liveblog
NOS VoetbalAangepast

Porto, Milan en Atlético gaan strijden om laatste ticket groep B • Leipzig en Brugge mikken op EL

Het liveblog van de vijfde speelronde van de groepsfase van de Champions League:

Updates ontvangen van dit liveblog? Vink dan het belletje aan

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Fijne avond!

Uitslagen en standen

  • NOS
    Uitslagen en stand groep A
  • NOS
    Uitslagen en stand groep B
  • NOS
    Uitslagen en stand groep C
  • NOS
    Uitslagen en stand groep D

Afgelopen

Alle wedstrijden zijn afgelopen. Leipzig wint ruim bij Club Brugge en Sporting houdt stand tegen Dortmund en plaatst zich voor de volgende ronde.

CLU-RBL | 90+3' DOELPUNT RB LEIPZIG!

Christopher Nkunku doet nog een duit in het zakje door in de slotfase nog de 0-5 aan te laten tekenen.

SPO-DOR | 90+3' DOELPUNT SPORTING!

Donyell Malen doet wat terug tegen Sporting. Nog een doelpunt en Dortmund gaat alsnog verder.

ATL-MIL | 87' DOELPUNT AC MILAN!

Vlak voor het scheiden van de markt komt Milan op voorsprong in Spanje. Een fraaie voorzet van Kessié wordt minstens net zo mooi binnen gekopt door Junior Messias.

SPO-DOR | 81' DOELPUNT SPORTING!

De hoop van Dortmund is helemaal de grond in geboord nu Sporting op 3-0 is gekomen. Zagadou veroorzaakt een strafschop door Paulinho te vloeren. Pedro Gonçalves lijkt zijn hattrick te maken, maar zijn inzet wordt gekeerd. Pedro Porro kopt echter uit de rebound raak voor de 3-0.

SPO-DOR | 74' RODE KAART DORTMUND!

Dortmund heeft een doelpunt nodig om niet uitgeschakeld te worden voor de volgende ronde van de Champions League, maar ze moeten dat wel doen met een man minder. Emre Can krijgt rood voor natrappen.

MCI-PSG | 76' DOELPUNT MANCHESTER CITY!

Hij raakt de bal niet helemaal lekker, maar Gabriel Jesus scoort toch voor Manchester City. De Engelsen nemen de voorsprong in eigen huis (2-1).

LIV-POR | 70' DOELPUNT LIVERPOOL!

Liverpool is oppermachtig in deze groep en ook in het duel met Porto gaat het voortvarend. Mo Salah tekent met een bekeken schot in de korte hoek voor de 2-0.

MCI-PSG | 63' DOELPUNT MANCHESTER CITY!

Na een vlotte aanval is het gelijk in Manchester. Sterling is uiteindelijk de gene die het laatste tikje geeft. City en PSG op 1-1.

SHE-REA | 55' DOELPUNT REAL MADRID!

Benzema laat met een bekeken schot vanaf de rand van het strafschopgebied de keeper van Sherrif kansloos. 3-0 voor Real in Moldavië.

LIV-POR | 52' DOELPUNT LIVERPOOL!

Thiago zet de Engelsen op voorsprong in eigen huis. Een vrije trap wordt weggekopt, maar de Spanjaard schiet van heel ver heel knap raak.

MCI-PSG | 50' DOELPUNT PARIS SAINT-GERMAIN!

PSG komt op voorsprong in Manchester. Een flitsende aanval komt met wat geluk uiteindelijk voor de voeten van Kylian Mbappé. De Fransman neemt de bal rustig aan en schiet hem door de benen van City-keeper Ederson.

Tweede helft onderweg

De bal rolt weer op alle Europese velden.

SHE-REA | 45+1' DOELPUNT REAL MADRID!

Ook in Moldavië gaat er vlak voor rust een bal in. Kroos schiet na een vlotte aanval via de onderkant van de lat raak voor de 0-2.

Het is het laatste wapenfeit op de velden. Rust bij alle duels.

CLU-RBL | 45+1' DOELPUNT RB LEIPZIG!

Op slag van rust schiet Forsberg zijn tweede van de wedstrijd binnen. Een vernedering dreigt voor Club Brugge.

SPO-DOR | 39' DOELPUNT SPORTING!

