liveblog
NOS NieuwsAangepast

Geen afspraak nodig voor tweede prik • 1929 positieve tests, gemiddelde stijging

  • 481 coronapatiënten in het ziekenhuis, gemiddelde stijging aantal positieve tests.
  • Niet-gevaccineerden kunnen tweede prik halen zonder afspraak.
  • Griekenland voert versoepelingen in, alleen voor gevaccineerden.
  • Niet geprikte Nederlandse Miss World trekt zich terug uit verkiezing.
liveblog gesloten

Griekenland voert versoepelingen in, alleen voor gevaccineerden

In Griekenland zijn versoepelingen van coronamaatregelen aangekondigd. Vanaf zaterdag mag iedereen met een coronabewijs weer naar cafés, restaurants, bioscopen en nachthoreca. De uitbaters mogen dan weer de hele capaciteit van de binnenruimten benutten, muziek en dansen zijn ook weer toegestaan. Alleen mensen die hersteld zijn van een coronabesmetting en gevaccineerden worden toegelaten.

Horecabedrijven kunnen er ook voor kiezen niet-gevaccineerden binnen te laten. Medewerkers daarvan moeten zich twee keer in de week laten testen. Die tests van10 euro per stuk moeten ze zelf betalen. Ook de niet-gevaccineerde bezoekers moeten zich laten testen. Dan nog mogen er minder mensen naar binnen, zijn mondkapjes verplicht en mag er geen muziek worden gedraaid.

Minister Thanos Plevris van Volksgezondheid zegt dat er streng zal worden gehandhaafd. Over twee weken worden de maatregelen opnieuw worden bekeken. Hij benadrukt dat de geldende maatregelen bedoeld zijn om zoveel mogelijk mensen worden gestimuleerd om zich te te laten inenten.

Burgemeester bemiddelt bij onrust Sinterklaas-intocht Amsterdam

Burgemeester Halsema praat morgen met het bestuur van de Stichting Sinterklaas in Amsterdam, omdat de vrijwilligers zich zorgen maken over de manier waarop de alternatieve intocht gevierd zou moeten worden. Het rommelt binnen de stichting al een tijdje, meldt AT5.

Al in augustus moest de stichting Sinterklaas in Amsterdam besluiten tot een alternatieve intocht, omdat de klassieke intocht per boot gevolgd door een rijtoer op een paard, door de coronamaatregelen die toen golden, geen optie was. Zo'n evenement waarbij tienduizenden kinderen en hun ouders dicht op elkaar staan, zou ook nu nog altijd niet kunnen, als is het in de buitenlucht, zei Burgemeester Halsema vandaag in de gemeenteraadsvergadering.

Er wordt gekeken naar een alternatieve intocht. Volgens Halsema wordt momenteel gekeken of er in Johan Cruijff ArenA een groot Sinterklaasfeest kan worden georganiseerd.

1929 positieve tests, gemiddelde stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1929 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 14 meer dan gisteren. Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1738 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 5 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting iets af. Er liggen nu 481 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 483), van wie 134 op de IC (gisteren: 132), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden drie overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld vier doden per dag, tegen vijf doden per dag een week eerder.

481 patiënten in het ziekenhuis, 134 op de IC

Pfizer gaat hele stad in Brazilië vaccineren voor onderzoek

Pfizer gaat de effectiviteit van het eigen coronavaccin bestuderen door de hele bevolking van 12 jaar en ouder in te enten in een stad in het zuiden van Brazilië, meldt Reuters. Het onderzoek wordt in samenwerking met het Braziliaanse nationale vaccinatieprogramma uitgevoerd in Toledo, een stad met 143.000 inwoners. Ook de lokale gezondheidsautoriteiten, een ziekenhuis en een lokale universiteit werken mee aan het onderzoek.

Het doel van het onderzoek is volgens Pfizer om "het gedrag" van covid-19 te bestuderen nadat de hele bevolking is gevaccineerd in een "levensecht scenario". Pfizer zegt dat het onderzoek "het eerste en enige in zijn soort is in een ontwikkelingsland in samenwerking met een farmaceutisch bedrijf".

Reisadvies versoepeld voor Malta en Sardinië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijzigt vanaf morgen het reisadvies voor verschillende internationale bestemmingen. Malta, Sardinië en de Azoren worden niet meer als zogenoemd hoogrisicogebied beschouwd. De kleurcode verandert van geel naar groen. Reizigers uit groene gebieden hoeven bij aankomst in Nederland geen coronapas te laten zien.

