liveblog
NOS VoetbalAangepast

De Vrij ontbreekt bij herkansing tegen Noren na 'kinderachtige' remise in Montenegro

Het Nederlands elftal kon zich vanavond al plaatsen voor het WK in Qatar, omdat Noorwegen punten liet liggen tegen Letland (0-0). In en tegen Montenegro gaf Oranje echter een 2-0 voorsprong uit handen in de laatste tien minuten.

Belangrijkste duels overige groepen:

liveblog gesloten

Kop op, tot dinsdag!

Dinsdag zitten die toeschouwers er dus niet als Oranje de allesbeslissende wedstrijd tegen Noorwegen speelt. Een zege en een gelijkspel voldoet voor plaatsing voor het WK, dus er is nog altijd geen reden om te wanhopen. Maar als Oranje onverhoopt zou verliezen, dan is de kans groot dat de WK-droom helemaal voorbij is.

Uiteraard kun je de wedstrijd dinsdag om 20.45 uur in De Kuip weer live zien op NPO 3 en NOS.nl. Ook op Radio 1 is de wedstrijd te volgen bij Langs de Lijn En Omstreken. En uiteraard zijn we er weer bij met een liveblog.

Bedankt voor het volgen, welterusten en graag tot dinsdag!

Oranjesupporters in Podgorica bij Montenegro-Nederland.

En dan nog dit: FC Eindhoven haalt uit in laatste duel met publiek

Cas Faber is voorlopig de laatste speler in het betaalde voetbal die zijn treffer heeft kunnen vieren met het thuispubliek. Na het duel FC Eindhoven - FC Dordrecht, dat zaterdagmiddag in 5-1 eindigde voor de thuisploeg, blijven de stadions tot 5 december leeg.

Omwille van de nieuwe regels, die voorschrijven dat er na zaterdag 18.00 uur geen publiek meer aanwezig mag zijn bij sportwedstijden, werd het duel (het enige op zaterdag in de eerste divisie) vervroegd van 16.30 naar 16.00 uur.

Jort van de Sande scoorde tweemaal, maar opvallender was de inbreng van Joey Sleegers; hij maakte de 1-0 en was bij de daaropvolgende drie treffers telkens de aangever. Eindhoven klimt door de zege naar de vijfde plaats in de eerste divisie, In punten staat de ploeg van coach Rob Penders gelijk met FC Emmen en De Graafschap, maar die clubs hebben een duel minder gespeeld.

MON-NED | Wijnaldum: 'Waren te gemakzuchtig'

Wijnaldum na blamage: 'Waren te gemakzuchtig, heel pijnlijk'

MON-NED | Bekijk de samenvatting van Montenegro-Nederland

Bekijk de samenvatting van Montenegro - Nederland

MON-NED | Uitgesproken Frenkie: 'Dit is zo kinderachtig!'

Frenkie de Jong na blamage in Montenegro: 'Zo kinderachtig, dit slaat nergens op'

Van Gaal: 'Lijkt me uitgesloten dat Stefan de Vrij kan spelen tegen Noorwegen'

Stefan de Vrij ligt geblesseerd achter de achterlijn bij Montenegro-Nederland.

Stefan de Vrij raakte in de slotminuten van het duel met Montenegro ook nog geblesseerd, ogenschijnlijk aan zijn hamstring. "Het lijkt me uitgesloten dat De Vrij dinsdag tegen Noorwegen kan spelen", zei bondscoach Louis van Gaal daarover.

OVERIGE GROEPEN | Wel feest in Parijs en in Brussel

SE Belgie-Estland/ Frankrijk-Kazachstan

Titelverdediger Frankrijk is er volgend jaar in ieder geval bij in Qatar. De kwalificatie werd veiliggesteld in een ware feestwedstrijd tegen Kazachstan in het Parc des Princes. Mede door een hattrick binnen 32 minuten van Kylian Mbappé wonnen de Fransen met liefst 8-0. Ook het slotakkoord kwam trouwens op naam van Mbappé, die er dus vier maakte vanavond.

En ook België mag de tickets boeken. Door de 3-1 zege op Estland in Brussel kan de ploeg van Roberto Martínez niet meer achterhaald worden. Lees de wedstrijdverslagen en bekijk de standen hieronder.

  • NOS
    De stand in groep E van de WK-kwalificatie.
  • NOS
    Stand groep D

MON-NED | Depay: 'Superdom dat we dit weggeven'

"Superdom". Zo omschreef Memphis Depay de deceptie in Podgorica. Ondanks twee doelpunten van zijn voet, verspeelde Oranje twee punten en de kans op directe kwalificatie voor het WK. "We hebben het in eigen hand gehad. We gaan toch achteruitlopen, terwijl we afgesproken hadden om druk naar voren te zetten."

