NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Utrechts restaurant dicht zonder ingrijpen politie • Polsbandje in plaats van toegangsbewijs

 • Welkom bij het coronablog van maandag 27 september.
 • Utrechts restaurant dicht zonder ingrijpen politie.
 • Polsbandje of stempel in plaats van coronatoegangsbewijs in Breda en Alkmaar.
 • De coronastickers op stations gaan de prullenbak in.
 • Bij het RIVM zijn 1411 nieuwe positieve tests gemeld, 197 minder dan gisteren.
Liveblog gesloten
 • Gemeente Utrecht: sluiting restaurant is een feit

  De gemeente heeft aan het eind van de avond in een verklaring laten weten dat restaurant WAKU WAKU dicht blijft zolang de coronapas geldt en de eigenaar die niet wil controleren. Handhavers zouden vorige week donderdag al in gesprek zijn gegaan met de eigenaar over het handhaven van de coronamaatregelen en specifiek de coronapas. "De ondernemer gaf toen aan uit principe niet te gaan controleren op coronatoegangsbewijzen. Er was sprake van een intimiderende toon in de richting van de aanwezige handhavers."

 • Utrechts restaurant dicht zonder ingrijpen politie

  De eigenaar van het Utrechtse restaurant WAKU WAKU heeft zijn zaak gesloten zonder ingrijpen van de politie. De gemeente Utrecht meldde eerder vanavond dat een horecazaak moest sluiten, omdat de eigenaren bezoekers niet controleerden op de coronapas.

  De vermoedelijke sluiting leidde tot de komst van enkele tientallen mensen, die voor het restaurant bleven staan en zitten uit sympathie voor de eigenaar en om te voorkomen dat de politie het pand zou sluiten. Rond 23.00 uur ging de zaak dicht en kon iedereen naar huis. Er staan nog wel demonstranten voor de deur na te praten.

  Of de zaak morgen weer open mag van de gemeente is niet duidelijk. De autoriteiten wilden in eerste instantie dat de eigenaar de sleutels van zijn zaak zou inleveren, maar kwamen daar later van terug.

 • Tientallen mensen bij Utrechts restaurant dat van gemeente dicht moet

  Voor het Utrechtse restaurant WAKU WAKU hebben zich enkele tientallen mensen verzameld om te demonstreren tegen de gedwongen sluiting, meldt RTV Utrecht. Eerder vanavond maakte de gemeente bekend dat een horecagelegenheid moet sluiten, omdat de eigenaren weigeren om gasten te controleren op de coronapas.

  De politie arriveerde vanavond met meerdere wagens, maar ging nog niet actie over en inmiddels is een aantal wagens vertrokken.

  De demonstranten staan en zitten voor de deur, uit sympathie voor de eigenaar en om te voorkomen dat de politie het pand sluit. Een van de aanwezigen zegt dat de eigenaar zijn zaak om 23.00 uur dicht doet, omdat dan de sluitingstijd is van het restaurant. De politie wil dat de eigenaar vervolgens de sleutels van het pand inlevert, maar dat willen de betogers niet.

  1/2 De eigenaren kondigden aan dat ze niet wilden meewerken aan het toegangsbewijs Koen Laureij Fotografie & film
  2/2 De politie vraagt of de mensen het pand willen verlaten Koen Laureij Fotografie & film

  Twee weken geleden kondigden de eigenaren aan dat ze niet wilden meewerken met het toegangsbewijs. "Het feit dat de overheid de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen is onethisch en verkeerd", schreven ze. Iedereen is volgens hen welkom, "ongeacht afkomst, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid of medische status."

  In Nijmegen moest afgelopen weekend restaurant Moeke om dezelfde reden de deuren sluiten. Het restaurant besloot de verplichte sluiting aan te vechten. Na tussenkomst van de voorzieningenrechter trok burgemeester Bruls gisteren zijn dwangbevel in en beloofde het restaurant te controleren op de coronapas. Het restaurant mag inmiddels weer bezoekers ontvangen.

 • ChristenUnie Zwolle: ook polsbandje in plaats van coronapas om te stappen

  Als het aan ChristenUnie Zwolle ligt komt er ook in Zwolle een checkpoint waar mensen een polsbandje kunnen ophalen. RTV Oost schrijft dat bezoekers dan niet elke keer hun CoronaCheck-app hoeven te laten zien, maar een polsbandje om die avond een kroeg of restaurant in te mogen.

  De Zwolse fractie volgt het voorbeeld van de gemeentes Alkmaar en Breda: die hanteren het systeem sinds afgelopen weekend. In Alkmaar kunnen mensen hun coronapas laten zien in ruil voor een stempel of een polsbandje. Niet-gevaccineerden kunnen zich laten testen bij het controlepunt.

