liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax schrikt niet van Heerenveen • PSV komt met schrik vrij • RKC schrik van Feyenoord

De negende speelronde van de eredivisie begint vandaag, met vijf wedstrijden.

En verder:

Automatische meldingen ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje bovenin!

liveblog gesloten

Tot morgen!

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Dapper PEC houdt de moed erin!

Zondag staan er nog vier fijne eredivisieduels op het programma, waaronder AZ-FC Utrecht (12.15 uur) en de immer verhitte Gelderse derby NEC-Vitesse (14.30 uur). Dan zijn we uiteraard weer terug met een liveblog.

We sluiten de avond af met PEC Zwolle-trainer Art Langeler. Tot de 84ste minuut leek zijn ploeg op weg naar een stunt tegen PSV, maar uiteindelijk blijft zijn ploeg laatste met een schamel puntje. En dat terwijl concurrenten Fortuna Sittard, Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk vandaag punten pakten.

Hou dan de moed er maar eens in. Nou, dat is Langeler wel toevertrouwd.

Langeler: 'Op de ranglijst heb je er niks aan, maar goed voor de moraal'

Samenvatting en reacties Fortuna Sittard - Cambuur (1-0)

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - SC Cambuur

ITALIE - AC Milan profiteert van misstap Inter

AC Milan ontsnapte aan een nederlaag tegen middenmoter Hellas Verona. De club uit Noord-Italië had in Milaan nog nooit gewonnen en had lang zicht op de zege, maar moest de drie punten toch in Milaan laten.

Verona nam vlot de leiding nadat Gianluca Caprari na een slechte terugspeelbal de 1-0 op het scorebord had gezet. Ook de tweede mocht de defensie van Milaan zich aanrekenen toen Alessio Romagnoli Nikola Kalinic onderuit schoffelde. Antonin Barak verzilverde de strafschop en zo stond Verona plotseling voor een stunt.

Pas laat in de wedstrijd kantelde de wedstrijd via een kopbal van Olivier Giroud en een benutte strafschop van Franck Kessié. Bovendien had het bij de derde treffer wat geluk toen Koray Günter van Hellas Verona de bal in eigen doel tikte (3-2).

FRANKRIJK - Bosz' Lyon geeft AS Monaco huiswerk mee richting duel met PSV

Olympique Lyonnais heeft in eigen huis met 2-0 gewonnen van AS Monaco, maar zo overtuigend als de uitslag was de wedstrijd niet. De ploeg van Peter Bosz had duidelijk het overwicht, maar wist lang niet tot scoren te komen. De1-0 vie;l pas een kwartier voor tijd uit een strafschop.

Bij AS Monaco, dat donderdag het Europa League-duel met PSV te wachten staat, werd Myron Boadu vlak voor die 1-0 ingebracht, maar ook hij kon het tij niet keren. Lees het wedstrijdverslag.

  • AFp
  • NOS
    De stand halverwege de tiende speelronde in de Franse Ligue 1.

Samenvatting en reacties PSV-PEC Zwolle (3-1)

Samenvatting en reacties Go Ahead Eagles - Heracles (4-2)

Samenvatting en reacties sc Heerenveen-Ajax (0-2)

Samenvatting en reacties Feyenoord-RKC Waalwijk (2-2)

De stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie halverwege de negende speelronde.

Alle uitslagen van vanavond

Uitslagen en programma halverwege de negende speelronde in de eredivisie.

PSV-PEC AFGELOPEN - PSV voorkomt blamage in slotminuten

De 84ste, de 86ste en de 89ste minuut. Zolang duurde het voor PSV eindelijk PEC-doelman Kostas Lamprou wist te passeren. Maar de punten blijven in Eindhoven, dat met een punt achterstand richting Amsterdam gaat voor de topper met Ajax.

EINDSTAND: PSV - PEC Zwolle 3-1

FOR-CAM AFGELOPEN - Fortuna wint weer eens

Fortuna verslaat Cambuur dankzij een late treffer van George Cox.

Fortuna Sittard - SC Cambuur 1-0

FOR-CAM 90'+5 - Venijn in de staart

In Sittard was 85 minuten niets te beleven, maar toen zorgde George Cox toch opeens voor de 1-0 voor de thuisclub tegen Cambuur. En dat niet alleen, diep in blessuretijd dacht Paulissen nog de gelijkmaker te hebben gemaakt na doorkoppen van Uldrikis. Maar de VAR zag dat Uldrikis buitenspel stond. Heel nipt, dat wel.

Fortuna Sittard - SC Cambuur 1-0

PSV-PEC - 89' GOAL PSV

Boscagli leidde na drie minuten de 1-0 van PEC Zwolle en hij zorgt ook voor het slotakkoord. Boscagli krult een vrije trap prachtig over de muur in de kruising: 3-1.

PSV - PEC Zwolle 3-1

Olivier Boscagli is blij met zijn 3-1 tegen PEC Zwolle.

PSV-PEC - 86' GOAL PSV

En ja hoor, twee minuten na de 1-1 knalt Cody Gakpo de 2-1 tegen de touwen. Hij schiet met rechts trouwens tegen zijn eigen linkervoet aan, waardoor de bal van richting verandert. En zo is doelman Lamprou op slag kansloos.

PEC-aanvoerder Bram van Polen slaat van ontzetting op het gras. Niet voor het eerst dit seizoen.

PSV - PEC Zwolle 2-1

PSV-PEC 84' - GOAL PSV

Net als de wanhoop de overhand lijkt te nemen is het Ramalho die via de grond de 1-1 in het doel van PEC Zwolle kopt. Nu gaat PSV op zoek naar de 2-1, ga daar maar vanuit!

PSV - PEC Zwolle 1-1

André Ramalho blij en opgelucht na zijn late gelijkmaker tegen PEC Zwolle.

PSV-PEC 75' - Wat doet Sangaré nou?

De tijd begint nu echt te dringen in Eindhoven, waar PSV de laatste minuten alleen nog een kansje heeft gekregen met Gakpo. Die kwam niet verder dan een ongevaarlijk puntertje in de handen van Lamprou.

