liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax scoort er ook tegen PSV lustig op los, maar de mooiste goal viel in Groningen

Vijf eredivisiewedstrijden op zondag:

liveblog gesloten

Tot volgende week!

We houden er na een lange eredivisiedag mee op hier in Hilversum. Komende week is er KNVB-bekervoetbal, waarbij Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse zijn vrijgeloot in verband met hun Europese beslommeringen.

Zaterdag gaat de eredivisie weer verder en wij zijn er dan ook weer bij. Tot dan!

De stand in de eredivisie na speelronde 10

De uitslagen van de tiende speelronde

GRO-AZ - Afgelopen: Groningen verslaat AZ

Het is afgelopen in Groningen, waar de thuisploeg zijn tweede zege van het seizoen boekt. Het wordt 2-0 tegen AZ.

Cyril Ngonge maakte tegen AZ misschien wel het doelpunt van het seizoen met een fenomenale hakbal.

GRO-AZ - 90' Lelijke blessure Dammers

De wedstrijd ligt een tijdje stil door een nare hoofdblessure van Groninger Dammers. De verdediger heeft een lelijke hoofdwond, die op het veld wordt dichtgeplakt of -geniet. Daarna gaat hij gewoon weer verder.

FC Groningen-AZ 2-0

GRO-AZ - 81' Kan AZ nog iets in slotfase?

Bij Groningen is doelpuntenmaker Ngonge, onder een staande ovatie, naar de kant gegaan ten faveure van Postema.

Bij AZ is onder anderen Aboukhlal in de ploeg gekomen, voor Pavlidis, en die krijgt al snel een dot van een kans. Maar Leeuwenburgh pakt de bal ogenschijnlijk zonder moeite klemvast.

FC Groningen-AZ 2-0

GRO-AZ - 71' DOELPUNT FC GRONINGEN!

De slimme Michael de Leeuw passeert AZ-goalie Vindahl en zet Groningen op een 2-0 voorsprong.

De Deense doelman komt uit, maar De Leeuw werkt de bal vervolgens handig het doel in. Groningen lijkt onderweg naar zijn tweede zege van het seizoen.

FC Groningen-AZ 2-0

Barcelona veroordeelt gedrag fans tegen Koeman na Clásico

FC Barcelona heeft het gedrag veroordeeld van een groep fans na afloop van de verloren Clásico tegenover Ronald Koeman. De auto van de Barcelona-coach werd bij het verlaten van het stadion belaagd door boze supporters.

GRO-AZ - 65' Vlam in de pan ineens?

Het duel in Groningen sleepte zich een beetje voort, maar ineens slaat de vlam in de pan en doet iedereen boos tegen elkaar. Aanleiding is een tik van Dammers in het gezicht van De Wit. Als de rook is opgetrokken, krijgt Gudmundsson geel vanwege het opstoken van het vuurtje.

Een minuutje later is er in de counter een flinke kans voor Groningen: De Leeuw zet goed voor, Sugawara weet de bal net voor de voeten van Abraham weg te tikken.

FC Groningen-AZ 1-0

GRO-AZ - 53' AZ blaft maar bijt niet

AZ begint sterk aan de tweede helft, maar het is vooralsnog blaffen maar niet bijten. Ondertussen loert Groningen op de omschakeling. Kansen hebben we na de rust nog niet kunnen noteren.

FC Groningen-AZ 1-0

GRO-AZ - Tweede helft in de Groningen

De laatste helft van de tiende speelronde is begonnen. FC Groningen leidt met 1-0 tegen AZ.

Berghuis zit PSV weer dwars: 'Momenteel is het heel leuk om Ajacied te zijn

Zo 'flitsend' als tegen Borussia Dortmund was het spel van Ajax niet eens. Maar toch was het ruim voldoende om naaste concurrent PSV met 5-0 een flinke draai om de oren te geven.

Dat juist Steven Berghuis Ajax op het juiste spoor zette in de Johan Cruijff Arena mag geen toeval heten: namens Feyenoord deed hij dat al vijf keer in de afgelopen twee seizoenen.

"We hebben zeker in de eerste helft ook moeilijke fasen gekend. Dan moet je je in de wedstrijd knokken en het is mooi om te zien dat we dat ook doen. Die 1-0 geeft vertrouwen, na de 2-0 voel je dat je ze hebt liggen. En dan kun je uitlopen naar 5-0."

Steven Berghuis geniet met Daley Blind van de 5-0 zege in de topper met PSV.