  De ChristenUnie Zwolle stelde in een brief aan het college schriftelijke vragen over de handhaving van de nieuwe maatregel. Daarin wordt ook de vraag gesteld of het college bereid is het voorbeeld van Alkmaar te volgen, onder meer om de horecaondernemers te ontlasten.

 • Boycot coronapas door artiesten raakt ook technici, 'heel zuur nu het weer mag'

  Nielson, Hans Teeuwen, Jandino Asporaat en nu ook Douwe Bob. Steeds meer artiesten weigeren op te treden zolang toeschouwers een coronatoegangspas moeten laten zien. Maar hierdoor lopen de betrokken technici en achtergrondmusici ook inkomsten mis.

  "Het is heel zuur dat er nu weer heel veel kan en mag, maar dat die mensen toch met lege handen staan", zegt de Kunstenbond:

 • Extra prik voor president Biden in Witte Huis

  De 78-jarige Amerikaanse president Joe Biden heeft vandaag een booster gekregen. Hij werd ingeënt in het Witte Huis en wil hiermee het goede voorbeeld geven aan Amerikanen die ook een extra coronaprik nodig hebben.

  Wetenschappers zijn verdeeld over de boosters, omdat veel Amerikanen en inwoners van andere landen nog niet zijn ingeënt. Ook zouden de VS volgens critici wereldwijd eerst nog meer vaccinaties weg moeten geven. Door zich extra te laten prikken, wil Biden laten zien dat hij het niet eens is met die kritiek. "We gaan ons steentje bijdragen", zei Biden erover.

  Een paar dagen geleden werd duidelijk dat de VS een extra coronaprik aanbieden aan 65-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid. Dat besloot het Amerikaanse Centrum voor ziektecontrole en Preventie, nadat de medicijnwaakhond FDA eerder groen licht gaf.

  President Biden zei vorige maand dat hij een boosterprik voor alle Amerikanen van 16 jaar en ouder wil. Maar een onafhankelijk FDA-adviescomité meldde eerder dat een extra prik met het Pfizer-vaccin voor alle Amerikanen te ver gaat en adviseerde alleen extra prikken te geven aan 65-plussers en mensen uit kwetsbare groepen. Er moeten minstens zes maanden tussen de tweede en derde prik zitten.

  Biden kreeg zijn vaccinatie vandaag in het Witte Huis AFP
 • Vreugdevuur Duindorp met maximaal 10 meter hoge stapel mag doorgaan

  De gemeente Den Haag heeft een eerste vergunning verleend voor de vreugdevuren tijdens de komende jaarwisseling: het vreugdevuur in de wijk Duindorp gaat sowieso door. De gemeente liet eerder deze maand al weten dat ze positief staat tegenover de vergunningsaanvragen.

  De vreugdevuren mochten de afgelopen twee jaar niet doorgaan; vorig jaar vanwege de coronamaatregelen. Het afgelasten leidde tot rellen.

 • Restaurant in Utrecht per direct gesloten vanwege weigeren QR-controle

  Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een horecazaak gesloten dit afgelopen weekend opzettelijk niet controleerde op het coronatoegangsbewijs. "De sluiting duurt zo lang checken op het corona-toegangsbewijs vereist is en de ondernemer blijft weigeren dat te doen", zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht.

  Zaterdag zagen handhavers van de gemeente dat het Utrechtse restaurant gasten niet controleerde op de QR-code. Volgens het AD gaat het om restaurant WAKU WAKU aan het Vredenburg, maar tegen de regionale omroep bevestigt de gemeente dat niet.

  Twee weken geleden kondigden de eigenaren aan dat ze niet wilden meewerken aan het toegangsbewijs. "Het feit dat de overheid de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen is onethisch en verkeerd", schreven ze. Iedereen is volgens hen welkom, "ongeacht afkomst, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid of medische status."

  In Nijmegen moest afgelopen weekend restaurant Moeke om dezelfde reden de deuren sluiten. Het restaurant besloot de verplichte sluiting aan te vechten. Na tussenkomst van de voorzieningenrechter trok burgemeester Bruls gisteren zijn dwangbevel in en beloofde het restaurant te controleren op de coronapas. Het restaurant mag inmiddels weer bezoekers ontvangen.

 • Jumbo opent 200 'kletskassa's' tegen eenzaamheid

  Jumbo opent binnen een jaar tweehonderd 'kletskassa's'. Die kassa's zijn voor mensen "die geen haast hebben en het fijn vinden om een praatje te kunnen maken tijdens het afrekenen", schrijft de supermarktketen. Er zijn al een paar kletskassa's, zoals in Vlijmen. De eerstvolgende komt ook in Brabant, in Udenhout.

  Het idee voor zulke kassa's ontstond twee jaar geleden. Volgens Jumbo zorgde het voor veel positieve reacties van klanten en is nu de tijd rijp om het verder uit te breiden. Daarbij kijkt Jumbo naar gebieden waar eenzaamheid veel voorkomt. Onder meer de Luisterlijn meldde dat de pandemie heeft geleid tot meer eenzaamheid.