Aan de andere kant was invaller Tedic misschien wel gevaarlijker met een uitbraak, waarbij hij de bal voorlangs schoot. Ook hebben we Madueke met kramp naar de kant zien strompelen en vervangen zien worden door Bruma.

Bij PEC Zwolle is Dean Huiberts naar de kant gegaan en dat had een andere reden. Ibrahim Sangaré ging namelijk vol op zijn kuit staan. Arbiter Joey Kooij en VAR Bas Nijhuis is het voorval blijkbaar ontgaan, want de Ivoriaanse middenvelder komt ermee weg.

PSV - PEC Zwolle 0-1

Ibrahim Sangaré plant zijn noppen in de kuit van PEC-speler Dean Huiberts.

FOR-CAM 74' - Speelkwartier voorbij

Het speelkwartier is inmiddels allang voorbij in Sittard, waar Fortuna en Cambuur er opnieuw niet veel van bakken. Natuurlijk, ook in deze wedstrijd kan zomaar een goal vallen. Maar om nou te zeggen dat een van de twee ploegen daar echt recht op heeft...

Fortuna Sittard - SC Cambuur 0-0

PSV-PEC 62' - Tijd voor wissels

Daar komen de invallers. Bij PSV gaan Zahavi en Van Ginkel naar de kant voor Vinicius en Vertessen. Een aanvaller erbij dus. PEC-trainer Art Langeler reageert met drie verse krachten: Koolwijk , Tedic en De Wit komen erin voor de leeggestreden Redan, Saymak en Adzic.

De grootste impact heeft Vertessen: hij wurmt zich langs drie verdedigers, maar schiet de bal vervolgens naast.

PSV - PEC Zwolle 0-1

Een zorgelijke blik bij PSV-aanvoerder Marco van Ginkel bij een 1-0 achterstand tegen hekkensluiter PEC Zwolle.

PSV-PEC 57' - Sangaré bijna voor PSV

Voor de interlandbreak was het Sangaré, die PSV laat in het duel met Sparta over de drempel hield met een knappe afstandsknal. Nu is de Ivoriaan ook dichtbij met een fraaie volley, maar zijn knal zeilt net over.

PEC Zwolle geeft alles om de 1-0 te verdedigen en probeert er af en toe uit te komen via de rappe Redan. Tot nu toe werkt het, maar of dat ook in het laatste half uur genoeg is? Er gaan wissels komen...

PSV - PEC Zwolle 0-1

PSV-PEC 50' - PSV blijft drukken

Inmiddels is de tweede helft bij PSV-PEC ook alweer vijf minuten oud en we zien hetzelfde beeld als in de eerste: PSV drukt, maar ontbeert de finesse en een beetje geluk voor het Zwolse doel. Opnieuw Zahavi was dicht bij de 1-0, maar de bal wil er nog steeds niet in.

PSV - PEC Zwolle 0-1

FOR-CAM 51' - Doelpunt Cambuur afgekeurd

Ongeloof bij Cambuur-spits Tom Boere, want zijn treffer wordt afgekeurd wegens buitenspel. Dan gaat het niet om hem, maar om Jamie Jacobs, die de bal terugkopte op Boere. En uit de beelden blijkt dat de arbitrage gelijk heeft.

Uit de tegenaanval is Mats Seuntjens trouwens dicht bij de openingstreffer voor Fortuna. En dus kunnen we zeggen dat we in vijf minuten na rust meer actie hebben gezien dan in de hele eerste helft.

Fortuna Sittard - SC Cambuur 0-0

FOR-CAM 47' - Cambuur raakt de lat!

Nou, alsof ze ons gehoord hebben in Sittard. Want binnen twee minuten zien we al een bal op de lat. Cambuur-middenvelder Mees Hoedemakers mikt een vrije trap net iets te hoog.

Fortuna Sittard - SC Cambuur 0-0

FOR-CAM - TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Sittard bij Fortuna-Cambuur.

Laten we hopen dat de tweede helft iets meer spektakel oplevert dan de eerste.

Fortuna Sittard - SC Cambuur 0-0

GAE-HER - Bas Kuipers en zijn beroemde oom

Kuipers bezorgt oom André Kuipers onvergetelijke avond in 'mooiste stadion'

PSV-PEC RUST - Werk aan de winkel voor Schmidt

PSV heeft vijf, zes, zeven hele grote kansen gehad, maar kijkt nog altijd tegen een 1-0 achterstand aan tegen PEC Zwolle.

Daishawn Redan was de maker, doelman Kostas Lamprou voorlopig de uitblinker.

PSV - PEC Zwolle 0-1

Kostas Lamprou ranselt een van de vele inzetten van PSV stijlvol uit zijn doel.

PSV-PEC 45'+2 - Lamprou groeit en groeit

In de laatste minuten voor rust wil PSV toch nog zaken doen en dat leidt tot een grote kans voor Zahavi (naast) en een vlammend schot van Gakpo. PEC-doelman Kostas Lamprou heeft er een geweldig antwoord op. De Griekse goalie groeit uit tot een behoorlijke uitblinker deze wedstrijd.

PSV - PEC Zwolle 0-1

FOR-CAM RUST

De eerste helft zit erop bij Fortuna-Cambuur.

Daar is alles wel mee gezegd.

Fortuna Sittard - SC Cambuur 0-0

PSV-PEC 42' - Kans voor PEC Zwolle

Kort voor rust noteren we de tweede kans voor PEC Zwolle! Mustafa Saymak mag vrij uithalen vanaf een meter of achttien, maar schuift de bal naast.

PSV - PEC Zwolle 0-1

PSV-PEC 38' - Weergaloze dribbel Madueke sterft in schoonheid

Wat een fenomenale dribbel van Noni Madueke. Hij krijgt de bal diep op eigen helft en dolt vervolgens de ene Zwolse tegenstander na de andere. Maar eenmaal in het strafschopgebied komt hij toch klem te zitten tussen Bram van Polen en Rico Strieder.

Geen strafschop en dus sterft deze waanzinnige actie in schoonheid.