GRO-AZ - Rust in Groningen

Scheidsrechter Makkelie fluit voor de rust: FC Groningen staat op een 1-0 voorsprong tegen AZ. Doelpuntenmaker Ngonge zal in de rust zijn mobieltje er misschien wel even bij mogen pakken om zijn schitterende goal nog eens terug te kijken.

Napoli lijdt tegen Roma eerste puntenverlies dit seizoen, rood Mourinho

Napoli heeft voor het eerst dit seizoen punten laten liggen in de Serie A. Na acht overwinningen op rij speelde de ploeg van trainer Luciano Spalletti in een uitwedstrijd met 0-0 gelijk tegen het AS Roma van José Mourinho, die een rode kaart kreeg wegens commentaar op de leiding.

Napoli, dat evenveel punten heeft als AC Milan, is op basis van doelsaldo nog wel koploper.

GRO-AZ - 37' Van Hintum vandaag assistent-doelman

Terwijl iedereen nog aan het napraten en bijkomen is van de wondergoal van Ngonge, gaat de wedstrijd natuurlijk gewoon verder. Het spelbeeld is in balans. De grootste kans sinds de 1-0 was voor AZ: een kopbal van Hatzidiakos werd door Van Hintum van de lijn gehaald, en dat was al de tweede keer dat de Groningen-verdediger zijn doelman assisteert.

FC Groningen-AZ 1-0

GRO-AZ - Ngonge à la Van der Vaart en Carbo

Wij moesten bij de goal van Ngonge aan deze hakbal van Rafael van der Vaart tegen Feyenoord denken uit 2003.

Bij oudere kijkers zullen de gedachten misschien uitgaan naar Willy Carbo, die in 1984 op soortgelijke wijze namens FC Twente scoorde tegen Go Ahead Eagles.

2003: Van der Vaart scoort met de hak tegen Feyenoord

GRO-AZ - 20' DOELPUNT FC GRONINGEN!

Ngonge zet FC Groningen op 1-0 met misschien wel het doelpunt van het jaar: uit een voorzet van El Hankouri tikt de Belg de bal op artistieke wijze uit de lucht met de hak in de kruising.

FC Groningen-AZ 1-0

De felicitaties zijn voor Cyril Ngonge

GRO-AZ - 12' Bijna Abraham en Clasie voor Groningen

De eerste serieuze kans voor Groningen volgt na 11 minuten: Abraham haalt uit vanaf de zijkant, Vindahl redt en vervolgens werkt Clasie de bal in de rebound bijna per ongeluk in eigen doel.

Even later komt Groningen met kunst- en vliegwerk onder nieuwe Alkmaarse dreiging weg: Leeuwenburgh redt op een verraderlijk schot van Karlsson, vervolgens is Pavlidis er wederom dichtbij maar wordt de bal uit de kruising weggekopt.

FC Groningen-AZ 0-0

GRO-AZ - 6' Pavlidis op de paal

Groningen begon brutaal aan de wedstrijd, maar de beste mogelijkheid in de openingsfase is voor AZ: Pavlidis kopt na zes minuten tegen de paal.

Een paar minuten later laat de Griekse spits zich opnieuw zien: hij schiet vanaf de rand van het strafschopgebied, maar niet hard genoeg om Leeuwenburgh in de problemen te brengen.

FC Groningen-AZ 0-0

GRO-AZ - Aftrap in Groningen

FC Groningen en AZ sluiten de tiende speelronde af. Dat gebeurt met matig gevulde tribunes en protest onder de fans van FC Groningen tegen het late aanvangstijdstip van dit eredivisieduel.

Fans van FC Groningen protesteren tegen het late aanvangstijdstip van het duel met AZ

Salah declasseert met Liverpool eeuwige rivaal Manchester United: 5-0

Op het veld van de grote rivaal Manchester United heeft Liverpool zondagavond een 5-0 zege geboekt. Mohamed Salah was de grote man met drie treffers. Hij is de eerste speler ooit die drie keer op rij op Old Trafford tegen United heeft gescoord.

PSV-coach Schmidt berust in nederlaag: 'Maar vierde en vijfde goal waren onnodig'

De reacties van PSV-trainer Roger Schmidt en aanvoerder Marco van Ginkel na de topper in de eredivisie tussen Ajax tegen PSV.

Berghuis: 'Dinsdag was flitsender, maar twee toppers in een week kan dus'

De reacties van Steven Berghuis en Ajax-trainer Erik ten Hag na de topper in de eredivisie tussen Ajax en PSV.

Opstellingen FC Groningen en AZ (20.00 uur)

Onderstaande 22 spelers gaan straks in Groningen een punt zetten achter de tiende speelronde.

