liveblog
NOS NieuwsAangepast

Lufthansa betaalt deel staatssteun terug • Overijsselse gemeente wil herdenkingsmonument

  • Welkom in het coronablog van maandag 11 oktober
  • RIVM: 2275 positieve tests, gemiddeld stijging
  • Man komt ziekenhuis binnen met QR-code president Macron
  • Groningen tweede QR-locatie voor Nederlanders met buitenlandse vaccinatie
liveblog gesloten

Lufthansa betaalt deel van staatssteun terug

Vliegmaatschappij Lufthansa heeft 1,5 miljard euro aan coronasteun terugbetaald aan de Duitse staat. Het gaat om een deel van de opbrengst van de uitgifte van nieuwe aandelen door het concern. Dat leverde zo'n 2,2 miljard euro op. Lufthansa wil voor het einde van het jaar de volledige miljardensteun hebben terugbetaald.

Duitsland loodste de noodlijdende Lufthansa Group met een bedrag van 9 miljard euro door de coronacrisis. Van dat geld was 6 miljard euro nodig om een belang van 20 procent te nemen. Daarnaast stond Berlijn garant voor 3 miljard euro.

De positie van aandeelhouder leverde de staat geen zeggenschap over het bedrijf op, maar Lufthansa was wel gebonden aan de voorwaarden die de Europese Commissie stelde aan de goedkeuring van de deal. Het ging bijvoorbeeld om een verbod op dividenden en bonussen voor het management. Die voorwaarden komen te vervallen als de steun is afbetaald. Carsten Spohr, topman van Lufthansa, denkt dat met het belastinggeld ruim 100.000 banen zijn gered.

Overigens werd al bijna 3 miljard terugbetaald. Zo'n 4 miljard euro werd nooit opgenomen. Oostenrijk, België en Zwitserland schoten dochterondernemingen van Lufthansa te hulp.

Belastingdienst sluit achter in de rij aan bij schuldsanering door pandemie

De Belastingdienst laat andere schuldeisers voorgaan wanneer gezonde ondernemingen, ondanks alle steunmaatregelen, door corona toch in de schuldsanering komen. Het demissionaire kabinet hoopt daarmee bedrijven met financiële problemen overeind te houden, nu de steunmaatregelen zijn gestopt.

Als een in de kern gezond bedrijf het niet redt, kan het in een schuldsaneringstraject belanden. De Belastingdienst is dan normaal gesproken de schuldeiser die als eerste moet worden afbetaald. Van die positie ziet de fiscus bij uitzondering af.

Geen kwijtschelding

Tijdens de crisis was het voor bedrijven mogelijk steunpakketten en belastinguitstel te krijgen. Maar nu de maatregelen grotendeels zijn opgeheven, moeten de meeste ondernemers weer belasting afdragen. Vanaf volgend jaar moeten zij eventuele belastingschulden aflossen, iets waar zij vijf jaar de tijd voor krijgen.

Zo'n 376.000 ondernemers stelden gezamenlijk ongeveer 42 miljard euro aan belastingafdracht uit. Daarvan is 17 miljard euro inmiddels afgelost. Het demissionaire kabinet wil de overige schulden bij de fiscus niet kwijtschelden, omdat dat oneerlijk zou zijn ten opzichte van ondernemers die hun belasting wel al hebben betaald.

Het kabinet verwacht verder dat de economie "snel herstelt" van de coronacrisis. Eind dit jaar zou de economie terug moeten zijn op het niveau van voor de pandemie.

'Vaccinatie verkleint kans op ernstig ziekteverloop met 90 procent'

De coronavaccins van Pfizer, AstraZeneca en Moderna verkleinen de kans op een ernstig ziekteverloop bij een coronabesmetting tot 90 procent. Dat concludeert de Franse onderzoeksgroep Epi-Phare, die de Franse overheid adviseert op epidemiologisch gebied. Onderzocht werd in hoeverre de vaccins beschermen tegen een ziekenhuisopname of overlijden.

Voor het onderzoek werden de data van bijna 23 miljoen Franse 50-plussers onderzocht. Daarvan was de ene helft wel en de andere helft niet gevaccineerd. De gegevens tonen volgens de onderzoekers aan dat volledig gevaccineerden zo'n 90 procent minder gevaar lopen om een ziekenhuisopname na een coronabesmetting. De kans op overlijden is navenant kleiner.

Wel moet de tweede dosis van het vaccin minstens twee weken voor de besmetting zijn toegediend. Het onderzoek duurde vijf maanden; onduidelijk is in hoeverre de vaccins na die periode effectief zijn.

