liveblog
NOS SportAangepast

Verstappen wint in Mexico voor derde keer, voorsprong loopt op naar negentien punten

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Volgende week verhuist het hele circus naar Brazilië. Adios!

GP Mexico - De reacties

Voor de podiumceremonie mogen de coureurs even aanschuiven bij David Coulthard om hun visie te geven op de race. "Het was zaak om zo laat mogelijk te remmen", analyseert Verstappen zijn start die de basis legde voor zijn overwinning.

"Ik hield hem op de baan en schoot van drie naar een. Daarna hoefde ik mij alleen op mijn eigen race te concentreren. We hadden een geweldige snelheid in de auto, dus ik kon lekker mijn ding doen. Het ziet er goed uit, maar er is nog een lange weg te gaan. Ik kijk uit naar de volgende race in Brazilië."

Hamilton kon niet anders dan alle lof te geven aan Red Bull. "Die auto was superieur dit weekend, daar konden we niks aan doen. Ik ben blij dat ik tenminste tweede ben geworden."

"Ongelooflijk", riep Sergio Pérez, die amper boven het geluid van de uitzinnige fans uitkwam. "Natuurlijk wilde ik meer, ik wilde een 1-2 halen voor het team. Ik heb alles gegeven voor de mensen hier. Het was geweldig."

Verslag: Verstappen deelt Mercedessen mokerslag uit in titelstrijd met winst in Mexico

Max Verstappen aan de leiding tijdens de GP van Mexico

Max Verstappen is een stap dichter bij de wereldtitel in de Formule 1. Met de overwinning in de Grand Prix van Mexico deelde hij tevens een mokerslag uit aan zijn twee concurrenten van Mercedes, die vanaf de eerste startrij aan de race mochten beginnen.

GP Mexico - Stand in het WK

WK-stand Formule 1

GP Mexico - Hamilton baalt

Een verslagen Lewis Hamilton baalt van zijn tweede plek. "Ik heb alles gegeven, ik had simpelweg niet de snelheid", zegt hij vlak voordat hij de auto uit stapt.

GP Mexico, 71/71 - Verstappen wint, Bottas snelste ronde

De vlag valt in Mexico. Verstappen wint hier voor de derde keer, Hamilton op P2, Sergio Pérez is de eerste Mexicaan ooit die op het podium eindigt bij zijn thuisrace.

GP Mexico, 69/71 - Verstappen pest Bottas

De Fin komt aan de staart van Verstappen die hem flink ophoudt. Nadat Bottas Verstappen voorbij is gegaan blijft de Nederlander hem tarten door hem weer in te halen. Bottas komt maar weer een keer naar binnen om ergens op de baan te komen waar hij de ruimte krijgt om een snelle ronde neer te zetten.

Pérez inmiddels weer op de staart van Hamilton.

GP Mexico, 67/71 - Bottas gaat punt pikken van Verstappen

Bottas rijdt rond op een plek buiten de punten dus zijn team haalt hem naar binnen. De Fin krijgt de snellere, rode band om zo de snelste raceronde neer te zetten en het extra punt wat daarbij hoort van Verstappen af te pakken.

GP Mexico, 62/71 - Pérez met de DRS

De Mexicaan zit binnen een seconde van Hamilton en kan met de DRS straks een aanval gaan plaatsen. Hoe langt houdt Hamilton stand?

GP Mexico, 58/71 - Pérez aan de staart van Hamilton

Dit gaat nog spannend worden. Pérez, die meer dan 9 seconden achter Hamilton lag toen hij de pits uitkwam, heeft nu een achterstand van 1,4 seconden op de Brit. Dit zou zomaar eens een heel belangrijk moment in het wereldkampioenschap kunnen worden.

GP Mexico - Coulthard prijst Verstappen

In gesprek met verslaggever Louis Dekker is voormalig Formule 1-coureur David Coulthard lyrisch over de inhaalactie van Verstappen in de eerste bocht. "Dat was de move van een wereldkampioen", aldus de Schot.