Bekijk de samenvatting van Ajax-PSV

Bekijk de samenvatting van Ajax - PSV

Om 20.00 uur: FC Groningen-AZ

U heeft nu even een uurtje de tijd om Studio Sport te kijken op NPO 1, met alle samenvattingen in de eredivisie.

Om 20.00 uur wordt de tiende speelronde van de eredivisie afgesloten met FC Groningen-AZ.

Dramatische dag United wordt alleen maar erger

Na een kwartier stond Manchester United al met 2-0 achter, thuis tegen Liverpool. En na een uur spelen is het al 5-0, dankzij een hattrick van Salah. En of dat allemaal niet erg genoeg is, is Pogba - net een kwartier in het veld - ook nog met rood van het veld gestuurd.

Manchester United-Liverpool 0-5

AJA-PSV- Afgelopen: Ajax verslaat PSV

Na de midweekse galavoorstelling in de Champions League tegen Borussia Dortmund (4-0) heeft Ajax ook de topper met PSV gewonnen. In de Johan Cruijff Arena werd het 5-0 voor de Amsterdammers, die zo hun koppositie verstevigden.

Het verschil tussen Ajax en nummer twee PSV is na tien eredivisieduels vier punten. Feyenoord heeft zes punten minder, maar ook een wedstrijd minder gespeeld.

Steven Berghuis wijst Ajax de weg naar de 5-0 zege op PSV

AJA-PSV - 90+2' DOELPUNT AJAX!

Schuurs stuurt Tadic weg en de Ajax-aanvoerder maakt zijn honderdste eredivisiedoelpunt. Ajax op 5-0 tegen PSV.

Dusan Tadic was met zijn honderdste eredivisiegoal goed voor het vijfde Ajax-doelpunt van deze middag

AJA-PSV - 88' PSV hoopt op eretreffer

Vlak voor tijd wordt Alvarez nog vervangen door Schuurs. PSV lijkt voorzichtig nog op zoek naar een eretreffer, want meer zit er niet meer in voor de Eindhovenaren.

Ajax-PSV 4-0

Barcelona verliest in matte El Clásico opnieuw van tactisch sterk Madrid

Het is Barcelona-trainer Ronald Koeman ook in zijn derde El Clásico niet gelukt om Real Madrid te verslaan. In een matte wedstrijd won Real verdiend met 2-1 bij Barcelona, waar ook Memphis Depay en Frenkie de Jong het verschil niet konden maken.

AJA-PSV - 76' DOELPUNT AJAX!

Invaller Davy Klaassen maakt er 4-0 van tegen PSV. De bal kwam via Boscagli voor de voeten van de vervanger van Berghuis en die drukt beheerst af.

Ajax-trainer Ten Hag had het vrijdag in de persconferentie over 'payback-time' voor de 0-4 in het duel om de Johan Cruijff Schaal. Dat lijkt inmiddels wel gelukt voor de Amsterdammers.

Drie wissels aan de kant van Ajax vervolgens: Tagliafico, Neres en Kudus nemen de plaats in van Blind, Antony en Gravenberch. Bij PSV komt Gutiérrez in het veld voor Götze en Teze voor Mwene.

Ajax-PSV 4-0

Davy Klaassen schiet de 4-0 binnen

AJA-PSV - 66' DOELPUNT AJAX!

De topper in Amsterdam is nu wel beslist: Antony kan op aangeven van Haller simpel de 3-0 binnenschieten. Zo weggespeeld als Borussia wordt PSV niet, maar het verschil in score is inmiddels wel groot.

Vlak na de goal wisselt Ajax voor het eerst: Klaassen vervangt Berghuis. Bij PSV komen Pröpper en Mauro Júnior in het veld voor Van Ginkel en Vinícius.

Ajax-PSV 3-0

Goal nummer drie was van Antony

BAR-RMA - Twee goals in blessuretijd

El Clásico is in blessuretijd beslist: Vázquez maakt er in de rebound na een counter 2-0 van voor Real Madrid tegen Barcelona.

Drie minuten later doet Barça dan toch iets terug via Agüero (assist Dest), maar het is te laat.

Barcelona-Real Madrid 1-2

AJA-PSV - 56' DOELPUNT AJAX

Uit een korte corner komt de bal bij Tadic, die zet voor en Haller knikt binnen: Ajax leidt met 2-0 tegen PSV.

Het is alweer de tiende assist van Tadic dit seizoen, en de zevende goal van Haller.

