liveblog
NOS SportAangepast

Hamilton domineert raceweekeinde in Brazilië • Verstappen: 'Mooi gevecht'

liveblog gesloten

Einde blog

Een enerverende wedstrijd met een uitkomst die de komende drie races alleen nog maar spannender zal maken. Volgende week gaat het WK verder met de race in Qatar.

GP Brazilië, Gelukkig hebben we de foto's nog

  • Reuters
    Lewis Hamilton
  • Reuters
    Max Verstappen
  • Reuters
    Het podium na de GP van Brazilië
  • .
    .
  • .
    .

Wedstrijdverslag: Hamilton troeft Verstappen af in Brazilië en verkleint achterstand tot 14 punten

Lewis Hamilton heeft de spanning in de strijd om de wereldtitel in de Formule 1 weer helemaal teruggebracht. Hamilton won, na een start vanaf de tiende plek, de Grand Prix van Brazilië. Max Verstappen eindigde in Sao Paulo op de tweede plaats.

Verstappen behoudt weliswaar de leiding in de WK-stand, maar zijn voorsprong is geslonken van 21 naar 14 punten.

Hamilton: 'Wat een race!'

Hamilton kan zijn geluk uiteraard niet op na zijn zege in Brazilië. "Wat een race", sprak hij vol ongeloof. "Ik was aan het vechten, zo hard ik kon. Dit is het zwaarste weekend wat ik gehad heb."

"Voor dit weekeinde had ik nooit gedacht dat we het gat zouden kunnen dichten. Je moet gewoon blijven vechten en nooit stoppen. Zo heb ik dit weekend aangevlogen."

Verstappen: 'Een mooi gevecht'

Na afloop van de race reageert Verstappen bij oud-coureur Felipe Massa. "Het was een mooi gevecht en op het einde misten we een beetje de snelheid. We hebben alles gegeven, het was heel leuk."

"We hebben nog een goede voorsprong. Vandaag was het de schade beperkt houden. Het was lastig vandaag, maar de komende races zullen we er weer staan."

GP Brazilië, Verstappen ziet voorsprong slinken tot 14 punten

  • NOS
    WK-stand Formule 1 coureurs per 14-11
  • NOS
    WK-stand teams Formule 1 per 14-11
  • NOS
    Ontwikkeling WK-stand per 14-11

GP Brazilië, 71/71 - Hamilton wint, Verstappen tweede

De Brit wint overtuigend, Verstappen eindigt als tweede. "We hebben alles geprobeerd. We waren helaas niet snel genoeg", reageert Verstappen op de boordradio.

Sergio Pérez haalt in de laatste ronde nog een WK-punt weg bij Hamilton door de snelste raceronde neer te zetten.

GP Brazilië, 69/71 - Hamilton heer en meester

De Brit is ver weggereden van Verstappen en gaat de GP van Brazilië op overtuigende wijze winnen. Verstappen doet het rustig aan op P2 en Bottas rijdt rond op P3. Pérez gaat misschien nog naar binnen komen voor snellere banden om zo het WK-punt voor snelste raceronde bij Hamilton weg te halen.

GP Brazilië, 62/71 - Wolff wil Verstappen nogmaals pakken

GP Brazilië, 61/71 - Hamilton rijdt weg

De Brit is meteen weg bij Verstappen. Hij pakt al snel een voorsprong van twee seconden.

GP Brazilië, 59/71 - Hamilton pakt Verstappen

In ronde 59 is het Hamilton dan toch gelukt. Met DRS is de Brit de Nederlander voorbij.

GP Brazilië, 50/71 - Stand van zaken

Stand top-6

# Coureur
1. Max Verstappen (Red Bull)
2. Lewis Hamilton (Mercedes)
3. Valtteri Bottas (Mercedes)
4. Sergio Pérez (Red Bull)
5. Charles Leclerc (Ferrari)
6. Carlos Sainz (Ferrari)

GP Brazilië, 48/71 - Beiden van de baan! 

Hamilton plaatst zijn aanval en de twee kemphanen schieten even buiten de baan. Verstappen houdt de leiding.

GP Brazilië, 47/71 - Hamilton opent de aanval

Hamilton zit binnen schootsafstand en heeft zijn eerste poging tot inhalen al gedaan. De zit binnen een seconde en kan de DRS gebruiken op de Nederlander.

GP Brazilië, 44/71 - Hamilton naar binnen

De Brit komt ook naar binnen voor nieuwe harde banden en dit keer is het Verstappen die weet te profiteren. De Nederlander gaat weer aan de leiding en heeft bijna drie seconden voorsprong. Hamilton wilde eigenlijk gele banden, maar zijn team besliste anders.

