NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Gommers: 'Praat over harde lockdown en sluiting scholen' • Merck wil coronapil op EU-markt

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 23 november.
 • Gommers: 'Praat over harde lockdown en sluiting scholen'
 • Oostenrijkse publieke omroep geeft prijzen aan gevaccineerden
 • Gedragsonderzoeker RIVM kritisch over coronacommunicatie kabinet
 • Boa's en politie niet te spreken over verplichte afstandregel: 'Niet te handhaven'
Liveblog gesloten
 • Gedragsonderzoeker RIVM kritisch over coronacommunicatie kabinet

  Het schort aan vertrouwen en draagvlak onder Nederlanders als het gaat over de eerlijke verdeling van lasten van de coronamaatregelen en het coronabeleid. Dat zegt Julia van Weert, adviseur van de coronagedragsunit van het RIVM, in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.

  Voor een effectieve naleving van het coronabeleid zijn draagvlak en vertrouwen essentieel. En juist daar schort het in toenemende mate aan, constateert Van Weert in de laatste metingen. "Het is niet zo raar, er is veel gecommuniceerd vanuit de overheid. Wat je zaait, oogst je."

  Demissionair premier Rutte en demissionair gezondheidsminister De Jonge riepen alle Nederlanders op zich de komende week echt goed aan alle basisregels te houden, omdat verdere maatregelen anders snel in zicht komen. Van Weert is kritisch op de manier waarop dit gezegd werd. "Het werd vrij beschuldigend gebracht", vindt ze. "Zo van: 'jullie hebben je niet goed aan de maatregelen gehouden en moeten dat wel gaan doen.' Terwijl het helemaal niet zo gek is als met name gevaccineerde burgers die noodzaak niet meer zagen, zij dachten dat ze er waren. En alles kon toch weer?"

  Daarnaast is Van Weert ook kritisch over de uitspraak van De Jonge dat we nog ver zijn verwijderd van code zwart. "Terwijl het juist zo belangrijk is om urgentie uit te stralen." Ook wijst ze op nog een andere gemiste kans om mensen gemotiveerd te houden: "De Jonge verzuimde erbij te zeggen dat de helft van de bedden waar covidpatienten liggen, eigenlijk bedoeld is voor reguliere zorg. Ik denk dat iedereen wel zo iemand kent en bereid zou zijn juist voor zo iemand wat te doen."

 • Merck vraagt om goedkeuring coronapil bij EMA

  Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft een verzoek van farmaceut Merck ontvangen om de coronapil molnupiravir goed te keuren. De geneesmiddelenregulator voor de EU schrijft dat het is begonnen met de evaluatie van de pil. Het EMA verwacht binnen enkele weken een beslissing te kunnen nemen over goedkeuring.

  Vorige week bracht het EMA een noodadvies uit waarin stond dat molnupiravir kan worden gebruikt voor de behandeling van volwassenen met een coronabesmetting die nog geen extra zuurstof nodig hebben maar wel een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van ernstige ziekteverschijnselen. Het VK heeft de coronapil goedgekeurd voor volwassenen met ten minste één risicofactor die ernstige ziekteverschijnselen kan geven.

  Een antivirale pil die de symptomen vermindert en het herstel versnelt kan de druk op de zorg verlichten en uitbraken helpen in te dammen. Europa heeft te maken met een nieuwe golf van coronabesmettingen. De WHO heeft gewaarschuwd dat het aantal coronadoden in Europa deze winter zal uitkomen op meer dan 700.000 als er geen dringende maatregelen worden ingevoerd.

  Merck, in Europa actief onder de naam MSD, zegt dit jaar nog tien miljoen behandelingskuren te kunnen produceren. Een groot deel van dat aanbod is al door regeringen over de hele wereld gekocht.

 • Gommers: 'Praat over harde lockdown en sluiting scholen'

  IC-hoofd Diederik Gommers vreest dat over tien dagen code zwart geldt in de ziekenhuizen en dat artsen moeten gaan bepalen wie wel nog intensieve zorg krijgt en wie niet. Dat zei hij vanavond tegen Tweede Kamerleden in een hoorzitting.

  Volgens Gommers is het niet haalbaar om het totaal aantal IC-bedden in Nederland op te schalen, zoals demissionair minister De Jonge wil, onder meer omdat er steeds meer personeel thuiszit met kinderen die corona hebben. Voor coronapatiënten kan er volgens hem maximaal opgeschaald worden naar 650 IC-bedden. Gommers: "Bij 651 zit je op code zwart."

  De hoorzitting in de Tweede Kamer gaat over de plannen van het kabinet om het gebruik van het coronatoegangsbewijs uit te breiden en 2G-beleid mogelijk te maken. Maar volgens Gommers zou het veel verstandiger zijn om te praten over een harde lockdown vanaf volgende week, inclusief sluiting van de scholen.

  Gisteren zei demissionair minister De Jonge nog dat code zwart "nog ver weg is". Ook Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zei gisteren dat de ziekenhuisbezetting de piek van vorige winter nadert, maar dat er nog geen sprake is van code zwart.