Even later wisselt PSV voor de eerste keer: Vertessen vervangt Bruma.

Ajax-PSV 2-0

Sébastien Haller juicht zoals gebruikelijk bescheiden na zijn goal tegen PSV

AJA-PSV - 54' PSV laat zich niet uit tent lokken

Ajax heeft het meeste balbezit en probeert PSV uit de tent te lokken, maar de Eindhovenaren gaan daar vooralsnog niet op in. Trainers Ten Hag en Schmidt staan ondertussen aan de zijkant druk te gebaren.

Ajax-PSV 1-0

AJA-PSV - Tweede helft, geen wissels

Ajax en PSV zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.

Na een minuut is er al een mogelijkheid voor Götze, maar de Duitser produceert niet meer dan een rollertje en Pasveer kan de bal simpel oprapen. Even later is er aan de andere kant een hard afstandsschot van Blind, dat in de PSV-defensie smoort.

Dramatische start Manchester United tegen Liverpool

Ook in de Premier League wordt een topper gespeeld. Op Old Trafford kijkt Manchester United binnen een kwartier al tegen een 2-0 achterstand tegen Liverpool, door goals van Keïta en Jota.

AJA-PSV - Rust in Amsterdam

Het is rust in Amsterdam. Ajax staat op een 1-0 voorsprong tegen PSV door een goal van Steven Berghuis.

In de slotfase waren er nog twee beste kansen voor Berghuis en Haller, maar de score blijft voor rust beperkt tot 1-0.

AJA-PSV - 36' Ajax dicteert

Ajax dicteert het spel, PSV loopt achter de bal en de feiten aan in deze fase van de wedstrijd. Maar het is ook weer niet zo dat PSV à la Borussia Dortmund van het veld wordt geblazen.

Ook de eerste PSV'er krijgt geel: Max gaat op de bon na een overtreding op Antony.

Ajax-PSV 1-0

Antony in duel met Philipp Max

AJA-PSV - 28' Ajax sterker, twee keer geel

Ajax heeft het heft sinds de 1-0 wat meer in handen genomen in de Johan Cruijff Arena. We zagen nog een beste schietkans van Antony, die net naast ging.

Scheidsrechter Gözübüyük heeft de jarige Alvarez inmiddels op een gele kaart getrakteerd, na een forse overtreding op Ramalho.

Ook Martínez heeft geel gekregen na een overtreding op Zahavi. Die leidde tot een vrije trap op een gevaarlijke plek. Pasveer brengt vervolgens redding op de prima poging van Boscagli.

Ajax-PSV 1-0

Van Bommel ontslagen bij VfL Wolfsburg

Mark van Bommel is ontslagen als trainer van VfL Wolfsburg. De Nederlandse oefenmeester moet het veld ruimen na een slechte reeks van resultaten.

AJA-PSV - 19' DOELPUNT AJAX!

Berghuis schiet de Amsterdammers op 1-0 tegen PSV. Op aangeven van Tadic knalt de oud-Feyenoorder de bal snoeihard en onhoudbaar voor Drommel in het dak van het doel.

PSV is een van de favoriete tegenstanders van Berghuis: in zijn laatste zeven eredivisieduels met PSV maakte hij zes doelpunten en was hij goed voor één assist. Het is voor het eerst dat hij nu in het Ajax-shirt tegen PSV scoort.

Ajax-PSV 1-0

Steven Berghuis loopt juichend weg na zijn goal

BAR-RMA - Rust in Camp Nou

Het is rust in Camp Nou, waar Real Madrid met 1-0 leidt tegen Barcelona. Werk aan de winkel voor Ronald Koeman en zijn manschappen.

AJA-PSV - 15' Eerste kans voor Ajax

Na een kwartier noteren we de eerste serieuze kans voor Ajax. Na een kluts voor de goal van Drommel komt de bal voor de voeten van Alvarez, maar de jarige Mexicaan schiet naast.

Ajax-PSV 0-0

AJA-PSV 7' - Eerste kansen voor PSV

De eerste kans in Amsterdam is in de derde minuut voor PSV. Vinícius komt tot een kopbal, Pasveer verricht een prima redding.

Een minuut later is er de tweede Eindhovense mogelijkheid, maar Pasveer redt op een schot van Zahavi vanaf de zijkant. En weer een paar minuten is er een schot van Bruma: redding Pasveer.

PSV heeft inmiddels Haaland dus al geëvenaard wat betreft het aan het werk zetten van Pasveer.

