liveblog
NOS NieuwsAangepast

Californië gaat vaccinatie verplicht stellen voor alle schoolkinderen

liveblog gesloten

Deloitte vraagt medewerkers naar QR-code, mag dat zomaar?

Het grote accountants- en adviesbureau Deloitte vraagt medewerkers sinds een week steekproefsgewijs naar een corona-QR-code als ze naar hun werk komen. Volgens deskundigen mag dat niet. Maar Deloitte zegt medewerkers een veilige omgeving te willen bieden.

"Het is een lastige afweging geweest. Besloten is: je hoeft niet naar kantoor te komen, maar als je wel wilt dan moet je de QR-code kunnen laten zien", zegt Liesbeth Mol, lid van de Raad van Bestuur van Deloitte.

'Indirect wordt vaccineren verplicht en dat is een discutabele zaak'

De schaatsers van Jumbo-Visma staan aan het begin van een olympisch seizoen en het voornaamste onderwerp van gesprek bij de presentatie was een nieuwe regel van het IOC: sporters moeten zich laten vaccineren of 21 dagen in quarantaine.

Een aantal sporters van de schaatsploeg had daar vraagtekens bij. "Die 21 dagen in quarantaine ga je niet doen. Je bent ertoe gedwongen om het (red: vaccinatie) wel te doen", zegt Antoinette de Jong:

'Indirect wordt vaccineren verplicht en dat vind ik discutabele zaak'

Californië gaat vaccinatie verplicht stellen voor alle schoolkinderen

Zodra de coronavaccins ook voor jongere kinderen zijn goedgekeurd, worden ze in de Amerikaanse staat Californië verplicht gesteld voor alle leerlingen die fysiek les volgen. "Ik geloof dat we de eerste staat zijn met deze regels", zei gouverneur Newsom bij een bezoek aan een school in de stad San Diego.

De Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenautoriteit FDA overlegt deze maand over het toestaan van het vaccin van Pfizer/BioNTech voor kinderen vanaf 5 jaar oud. Momenteel is het vaccin goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar oud.

Openbare scholen in miljoenenstad Los Angeles hebben al aangekondigd inenting verplicht te stellen voor leerlingen vanaf 12 jaar oud. Op termijn zal dat dus in de hele staat gelden, en vanaf 5 jaar oud als de FDA daarvoor groen licht geeft.

In de Verenigde Staten zijn inmiddels 700.000 geregistreerde coronapatiënten overleden. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger.

Man vast die zou hebben opgeroepen tot rijden 50 km/u op snelweg

De politie heeft een 53-jarige man uit Zandvoort opgepakt op verdenking van opruiing. Hij zou via sociale media hebben opgeroepen met 50 kilometer per uur op de snelwegen rond Utrecht te gaan rijden.

Volgens de politie heeft de oproep van de man te maken met protestacties tegen de coronapas in Utrecht. Deze week waren er demonstraties bij het Utrechtse restaurant Waku Waku, dat weigerde QR-codes van gasten te controleren.

Het moedwillig oproepen tot het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid is een strafbaar feit. Volgens de politie riskeert de verdachte daarmee een maximumcelstraf van 5 jaar.

Ondanks verbod toch paar demonstranten bij Waku Waku

Bij restaurant Waku Waku in Utrecht demonstreren opnieuw enkele demonstranten tegen de coronapas, meldt RTV Utrecht. Een rechter oordeelde vandaag dat betogers niet voor de horecazaak mogen demonstreren. Dat mag alleen nog op het Jaarbeursplein.

De afgelopen dagen demonstreerden telkens tientallen tot honderden mensen bij Waku Waku. Het restaurant weigerde QR-codes van gasten te controleren en moest daarom van burgemeester Sharon Dijksma de deuren sluiten.

De eigenaren vinden het coronatoegangsbewijs een vorm van discriminatie. Ze willen ook niet worden gedwongen om als handhaver op te treden voor de deur van hun restaurant.

'Voor ongevaccineerden verboden': filmposter Anne Frank beklad

In Amsterdam zijn filmposters van Mijn beste vriendin Anne Frank beklad met stickers waarop staat 'voor ongevaccineerden verboden'. Volgens Het Parool is dit gebeurd bij meerdere posters verspreid over een aantal weken.