Met een weergaloze knal van afstand schiet Pedro Gonçalves zijn tweede van de avond binnen. Sporting op 2-0 en bij deze stand gaan de Portugezen door naar de volgende ronde en is Dortmund uitgeschakeld.

BES-AJA | Reactie Haller

SHE-REA | 30' DOELPUNT REAL MADRID!

De Spanjaarden komen op een 1-0 voorsprong in Moldavië. David Alaba schiet via een man in de muur een vrije trap raak.

SPO-DOR | 30' DOELPUNT SPORTING!

In Portugal een doelpunt van Sporting. Dortmund is de bovenliggende partij, maar de Portugezen scoren. Pedro Gonçalves tikt binnen na een diepe bal.

CLU-RBL | 27' DOELPUNT RB LEIPZIG!

Het gaat heel hard in Brugge. André Silva kopt op aangeven van Angeliño raak voor de 0-3.

CLU-RBL | 17' DOELPUNT RB LEIPZIG!

Kamal Sowah haalt Brobbey neer in het strafschopgebied waarna de bal op de stip gaat. Forsberg schiet de strafschop raak.

CLU-RBL | 12' DOELPUNT RB LEIPZIG!

Leipzig opent het bal bij de 21.00 uur-wedstrijden. Christopher Nkunku tekent voor de 0-1 tegen de ploeg van Dost, Lang en Vormer.

De Nederlanders van vanavond in actie

Sporting-Borussia Dortmund: Donyell Malen heeft een basisplaats bij de Duitsers, die bij een zege zeker zijn van de volgende ronde.

Liverpool-FC Porto: Bij Liverpool, dat al zeker is van de groepswinst, zit Virgil van Dijk op de bank.

Club Brugge-RB Leipzig: Noa Lang en Bas Dost beginnen vanaf de aftrap. Ruud Vormer zit op de bank. Bij de Duitsers heeft Brian Brobbey een basisplaats. Solomon Owusu Bonnah begint op de bank.

Manchester City-PSG: Nathan Aké is bankzitter bij de Engelsen, Georginio Wijnaldum is dat bij de Fransen.

Zes duels onderweg

De overige zes wedstrijden van vanavond zijn inmiddels begonnen.

BES-AJA | Wedstrijdverslag

Alles wat Sébastien Haller aanraakt in de Champions League, verandert in goud

Haller houdt niet op met scoren en bezorgt Ajax zege en groepswinst

Sébastien Haller en de Champions League is voorlopig een droomhuwelijk. Met zijn achtste en negende treffer in de grootste clubcompetitie ter wereld bezorgde de lange spits Ajax een 2-1 zege op Besiktas én de winst in groep C.

INT-SJA | Ook einde wedstrijd in Milaan

Inter wint met 2-0 van Sjachtar en doet goede zaken in groep A. Als Real Madrid straks wint van FC Sherrif zijn de Italianen zeker van de volgende ronde.

BES-AJA | Afgelopen!

Ajax wint in Istanbul dankzij twee goals van Haller en is zeker van groepswinst.

BES-AJA | Slotfase breekt aan

Met nog een paar minuten te gaan lijkt Ajax niets meer te vrezen te hebben van Besiktas. De Turken komen maar niet echt tot een slotoffensief. Nog altijd 2-1 voor Ajax.

BES-AJA | Haller flink op dreef

Met zijn twee doelpunten van vanavond heeft Sebastian Haller er al negen in liggen in dit Champions League-seizoen. Hij is ook nog eens de eerste speler die zo vaak weet te scoren in zijn eerste vijf optredens in de Champions League.

BES-AJA | 69' DOELPUNT AJAX!

Haller zet met zijn tweede van de wedstrijd Ajax op voorsprong in Istanbul. Tadic met de vrije trap die voor de voeten van Martinez komt. De Argentijn raakt de bal maar half, maar Haller staat op de goede plek om de 1-2 binnen te schieten.

INT-SJA | 67' DOELPUNT INTER!

En toen was het alweer 2-0 in Milaan en weer is het Dzeko die scoort. Op aangeven van Perisic knikt de Bosniër bij de tweede paal raak.

Coronaproblemen Bayern München houden aan: Kimmich vierde besmette speler

Joshua Kimmich verlaat de spelersbus

Joshua Kimmich is de vierde voetballer van Bayern München die besmet is geraakt met het coronavirus. De international miste de afgelopen weekend al een competitieduel van Bayern omdat hij uit voorzorg in quarantaine zat.