Memphis Depay: 'We geven het weg, superdom'

MON-NED | Van Gaal: 'Vannacht nadenken of dit een zachte of een harde evaluatie wordt'

Of het stil was in de kleedkamer? "Nee, het is nooit stil", aldus een teleurgestelde Louis van Gaal. "Spelers roepen nu iets en daar wordt op gereageerd. Maar dat moet wel in de kleedkamer blijven. We hebben heel slecht gepresteerd tegen een tegenstander die eigenlijk niets meer deed. Heb ik daar een verklaring voor? Nee."

Van Gaal vertelde dat hij Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum wisselde om blessures te voorkomen, maar in de slotfase raakte Stefan de Vrij toch geblesseerd. De suggestie dat de coaching en de wissels ook een rol gespeeld heeft vanavond, wierp Van Gaal verre van zich. "Het is mijn schuld", schamperde de coach. "Ik heb gewisseld, dus dat is ook mijn schuld."

"We trainen ergens op, we spreken dingen af", vervolgde de coach. "Als je 2-0 voorstaat, dan hoef je niet zo nodig., Dan kun je de bal rondspelen. Maar wij verliezen de bal constant, waardoor ze die countermogelijkheden krijgen. Maar op het einde hadden de spelers niet meer de focus om zich te herinneren hoe we het hadden afgesproken. We hebben een heel grote kans laten lopen. Maar we gaan evalueren en richten ons op Noorwegen. De vraag is of dat een zachte of een harde evaluatie wordt, daar ga ik vanavond over nadenken."

Van Gaal na blamage Oranje in Montenegro: 'Dit is door mij niet te verklaren'

MON-NED | De stand in groep G

Na de 0-0 van Noorwegen tegen Letland dachten de Noren alles vergooid te hebben. Maar niets is minder waar. Een zege in een lege Kuip aanstaande dinsdag kan de Noren alsnog naar het WK brengen, maar dan moeten ze ook nog wel een doelpunt inlopen op Turkije dat Montenegro treft.

Maar de beste papieren zijn nog altijd voor Oranje, dat vanwege het superieure doelsaldo aan een gelijkspel tegen de Noren genoeg heeft voor een plek op het WK.

De stand na de voorlaatste speelronde in groep G van de WK-kwalificatie.

MON-NED | Analisten snoeihard over arrogant Oranje

"Arrogant." Zo noemde Pierre van Hooijdonk het optreden van Oranje tegen Montenegro. "Ik heb 40 hakjes gezien, dom balverlies. En dan mis ik iemand met de autoriteit om te zeggen: Memphis, nu even niet."

MON-NED | Van Dijk: 'We hebben schandalig gespeeld'

"Pfoeee, ik weet niet wat ik moet zeggen". Het stoom uit de oren van aanvoerder Virgil van Dijk net na de wedstrijd sprak echter boekdelen. "Dit is verschrikkelijk. We hebben schandalig gespeeld, vooral in de tweede helft."

"Misschien wat gemakzucht? Het resultaat van Noorwegen moet een extra boost geven. Als het lelijk moet, dan moet het lelijk. Natuurlijk ben ik boos. Je mag nooit een 2-0 voorsprong uit handen geven, maar dan moet je zakelijk zijn en niet allemaal naar voren rennen."

"We moeten vertrouwen houden en alles geven dinsdag."

Van Dijk is boos: 'Schandalig wat we in tweede helft lieten zien'

MON-NED | Afgelopen: Oranje geeft zege uit handen en moet dinsdag aan de bak

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Oranje geeft totaal onnodig de zege en daarmee de zekere kwalificatie voor het WK uit handen. En dus komt het toch aan op een beslissend duel met Noorwegen in Rotterdam aanstaande dinsdag.

Eindstand: Montenegro - Nederland 2-2

MON-NED | 90'+2 Komt dit nog goed?

Een vrije trap op een kansrijke plek met Memphis achter de bal bood nog wat hoop, maar zijn schot wordt simpel gepakt door doelman Mattija Sarkic. En Montenegro ruikt bloed en wil nu ook die overwinning.

Montenegro - Nederland 2-2

MON-NED | 90' Blessure De Vrij

Ook dat nog! Stefan de Vrij raakt geblesseerd, zo te zien aan de hamstring, en strompelt naar de kant. Met Matthijs de Ligt is er natuurlijk een goede vervanger, maar wat betekent dit voor dinsdag als Noorwegen naar de Kuip komt?