PSV - PEC Zwolle 0-1

ITALIE - De Vrij en Dumfries lijden eerste nederlaag

Internazionale heeft bij Lazio zijn eerste nederlaag van het seizoen moeten incasseren: 3-1. Met De Vrij in de basis en een invalbeurt voor Dumfries, had Inter voor rust de beste kansen en kwam vlot op 1-0 nadat Hysaj de aanstormende Barella aangetikt had. Perisic schoot de penalty snoeihard binnen.

Voor Inter leek er geen vuiltje aan de lucht tot Bastoni werd bestraft voor een handsbal. Immobile verzilverde de strafschop en is met zeven treffers nu topschutter.

De gifbeker was nog niet leeg voor Inter want Anderson knalde de 2-1 uit de rebound binnen en de derde kwam op naam van Milinkovic-Savic.

PSV-PEC 30' - De nul houden thuis probleem voor PSV

PSV heeft nu in geen van zijn laatste zeven thuiswedstrijden in de eredivisie de nul gehouden, de langste reeks van de club sinds februari 2011. Toen werd die reeks in het achtste thuisduel beëindigd.

De laatste minuten is de aanvalsgolf van PSV ook een beetje tot stilstand gekomen. Sterker, PSV is eigenlijk alleen nog dreigend geweest met afstandsschoten van Gakpo en Van Ginkel.

PSV - PEC Zwolle 0-1

FOR-CAM 30' - Geen kansen in Sittard

We hebben al een half uur bijna niets gehoord uit Sittard, waar Fortuna het opneemt tegen Cambuur. En dat heeft een reden. Er zijn namelijk bijna geen kansen te noteren geweest. En dat is misschien zelfs nog positief uitgedrukt.

Fortuna Sittard - SC Cambuur 0-0

PSV-PEC 18' - Zahavi op de lat!

Niet te geloven. Nu raakt Zahavi de lat uit een voorzet van Madueke. Het zit PSV ook niet mee in deze openingsfase.

PSV - PEC Zwolle 0-1

PSV-PEC 15' - Kans op kans voor PSV

Het staat nog altijd 1-0 voor PEC Zwolle, maar dat mag je bijna een wonder noemen. Na de grote kans voor Zahavi volgde een nog grotere kans op aangeven van Götze. Nu kwam de Israëliër niet aan de bal, want Kersten en Huiberts wisten met vereende kracht de bal nog van de lijn te werken.

De druk op het doel van Lamprou is enorm, het is wachten op de gelijkmaker.

PSV - PEC Zwolle 0-1

PSV-PEC 9' - Grote kans Zahavi!

De eerste echt goed uitgespeelde kans van PSV: Götze speelt in op de doorgelopen Van Ginkel, die de bal kaatst op Zahavi. Maar die mikt de bal vanaf de rand van de zestien net naast het doel.

PSV - PEC Zwolle 0-1

PSV-PEC 6' - Weer een kans voor PEC!

Je kunt zeggen dat Olivier Boscagli niet helemaal scherp aan deze wedstrijd begonnen is, want nu heft hij buitenspel op. En daardoor kan Luka Adzic vrij doorlopen naar het doel van doelman Drommel, maar die redt PSV.

PSV - PEC Zwolle 0-1

PSV-PEC 3' GOAL PEC

Je leest het goed...PEC Zwolle komt binnen drie minuten op 1-0 tegen PSV!

Een uittrap van Lamprou - die vlak daarvoor ternauwernood een eigen doelpunt had voorkomen - wordt doorgekopt en als Boscagli dan niet ingrijpt is het Daishawn Redan die binnenknalt.

PSV - PEC Zwolle 0-1

Daishawn Redan viert zijn vroege treffer tegen PSV.

PSV-PEC AFTRAP - Bal rolt in Eindhoven

In een week waarin PSV ook nog AS Monaco en de uitwedstrijd bij Ajax voor de boeg heeft, moet eerst worden afgerekend met PEC Zwolle. De bal rolt in Eindhoven.

PSV - PEC Zwolle 0-0

FOR-CAM AFTRAP - Bal rolt in Sittard

Terwijl de spelers van PSV en PEC het veld oplopen, is er al afgetrapt bij Fortuna-Cambuur.

Fortuna Sittard - SC Cambuur 0-0

FOR-CAM OPSTELLINGEN

Voor nummer zeventien Fortuna Sittard staat een heel belangrijk duel op het punt van beginnen. Tegen Cambuur is een overwinning eigenlijk wel nodig. Dit zijn de opstellingen van trainers Sjors Ultee en Henk de Jong.

PSV-PEC OPSTELLING - Paal en Adzic in de basis

Luka Adzic begint tegen PSV voor het eerst in de basis bij hekkensluiter PEC Zwolle. Ook oud-PSV'er Kenneth Paal is er weer bij, in een offensieve rol. Op papier tenminste, want waarschijnlijk zal PEC met heel veel spelers achterin spelen.

PSV-PEC OPSTELLING - Gakpo en Madueke terug

PSV-trainer Roger Schmidt heeft Cody Gakpo en Noni Madueke terug voor het duel met hekkensluiter PEC Zwolle. De buitenspelers beginnen allebei.

GAE-HER AFGELOPEN - Negen Eagles verslaan Heracles

En dan is het ook afgelopen in Deventer: Go Ahead wint met 4-2 van Heracles Almelo.

EINDSTAND: Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 4-2

Warner Hahn schreeuwt het uit van vreugde en opluchting na de 4-2 zege van Go Ahead op Heracles.

GAE-HER 90'+9 GOAL GO AHEAD EAGLES

Het negental van Go Ahead beslist de wedstrijd tegen Heracles. Invaller Mats Deijl maakt diep, diep, diep in blessuretijd 4-2!

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 4-2

GAE-HER 90'+6 - Negen Eagles hebben zege bijna binnen

Heracles slaagt er niet echt in om tot een slotoffensief te komen. Maar scheidsrechter Martens telt liefst negen minuten bij en dus moeten de negen spelers van Go Ahead Eagles nog even op de tanden bijten voor de overwinning.

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 3-2

HEE-AJA AFGELOPEN - Ajax wint en blijft koploper

We zien een breed lachende Erik ten Hag in Heerenveen, want zijn Ajax wint met 2-0 van de plaatselijke sportclub.

