liveblog

Dit was de eredivisiezondag: AZ schudt chagrijn af, Cambuur haalt uit en Twente wint weer

En daarnaast:

liveblog gesloten

Tot dinsdag!

Maar eerst staat er weer een fijne Europese week op het programma. Dinsdag komt Ajax weer in actie in de Champions League, thuis tegen Besiktas.

Donderdag is het volle bak: PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse komen alle vier in actie.

Natuurlijk zijn we er beide dagen weer met een liveblog. Bedankt voor het volgen en graag tot dinsdag!

Europees programma Nederlandse clubs

Dinsdag, 18.45 uur Ajax-Besiktas (Tur) Champions League
Donderdag, 18.45 uur Sturm Graz (Oos) - PSV Europa League
Donderdag, 18.45 uur AZ -Jablonec (Tsj) Conference League
Donderdag, 21.00 uur Feyenoord - Slavia Praag (Tsj) Conference League
Donderdag, 21.00 uur Vitesse -Stade Rennais (Fra) Conference League

Programma volgende week

Volgende week kan Ajax de borst natmaken, want zondag komt Angstgegner FC Utrecht op bezoek in de Johan Cruijff Arena. Later op zondag gaat Feyenoord op bezoek bij Vitesse. PSV sluit de achtste speelronde af met een thuiswedstrijd tegen Sparta.

Het programma van de achtste speelronde in de eredivisie.

22.57 uur, NPO 1: Studio Voetbal

Vergeet niet te kijken naar Studio Voetbal. Vanaf 22.57 uur zullen Pierre van Hooijdonk, Theo Janssen, Ibrahim Afellay en VI-journalist Freek Jansen hun licht laten schijnen over het afgelopen voetbalweekend.

De tafel van Studio Voetbal met Kees Jansma, Pierre van Hooijdonk, Ibrahim Afellay en Theo Janssen

Samenvatting en reacties Heracles - RKC

Samenvatting AZ -Go Ahead Eagles

Bekijk de samenvatting van AZ- Go Ahead Eagles

Samenvatting en reacties sc Heerenveen - FC Twente

Terug naar de eredivisie: samenvatting en reacties Sparta-Cambuur (0-4)

AFGELOPEN - Lazio wint Derby della Capitale

Wat AS Roma ook probeerde, de gelijkmaker zat er niet in. En dus wint Lazio de Derby della Capitale met 3-2. Pedro, Milinkovic-Savic en Felipe Anderson scoorden voor Lazio, Roger Ibañez en Jordan Veretout (strafschop) deden wat terug voor AS Roma.

Bijzonder was de invalbeurt van Nicola Zalewski. Het in Italië geboren Poolse talent verloor deze week zijn vader, de reden waarom AS Roma de derby met rouwbanden speelde. Een heldenrol in de slotfase van pas zijn derde optreden in het eerste van Roma zat er helaas niet in voor Zalewski.

EINDSTAND: Lazio - AS Roma 3-2

Nicoló Zaniolo liet zijn klasse zien in de Romeinse derby.

Falcao doet het weer!

Radamel 'El Tigre' Falcao doet het weer voor Rayo Vallecano. De Colombiaan maakte vlak voor rust de 2-1 voor de Madrileense cultclub tegen Cádiz, zijn derde goal in evenzoveel optreden voor Rayo Vallecano.

Als Rayo ook deze wedstrijd weet te winnen, dan stijgt het naar de vijfde plaats in La Liga. Ongekend.

Wat een slotfase in Rome!

Wat een slotfase in de Romeinse derby zeg! Het spel golft op en neer met grote kansen aan beide zijden. Zo stond Lazio-doelman Pepe Reina in de weg bij inzetten van Henrich Mchitarjan en Eldor Shomoerodov. Aan de andere kant dacht Ciro Immobile het duel te beslissen (en met hem de helft van het Stadio Olimpico), maar de bal eindigde toch echt in het zijnet.

We hebben zo'n voorgevoel dat het niet bij 3-2 zal blijven...

Lazio - AS Roma 3-2 (tussenstand)

AS Roma terug in derby na cadeautje arbiter

In Rome is de stadsderby tussen Lazio en AS Roma (met Rick Karsdorp in de basis) inmiddels gevorderd tot de 70ste minuut. Lang had Lazio de touwtjes stevig in handen, maar inmiddels is de ploeg van trainer Jose Mourinho teruggekomen tot 3-2.

Daar was wel een cadeautje voor nodig van arbiter Marco Guida, die een strafschop zag na een wilde misstrap van wonderkind Nicolo Zaniolo. De VAR zag dat Lazio-verdediger Jean-Daniel Akpa-Akpro part noch deel had aan die misstrap, maar arbiter Guida weigerde het advies om te gaan kijken op te volgen.

Merkwaardig, maar dat maakte Jordan Veretout niets uit. Hij schoot de strafschop koeltjes binnen. Dit worden nog een paar hete minuten in de toch al verhitte Romeinse derby.