Montenegro - Nederland 2-2

MON-NED | 86' GOAL MONTENEGRO

Hoe is het mogelijk? Nog geen vijf minuten na de 2-1 geeft Oranje het helemaal weg tegen Montenegro. Risto Radunovic kan ongehinderd voorzetten en Nikola Vujnovic kopt de bal hard in het doel achter Bijlow, al leunde hij daarbij wel wat op Daley Blind.

Bij deze stand staat het WK in Qatar opeens toch op losse schroeven voor de ploeg van Van Gaal.

Montenegro - Nederland 1-2

MON-NED | 82' GOAL MONTENEGRO

Oranje moet er ook weer niet te makkelijk over gaan denken, want dat wordt keihard afgestraft door Montenegro. Invaller Ilija Vukotic maakt op aangeven van Osmajic namelijk 2-1. Vukotic glipt uit de rug van De Vrij en omspeelt doelman Bijlow.

Wordt het dan toch nog spannend in Podgorica. Onthoud, als Montenegro gelijk weet te maken, dan komt het toch aan op een do-or-die in de Kuip tegen Noorwegen.

Montenegro - Nederland 1-2

FRA-KAZ |

Titelverdediger Frankrijk is bezig aan een echte feestwedstrijd tegen Kazachstan. Nadat Adrien Rabiot zojuist 6-0 had gemaakt, mocht Antoine Griezmann er vanaf de strafschopstip ook 7-0 van maken.

Frankrijk - Kazachstan 7-0

MON-NED | Dumfries schuift naast, Lang en Gravenberch komen erin

Eindelijk was daar weer een kans voor Oranje en een grote ook. Steven Bergwijn speelt met een heerlijk passje Denzel Dumfries vrij, maar die schuift de bal vrij knullig naast. En even later zien we weer een goede voorzet van Bergwijn, die door De Vrij maar net over gekopt wordt.

Intussen zijn Noa Lang en Ryan Gravenberch ook in de ploeg gekomen. Arnaut Danjuma en Frenkie de Jong zijn naar de kant gegaan.

Montenegro - Nederland 0-2

BEL-EST | 75' Estland scoort, maar België ook

Maakt Estland het toch nog spannend in Brussel? Erik Sorga maakt in de 70ste minuut de 2-1, maar vier minuten later zorgt Thorgan Hazard alweer voor de veilige marge. Deze zege (en daarmee de kwalificatie voor het WK) laten de Belgen zich niet ontnemen.

België - Estland 3-1

MON-NED | 67' Koopmeiners voor Wijnaldum

Ook Teun Koopmeiners mag nog even meedoen in Podgorica. Hij komt erin voor Georginio Wijnaldum.

Montenegro - Nederland 0-2

Louis van Gaal bedankt Georginio Wijnaldum voor zijn bijdrage aan het duel met Montenegro.

BEL-EST | Ook België op 2-0 tegen Estland en op rand van WK

Ook België is op 2-0 gekomen tegen Estland. Bij de 1-0 was Yannick Carrasco de aangever op de treffer van Christian Benteke, nu zijn de rollen omgekeerd. De Belgen zijn bij winst zeker van het WK.

België - Estland 2-0

FRA-KAZ | 60' Na de hattrick van Mbappé, nu al tweede van Benzema

Voor rust was het Kylian Mbappé met zijn hattrick. Na rust is het Karim Benzema die in korte tijd zijn stempel drukt. Hij maakt twee goals binnen vijf minuten en helpt Frankrijk zo aan de 5-0 tegen Kazachstan.

Frankrijk - Kazachstan 5-0

MON-NED | 55' GOAL ORANJE

Memphis Depay maakt 2-0 voor Nederland! Denzel Dumfries geeft de voorzet en Depay prikt de bal bij de eerste paal knap in het doel. Het staat 2-0 in Montenegro en daarmee lijkt het WK zo goed als zeker!

Depay is met 11 doelpunten topscorer in deze WK-kwalificatiecampagne (van alle landen) en is bovendien de Nederlander met de meeste goals in WK-kwalificatiewedstrijden. Met zijn veertiende in totaal laat hij Robin van Persie en Ruud van Nistelrooij achter zich.

Montenegro - Nederland 0-2

Depay schiet zichzelf in geschiedenisbeken met tweede tegen Montenegro

MON-NED | 50' Osmajic weer in botsing met Dumfries

Terwijl de 200 Oranjefans zich laten horen in Podgorica moet Osmajic weer verzorgd worden, want die is weer eens in aanraking gekomen met Dumfries. Er was niet veel aan de hand, maar het is toch oppassen geblazen voor Dumfries. De Inter-verdediger heeft al geel.