De conclusies lijken aan te sluiten bij een onderzoek naar het Pfizer-vaccin, gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Dat vaccin is na zes maanden nog voor 90 procent effectief tegen een ziekenhuisopname. Dat geldt ook voor besmettingen met de deltavariant van het coronavirus.

Overijsselse gemeente wil herdenkingsmonumenten voor coronaslachtoffers

Het Overijsselse Zwartewaterland wil drie monumenten plaatsen om de ruim 100 coronaslachtoffers in de gemeente te herdenken. Dat staat in een gemeentebericht.

De monumenten zijn bedoeld voor nabestaanden die tijdens de pandemie slechts beperkt afscheid konden nemen van hun overleden naasten. "Voor veel familie en vrienden was dit een traumatische ervaring", schrijft de burgemeester. "Coronamonumenten en bijeenkomsten kunnen hierbij helpen."

De burgemeester van Zwartewaterland roept inwoners op om over de vorm van de "herinneringsplek" mee te denken. Dat kan bijvoorbeeld een herdenkingsbank, -teken of -monument zijn.

Ook in andere gemeenten zijn al coronamonumenten geplaatst. Zo werd in september een monument onthuld in het Brabantse Oisterwijk en is er vorige week een gedenkteken op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvliet geplaatst. Ook zijn er coronamonumenten te vinden op zes begraafplaatsen in de gemeente Kampen, dat naast Zwartewaterland ligt.

RIVM: 2275 positieve tests, gemiddeld stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2275 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 484 minder dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2407 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 43 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

497 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 497 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 479), van wie 138 op de IC (gisteren: 130), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

5 overleden covidpatiënten

Bij het RIVM werden 5 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4 doden per dag, evenveel als een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  • RIVM
    De cijfers in een oogopslag
  • covidcijfers.nl
  • covidcijfers.nl

Meer testlocaties geopend, maar niet altijd dichtbij

Vanaf vandaag kunnen mensen die een coronatest willen doen, terecht bij 250 testlocaties van Testen voor Toegang. Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang meldt dat dit aantal de komende tijd nog verder stijgt.

Testaanbieders worden nu per afgenomen test betaald en kunnen zelf aangeven waar zij testlocaties openen. Er zijn 28 partijen geselecteerd die zich hebben inschreven op 20 september. In totaal zijn deze partijen goed voor meer dan 400 locaties. "De verwachting is dat de komende weken nog meer testaanbieders zullen deelnemen en aangesloten partijen kunnen ook meer locaties openen dan ze hebben aangemeld", schrijft de stichting.

Vóór vandaag werden testaanbieders op basis van beschikbaarheid betaald. Voorzitter Pier Eringa van Stichting Open Nederland zegt tegen het ANP dat er in het oude systeem weliswaar vrijwel overal binnen een half uur autorijden een testlocatie beschikbaar was, maar op plekken waar maar weinig vraag was naar testen kostte dat relatief veel geld.

Wie nu geen testlocatie meer in de buurt heeft, moet de komende tijd misschien wat verder reizen, zegt Eringa. Hoe lang dat precies zal duren, kan hij niet zeggen. De stichting denkt dat de landelijke dekking van testlocaties verder zal uitbreiden.

Schakers spannen kort geding aan om coronamaatregelen op NK

Enkele topschakers uit Groningen die willen deelnemen aan het NK Schaken in Hoogeveen, hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente Hoogeveen en de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. De schakers moeten een coronapas kunnen laten zien als ze de speelzaal in het gemeentehuis in willen. Als ze dat niet kunnen, moeten ze zich elke dag van het NK laten testen op corona, meldt RTV Noord.

De schakers, onder wie de huidige Nederlands kampioen Lucas van Foreest, weigeren dit. "Het is niet nodig, omdat er aanvullende regels zijn tijdens het NK", zegt hun advocaat Doeko Bosscher tegen RTV Noord. "Bovendien vinden ze het vervelend om elke dag te worden getest. Ze ervaren het als een inbreuk op hun privacy en het leidt hen af van het schaken."

Als de extra coronamaatregelen niet worden geschrapt, dan eisen de schakers dat het NK ergens anders wordt gehouden. Het NK begint komende vrijdag. Het is volgens RTV Noord nog onduidelijk wanneer het kort geding dient.

AstraZeneca: 'Middel dat coronabesmetting voorkomt, verkleint ook klachten'

Farmaceut AstraZeneca zegt dat het coronamiddel AZD7442 de kans op ernstige klachten na een coronabesmetting flink verkleint. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de resultaten vandaag door AstraZeneca zijn gepresenteerd. Het bedrijf zei eerder al dat AZD7442 kan helpen bij het voorkomen van een coronabesmetting. Het is het enige middel dat klachten zowel kan voorkomen als behandelen, zegt het bedrijf.

