liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: 'ADO onderhandelt met eigenaar van Manchester City'

In dit liveblog blikken we vooruit op het nationale en internationale voetbalweekend.

liveblog gesloten

Sterrenensemble PSG heeft VAR hard nodig tegen Angers

Dankzij een dubieuze strafschop van Kylian Mbappé werd Angers pas in de slotfase opzij gezet. Bij een 1-1 stand legde scheidsrechter Bastien Dechepy de bal vlak voor tijd op de stip. De VAR had hands geconstateerd na een kopbal van Mauro Icardi, terwijl Icardi even daarvoor ook een overtreding leek te maken op zijn tegenstander.

Kylian Mbappe en Achraf Hakimi na de treffer van PSG

Vormer twee keer trefzeker voor winnend Club Brugge

Ruud Vormer heeft Club Brugge met een 2-0-zege op Kortrijk naar de koppositie in de Belgische competitie geleid. Vormer opende de score in de 32e minuut uit een vrije trap. Vlak voor rust scoorde hij opnieuw, op aangeven van Noa Lang schoot hij in de korte hoek raak.

Ruud Vormer (Club Brugge)

Verrassende nederlaag PEC Zwolle vrouwen

In de vrouwen eredivisie heeft koploper PEC Zwolle een pijnlijke nederlaag geleden. Op bezoek bij het laag geklasseerde VV Alkmaar ging de ploeg met 3-1 onderuit. De ploeg van trainer Joran Pot keek bij de rust al tegen een 3-0 achterstand aan.

Camie Mol (l) in actie namens VV Alkmaar

Eerste divisie: koploper Excelsior wint opnieuw, ook Volendam doet goede zaken

Volendam blijft in het spoor van de koploper Excelsior in de eerste divisie. De club haalde uit bij Telstar. In Velsen werd het 1-5. Excelsior, dat op eigen veld VVV-Venlo met 3-0 versloeg, heeft als lijstaanvoerder een punt voorsprong op Volendam. De Rotterdammers hebben echter ook een wedstrijd meer gespeeld.

'ADO Den Haag onderhandelt met steenrijke eigenaar van Manchester City'

ADO Den Haag onderhandelt met steenrijke eigenaar van Manchester City. Dat melden diverse media. "City Football Group heeft interesse getoond in de aandelen van ADO Den Haag. Namens de investeringsmaatschappij voert Nederlander Roel de Vries sinds vorige week gesprekken met de ADO-directie. Tegelijkertijd is het Japanse ACA Investments een serieuze overnamekandidaat", valt er te lezen.

ADO heeft flinke financiële problemen. De gemeente Den Haag is inmiddels al bereid het noodlijdende ADO financieel te hulp te schieten. De club moet voor 1 november een sluitende begroting of een garantstelling inleveren bij de Nederlandse voetbalbond. Als dat niet lukt, zou de tweevoudig landskampioen, die nu in de eerste divisie uitkomt, weleens uit het betaald voetbal kunnen gaan verdwijnen.

Mansour bin Zayed Al Nahyan

Jansen vs. Hake en AZ vs. FC Utrecht

AZ-FC Utrecht is ook de strijd tussen het Utrecht dat goed draait, al won van Ajax en Feyenoord en knap derde staat, en dat van het AZ dat na een moeilijke seizoenstart weer opkrabbelt.

Sven van Beek op z'n plek in Heerenveen

Sven van Beek heeft bij Heerenveen het plezier in voetbal weer helemaal teruggevonden. Toch kleeft het dubieuze eigen doelpunten-record nog altijd aan de verdediger. "Natuurlijk doet dat wat met je."

Gravenberch en Timber genomineerd

Ajacieden Ryan Gravenberch en Jurriën Timber behoren tot de laatste twintig kandidaten voor de Golden Boy Award.

Dat is een prestigieuze prijs voor spelers onder de 21 jaar. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de Italiaanse krant Tuttosport.

Rafael van der Vaart (2003) en Matthijs de Ligt (2018) wonnen de prijs in het verleden.

'Ajax inderdaad in het voordeel, maar nutteloos om het erover te hebben'

PSV-trainer Roger Schmidt bevestigt in aanloop naar thuisduel met PEC Zwolle dat hij niet over Ritsu Doan beschikt vanwege een blessure. "Ook Maxi Romero en Ryan Thomas zijn nog niet fit, maar misschien dat ik hen voor komende week tegen Monaco kan gebruiken."

Schmidt voegt eraan toe dat Noni Madueke en Davy Pröpper tijdens de interlandperiode aan hun herstel hebben kunnen werken. Het tweetal kampte met fysiek ongemak.