GP Brazilië, 41/71 - Verstappen naar binnen

De Nederlander komt naar binnen voor een nieuwe set harde banden. Hamilton aan de leiding.

GP Brazilië, 36/71 - Verstappen maakt ruimte

De Nederlanders zet aan en houdt Hamilton alweer enige tijd op meer dan een seconde afstand. Dus buiten DRS-afstand. verschil nu 1,3 seconden.

GP Brazilië, 32/71 - Hamilton binnen DRS

Het wordt met de minuut spannender op Interlagos. Na het verdwijnen van de virtuele safetycar komt Hamilton dichterbij en komt hij binnen DRS-afstand. Hij kan nog geen aanval plaatsen op Verstappen, maar de Nederlander mag zich geen enkele fout permitteren.

GP Brazilië, 31/71 - Virtuele safetycar

Lance Stroll verliest wat onderdelen waardoor er weer een virtuele safetycar ontstaat. Bottas komt naar binnen en profiteert optimaal. Hij komt voor Pérez weer de baan op.

GP Brazilië, 27/71 - Hamilton probeert undercut

De Brit komt naar binnen voor nieuwe, harde, banden. Daarmee probeert hij Verstappen te verschalken door de komende ronden snelle tijden neer te zetten op zijn nieuwe banden. Een ronde later komt ook Verstappen binnen.

De Nederlander komt voor Hamilton terug op de baan, maar hij is wel een stuk van zijn voorsprong kwijt. 1,8 seconden nu.

GP Brazilië, 20/71 - Hamilton in aantocht

Hamilton heeft nu vrije ruimte en gaat op jacht naar Verstappen. Het verschil is op dit moment 3.8 seconden in het voordeel van de Nederlander.

GP Brazilië, 19/71 - Hamilton nu wel weg

Een ronde later is het toch gedaan voor Pérez. Dit keer kan hij zijn plek niet terugpakken.

GP Brazilië, 18/71 - Hamilton en Pérez vechten

Hamilton heeft een ronde later na een fraaie inhaalactie Pérez te pakken, maar een bocht later pakt de Mexicaan zijn plek terug.

GP Brazilië, 16/71 - Pérez wil hulp van Verstappen

Lewis Hamilton zet de druk er vol op aan de achterkant bij Sergio Pérez. De Mexicaan vraagt over de boordradio of ploeggenoot Verstappen zich terug wil laten vallen zodat hij gebruik kan maken van DRS. Bij de Nederlander, die daarvoor bijna een seconde van zijn voorsprong op Pérez moet inleveren, blijft het stil op de boordradio.

GP Brazilië - Stand van zaken

Stand top-6

# Coureur
1. Max Verstappen (Red Bull)
2. Sergio Pérez (Red Bull)
3. Lewis Hamilton (Mercedes)
4. Valtteri Bottas (Mercedes)
5. Charles Leclerc (Ferrari)
6. Carlos Sainz (Ferrari)

GP Brazilië, 10/71 - We rijden weer

De safetycar is naar binnen en de race is weer onderweg. Verstappen rijdt meteen weg bij Pérez, die vervolgens Hamilton goed van zich af houdt. Daar achter zet Charles Leclerc de druk er vol op bij Bottas.

GP Brazilië - Strijdbare Hamilton

"Laat Valtteri mij volgen, we moeten die gasten pakken", zegt de Brit over de boordradio. De jacht op de Red Bulls is geopend.

GP Brazilië, 6/71 - Safetycar op de baan

De voorvleugel van Yuki Tsunoda ligt naast de baan, maar op de baan ligt flink wat puin. De safetycar komt op de baan.

GP Brazilië, 5/71 - Hamilton rukt op

Na een sterke start van de Brit is Hamilton inmiddels al opgerukt van P10 naar P3. Hij heeft vijf seconden achterstand op Verstappen.

GP Brazilië, 1/71 - Verstappen naar P1

Een sterke start voor Verstappen. Bij de eerste bocht heeft hij Valtteri Bottas al te pakken. Sergio Pérez gaat de Fin daarna ook voorbij. "Yeah let's go", roept Verstappen na zijn inhaalactie over de boordradio.

Hamilton ligt al snel zesde.

Dekker blikt vooruit: 'Houdt Hamilton alles heel?'

Formule 1-verslaggever Louis Dekker denkt dat de race in Brazilië vanaf minuut één flink veel strijd zal opleveren.

