liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Ziekenhuizen willen aanscherping coronaregels' • Storing Testen voor Toegang voorbij

liveblog gesloten

'Ziekenhuizen willen aanscherping coronaregels'

De overheid moet meer doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zeggen de ziekenhuisbestuurders tegen Trouw. Het aantal ziekenhuisopnames is nu vergelijkbaar met mei. En in Tiel bijvoorbeeld ligt de IC alweer nagenoeg vol.

De vaccinatiegraad stijgt niet zo hard meer en driekwart van patiënten is ongevaccineerd. De ziekenhuizen willen dat de regels weer worden aangescherpt. Ze denken daarbij bijvoorbeeld aan het weer invoeren van de mondkapjesplicht of dat er sneller wordt overgegaan naar een derde prik.

Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is bezorgd over stijgende cijfers, schrijft het AD. Volgens hem 'kan het nodig zijn' om in de strijd tegen corona 'lokale lockdowns in te zetten'. "In Nederland is het aantal opnames verdriedubbeld in drie weken tijd'', zegt Kuipers in de krant. "In het Verenigd Koninkrijk zie je toch weer hoge besmettingsaantallen en hoge aantallen ziekenhuisopnames. Dat kan hier ook gebeuren."

Testen voor Toegang: storing verholpen

De technische storing bij de website van Testen voor Toegang is volgens een woordvoerder verholpen. Het mankement speelde ruwweg van 20.30 uur tot en met 23.00 uur. Als gevolg konden mensen destijds geen coronatest inplannen.

De woordvoerder legt uit dat het probleem ontstond door aanpassingen in het afsprakensysteem voor de overgang naar wintertijd: op 31 oktober gaat de klok een uur achteruit. Na de aanpassing bleek dat de openingstijden per testlocatie niet meer klopten.

Ongeveer honderd mensen hebben een afspraak geboekt buiten de openingstijden van een teststraat. Zij hebben daarover een bericht gekregen, zegt de woordvoerder.

Storing bij website Testen voor Toegang

De website van Testen voor Toegang is getroffen door een technische storing. Als gevolg is het niet mogelijk om een afspraak in te plannen voor een coronatest. De oorzaak van het probleem is nog niet bekend, ook onduidelijk is wanneer het verholpen zal zijn.

Strengere regels voor Nederlanders die naar Marokko gaan

Nederlanders die naar Marokko gaan, moeten rekening houden met strengere inreisregels. Eerder deze week werd al duidelijk dat er geen direct vliegverkeer meer is tussen Nederland en Marokko, omdat de Marokkaanse autoriteiten dat vanwege zorgen over het coronavirus hebben stilgelegd.

Nederlanders mogen nog wel via een ander land Marokko in, meldt correspondent Samira Jadir. Zij moeten dan wel gevaccineerd zijn en een negatieve pcr-test tonen, die niet ouder is dan 48 uur.

Op een Marokkaanse lijst met landen waarvoor extra eisen gelden, staan ook onder meer Spanje en Portugal. België en Luxemburg staan er niet op. De lijst wordt iedere twee weken geactualiseerd.

Pfizer: kindervariant coronavaccin veilig en effectief

Farmaceut Pfizer zegt dat de kindervariant van zijn coronavaccin veilig en ruim 90 procent effectief is in het voorkomen van een infectie met covid-19.

In een studie van Pfizer met 2268 deelnemende kinderen kregen zestien kinderen met een placebo covid-19, terwijl drie kinderen die een werkend vaccin hadden gekregen covid-19 ontwikkelden. Er werden overigens geen ernstige ziektegevallen vastgesteld. Volgens Pfizer hadden de gevaccineerde kinderen die toch een infectie ontwikkelden veel mildere symptomen dan de niet-gevaccineerden.

De studie is niet breed genoeg om zeer zeldzame bijwerkingen vast te stellen. In de Verenigde Staten wordt overwogen ook kinderen in te enten tegen het coronavirus. Mogelijk begint dat volgende maand al.

Thailand laat vanaf 1 november meer toeristen toe

In Thailand zijn vanaf 1 november weer veel buitenlanders welkom zonder dat ze lang in quarantaine hoeven. De autoriteiten hebben een lijst van 46 landen gepresenteerd van waar gevaccineerde reizigers naar Thailand kunnen vliegen. Op die lijst staat ook Nederland.