INT-SJA | 61' DOELPUNT INTER!

Driemaal is scheepsrecht voor Inter. Een afgeslagen bal wordt door Edin Dzeko hard in de hoek geschoten. 1-0 voor de Italianen.

INT-SJA | Doelpunt gaat weer niet door

Lautaro Martinez vindt het net voor Inter tegen Sjachtar, maar wederom gaat de treffer niet door. De Argentijn duwde zijn tegenstander.

BES-AJA | 54' DOELPUNT AJAX!

De net ingevallen Haller maakt gelijk is Istanbul. Na een mooie pass van Martinez is het Tagliafico die de bal breed legt op geheel vrijstaande Fransman. Heel simpel loopt Haller daarna de 1-1 binnen.

Sebastian Haller

Ajax probeert achterstand te repareren met Haller

De bal rolt weer in Milaan en Istanbul. Bij Ajax is Sebastien Haller in het veld gekomen voor Daramy.

Rust op de velden

Besiktas gaat met een voorsprong de rust in tegen Ajax. Bij Inter-Sjachtar is er nog niet gescoord.

BES-AJA | 42' Onana redt Ajax weer

Met nog vijf minuten te gaan weer een kans voor Ajax. Daramy schiet maar weer eens over. Even daarvoor ook al een aardige kans van Neres. Ajax is nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar het moet ook oppassen voor de gevaarlijke counters van Besiktas.

Een minuut later weer een geweldige redding van Onana. Larin komt oog in oog met de keeper, maar Onana houdt zijn benen zijn doel schoon.

BES-AJA | 30' Onana redt Ajax

Een gevaarlijk uitbraak van Besiktas mondt uit in een goede kans voor Cyle Larin. De Canadees probeert het in de korte hoek, maar André Onana krijgt er zijn voet tegen. Even daarvoor een goede kans voor Ajax in de persoon van Daramy, maar zijn schot spat op de vuisten van Mert Günok uiteen.

INT-SJA | Inter gevaarlijk

In Milaan lijkt Inter op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Perisic wordt afgekeurd. Even daarvoor stond de aangever buitenspel. Een minuut later is het alsnog bijna raak, maar de inzet van Dzeko wordt geblokt.

BES-AJA | 21' DOELPUNT BESIKTAS!

Mazraoui krijgt de bal op zijn hand na een corner van Besiktas. Ghezzal gaat achter de bal staan en verschalkt Onana.

Rachid Ghezzal

AZ-verdediger Letschert uit de gratie bij trainer Jansen: 'Toekomst elders zoeken'

Verdediger Timo Letschert van AZ komt niet meer voor in de plannen van trainer Pascal Jansen. De 28-jarige Noord-Hollander ontbreekt daarom ook in de Alkmaarse ploeg, die donderdag aantreedt tegen FK Jablonec.

"Hij is niet geselecteerd", legde Jansen in Tsjechië uit. "In overleg met elkaar zijn we tot de conclusie gekomen dat hij elders zijn toekomst gaat zoeken. Hij zit in een fase van zijn carrière waarin je gewoon wil spelen en zijn perspectief hier is nu beperkt. Dan snap ik dat je over dit soort zaken met elkaar in gesprek gaat en samenwerkt aan een oplossing."

In de verloren uitwedstrijd tegen FC Twente (3-1) werd hij al snel gewisseld nadat hij een paar keer in de fout was gegaan. Daarna stapte hij niet met zijn ploeggenoten in de spelersbus voor de terugreis. Sindsdien kwam Letschert in de eredivisie niet meer in actie.

BES-AJA | 10' Eerste speldenprikjes

Na een kleine tien minuten spelen is Ajax al een paar keer redelijk gevaarlijk geworden. Twee schoten van net buiten de zestien gaan flink over het Turkse doel, maar de Amsterdammers laten zich zien in de beginfase.

Israeliër Ofir Marciano op doel bij Feyenoord

Ofir Marciano verdedigt donderdag het doel van Feyenoord in de uitwedstrijd tegen Slavia Praag in de Conference League. De 32-jarige keeper uit Israël vervangt Justin Bijlow, die na een positieve coranatest in quarantaine is gegaan.

Feyenoord nam Marciano afgelopen zomer transfervrij over van Hibernian. De Israëliër kwam in beeld na het vertrek van Nick Marsman. Marciano verdedigde eerder deze maand het doel van zijn nationale ploeg in duels met Faeröer en Oostenrijk.