Drommel

De coach ging ook kort in op de consternatie die rondom doelman Joël Drommel was ontstaan bij het Nederlands elftal. De keeper had zich een keer tijdens het trainingskamp verslapen. "Het gaat goed met hem."

Schmidt keek ook alvast wat vooruit op de topper tegen Ajax op 24 oktober om 16.30. De Amsterdammers hebben in aanloop naar dat duel een voordeel omdat ze twee dagen langer rust hebben. "Dat is een voordeel voor hen, maar het heeft niet zoveel nut om het hier over te hebben, want we kunnen er toch niets aan doen."

Schmidt niet blij met extra rust Ajax voor topper: 'Maar het is wat het is'

Noord-Europese landen willen EK vrouwenvoetbal 2025

De voetbalbonden van Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland hebben vrijdag hun kandidatuur bekendgemaakt voor de organisatie van het EK vrouwenvoetbal van 2025. IJsland en de Faeröer werken ook mee aan het bid.

"We hebben er vertrouwen in dat een Europees kampioenschap in de Scandinavische landen het vrouwenvoetbal zal blijven versterken en een onvergetelijke ervaring zal opleveren voor zowel speelsters als supporters", zei Karl-Erik Nilsson, de voorzitter van de Zweedse voetbalbond.

In december 2022 wordt het toernooi toegekend. Ook Polen heeft zijn interesse geuit als potentieel gastland van het EK vrouwenvoetbal 2025.

Utrecht verlengt met Maher

FC Utrecht heeft het contract met Adam Maher opengebroken en verlengd. De 28-jarige middenvelder (tekende bij tot medio 2023. Maher kwam in de zomer van 2019 naar Utrecht en tekende destijds voor drie seizoenen.

"Adam is een hele belangrijke speler voor ons, die zijn waarde meer dan bewezen heeft", zegt technisch directeur Jordy Zuidam.

"We zijn dan ook ontzettend blij dat we iemand met zijn kwaliteiten langer hebben kunnen binden aan de club en dat hij gelooft in onze ambities."

Clubs met speciale aanvoerdersband

Komend weekend staan alle wedstrijden in Nederland in het betaalde voetbal in het teken van een bredere LHBTI+ acceptatie. Dat gebeurt een kleine week na de International Coming Out Day, afgelopen maandag.

De clubs uit de eredivisie en eerste divisie maken zich sterk voor de boodschap dat iedereen welkom is, zichzelf moet kunnen zijn en dat niemand uitgesloten mag worden.

De clubs dragen OneLove-aanvoerdersbanden. Tevens wordt er in de stadions gebruikgemaakt van speciale cornervlaggen en zijn er speciale speldjes en tenues zichtbaar. De speldjes worden opgespeld door de arbiters en coaches.

"Uit onderzoek van het Mulier Instituut (2021) onder spelers blijkt dat de algemene acceptatie van homo- en biseksualiteit in het voetbal een onvoldoende scoort (4,6), wat vergelijkbaar is met de resultaten uit 2014", aldus Aukje Geubbels namens de Eredivisie CV.

"Het is het vijfde jaar op rij dat we ons gezamenlijk inzetten voor LHBTI-acceptatie en helaas is dit dus nog steeds nodig."

Regio Nijmegen in de ban van NEC-Vitesse

De derby van Gelderland leeft.

In de regio Nijmegen zijn er acht amateurclubs die ervoor hebben gekozen om op zaterdagavond in actie te komen in plaats van op de standaard zondag. Zo hoeven de spelers niets te missen van de clash tussen NEC en Vitesse, zo bericht De Gelderlander.

De wedstrijd begint op zondag om 14.30 uur.

De laatste wedstrijden tussen de twee rivaliserende clubs waren in het seizoen 2016/2017.

RKC'er Van der Venne uitgeschakeld na operatie

RKC Waalwijk kan voorlopig niet beschikken over Richard van der Venne. De 29-jarige middenvelder heeft donderdag een knieoperatie ondergaan.

RKC kan op dit moment nog niet zeggen of het herstel enkele weken duurt of een paar maanden in beslag neemt. Van der Venne liep de blessure vorige maand al op in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (2-2), op 18 september.

Sindsdien kwam hij nog wel in actie voor de Waalwijkers. Tegen Go Ahead Eagles, op 2 oktober, werd hij na een uur gewisseld.

RKC, de nummer 14 van de eredivisie, wacht zaterdag de uitwedstrijd tegen Feyenoord. De aftrap in De Kuip is om 16.30 uur.

Richard van der Venne

'Ihattaren alweer op weg naar de uitgang bij Sampdoria'

Het lijkt erop dat Mohamed Ihattaren alweer op weg naar de uitgang is bij zijn club Sampdoria. Volgens het Algemeen Dagblad zijn de speler en de club, die de voetballer van Juventus huurt, al op elkaar uitgekeken.