De krant meldt dat de betreffende posters maandag worden weggehaald. "Wij begrijpen het heel goed dat mensen dit schokkend vinden", zegt een woordvoerder van Centercom, dat verantwoordelijk is voor de reclamelijst.

De tekststickers refereren aan de borden met daarop 'voor Joden verboden' tijdens de bezetting van Nederland door nazi-Duitsland. Volgens de krant is het vermoedelijk gedaan door tegenstanders van de coronatoegangspas.

Restaurant dat QR-controle weigert, sluit voorlopig deuren

Een restaurant in Ede dat weigerde de QR-code van klanten te scannen, heeft voorlopig zijn deuren gesloten. "Na een prettig gesprek met de gemeente hebben wij besloten om onze reeds geplande vakantie naar voren te trekken, om ons te beraden hoe wij nu verder willen gaan", schrijft de eigenaar in een verklaring.

Door handhaving van de inmiddels afgeschafte anderhalvemeterregel hoopte het restaurant geen coronatoegangsbewijzen te hoeven checken. Woensdag kreeg de horecazaak een waarschuwing van handhavers wegens het niet controleren van QR-codes. Een dag later werd een dwangsom van 2500 euro opgelegd, schrijft Omroep Gelderland.

Over twee weken neemt de eigenaar een besluit over de toekomst van het restaurant. Family Vibe is een arbeidsparticipatiebedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals de eigenaar het omschrijft.

Ruim 40 procent van huishoudens bestelde gratis zelftests

Ongeveer 3,4 miljoen huishoudens bestelden de door de overheid beschikbaar gestelde coronazelftests, meldt demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) op Twitter. De gratis tests kunnen alleen vandaag nog worden besteld.

Het ministerie van had verwacht dat een kwart van alle huishoudens zou reageren op de brief, maar dat werd ruim 40 procent. Een woordvoerder noemt de actie dan ook "meer dan geslaagd". De woordvoerder verwacht niet dat de actie zal worden herhaald. "Het was bedoeld als bewustwordingscampagne."

Ongeveer acht miljoen huishoudens kregen in augustus een brief van de rijksoverheid waarmee twee zelftests konden worden besteld. De brief bevat een code die op een website ingevoerd kan worden. Als huishoudens de code kwijt zijn, kunnen ze alsnog twee tests via de website aanvragen. Voorwaarde is dan wel dat nog niet eerder door dat huishouden een test is besteld. Binnen tien dagen worden de tests dan geleverd.

Met de tests hoopt het kabinet dat ook mensen zonder coronaklachten vaker een test afnemen, voordat ze bijvoorbeeld op hun werk contact hebben met grotere groepen mensen.

'Verkeer bijna terug op oude niveau'

Automobilisten brachten vorige week bijna even veel tijd door op de weg als dezelfde week in 2019, meldt het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). Daarmee lijkt de toename van het autoverkeer op de weg ook na vakantie door te zetten.

Vorige week brachten Nederlanders gemiddeld 37 minuten per dag in de auto door. Twee jaar geleden was het gemiddelde tijdens dezelfde periode ongeveer 40 minuten. Het NVP komt aan deze cijfers door de verplaatsingen van een panel van 10.000 mensen te meten per app.

650 kilometer file

Volgens het panel verspreidt het verkeer zich meer over de dag dan vroeger. "De ochtendspits is nog steeds minder dan die was", zegt Peter van der Mede van het NVP tegen het ANP. "Maar de avondspits is weer op het niveau van voor corona." Met ruim 650 kilometer file is volgens de ANWB momenteel zelfs sprake van de drukste spits van het jaar.

Ook in de treinen is het afgelopen tijd weer een stuk drukker. Vorige week waren 70 procent van de reizigers terug, vergeleken met dezelfde periode in 2019. Afgelopen zaterdag en zondag zat het aantal reizigers volgens de NS zelfs rond de 85 procent. Dat is het hoogste weekendpercentage sinds half maart 2020.

