liveblog
NOS NieuwsAangepast

ME treedt op tegen relschoppers Leeuwarden • Kroegen alleen in Breda langer open

  • Welkom in het coronablog van zaterdag 13 november.
  • De horeca moest om 20.00 uur dicht, maar in Breda bleven de kroegen open
  • RIVM meldt 13.902 nieuwe positieve tests, vertekend cijfer
  • Er liggen 1790 covid-patiënten in het ziekenhuis, van wie 365 op de IC
  • Efteling verplicht coronapas voor bezoekers.
liveblog gesloten

Detailhandel tegen QR-code op het werk

Voorzitter Krein Brons van detailhandelsorganisatie Inretail waarschuwt tegen de invoering van QR-code op het werk. Ook is hij tegen het gebruik van een QR-code voor klanten.

In Nieuwsuur zei hij: "Als we dit gaan doen dan ontstaat er een enorme polarisatie." Ook zei hij dat ondernemers ongevaccineerde werknemers niet zonder doorbetaling van loon naar huis kunnen sturen. Dat mag wettelijk niet. "En als je ze wel gaat doorbetalen dan willen anderen ook wel een dag vrij".

Hij voorziet dat het scannen van een coronapas voor werknemers en het gebruik van een QR-code voor klanten tot grote problemen leidt. "Dat worden gewoon complete gevechten. Dat wordt onderschat. Daar weet men in Den Haag absoluut niet wat er op de werkvloer gebeurt."

ME treedt op tegen rellende jongeren in Leeuwarden

In Leeuwarden is de Mobiele Eenheid in actie gekomen toen een groep jongeren zwaar vuurwerk afstak en vuurwerk naar agenten gooide. Verschillende mensen zijn aangehouden.

De agenten op het Wilhelminaplein trokken zich terug toen ze werden belaagd, waarna de ME ingreep.

Honderden jongeren verzamelden zich op het plein na het sluiten van de horeca en richtten een feest aan. Op de trappen van het gerechtsgebouw werd gedronken en gezongen. Woordvoerder Eijer van de plaatselijk horeca toonde zich in eerste instantie enthousiast. "Zo willen wij het elke avond wel hebben", zei hij, kort voor de stemming omsloeg en grimmig werd.

Grimmige sfeer door relschoppers na nieuwe sluitingstijd in Leeuwarden

Horeca Breda houdt zich niet aan nieuwe sluitingstijd

Breda is de enige Nederlandse stad waar veel cafés zich niet aan de nieuwe sluitingstijd houden. Zo ziet het er vanavond uit in de stad:

Cafés in Breda houden zich niet aan verplichte sluitingstijd

Straatprotest tegen horecasluiting in Leeuwarden en Zwolle

In Leeuwarden heeft uitgaanspubliek zich op het Wilhelminaplein in het centrum verzameld om de onvrede te uiten over de sluiting van de horeca. Er werd gezongen en gedronken op de trappen van het gerechtshof, meldt Omrop Fryslân. Ook is er vuurwerk afgestoken.

In Zwolle zijn horeca-ondernemers en -personeel na sluitingstijd de straat opgegaan om te protesteren.

In beide steden hadden ondernemers aangekondigd dat ze zich niet aan de nieuwe sluitingstijd van 20.00 uur zouden houden. Ze zagen daarvan af nadat de burgemeesters begrip hadden getoond, maar ook hadden gezegd dat er wel zou worden gehandhaafd.

Vuurwerk voor het gerechtsgebouw in Leeuwarden

Horeca bijna overal om 20.00 uur dicht, alleen in Breda niet

In bijna heel Nederland heeft de horeca zich aan de verplichte sluiting om 20.00 uur gehouden. Alleen in Breda bleven kroegen en restaurants massaal open.

Om 21.30 uur was het nog steeds erg druk in het centrum van Breda, terrassen waren vol en de biertaps stonden wagenwijd open.