Het middel werd getest op honderden proefpersonen die waren besmet. De meesten van hen liepen ook risico op ernstige klachten vanwege bijvoorbeeld overgewicht of longaandoeningen. De ene helft van die groep kreeg het geneesmiddel, de andere helft een placebo. Ruim 400 proefpersonen kregen AZD7442 binnen zeven dagen na de eerste coronasymptomen. Uit die groep ontwikkelden achttien mensen alsnog ernstige klachten. In de even grote placebogroep waren dat 37 mensen.

Hiernaast kregen 250 proefpersonen het middel binnen vijf dagen na de eerste symptomen toegediend. Hiervan werden negen mensen toch ernstig ziek, tegen 27 in de even grote controlegroep. AZD7442 bestaat uit een combinatie van twee zogeheten langwerkende antilichamen. Dit zijn antistoffen die in het laboratorium zijn nagemaakt, op basis van stoffen die zijn verkregen via herstellende coronapatiënten.

Verplichte vaccinaties voor leraren en zorgmedewerkers in Nieuw-Zeeland

Medewerkers in het onderwijs en de zorg in Nieuw-Zeeland worden verplicht zich te laten vaccineren tegen covid-19, laat de regering van het land vandaag weten. "Hoewel de meeste mensen die in deze sectoren werken al geheel of gedeeltelijk gevaccineerd zijn, kunnen we niets aan het toeval overlaten en stellen we het verplicht", staat er in een officiële aankondiging.

Iedereen die risicovol werk verricht in de gezondheids- en gehandicaptenzorg moet uiterlijk op 1 december 2021 volledig gevaccineerd zijn. Huisartsen, apothekers, wijkverpleegkundigen, verloskundigen, paramedici en alle gezondheidswerkers die werken op locaties waar kwetsbare patiënten worden behandeld, moeten hun eerste dosis van het vaccin vóór 30 oktober gekregen hebben.

Vanaf 1 januari 2022 moeten basis- en middelbare scholen ervoor zorgen dat alleen gevaccineerd personeel contact heeft met kinderen en scholieren. Voor hen geldt dat de eerste dosis voor 15 november gezet moet zijn. Wie niet voor 1 januari volledig gevaccineerd is, moet zich iedere week laten testen. De regering meldt dat onder bepaalde omstandigheden mensen vrijstelling kunnen krijgen van de vaccinatieplicht. Welke omstandigheden dat zijn, wordt niet vermeld.

Groningen wordt tweede QR-locatie voor Nederlanders met buitenlandse vaccinatie

Groningen moet de tweede locatie worden waar Nederlanders of mensen die in Nederland wonen een QR-code kunnen krijgen als ze in het buitenland tegen corona zijn gevaccineerd. Nu is de GGD Utrecht nog de enige plek in Nederland waar deze groep een QR-code kan ophalen.

Eerder meldden we dat ook mensen die in het buitenland corona hebben opgelopen en zijn hersteld daar een QR-code kunnen krijgen, maar dat klopt niet: het gaat alleen om gevaccineerden.

In een Kamerbrief van afgelopen vrijdag schrijft demissionair minister Hugo de Jonge dat het nodig is "ook andere GGD'en deze taak zo snel mogelijk te laten uitvoeren". De GGD Groningen is de eerste die door middel van een spoedregeling wordt aangewezen. Het is nog niet duidelijk wanneer mensen bij de nieuwe locatie in Groningen terechtkunnen, maar volgens het ministerie sowieso binnen een paar weken.

Een week na de invoering van de coronapas bleek dat toeristen, expats, buitenlandse studenten en Nederlanders die in het buitenland corona opgelopen hebben of daar geprikt zijn moeilijk aan een QR-code konden komen.

"Hoewel het aanvankelijk wel de bedoeling was dat meer GGD'en deze taak zouden vervullen, is vanwege de specifieke kennis die nodig is om alle mogelijke buitenlandse vaccinatiebewijzen te controleren deze service eerst alleen centraal aangeboden door de GGD Utrecht", schrijft minister De Jonge in de brief. De ervaring die in Utrecht is opgedaan, maakt het volgens de minister nu mogelijk om de service uit te breiden naar andere GGD'en.

Man komt ziekenhuis binnen met QR-code president Macron

In Frankrijk is een 19-jarige man opgepakt die het was gelukt een ziekenhuis in Marseille binnen te komen met de coronapas van president Macron. Hij vond de QR-code van Macron op internet, schrijft nieuwssite Sud Ouest. Macrons coronapas was eind vorige maand gelekt op sociale media.