Lazio - AS Roma 3-2 (tussenstand)

Rick Karsdorp in duel met Elseid Hysaj van Lazio.

AFGELOPEN

Arsenal wint de Noord-Londense derby in eigen huis met 3-1 van Tottenham Hotspur. Son Heung-min deed na rust nog iets terug voor de Spurs, maar deze vernedering zal nog wel even voortduren.

Nog niet zo lang geleden was Tottenham eerste en Arsenal 20ste en laatste in de Premier League, maar na deze vierde overwinning op rij staat Arsenal gewoon tiende. En dat is een plekje boven Spurs.

Harry Kane treurt na de 3-1 nederlaag in de derby tegen Arsenal.

Samenvatting PSV -FC Twente (eredivisie vrouwen)

Eerder op de dag wonnen de voetbalsters van PSV met 2-1 van landskampioen FC Twente. Daardoor is PSV nu tweede in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen, achter de verrassende koploper PEC Zwolle. PSV heeft echter wel een wedstrijd minder gespeeld.

Bekijk de samenvatting van de topper op De Herdgang.

Bekijk de samenvatting van PSV - FC Twente (vrouwen)

Stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie na speelronde 7.

Speelronde 7 in de eredivisie - alle uitslagen

De uitslagen van speelronde 7 in de eredivisie.

AFGELOPEN

De laatste wedstrijd van deze zevende speelronde in de eredivisie was zeker niet de beste, maar daar maalt niemand om in Almelo. Heracles wint met 1-0, boekt zo de tweede zege dit seizoen en stijgt zo met stip van plek 17 naar plek 11 in de eredivisie.

EINDSTAND: Heracles Almelo - RKC Waalwijk 1-0

Frank Wormuth

90' Hands of geen hands?

Nog even consternatie in de slotfase bij Heracles-RKC. Noah Fadiga geeft een voorzet die gestuit wordt door de steunarm van de glijdende Melle Meulensteen. Deed de RKC-verdediger dat expres of niet? Arbiter Nijhuis vindt van niet.

Kort daarna zagen we trouwens invaller Amissi na tien minuten al weer uitvallen met een schouderblessure. Hij is ontroostbaar en wordt getroost langs de lijn door onder anderen Kaj Sierhuis.

Door al het oponthoud duurt de extra tijd trouwens zeven minuten.

Heracles Almelo - RKC Waalwijk 1-0

Mohamed Amissi is ontroostbaar als hij na tien minuten alweer geblesseerd het veld moet verlaten.

81' Burgzorg naar de kant

Het is RKC dat sinds de omzettingen van trainer Oosting de wedstrijd in handen heeft, al was de beste kans dus zojuist voor Vloet. Doelpuntenmaker Burgzorg gaat in ieder geval moegestreden naar de kant. Hij wordt vervangen door de razendsnelle Burkinees Mohammed Amissi.

RKC heeft nog zo'n tien minuten om de nederlaag te voorkomen.

Heracles Almelo - RKC Waalwijk 1-0

75' Slotoffensief RKC

RKC heeft nog niet veel klaargespeeld vanmiddag, maar toch heeft trainer Joseph Oosting zijn ploeg nu ingesteld op een slotoffensief. Stokkers en Odgaard staan nu samen in de spits en achterin wordt met drie man verdedigd.

En inderdaad, de Waalwijkers zetten Heracles onder druk. Maar als Heracles iets minder slordig zou zijn, dan liggen er heel veel kansen in de Waalwijkse defensie.

Dat blijkt ook als Rai Vloet alleen op doelman Vaessen af gaat. In plaats vanbreed te leggen op ploeggenoot Ismail Azzaoui schiet hij zelf...op de handen van Vaessen.

Heracles Almelo - RKC Waalwijk 1-0

69' Duizelige Knoester naar de kant

Mats Knoester kwam eerder deze tweede helft hard in botsing met Jens Odgaard en moet die klap op het voorhoofd nu toch bekopen. Hij gaat duizelig op de grond zitten en wordt vervangen door de Kroaat Mateo Les.

Heracles Almelo - RKC Waalwijk 0-0

AFGELOPEN

Met Alfred Schreuder als stand-in voor de geschorste Ronald Koeman wint Barcelona met 3-0 van Levante. Memphis Depay, Luuk de Jong en de teruggekeerde Ansu Fati zijn de doelpuntenmakers.

EINDSTAND: La Liga: Barcelona - Levante 3-0

En daar is ook de 3-0 voor Arsenal

Het kan niet op voor Arsenal. Bukayo Saka heeft zojuist zelfs 3-0 gemaakt tegen Spurs.

90' Fati doet het!

Ansu Fati! Hij bekroont zijn rentree bij Barcelona met een knappe treffer in de slotfase tegen Levante. Fati haalt uit van buiten de zestien en ziet de bal droog in de hoek verdwijnen. De jongeling viert zijn treffer uitgebreid op het veld én in de tribune.

Barcelona - Levante 3-0

59' GOAL HERACLES

Hij was in de kansarme eerste helft al het dichtste bij een treffer en nu heeft Delano Burgzorg de goal ook echt te pakken.