En meteen daarna voelt Jovovic de handpalm van Daley Blind in het gezicht en stort ook meteen ter aarde. Weinig voetbal deze tweede helft, kortom.

Montenegro - Nederland 0-1

MON-NED | Bergwijn voor Malen

Met Steven Bergwijn in plaats van Donyell Malen begint Oranje aan de tweede helft in Podgorica.

Oranje leidt met 1-0 tegen Montenegro en is bij winst zeker van het WK in Qatar.

Montenegro - Nederland 0-1

TUR-GIB | Samenvatting

Rotterdammer Halil Dervisoglu maakte twee van de zes treffers van Turkije tegen Gibraltar. De Turken stijgen naar plek 2 in de groep van Oranje.

Bekijk hier de samenvatting van Turkije - Gibraltar

NOO-LET | Samenvatting en reacties

Eerder op de avond kwam Noorwegen niet verder dan 0-0 tegen Letland, waardoor Oranje het vanavond al af kan maken. De samenvatting en reacties van bondscoach Stale Solbakken en aanvoerder Martin Odegaard.

MON-NED | Rust: Nederland leidt na moeizame eerste helft

Nederland leidt met 1-0 na een moeizame eerste helft in Montenegro. De enige treffer kwam uit een makkelijk gegeven strafschop, die benut werd door Memphis Depay.

Bij deze stand is Oranje gekwalificeerd voor het WK.

Montenegro - Nederland 0-1

1-0 Nederland

MON-NED | 41' Geel Dumfries

Het wordt steeds onvriendelijker in Podgorica en vooral Denzel Dumfries en Milutin Osmajic hebben het voortdurend met elkaar aan de stok. Nu is het de Nederlander, die zijn onderarm in het gezicht van Osmajic plant. De Montenegrijn maakt wat theater en Dumfries krijgt geel.

Montenegro - Nederland 0-1

MON-NED | 38' Montenegro wil strafschop

Nu is het Montenegro dat schreeuwt om een strafschop, nadat Denzel Dumfries de bal van dichtbij tegen de hand lijkt te krijgen. Arbiter Del Cerro Grande wil er nies van weten, tot woede van de thuisploeg.

En dat bewijst Jankovic, de veroorzaker van de ongelukkige strafschop van Oranje, even later. Hij neemt de bal knap aan op het middenveld, passeert Stefan de Vrij en haalt hard uit. Maar Justin Bijlow is in de huidige vorm niet zomaar te passeren.

Montenegro - Nederland 0-1

MON-NED | 35' Knappe actie Malen, Danjuma net naast

Na 35 minuten komt Donyell Malen eindelijk los van zijn tegenstander en geeft een prima teruggetrokken voorzet op Arnaut Danjuma. Maar diens schot verdwijnt net naast de paal.

Montenegro - Nederland 0-1

FRA-KAZ | 32' Mbappé maakt zijn derde

Vrijdag maakte Harry Kane een hattrick in de eerste helft van het duel met Albanië. Dan kan Kylian Mbappé niet achterblijven: het Franse wonderkind kopt een voorzet van Kingsley Coman stijlvol tegen de touwen en maakt zo binnen 32 minuten zijn derde van de avond.

Frankrijk - Kazachstan 3-0

MON-NED | 25' GOAL ORANJE

Memphis Depay doet het met een droog schot in de linkerhoek. Het is zijn 36ste doelpunt in zijn 74ste interland.

Oranje speelt niet goed in Podgorica, maar heeft die belangrijke eerste goal binnen!

Montenegro - Nederland 0-1

MON-NED | 24' Strafschop Nederland

Nederland krijgt een strafschop na een overtreding op Davy Klaassen. Het lijkt zwaar bestraft.

Montenegro - Nederland 0-0

Arbiter Carlos del Cerro Grande wijst naar de strafschopstip.

MON-NED | 18' Grootste kans voor...Montenegro

Er is inmiddels al ruim een kwartier gespeeld in Podgorica en Nederland heeft het akelig lastig tegen de Montenegrijnen, die met vijf en soms zelfs zes man verdedigen. Oud-Vitessespeler Uros Djurdjevic is de eenzame spits, maar wanneer het kan krijgt hij steun van twee of drie middenvelders.

En dat levert behoorlijk wat dreiging op en zelfs een enorme kans. Na een misverstand in de Nederlandse defensie pikt Vladimir Jovovic de bal op, omspeelt doelman Justin Bijlow, maar schiet de bal vanuit een moeilijke hoek in het zijnet. Daar komt Oranje goed weg!

Montenegro - Nederland 0-0

BEL-EST | België ook hard op weg naar Qatar: 1-0

Christian Benteke werd vaak verguisd bij België en in de Premier League, maar de laatste weken is de spits prima in vorm. Ook tegen Estland is hij na elf minuten al belangrijk. Hij maakt 1-0, een zege voor België volstaat voor het WK.

België - Estland 1-0

FRA-KAZ | Frankrijk al op 2-0 tegen Kazachstan

Frankrijk lijkt de tickets voor Qatar wel te kunnen boeken. Een zege op Kazachstan vanavond volstaat en die zege lijkt al bijna onvermijdelijk na twee voege treffers van Kylian Mbappé.

Voor de wedstrijd in Parc des Princes werd trouwens aandacht besteed aan de aanslagen in Parijs op 13 november 2015.

Frankrijk - Kazachstan 2-0

MON-NED | 5' Aftasten in openingsfase

Het is even aftasten in de eerste vijf minuten in Podgorica, waar Arnaut Danjuma zich al wel twee keer heeft laten zien. De linksbuiten ontsnapte zojuist zelfs aan de buitenspelval, maar kon zijn tegenstander niet afschudden. En vervolgens kreeg Danjuma de vrije trap tegen na een duel in de zestienmeter.

Montenegro - Nederland 0-0

Arnaut Danjuma is gretig in de openingsfase van het WK-kwalificatieduel met Montenegro.

MON-NED | Montenegro trapt af

Montenegro heeft afgetrapt tegen Nederland in Podgorica.

Wint Nederland deze wedstrijd, dan is plaatsing voor het WK zeker.

Montenegro - Nederland 0-0

MON-NED | Spaanse arbiter

De wedstrijd staat onder leiding van de Spanjaard Carlos del Cerro Grande. Hij heeft de toss verricht met twee van de beste verdedigers ter wereld: Virgil van Dijk en Stevan Savic.

MON-NED | Spelers op het veld

De spelers betreden het veld in het dunbevolkte stadion in Podgorica, de Montenegrijnen in rood en geel, de Nederlanders in het zwart met oranje. We gaan luisteren naar de volksliederen.

De spelers van Nederland en Montenegro staan klaar voor het WK-kwalificatieduel in Podgorica.

MON-NED | Jeroen Stekelenburg blikt vooruit

High fives in Podgorica na eindsignaal in Oslo: 'Alles klaar voor feestwedstrijd'

MON-NED | Van Gaal juichte als eerste: 'En de rest juichte mee'

Louis van Gaal was de eerste die juichte na het eindsignaal in Oslo bij Noorwegen-Letland, zo bekende hij voor de wedstrijd tegen Montenegro. "Ik denk dat Montenegro best verdedigend kan spelen, misschien wel met vijf verdedigers. Maar in principe moeten we dit winnen."

Van Gaal juichte in kleedkamer na resultaat Noren: 'In principe mag het niet meer mis'

MON-NED | Prognoses analisten

"Natuurlijk is het resultaat van Noorwegen een voordeel", vindt Pierre van Hooijdonk voorafgaand aan het duel van Oranje met Montenegro. "Je weet dat je een vangnet hebt. Toch denk ik dat het best een lastig potje wordt: ik denk 2-0 voor Nederland."

Rafael van der Vaart denkt aan een iets ruimere zege: "Ik zeg 3-0 en vanavond aan de champagne."

MON-NED | Even terugkijken: Nederland-Montenegro 4-0

Bekijk de samenvatting van Nederland - Montenegro

MON-NED | Opstelling Montenegro

In de opstelling van Montenegro dus geen Stevan Jovetic of Adam Marusic (beiden afwezig door corona), maar wel oude bekende Uros Djurdjevic. De aanvaller van Sporting Gijon speelde in 2014 en 2015 anderhalf seizoen voor Vitesse. Zijn belangrijkste wapenfeit was de 1-0 tegen Ajax.

De opstelling van Montenegro voor het WK-kwalificatieduel met Nederland.

Vanaf 20.24 uur, NPO 1: voorbeschouwing Montenegro-Nederland

Het Nederlands elftal kan zich dus vanavond al plaatsen voor het WK in Qatar. Plaatsing is een feit als Oranje wint in Montenegro, want Noorwegen heeft punten laten liggen tegen Letland (0-0).

Schakel om 20.24 in op NPO 1 of de livestream op NOS.nl voor de voorbeschouwing en het liveverslag van Montenegro-Nederland. Ook op NPO Radio 1 Langs de Lijn kun je uiteraard de wedstrijd volgen.

NOO-LET | Afgelopen: Noorwegen niet langs Letland (0-0)

Het is echt waar! Noorwegen komt niet verder dan 0-0 tegen Letland en dus kan Oranje vanavond in Podgorica de WK-kwalificatie veiligstellen. Als het wint van Oranje zijn de tickets voor Qatar binnen en doet het duel van dinsdag in een lege Kuip tegen de Noren er niet meer toe.

Althans, voor Oranje. Want Noorwegen zal dinsdag een beter resultaat moeten halen dan de Turken bij Montenegro om nog tweede te worden. Turkije, dat met 6-0 wint van Gibraltar, is de Noren namelijk op doelsaldo voorbij.

Eindstand: Noorwegen - Letland 0-0

NOO-LET | 90'+6 Stunt Letten vlakbij

Het lijkt echt te gebeuren in Oslo, waar Letland Noorwegen op 0-0 houdt. Sorloth dacht net de held van de avond te worden, maar zijn kopbal ging over.

Noorwegen - Letland 0-0

Martin Ødegaard is de wanhoop nabij in de slotfase van het duel met Letland.

NOO-LET | 90'+3 Acht minuten blessuretijd

Er komen minimaal acht minuten bij in Oslo en dat heeft natuurlijk te maken met de hoofdblessure van de Letse keeper Ozols. De Noren moeten scoren, maar de kans was net voor Letland. Uit een corner kopt invaller Vladimirs Kamess op het doel, maar doelman Nyland brengt redding.

Dat was misschien wel de laatste kans voor de bezoekers, want inmiddels hebben we ook al heel wat hachelijke momenten voor het Letse doel gezien. Zo was Odegaard heel dichtbij na een knappe actie. Maar nog altijd geen goal.

Noorwegen - Letland 0-0

TUR-GIB | 85' Turken inmiddels op 6-0 tegen Gibraltar

De Turken staan inmiddels op 6-0 tegen Gibraltar dankzij Serdar Dursun en Mert Müldür. Als het 0-0 blijft in Oslo, dan stijgen de Turken naar de tweede plaats en dus hebben ze weer volop zicht op de play-offs.

Voor de Noren zijn de komende minuten van levensbelang.

Noorwegen - Letland 0-0

NOO-LET | 83' Solbakken brengt Solbakken

Ola Solbakken is de joker van coach Stale Solbakken voor de slotfase. En waarom ook niet, want Solbakken is in bloedvorm bij zijn club FK Bodø/Glimt. Zo maakte hij drie doelpunten in twee duels met AS Roma (6-1 thuiszege en 2-2 uit) en werd door Jose Mourinho de beste speler op het veld genoemd.

Ola Solbakken is overigens geen familie van coach Stale Solbakken.

Noorwegen - Letland 0-0

NOO-LET | 80' Goal Noorwegen afgekeurd

Mohamed Elyounoussi is in extase, net als de rest van het volgepakte Ullevaal stadion in Oslo. De Aanvaller prikt de bal namelijk in het Letse doel, na doorkoppen van Alexander Sørloth.

Maar....uit de beelden blijkt de aanvaller buitenspel te hebben gestaan. En met hulp van de VAR is de Belgische scheidrechter LAwrence Visser die naam ook toegedaan. Het blijft dus 0-0.

Noorwegen - Letland 0-0

NOO-LET | 75' Tijd dringt voor Noren in Oslo

In Oslo begint de tijd inmiddels flink te dringen. Net had Mohamed Elyounoussi de 1-0 op de schoen, maar zijn wippertje werd nog voor de lijn weggewerkt. De aanvaller raakte bij zijn poging met de knie het hoofd van doelman Ozols, die dat moest bekopen met een flinke hoofwond. Na een uitgebreide behandeling gaat de Letse keeper toch door.

Noorwegen - Letland 0-0

Feyenoorder Marcus Pedersen stoomt op over de rechterflank van de Noren

TUR-GIB | 65' Demiral zet Turken op 4-0

In Istanbul staat het inmiddels 4-0. Merih Demiral, tegenwoordig spelend voor Atalanta Bergamo, maakt het vierde doelpunt tegen Gibraltar.

Turkije - Gibraltar 4-0

Opstelling Oranje

De opstelling van Oranje is binnen! Zoals verwacht is Donyell Malen de rechtsbuiten tegen Montenegro. Arnaut Danjuma is de linkeraanvaller. Voor de aanvaller van Villarreal is het zijn debuut in de basis.

Marten de Roon is trouwens opnieuw kind van de rekening: hij moet de wedstrijd volgen vanaf de tribune.

De opstelling van Oranje voor het WK-kwalificatieduel met Montenegro.