Guadeloupe, Kosovo en Indonesië zijn vanaf morgen geen zeerhoogrisicogebied, maar een hoogrisicogebied. Reizigers uit die gebieden hoeven in Nederland niet meer verplicht in quarantaine.

De reisadviezen voor eilandengroep Saint Vincent en de Grenadines, Barbados en Brunei worden juist aangescherpt, van hoogrisicogebied naar zeerhoogrisicogebied.

LinkedIn moet account Van Haga terugplaatsen

LinkedIn moet het verwijderde profiel van Kamerlid Van Haga binnen drie werkdagen terugplaatsen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland in een kort geding bepaald. De rechter bepaalde wel dat negen eerder verwijderde berichten niet teruggezet hoeven te worden. Ook de door Van Haga gevorderde rectificatie hoeft er niet te komen.

Het account van Van Haga werd verwijderd nadat hij het sterftepercentage van corona volgens LinkedIn bagatelliseerde en zei dat mondkapjes niet werken. De rechter constateerde dat LinkedIn haar beleid hoe het met misinformatie op het platform omgaat, nauwelijks heeft uitgeschreven.

In de gebruikersvoorwaarden is alleen opgenomen dat een gebruiker geen content mag delen die volledig ingaat tegen richtlijnen van toonaangevende, wereldwijde gezondheidsorganisaties en overheidsinstellingen voor volksgezondheid. De rechter vindt dat daarmee niet duidelijk is welke berichten daar volledig mee in strijd zijn en wat kritische kanttekeningen zijn.

De negen berichten die door LinkedIn zijn verwijderd, bevatten volgens de rechter wel schadelijke desinformatie. De berichten kunnen allemaal inspelen op de gevoelens mensen die door coronabeperkingen worden geraakt en die op zoek zijn naar argumenten waarmee het coronabeleid kan worden gediskwalificeerd, aldus de rechter.

Kamperen staat centraal bij eerste grote consumentenbeurs sinds corona

Kamperen staat centraal bij eerste grote consumentenbeurs sinds corona

Rechter wijst bezwaar tegen coronatoegangsbewijs af

Het vragen naar een coronatoegangsbewijs in onder meer de horeca is niet onrechtmatig en kan doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De voorzieningenrechter deed uitspraak in een kort geding dat door advocaat Bart Maes was aangespannen tegen de Nederlandse staat.

Maes voerde aan dat de controle met behulp van QR-codes "onwettig, strafbaar en discriminerend" is. De maatregel is volgens hem in strijd met internationale verdragen en met de Grondwet. Hij wilde dat het vragen naar een coronatoegangsbewijs zou worden opgeschort tot er in de bodemprocedure uitspraak wordt gedaan, maar de rechter ging daar niet in mee.

Volgens de rechter is het uitgangspunt dat de rechterlijke macht zich terughoudend moet opstellen bij de beoordeling van nieuwe maatregelen. Alleen als de overheid in redelijkheid niet voor het gevoerde beleid heeft kunnen kiezen of als de staat handelt zonder wettelijke grondslag, is er plaats voor ingrijpen door de rechter. En dat is hier niet het geval, zo luidt het oordeel.

Het coronatoegangsbewijs werd op 25 september ingevoerd om de afschaffing van de 1,5 meter afstandsregel mogelijk te maken. Bij restaurants, cafés, sportwedstrijden, bioscopen, theaters, concertzalen en evenementen moet het bewijs sindsdien worden getoond. Met de QR-code kan iedereen vanaf 13 jaar aantonen volledig gevaccineerd te zijn, van Covid-19 hersteld te zijn of maximaal 24 uur geleden negatief te zijn getest op het coronavirus.

Van Haga voor de rechter over verwijderde LinkedIn-account

Tweede Kamerlid Wybren Van Haga krijgt vanmiddag van de rechtbank in Haarlem te horen of hij zijn account op LinkedIn terugkrijgt. Dat werd opgeschort in december vorig jaar, omdat Van Haga het sterftepercentage van corona volgens LinkedIn bagatelliseerde en zei dat mondkapjes niet werken.

Van Haga spande hierop een kort geding aan en repte van censuur: "Het patent op de waarheid zou niet bij een bedrijf of de overheid moeten liggen. Hiermee wordt discussie onmogelijk gemaakt." LinkedIn was volgens hem een belangrijk platform voor hem als politicus waar hij met voor- en tegenstanders in debat kon gaan en dat werd hem ontnomen.