EINDSTAND: sc Heerenveen - Ajax 0-2

David Neres viert zijn treffer tegen sc Heerenveen.

GAE-HER 85' Martens weer naar monitor: Eagles met negen!

Arbiter Richard Martens wordt door VAR Siemen Mulder weer naar de monitor geroepen. Nu voor een elleboog van invaller Isac Lidberg tegen Orestis Kiomourtzoglou. Martens dacht eerst aan geel, maar trekt die kaart nu toch in en haalt de rode kaart uit de achterzak.

Go Ahead moet de laatste minuten verder met negen man.

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 3-2

Ook invaller Isac Lidberg krijgt nog een rode kaart na een elleboog, waardoor Go Ahead Eagles verder moet met negen.

HEE-AJA 79' - Wat kan Heerenveen nog?

Ajax staat dan wel op 2-0 in Heerenveen, maar de waarheid gebiedt te zeggen dat Heerenveen na rust dichter bij de 1-1 was. En dan met name Sven van Beek, die een hoekschop op de paal kopte.

Maar daar hebben de Friezen nu niet veel meer aan.

sc Heerenveen - Ajax 0-2

75' GOAL AJAX

Ajax had het moeilijk na rust in Heerenveen, maar David Neres lijkt de Amsterdammers in veilige haven te brengen.

De invaller scoort met een geplaatste kopbal. De assist kwam opnieuw van Dusan Tadic.

sc Heerenveen - Ajax 0-2

Ajax-trainer Erik ten Hag is buitengewoon content met de 2-0 van David Neres tegen Heerenveen.

GAE-HER 68' Rode kaart Botos

Arbiter Richard Martens wordt door de VAR naar de monitor geroepen om een overtreding van Giannis Botos op Fadiga te bekijken. De Eagles-Griek trapt Fadiga op de achillespees, zonder intentie om de bal te raken. En na het bekijken van de beelden trekt Martens de rode kaart.

Go Ahead moet met tien man verder.

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 3-2

Go Ahead Eagles-speler Giannis Botos krijgt een rode kaart na interventie van de VAR.

GAE-HER 64' GOAL HERACLES

Arme Warner Hahn. De 1-1 vlak voor rust kwam door een blunder van de Go Ahead-doelman, nu kan hij er niet zoveel aan doen als de bal via zijn lichaam in het doel verdwijnt.

Het staat opeens 3-2 na vijf knotsgekke minuten bij Go Ahead-Heracles.

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 3-2

GAE-HER - 62' GOAL GO AHEAD EAGLES

Aan deze goal is niks curieus. Cardona geeft een voorzet met veel gevoel en Luuk Brouwers neemt aan, draait snel om de as en schiet zijn tweede van de avond tegen de touwen.

Go Ahead leidt met 3-1!

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 3-1

Luuk Brouwers viert de 3-1 tegen Heracles Almelo

GAE-HER 58' - GOAL GO AHEAD EAGLES

Go Ahead komt op 2-1 na een buitengewoon curieuze treffer. Cardona raakt de paal nadat doelman Blaswich onderuit gekegeld is en via Knoester belandt de bal in het doel.

De Adelaarshorst ontploft!

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 2-1

HEE-AJA 55' Heerenveen drukt Ajax achteruit

Heerenveen is prima uit de kleedkamer gekomen en drukt Ajax serieus met de rug tegen de muur. Vooral Anthony Musaba liet zich een paar keer goed zien met individuele acties, maar de gelijkmaker heeft dat nog niet opgeleverd.

Ajax is nog niet klaar in Friesland, zoveel is duidelijk.

sc Heerenveen - Ajax 0-1

GAE-HER - Vitesse-coach Letsch kijkt over Gelderse derby heen

Zondag wacht Vitesse-trainer Thomas Letsch zijn eerste kennismaking met de Gelderse derby als zijn ploeg op bezoek gaat in Nijmegen bij aartsrivaal NEC. Maar dat zijn zorgen voor morgen, vandaag zit Letsch op de tribune in Deventer om de tegenstander van volgende week (Go Ahead) te bekijken.

Vitesse-trainer Thomas Letsch op de tribune bij Go Ahead Eagles-Heracles.

HEE-AJA en GAE-HER - TWEEDE HELFT

De bal rolt weer bij sc Heerenveen - Ajax (0-1) en Go Ahead Eagles - Heracles Almelo (1-1).

FEY-RKC - Anita reageert op zeldzame treffer

Eerder op de avond pakte RKC knap een punt in De Kuip tegen Feyenoord. De 2-1 kwam op naam van Vurnon Anita, die voor het eerst in zijn loopbaan een bal in het doel kopte. Dat vraagt om een reactie.

Zeldzame treffer levert Anita een etentje op: 'Ik scoor nooit'

Rust in Heerenveen en Deventer

De eerste helft zit erop in Heerenveen en Deventer. Ajax leidt met 1-0 in Friesland. Bij Go Ahead Eagles - Heracles staat het 1-1.

sc Heerenveen - Ajax 0-1

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 1-1

GAE-HER 44' GOAL HERACLES

Doelman Warner Hahn was al een paar keer uitblinker in dit duel, maar nu gaat hij vreselijk in de fout. Hij speelt de bal aan de eigen zijlijn zomaar in de voeten van Rai Vloet en die schuift de bal simpel in het lege doel.

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 1-1

Doelman Warner Hahn heeft het nakijken bij de 1-1 van Rai Vloet.

GAE-HER 41' Kans Burgzorg

De laatste weken is het vaak Burgzorg die Heracles over een dood punt helpt. Ook nu had hij dat kunnen doen tegen Go Ahead Eagles, maar dit keer ligt Warner Hahn in de weg op het schot in de verre hoek.

HEE-AJA 38' De keepers durven wel in Heerenveen

Het echte spektakel blijft uit in Heerenveen, maar net was er toch een behoorlijk opwindende minuut. Eerst moest Ajax-doelman Pasveer heel ver uit zijn doel redding brengen op een inzet van Musaba en vervolgens redde Heerenveen-doelman Mous knap met zijn hoofd op een uitbraak van Ajax.

sc Heerenveen - Ajax 0-1

GAE-HER - 29' GOAL GO AHEAD EAGLES

Luuk Brouwers kopt uit een hoekschop de 1-0 binnen voor Go Ahead tegen Heracles. Kort daarna krijgt Rai Vloet de kans op de gelijkmaker, maar zijn poeier wordt gepakt door doelman Warner Hahn.