Ajax-PSV 0-0

De kans van Carlos Vinicius

BAR-RMA - 32' DOELPUNT REAL MADRID

In Camp Nou opent Real Madrid de score in die andere topper van vandaag. Alaba schiet na ruim een half uur de 1-0 binnen tegen Barcelona.

Barcelona-Real Madrid 0-1

AJA-PSV - Aftrap in Amsterdam

De bal rolt in de Johan Cruijff Arena! PSV-spits Zahavi heeft afgetrapt. De topper tussen Ajax en PSV is begonnen.

AJA-PSV - We gaan bijna beginnen!

De spelers betreden het veld in de Johan Cruijff Arena voor de topper tussen Ajax en PSV. De spanning loopt op.

De Amsterdammers verkeerden in de Champions League in topvorm, maar de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal werd een 4-0 zege voor de Eindhovenaren.

VIT-GAE - Afgelopen: Go Ahead wint

Zo win je van Tottenham Hotspur en in de Gelderse derby, zo ga je onderuit tegen Go Ahead Eagles in eigen huis. Vitesse staat weer met beide benen op de grond, na een 2-1 nederlaag in Arnhem.

Vitesse baalt na de gelijkmaker

CAM-FEY - Afgelopen: Feyenoord wint

Feyenoord heeft na twee eredivisiewedstrijden zonder overwinning weer weten te winnen. In Cambuur verzuimden de Rotterdammers een ruime overwinning neer te zetten: ze zegevierden met 3-2. Linksback Tyrell Malacia zorgde in 58ste minuut voor de winnende treffer.

Bekijk de samenvatting van SC Cambuur - Feyenoord

VIT-GAE - 90+1' DOELPUNT GO AHEAD!

De bal ging op de stip na een onhandige overtreding van keeper Schubert. En Brouwers schiet Go Ahead in blessuretijd op 2-1.

BAR-RMA - Aftrap in Barcelona

In een uitverkocht Camp Nou zijn Barcelona en Real Madrid begonnen aan El Clásico.

CAM-FEY 79' - Cambuur speelt va-banque

Nog ruim tien minuten in Leeuwarden, waar Cambuur-trainer De Jong al vijf keer heeft gewisseld en va-banque is gaan spelen met soort van vier aanvallers. Dat belooft nog spektakel in de slotfase in een toch al zeer amusante tweede helft.

Cambuur-Feyenoord 2-3

AJA-PSV - Opstelling PSV

PSV begint met Armindo Bruma en Carlos Vinícius aan de uitwedstrijd tegen Ajax. Zij vervangen Cody Gakpo en Noni Madueke, die donderdag geblesseerd uitvielen in het verloren thuisduel met AS Monaco in de Europa League (1-2).

Ibrahim Sangaré keert terug bij PSV. Hij was geschorst voor de wedstrijd tegen AS Monaco. Olivier Boscagli zakt een linie terug naar de defensie. Eran Zahavi is de spits van PSV.

CAM-FEY 58' DOELPUNT FEYENOORD!

Malacia krijgt alle ruimte om uit te halen en doet dat dan ook schitterend: Feyenoord op 3-2.

Het is na de rust een en al spektakel in Leeuwarden, waar het spel op en neer golft. Als het zo blijft, krijgen we nog wel een paar goals te zien.

Cambuur-Feyenoord 2-3

Tyrell Malacia viert zijn goal tegen Cambuur

VIT-GAE - 53' DOELPUNT GO AHEAD!

Het ging op en neer na rust in Arnhem en dan is het raak voor Go Ahead: Cordoba scoort. Na matig uitverdedigen van de Arnhemmers komt de bal bij de Spanjaard terecht en die schiet van dichtbij binnen.

Vitesse-Go Ahead Eagles 1-1

Iñigo Córdoba schiet raak voor de 1-1

AJA-PSV - Opstelling Ajax

Ajax begint om 16.45 uur met een ongewijzigde ploeg aan de thuiswedstrijd tegen PSV. Trainer Erik ten Hag geeft het vertrouwen aan de spelers die dinsdag de basis legden voor de 4-0 zege op Borussia Dortmund.

Steven Berghuis is weer de aanvallende middenvelder van Ajax. Davy Klaassen start op de bank.

CAM-FEY - 50' DOELPUNT CAMBUUR!

Na een counter uit het boekje is het opnieuw Sambissa die scoort: het is 2-2 bij Cambuur-Feyenoord. De Rotterdammers begonnen goed aan de tweede helft, maar zijn hun voorsprong al snel kwijt.