Deskundigen geven hem weinig kans. Advocaat Thomas van Vugt, gespecialiseerd in mediarecht, zegt dat Van Haga met het aanmaken van een account op LinkedIn akkoord is gegaan met de voorwaarden van het platform, waaronder die over het coronabeleid. "LinkedIn mag bovendien zelf bepalen welke regels op het platform gelden", zei Van Vugt eerder tegen de NOS.

Door thuiswerken is het aantal woningbranden toegenomen

Vermoedelijk door het thuiswerkadvies is vorig jaar het aantal woningbranden voor het eerst in jaren weer iets toegenomen. Dat zegt het Verbond van Verzekeraars, dat vorig jaar meer claims binnenkreeg. De afwikkeling van de schade heeft minder geld gekost. Dat komt doordat de thuiswerkers branden eerder ontdekten, denkt het Verbond.

Verzekeraars zien de laatste jaren vooral een toename van branden door elektronische apparaten en het opladen ervan. Preventiedeskundigen adviseren om telefoons niet onder een dekbed of kussen op te laden, opladers van de fabrikant te gebruiken en een opgeladen apparaat altijd van de lader af te halen.

Op 25 september is het thuiswerkadvies versoepeld. De nieuwe slogan luidt: "Thuiswerken als het kan, op het werk wanneer het nodig is". Tot die datum gold de stelregel: "Werk thuis, tenzij het niet anders kan."

Deel Nederlanders krijgt uitnodiging derde prik

Mensen met een ernstige afweerstoornis krijgen vanaf vandaag een uitnodiging voor een extra prik. Die worden vanaf morgen door de GGD's gezet. Het RIVM schat dat het om een groep van ongeveer 200.000 tot 400.000 mensen gaat.

De Gezondheidsraad adviseerde vorige maand een extra coronaprik voor een groep mensen met een ernstige afweerstoornis. De raad raadde toen ook aan om voorbereidingen te treffen om andere groepen een boostervaccinatie te geven, voor het geval de effectiviteit van het vaccin tegen ernstige ziekte afneemt.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft zowel Pfizer/BioNTech als Moderna goedgekeurd om als derde prik te geven aan mensen met een ernstige afweerstoornis. Het EMA kijkt overigens alleen naar de veiligheid en de werkzaamheid van zo'n extra prik en zegt niets over de wenselijkheid ervan.

Singapore sluit overeenkomst met Merck over virusremmer

Farmaceut Merck en Singapore hebben een overeenkomst gesloten over de levering van het experimentele antivirale middel molnupiravir, meldt Bloomberg. Singapore is het volgende land dat probeert voorraden te bemachtigen. De Verenigde Staten hebben al een bestelling geplaatst en verschillende Aziatische landen hebben vergevorderde interesse in het middel. Molnupiravir veroorzaakt foutjes in de genetische code van het virus, waardoor wordt voorkomen dat het kopietjes van zichzelf kan maken en zich verspreidt. Het is het eerste middel tegen corona dat in een pil verkrijgbaar is.

Singapore kan het middel krijgen zodra "bepaalde wettelijke mijlpalen zijn bereikt", citeert Bloomberg een verklaring van Merck. Welke mijlpalen dat zijn, is niet bekendgemaakt. Verschillende landen hebben interesse in molnupiravir, nu in tussentijdse klinische onderzoeken is aangetoond dat het de kans op ziekenhuisopname of overlijden voor patiënten met een risico op ernstige klachten met ongeveer 50% vermindert.

Singapore meldde dinsdag een record van 3.486 nieuwe coronabesmettingen. Het land heeft een vaccinatiegraad van meer dan 80%.

Miss World Nederland weigert prik en trekt zich terug

Dilay Willemstein, die recent tot Miss World Nederland is gekozen, weigert Nederland te vertegenwoordigen op de Miss World-verkiezing in Puerto Rico. Om naar de verkiezing te kunnen afreizen, moet de 21-jarige Eindhovense zich laten vaccineren en dat weigert ze.

"Ik ben er nog niet klaar voor om de prik te nemen. Ik voel me er niet goed bij", zegt Willemstein in een interview met het AD gisteravond. Willemstein had zich bij de Miss World Nederland-verkiezing naar eigen zeggen niet gerealiseerd dat zij gevaccineerd zou moeten worden.

Ze zegt dat ze de keuze lang voor zich uit heeft geschoven: "Maar ik kijk graag vooruit. Deze deur gaat dicht, maar er zullen nieuwe deuren voor mij openen." De nummer twee, Lizzy Dobbe uit Den Helder, gaat Nederland nu vertegenwoordigen in Puerto Rico.