister benadrukt dat er nog geen sprake is van code zwart, waarbij een maximaal aantal ziekenhuisbedden wordt gereserveerd voor IC-patiënten.

Wat kunnen we vanavond verwachten op de persconferentie?

Het demissionaire kabinet heeft vanochtend op het Binnenhof overlegd over extra coronamaatregelen in aanloop naar de coronapersconferentie van vanavond, die vervroegd is vanwege de aanhoudend hoge druk op de zorg. Het is niet duidelijk of er daarbij al besluiten zijn genomen.

Bronnen noemden het gisteren tegenover de NOS aannemelijk dat de scholen niet dichtgaan. In plaats daarvan wordt er gekeken naar sluitingen tussen 17.00 uur en 05.00 uur in andere sectoren.

Nijmegen verbiedt demonstratie tegen coronabeleid

De gemeente Nijmegen, de politie en het Openbaar Ministerie hebben een demonstratie tegen de coronamaatregelen die zondag plaats zou vinden in de binnenstad verboden. De gemeente meldt dat de politie de afgelopen dagen "steeds meer ernstige signalen kreeg" dat bij de demonstratie groeperingen zouden aansluiten "die niet uit zijn op vreedzaam demonstreren maar op confrontatie met andere groepen of de politie". De gemeente noemt onder meer voetbalhooligans als een van die groeperingen.

De vrees is dat bezoekers, bewoners en ondernemers niet voldoende beschermd kunnen worden en dat de druk op de veiligheidsdiensten te groot zou worden. De gemeente verwacht dat het druk wordt in de binnenstad vanwege sinterklaasinkopen.

Omdat gevreesd wordt dat de demonstranten en de andere groepen zich niet houden aan het demonstratieverbod, geldt in het centrum zondag een noodverordening en is de gemeente aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat mensen in het gebied staande gehouden kunnen worden en gefouilleerd. Ook mag hen de toegang tot het gebied worden geweigerd als er aanwijzingen zijn dat zij willen protesteren of geweld willen gebruiken.

België voert strengere maatregelen in: discotheken zeker drie weken dicht

België voert nieuwe maatregelen in om het coronavirus in het land te beteugelen, melden Belgische media. Discotheken moeten de komende drie weken hun deuren gesloten houden. Verder sluiten horecagelegenheden om 23.00 uur en mogen er nog maar zes mensen aan een tafel zitten in cafés en andere horecagelegenheden. Om 13.00 uur volgt een persconferentie waarop de maatregelen worden toegelicht.

Nieuwe coronavariant duikt op in Israël, 'naderende noodtoestand'

De nieuwe coronavirusvariant uit Zuid-Afrika is nu ook vastgesteld in Israël. Volgens premier Bennett balanceert Israël "op de rand van een noodtoestand". Ook in Zuid-Afrika zijn er grote zorgen over de uitbraak van B.1.1.529. De mutatie is vooralsnog niet vastgesteld in Europa.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden wereldwijd zo'n honderd monsters van de variant geanalyseerd. De voorlopige resultaten wijzen op "een groot aantal mutaties" die volgens de WHO nader moeten worden onderzocht. Een team van WHO-experts komt vandaag samen in het Zwitserse Genève voor overleg.

Vliegtuigpassagiers uit Zuid-Afrika vast op Schiphol

Passagiers van twee KLM-vliegtuigen uit Zuid-Afrika mogen het vliegveld niet verlaten. Ze worden door de grensbewaking/Koninklijke Marechaussee tegengehouden. Zij moeten in hun vliegtuig of elders op het vliegveld wachten totdat zij zijn getest. Alle 600 passagiers krijgen een PCR-test. Naar verwachting wordt de laatste passagier rond 16.30 uur getest. Rond 20.30 uur is dan de laatste testuitslag binnen. Totdat de passagiers hun (negatieve) testuitslag hebben gekregen, mogen ze het vliegveld niet verlaten.

Sinds 12.00 uur is een vliegverbod van kracht vanuit Zuid-Afrika en andere landen in zuidelijk Afrika na zorgen over de nieuwe variant van het coronavirus die daar werd ontdekt. Nederland heeft de landen in deze regio aangewezen als landen met een zeer hoog risico. Dat betekent onder meer dat een quarantaineplicht gaat gelden.

Meerdere politieagenten gewond na coronaprotesten op Franse eilanden

Bij protesten tegen de coronamaatregelen in de Franse overzeese gebieden Martinique en Guadeloupe zijn meerdere politieagenten gewond geraakt, maakt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bekend.