Reizigers moeten volledig gevaccineerd zijn en voor de vlucht negatief zijn getest, meldt premier Prayut Chan-o-cha. Na aankomst moet opnieuw worden getest op het coronavirus en de buitenlanders moeten op de uitslag daarvan wachten in een hotel dat door de Thaise autoriteiten wordt aangewezen. Is de uitslag negatief, dan kunnen mensen naar verschillende plekken toe die voor toeristen zijn vrijgegeven, zoals het eiland Phuket, de hoofdstad Bangkok en de noordelijke stad Chiang Mai.

Dat het land op 1 november al open zou gaan voor buitenlanders was al wel aangekondigd, maar er zouden slechts tien landen op de lijst staan. In 2019 bezochten nog zo'n 40 miljoen toeristen het land.

RIVM: 5903 positieve tests, stijging houdt aan

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5903 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 700 meer dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 4334 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 42 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 10 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 8 doden per dag, tegen 5 doden per dag een week eerder.

Media: Vlaamse regering wil derde prik voor iedereen

De Vlaamse regering wil de hele bevolking een derde boosterprik geven, melden Belgische media op basis van de Vlaamse ministerraad. Eerder werd al beslist dat alle 65-plussers een derde prik krijgen, maar nu wordt dat dus uitgebreid. Wanneer die prikken gezet gaan worden, is nog niet bekend.

Meer dan honderd nieuwe covid-patiënten op verpleegafdelingen

Voor het eerst sinds eind juli komt het aantal nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen op één dag boven de honderd uit. In de afgelopen 24 uur zijn er 118 patiënten met covid-19 opgenomen op verpleegafdelingen in Nederland, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

In totaal liggen 697 patiënten met het coronavirus in Nederlandse ziekenhuizen: 523 op een verpleegafdeling (27 meer dan donderdag) en 174 coronapatiënten op de intensive care, 21 meer dan in de 24 uur daarvoor.

Scholen in Oekraïne dicht, recordaantal coronadoden

Een deel van de scholen in Oekraïne sluit vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen in het Oost-Europese land. Scholen in Kiev houden verplicht twee weken lang vakantie. In gebieden waar het aantal besmettingen snel oploopt, mogen scholen pas open wanneer alle docenten zijn gevaccineerd.

Ook in het openbaar vervoer worden maatregelen getroffen: daar wordt het vaccinatiebewijs verplicht gesteld.

Het coronavirus slaat vooral toe in Oost-Europese landen. Niet eerder overleden in Oekraïne binnen 24 uur zoveel mensen aan de gevolgen van het coronavirus. In de afgelopen 24 uur lieten 614 mensen het leven. Het aantal gevaccineerden blijft achter: 6,8 miljoen van de 41 miljoen inwoners zijn volledig gevaccineerd.

Nederland niet op Duitse hoogrisicolijst

De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben Nederland niet aangemerkt als hoogrisicogebied. Iedere vrijdag publiceert het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, een update van deze lijst. Vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners zou Nederland als risicogebied aangemerkt kunnen worden, maar dat is dus niet gebeurd. Het is de autoriteiten voorbehouden dit soort uitzonderingen te maken.

De overzeese gebieden van Nederland waren al aangemerkt als hoogrisicogebied. Nieuw op de Duitse lijst zijn onder anderen Bulgarije en Kroatië.

Reizigers die uit een land met veel besmettingen naar Duitsland reizen, krijgen te maken met beperkingen. Ze moeten niet alleen een coronapas overleggen, maar ook de reis van tevoren aanmelden bij de Duitse overheid en vervolgens tien dagen in verplichte quarantaine.

Douane neemt illegale 'covid-19-geneesmiddelen' in beslag

De Douane heeft 665 zendingen met 55.000 illegale coronamedicijnen in beslag genomen bij controles van post- en koerierszendingen. Hierbij werden grote hoeveelheden aangetroffen van het geneesmiddel Ivermectine, dat bij dieren vooral gebruikt wordt tegen schurft en worminfecties.

Daarnaast werden verschillende malariamiddelen aangetroffen. De geneesmiddelen kwamen uit India, Hongkong en Singapore en waren allemaal bestemd voor particulieren. De controles waren onderdeel van een internationale actie die in de afgelopen drie maanden plaatsvond, meldt de Douane.

Boostershots goedgekeurd in VS

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft goedkeuring gegeven voor het toedienen van boostershots aan tientallen miljoenen Amerikanen.