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 1-0

HEE-AJA 24' - GOAL AJAX

Blind passt diep op Tadic, die geeft voor op Haller, die de bal simpel binnenloopt en dat viert met een universeel gebaar.

Ajax leidt met 1-0 in Heerenveen.

sc Heerenveen - Ajax 0-1

Sébastien Haller viert de geboorte van zijn kind.

ENGELAND - United onderuit, City en Liverpool winnen wel

Manchester United is zaterdag in de Premier League flink onderuit gegaan. In een spectaculair duel kwam de ploeg van Ole Gunnar Solskjaer, met een onzichtbare Cristiano Ronaldo, uiteindelijk tekort tegen een ontketend Leicester City: 4-2.

Stadgenoot Manchester City liet zich niet verrassen in de Premier League. De titelverdediger won op eigen veld met 2-0 van het laag geklasseerde Burnley. Eerder vanmiddag rekende Liverpool af met Watford (5-0). Zo leed Claudio Ranieri bij zijn debuut als coach van Watford meteen zijn grootste nederlaag in de Premier League.

Cristiano Ronaldo

HEE-AJA 15' - Wedstrijd meer in evenwicht

Heer en meester was Ajax in de eerste minuten, maar inmiddels is het duel meer in evenwicht. Ajax kwam zelfs goed weg bij een uitbraak van de Friezen, waarbij zelfs een 4 tegen 3 situatie dreigde. Uitgerekend bij meesterpasser Joey Veerman ging het mis: hij speelde de bal in de voeten bij Jurriën Timber.

De beste kans van Ajax was zojuist met Mohammed Kudus, die de korte hoek zocht maar doelman Xavier Mous op zijn weg vond.

sc Heerenveen - Ajax 0-0

HEE-AJA 5' - Lekker begin in Friesland

Afwachten is er niet bij in Heerenveen, waar de thuisploeg en Ajax meteen vol in de aanval gaan. De beste kansen waren voor Ajax. Zo wist Berghuis een ingestudeerde hoekschop net niet tot treffer te promoveren. En net was Haller dicht bij de 1-0, maar de spits stond sowieso buitenspel.

Ajax speelt vanavond trouwens weer in de Marley-tenues, dit keer met opvallende groene kousen.

sc Heerenveen - Ajax 0-0

Dusan Tadic en Tibor Halilovic staan klaar voor de toss bij arbiter Danny Makkelie.

GAE-HER AFTRAP - Bal rolt in De Adelaarshorst

De Adelaar heeft gevlogen in Deventer, de bal rolt bij Go Ahead Eagles-Heracles Almelo.

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 0-0

HEE-AJA AFTRAP - Papa Haller gewoon in de spits

Met Martínez en Neres als enige Zuid-Amerikanen op de bank is Ajax begonnen aan het uitduel met Heerenveen.

Sébastien Haller, die deze week vader werd van zijn derde kind, staat gewoon in de spits.

sc Heerenveen - Ajax 0-0

FEY-RKC AFGELOPEN - Feyenoord blijft steken op 2-2

Voor het eerst dit seizoen weet Feyenoord thuis niet te winnen. Het dappere en stugge RKC houdt de Rotterdammers op 2-2.

EINDSTAND: Feyenoord - RKC 2-2

FEY-RKC 90'+10 - Doelpu...nee, toch niet

Wat een hectisch slot hier in De Kuip zeg. De bal leek na een scrimmage over de lijn te rollen, maar uiteindelijk is het doelman Vaessen die met de bal in de hand uit het geweld tevoorschijn komt.

Het opstootje dat daarop volgt levert vier spelers geel op: Aursnes en Nelson van Feyenoord en Touba en Mulder van RKC.

Feyenoord - RKC 2-2

FEY-RKC 90'+5 - RKC-doel verandert in schiettent

We zitten al dik in blessuretijd en het is maar de vraag of Feyenoord de winnende treffer nog gaat vinden tegen RKC. Even leek het doel van Vaessen een schiettent, maar inmiddels staat RKC op de helft van Feyenoord. Niet op zoek naar een treffer, maar om tijd te winnen.

De Waalwijkers doen dat prima.

Feyenoord - RKC 2-2

FEY-RKC 90' - Zeven minuten extra!

Dat zat erin natuurlijk: arbiter Pol van Boekel trekt zeven minuten bij vanwege alle wissels en blessurebehandelingen in de tweede helft. De Kuip begroet dat bericht met vreugde, maar trainer Arne Slot schudt het hoofd. Hij vindt het nog te weinig.

Net kreeg Jahanbakhsh trouwens een geode kans, maar zijn kopbal miste richting.

Feyenoord - RKC 2-2

FEY-RKC 86' - Was dat dé kans voor Dessers?!

Cyriel Dessers speelt zeker niet slecht. Sterker, hij zorgt voor de meeste dreiging in deze slotfase namens Feyenoord. Maar deze kans had hij echt moeten benutten.

Dessers ontglipt zelf slim aan buitenspel en komt zo oog in oog met doelman Vaessen, maar is te gretig en mikt over.

Feyenoord - RKC 2-2

HEE-AJA - Opstelling Ajax

Zoals bekend kan Ajax-trainer Erik ten Hag geen beroep doen op de Zuid-Amerikanen Nico Tagliafico, Edson Alvarez en Antony vanwege hun interlandverplichtingen. Maar toch treedt Ajax met een aardig elftal aan in Heerenveen.

Mohammed Kudus en Perr Schuurs zijn de opvallendste namen in de basis.

HEE-AJA - Opstelling sc Heerenveen

Om 18.45 uur ontvangt sc Heerenveen in Friesland Ajax. Nick Bakker gaat zijn eerste officiële wedstrijd voor Heerenveen spelen. De verdediger speelde al wel 75 eredivisieduels (69 voor Emmen, 6 voor Groningen). Hij speelt voor de zieke Ibrahim Dresevic.