In de overzeese gebieden gelden strenge coronaregels. Zo ging Guadeloupe in augustus in strenge lockdown. Sinds vorige week vrijdag geldt een avondklok op het eiland vanwege de protesten tegen de coronaregels.

Ook de plaatselijke autoriteiten van het eiland Martinique hebben een avondklok ingesteld nadat demonstranten winkels hadden geplunderd en blokkades in brand hadden gestoken. De protesten waren in eerste instantie gericht tegen het verplicht vaccineren van zorgmedewerkers, maar moeten ook gezien worden als een uiting van onvrede over onder andere het hoge werkloosheidcijfer op de eilanden.

Duitse luchtmacht gaat coronapatiënten verplaatsen

De Duitse luchtmacht gaat covid-patiënten vervoeren uit volle ziekenhuizen in het zuiden van Duitsland. In de laatste weken is het aantal coronagevallen in het land sterk gestegen. Vrijdag werden 76.000 gevallen gemeld, het hoogste dagaantal tot nu toe.

Volgens persbureau Reuters gaat de luchtmacht later vandaag ernstig zieke covid-patiënten van het Zuid-Duitse Memmingen vervoeren naar Münster, vlak bij de Nederlandse grens. Het is de eerste keer dat de luchtmacht vliegtuigen inzet met daarin intensivecarebedden om patiënten in Duitsland te verplaatsen.

Vandaag werd ook bekend dat vanavond in Duitsland een inreisverbod ingaat voor reizigers uit Zuid-Afrika vanwege zorgen over de nieuwe coronavariant die daar ontdekt is. Alleen mensen met een Duits paspoort mogen straks nog terugvliegen vanuit het land. Bij aankomst moeten ze veertien dagen in quarantaine, ongeacht of de passagiers gevaccineerd zijn, meldde de minister van Volksgezondheid Spahn.

Kabinet stelt stop in voor vluchten vanuit zuidelijk Afrika

Vanaf 12.00 uur geldt een verbod voor vluchten naar Nederland vanuit landen in zuidelijk Afrika. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten naar aanleiding van de nieuw ontdekte variant van het coronavirus.

Huisartsen waarschuwen dat alleen hoogstnoodzakelijke zorg nog mogelijk is

Huisartsen en wijkverpleegkundigen waarschuwen dat door de toegenomen coronabesmettingen alleen hoogstnoodzakelijke zorg nog mogelijk is. Zij stellen dat de vraag in de huisartsenzorg en de wijkverpleging snel toeneemt, omdat steeds meer mensen bij huisartsen en de wijkverpleging aankloppen omdat ze met corona of andere klachten niet meer in een ziekenhuis of verpleeghuis terechtkunnen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en branchevereniging Actiz maken dat vandaag bekend in een gezamenlijke verklaring. Volgens hen zetten huisartsen en wijkverpleegkundigen "alles op alles om de hoogstnoodzakelijke zorg goed te blijven verlenen", maar kan dit uitsluitend door een deel van de normale zorg uit te stellen, niet te verlenen of minder intensief te verlenen.

AEX-index zakt vanwege zorgen over nieuwe coronavariant

Met de zorgen over de nieuwe coronavariant kleuren de aandelenbeurzen rood. De Amsterdamse AEX-index stond om 09.00 uur rond de 782 punten. Dat is een verlies van zo'n 3 procent. Onder meer verzekeraar Aegon (8 procent) en Shell (ruim 5 procent) leveren in. Just Eat Takeaway, waarmee het goed ging in eerdere lockdowns vanwege de maaltijdbezorging, staat juist op winst.

Eerder daalde de aandelenbeurs in Tokio, de Nikkei, al flink. De beurs sloot met een verlies van 2,5 procent.

De olieprijs ging ook fors omlaag. De prijs voor een vat Brentolie is ruim 4 procent gezakt en schommelt nu rond de 78 dollar.

Brussel wil noodstop op vliegverkeer uit zuidelijk Afrika om virusvariant

De Europe Commissie stuurt aan op een noodstop van het vliegverkeer vanuit zuidelijk Afrika vanwege zorgen om de daar ontdekte coronavirusvariant B.1.1.52. Commissievoorzitter Von der Leyen zegt op Twitter dat het acute inreisverbod in de loop van de dag wordt voorgelegd aan de lidstaten.

Ook andere landen nemen extra maatregelen in een poging de volgens wetenschappers zorgwekkende variant buiten de deur te houden. Zo komt Singapore met een inreisverbod voor mensen die recent in Botswana, Swaziland, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe zijn geweest.