GP Mexico, 53/71 - Pérez komt eraan

Verstappen rijdt steeds verder weg bij Hamilton, de voorsprong is inmiddels 13,3 seconden voor de Nederlander, die zojuist de snelste raceronde heeft neergezet. Achter Hamilton rijdt Pérez op vijf seconden.

GP Mexico, 47/71 - Stand van zaken

Stand top-6

# Coureur
1. MAX VERSTAPPEN (Red Bull)
2. Lewis Hamilton (Mercedes)
3. Sergio Pérez (Red Bull)
4. Pierre Gasly (AlphaTauri)
5. Charles Leclerc (Ferrari)
6. Carlos Sainz (Ferrari)

GP Mexico, 43/71 - Gifbeker voor Bottas

Voor Bottas, die na zijn desastreuze start al de hele race ergens rond plek 12 aan het vechten is, is de dag nog erger geworden. Zijn pitstop gaat helemaal de mist in waardoor hij na een inhaalactie op George Russell 14de ligt.

GP Mexico, 41/71 - Pérez naar binnen, Verstappen weer aan de leiding

Daar gaat de Mexicaan, Verstappen weer naar P1 en Hamilton naar P2. De Brit heeft een voorsprong van 9 seconden op Pérez.

GP Mexico, 39/71 - Verstappen loopt weer uit

Pérez, die nog niet naar binnen is geweest, gaat nog altijd aan de leiding, Verstappen volgt op vier seconden. Hamilton zit daar weer 9,5 seconden achter. De Red Bulls hebben duidelijk de snelheid vandaag.

GP Mexico, 35/71 - Verstappen niet meer naar binnen

"De eerste stint was 33 rondes, we mikken nu op 38 rondes", krijgt Verstappen te horen. De Nederlander gaat, als alles volgens plan verloopt, niet meer naar binnen.

GP Mexico, 33/71 - Verstappen ook naar binnen

De Nederlander gaat ook naar de witte, harde band. Hij komt 8 seconden voor Hamilton de baan weer op. Pérez leidt de wedstrijd en de Mexicanen gaan uit hun dak.

GP Mexico, 30/71 - Hamilton naar binnen voor harde band

Lewis Hamilton is naar binnen gekomen voor nieuwe, harde banden. Verstappen nu op P1, Pérez op P2. Hamilton naar plek 5.

GP Mexico, 22/71 - Verstappen domineert, Pérez probeert aan te haken

De Nederlander heeft inmiddels acht seconden voorsprong op Hamilton, die zelf Sergio Pérez achter zich weet. De Mexicaan heeft een achterstand van twee seconden op de Brit. Kan de ploeggenoot van Verstappen wat betekenen voor de Nederlander?

GP Mexico, 14/71 - Geen zorgen voor Verstappen

Verstappen wordt gevraagd om goed op zijn linkervoorband te letten. "Maar niks om je zorgen over te maken. De linkervoorband van Hamilton vertoon dezelfde tekenen", hoort hij later.

Hamilton laat over de boordradio weten niet helemaal tevreden te zijn met zijn eigen banden. "Mijn banden verliezen flink wat grip", zegt de Brit, die inmiddels 5,5 seconden achter Verstappen ligt.

GP Mexico, 8/71 - Verstappen loopt uit

"Hij is snel", constateert Lewis Hamilton, die inmiddels al bijna drie seconden achter Verstappen rijdt.

Max Verstappen

GP Mexico, 7/71 - Stand van zaken

Stand top-6

# Coureur
1. MAX VERSTAPPEN (Red Bull)
2. Lewis Hamilton (Mercedes)
3. Sergio Pérez (Red Bull)
4. Pierre Gasly (AlphaTauri)
5. Charles Leclerc (Ferrari)
6. Carlos Sainz (Ferrari)

GP Mexico, 5/71 - We rijden weer!

De safetycar is van de baan en de coureurs rijden weer op volle snelheid. Verstappen slaat meteen een gaatje naar Hamilton.