Hij kapt en draait zich mooi vrij en ramt de bal via de handen van doelman Vaessen in het doel.

Heracles-RKC 1-0

Delano Burgzorg is de gevierde man bij Heracles tegen RKC.

Aubameyang schiet Arsenal op 2-0 tegen aartsrivaal

Trainer Mikel Arteta maakt een vreugdesprongetje, want Pierre-Emerick Aubameyang heeft Arsenal op 2-0 geschoten tegen Spurs.

Aubameyang viert zijn treffer in de derby tegen Tottenham Hotspur.

Meevaller bij Barcelona: Ansu Fati maakt rentree

Ansu Fati speelde op 7 november 2020 tegen Real Betis zijn laatste competitieduel voor FC Barcelona en stond daarna bijna een jaar aan de kant met een meniscusblessure. Maar de jongeling is terug!

Barcelona - Levante 2-0

50' Heracles wil er wat van maken

In de eerste vijf minuten van de tweede helft lijkt Heracles toch nog iets van dit duel te willen maken. Bilal Basacikoglu schiet hard en laag, maar rakelings voorlangs.

Intussen is het trouwens einde wedstrijd voor Michiel Kramer. De spits van RKC verlaat het veld met een bovenbeenblessure en wordt vervangen door Lennerd Daneels.

Heracles Almelo - RKC Waalwijk 0-0

Ondertussen ook begonnen: de Noord-Londense derby

Intussen is in Noord-Londen ook de Noord-Londense derby tussen Arsenal en Tottenham Hotspur bezig. Na twintig minuten is de tussenstand 1-0 voor Arsenal. Jeugdproduct Emile Smith Rowe, de man met de afgezakte kousen, tekende voor de treffer.

Emile Smith Rowe is blij met zijn openingstreffer in de Noord-Londense derby tegen Tottenham Hotspur.

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Almelo bij Heracles-RKC.

Laten we hopen dat de tweede helft iets meer spektakel biedt dan de eerste.

Heracles Almelo - RKC Waalwijk 0-0

RUST

Het is rust bij Heracles Almelo -RKC Waalwijk.

Het staat 0-0.

En daar is het meeste ook wel mee gezegd.

Heracles Almelo - RKC Waalwijk 0-0

Zwaaien naar Tim Breukers

Bij gebrek aan kansen, dan maar een hoogtepunt van voor de wedstrijd in Almelo. In mei hakte Tim Breukers de knoop door om te stoppen met profvoetbal. Vandaag werd de voormalig Heracles-aanvoerder - goed voor 306 duels in Almelose dienst en 29 voor rivaal FC Twente - gehuldigd in eigen stadion.

Tim Breukers neemt afscheid van zijn publiek in Almelo.

32' Weer Burgzorg

Weer is Burgzorg Anita te snel af, maar ook nu stuit hij op RKC-doelman Vaessen. De Almelose openingstreffer hangt nu toch wel in de lucht.

Heracles Almelo - RKC Waalwijk 0-0

28' Was dat een kans? Ja, dat was een kans!

Dit rekenen we toch echt tot een grote kans voor Heracles. Vurnon Anita laat zich de bal afsnoepen door Delano Burgzorg en die gaat met grote passen op weg naar het doel van RKC. Te grote passen wellicht, want doelman Etienne Vaessen werpt zich met lijf en leden voor de bal.

Heracles Almelo - RKC Waalwijk 0-0

25' Kansloze middag in Almelo (voorlopig)

Er zijn inmiddels 25 minuten gespeeld in Almelo en nog altijd is het wachten op de eerste goede kans. Odgaard kreeg een mogelijkheid namens RKC en Sierhuis kopte een hoekschop niet al te ver over. Daar moeten we het voorlopig mee doen.

Heracles Almelo - RKC Waalwijk 0-0

RUST - Barcelona met 2-0 de rust in

FC Barcelona gaat met 2-0 de rust in tegen Levante, de nummer 17 van La Liga. De thuisploeg was duidelijk de betere in de eerste helft, kwam via Luuk de Jong en Depay binnen 15 minuten op 2-0 en had die voorsprong daarna eigenlijk moeten uitbouwen.

Zo kreeg Depay kort voor rust nog een goede kopkans, maar hij stuitte op een knappe reflex van doelman Aitor Fernández.

Barcelona - Levante 2-0

Luuk de Jong heeft de 2-0 gemaakt tegen Levante, zijn eerste treffer in dienst van Barcelona.

10' Pijn bij RKC'er Odgaard

Er is inmiddels tien minuten gespeeld in Almelo en we hebben nog niet al te veel gezien voor beide doelen. Wel zagen we Jens Odgaard, door RKC gehuurd van Sassuolo, zojuist kermend op de grond liggen. Met reden, want hij wordt vol geraakt op zijn enkel door Kaj Sierhuis.