Woede na dodelijk brand op corona-IC Roemenië

Nabestaanden van de zeker zeven bij een brand omgekomen coronapatiënten in een Roemeens ziekenhuis, zijn verbijsterd over de ramp van afgelopen nacht. "Wat is er gebeurd?", zegt een vrouw tegen aanwezigen journalisten. "Niemand geeft ons informatie."

De brand woedde op een corona-IC van een ziekenhuis in Constanta, een stad aan de Zwarte Zee. Buiten het ziekenhuis verzamelden zich woedende familieleden:

'Hoe is het mogelijk, mensen die verbranden als ratten'

Bloedprop opgenomen als bijwerking in bijsluiter Janssen-vaccin

Veneuze trombose, oftewel een bloedprop in de aderen, wordt in de bijsluiter van het Janssen-vaccin opgenomen als bijwerking. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft dat besloten nadat uit onderzoek een mogelijke relatie met het vaccin van Janssen was gebleken.

Tot nu toe ontving het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb 43 meldingen van veneuze trombose na vaccinaties met het coronavaccin van Janssen. Dat betekent niet dat de aandoening ook door de injectie is veroorzaakt. In totaal zijn er in ons land ruim 814.000 prikken met het Janssen-vaccin gezet.

Ook mensen die gevaccineerd zijn andere vaccins maakten melding van veneuze trombose. In totaal ontving Lareb er 854 meldingen va. Dit is zonder de meldingen van de zeldzame bekende bijwerking van trombose met een laag aantal bloedplaatjes (TTS).

Overleden

Er overleden in totaal 22 mensen in Nederland die na vaccinatie veneuze trombose kregen. Van hen hadden 11 een prik gehad met BioNtech/Pfizer, 8 met AstraZeneca, één met Moderna en bij 2 mensen is niet duidelijk welk vaccin ze hadden gehad. Lareb roept op tot meer onderzoek naar de meldingen.

Verder heeft het EMA nog een andere zeldzame bijwerking toegevoegd op de bijsluiter van zowel AstraZeneca als Janssen. Dit is immunotrombocytopenie (ITP), een ziekte waarbij het eigen afweersysteem de bloedplaatjes aanvalt. Er is één melding over binnengekomen na Janssen-vaccinaties en er waren 12 meldingen na prikken met AstraZeneca.

1741 positieve tests, gemiddeld daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1741 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 19 meer dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1648 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 5 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 437 mensen met covid-19 in het ziekenhuis (gisteren waren dat er 456), van wie 132 op de IC (gisteren: 140), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 6 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.

Zeven doden bij brand op corona-IC in Roemeens ziekenhuis

Een brand in een ziekenhuis in Roemenië heeft vannacht aan zeven coronapatiënten het leven gekost. Ze lagen op een corona-IC van een ziekenhuis in Constanta, een stad aan de Zwarte Zee.

Op beelden in Roemeense media is te zien dat patiënten via de ramen het ziekenhuis ontvluchten. Buiten het ziekenhuis verzamelden zich woedende familieleden. Het is de derde dodelijke ziekenhuisbrand in Roemenië in een jaar tijd. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek geopend.

"Ik ben geschokt door deze tragedie", zei president Iohannis. "Het is een vreselijk drama, het laat zien dat het Roemeense zorgsysteem tekortschiet." In Roemenië gaat 5,2 procent van het bruto nationaal product naar gezondheidszorg. In de EU is dat gemiddeld 10 procent. Het land telde gisteren 12.032 nieuwe coronabesmettingen. Een record sinds het begin van de pandemie.

OM eist 30 maanden cel voor voorbereiden aanslag op GGD-locatie

Tegen een man uit Den Helder is 30 maanden celstraf geëist, omdat hij een aanslag op een test- en vaccinatielocatie van de GGD zou hebben voorbereid. Volgens het Openbaar Ministerie wilde de man daar een bom van vuurwerk en benzine voor gebruiken.

De 38-jarige verdachte werd op 17 maart opgepakt door de politie. Hij zou plannen hebben om brand te veroorzaken in het oude stadhuis van Den Helder, waar een vaccinatielocatie was ingericht. Het zou de bedoeling zijn geweest om de locatie minstens een week plat te leggen.