Ofir Marciano tijdens Elfsborg-Feyenoord in de play-offs van de voorronde van de Conference League

De bal rolt in Milaan en Istanbul!

We zijn begonnen!

Ploegen staan klaar

De ploegen staan klaar

Ten Hag noemt Pasveer beste keeper van Nederland

Remko Pasveer is op dit moment de beste keeper van Nederland. Dat zei Ajax-trainer Erik ten Hag over zijn eerste doelman bij RTL7, in aanloop naar de wedstrijd. Desondanks stelt hij André Onana op in de Turkse stad.

Onana was wegens een dopingschorsing langdurig afwezig. "Remko doet het heel goed", aldus Ten Hag. "Maar het seizoen is nog lang. André moet ook weer gaan keepen, daarom heb ik voor hem gekozen. Hij is lang weggeweest, daarna hebben we het heel rustig opgebouwd. Nu kan hij laten zien waar hij staat."

Antony is niet fit, zei Ten Hag. De Braziliaanse aanvaller zit daarom ook niet op de bank.

De scenario's

  • NOS
    Programma en stand groep A
  • NOS
    Programma en stand groep B
  • NOS
    Programma en stand groep C
  • NOS
    Programma en stand groep D

Groep A: Manchester City en Paris Saint-Germain staan beiden op de rand van de tweede ronde. De ploeg die wint is zeker van de volgende ronde. Mocht RB Leipzig winnen van Club Brugge zijn City en PSG, ongeacht de uitslag in Manchester, ook door.

Groep B: Liverpool is al zeker van de groepswinst in deze poule des doods. Porto, dat naar Engeland gaat, kan bij winst zich plaatsen voor de volgende ronde. Dan moet het wel hopen op een nederlaag van Atlético.

Groep C: Ajax heeft aan een gelijkspel genoeg om zeker te zijn van de groepswinst. Dortmund en Sporting Portugal strijden in Lissabon om de tweede plek.

Groep D: Winst bij FC Sheriff levert Real Madrid een plek in de volgende ronde op. Mocht dat gebeuren en Inter wint ook, zijn de Italianen ook zeker van de knock-outfase.

Promes wint met Spartak Moskou van Napoli

Spartak Moskou heeft in groep C van de Europa League goede zaken gedaan door de thuiswedstrijd tegen Napoli met 2-1 te winnen.

Aleksandr Sobolev was met twee goals de belangrijke man voor Spartak, waar voormalig Ajax-aanvaller Quincy Promes in de blessuretijd naar de kant werd gehaald. Oud-PSV'er Jorrit Hendrix ontbrak in de selectie van de Russische club.

Bij Napoli deden Dries Mertens en Hirving Lozano de hele wedstrijd mee.

Opstelling Besiktas

Opstelling Besiktas

Andre Onana begint aan de warming-up

Andre Onana begint aan de warming-up

Dumfries op de bank bij Inter

Internazionale-coach Simone Inzaghi heeft opnieuw geen basisplaats gereserveerd voor Denzel Dumfries voor het groepsduel met Sjachtar Donetsk. Matteo Darmian krijgt aan de rechterflank opnieuw de voorkeur boven de Oranje-international.

Bij Inter ontbreekt Stefan de Vrij nog. De centrale verdediger liep vorige week bij het Nederlands elftal een hamstringblessure op. Het is de verwachting dat De Vrij binnen twee weken zijn rentree kan maken.

Inter-Sjachtar begint net als Besiktas-Ajax om 18.45 uur.

Ten Hag kiest voor Onana, Tagliafico en Schuurs

Het al geplaatste Ajax geeft vanavond wat spelers rust. Dat zorgt voor basisplaatsen voor Nicolas Tagliafico, Perr Schuurs, Mohamed Daramy en André Onana. De keeper maakt zijn rentree onder de lat bij Ajax na zijn dopingschorsing, die hem meer dan tien maanden aan de kant hield.

Op 31 januari speelde hij voor het laatst in het Ajax-shirt, op bezoek bij AZ.

Opstelling Ajax

Opstelling Ajax

Koninklijke vlucht voor de Feyenoord-fans: Willem-Alexander co-piloot

De supporters van de Feyenoord hebben op weg naar Praag een bijzondere piloot aan boord: Koning Willem-Alexander.