De Heracles-spits speelde echter eerst de bal en gleed daarna pas door op zijn tegenstander. En als de arbiter van dienst Bas Nijhuis heet, dan worden er dus geen kaarten naar boven getoverd.

Heracles Almelo - RKC Waalwijk 0-0

AFTRAP

De bal rolt in Almelo bij Heracles - RKC, waar Frank Wormuth trouwens voor de 100ste keer op de bank zit in de eredivisie.

Heracles Almelo - RKC Waalwijk 0-0

30' Ondertussen in Camp Nou: Luuk de Jong en Memphis scoren!

Ondertussen is Barcelona - zonder de geschorste Frenkie de Jong en trainer Ronald Koeman - bezig aan het thuisduel met Levante. Barcelona leidt met 2-0 dankzij treffers van - inderdaad - Luuk de Jong (zijn eerste) en Memphis Depay (strafschop)!

Barcelona - Levante 2-0

  • Pro Shots
    Memphis Depay viert de openingstreffer van Barcelona tegen Levante.
  • Pro Shots
    Assistenten Alfred Schreuder en Henrik Larsson nemen tegen Levante de honneurs waar voor de geschorste Ronald Koeman.

Opstelling Heracles Almelo

En met deze elf namen begint Heracles Almelo aan het duel met RKC.

De opstelling van Heracles Almelo voor het eredivisieduel met RKC Waalwijk.

Opstelling RKC Waalwijk

Om 16.45 uur sluiten RKC Waalwijk en Heracles Almelo de zevende speelronde in de eredivisie af. Dit is de opstelling van de Waalwijkers. Büttner ontbreekt en wordt vervangen door Lutonda.

De opstelling van RKC Waalwijk voor het eredivisieduel met Heracles Almelo.

Schakel nu in op NPO 1 voor de finale van het WK wielrennen!

Er zijn nog maar vijf kilometer te rijden bij het WK wielrennen in Leuven, met medaillekansen voor Dylan van Baarle. Julian Alaphilippe lijkt echter op weg naar prolongatie van zijn titel. Schakel nu in op NPO 1 of kijk via de livestream voor de apotheose!

AFGELOPEN

Het Friese slotoffensief was groots en meeslepend, maar de gelijkmaker levert het niet op. Halilovic kreeg de grootste kans, maar hij schoot de bal wild over en naast. FC Twente boekt weer een verdiende overwinning op een directe concurrent en stijgt naar de zesde plaats in de eredivisie.

EINDSTAND: sc Heerenveen - FC Twente 2-3

90' Vier minuten overleven voor Twente

FC Twente was 80 minuten lang heer en meester in Heerenveen, maar moet nu toch alle zeilen bijzetten om de overwinning binnen te slepen. De Friezen stormen op het doel van Twente af, maar de tijd begint te dringen.

sc Heerenveen - FC Twente 2-3

AFGELOPEN - AZ boekt tweede zege dit seizoen

En dan is het afgelopen in Alkmaar. AZ wint met 5-0 van Go Ahead Eagles en boekt zo de tweede zege dit seizoen.

EINDSTAND: AZ - Go Ahead Eagles 5-0

90'+1 GOAL AZ

Tegen Heracles maakte Tijjani Reijnders al een heerlijke goal met een afstandsschot.

En vandaag doet hij het weer tegen Go Ahead Eagles. Dan kun je het geen zondagsschot meer noemen.

AZ - Go Ahead Eagles 5-0

85' GOAL AZ

Zakaria Aboukhlal maakt 4-0 voor AZ tegen Go Ahead Eagles en viert dat met een fijna bots met de gewisselde Owen Wijndal. In Alkmaar is het chagrijn van de afgelopen weken vandaag even vergeten.

AZ - Go Ahead Eagles 4-0

81' GOAL HEERENVEEN

Wordt het toch nog spannend in Heerenveen? Henk Veerman tekent tien minuten voor tijd opeens de 2-3 aan, nadat kort daarvoor doelman Mous Twente van de 1-4 had gehouden met een knappe redding.

sc Heerenveen - FC Twente 2-3

83' GOAL AZ

Ook AZ laat nog een keer van zich horen. De Alkmaarders krijgen een penalty na een wilde actie van doelman Hahn op invaller Evjen, al leek de doelman de aanvaller eigenlijk niet te raken. Toch gaat de bal op de stip en dat is een koud kunstje voor Jesper Karlsson: 3-0.

AZ - Go Ahead Eagles 3-0

74' GOAL SC HEERENVEEN

Ook Robin Pröpper is de pineut. Hij verandert een schot van Halilovic van richting en krijgt zo ook een eigen doelpunt achter zijn naam. Een schrale troost voor sc Heerenveen.

sc Heerenveen - FC Twente 1-3

66' GOAL FC TWENTE

Hij stond al op eenzame hoogte qua eigen doelpunten en ook in het shirt van Heerenveen overkomt het Sven van Beek weer. Hij wil terugspelen op doelman Mous, maar mikt pardoes in de verre hoek. Het is al zijn 8ste eigen goal in de eredivisie, een aanscherping van zijn eigen record.