Honderden Overijsselse tieners elke week met partybussen naar Duitse disco's

Elke zaterdag stappen zo'n 450 jongeren uit Overijssel in bomvolle touringcars van een bedrijf uit Weerselo om te feesten in Duitsland, waar de discotheken wel tot laat open zijn.

De bussen vertrekken onder meer bij een tankstation in Oldenzaal en brengen de jongeren in een half uur naar discotheek Index in het Duitse Schüttorf.

De Veiligheidsregio Twente is er niet over te spreken. Maar volgens RTV Oost maken jongeren er toch gretig gebruik van en barst het bij de discotheek van de Nederlanders. "Het ene na het andere gele kenteken passeert en dit bedrijf blijkt lang niet het enige touringcarbedrijf uit Overijssel te zijn dat deze ritten faciliteert."

Geen mondkapjes in de bussen

Een mondkapje dragen de jongeren niet in de bus, "want dit is geen openbaar vervoer, maar besloten vervoer", laat een buschauffeur weten aan de regionale omroep. In Nederland is een mondkapje dan alsnog verplicht. Maar zodra de bus de Duitse grens over is, gelden volgens de chauffeur weer andere regels. Wel hebben de jongeren allemaal een QR-code en dat vinden ze "verantwoord genoeg".

Het busbedrijf is van mening dat het niets verkeerd doet en dat de verantwoordelijkheid bij de jongeren ligt. "Zolang het in Duitsland nog op deze manier mag, waarom zouden wij dat vervoer dan niet aanbieden?" Maar de Veiligheidsregio Twente vindt dat de bedrijven ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. "Je weet wat er op dit moment gebeurt met het virus. Als je zo je geld moet verdienen, dan zou ik zeggen: doe het nu even niet", laat een woordvoerder weten.

Ook voor morgen worden er vanuit Overijssel weer bustickets naar discotheken in Duitsland aangeboden.

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe Europese adviezen over boosterprikken?

De Europese Commissie wil de geldigheid van de Europese coronapas koppelen aan boosterprikken. Met de pas is vrij reizen in de EU mogelijk zonder test.

De nieuwe Europese richtlijn moet op 10 januari volgend jaar ingaan. Dat betekent dat reizigers die hun laatste prik vóór 10 april 2021 hebben gekregen, vanaf die datum geen geldige EU-coronapas meer hebben. Lees hier meer.

Bonaire scherpt coronamaatregelen aan: langere kerstvakantie en testen voor reizen

Bonaire scherpt een groot deel van de coronamaatregelen die op het eiland gelden aan. In samenspraak met de scholen is besloten om de kerstvakantie vervroegd in te laten gaan op 17 december, meldt gezaghebber Edison Rijna. Verder verzoekt Rijna werkgevers dringend om hun werknemers thuis te laten werken.

Iedereen die naar Bonaire reist vanaf 30 november moet een coronatest doen. Volledig gevaccineerde mensen mogen kiezen of ze een antigeentest doen 24 uur voor vertrek of een PCR-test 48 uur voor vertrek. Niet-gevaccineerde reizigers moeten een PCR-test laten uitvoeren. Voor gevaccineerde reizigers uit zustereilanden van Bonaire geldt een uitzondering: zij hoeven geen test te doen.

Verder mogen evenementen uitsluitend buiten plaatsvinden en het publiek mag niet dansen en zingen tijdens evenementen en in de horeca. Bij sportevenementen mag binnen geen publiek aanwezig zijn. Bij sportevenementen buiten mag 50 procent van het normaal toegestane publiek komen kijken.

WHO buigt zich over nieuwe coronavirusvariant

Een speciale werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) buigt zich vandaag over de in Zuid-Afrika ontdekte nieuwe coronavariant. Dat doet de organisatie op verzoek van Zuid-Afrika.

De variant staat nu nog bekend onder de naam B.1.1.529, maar krijgt mogelijk ook een aanduiding met een letter uit het Griekse alfabet, zoals de nu dominante deltavariant.

Volgens de Zuid-Afrikaanse coronaspecialist Tulio de Oliveira heeft de nieuwe variant veel mutaties, waaronder meer dan dertig mutaties die van belang zijn voor verspreiding. "We zien dat het virus zich mogelijk zeer snel kan verspreiden. We denken dat het zorgstelsel de komende dagen en weken onder druk komt te staan."