De koning vloog al co-piloot mee op de vlucht naar Tsjechië, waar Feyenoord donderdagavond in actie komt in de Conference League tegen Slavia Praag.

Vitesse met twee jeugdige keepers naar Rennes afgereisd

Vitesse is met twee jeugdige keepers afgereisd naar Frankrijk voor het duel met Stade Rennes in de Conference League. Het gaat om de 18-jarige Nigel van Haveren en de een jaar oudere Job Froeling.

Het jonge tweetal is opgenomen in de wedstrijdselectie wegens de schorsing voor eerste doelman Markus Schubert. Daan Reiziger ontbreekt omdat hij langdurig geblesseerd is, terwijl Eric Verstappen niet is ingeschreven. Schubert kreeg in de vorige speelronde tegen Tottenham Hotspur een rode kaart.

Stade Rennes - Vitesse begint donderdag om 18.45 uur.

Ten Hag waarschuwde gisteravond: 'Vorige keren gaven de spelers die een kans kregen niet thuis'

Ten Hag: 'De vorige keren gaven de spelers die een kans kregen niet thuis'

PSV wil zonder Max en Maxi Romero 'laatste kans' grijpen

PSV wil donderdag tegen Sturm Graz (21.00 uur) "de laatste kans" pakken om te kunnen overwinteren in de Europa League. Dat moeten de Eindhovenaren zien te doen zonder Philipp Max, die nog in quarantaine zit vanwege een coronabesmetting. Maxi Romero heeft deze week een blessure opgelopen.

"Dit is de laatste kans die we hebben. We moeten morgen de drie punten pakken. We hebben veel vertrouwen en weten ook dat we kunnen winnen", zei PSV-trainer Roger Schmidt een dag voor het duel in het Philips Stadion.

Götze ziet reserves PSV opstaan: 'Dat laat ons karakter zien'

Feyenoord met doelmannen Marciano, Jansen en Troost naar Praag

Feyenoord-trainer Arne Slot heeft doelmannen Ofir Marciano, Thijs Jansen en Tein Troost opgenomen in de selectie voor het duel met Slavia Praag in de Conference League. Jansen en Troost zijn beiden pas 19 jaar oud, Marciano is dertien jaar ouder.

Feyenoord is met 21 spelers afgereisd naar Tsjechië. Eerste keeper Justin Bijlow is besmet met het coronavirus en daarom niet inzetbaar.

Ook onder anderen João Teixeira, Naoufal Bannis en Mark Diemers zijn in het vliegtuig gestapt. Dat drietal kreeg dit seizoen nog geen of nauwelijks speeltijd.

Feyenoord staat na vier duels op 10 punten, Slavia staat tweede met 6 punten.

Arne Slot

Programma en standen

Programma en stand groep A
Programma en stand groep B
Programma en stand groep C
Programma en stand groep D

Basisplaats voor Onana

Doelman André Onana krijgt een basisplaats. De veelbesproken doelman kwam vanwege een dopingschorsing op 31 januari voor het laatst in actie. Dat gelft ook voor Nicolas Tagliafico en Perr Schuurs.

Ajax-trainer Erik ten Hag kan in Istanbul niet beschikken over middenvelder Edson Álvarez, die geschorst is. De coach heeft naast een vervanger voor de Mexicaan nog wat meer wijzigingen aangekondigd in het basisteam dat zondag aantrad in de geslaagde uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (0-5).

Ten Hag wees dinsdag echter de suggestie af dat een aantal reserves zich mag laten zien. "Nee, geen reserves, het zijn allemaal basisspelers", pareerde hij. "De hele selectie moet bewijzen dat we samen sterk zijn."

Ajax won de thuiswedstrijd tegen Besiktas in september met 2-0.

Andre Onana

Welkom!

We zijn toe aan de tweede voetbalavond van de vijfde speelronde van de Champions League. Acht duels staan er op het menu, waarvan er twee al om 18.45 uur beginnen.

Ajax komt in een van die vroege duels in actie. De Amsterdammers gaan in Istanbul op bezoek bij het nog puntloze Besiktas. De koploper van groep C heeft nog één punt nodig om zeker te zijn van de groepswinst.

Daarnaast staat vanaf 21.00 uur de topper tussen Manchester City en Paris Saint-Germain op het programma.

In ons liveblog houden we je helemaal op de hoogte!