"De eerste rij is natuurlijk, een week na die racestart in Mexico waar Verstappen Bottas en Hamilton het nakijken gaf, boeiend. Bottas zal erop gebrand zijn de deur nu dicht te houden en de eerste slinger op het circuit (vernoemd naar Ayrton Senna) is behoorlijk krap."

"In de pakweg eerste twintig seconden van de race kan veel gebeuren, zeker ook op het eerste rechte stuk op weg naar die snelle doordraaier naar links. Hamvragen te over. Komt Bottas goed weg? Hoeveel risico neemt Verstappen, die weet dat zijn rivaal op P10 start."

"En dat is natuurlijk ook een spannend ingrediënt: houdt Hamilton in de hectiek en het tumult van de beginfase alles heel en boekt hij terreinwinst? Feit is wel: van 20 naar 5 is eenvoudiger dan 10 naar 1. Zelf zei hij deze week dat hij nu elke grand prix moet winnen. En om te winnen moet hij beide Bulls verschalken."

Vooruitblik: Getergd Mercedes voelt zich gepiepeld en wil keihard terugslaan

Toto Wolff

Na de Grote Prijs van Brazilië van dit weekeinde staan er nog drie races op het programma dit seizoen en de strijd om de wereldtitel nadert het kookpunt. Vooral de afgelopen dagen werd er flink gestreden tussen Red Bull en Mercedes, maar dan vooral buiten de baan.

Na de sprintrace van zaterdag liet Mercedes-teambaas Toto Wolff weten niet gediend te zijn van de acties van Red Bull. "Er is iets geknakt. Het herenakkoord bestaat niet meer", aldus de Duitser. "In de komende races gaan we naar elk onderdeeltje of stukje tape dat van een concurrerende auto valt kijken. Het wordt spijkerhard."

Terugblik: Na tumult rondom vleugel Hamilton wint Bottas sprintrace, Verstappen tweede

Lewis Hamilton

Valtteri Bottas heeft de sprintrace van de Grote Prijs van Brazilië op zijn naam geschreven en start daardoor zondag bij de hoofdrace op Interlagos van poleposition. Max Verstappen startte als eerste, maar eindigde als tweede achter Bottas. De Fin van Mercedes mag door de zege drie WK-punten bijschrijven, Verstappen twee. Ferrari-coureur Carlos Sainz eindigde als derde en verdiende een punt.

Omdat Verstappens concurrent voor de wereldtitel, Lewis Hamilton, als vijfde eindigde en zo geen punten pakte, vergrootte Verstappen zijn voorsprong in de strijd om de wereldtitel tot 21 punten.

Raikkonen vanuit pits

De Fin van Alfa Romeo, die zich als 18de kwalificeerde voor de hoofdrace van vandaag, heeft wat wijzigingen door moeten voeren aan zijn achtervleugel en zijn ophanging en krijgt daar een straf voor. Hij moet starten vanuit de pitstraat.

Startopstelling GP Brazilië

De strijd om de WK-titel

  • NOS
    WK-stand coureurs
  • NOS
    WK-stand teams

De vleugel van Hamilton, het verhaal van het weekeinde

Lewis Hamilton

Dit GP-weekeinde was een van de drie dit seizoen waar een sprintrace op het programma stond, maar dat was niet het belangrijkste gespreksonderwerp de afgelopen dagen. Na de vrije training van vrijdag was enkele uren later de kwalificatie voor die sprintrace. Wat niemand op dat moment nog wist, was dat deze kwalificatie een tumultueuze paar dagen in zou leiden.

Lewis Hamilton was veruit de snelste en leek zich op te gaan maken voor een start vanaf P1 tijdens de sprintrace, maar toen de vlag gevallen was bij de kwalificatie, begon het gevecht pas echt. Verstappen ging eventjes op onderzoek bij de bolide van Hamilton en voelde even aan zijn achtervleugel.

Daarna was het spel op de wagen. De FIA ging de vleugel van Hamilton onderzoeken en kwam tot de conclusie dat bij gebruik van de DRS (Drag Reduction Systeem) de vleugel niet aan de maximale openingslengte van 85 millimeter voldeed.

Het leverde Hamilton een diskwalificatie op waardoor hij achteraan moest starten bij de sprintrace. Verstappen ontving een boete van 50.000 euro voor het aanraken van Hamiltons auto.

Bem-vindo!

Over iets meer dan een uur gaat de 19de race van het Formule 1-seizoen van start op het circuit van Interlagos in São Paulo. Valtteri Bottas start vanaf poleposition, Max Verstappen als tweede. Lewis Hamilton moet mede vanwege een gridstraf als tiende van start.