Met 7 stuks (6 voor Feyenoord, 1 voor Willem II) bezat Van Beek al het eigendoelpuntenrecord. Van Beek is de 6de speler die voor 3 verschillende clubs een eigen doelpunt produceert in de Eredivisie. Jo Walhout, Heini Otto, Daan Schrijvers, Niels Overweg en Danny Hesp gingen hem voor.

70' Even terug naar Alkmaar: Beukema komt erin

Een echte Go Ahead-man komt in het veld bij...AZ. Deventenaar Sam Beukema, een van de sterkhouders in de onverwachte promotie van de Eagles, komt in het veld voor Pantelis Hatzidiakos. En dat levert een hoop applaus op van zowel de AZ-tribunes als het uitvak.

Na rust is er trouwens nog niet heel veel gebeurd. Het mooiste moment was wellicht nog de poeier van Bas Kuipers van grote afstand. Zijn schot scheerde over de lat.

AZ - Go Ahead Eagles 2-0

63' Everink met tegenzin naar de kant

Bij FC Twente begint het drukke programma op te spelen, want opeens zien we zowel Zerrouki als Everink met krampverschijnselen op het gras. Beiden speelden een prima wedstrijd, maar worden nu door coach Ron Jans in bescherming genomen. Brama en Pleguezuelo zijn hun vervangers.

sc Heerenveen - FC Twente 0-2

Verontrustende cijfers...

Heerenveen scoort voor het eerst niet in de eerste helft in een thuiswedstrijd dit seizoen. Tot vandaag hadden de Friezen een doelsaldo van 7-2 voor rust, tegenover 1-7 na rust.

Tot nu toe is het wel Heerenveen dat het meeste aandringt. Zo zagen we zojuist een goede actie van Van der Heide, maar basisdebutant Everink - die een prima wedstrijd speelt trouwens - haalde de voorzet eruit. Uit de corner kopte Sven van Beek daarna net naast.

sc Heerenveen - FC Twente 0-2

TWEEDE HELFT - Mous voor Mulder in het doel van Heerenveen

Ook in Heerenveen rolt de bal weer. Doelman Xavier Mous is in het veld gekomen voor Erwin Mulder, die bijna de hele eerste helft last had van zijn vingers.

sc Heerenveen - FC Twente 0-2

Nog even over Letschert...

Inmiddels is ook duidelijk waarom Timo Letschert, die na een zwakke prestatie midweeks tegen FC Twente al na twintig minuten gewisseld werd, vandaag helemaal niet in de selectie van AZ zit. De verdediger vertrok woensdag gedesillusioneerd met eigen vervoer uit Enschede.

Trainer Pascal Janssen heeft hem vandaag als sanctie buiten de selectie gehouden.

Timo Letschert werd al na 20 minuten gewisseld in het duel met FC Twente.

TWEEDE HELFT - Wijndal blijft in kleedkamer bij AZ

In Alkmaar is de tweede helft begonnen. Bij AZ is aanvoerder Owen Wijndal achtergebleven in de kleedkamer, de Noor Aslak Fonn Witry is zijn vervanger. Dat zou weleens te maken kunnen hebben met het drukke programma van AZ: donderdag wacht FK Jablonec alweer in de Conference League.

AZ - Go Ahead Eagles 2-0

Vreugde en tranen bij Juventus

Juventus lijkt na een stroeve competitiestart weer wat kleur op de wangen te krijgen. Na de midweekse zege op Spezia (3-2) werd dit keer Sampdoria met dezelfde cijfers verslagen.

Toch kreeg Juventus, met Matthijs de Ligt in de basis, een tegenvaller te verwerken. Aanvoerder Paulo Dybala verliet na 22 minuten in tranen het veld na een opgelopen spierblessure.

Dybala had nog wel de score geopend met een schot van buiten de zestien, maar moest even later dus noodgedwongen worden vervangen.

RUST - Twente heer en meester

FC Twente is heer en meester in Heerenveen en gaat met een 2-0 voorsprong aan de thee.

Heerenveen-coach Jansen zette zijn plannen al op een briefje, maar krijgt nu de kans om het zelf toe te lichten.

sc Heerenveen - FC Twente 0-2

RUST - AZ op weg naar tweede zege?

Het is rust in Alkmaar, waar AZ op weg lijkt naar de tweede overwinning dit seizoen. Het leidt met 2-0 tegen Go Ahead Eagles. Ook AZ mag trouwens aanspraak maken op de mooiste goal, die geen goal werd. De Wit nam een bal prachtig aan uit de lucht, hield hem nog een keer hoog en volleerde vervolgens snoeihard op de handen van doelman Hahn.

En dus blijft het 2-0 bij rust.

AZ - Go Ahead Eagles 2-0

Dani de Wit viert zijn treffer tegen Go Ahead Eagles.