Bepaalde groepen, onder wie Amerikanen van 65 jaar en ouder, krijgen zes maanden na hun volledige vaccinatie een boostershot. Ze mogen zelf beslissen welk vaccin wordt toegediend als booster, ongeacht het vaccin waarmee ze in eerste instantie werden gevaccineerd.

Ook 15 miljoen Amerikanen die zijn ingeënt met het Janssen-vaccin (onderdeel van farmaceut Johnson en Johnson) krijgen de aanbeveling om een boostervaccin te nemen, mits ze achttien jaar of ouder zijn en minstens twee maanden daarvoor gevaccineerd.

Het besluit van CDC-directeur Rochelle Walensky betekent dat boostershots nu worden aanbevolen voor alle vaccins die zijn goedgekeurd in de Verenigde Staten, eerder was dit al besloten voor het Pfizer-vaccin.

Corendon: geen prik? Dan zelf betalen voor eventuele quarantaine

Vanaf 1 november draaien ongevaccineerden die met Corendon op vakantie gaan, zelf op voor de kosten als ze besmet raken met corona. Dat zegt Corendon-topman Steven van der Heijden in De Telegraaf. "Stap nou niet in, als je niet gevaccineerd bent."

Corendon vliegt net als andere reisorganisaties steeds vaker op oranje bestemmingen. De topman hoopt dat de overheid onderscheid gaat maken in de reisadviezen tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn. "Als je ervoor kiest om ongevaccineerd op vakantie te gaan, dan moet je zelf ook maar de risico's dragen als je positief test voor je terugreis", aldus Van der Heijden in de krant.

Onmacht op IC's: 'Ze hadden hier niet gelegen als ze waren geprikt'

Het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen neemt toe. Van de 950 IC-bedden in Nederland zijn er nu 164 bezet door coronapatiënten. De toename van coronapatiënten in de ziekenhuizen leidt tot frustratie onder IC-personeel, zien betrokkenen.

NOS sprak met een IC-verpleegkundige en twee IC-hoofden die zich herkennen in dit onbegrip. "Het had niet gehoeven, denk ik vaak als ik naar hele zieke patiënten kijk. Dat maakt het heftig", vertelt verpleegkundige Arjan van den Broek.

Melbourne beëindigt langste lockdown ter wereld

Melbourne heeft de lockdown in de Australische stad opgeheven, omdat meer dan 70 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd. De stad kende de langste lockdown ter wereld: de vijf miljoen inwoners leefden meer dan 260 dagen met beperkende maatregelen om het coronavirus tegen te gaan.

Volgens persbureau Reuters ontstonden er meteen rijen voor bars, restaurants en kapperszaken. In de andere grote stad in Australië, Sydney, werden de versoepelingen al eerder doorgevoerd vanwege een hogere vaccinatiegraad. Nog niet alle beperkende maatregelen worden losgelaten, pas wanneer 80 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd worden verdere versoepelingen doorgevoerd.

Corona slaat vooral toe in Oost-Europa

De 'coronakaart' van Europa kleurt steeds roder. Vooral in Oost-Europa is het aantal geregistreerde besmettingen snel opgelopen.

In Letland en de Russische hoofdstad Moskou zijn de eerste lockdowns aangekondigd. Sommige andere landen nemen ook maatregelen, andere regeringen juist niet.

In Roemenië, Bulgarije en Letland liggen ziekenhuizen vol met coronapatiënten, vooral doordat de vaccinatiegraad relatief laag is. Zo is in Roemenië iets meer dan een op de drie mensen volledig ingeënt tegen het coronavirus. Het aantal sterfgevallen onder covid-patiënten is er, vergeleken met het aantal inwoners, het hoogst in de Europese Unie.

Marokko staat repatriëringsvluchten toe naar Nederland

Nederlanders die nu in Marokko zijn kunnen binnenkort toch naar huis. De Marokkaanse autoriteiten staan op korte termijn een aantal repatriëringsvluchten toe naar Nederland. Sinds afgelopen nacht is het luchtruim voor vluchten tussen Marokko en Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gesloten vanwege het coronavirus. Marokko heeft dit besluit genomen vanwege een nieuwe variant van het virus in de drie landen.

Luchtvaartmaatschappij Transavia verwacht vandaag meer duidelijkheid te geven over de repatriëringsvluchten.

Welkom in dit coronablog

Dit is het NOS-coronablog van vrijdag 22 oktober. Hier vind je het laatste nieuws uit binnen- en buitenland over het coronavirus. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.