  Koepelorganisatie van supermarkten Centraal Bureau Levensmiddelenhandel zegt dat de toename van zelfscankassa's zorgt voor minder drukte bij gewone kassa's. "Dat geeft ruimte voor een praatje", zegt een woordvoerder. Commercieel directeur Colette Cloosterman-van Eerd van Jumbo: "Het is een klein gebaar, maar heel waardevol, zeker in een wereld die digitaliseert en steeds sneller wordt."

 • Polsbandje of stempel in plaats van coronatoegangsbewijs in Breda en Alkmaar

  In Breda en Alkmaar hebben horecagelegenheden afgelopen weekend een variant bedacht op het coronatoegangsbewijs (CTB). Nu.nl meldt dat bezoekers met een geldige QR-code bij een controlepost een polsbandje of stempel konden halen. Vervolgens mochten ze daar de cafés mee naar binnen.

  Het idee erachter is volgens de steden dat een polsbandje of watervast stempel makkelijker te controleren zijn dan een QR-code. Sinds zaterdag is een CTB verplicht om binnen te komen bij theaters, bioscopen, concertzalen en de horeca. Horecaondernemers hebben niet altijd zin om zelf controlepost te zijn, zegt Koninklijke Horeca Nederland tegen de nieuwssite.

  "Met de invoering van het coronatoegangsbewijs worden horecaondernemers ongevraagd het middelpunt van een maatschappelijke discussie met alle gevolgen van dien, zoals bedreigingen en extra personeelskosten."

  Volgens BN DeStem staan er in Breda vier controleposten. In Alkmaar staat er één die op drukkere vrijdagen en op zaterdag wordt ingezet.

  Tegen Hart van Nederland zegt demissionair minister De Jonge dat hij niet uitsluit dat het kabinet gaat kijken naar het experiment met polsbandjes. "Het zou kunnen dat het inderdaad helpt", zegt hij. "Mits dat ook echt goed wordt gehandhaafd."

 • Minder reistijd voor inwoners Stavoren voor test: gemeente krijgt testlocatie

  Stavoren krijgt een testlocatie voor een coronatoegangsbewijs. Dat zegt voorzitter Pier Eringa van de Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang, tegen Omrop Fryslân. Volgens Eringa is de stichting in overleg met de gemeente.

  Uit onderzoek van NOS op 3 blijkt dat Stavoren een van de locaties in Nederland is waar inwoners het langst onderweg zijn naar een testlocatie. De dichtstbijzijnde locatie is in Sneek, op veertig minuten rijden.

  Mensen die in het noordoosten van Friesland wonen moeten nu nog naar Drachten, Leeuwarden of Groningen voor een coronatest en hebben daarmee ook een lange reistijd. Eringa zegt dat er ook wordt gekeken naar een testlocatie in de buurt van Dokkum.

 • Coronastickers op stations gaan de prullenbak in: 'Belangrijk moment'

  Medewerkers van de NS en ProRail verwijderen de komende weken de coronastickers op de stations. Op de stickers staat onder andere 'houd afstand', 'houd rechts' en 'mondkapje'. Het is niet langer verplicht om een mondkapje te dragen of anderhalve meter afstand te houden op het station en daarom mogen ze de prullenbak in.

  De stickers worden stapsgewijs verwijderd. "We beginnen in Vlissingen en West-Brabant. We verwachten dat ze eind oktober in heel Nederland, op elk station, zijn verwijderd", vertelt Elvira van der Vis, woordvoerder bij de NS tegen RTV Utrecht. Om hoeveel stickers het gaat weet Van der Vis niet. "Maar het zijn er ontzettend veel."

  De eerste stickers werden in mei 2020 aangebracht om de reizigers te wijzen op de coronamaatregelen. "Dat de stickers nu weer worden verwijderd, markeert een belangrijk moment voor reizigers en ondernemers op de stations", stelt ProRail.

  In de trein blijft het dragen van een mondkapje voorlopig nog wel verplicht.

  De eerste stickers werden in mei 2020 aangebracht ANP
 • Geen anderhalve meter meer in het hoger onderwijs: 'Heel erg fijn'

  Studenten kunnen weer naar school of universiteit zonder mondkapje, afstand en looproutes. Ze worden wel verzocht om regelmatig een zelftest te doen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Geen anderhalve meter meer in het hoger onderwijs: 'Heel erg fijn'
 • 1411 positieve tests, gemiddeld daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1411 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 197 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1673 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 14 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  NOS

  Bij het RIVM werden 4 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4 doden per dag, tegen 7 doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  NOS
 • 484 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen is de bezetting de afgelopen 24 uur toegenomen. Er liggen nu 484 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 473), van wie 164 op de IC (gisteren: 169). Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  Covid-19 afdeling in Leiden ANP