Burgemeester Depla zegt dat hij de horeca de ruimte heeft gegeven een statement te maken. Als cafés en restaurants na 21.30 uur nog open blijven, krijgen ze de waarschuwing dat ze in overtreding zijn. Bij herhaling wacht dan een boete.

Elders in het land bleven enkele gelegenheden in Alkmaar en Maastricht wat langer open. De kroegbaas die in Maastricht openbleef, sloot zijn zaak toen de handhaving ingreep. Hij kwam ervan af met een waarschuwing.

In Zwolle en Leeuwarden hadden horecaondernemers gezegd dat ze open zouden blijven, maar ze zagen daarvan af na een gesprek met de burgemeester van die steden. Die toonden begrip voor de ondernemers, maar zeiden ook dat ze geen andere keus hadden dan te gaan handhaven.

In Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven waren geen acties aangekondigd en hield de horeca zich voor zover bekend ook aan de nieuwe sluitingstijd. Hetzelfde gold voor kleinere steden als Roermond, waar het centrum na 20.00 uur een uitgestorven indruk maakte.

Horeca blijft massaal open in Breda

Horeca-ondernemers in Breda blijven zoals aangekondigd massaal open. Het uitgaansleven was na 20.00 uur in volle gang, meldt Omroep Brabant.

Volgens een verslaggever van Omroep Brabant zijn er geen boa's te zien, en is het net zo druk als op een gewone stapavond.

Ondernemers gaan ervan uit dat de gemeente alleen waarschuwingen uitdeelt. Burgemeester Depla wilde daar eerder vandaag niets over zeggen.

Extra test voor reizigers op Marokkaanse luchthavens en in havens

Alle reizigers die per vliegtuig of boot arriveren in Marokko, moeten direct na aankomst een coronasneltest ondergaan. De extra test komt bovenop de negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud en het vaccinatiebewijs die al verplicht waren.

Buitenlanders die bij de extra test toch positief testen, komen het land niet in en moet op kosten van de vervoersmaatschappij worden teruggevlogen. Marokkanen en mensen met een permanente verblijfsvergunning worden niet teruggestuurd.

Van de 36 miljoen inwoners van Marokko is inmiddels ruim 66 procent volledig gevaccineerd. Ook is al een begin gemaakt met het toedienen van de boosterprik.

Marokko beëindigde woensdag de avondklok, die in maart 2020 werd ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Horeca Leeuwarden sluit toch op tijd de deuren

De horecazaken in Leeuwarden die hadden aangekondigd vanavond open te blijven uit protest tegen de nieuwe coronamaatregelen, gaan toch om 20.00 uur dicht. Dat meldt woordvoerder Ton Eijer van de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

Eijer: "Ons signaal is afgegeven, we hebben de media gehaald, en aandacht gekregen voor ons probleem: we zijn klaar met het gedraai van de overheid, de steeds weer veranderende regels voor de horeca. We hebben vanmiddag een gesprek gehad met de burgemeester, en die zei dat hij zich verplicht voelde om te gaan handhaven als horecazaken na 20.00 nog open zouden zijn. Dat zou een boete of dwangbevel zijn, en daar zitten onze leden niet op te wachten."

Eijer zegt dat met de burgemeester nu de afspraak gemaakt is om op korte termijn in overleg te gaan, over hoe de problemen voor de horecazaken in de stad verlicht kunnen worden.

Ook ondernemers in Zwolle en Den Haag willen open blijven, vraag is wat ze doen bij handhaving

Persbureau ANP zegt na een een rondgang dat horecaondernemers in zeker vier steden zich niet willen houden aan de nieuwe sluitingstijd van 20.00 uur. Behalve in Leeuwarden en Breda zeggen ook ondernemers in Den Haag en Zwolle dat ze vanavond openblijven.