Cambuur-Feyenoord 2-2

TWEEDE HELFT - De bal rolt weer in Leeuwarden en Arnhem

Cambuur en Feyenoord zijn begonnen aan de tweede helft. De Rotterdammers leiden met 2-1.

Ook Vitesse en Go Ahead Eagles hebben het duel hervat. Vitesse staat op een 1-0 voorsprong.

Hiddink blikt vooruit op Ajax-PSV

Guus Hiddink vertelt over Ajax, dat om 16.45 uur de degens kruist met PSV. En over Ajax-directeur Marc Overmars. "Alles is eindig."

Ook gaat Hiddink in op zijn toekomst, PSV en het Latijns-Amerikaanse gif bij Ajax. "Vorig jaar raakte PSV iets te veel verstrikt in het 4-2-2-2-2-2...", aldus de voormalige coach van de Eindhovenaren.

VIT-GAE - Rust in Arnhem

Go Ahead heeft zich in de loop van de eerste helft teruggeknokt in de wedstrijd, maar kijkt tegen een 1-0 achterstand aan bij Vitesse.

CAM-FEY - 45' DOELPUNT FEYENOORD!

Op slag van rust zet Aursnes Feyenoord alsnog op voorsprong. De Noor schiet via de paal binnen: 1-2. Meteen daarna klinkt het rustsignaal.

Feyenoord was in het laatste kwartier van de eerste helft sterker en gevaarlijker, dus heel verrassend is het niet.

Cambuur-Feyenoord 1-2

Opstellingen FC Barcelona-Real Madrid

Ajax-PSV is niet de enige topper van deze zondag. In Spanje is om 16.15 de aftrap van de Clásico tussen FC Barcelona en Real Madrid. Ronald Koeman heeft Frenkie de Jong en Depay uiteraard op het wedstrijdformulier geschreven, alsmede oud-Ajacied Dest. Luuk de Jong zit op de bank.

VIT-GAE - 30' Go Ahead wordt sterker

Vitesse begon uitstekend aan het duel met Go Ahead, maar de ploeg uit Deventer is sterk aan het terugkomen. Vitesse wordt alsmaar slordiger en de Eagles zijn al een paar keer dreigend voor de goal van Schubert opgedoken.

Vitesse-Go Ahead Eagles 1-0

CAM-FEY - 25' DOELPUNT FEYENOORD!

Het is heel rap 1-1 in Leeuwarden. Linssen kopt knap binnen, op aangeven van Pedersen. Het is zijn zesde goal van het seizoen.

Cambuur-Feyenoord 1-1

CAM-FEY - 23' DOELPUNT CAMBUUR!

Sambissa, de linksback die rechtsbuiten staat, schiet Cambuur op fraaie wijze op 1-0 tegen Feyenoord! De man uit Gabon plaatst de bal schitterend in de verre hoek, onhoudbaar voor Bijlow.

Het was al een interessante wedstrijd, en nu helemaal. Kort voor de goal zagen we nog beste kansen voor Toornstra namens Feyenoord en Bangura namens Cambuur. Maar nu is het alsnog raak.

Cambuur-Feyenoord 1-0

Een ouderwetse groepsknuffel bij de bank van Cambuur na de goal van David Sambissa

AJA-PSV - Nog twee uur voor de aftrap

CAM-FEY 16' Cambuur doet het prima

Het eerste kwartier is voorbij in Leeuwarden, ongetwijfeld tot tevredenheid van Cambuur. De Friezen bieden tot nu toe prima tegenstand aan Feyenoord, dat vooralsnog slordig voor de dag komt.

Feyenoord-SC Cambuur 0-0

Orkun Kökçü in duel met Robin Maulun

CAM-FEY - 5' Eerste gevaar van Cambuur

Het eerste gevaar in Leeuwarden komt van Cambuur. Na een corner volgen een aantal hachelijke momenten voor de neus van Feyenoord-keeper Bijlow, maar die brengt uiteindelijk redding.

Feyenoord-SC Cambuur 0-0

VIT-GAE - 3' DOELPUNT VITESSE!

De bal ging al snel op de stip na hands van Idzes en Openda benut het buitenkansje: 1-0.

Scheidsrechter Higler was de handsbal na 1 minuut spelen ontgaan, maar de VAR geeft een seintje en de penalty is terecht.

Vitesse-Go Ahead Eagles 1-0

Loïs Openda schiet Vitesse vanaf de stip op voorsprong

Aftrap in Arnhem en Leeuwarden!

De duels Vitesse-Go Ahead Eagles en SC Cambuur-Feyenoord zijn begonnen.