Snelle verspreiding

Gisteren werd de nieuwe variant bekendgemaakt en lieten Zuid-Afrikaanse wetenschappers weten dat de variant zich snel verspreidt in de dichtbevolkte provincie Gauteng, waarin de miljoenenstad Johannesburg en de hoofdstad Pretoria liggen.

Er duiken wel vaker nieuwe varianten op van het coronavirus en die sterven ook vaak weer uit. De Zuid-Afrikaanse wetenschappers maken zich echter zorgen omdat het aantal coronabesmettingen in het land snel toeneemt. Ze denken dat de nieuwe variant daar mogelijk de oorzaak van is.

Aantal gesloten scholen in België stijgt

Ook in België wordt vandaag gesproken over strengere coronamaatregelen. Het zogeheten Overlegcomité komt vanaf 08.00 uur samen.

Het aantal coronabesmettingen loopt net als in Nederland snel op in het land. In Vlaanderen zijn inmiddels 69 scholen gesloten vanwege het virus, meldt het Belgische ministerie van Onderwijs. Volgens de VRT gaat het om 49 basisscholen, 19 middelbare scholen en 1 internaat. Dat is een stijging van 46 scholen ten opzichte van dinsdag.

Enkele maatregelen die op tafel liggen zijn de sluiting van discotheken, het verminderen van het aantal mensen dat aan één tafel mag zitten in de horeca en binnensporten zonder publiek. Over onderwijs wordt door de ministers van Onderwijs apart een besluit genomen.

CBS: bijna 900 meer mensen overleden dan verwacht

Vorige week zijn bijna 900 mensen meer overleden dan verwacht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de voorlopige sterftecijfers. In totaal overleden vorige week bijna 3850 mensen.

Het is niet onderzocht of de bijna 900 extra sterfgevallen door corona komen, maar de kans is groot dat er een verband is met de oplopende besmettingscijfers. Sinds begin augustus ziet het CBS weer meer overlijdens dan normaal, net als in de eerdere coronagolven.

Volgens het CBS nam vorige week vooral de sterfte onder 80-plussers toe. De zogeheten oversterfte was ook iets hoger dan de week ervoor, toen het CBS bijna 850 meer overlijdens meldde op basis van historische gegevens kon worden verwacht.

VK stelt reisbeperkingen in voor Zuid-Afrikaanse landen vanwege nieuwe variant

Het Verenigd Koninkrijk heeft naar aanleiding van de opkomst van een nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika reisbeperkingen ingesteld voor meerdere Afrikaanse landen. Reizigers die uit Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Botswana, Lesotho en eSwatini komen, moeten in quarantaine.

Minister van Volksgezondheid Sajid Javid heeft ook aangekondigd dat de zes landen vanaf 12.00 uur Britse tijd aan de rode lijst zullen worden toegevoegd. Alle vluchten uit Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Botswana, Lesotho en eSwatini worden opgeschort, zei de Britse minister Javid van Volksgezondheid.

Pedagoog De Winter: 'Scholen dicht is ook code zwart'

"Het sluiten van scholen is geen knop waar je aan kan draaien", zegt Micha de Winter, hoogleraar in de pedagogiek aan de Universiteit Utrecht in Nieuwsuur vandaag. "Als je kijkt vanuit onderwijsperspectief en het belang van leerlingen en studenten, dan moet je met je vingers van die knop afblijven. Het sluiten van de scholen is echt code zwart." De Winter zegt dat het echt het allerlaatste is wat je moet doen. Hij mist in de discussie over sluiting de vraag wat er moet gebeuren om onderwijs wel veiliger te maken. Nu is het of open of dicht.

"De gevolgen zijn zo desastreus. De kinderen aan de onderkant van de opleidingsladder lopen een steeds grotere achterstand op", zegt De Winter, die graag de lijn van het ECDC, het Europese RIVM, zou willen volgen. Het ECDC zegt dat de scholen open moeten blijven, maar dat er maatregelen genomen moeten worden zoals afstand houden, meer ventileren en spreiding in de tijd dat leerlingen naar huis gaan of pauze hebben.

De Winter denkt dat je heel goed met kinderen kan praten over wat je kan doen om de situatie in de school veiliger te maken. "Kinderen vinden het belangrijk dat onderwijs doorgaat. Ze gaan daarover nadenken en verzinnen samen met elkaar en de leerkracht maatregelen. Betrek kinderen daar actief bij."

Liveblog geopend

Welkom in het coronablog van vrijdag 26 november. Het liveblog met het coronanieuws van gisteren kun je hier teruglezen.