FEY-RKC 75' - Tijd begint te dringen voor Feyenoord

Nog een kwartier staat er op de klok in De Kuip en dus begint de tijd te dringen voor Feyenoord. Echt grote kansen hebben we de laatste minuten niet meer gezien en dat komt mede door RKC, dat waar mogelijk slim vertraagd.

Feyenoord moet het ook nog doen zonder Guus Til, die hinkend naar de kant gaat. De Noor Fredrik Aursnes is zijn vervanger.

Feyenoord - RKC 2-2

GAE-HER - Opstellingen Go Ahead en Heracles

Om 18.45 uur neemt Go Ahead Eagles het in de Adelaarshorst op tegen Heracles Almelo. Dit zijn de opstellingen.

FEY-RKC 65' - Jahanbakhsh op de paal, Nelson net niet

Er gebeurt veel in deze fase in De Kuip. Nu is het weer Alireza Jahanbakhsh die de paal raakt, na een goede actie van Nelson. En daarna wordt Nelson zelf weggestoken door Til, maar de Engelsman stuit op de voeten van doelman Vaessen.

Feyenoord zet alles op alles, maar het staat nog altijd 2-2.

Feyenoord - RKC 2-2

FEY-RKC 60' - Daar is Reiss Nelson!

Daar is dan eindelijk het debuut van Reiss Nelson voor Feyenoord. De Arsenal-huurling komt in het veld voor Bryan Linssen. Nelson is de tweede Engelsman voor Feyenoord in de eredivisie, na Mark Farrington die vijf Eredivisie-duels voor de club speelde in 1991.

Feyenoord - RKC 2-2

Guus Til wijst naar Feyenoord-debutant Reiss Nelson.

FEY-RKC 58' - Kusjes van Kramer voor Dessers

Deze speelronde staat in het teken van de liefde en gelukkig zien we dat ook op het veld. Michiel Kramer trakteert Cyriel Dessers zowaar op een stuk of vijf kusjes op het achterhoofd, maar wel pas nadat hij na een innige omstrengeling met de Feyenoord-spits in de eigen zestien tegen de grond is gegaan.

Een strafschop is het niet, want ook Dessers liet zich niet onbetuigd.

Feyenoord - RKC 2-2

Michiel Kramer kust Cyril Dessers op het hoofd

FEY-RKC 56' - Feyenoord-bank woedend op arbitrage

Consternatie op de bank van Feyenoord. Michiel Kramer krijgt opeens een levensgrote kans, maar mist oog in oog met Justin Bijlow. De RKC-spits lijkt echter wel een meter buitenspel te staan voor hij de bal ontving en daar is de technische staf van Feyenoord woedend over.

Met name assistent Marino Pusic laat zich flink gaan.

Feyenoord - RKC 2-2

FEY-RKC 47' - GOAL FEYENOORD

Iets meer dan een minuut heeft Feyenoord nodig voor de 2-2. Senesi haalt om na een ingooi en topscorer Til tikt de bal van dichtbij in het doel.

Feyenoord - RKC 2-2

Guus Til bedankt Marcos Senesi voor zijn omhaal in aanloop naar de 2-2 van Feyenoord.

DUITSLAND - Ajax kan de borst natmaken: Haaland is écht terug (2 treffers)

Ajax kan de borst echt nat maken, want Erling Haaland is helemaal terug. De Noorse spits viert zijn rentree na zijn blessure met twee goals tegen Mainz. Dortmund wint met 3-1.

Het Wolfsburg van trainer Mark van Bommel ging met 2-0 onderuit tegen Union Berlin, de komende opponent van Feyenoord. Sheraldo Becker tekende voor de 2-0.

FEY-RKC - RKC won pas een keer van Feyenoord in De Kuip

Feyenoord verloor in de eredivisie 1 van zijn 25 thuiswedstrijden tegen RKC. Op 26 september 1999 werd het 1-2 voor RKC door 2 goals van Yuri Cornelisse (62', 90'). Jon Dahl Tomasson (69') maakte tussendoor de gelijkmaker voor Feyenoord.

Yuri Cornelisse maakt een van zijn twee treffers namens RKC tegen Feyenoord.

FEY-RKC - RUST

En dan is het ook meteen rust. De Feyenoorders gaan onder een luid fluitconcert de tunnel in, want het staat met 2-1 achter tegen RKC Waalwijk.

Feyenoord - RKC 1-1

FEY-RKC 45' - GOAL RKC

Feyenoord is het vlak voor rust helemaal kwijt en daarvan profiteert RKC. Odgaard kopt de bal simpel voor het doel en daar staat nota bene Vurnon Anita om de 2-1 binnen te koppen.

Voor de oud-Ajacied is het pas zijn eerste goal in een officieel duel sinds 19 april 2016, toen hij namens Newcastle United trefzeker was tegen Manchester City in de Premier League. En nog specialer: het is voor het eerst dat Anita scoort met het hoofd in een officieel duel!

Feyenoord - RKC 1-1

Vurnon Anita maakt voor het eerst een doelpunt met het hoofd en dat nog wel in De Kuip tegen Feyenoord.

FEY-RKC 37' - GOAL RKC

De Waalwijkers hebben nog geen kans gehad, maar vlak na de 1-0 van Toornstra staat het toch 1-1. Jens Odgaard schudt Senesi simpel af en schiet de bal gedecideerd in de verre hoek achter doelman Bijlow.

Feyenoord kan weer van voor af aan beginnen.

Feyenoord - RKC 1-1

Hoe vier je de gelijkmaker in De Kuip tegen Feyenoord? Met een ferme handdruk van aanvoerder Melle Meulensteen.

FEY-RKC - 34' GOAL FEYENOORD

Jens Toornstra krijgt de bal toevallig voor de voeten, houdt het hoofd koel en schuift de bal bekeken in de hoek.

Opluchting in De Kuip, want de ban is gebroken tegen RKC: 1-0.

Feyenoord - RKC 1-0

FAY-RKC 24' - Wippertje Dessers mislukt maar net

Dat was nog eens een fijne goal geweest... Dessers wordt diep gestuurd, houdt met zijn lichaam de toch ook niet misselijke Touba af en probeert de uitkomende doelman Vaessen te verschalken met een lobje. Maar helaas verdwijnt het wippertje net naast de kruising.