TWE-NEC: een wedstrijd met twee gezichten

In de eerste helft van FC Twente-NEC zagen we de minste doelpogingen in een wedstrijd in het seizoen tot nu toe. Maar kijk eens aan.

Wedstrijdverslag: NEC sluit tumultueuze week af met overwinning op FC Twente

Na een week waarin het bij NEC vooral ging over een ingestorte tribune, rellen tegen Vitesse en mogelijk thuiswedstrijden zonder supporters, hebben de Nijmegenaren de week afgesloten met een 2-1 overwinning op FC Twente.

Bekijk de samenvatting van FC Twente - NEC

Straks: SC Cambuur-Feyenoord en Vitesse-Go Ahead

90+5' TWENEC: Het laatste fluitsignaal

Het slotoffensief van FC Twente, zelfs keeper Unnerstall ging mee naar voren, levert niets op.

NEC houdt stand en wint in Enschede. Alweer de vierde zege van de Nijmegenaren dit seizoen.

FC Twente-NEC 1-2

76' GOAL NEC!

Wat een fout van Robin Pröpper, normaliter toch zo vaak de held van FC Twente.

De verdediger struikelt over de bal en verspeelt hem aan Javier Vet, die 1-2 maakt.

Er gaat vandaag veel fout bij beide ploegen, met dit moment als hoogtepunt. Of dieptepunt, vanuit Twents perspectief.

FC Twente-NEC 1-2

72' TWENEC: Inzet Rots net naast

FC Twente dringt aan en krijgt via Rots tot tweemaal toe een kans. Eerst maait de aanvaller over de bal heen, daarna schiet hij via een tegenstander net naast.

Hij mag gelijk gaan douchen, al staat dat er waarschijnlijk los van. Cleonise vervangt hem.

FC Twente-NEC 1-1

Opstelling Go Ahead Eagles: Deijl vervangt Botos

Bij Go Ahead Eagles heeft Deijl een basisplaats, hij speelt in plaats van Botos, die geschorst is.

Opstelling Vitesse: geen Bazoer en Wittek

Vitesse-trainer Letsch heeft moeten puzzelen. De geschorste Bazoer wordt vervangen door Cornelisse.

Yapi speelt op de plek van Wittek, die met knieklachten kampt.

58' GOAL FC TWENTE!

Er gebeurt na rust ineens een heleboel.

Misidjan maakt gelijk, met een slim verdekt schot. Daarvoor nam FC Twente al een paar keer het NEC-doel onder vuur.

FC Twente-NEC 1-1

50' GOAL NEC!

Er wordt zowaar een schot op doel gelost en het is gelijk raak.

Tavsan maakt de openingstreffer door uit de rebound binnen te schieten. NEC leidt.

FC Twente-NEC 0-1

Opstelling SC Cambuur: twee linksbacks

SC Cambuur-trainer Henk de Jong heeft twee linksbacks op het wedstrijdformulier gezet: Bangura en Sambissa.

Waarschijnlijk speelt laatstgenoemde links voorin.

Opstelling Feyenoord: Geen Jahanbakhsh, wel Aursnes

Eén opvallende naam in de Feyenoord-opstelling: Aursnes.

De Noor speelt in plaats van Jahanbakhsh, die op de bank zit.

45+1' TWENEC: Een kwartier bijkomen

Tijd om de ogen wat rust te gunnen, nu het rustsignaal heeft geklonken.

Zoals gezegd gebeurde er weinig tot niets. Zowel FC Twente als NEC heeft niet eenmaal op doel geschoten.

FC Twente-NEC 0-0

33' TWENEC: Of.. staan beide ploegen gewoon goed te verdedigen?

Wellicht dat het schouwspel in Enschede wel op de goedkeuring kan rekenen van liefhebbers van goed verdedigen.

Nu grijpt Hilgers in met een goede sliding, waarmee hij een mogelijkheid van Okita voorkomt.

FC Twente-NEC 0-0

26' TWENEC: Kabbelend begin in Enschede

Het is maar goed dat de zon schijnt in de Grolsch Veste, nu valt er voor de fans op de tribunes nog iets te genieten.

Op het veld gebeurt namelijk bijzonder weinig. Een aftastend begin, om er maar eens een voetbalcliché in te gooien.

FC Twente-NEC 0-0

Lasse Schöne heeft het ook niet naar zijn zin

13' TWENEC: Barreto 'gewoon' op het middenveld

Édgar Barreto speelt toch op het middenveld bij NEC, en dus niet als een van de drie centrumverdedigers.