GP Mexico, 'Simply lovely'

Meteen de complimenten voor Verstappen over de boordradio. "Simply lovely", hoort de Nederlander.

GP Mexico, 1/71 - Verstappen meteen naar P1

Een geweldige start voor Max Verstappen. De Nederlander pakt in de eerste bocht al de Mercedessen van Bottas en Hamilton. Een paar meter later spint Bottas door een tikje van Ricciardo en valt de Fin ver terug. Yuki Tsunoda moet al snel de strijd staken na een aanvaring met Schumacher. Safetycar op de baan.

Vooruitblik: Verstoort Verstappen in Mexico de jongensdroom van teamgenoot Pérez?

Max Verstappen en Sergio Pérez

Sergio Pérez is tweevoudig grand prix-winnaar. De Mexicaanse teamgenoot van Max Verstappen bij Red Bull aast dit weekend in Mexico-stad op zijn derde Formule 1-zege. Als dat lukt, is dat meteen de grootste mijlpaal in zijn autosportcarrière.

"Een thuisrace is een voorrecht. Dat maken weinig Formule 1-coureurs mee en een thuiszege is de ultieme jongensdroom van elke autocoureur", zegt Pérez. "Ik zit nu in een auto waarmee het kan. Het team is goed genoeg en ik ook. Er hangt een groots resultaat in de lucht. Het ligt bijna voor het grijpen. Ik sta te trappelen. Ik kan heel moeilijk onder woorden brengen hoeveel zin ik in deze race heb."

Vooruitblik: Juichen voor Verstappen en Pérez: 'Max is een beetje van ons, zelfs mijn zoon is fan'

Federico Gonzalez op het circuit in Mexico-Stad

Voor de tweede keer op rij racen Max Verstappen, Lewis Hamilton en hun achttien collega's in een vol huis. De Grand Prix van Mexico is uitverkocht. Eind vorige maand trok de Formule 1 in Austin (Texas) 400.000 bezoekers. Mexico City blijft steken op 340.000, maar het coronatijdperk met kale tribunes lijkt definitief voorbij.

12 punten voorsprong voor Verstappen

  • NOS
  • NOS
    Ontwikkeling WK-stand F1

Flink wat verschil in punten

  • F1.com
    Verschil in punten, de coureurs
  • F1.com
    Verschil in punten, de teams

De organisatie van de Formule 1 heeft eventjes op een rij gezet wat het verschil is in WK-punten voor de coureurs en teams ten opzichte van vorig seizoen. Verstappen heeft flink meer punten en Hamilton juist een hele rits minder. Die cijfers komen uiteraard ook terug in het overzicht bij de teams, waar Red Bull een flinke inhaalslag heeft gemaakt.

Van Loozenoord blikt vooruit

Langs de Lijn-commentator Hans van Loozenoord ziet zeker kansen voor Verstappen in Mexico. "Ik acht Verstappen zeker niet kansloos, de kwalificatie geeft de krachtsverhoudingen op dit moment niet goed weer. Ik denk dat de Red Bulls op de gele band erg snel zullen zijn."

Zo ging het gisteren tijdens de kwalificatie

Max Verstappen in actie in Mexico

Mercedes speelt verstoppertje en troeft Verstappen af in kwalificatie

Max Verstappen start zondag bij de Grote Prijs van Mexico vanaf de derde plek. De Nederlander moest op het Autódromo Hermanos Rodríguez de Mercedessen van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton voor laten. Zijn ploeggenoot Sergio Pérez start op zijn thuiscircuit vanaf de vierde plek.

Buenas noches!

Een hele goedenavond, we zijn aanbeland bij ronde 18 van het wereldkampioenschap in de Formule 1. Op het Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico-Stad gaan Max Verstappen en Lewis Hamilton vrolijk verder met hun bloedstollende strijd om de wereldtitel. De lichten gaan uit om 20.00 uur.

Na deze race zijn er nog vier te gaan, dus de ontknoping nadert zijn kookpunt.