Omdat de man zelf geen zogenoemde pass sanitaire had, besloot hij het erop te wagen. De beveiliging ontdekte de identiteitsfraude, maar liet de man wel binnen. Vervolgens belden de beveiligers de politie. "Dat hebben ze goed gedaan. Ze wilden hem niet de toegang weigeren en zomaar laten gaan. Ze vonden het vergrijp daarvoor te ernstig", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. De politie gaf de man een boete van 750 euro.

De QR-code van Macron is intussen gedeactiveerd.

Sydney gaat weer open na vier maanden lockdown

Sydney gaat weer open

Rode Kruis zamelt geld in voor voedsel, shampoo en luiers

Het Rode Kruis geeft een nieuwe impuls aan de lopende inzamelingsactie voor Nederlanders die financieel zijn getroffen door de coronacrisis, meldt de hulporganisatie. Mensen zitten in de nasleep van de crisis in geldnood. Ze zijn afhankelijk van voedselhulp en ook voor andere eerste levensbehoeften vaak op hulp aangewezen. "Onze hulp is ook bedoeld voor mensen die de weg naar een andere hulpinstantie of voedselbank niet, of nog niet hebben gevonden of daar niet terechtkunnen", zegt een woordvoerster.

Sinds het begin van de coronapandemie stelt het Rode Kruis boodschappenkaarten beschikbaar, nu gemiddeld 5750 per week, aan gezinnen, zzp'ers en alleenstaande moeders. Sinds september deelt het Rode Kruis ook kaarten uit waarmee verzorgingsproducten gekocht kunnen worden. Dat zijn er ongeveer 7500 per maand.

Volgens het Rode Kruis leven duizenden kwetsbare mensen in armoede door de nasleep van covid-19. "Hun werkzaamheden komen vaak maar langzaam op gang en mensen hebben soms noodgedwongen schulden gemaakt. Een deel van hen kan voor hulp niet terecht bij de reguliere kanalen."

"Wij laten deze mensen niet zitten en willen hen zeker tot het einde van dit jaar ondersteunen met eerste basislevensbehoeften zoals voedsel, shampoo, deodorant, tandpasta, maandverband en luiers. Om dat te kunnen blijven doen, is hulp hard nodig", aldus een woordvoerster. Wie dat wil, kan geld doneren op gironummer 7244.

'Kinderen inenten tegen griep kan zorg ontlasten bij coronagolf'

Kinderen inenten tegen de griep kan helpen om de zorg te ontlasten als er naast een coronagolf ook een verwachte zware griepepidemie komt, schrijft De Telegraaf. In Engeland worden kinderen nu massaal geënt tegen de griep. Ook is er al zeven jaar een speciaal kindergriepvaccin. "De kinderen besmetten geen ouderen en zo wordt het aantal ziekenhuisopnames beperkt", zegt professor Maarten Postma. Postma zit in de Engelse Gezondheidsraad.

Vandaag praten experts in Nederland over deze 'Engelse methode'. "Een griepepidemie kunnen de ziekenhuizen niet aan als er ook weer corona-uitbraken zijn", zegt Ted van Essen van de Nederlandse Influenza Stichting tegen de krant.

Virusdeskundigen verwachten deze winter een griepepidemie. "Onze weerstand tegen de griep is verlaagd omdat er nauwelijks griep was vorig jaar. Door de lockdown waren er weinig besmettingsmomenten."

Spoedeisende Hulp (SEH) ziekenhuizen moet tijdelijk sluiten, vrees nieuwe coronagolf blijft

Het aantal ziekenhuizen dat de Spoedeisende Hulp (SEH) tijdelijk moet sluiten, loopt op. Dat ziet de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Er is te weinig gekwalificeerd personeel en het aantal patiënten met complexe problemen stijgt.

Het zorgpersoneel is in de coronacrisis tot het uiterste gegaan, maar de druk op de zorg neemt niet af en neemt alleen maar toe. Het is zelfs onhoudbaar om in de toekomst dezelfde zorg te blijven leveren, zegt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Het wordt te duur en er is te weinig personeel beschikbaar. In 2060 moet één op de drie werknemers in de zorg werken, aldus het WRR. Nu is dat één op de zeven.

Het SEH in Rijnstate vreest een nieuwe coronagolf en griepepidemie. "Ik maak mij vooral zorgen om het verpleegkundig team", zegt arts Holkenborg. "Er zijn al tekorten en ze werken onder grote druk. Als er nog meer verpleegkundigen gaan wegvallen, bijvoorbeeld door ziekte, dan vraag ik me af hoe het eruit gaat zien."