Ihattaren voelt zich niet gelukkig bij zijn nieuwe werkgever en zoekt volgens het AD daarom regelmatig zijn heil in Monte Carlo en Milaan, waar hij 'bekenden' zou hebben zitten.

Sampdoria zit naar verluidt behoorlijk met de kwestie Ihattaren in zijn maag. De middenvelder speelde nog geen minuut voor de Italiaanse club omdat hij niet fit binnenkwam. Sampdoria hoopte Ihattaren vervolgens fitter en wedstrijdklaar te maken, maar kreeg toen al volgens het AD geen vat op hem.

De zorgen omtrent Ihatteren zouden ook worden gedeeld in de omgeving van de voetballer. Ook zou de oud-speler van PSV overwegen om van zaakwaarnemer te veranderen. Ihattaren verblijft volgens Sampdoria momenteel in Nederland.

Feyenoord-trainer Slot gefrustreerd: 'Geen normale gang van zaken'

Feyenoord-trainer Arne Slot is niet blij dat hij zaterdag bij de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk (16.30 uur) geen beroep kan doen op Luis Sinisterra. De aanvaller is door interlandverplichtingen met Colombia te laat terug in Nederland.

"Het geldt voor alle clubs, maar dit is natuurlijk geen normale gang van zaken dat je geen spelers niet kan opstellen omdat ze te laat terugkomen van een interland", vertelt Slot. "Zijn afwezigheid heeft wel impact, omdat Luis de afgelopen weken veel invloed op ons spel had."

Cyriel Dessers zal de plaats van Sinisterra innemen voor de wedstrijd tegen RKC. Slot laat verder weten dat hij weer de beschikking heeft over Marcos Senesi en Arsenal-huurling Reiss Nelson.

Nieuwsgierig naar Nelson

Over Nelson is de nieuwsgierigheid groot in Rotterdam. "Hij is een begenadigd speler en maakte eerder bij Hoffenheim al een goede indruk. Hij is heel snel en kan snel van richting veranderen", zegt Slot.

"Maar Nelson heeft de afgelopen maanden amper gespeeld, dus laten we hem de tijd geven, al is die tijd er niet", beseft de trainer. "Hij was zelf vooral gefrustreerd dat hij na zijn komst snel geblesseerd raakte. Hij wil het graag laten zien, maar hij gaat daar nu de komende weken de kans voor krijgen."

Slapende reus ontwaakt: Newcastle in spoor van Chelsea en City

Newcastle United heeft de jacht geopend op de internationale voetbaltop.

Vele fans stonden te juichen nadat bekend was geworden dat de club was verkocht aan het investeringsfonds Public Investment Fund uit Saudi-Arabië.

Wat voor toekomst staat de traditierijke club uit Engeland te wachten? Lees via de onderstaande link het verhaal.

Liverpool-trainer denkt er het zijne van, als hem op vrijdag op een persconferentie naar de overname van Newcastle United wordt gevraagd.

'In nieuwe opzet Super League geen vaste deelnemers meer'

Initiatiefnemers van de nieuw op te richten Super League hebben een nieuwe opzet geschreven. De clubs stellen nu een competitie voor die openstaat voor alle clubs. Het Duitse persbureau DPA heeft die plannen ingezien.

In het vorige voorstel, dat in het voorjaar naar buiten kwam, was alleen plaats voor de grootste Europese topclubs. Zij zouden elk jaar mee mogen doen, zonder degradatie- en promotieregeling.

De competitie zou nu uit twintig clubs moeten gaan bestaan. Een divisie lager zouden dan nog eens twintig clubs spelen. De teams zouden wel actief blijven in hun nationale competities.

Het vorige idee leverde zoveel weerstand op bij met name voetbalfans dat negen clubs zich al snel terugtrokken uit het project. Alleen Real Madrid, FC Barcelona en Juventus zijn daar officieel nog bij betrokken.

De UEFA houdt vol dat de nieuwe competitie in strijd is met de eigen reglementen. Het Europese Hof van Justitie moet toetsen of de voetbalbond haar machtspositie misbruikt. Dat gebeurt naar verwachting volgend jaar zomer.

Gakpo lijkt hersteld, Doan ontbreekt bij PSV

Naast Feyenoord en Ajax ondervindt ook PSV duidelijke gevolgen van de interlandperiode.

Cody Gakpo keerde afgelopen weekend eerder terug in Eindhoven, nadat hij in het WK-kwalificatieduel van Nederland met Letland (1-0 zege) een hersenschudding had opgelopen.