RKC weet de thuisclub aardig in bedwang te houden, maar af en toe krijgt Feyenoord goede kansen. Het is wachten op de 1-0 voor de Rotterdammers.

Feyenoord - RKC 0-0

FEY-RKC 15' - Wat een kans voor Dessers!

Dat had 1-0 moeten zijn voor Feyenoord. Jahanbakhsh geeft de bal prima voor, maar Dessers vergeet de bal in het doel te schuiven.

Feyenoord - RKC 0-0

Cyriel Dessers baalt van een gemiste kans tegen RKC.

DUITSLAND - Dortmund leidt, maar niet door Haaland

In de Bundesliga zijn de ploegen inmiddels begonnen aan de tweede helft. Borussia Dortmund, dinsdag tegenstander van Ajax, leidt met 1-0 tegen Mainz (met Jean-Paul Boëtius) door een heel vroege treffer van Marco Reus.

De teruggekeerde Erling Haaland, net als Donyell Maalen in de basis bij Dortmund, staat voorlopig dus nog droog.

Bij VfL Wolfsburg heeft trainer Mark van Bommel landgenoot Wout Weghorst op de bank gelaten tegen Union Berlin, komende week tegenstander van Feyenoord in de Conference League. Union leidt met 1-0.

Erling Haaland ontevreden tijdens het duel met Mainz.

FEY-RKC 8' - Senesi kopt op de lat

Niet geheel verrassend ligt het initiatief bij Feyenoord deze eerste minuten. RKC zakt ver terug, maakt de ruimtes klein en dat maakt het lastig voor de Rotterdammers om tot kansen te komen. Maar zojuist was Feyenoord toch heel dicht bij de 1-0.

Marcos Senesi kopt een hoekschop snoeihard op de lat boven doelman Vaessen. En daarna krijgt ook Alireza Jahanbakhsh een grote kans na een hoekschop, maar de aanvoerder van het Iraanse nationale elftal schiet wild over.

Feyenoord - RKC 0-0

Marcos Senesi klopt RKC-doelman Etiënne Vaessen in de lucht, maar kopt hard op de lat.

FEY-RKC - RKC trapt af

De bal rolt in De Kuip! Michiel Kramer heeft afgetrapt namens de bezoekers.

Feyenoord - RKC 0-0

FEY-RKC - Cirkel nog niet rond voor Kramer

Van alle huidige eredivisieclubs heeft Michiel Kramer alleen tegen Feyenoord (6 duels) en RKC Waalwijk (5) nooit een competitiedoelpunt gemaakt.

FEY-RKC - Cirkel rond voor Feyenoord-huurling El Bouchatoui

Feyenoord-huurling Achraf El Bouchataoui staat voor de eerste keer in de basis bij RKC. Zijn enige andere basisplaats in de eredivisie was voor Feyenoord in een 3-0 thuiszege op RKC vorig seizoen. De geboren Rotterdammer speelde in totaal 3 eredivisieduels voor Feyenoord.

FEY-RKC - Linssen is het er niet mee eens...

Dan nog even dit. Bryan Linssen maakte afgelopen maand tegen sc Heerenveen zijn 100ste eredivisietreffer met een fenomenaal hakje. Maar de prijs van het Doelpunt van de Maand ging naar Jens Toornstra voor zijn vuurpijl tegen PSV.

En daar was Linssen het niet mee eens. Kijk en geniet...

FEY-RKC - Beterschap, Richard van der Venne!

Richard van der Venne werd vrijdag geopereerd aan zijn knie en is voorlopig dus niet beschikbaar voor RKC-trainer Joseph Oosting.

Eredivisie dit weekend in regenboogkleuren

Het komend weekend maakt het voetbal het statement dat iedereen welkom is en niemand mag worden uitgesloten. Zo zijn de cornervlaggen in regenboogkleuren, dragen alle trainers en de (assistent)scheidsrechters regenboogspeldjes en de aanvoerders OneLove-aanvoerdersbanden.

FEY-RKC - Opstelling RKC Waalwijk

RKC-trainer Joseph Oosting kan nog geen beroep doen op Alexander Büttner. De 22-jarige Luuk Wouters is zijn vervanger als linksback. Michiel Kramer mag het in De Kuip weer eens proberen vanaf het begin.

Kramer werd in 2017 landskampioen met Feyenoord. In dat seizoen tekende hij onder meer voor belangrijke, late goals uit tegen NEC (1-2 in 90'+1) en FC Utrecht (3-3 in 90'+9).

De opstelling van RKC Waalwijk voor het eredivisieduel met Feyenoord.

FEY-RKC - Opstelling Feyenoord

Feyenoord-trainer Arne Slot had het al aangekondigd: Cyriel Desser maakt zijn debuut in de basis van de Rotterdammers. Hij neemt de plaats in van Luis Sinisterra, die door interlandverplichtingen met Colombia te laat terug is in Nederland.

ENGELAND - Magistrale Salah verpest rentree trainer Ranieri

Liverpool heeft in de Premier League aan de hand van een magistrale Mohamed Salah met 5-0 gewonnen bij Watford. Claudio Ranieri - de coach die Leicester City de landstitel bezorgde - zat voor het eerst als coach op de bank bij Watford, maar kende een weinig plezierig debuut.

Voornaamste boosdoener voor Ranieri was Salah, die al weken in topvorm verkeert en ook tegen Watford zijn grote klasse liet zien. In de achtste minuut legde de Egyptenaar de bal met een heerlijke pass met buitenkant links panklaar voor Sadio Mané, die simpel kon binnentikken.

Mané werd daarmee de derde Afrikaan met minstens honderd goals in de Premier League, na Didier Drogba (Chelsea) en ploeggenoot Salah. Oh, en Roberto Firmino werd de eerste Braziliaan die twee hattricks in de Premier League op zijn naam zette. De eerste? Afonso Alves! Lees het wedstrijdverslag.