42' GOAL FC TWENTE

Het kon niet uitblijven. Daan Rots profiteert van een te korte terugspeelbal van Milan van Ewijk, passeert doelman Mulder en schuift de bal in het lege doel. Het is 2-0 voor FC Twente in Heerenveen.

sc Heerenveen - FC Twente 0-2

Daan Rots heeft FC Twente op 2-0 gebracht tegen sc Heerenveen.

Wat staat er op het briefje van Heerenveen-coach Jansen?

Invaller Arjan van der Heide, in het veld gekomen voor de geblesseerde Siem de Jong, had ook een boodschap voor Joey Veerman. Het briefje van trainer Johnny Jansen lijkt niet meteen duidelijk, want Veerman moet een paar keer kijken en stopt het vervolgens in zijn sok.

Invaller Arjen van der Heide geeft en briefje van de trainer aan Joey Veerman.

35' Lukt dan helemaal niets bij Heerenveen?

Na 35 minuten is daar de eerste doelpoging van Sc Heerenveen. Halilovic haalt uit, maar zijn schot is een makkelijke prooi voor doelman Unnerstall.

Aan Twentse kant hebben we al een kans of tien gezien, dus de verhoudingen op het veld zijn duidelijk.

sc Heerenveen - FC Twente 0-1

31' Wereldgoal Zerrouki gaat niet door

Rahim Zerrouki dacht FC Twente met een geweldige pegel over doelman Erwin Mulder op 2-0 gebracht te hebben. Maar de VAR heeft gezien dat Limnios eerder in de aanval buitenspel zou hebben gestaan.

En dus gaat de wereldgoal van Zerrouki niet door. Dat is balen, zeg.

sc Heerenveen - FC Twente 0-1

29' GOAL AZ

Dani de Wit kopt AZ op 2-0 tegen Go Ahead Eagles.

De club uit Deventer stond juist even met tien man, door een belssure van Oratmangoen.

AZ - Go Ahead Eagles 2-0

25' Blessurezorgen Heerenveen

Inmiddels is er 25 minuten gespeeld in Heerenveen en je kunt gerust zegge dat FC Twente zijn zaakje prima voor elkaar heeft. De thuisclub heeft voorlopig niets te vertellen tegen de ploeg van Ron Jans, dat het overwicht alleen nog niet in een grotere voorsprong heeft weten uit te drukken.

Heerenveen-trainer Jansen heeft voorlopig vooral zorgen over blessures bij zijn spelers. Doelman Mulder is nog altijd niet fit en dus is reservegoalie Xavier Mous al een tijdje aan het warmlopen. En net moet Siem de Jong ook nog de strijd staken met een spierblessure. Arjen van der Heide is zijn vervanger.

sc Heerenveen - FC Twente 0-1

15' Gudmundsson op de paal

Je kunt niet zeggen dat AZ Go Ahead alle hoeken van het veld laat zien. Maar als de Alkmaarders doorkomen, dan is de kans ook meteen groot. Nu mag Albert Gudmundsson van dichtbij uithalen en raakt vanuit een moeilijke hoek de paal.

AZ - Go Ahead Eagles 1-0

12' Rots laat enorme kans liggen

Vlak na de 0-1 had het zelfs al 0-2 kunnen staat. Van Wolfswinkel prikt de bal slim naar Daan Rots, maar die faalt oog in oog met doelman Mulder. Mulder raakt daarbij wel geblesseerd aan zijn vingers en moet even behandeld worden.

sc Heerenveen - FC Twente 0-1

10' GOAL FC TWENTE

Ricky van Wolfswinkel gaat zelf achter de bal staan en schiet de bal buiten bereik van doelman Mulder in de hoek. Twente leidt met 1-0 in Friesland.

sc Heerenveen - FC Twente 0-1

Ricky van Wolfswinkel krijgt de felicitaties na zijn 1-0 tegen Heerenveen.

8' Strafschop Twente

FC Twente krijgt een strafschop nadat Ibrahim Dresevic zijn elleboog in het gezicht van Ricky van Wolfswinkel plantte. Op advies van de VAR wijst arbiter Manschot naar de stip. Dresevic krijgt bovendien een gele kaart.

sc Heerenveen - FC Twente 0-0

Arbiter Manschot wordt door de VAR naar de monitor geroepen na een elleboog van Dresevic op Van Wolfswinkel.

4' GOAL AZ

Het geplaagde AZ laat er geen gras over groeien tegen Go Ahead Eagles.

Vangelis Pavlidis bedient Jesper Karlsson en die plaatst de bal keurig in de verre kruising achter doelman Warner Hahn: 1-0.

AZ - Go Ahead Eagles 1-0

Jesper Karlsson viert zijn vroege treffer voor AZ tegen Go Ahead Eagles.

AFTRAP

De bal rolt in Heerenveen bij sc Heerenveen en FC Twente.

Ook in Alkmaar is afgetrapt bij AZ - Go Ahead Eagles.

AZ - Go Ahead Eagles 0-0

sc Heerenveen - FC Twente 0-0

Riemer en Foppe

Een mooi plaatje in Heerenveen, waar zojuist de Riemer van de Velde en de Foppe de Haan-tribunes zijn onthuld. De twee clubiconen zijn uiteraard zelf ook aanwezig vandaag.