De Zwolse kroegbaas Dennis Kaatman zegt dat "de natte sector keihard wordt gepakt. We snappen dat er wat moet gebeuren. Maar dit is niet de manier. De pot is leeg."

Hij sluit zich daarmee aan bij andere ondernemers die zeggen dat het klaar is, dat de rek eruit is en dat het mooi is geweest.

Vraag is wat er gebeurt als gemeentes gaan handhaven. Volgens Ton Eijer in Leeuwarden willen hij en zijn collega-ondernemers vooral een signaal afgeven. Hij zegt dat hij met de gemeente heeft gesproken en dat de verwachting is dat de handhaving langskomt. Als dat gebeurt "dan luisteren we ook meteen. We mogen dit niet doen. "

Maarten Hindeloopen van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is niet bang voor de gemeente. Bij het ANP zegt hij dat het ergste wat er kan gebeuren, is dat ondernemers een waarschuwing krijgen.

Ook Bredase horeca van plan nieuwe sluitingstijd te negeren

Net als kroegen en restaurants in Leeuwarden is ook een deel van de horeca in Breda van plan vanavond na 20.00 uur open te blijven. Volgens de nieuwe coronaregels moeten ze op dat tijdstip dicht. Maar tientallen horecaondernemers willen de deuren tot middernacht openhouden.

"Financieel en moreel is er geen draagkracht meer", zeggen de ondernemers uit Breda bij Omroep Brabant. "We zijn ons terdege bewust van de gevolgen van covidbesmettingen. Maar na maanden sluiting, gedeeltelijke openingstijden, geplaceerde bezetting en controleplicht op toegang zonder toereikende steunmaatregelen zijn we nu aan het einde van ons (financiële) Latijn."

In een eerste reactie houdt burgemeester Paul Depla zich op de vlakte. "We gaan niet op de zaken vooruitlopen", zegt hij.

De gemeente kan een waarschuwing geven, maar ook boetes uitdelen. "Dat is best spannend", zegt Peter Rietveld van café Nummer Tien. "Een paar duizend euro boete is heel vervelend. Maar bestuurlijke maatregelen die boven onze hoofd hangen zijn nog veel erger. Ze kunnen bijvoorbeeld je vergunning tijdelijk intrekken."

Toch is café Nummer Tien vanavond open: "Deze maatregelen zijn voor ons als horeca desastreus. Denk aan het personeelsbeleid. Wie wil er nou nog in de horeca werken als dit langer duurt. En er is al krapte. We willen geen steunpakketten meer, we willen gewoon open!"

200 Oranjesupporters mee naar hoogrisicogebied Montenegro

Zo'n 200 supporters van het Nederlands elftal zijn naar Montenegro afgereisd voor de WK-kwalificatiewedstrijd van vanavond. Het stadion in Podgorica blijft mede door de coronamaatregelen voor een deel leeg. De wedstrijd begint om 20.45 uur.

Montenegro heeft in het reisadvies van Buitenlandse Zaken de kleurcode oranje. Dat betekent dat het een hoogrisicogebied is. Wie terug naar Nederland reist moet zich vooraf laten testen. Mensen die niet gevaccineerd zijn, moeten bovendien na thuiskomst verplicht in thuisquarantaine.

Het stadion heeft een capaciteit van 15.000 plaatsen, maar een derde moet leeg blijven vanwege de coronaregels. Daarnaast mocht Montenegro voor twee tribunes geen kaarten verkopen als straf voor spreekkoren bij een eerdere wedstrijd. Het elftal van het gastland wordt daardoor slechts door 2000 supporters gesteund.

De Kuip blijft dinsdag tijdens de wedstrijd tegen Noorwegen helemaal leeg. De KNVB had 44.000 kaarten verkocht; de kopers krijgen hun geld terug.

Gommers: Duitsland kan ons nu niet helpen

Anders dan vorig jaar kunnen Duitse ziekenhuizen geen Nederlandse covidpatiënten overnemen, zegt Diederik Gommers. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care noemt dat een flinke streep door de rekening.