Vanuit Eindhoven klinken de berichten dat Gakpo hoogstwaarschijnlijk op tijd is hersteld voor de thuiswedstrijd van PSV tegen PEC Zwolle (aftrap 21.00 uur).

Doan maand eruit

Minder goed nieuws voor PSV was er over Ritsu Doan, die met een blessure terugkeerde van de Japanse selectie.

De middenvelder, die op de training geblesseerd raakte, is minstens een maand uitgeschakeld.

PSV'er Ritsu Doan reageert teleurgesteld na een geblokt schot tijdens de uitwedstrijd tegen Sturm Graz

Sinisterra niet bij Feyenoord

Er gaat een streep door het meespelen van Luis Sinisterra bij Feyenoord voor het duel met RKC Waalwijk.

De aanvaller van Feyenoord behoorde donderavond in Barranquilla nog tot de selectie van Colombia voor het duel met Ecuador (0-0) en is niet op tijd terug voor de thuiswedstrijd tegen RKC.

Volgens RTV Rijnmond zijn behalve Sinisterra alle overige internationals zonder problemen bij de club teruggekeerd.

Feyenoord speelt zaterdagmiddag al om 16.30 uur tegen RKC Waalwijk.

Luis Sinisterra stoomt op namens Feyenoord in het thuisduel met sc Heerenveen

Zuid-Amerikaanse interlandperiode zit Ajax dwars

Ajax lijkt veel last te hebben van de voorbije (Zuid-Amerikaanse) interlandperiode.

Lisandro Martinez, Nicolás Tagliafico (beiden Argentinië) en Antony (Brazilië) zijn volgens trainer Erik ten Hag door hun wedstrijden bij de nationale ploeg niet op tijd klaar voor het competitieduel met sc Heerenveen van komende zaterdag (aftrap 16.45 uur).

Ook Edson Álvarez lijkt de wedstrijd in Friesland niet te gaan halen, aangezien Mexico nog in de nacht van woensdag op donderdag tegen Honduras speelde (2-0 zege in Honduras).

Álvarez behoorde overigens voor dit WK-kwalificatieduel om onbekende redenen niet tot de selectie. Hij deed wel mee in de andere twee interlands van Mexico.

Naast de bovengenoemde spelers is het meespelen van Devyne Rensch onzeker door een hamstringblessure, die hij tijdens zijn verblijf bij Jong Oranje heeft opgelopen.

Edson Álvarez

FIFA: mede dankzij ons al 100 voetballers weg uit Afghanistan

De FIFA heeft naar eigen zeggen ervoor gezorgd dat de voorbije periode bijna honderd voetballers en voetbalsters weg konden komen uit Afghanistan. Dat is gebeurd met de steun van Qatar, laat de wereldvoetbalbond weten.

"De FIFA wil de regering van Qatar oprecht bedanken voor haar steun bij het faciliteren en voor het verzekeren van de veilige doorgang van deze personen", aldus de FIFA. "De FIFA-leiding werkt sinds augustus nauw samen met de regering van Qatar over de evacuatie van de groep en zal in de toekomst nauw blijven samenwerken."

De Taliban grepen halverwege augustus de macht in Afghanistan, bijna twintig jaar nadat ze werden verdreven door buitenlandse troepen. Het is sinds het vertrek van de buitenlandse strijdkrachten moeilijk om achterblijvers het land uit te krijgen.

Feyenoord-fans zeer blij met Guus Til

De komst van Guus Til bij Feyenoord is tot nu toe een doorslaand succes.

De Rotterdammers presteren mede dankzij de huurling van Spartak Moskou zowel nationaal als internationaal zeer behoorlijk en de middenvelder mag zich op zijn beurt weer een Oranje-international noemen.

Reden genoeg voor de supporters van Feyenoord om Til even in het zonnetje te zetten.

Guus Til

De teloorgang van NAC Breda

Vrijdagavond staat er een volledige speelronde in de eerste divisie op het programma.

NAC Breda is tot nu toe een van de grootste teleurstellingen met een zeventiende plaats in de competitie. De club greep afgelopen seizoen nog net naast promotie door een nederlaag tegen NEC.

En ook achter de schermen loop het bij de Parel van het Zuiden allerminst op rolletjes. Lees hieronder over het wel en wee van de roemruchte club uit Brabant.

Programma en stand

De traditionele topdrie komt zaterdag al in actie, mede vanwege een week met Europees voetbal dat voor ons ligt.

Op zondag is onder meer de altijd beladen Gelderse derby tussen NEC en Vitesse.

Goedemorgen!

In dit liveblog blikken we vooruit op het nationale en internationale voetbalweekend.

Hoe hebben de internationals en de clubs het de interlandperiode verwerkt? Is iedereen fit en fris?

Via dit liveblog blijf je helemaal op de hoogte!