Riemer van de Velde en Foppe de Haan kregen hun eigen tribune bij Heerenveen.

Vrouwen PSV kloppen landskampioen FC Twente

De vrouwen van PSV hebben de competitietopper in de eredivisie tegen FC Twente met 2-1 gewonnen en brachten daarmee de landskampioen al de tweede nederlaag in vier wedstrijden toe. PSV is met zeven punten naast Ajax gekomen en staat twee punten achter PEC Zwolle, maar heeft wel een duel minder gespeeld dan de rivaal uit Amsterdam en de verrassende koploper.

AFGELOPEN - Cambuur zet Sparta op zijn plek

En dan is het ook meteen afgelopen. Cambuur wint met 4-0 op het Kasteel van een gefrustreerd Sparta, dat met tien man eindigt na rood voor Aaron Meijers.

De club uit Leeuwarden, dat vorige week met 9-0 verloor van Ajax, mag dik tevreden zijn over de seizoensstart. Met 12 punten uit zeven duels staat het voorlopig keurig zesde in de eredivisie.

EINDSTAND: Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-4

90'+4 GOAL CAMBUUR

Diep in blessuretijd wordt het zelfs nog 4-0 voor Cambuur. Tom Boere prikt de bal in de verre hoek.

Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-4

87' Rood voor Meijers (Sparta)

De wedstrijd tussen Sparta en Cambuur is allang gespeeld, maar opeens slaat de vlam in de pan. Cambuur-spits Tom Boere houdt de bal iets te lang vast naar de smaak van Aaron Meijers, die de spits een belachelijke schop geeft.

Daarna slaat de vlam in de pan en krijgen Breij en Okoye een gele kaart. En na bestudering van de videobeelden is arbiter Martin van de Kerkhof ook heel duidelijk over Meijers: rood!

Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-3

83' Cambuur op de paal

De Cambuur-fans zorgen voor de sfeer op het Kasteel en bijna zagen ze hun club zelfs op 4-0 komen tegen Sparta. Invaller Jasper ter Heide ramde de bal echter snoeihard tegen de paal.

Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-3

Letschert ontbreekt zelfs in selectie AZ

Timo Letschert beleefde midweeks een nachtmerrie met twee kapitale fouten in de beginfase tegen FC Twente. Trainer Pascal Janssen haalde de verdediger zelfs na twintig minuten naar de kant en nam na afloop geen blad voor de mond over zijn ontevredenheid.

Dat is Letschert niet in de kouwe kleren gaan zitten, want vandaag ontbreekt hij tegen Go Ahead Eagles zelfs helemaal in de selectie van AZ. De opstellingen van beide ploegen.

  • NOS
    De opstelling van AZ voor het eredivisieduel met Go Ahead Eagles.
  • NOS
    De opstelling van Go Ahead Eagles voor het duel met AZ.

74' GOAL CAMBUUR

Sparta drukt, maar Cambuur scoort! Weer is het Issa Kallon, die met een simpele dieptepass vrij voor doelman Okoye komt en rustig afrondt.

Deze wedstrijd zit in de tas: 0-3.

Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-3

68' Op de paal!

Wie dacht dat Sparta verslagen is na de 0-2 komt bedrogen uit. Sterker, twee keer breekt Sparta-blikvanger Emegha op vrijwel identieke wijze door. De eerste keer schuift hij de bal net voorlangs, bij zijn tweede poging raakt hij zelfs de binnenkant van de paal.

Close, but no cigar...

Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-2

Debutant Everink in de basis bij FC Twente

Het gaat uitstekend met FC Twente dat in de laatste drie duels wist te winnen van FC Utrecht (1-0), Vitesse (1-4) en AZ (3-1). Met sc Heerenveen wacht de ploeg van Ron Jans weer een pittige opponent. Jans gunt rechterverdediger Luca Everink, die deze week zijn eerste profcontract tekende, zijn eerste basisplaats.

Voor Michel Vlap is het een bijzondere wedstrijd tegen de club, waar hij opgroeide.

De opstelling van FC Twente voor het eredivisieduel met sc Heerenveen.

Heerenveen ongewijzigd tegen FC Twente

Afgelopen woensdag leed sc Heerenveen in De Kuip pas de tweede nederlaag (3-1) van het seizoen. De Friezen zijn desondanks goed begonnen aan het seizoen en dus houdt Johnny Jansen tegen FC Twente vast aan dezelfde elf spelers.

De opstelling van sc Heerenveen voor het eerdivisieduel met FC Twente.

63' GOAL CAMBUUR

Cambuur leunt in de tweede helft achterover en laat Sparta aanrommelen.

Maar als Marco Tol dan een diepe pass op Issa Kallon verstuurt, is het wel 2-0 voor de club uit Leeuwarden.

Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-2

50' Emegha niet zelfzuchtig (genoeg...)