Volgens het OM moet de man worden veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. "We mogen blij zijn dat de politie zo snel heeft ingegrepen", zei de officier van justitie. De man zelf spreekt van een uit de hand gelopen grap.

'Amerikaanse pil halveert overlijdens en opnames van coronapatiënten'

De Amerikaanse farmaceut Merck zegt een pil te hebben ontwikkeld die het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens als gevolg van corona met de helft terugdringt. De pil is getest op mensen die minder dan vijf dagen daarvoor besmet waren geraakt. Merck, dat buiten de VS en Canada onder de naam MSD opereert, wil snel toestemming vragen om het middel op de markt te brengen, in de VS maar ook in de rest van de wereld. Op dit moment krijgen coronapatiënten geneesmiddelen alleen nog met een injectie toegediend.

Aan het onderzoek naar de pil, die molnupiravir wordt genoemd, deden 775 volwassenen mee met milde tot matige coronaklachten en een verhoogd risico op ernstig ziek worden, omdat ze hart-, diabetes- of obesitaspatiënt waren. Ernstig zieke patiënten hadden geen voordeel bij het slikken van de pil. Van de patiënten die molnupiravir kregen toegediend, belandde 7,3 procent binnen dertig dagen in een ziekenhuis. Niemand stierf. Bij de controlegroep die een placebo kreeg, kwam 14,1 procent in het ziekenhuis of stierf. Dit onderzoek is nog niet door onafhankelijke experts beoordeeld.

Omdat het middel effectief lijkt, is de proeffase afgebroken om het sneller aan de Amerikaanse toezichthouder op geneesmiddelen voor te leggen. De Amerikaanse regering wil 1,7 miljoen pillen kopen zodra de geneesmiddelenautoriteit de pil goedkeurt. Merck zegt dat het voor het eind van het jaar 10 miljoen pillen kan produceren. Ook andere farmaceuten ontwikkelen een pil tegen corona.

27.500 aanvragen voor laatste NOW-periode

Zo'n 27.500 werkgevers hebben bij het UWV een aanvraag ingediend voor de laatste periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Aanvragen kon tot middernacht. 21.000 aanvragers hebben al te horen gekregen dat ze een voorschot krijgen.

Het beroep is in deze zesde periode lager dan in de voorgaande. Het drukst was het in de eerste periode (maart-mei 2020) toen ruim 148.000 aanvragen binnenkwamen en uiteindelijk 139.500 werkgevers NOW kregen toegekend. Het UWV heeft tot nu toe ruim 20,1 miljard euro aan tegemoetkomingen uitgekeerd.

Met het voorschot kunnen werkgevers die door de coronacrisis omzet mislopen werknemers met een vast of flexibel contract doorbetalen en in dienst houden. Het voorschot wordt berekend op basis van een schatting van het omzetverlies. De definitieve berekening volgt later. Dit kan betekenen dat werkgevers er geld bijkrijgen of moeten terugbetalen.

Coronasteungeld Bergen op Zoom ging naar topambtenaren, wethouder stapt op

Een wethouder van Bergen op Zoom is opgestapt nadat bekend was geworden dat een half miljoen euro coronasteungeld naar salarissen van ambtenaren is gegaan, schrijft Omroep Brabant.

Vorige week kwam aan het licht dat ruim een derde van de 1,4 miljoen euro coronasteun voor de cultuursector naar een interim-directeur, een projectleider en andere managers binnen de eigen organisatie is gegaan. In een debat in de raad gisteravond bleef het college van burgemeester en wethouders erbij dat de handelwijze niet verkeerd was. Toch diende aan het eind van het debat de verantwoordelijke wethouder zijn ontslag in.

"Ik neem deze moeilijke beslissing, omdat ik bestuurlijk verantwoordelijk ben en me ook verantwoordelijk voel voor de cultuur. Daarvoor wil ik niet weglopen", zei hij geëmotioneerd. Hij zei ook dat hij en zijn gezin bedreigingen hadden ontvangen.

Het college overleefde een motie van wantrouwen met een stem verschil (zeventien stemmen tegen, zestien voor). Een motie van treurnis werd wel aangenomen.