In de EO-podcast Virusfeiten zegt Gommers dat ook Duitsland kampt met een grote uitstroom van verpleegkundigen en tegelijk met een forse stijging van het aantal besmettingen. "En dus hebben onze collega's in Duitsland gezegd: sorry, maar wij kunnen echt even geen patiënten overnemen."

Vorig jaar werden Nederlandse patiënten overgebracht naar IC's in Duitse ziekenhuizen. Dat was mogelijk doordat Duitse ziekenhuizen nog veel IC-bedden over hadden. Volgens Gommers hielp dat de druk op de Nederlandse ziekenhuizen aanzienlijk te verminderen.

Dat die vluchtweg er nu niet is, was volgens Gommers een belangrijk argument om aan te dringen op strikte maatregelen, zoals gisteren door het kabinet werden genomen. "Die maatregelen zijn echt nodig om een zorginfarct in december te voorkomen", aldus Gommers.

RIVM: 13.902 positieve tests, minder dan gisteren, maar nog steeds erg hoog

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 13.902 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 2364 minder dan gisteren.

De cijfers zijn volgens de GGD GHOR vertekend "door een grote storing bij een van de leveranciers". De cijfers kunnen door de storing ook de komende dagen lager uitvallen dan het werkelijke aantal positieve tests.

De afgelopen twee dagen waren er meer dan 16.000 besmettingen; 13.902 positieve tests is het op twee na hoogste dagcijfer sinds het begin van de pandemie. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests dan ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 13.368 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 42 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

1790 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1790 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1755), van wie 365 op de IC (gisteren: 353), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

33 overleden covidpatiënten

Bij het RIVM werden 33 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 25 doden per dag, tegen 22 doden per dag een week eerder.

Frankrijk scherpt coronaregels aan voor Nederlanders

Voor Nederlanders die naar Frankrijk reizen zijn de coronaregels aangescherpt. Een testbewijs (van een PCR- of antigeentest) mag nu maximaal 24 uur oud zijn. Voorheen was dit maximaal 72 uur.

Dat meldt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. De ANWB heeft alle maatregelen op een rij gezet.

Horeca Leeuwarden gaat niet eerder dicht

De horeca in de Friese hoofdstad Leeuwarden is niet van plan om vanavond om 20.00 uur de deuren te sluiten. Volgens de gisteren afgekondigde coronamaatregelen moeten horecazaken vanaf vanavond eerder dicht. In Leeuwarden gaan ze dat niet doen, zegt Ton Eijer namens de horecagelegenheden tegen Omrop Fyslân. "We zijn er klaar mee."

Volgens Eijer is de rek eruit. "We hebben laten zien dat we veilig kunnen ondernemen, er vinden bijna geen besmettingen plaats in onze sector. De meeste zaken hebben net alles weer op orde met het personeel."

Bang voor boetes is Eijer niet. "Dat zien we dan wel, we willen een signaal afgeven. We zijn boos. Het is mooi geweest."

Opnieuw grote drukte bij afsprakenlijn GGD

Het is opnieuw zeer druk bij de afsprakenlijn van de GGD en de website coronatest.nl. Tot 11.00 uur hebben 55.000 mensen geprobeerd een testafspraak te maken, laat overkoepelende organisatie GGD GHOR weten. "We vragen mensen het later op de dag nogmaals te proberen als ze er niet doorheen komen."

De hele week heeft de GGD al te maken met grote drukte. Gisteren werden online en telefonisch 91.678 nieuwe testafspraken gemaakt en werden 83.000 testen afgenomen. Gisterochtend belden tussen 8.00 uur en 8.01 uur 15.000 mensen naar de landelijke telefoonlijn. De telefoonlijn van de GGD is zeven dagen per week tussen 8.00 uur en 20.00 uur geopend.