In de eerste helft was Emegha dicht bij een treffer voor Sparta, maar zag daarbij zijn vrijstaande teamgenoten over het hoofd. En dus is het begrijpelijk dat Emegha - bediend met een fijne pass van invaller Mijnans - in een twee-tegen-een-situatie kiest voor een pass op Bryan Smeets.

Helaas is dat in dit geval de verkeerde keuze, want Doke Schmidt zag die pass van verre aankomen en onderschept.

Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-1

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer op het Kasteel bij Sparta-Cambuur. Cambuur leidt met 1-0 in een nog niet al te verheffende wedstrijd. Vito van Crooij blijft trouwens achter in de kleedkamer van Sparta. Sven Mijnans is zijn vervanger.

Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-1

Ondertussen in de eredivisie vrouwen

Ook bij de topper in de eredivisie vrouwen tussen PSV en FC Twente is het rust. PSV leidt op De Herdgang met 2-1.

Fenna Kalma zette landskampioen Twente uit een strafschop op 1-0. Desiree van Lunteren bracht de thuisploeg ook van elf meter weer op gelijke hoogte, waarna Anika Rodriguez PSV zelfs de voorsprong schonk.

De speelsters van PSV vieren een treffer in de topper tegen FC Twente.

RUST!

Tot nu toe een weinig verheffend duel tussen Sparta Rotterdam en SC Cambuur, maar de Leeuwarders zal het een zorg zijn. Door een goal van Bangura staat het 0-1.

Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-1

35' GOAL SC Cambuur!

Nog meer opwinding. SC Cambuur neemt plots de leiding. Alex Bangura schiet op aangeven van Issa Kallon de bal tegen de touwen. We zijn los!

Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-1

34' Eindelijk een kans, voor Spartaan Emegha

Daar is dan eindelijk een mogelijkheid, in dit geval voor Sparta. Emanuel Emegha schiet de bal na een knappe individuele actie voorlangs.

Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-0

30' Saaie vertoning

Inmiddels zijn we 30 minuten aan de gang op Het Kasteel, maar spektakel hebben we nog altijd niet gezien. Kortom, een saaie vertoning. Het wachten is op de eerste echte kans.

Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-0

Voor het eerst sinds 2000 tegen elkaar in de eredivisie

Sparta en SC Cambuur staan voor het eerst sinds 22 april 2000 tegenover elkaar in de eredivisie. De ploeg uit Leeuwarden won die dag op Het Kasteel met 1-2. Nourdin Boukhari (30') zette de thuisploeg nog wel op voorsprong, maar Mischa Rook (50') en Robin Nelisse (73') bezorgden de gasten alsnog de overwinning. Cambuur zou dat seizoen uiteindelijk via de nacompetitie degraderen.

10' Rommelige beginfase

Tien minuten zijn verstreken op het Kasteel, maar van enig lijn in het spel bij beide ploegen is nog geen sprake. Kansen vielen er ook nog niet te noteren. De brilstand is dus een logisch gevolg.

Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-0

Aftrap!

Sparta Rotterdam en SC Cambuur zijn begonnen aan hun onderlinge duel in Spangen. De thuisploeg heeft tot nu toe zes punten verzameld, terwijl de bezoekers al op negen staan.

Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-0

Opstelling Sparta Rotterdam

Opstelling Sparta Rotterdam

Opstelling SC Cambuur

Opstelling SC Cambuur

Blunderende PSV'er Drommel: 'Hoop dat ik het snel weer goed kan maken'

Blunderende Drommel: 'Hoop dat ik het snel weer goed kan maken'

Trainersvak steeds complexer: 'Met van alles bezig, behalve wat je 't liefst doet'

Frank de Boer

Dat het trainersvak complex is, ervaart Ronald Koeman maar weer eens in het onrustige Barcelona. Of denk aan PSV-coach Roger Schmidt, die in elk interview zijn wisselbeleid moet verdedigen. Of aan de negativiteit vorig jaar rondom Dick Advocaat bij Feyenoord.

Afgelopen zomer was Frank de Boer de kop van Jut. Bij zijn aanstelling als bondscoach was het Nederlandse volk al niet overtuigd. De stemming na het debacle tegen Tsjechië in de achtste finales van het EK liet zich dan ook raden. Kort daarna stapte De Boer op.

Stand in de eredivisie

Stand in de eredivisie

Trainer Van Persie stoomt zoon Shaqueel (14) klaar: 'Lijkt op mijn latere versie'

Van Persie: 'Tijdens mijn carrière was ik niet bezig als trainer te denken'

Feyenoord en FC Utrecht scoren erop los: samenvattingen eredivisie

Bekijk hieronder de samenvattingen van de reeds gespeelde duels tijdens de zevende speelronde van de eredivisie.

Welkom!

Op deze mooie zondag staan er vier wedstrijden in de eredivisie op het programma. We beginnen straks in Rotterdam en eindigen vanavond in Almelo. De wedstrijd tussen sc Heerenveen en FC Twente is gezien de ranglijst het meest interessant. Volg alle ontwikkelingen van vandaag in ons liveblog.