AzG roept EU op verzet tegen vrijgeven patenten te staken

Artsen zonder Grenzen (AzG) roept de EU op om akkoord te gaan met voorstel van India en Zuid-Afrika om patenten op coronavaccins vrij te geven. Dat voorstel werd een jaar geleden al gedaan. Meer dan honderd landen hebben ermee ingestemd, waaronder de Verenigde Staten. Maar de EU en ook Noorwegen en Zwitserland liggen dwars.

"Een jaar is verloren gegaan waarin talloze levens konden worden gered en de toegang tot hulpmiddelen kon worden vergroot", zegt vaccinadviseur Sharmila Shetty van AZG. "3,6 miljoen mensen zijn omgekomen. Zolang de meeste landen minimale toegang hebben tot vaccins, behandelingen en tests gaat de pandemie door. Dan kunnen nieuwe en besmettelijker varianten ontstaan, storten zorgstelsels in en lijden en sterven nog meer mensen."

Als patenten worden vrijgegeven, kan de productie in veel landen worden verhoogd, zeggen de voorstanders. Volgens critici en de farmaceutische industrie is het vrijgeven niet effectief, omdat landen ook het 'recept' van een vaccin nodig hebben. Verder zou slechts een klein aantal landen genoeg capaciteit en de middelen hebben om de vaccins daadwerkelijk te produceren. Ook zijn farmaceuten bang dat ze zonder patent minder geld overhouden om te kunnen innoveren.

De evenementenbranche verliest kort geding over sluitingstijd en bezoekers

De evenementenbranche heeft het kort geding tegen de Staat verloren over de verplichte sluitingstijd om middernacht en het maximumaantal mensen dat naar binnen mag. "Alleen als de Staat in redelijkheid niet voor het gevoerde beleid heeft kunnen kiezen, is plaats voor rechterlijk ingrijpen", zegt de rechtbank. "Dat is hier niet het geval. De keuzes van de Staat zijn volgens de rechter navolgbaar."

Twintig partijen hadden een kort geding aangespannen tegen de maatregelen die afgelopen zaterdag van kracht werden. Omdat de anderhalvemeterregel verdween, mocht de horeca weer open, maar slecht voor 75 procent van het maximaal aantal bezoekers en de nachthoreca bleef dicht. Volgens de partijen is een goede controle aan de deur een effectiever middel om verspreiding van het virus te voorkomen dan een bezoekersaantal van maximaal 75 procent van de capaciteit.

De landsadvocaat zei tijdens de behandeling van de zaak, vorige week, dat versoepelingen alleen mogelijk zijn wanneer dit stapsgewijs gebeurt. "Dan valt gemakkelijk in te grijpen."

Pakistan weert niet-gevaccineerden op binnenlandse vluchten

Pakistan laat alleen nog volledig gevaccineerde passagiers van 18 jaar en ouder toe op binnenlandse vluchten. De maatregel gaat onmiddellijk in en is bedoeld om het halen van vaccinaties te stimuleren en nieuwe lockdowns te voorkomen. Vorige week maakte de regering al bekend dat niet-gevaccineerden niet meer welkom zijn op kantoor en in winkelcentra.

Pakistan heeft 220 miljoen inwoners. Daarvan zijn er nu bijna 30 miljoen volledig gevaccineerd. Het land heeft een vaccintekort, maar er zijn ook veel mensen die nog twijfelen of ze een vaccinatie moeten halen.

Tot dusver zijn 1,2 miljoen besmettingen geteld. Bijna 28.000 Pakistani zijn aan de gevolgen overleden.

9,3 miljoen euro opgehaald met Giro555-actie tegen corona

De inzamelingsactie 'Samen in actie tegen corona' van Giro555 heeft 9,3 miljoen euro opgeleverd. De actie ging in mei van start en sloot gisteren. "Deze donaties helpen ons om wereldwijd sneller te vaccineren", zegt actievoorzitter Suzanne Laszlo "Dat is nog steeds de belangrijkste uitweg uit de coronapandemie."