  • Reuters
    Mohamed Salah (r) viert de eerste goal van Liverpool van Sadio Mané
  • NOS

Fans Vitesse en NEC zijn klaar voor Gelderse derby

Zondag om 14.30 uur wordt in Nijmegen de beladen derby NEC-Vitesse gespeeld. Een dag voor dat duel verzamelden in Nijmegen en in Papendal fans om hun club aan te moedigen. Dat ging er sfeervol aan toe, is te zien in de onderstaande beelden.

Supporters NEC en Vitesse stoken het vuurtje op voor beladen derby

Haaland is klaar voor Mainz én Ajax

Erling Haaland

Erling Haaland is hersteld van een spierblessure en staat direct weer in de basis bij Borussia Dortmund, dat om 15.30 uur speelt tegen Mainz 05. In Amsterdam werd er gehoopt dat het herstel bij de Noor iets langer zou duren. Dinsdag komt Borussia Dortmund naar de Johan Cruijff Arena voor het Champions League-duel met Ajax. Zowel Dortmund als Ajax heeft zes punten uit twee wedstrijden.

Haaland, die vanmiddag in de aanval staat met Donyell Malen, miste vier wedstrijden bij Dortmund en moest ook de interlands van Noorwegen overslaan.

Hij heeft dit seizoen al elf keer gescoord in acht wedstrijden voor Borussia Dortmund.

Feyenoord moet het doen zonder Sinisterra

Arne Slot

Feyenoord-trainer Arne Slot is niet blij dat hij zaterdag bij de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk (16.30 uur) geen beroep kan doen op Luis Sinisterra. De aanvaller is door interlandverplichtingen met Colombia te laat terug in Nederland.

"Het geldt voor alle clubs, maar dit is natuurlijk geen normale gang van zaken dat je geen spelers niet kan opstellen omdat ze te laat terugkomen van een interland", vertelt Slot. "Zijn afwezigheid heeft wel impact, omdat Luis de afgelopen weken veel invloed op ons spel had."

Cyriel Dessers zal de plaats van Sinisterra innemen voor de wedstrijd tegen RKC. Slot laat verder weten dat hij weer de beschikking heeft over Marcos Senesi en Arsenal-huurling Reiss Nelson.

Nieuwsgierig naar Nelson

Over Nelson is de nieuwsgierigheid groot in Rotterdam. "Hij is een begenadigd speler en maakte eerder bij Hoffenheim al een goede indruk. Hij is heel snel en kan snel van richting veranderen", zegt Slot.

"Maar Nelson heeft de afgelopen maanden amper gespeeld, dus laten we hem de tijd geven, al is die tijd er niet", beseft de trainer. "Hij was zelf vooral gefrustreerd dat hij na zijn komst snel geblesseerd raakte. Hij wil het graag laten zien, maar hij gaat daar nu de komende weken de kans voor krijgen."

Riemer van de Velde kijkt als supporter naar Heerenveen-Ajax

Riemer van der Velde

"Ik stond als kleine jongen van 9 jaar op de tribune. Ajax stond met 5-1 voor en de spelers vierden al feest. Maar onder leiding van Abe Lenstra draaide Heerenveen de wedstrijd om en won met 6-5. Het is met stip de meest legendarische Heerenveen-Ajax die ik heb gezien."

De inmiddels 80-jarige Riemer van der Velde, erevoorzitter van sc Heerenveen, vertelt het alsof de wedstrijd die in mei 1950 werd gespeeld, pas net is afgelopen. "Maar er zijn meer memorabele wedstrijden geweest hoor. De bekerfinale in 1993 was ondanks de 6-2 nederlaag een groot feest. En vergeet de 5-1 overwinning in 2001 niet, met in het uitvak alleen het Ajax-bestuur. Dat was ook wat."

Lees hieronder het hele artikel:

Van Beek, oud-Feyenoorder, met Heerenveen tegen Ajax

Sven van Beek (Heerenveen)

Sven van Beek heeft bij Heerenveen het plezier in voetbal weer helemaal teruggevonden. Toch kleeft het dubieuze eigen doelpunten-record nog altijd aan de verdediger. "Natuurlijk doet dat wat met je."

Van Beek scherpte dit seizoen tegen FC Twente zijn eigen doelpunten-record aan. De manier waarop was lullig, maar toch overkwam het hem in zijn carrière al acht keer.

Lees hieronder het hele artikel:

Van Beek bloeit op bij Heerenveen, maar eigen doelpunten-record blijft aan hem kleven

Wat staat er vandaag op het spel?

  • Heerenveen ontvangt Ajax, dat al sinds 2009 niet meer heeft verloren in Friesland.
  • Feyenoord krijgt RKC op bezoek in De Kuip. De Waalwijkers wonnen één keer. Die overwinning boekte RKC in 1999 op de regerend kampioen.Yuri Cornelisse scoorde 2 keer: 1-2.
  • Go Ahead Eagles speelt in de Adelaarshorst tegen Heracles Almelo. Vorig seizoen, toen Go Ahead nog in de Keuken Kampioen Divisie speelde, werd het thuisduel met Telstar in Almelo gespeeld vanwege slechte weeromstandigheden.
  • PSV wil tegen PEC Zwolle, dat nog niet gewonnen heeft, werken aan het doelsaldo. De laatste vijf keer scoorde het steeds vier keer. PEC won voor het laatst in 2013: 1-3. Ook toen was Art Langeler coach.
  • In Sittard staat Fortuna-Cambuur op het programma. Fortuna en Cambuur waren zelden samen actief in de eredivisie. Dit duel werd pas 3 keer gespeeld.

Feyenoord, Ajax en PSV in actie

De stand in de eredivisie

Na een pauze vanwege de interlandperiode, gaat de eredivisie zaterdag weer verder. Ajax is de koploper, maar heeft door de nederlaag tegen FC Utrecht (0-1) de voorsprong op de concurrentie zien slinken. PSV heeft nog maar een punt achterstand en ook Feyenoord, dat nog een duel minder heeft gespeeld, staat in verliespunten maar een punt achter de Amsterdamse club.

Welkom!

Welkom bij ons liveblog! Alle topclubs komen vandaag in actie. Een vol programma, met liefst vijf wedstrijden in totaal.