World Kindness Day: zeg eens iets liefs tegen je rivalen

NOO-LET | 60' Noren krijgen kansen

Stale Solbakken, ooit zelf de maker van de 1-1 tegen Letland en nu bondscoach van de Noren, heeft een wissel toegepast in de rust. Morten Thorsby, die ook al geel had, is in de kleedkamer achtergebleven ten faveure van de sterke spits Joshua King van Watford.

Of hij het verschil maakt is lastig te zeggen, maar feit is wel dat de Noren net twee opgelegde kansen kregen. De eerste werd door opnieuw Thorstvedt recht op doelman Roberts Ozols afgeschoten. En daarna was Alexander Sørloth heel dicht bij de 1-0 met een kopbal.

Maar die goal viel niet en dus staat het nog steeds 0-0 in Oslo.

Noorwegen - Letland 0-0

NOO-LET | Noorse bondscoach moet iets bedenken

Het is rust in Oslo, waar Noorwegen nog altijd op 0-0 staat tegen Letland. Bij die stand kan Oranje zich vanavond al plaatsen voor het WK, maar de kansen zullen zeker nog komen. De beste kans in de eerste helft was een kopbal van Kristian Thorstved tegen de paal.

Noorwegen - Letland 0-0

TUR-GIB | 41' Rotterdammer Dervisoglu zet Turken op 2-0 en 3-0

In Istanbul heeft Rotterdammer Halil Dervisoglu de Turken op 2-0 en 3-0 gebracht tegen Gibraltar. De voormalig aanvaller van Sparta belandde via Brentford en FC Twente bij Galatasaray, waar hij het Turks elftal haalde. Dit is zijn derde en vierde treffer in acht interlands.

Gibraltar speelt inmiddels alweer een tijdje met tien man trouwens. Jayce Olivero kreeg al na 22 minuten de rode kaart.

Turkije - Gibraltar 3-0

Halil Dervisoglu, tweemaal trefzeker voor Turkije

Groep D | Tien Finnen grijpen laatste strohalm met stuntzege in Bosnië

Finland viert de zege op Bosnië en Herzegovina

In een direct duel om de tweede plaats in WK-kwalificatiegroep D heeft Finland Bosnië en Herzegovina verslagen. Hoewel de ploeg van bondscoach Markku Kanerva in Zenica lang met tien man moest spelen, zegevierde Finland met 3-1. De Bosniërs zijn nu uitgeschakeld.

Om 20.45 uur neemt Frankrijk, koploper in groep D het in Parijs op tegen Kazachstan. Een zege van de Fransen volstaat voor kwalificatie. Dinsdag kunnen de Finnen hun plek in de play-offs afdwingen met een goed resultaat tegen Frankrijk.

Stand groep D

NOO-LET | 30' Noren hebben het niet makkelijk

De Noren hebben het niet makkelijk om een gaatje te vinden in de hechte defensie van Letland. Noorwegen heeft wel het meeste balbezit, maar echt grote kansen hebben we nog amper gezien. De beste kans was voor Racing Genk-speler Kristian Thorstvedt, maar hij schoot de bal rakelings naast de paal.

De Letten graven zich overigens niet in. De ploeg komt er wel degelijk af en toe gevaarlijk uit en dan is Uldrikis het eindstation. De Cambuur-spits kopte al een keer (zonder gevaar) en zojuist nam hij het Noorse doel onder vuur met een volley, maar de bal stuiterde van zijn scheenbeen in de handen van doelman Nyland.

Noorwegen - Letland 0-0

TUR-GIB | 15' Turken op 1-0 tegen Gibraltar

In het stadion van Basaksehir in Istanbul is het duel van Turkije met Gibraltar bezig. De Turken kwamen via Kerem Aktürkoglu na 11 minuten op voorsprong.

Ook voor Turkije staat er nog wel wat op het spel. Mocht Oranje vanavond tegen een zeperd aanlopen in Montenegro en ook de uitslag in Oslo valt mee, dan kunnen de Turken zelfs nog groepswinnaar worden.

Turkije - Gibraltar 1-0

Kerem Aktürkoglu (Galatasaray) was ook al trefzeker voor de Turken tegen Noorwegen (1-1).

NOO-LET | 15' Noren nog op 0-0 tegen Letten

De spelers van Oranje zijn ongetwijfeld bezig met hun voorbereiding, maar wellicht wordt er met een schuin oog gekeken naar Oslo. Daar is Noorwegen inmiddels begonnen aan het WK-kwalificatieduel met Letland.

Zoals bekend doet de geblesseerde Erling Haaland niet mee, maar met Martin Ødegaard (oud-Heerenveen en Vitesse), Morten Thorsby (oud-Heerenveen), Alexander Sørloth (oud-FC Groningen) en Feyenoord-verdediger Marcus Pedersen staan er genoeg bekenden in het veld. Bij de Letten zien we Cambuur-spits Roberts Uldrikis.

De stand na 15 minuten is nog 0-0.

Noorwegen - Letland 0-0

Maar wie kiest Louis van Gaal? Impressie van de laatste training

Veld niet gesproeid: oude tijden herleven voor bondscoach Van Gaal in Montenegro

MON-NED | Kenners kiezen voor Klaassen

Wie vanavond hoogstwaarschijnlijk wel zijn opwachting maakt in Podgorica is Davy Klaassen. Hij mag een van de grote winnaars van de bondscoachwisseling worden genoemd. De middenvelder van Ajax speelde onder Frank de Boer geen minuut op het EK, maar kreeg onder Louis van Gaal een vaste plek op het driemansmiddenveld.

Het oog van de kenner, vindt oud-international Arnold Mühren. "Klaassen zou bij mij altijd spelen. In mijn ogen wordt hij ondergewaardeerd. Alleen kenners herkennen zijn kwaliteiten echt."

Een andere oud-international en oud-Ajacied, Dick Schoenaker, is het roerend met Mühren eens. "Ik snap helemaal dat Van Gaal gecharmeerd van hem is. Hij past heel goed bij het systeem onder Van Gaal."

Lees wat Schoenaker en Mühren te zeggen hebben over Klaassen. En bekijk hieronder hoe de middenvelder daarop reageert.

Klaassen genoot van trainer Mühren: 'Pa kwam kijken als hij meedeed met positiespel'

MON-NED | Nieuwe tegenvaller voor Montenegro: ook geen Marusic door corona

Adam Marusic in duel met Tyrell Malacia

Na de positieve coronatest van Montenegro-ster Stevan Jovetic, heeft de tegenstander van Oranje opnieuw een tegenslag te verduren gekregen. Ook Lazio-verdediger Adam Marusic is positief getest.

Jovetic zou al een paar dagen niet meetrainen met de selectie, maar toch werden alle spelers vrijdag opnieuw getest. De 29-jarige verdediger Marusic bleek corona te hebben, de rest testte negatief.

Meer afwezigen
Miodrag Radulovic, de bondscoach van Montenegro, kan ook niet beschikken over de geblesseerden Stefan Mugosa en Nikola Vukcevic. Aleksandar Scekic testte vorige week al positief op corona bij zijn club Partizan Begrado.

Mugosa en Scekic waren basisspelers van Montenegro tijdens het duel met Oranje in Eindhoven (4-0).

MON-NED | 200 Oranjesupporters mee naar 'hoogrisicogebied' Montenegro

Het Nederlands elftal traint in het Pod Goricomstadion in Podgorica.

Zo'n 200 supporters van het Nederlands elftal zijn naar Montenegro afgereisd voor de WK-kwalificatiewedstrijd van vanavond. Het stadion in Podgorica blijft mede door de coronamaatregelen grotendeels leeg. De wedstrijd begint om 20.45 uur.

Montenegro heeft in het reisadvies van Buitenlandse Zaken de kleurcode oranje. Dat betekent dat het een hoogrisicogebied is. Wie terug naar Nederland reist moet zich vooraf laten testen. Mensen die niet gevaccineerd zijn, moeten bovendien na thuiskomst verplicht in thuisquarantaine.

Het stadion heeft een capaciteit van 15.000 plaatsen, maar een derde moet leeg blijven vanwege de coronaregels. Daarnaast mocht Montenegro voor twee tribunes geen kaarten verkopen als straf voor spreekkoren bij een eerdere wedstrijd. Het elftal van het gastland wordt daardoor slechts door 2000 supporters gesteund.

De Kuip blijft dinsdag tijdens de wedstrijd tegen Noorwegen helemaal leeg. De KNVB had 44.000 kaarten verkocht; de kopers krijgen hun geld terug.

MON-NED | Programma en stand

Het programma en de stand in groep G van zaterdag 13 november 2021.

Welkom!

Het Nederlands elftal kan zich vanavond al plaatsen voor het WK in Qatar. Plaatsing is een feit als Oranje wint in Montenegro en Noorwegen punten laat liggen tegen Letland.

De Noren spelen - net als de Turken - al om 18.00 uur, dus bondscoach Louis van Gaal weet om 20.45 uur precies wat zijn ploeg te doen staat. Welkom bij het liveblog!

Bondscoach Louis van Gaal