De Nijmegenaren spelen in een oer-Hollandse 4-3-3-formatie, met Barreto als controleur voor de defensie.

FC Twente-NEC 0-0

1' TWENEC: De bal rolt

We zijn begonnen in Enschede.

Houdt Ron Jans zijn mooie reeks in stand? Jans verloor als coach nog nooit een thuisduel met NEC in eredivisie-verband (W7-G6-V0).

FC Twente-NEC 0-0

Eindhovense gedachten gaan terug naar Johan Cruijff Schaal

Ajax en PSV troffen elkaar dit seizoen al eerder, in de Johan Cruijff Schaal.

Toen wonnen de Eindhoenaren met liefst 4-0. En daar denken ze op een dag als deze dan graag aan terug.

Opstelling NEC: Akman vervangt Duelund

Eén wijziging bij NEC ten opzichte van de verloren Gelderse derby tegen Vitesse.

Akman vervangt Duelund, die nog altijd kwakkelt met een voetblessure.

De Nijmegenaren spelen opnieuw in een 5-2-3 dan wel 3-4-3-formatie, met Barreto als een van de centrumverdedigers.

Opstelling FC Twente: Bosch vervangt Zerrouki

Rots heeft weer een basisplaats bij FC Twente, rechts voorin.

De geschorste Zerrouki wordt vervangen door Bosch.

Uitstapje: Miedema verlaat Oranje-kamp

Vivianne Miedema heeft het trainingskamp van de Oranjevrouwen verlaten. De Arsenal-aanvaller krijgt na de WK-kwalificatiewedstrijd op en tegen Cyprus rust vanwege haar drukke schema.

Het afhaken van Miedema was zo afgesproken met haar club Arsenal. Bondscoach Mark Parsons roept geen vervanger op.

Wit-Rusland

Nederland speelt dinsdag tegen Wit-Rusland. De Oranjevrouwen zijn koploper in hun WK-kwalificatiegroep.

Programma en stand in WK-kwalificatiegroep C

Maar eerst meester De Jong vs. leerling Slot

Als Feyenoord zondag in Leeuwarden tegen Cambuur aantreedt, staat Arne Slot tegenover de man die hem kennis liet maken met het trainersvak op betaald voetbalniveau.

Henk de Jong werkte in Friesland een aantal jaar samen met de voormalige "luie nummer 10" en heeft daar goede herinneringen aan.

Kraker-claxon: vanmiddag Ajax-PSV

  • ANP
    Antony Matheus Dos Santos (Ajax)
  • ANP
    Ibrahim Sangaré op de training van PSV

Hét affiche van speelronde 10 is Ajax-PSV, de strijd tussen de koploper en de nummer twee van de eredivisie.

In aanloop naar de kraker spraken we twee spelers die de laatste weken indruk maken bij beide clubs, Ajacied Antony en PSV-middenvelder Ibrahim Sangaré.

De Kleine Hel

Antony groeide op in de favela Inferninho, de Kleine Hel. Als olympisch kampioen, Goddelijke Kanarie en sterspeler van Ajax bevindt hij zich nu in een hemel met kalklijnen.

Ook Sangaré had een moeilijke jeugd, op de schrale akkers in Ivoorkust. Die voor hem als voetballer overigens vruchtbare bodem bleken.

Moeder Sangaré niet blij

Maar niet voordat hij zijn moeder had overtuigd.

"Als je in Afrika besluit je droom om profvoetballer te worden na te jagen, moet je daar volledig voor kiezen en school laten vallen. En daar houden ouders niet van."

Van Polen 'kon wel janken' na heldenrol

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - Heracles Almelo

Gisteravond kon PEC voor het eerst dit seizoen juichen: de Zwollenaren boekten hun eerste eredivisiezege van dit seizoen.

Dankzij aanvoerder Bram van Polen, die de enige treffer maakte vanaf de penaltystip. "Ik was zo blij dat de bal erin ging. Ik kon wel janken, echt waar."

En de (tussen)stand in de eredivisie

De oogst van gisteren en vrijdag

Speelronde 10 ging vrijdag al van start met Willem II-Fortuna Sittard. Alle uitslagen tot nu toe.

Goedemorgen!

Vijf eredivisiewedstrijden vandaag:

  • FC Twente-NEC, 12.15 uur
  • SC Cambuur-Feyenoord, 14.30 uur
  • Vitesse-Go Ahead Eagles, 14.30 uur
  • Ajax-PSV, 16.45 uur
  • FC Groningen-AZ, 20.00 uur

Live updates ontvangen? Klik op het belletje bovenaan je scherm.