Horeca België en Duitsland verwachten meer Nederlanders

Nu in Nederland de horecagelegenheden om 20.00 uur moeten sluiten, is de verwachting dat veel mensen de grens oversteken. In Duitsland en België bereiden ze zich daarop voor.

Bij Club Apollo in de Duitse stad Aken verwachten ze meer Nederlanders. Vanavond is daar vanaf 23.00 uur een groot feest. "Nederlanders zijn hier welkom, maar iedereen moet gevaccineerd, genezen of getest zijn. Er zullen wel meer Nederlanders komen, al komen die hier sowieso al veel", vertelt een medewerker aan 1Limburg.

Bij restaurant Pontgarten in Aken hetzelfde verhaal. "Zeker in het weekend is 50 procent van onze gasten Nederlands, dat zou weleens naar 70 procent kunnen gaan", vertelt medewerkster Zeynep Kantur.

Haar restaurant is tot 's avonds laat open en hoeft dus niet om 20.00 uur dicht. Kantur is verbaasd dat Nederland harde maatregelen neemt. "Hier in Duitsland is het beleid eenduidig en er is ook veel steun voor. De mensen houden zich aan de regels en we krijgen echt geen lockdownachtige maatregelen meer."

Telefoon staat roodgloeiend

Net over de grens in België is de situatie vergelijkbaar met het Duitse grensgebied. "De telefoon staat roodgloeiend. Maar we zijn voor de komende weken al helemaal volgeboekt. Hoofdzakelijk met Nederlanders", vertelt Johnny van Wetering van restaurant De Bokkerijder. Alleen doordeweeks heeft hij nog hier en daar plek. "We liggen vlak aan de grens, dus we hebben sowieso al veel Nederlanders. En gelukkig hebben we verder nauwelijks beperkingen op dit moment, behalve dan de QR-code."

Veel schade bij lunchcafé Den Haag na protest

Bij lunchcafé Granny's Corner in Den Haag is gisteravond veel schade aangericht tijdens de coronademonstratie. Het protest was vlak bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar op dat moment demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge hun persconferentie hielden. In de buurt van het station Den Haag Centraal ging het mis en werd de politie bekogeld met onder meer stenen en vuurwerk. Vijf mensen zijn aangehouden.

Het lunchcafé kreeg het zwaar te verduren. Meerdere ruiten sneuvelden door de rondvliegende bakstenen. "Die stenen zijn allemaal uit de grond getrokken en liggen nu hier op straat", zegt eigenaar Joey Parree tegen Omroep West.

"Het grote raam kost zo'n 10.000 euro. Dat zijn ramen van 5 à 6 centimeter dik. De ramen in het windscherm zullen misschien een paar honderd euro zijn", vertelt Parree. Hij vermoedt dat er ook een vuurwerkbom naast zijn zaak is ontploft.

Voor de zaak liggen glasscherven en bakstenen:

Epidemioloog pleit voor strengere maatregelen: 'Nog een lange winter te gaan'

Strengere coronamaatregelen keren terug omdat de zorg in de problemen dreigt te komen. Dat werd gisteren bekendgemaakt op de coronapersconferentie.

Amrish Baidjoe, veldepidemioloog bij de London School of Hygiene and Tropical Medicine, is blij dat er maatregelen genomen worden, maar wil eigenlijk nog verder gaan. "Ik vraag me af of de aangekondigde maatregelen voldoende zijn. Bovendien mis ik ook de eigen reflectie, daar zitten mensen wel op te wachten. Het kabinet zou moeten zeggen: we waren te vroeg met versoepelen in het najaar en we zijn te laat met nieuwe maatregelen. Dat is een van de redenen waarom we nu in deze acute fase zitten. En dat vraagt om zware maatregelen, waarvan nog maar de vraag is of dat genoeg is."