Het ingezamelde geld gaat naar medische noodhulp aan coronaslachtoffers en vaccinatieacties in arme en kwetsbare landen. Zo zijn bedragen overgemaakt voor beschermende kleding voor India, zuurstofflessen voor Nepal, injectienaalden voor Jemen en beademingsapparatuur en mobiele koelboxen voor Suriname.

Giro555 is een samenwerkingsverband van elf voornamelijk Nederlandse en internationale hulporganisaties.

Australië doet grenzen in november weer open voor Australiërs

Australië heropent zijn grenzen in november voor Australiërs en buitenlanders die in Australië wonen. Dat is voor het eerst sinds de grenzen in maart vorig jaar bij het begin van de pandemie dichtgingen. Volledig gevaccineerde inwoners mogen dan weer naar het buitenland.

Bij terugkeer moeten ze zeven dagen in thuisquarantaine. Nu moeten ze nog veertien dagen op eigen kosten in een aangewezen verblijfplaats doorbrengen. Buitenlandse toeristen zijn pas later weer welkom, vermoedelijk eind november of in de loop van december.

"Het wordt tijd dat de Australiërs hun leven terugkrijgen", zei premier Morrison. De reden dat de maatregelen worden versoepeld is dat in november in de meeste deelstaten meer dan 80 procent van de bevolking gevaccineerd zal zijn.

De totale isolatie was succesvol voor de bestrijding van de pandemie. Keerzijde was dat Australiërs in het buitenland niet naar Australië konden om vrienden of familie te bezoeken en Australiërs vanuit het eigen land niet naar het buitenland konden gaan.

Australië heeft bijna 26 miljoen inwoners. Tot nu toe zijn 105.000 besmettingen vastgesteld. 1200 mensen zijn aan de gevolgen van een besmetting gestorven.

Vlaamse coronaregels versoepeld: veel minder mondkapjes, nachtleven weer open

In Vlaanderen zijn vanaf vandaag veel coronamaatregelen versoepeld. Zo vervalt de mondkapjesplicht in onder meer winkels, de horeca, op veel werkplekken, op school en bij veel evenementen. In het ov, in de zorg, de contactberoepen en bij sommige evenementen blijft een mondkapje wel verplicht, meldt de VRT.

Verder gaat het Vlaamse nachtleven na anderhalf jaar verplichte sluiting weer open. Bezoekers moeten wel een 'Covid Safe Ticket' tonen, het Belgische coronatoegangsbewijs. Daarmee kunnen mensen bewijzen dat ze zijn gevaccineerd, hersteld zijn van corona of recent negatief zijn getest.

In Wallonië en Brussel blijven de oude mondmaskerregels gelden. In deze delen van België wordt gewerkt aan een coronapas voor o.a. de horeca, maar die regeling is naar verwachting pas tegen 15 oktober rond, schrijft de VRT. In Brussel kan vanaf 1 oktober wel gewerkt worden met een Covid Safe Ticket voor discotheken, binnenevenementen met meer dan 50 aanwezigen en buitenevenementen met meer dan 200 aanwezigen.

Marokko versoepelt avondklok

De Marokkaanse regering heeft besloten de avondklok met twee uur te verlaten. Mensen moeten vanaf morgenavond tussen 23.00 en 05.00 uur thuis blijven. Eerst begon de avondklok al om 21.00 uur.

De versoepeling komt voort uit het dalende aantal positieve coronatests in het land. Begin augustus was er nog een piek, met op het hoogtepunt bijna 10.000 positieve coronatests per dag, blijkt uit cijfers van Our World in Data. Dat aantal ligt nu aanzienlijk lager: de afgelopen week waren er dagelijks gemiddeld iets meer dan 1000 positieve tests.

De andere coronamaatregelen blijven wel gelden. Zo mogen restaurants, badhuizen, sportscholen en koffiehuizen slechts de helft van hun capaciteit gebruiken. Ook is er een verbod op bruiloften en feesten, en bij begrafenissen mogen maximaal tien mensen aanwezig zijn. Daarnaast mogen alleen volledig gevaccineerde mensen reizen naar de steden Casablanca, Marrakesh en Agadir.

Goedemorgen!

Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van vrijdag 1 oktober. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.