 • Coalitie wil weer loonsteun voor bedrijven als coronaregels worden verlengd

  Getroffen bedrijven moeten weer loonsteun kunnen krijgen als de coronamaatregelen langer dan de huidige drie weken van kracht blijven. Dit moet dan ook met terugwerkende kracht, dus ook over de huidige periode. Dat gaan de partijen van het demissionaire kabinet morgen voorstellen in de Tweede Kamer. Ook willen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie opnieuw belastinguitstel voor bedrijven.

  Een dilemma is dat de steun op een gegeven moment ook te lang kan doorgaan. Dat zeiden eerder ook adviseurs van het kabinet zoals het Centraal Planbureau. Het kost de samenleving geld en kan ook bijvoorbeeld de toch al krappe arbeidsmarkt verstoren, doordat mensen in dienst blijven bij minder goed lopende bedrijven.

 • Buurlanden Nederland zijn stuk verder met boosterprik

  Deze week begint Nederland met het boosteren van 18-plussers die in zorginstellingen wonen en medewerkers in de zorg die direct contact hebben met patiënten.

  De boosterprik is een oppepper voor mensen die door eerdere vaccinaties voldoende bescherming opgebouwd hebben, maar bij wie de immuniteit na verloop van tijd is afgenomen. Steeds meer landen zijn begonnen met het geven van de boosterprik. Israël loopt voorop; daar is het grootste deel van de volwassen bevolking drie keer gevaccineerd. Ook de landen om ons heen begonnen eerder. De NOS-correspondenten hebben het overzicht.

 • 'Ik doe niet aan de maatregelen mee'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik doe niet aan de maatregelen mee'
 • Boa's en politie niet te spreken over verplichte afstandregel: 'Niet te handhaven'

  Vakbond BOA ACP en politievakbond ACP zien niets in de handhaving van de verplichte afstandsregel. Vanaf morgen wordt het weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden en politie en boa's moeten dit handhaven. BOA ACP-voorzitter Richard Gerrits noemt het onbegrijpelijk. "Het is niet te handhaven met de capaciteit die we hebben. We gaan gewoon weer terug naar het oude: we gaan attenderen en waarschuwen en pas in het uiterste boete."

  Gerrits vreest voor het welzijn van zijn handhavers. "We weten allemaal dat mensen agressiever zijn geworden en we hebben er geen zin in dat er nog meer mensen uitvallen. De bereidheid om na te leven is er nu gewoon niet. Het leven van de boa is geen 95 euro waard. Eigen veiligheid eerst. Zeker als je ziet wat er afgelopen weekend heeft plaatsgevonden. Wij hebben dit beleid niet verzonnen, dat doet het kabinet. Prima dat ze maatregelen treffen, maar dit zijn wel maatregelen die onze veiligheid bedreigen."

  Ook Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP ziet er geen heil in. "Waar gaan we die mensen vandaan halen? Kijkend naar afgelopen weekend, vraag ik me af hoe ze dit vanaf morgen voor zich zien. Ik ben erg cynisch. Hoe gaan we dit in vredesnaam regelen?"

 • Kabinet overweegt vervroegen persconferentie corona

  Het demissionaire kabinet kijkt met zorg naar de oplopende coronabesmettingen. De afgelopen week zijn er 154.000 positieve testen gemeld bij het RIVM, een stijging van 39 procent. Morgen komen de meeste betrokken ministers op het ministerie van Algemene Zaken bij elkaar om met deskundigen te praten of er nu al extra maatregelen nodig zijn. Het gaat onder anderen om demissionair premier Rutte, de ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en De Jonge van Volksgezondheid en Jaap van Dissel van het RIVM.

  Het kabinet overweegt om de coronapersconferentie te vervroegen om extra maatregelen aan te kondigen. Deze persconferentie staat gepland op vrijdag 3 december, maar premier Rutte zei gisteren al dat er gedacht wordt aan een vervroeging.

  Het is nog niet duidelijk aan welke maatregelen het kabinet denkt. Sinds 13 november zijn de cafés en supermarkten vanaf 20.00 uur dicht, de meeste winkels sluiten om 18.00 uur en het mondkapje is op veel meer plekken verplicht. Rutte riep gisteren alle Nederlanders op om zich goed aan alle maatregelen te houden. Morgen wordt weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden.

 • Basisregels corona worden steeds slechter nageleefd

  Hoewel het OMT en het kabinet hameren op het beter naleven van de huidige basismaatregelen, worden die regels in minder dan de helft van de gevallen opgevolgd. Daarmee is het zeer onzeker of het R-getal onder de 1 komt en het aantal besmettingen zal dalen.

  Volgens hoogleraar psychologie van gezondheid en ziekte Arie Dijkstra is de motivatie bij mensen anders dan vorig jaar. "Toen voelden heel veel mensen zich persoonlijk bedreigd. Ze konden immers zelf ziek worden en in een ziekenhuis belanden of erger." Nu de meeste mensen gevaccineerd zijn, is die angst verdwenen, zegt hij.

  De regering heeft vanavond bekendgemaakt dat vanaf morgen de anderhalve meter afstand weer wordt ingevoerd en dat mensen die zich er niet aan houden een boete kunnen krijgen van 95 euro.

 • Collectieve aangifte tegen Willem Engel ruim 1000 keer ondertekend

  Een collectieve aangifte tegen Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, is ruim duizend keer ondertekend. Initiatiefnemer Norbert Dikkeboom zegt tegen Hart van Nederland te verwachten dat het aantal aangiftes op aangiftewillemengel.nl nog hoger uit gaat vallen.

  Dikkeboom verdenkt Engel van vier strafbare feiten. "Opruiing, het verspreiden van medische desinformatie, oplichting en uitingen met een terroristisch oogmerk." Als voorbeeld noemt hij een tweet van 16 november dit jaar waarin Engel een oproep doet om voor zoveel mogelijk coronabesmettingen te zorgen. "Dat is naastenliefde."

  "Als je het mij vraagt, roept hij hiermee op tot iets wat kan leiden tot zwaar lichamelijk letsel", zegt Dikkeboom. Een strafrechtadvocaat die betrokken is bij de website heeft volgens Dikkeboom gezegd dat het OM niet om de aangiftes heen kan.

 • Oostenrijkse publieke omroep geeft prijzen aan gevaccineerden

  De Oostenrijkse publieke omroep Österreichischer Rundfunk (ORF) looft prijzen uit voor mensen die zich laten vaccineren tegen het coronavirus.

  Het maakt niet uit of iemand zich voor de eerste, tweede of derde keer laat prikken om voor de prijzen in aanmerking te komen. Deelnemers aan de Impflotterie Österreich moeten in Oostenrijk wonen, minimaal 18 jaar zijn en tussen 1 oktober en 20 december 2021 een coronavaccinatie hebben gekregen. Er worden door de ORF bijna duizend prijzen uitgedeeld, waaronder een prefab gezinswoning, een elektrische auto, keukenapparatuur en smart-tv's. Alle prijzen zijn door Oostenrijkse bedrijven beschikbaar gesteld. De prijzen worden op 24 december 2021 uitgereikt.

  Oostenrijk heeft een relatief lage vaccinatiegraad. Rond de 65 procent van de gehele bevolking, kinderen onder de twaalf meegerekend, is volledig gevaccineerd. Het land wil als eerste in Europa een vaccinatieplicht invoeren. Die moet vanaf uiterlijk 1 februari volgend jaar gelden. Daar is een wet voor nodig die moet worden goedgekeurd door het parlement.

 • Nederlandse coronapatiënten overgebracht naar Duits ziekenhuis

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Opnieuw Nederlandse coronapatiënten overgebracht naar Duits ziekenhuis
 • Erasmus MC opent 'Twijfeltelefoon' voor vragen over coronaprik

  Een telefoonlijn van het Erasmus MC en huisartsen van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in Rotterdam moet mensen voorlichten die twijfelen of ze zich moeten laten vaccineren tegen corona.

  Initiatiefnemer is internist Robin Peeters, die gedurende de eerste coronapiek op weekmarkten mensen voorlichting gaf over de coronavaccinaties. Vooral zwangeren en mensen met een allergie of een auto-immuunstoornis hebben veel vragen en twijfels over de bijwerkingen van het vaccin.

  Peeters: "Na honderden miljoenen vaccinaties wereldwijd is de gezondheidswinst echter evident en hebben we ook een heel goed beeld van de mogelijke bijwerkingen. Al deze kennis kunnen we in de Twijfel Telefoon delen met de bellers. Met deze samenwerking tussen specialisten en huisartsen kunnen we de patiënten die twijfelen laagdrempelig via de spreekkamers bereiken."

  Het telefoonnummer is vanaf morgen te bereiken op woensdagen en vrijdagen van 08.30 tot 13.30 uur. Het nummer is: 010-7041500.

 • Wethouders Nijmegen boos over poster tegen Bruls

  De wethouders van het Nijmeegse college hebben zich uitgesproken tegen persoonlijke beledigingen richting burgemeester Hubert Bruls en de toon van het debat op sociale media.

  Op posters die zijn verschenen in aanloop naar een demonstratie tegen het kabinetsbeleid op zondag 28 november in Nijmegen staat Bruls afgebeeld met een varkenskop. Ook wordt hij benoemd tot "winnaar van de Anton Mussertprijs".

  De wethouders zeggen te begrijpen dat corona veel impact heeft op het leven van iedereen. "De toon die in het debat gebruikt wordt, gaat echter steeds vaker de verkeerde kant op", staat in de verklaring. "We zien het allemaal gebeuren, we lezen het, het komt langs en het is voor ons wethouders niet langer acceptabel", zegt wethouder Grete Visser tegen Omroep Gelderland.

  Burgemeester Bruls is blij met de steun van zijn wethouders. "Zeer hartelijk dank, het signaal wordt zeer op prijs gesteld." Of de demonstratie die wordt georganiseerd door Burgers in Verzet zondag mag doorgaan, kon Bruls nog niet zeggen. "De organisatie heeft nog wel wat huiswerk te doen."

 • RIVM: 'Geen lichtpuntjes in de cijfers'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  RIVM: 'Geen lichtpuntjes in de cijfers'