Het aantal besmettingen loopt al zo'n 6 tot 7 weken op, het aantal ziekenhuisopnames 4 tot 5 weken. Daarom had er sneller ingegrepen moeten worden, zegt Baidjoe in NOS Radio 1 Journaal. "Je kunt beredeneren dat dit blijft oplopen, als je niets doet. Stelregel 1 bij de uitbraakrespons bij infectieziektes is: snel reageren. Die les heeft onze regering nog steeds niet geleerd", vindt Baidjoe.

Hij had liever nog strengere maatregelen gezien, bijvoorbeeld dat mensen thuis moéten werken in plaats van daartoe alleen een dringend advies krijgen. "Het aantal sociale contacten moet omlaag. Als dat niet gebeurt zitten we misschien aan een scenario verbonden zoals vorig jaar. Dan heb je lang maatregelen nodig om de curve naar beneden te krijgen. We hebben nog een lange winter te gaan."

Sint komt aan, met op veel plekken een aangepaste intocht

In veel gemeenten in het land zijn vandaag en morgen sinterklaasintochten. Vanwege de coronapandemie verlopen die, net als vorig jaar, wel anders dan normaal.

Bij de landelijke intocht, die vanaf 12.00 uur is te volgen op NPO 3, wordt de Sint door burgemeesters en kinderen begroet bij het Grotepietenhuis (Paleis Soestdijk). Publiek is niet welkom. In het Sinterklaasjournaal van gisteren was te zien dat de Sint al zijn intrek heeft genomen in zijn tijdelijke verblijf in Nederland.

Waarom we niet meer IC-bedden hebben

Doel van de nieuwe maatregelen is de druk op de intensive care verlagen. Dat blijft de focus van het huidige coronabeleid, want de mogelijkheid om op te schalen is tot dusver beperkt. NOS op 3 legt uit hoe dat kan:

Waarom we niet meer IC-bedden hebben

Drukke stapavond in Enschede

In de binnenstad van Enschede was het druk gisteravond. Veel jongeren namen het er nog even van, want vanaf vanavond ziet het er vanwege de nieuwe coronamaatregelen heel anders uit.

Nog één avondje lekker stappen

Schorsing vaccinatieplicht Amerikaanse bedrijven blijft voorlopig in stand

Een federale rechtbank in de Verenigde Staten houdt een vaccinatieplicht voor werknemers van grote bedrijven voorlopig tegen. President Biden wil dat bedrijven met meer dan honderd medewerkers ervoor zorgen dat zij per 4 januari allemaal zijn ingeënt. Die maatregel kondigde hij begin november aan, maar een groep bedrijven tekende bezwaar aan bij de rechtbank in New Orleans. Die rechtbank schorste de maatregel, omdat die "ernstige grondwettelijke bezwaren" met zich mee zou brengen. De federale rechtbank gaat daar nu in mee en houdt de schorsing aan.

Volgens de regering-Biden zal het intrekken van de maatregel de coronapandemie alleen maar verlengen en kan het tegenhouden van de vaccinatieplicht tientallen of honderden levens per dag kosten. De federale rechtbank verwierp dat argument.

Thuis meer dan vier bezoekers welkom tijdens feestdagen

De coronamaatregelen die vandaag ingaan, gelden in eerste instantie voor drie weken, dus tot zaterdag 4 december. Op 3 december wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Mocht het demissionaire kabinet het dan nodig vinden om het advies om thuis maximaal vier bezoekers te ontvangen te handhaven, dan wordt er een uitzondering gemaakt voor "vieringen", schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. Als voorbeeld noemt hij Sinterklaasavond, Chanoeka en Eerste en Tweede Kerstdag.

Vanaf 4 december gaan er mogelijk andere coronaregels gelden, zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen in meer sectoren en de zogeheten 2G-maatregel. Het demissionaire kabinet treft nu voorbereidingen voor dat systeem, waarbij mensen alleen nog een coronatoegangsbewijs kunnen krijgen als ze volledig zijn gevaccineerd of corona hebben gehad. Premier Rutte zei in de persconferentie gisteravond dat de drie weken die nu ingaan nodig zijn om dit soort maatregelen wettelijk mogelijk te maken.

Efteling verplicht coronapas voor bezoekers

Bezoekers van de Efteling moeten vanaf zondag een coronatoegangsbewijs laten zien om binnen te komen, "op dwingend advies van de gemeente". Dat meldt het attractiepark in het Brabantse Kaatsheuvel op zijn website. Er komt een testlocatie op het parkeerterrein van de Efteling.

Het demissionaire kabinet wil wettelijk regelen dat het coronatoegangsbewijs als dat nodig is breder kan worden ingezet, zoals bij niet-essentiële winkels, contactberoepen, sauna's, dierentuinen en attractieparken. Op plekken waar de QR-code nu nog niet verplicht is, moeten mensen weer anderhalve meter afstand houden. De Efteling zegt in een verklaring dat ze die anderhalve meter niet kunnen garanderen en dat het pretpark er daarom voor kiest het coronatoegangsbewijs te verplichten.

"Het is voor ons gewoonweg niet mogelijk om in dit korte tijdsbestek alle bewegwijzering en belijning opnieuw aan te brengen en zo de anderhalve meter afstand te garanderen. Ons park is 65 hectare groot en we hebben tweehonderd locaties. We kunnen dus niet anders dan nu al een CTB vragen bij de entree, als we ons aan de maatregelen willen houden."

De Efteling zegt daar overigens niet blij mee te zijn. "We voelen ons gedwongen om nu deze keuze te maken en het doet pijn dat we niet de toegankelijkheid kunnen bieden die we al bijna zeventig jaar nastreven, vanuit de gedachte dat iedereen in de Efteling welkom is."

OMT-advies versus maatregelen

Het Outbreak Management Team (OMT) had het demissionaire kabinet geadviseerd om geen nieuwe maatregelen in te voeren voor essentiële winkels, contactberoepen en het middelbaar en hoger onderwijs. Toch heeft het kabinet de regels voor die sectoren aangescherpt. Zo moeten supermarkten om 20.00 uur dicht, mogen contactberoepen na 18.00 uur niet meer worden uitgeoefend en geldt in collegezalen straks een maximale groepsgrootte van 75 studenten (behalve bij examens en tentamens).

Ook de maatregel om geen publiek meer bij sportwedstrijden toe te laten komt niet van het OMT, die over sport alleen de overweging meegeeft dat de openingstijden van sportlocaties zouden kunnen worden beperkt, door deze (net als de detailhandel) bijvoorbeeld tussen 18.00 en 06.00 uur te sluiten. Dat laatste heeft het kabinet overigens niet overgenomen.

Ook op andere punten wijken de maatregelen van het demissionaire kabinet af van het OMT-advies. Zo haalde een nieuw binnenlands reisadvies - "reis niet, tenzij strikt noodzakelijk" - de maatregelen niet.

Over een eventueel vuurwerkverbod, waarover het kabinet advies had gevraagd aan het OMT, kunnen de adviseurs naar eigen zeggen geen uitspraken doen.

Goedemorgen!

Welkom in het coronablog van zaterdag 13 november. Vandaag om 18.00 uur gaan de nieuwe coronamaatregelen in, die het demissionaire kabinet gisteravond heeft aangekondigd in een persconferentie. Premier Rutte hoopt dat het aantal coronabesmettingen daarmee "met een harde klap" naar beneden gaat.

Een van de maatregelen is dat niet-essentiële winkels en diensten als de kapper om 18.00 uur dicht moeten, de horeca volgt om 20.00 uur. Op plekken waar je geen coronatoegangsbewijs hoeft te laten zien, geldt de regel om anderhalve meter afstand te houden weer. Over deze en de andere maatregelen die vandaag ingaan, lees je meer in dit artikel.

Of bekijk een overzicht in deze slides: