liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: PSV zonder Madueke tegen Willem II • Klaassen weer inzetbaar bij Ajax

  • Welkom bij Warming-up, het liveblog met alle wetenswaardigheden richting het voetbalweekend
  • Ajax heeft tegen FC Groningen Davy Klaassen terug en zag Antony een oproep krijgen voor Brazilië
  • PSV moet het tegen Willem II stellen zonder Noni Madueke, maar mag hopen op Ibrahim Sangaré en Mario Götze
  • Feyenoorder Pedersen mist het duel met NEC, zijn vervanger is Lutsharel Geertruida
liveblog gesloten

Met Van Gaal het weekend in

We sluiten dit liveblog af. Vanavond om 19.30 uur nog drie duels in de eredivisie voor vrouwen (Ajax - sc Heerenveen, PEC - ADO en VV Alkmaar - Feyenoord) en natuurlijk zit Louis van Gaal vanaf 20.00 uur op de bank bij Telstar tegen Jong AZ in de eerste divisie. Check hiervoor Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 (vanaf 20.30 uur) en het late Journaal op NPO 1 (vanaf 23.24 uur).

Een fijn weekend!

Van Gaal op het veld als hoofdtrainer Telstar: 'Begrijp je wat ik bedoel?'

Ten Hag over goede resultaten Ajax: 'Hoop niet dat dit onze beste vorm is'

Ten Hag over goede resultaten Ajax: 'Hoop niet dat dit onze beste vorm is'

Klaassen weer inzetbaar bij Ajax

Ajax kan zaterdag tegen FC Groningen weer beschikken over Davy Klaassen. De middenvelder kwam met liesklachten terug van de laatste interlandperiode. Ook Devyne Rensch, die de laatste twee competitiewedstrijden ontbrak, en Jurriën Timber, die tegen Fortuna absent was, zijn weer fit. Maarten Stekelenburg en Sean Klaiber blijven op de blessurelijst staan.

Davy Klaassen

Antony krijgt eerste oproep voor Brazilië

Ajax-aanvaller Antony heeft een oproep gekregen voor de nationale ploeg van Brazilië. Hij behoort tot de selectie voor de komende WK-kwalificatiewedstrijden tegen Venezuela, Colombia en Uruguay (8, 10 en 15 oktober). Antony pakte met Brazilië olympisch goud op de Spelen in Japan. Tot een wedstrijd voor het A-team kwam het nog niet voor de 21-jarige buitenspeler.

"Fantastisch, ontzettend eervol", reageerde Ajax-trainer Erik ten Hag. "Uitzonderlijk dat je in een land met zoveel topvoetballers wordt geselecteerd voor de nationale ploeg. Hij heeft het geweldig gedaan op de Olympische Spelen en laat het in de Champions League ook zien."

Ten Hag over uitverkiezing Antony voor Braziliaanse selectie: 'Ontzettend eervol'

Toornstra: "Slot benoemt dingen die je ook terugziet in de wedstrijd"

Feyenoord is onder coach Arne Slot sterk begonnen aan het seizoen. Aanvoerder Jens Toornstra laat in een interview met de NOS zijn licht schijnen over de aanpak van de nieuwe trainer.

Check onderstaande fragmenten over de aanpak van Slot en de doelstelling.

PSV zonder Madueke tegen Willem II

PSV kan zaterdag tegen Willem II niet beschikken over Noni Madueke. De aanvaller viel woensdag met een lichte spierblessure uit in het duel met Go Ahead Eagles (1-2 winst).

Mogelijk zijn Ibrahim Sangaré (sinds eind augustus afwezig) en Mario Götze (tegen Go Ahead afwezig) wel weer inzetbaar. Daarover neemt coach Roger Schmidt zaterdag een beslissing. Beiden deden vrijdag mee op de training. "Het ligt eraan hoe zij zich voelen na de training van vanmiddag", zei Schmidt.

Noni Madueke

Feyenoord-trainer Slot : 'Kies altijd uit voetbaltechnisch oogpunt'

Feyenoord-trainer Arne Slot gaat op de persconferentie in op de mate van belastbaarheid van zijn spelers, mede naar aanleiding van het wisselbeleid van PSV-collega Roger Schmidt.

Feyenoord-trainer Slot : 'Kies altijd uit voetbaltechnisch oogpunt'

Slot betreurt bedreigingen Feyenoord-directeur Koevermans

Hoofdtrainer Arne Slot van Feyenoord vindt het "heel betreurenswaardig" dat algemeen directeur Mark Koevermans wordt bedreigd. Afgelopen week werden 's nachts ruiten ingegooid bij het huis van Koevermans. Ook schreven vandalen met graffiti de letters RJK op de deur, een afkorting voor Rotterdam Jongeren Kern, een groep jonge Feyenoord-aanhangers.

"Ik ken Mark nog niet zo lang, maar ik heb wel al gemerkt dat hij dag en nacht aan het werk is", zegt Slot. "Dat wil niet zeggen dat je alles goed doet. Over functies zoals hij en ik uitvoeren, heeft heel de wereld een mening. Dat weet je, daar heeft niemand moeite mee. Maar dan moet het daar wel bij stoppen. Het mag niet zo zijn dat je in je thuissituatie wordt bedreigd."

Slot over bedreigingen aan adres Feyenoord-directeur Koevermans: 'Ontzettend betreurenswaardig'

Te Wierik na vrijspraak: 'Enorm opgelucht, voelt als gerechtigheid'

Zijn rode kaart tegen Vitesse (0-1) is geseponeerd. "Enorm opgelucht, voelt als gerechtigheid", reageert FC Groningen-verdediger Mike te Wierik. Door het seponeren van zijn rode kaart had hij zaterdag kunnen meedoen tegen Ajax, maar hij heeft een blessure aan zijn hiel.

Te Wierik na vrijspraak: 'Enorm opgelucht, voelt als gerechtigheid'

'Koeman blijft coach FC Barcelona'

Ronald Koeman blijft volgens Spaanse media zeker tot en met de komende competitiewedstrijd van zondagavond tegen Levante coach van FC Barcelona. Volgens onder meer de Spaanse kranten Marca en Mundo Deportivo heeft er vrijdagochtend op de terugreis vanuit Cádiz op rij 1 in het vliegtuig een gesprek plaatsgevonden tussen voorzitter Joan Laporta en Koeman.

Hoewel de druk op Koeman en op het elftal groot is, is Laporta vooralsnog niet van plan om drastische beslissingen te nemen. Hoewel Koeman zelf geschorst is, kan de coach daarom zijn team gewoon gaan voorbereiden op de wedstrijd tegen Levante en zaterdag ook gewoon de persconferentie voor zijn rekening nemen.

Ronald Koeman

Buijs wijst Groningen-spelers op Tadic: 'Op alle vlakken een voorbeeld'

Een dag voor het eredivisieduel met Ajax in Amsterdam prijst FC Groningen-trainer Danny Buijs de 32-jarige Ajax-aanvoerder Dusan Tadic, die van 2010 tot 2012 voor Groningen speelde.

Buijs wijst Groningen-spelers op Tadic: 'Op alle vlakken een voorbeeld'

Feyenoorder Pedersen mist duel met NEC

Rechtsback Marcus Pedersen, die woensdag tegen sc Heerenveen in de 67ste minuut werd vervangen, kan zaterdag in de thuiswedstrijd tegen NEC niet meedoen met Feyenoord. "Hij kwam niet helemaal lekker uit de wedstrijd van woensdag en kon vandaag niet meetrainen", zei trainer Arne Slot vrijdag op de persconferentie. "Gelukkig is Lutsharel Geertruida weer fit. Die zal morgen starten."

Geertruida stond zelf maanden aan de kant vanwege een knieblessure en maakte halverwege september tegen Maccabi Haifa in de Conference League al zijn rentree.

Marcus Pedersen

Te Wierik ondanks vrijspraak niet tegen Ajax

Door het seponeren van zijn rode kaart tegen Vitesse had FC Groningen-verdediger Mike te Wierik zaterdag kunnen meedoen tegen Ajax in Amsterdam, maar de verdediger is geblesseerd aan een hiel en kan daardoor niet spelen.

Mike te Wierik

Messi na blessure terug op het veld, maar mist competitieduel

Lionel Messi heeft de training bij Paris Saint-Germain hervat, maar de Argentijnse aanvaller moet de competitiewedstrijd van zaterdag tegen Montpellier wel overslaan. Afgelopen week liep hij een lichte knieblessure op en daardoor trainde hij vrijdag individueel. Zondag bekijkt de medische staf hoe het herstel gaat en of hij twee dagen later wel kan spelen tegen Manchester City in de Champions League.

Messi liep zondag tegen Olympique Lyonnais (2-1) een lichte knieblessure op. Trainer Mauricio Pochettino wisselde zijn landgenoot daarom een kwartier voor tijd. Messi was daar, ondanks zijn fysieke klachten, zichtbaar niet blij mee. Invaller Mauro Icardi maakte daarna in de extra tijd het winnende doelpunt. Zonder Messi boekte PSG woensdag ook een moeizame zege bij FC Metz (1-2).

Lionel Messi niet blij met wissel

Stand en programma speelronde 7

De eredivisie gaat zaterdag de 7de speelronde in met Willem II - PSV, daarna gevolgd door Ajax - FC Groningen, Vitesse - Fortuna Sittard, Feyenoord - NEC en FC Utrecht - PEC Zwolle. Een mooie zaterdag!

Zie hieronder het programma en de stand.

Zo komt Bayern-trainer Nagelsmann naar de training

Julian Nagelsmann

Europese voetbalclubs uiten woede over WK-plan FIFA

De grootste voetbalclubs van Europa, verenigd in de ECA, zijn boos op de mondiale federatie FIFA. Volgens ECA probeert de FIFA met een "actieve pr-campagne en veel voorwendselen" hervormingen van de internationale speeldagenkalender af te dwingen. De mondiale bond wil onder meer toe naar een WK dat één keer in de twee jaar wordt gehouden.

De FIFA laat momenteel een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar een WK om de twee jaar in plaats van de huidige vierjaarlijkse cyclus. Arsène Wenger, de voormalige Arsenal-coach die nu FIFA-chef van internationale voetbalontwikkeling is, zei eerder deze maand dat hij "100 procent overtuigd" is van deze stap.

De Europese federatie UEFA riep de FIFA woensdag op om te stoppen met de omstreden plannen. De ECA, waarin onder meer de Nederlandse clubs Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Utrecht, FC Twente en sc Heerenveen zitten, sluit zich daar nu bij aan. "De voorstellen van de FIFA zouden een destructieve impact hebben op het clubvoetbal, zowel nationaal als internationaal. De gezondheid van de spelers komt daarmee in gevaar", schrijft de ECA.

Kylian Mbappé in 2018 met de WK-beker

Barcelona in beroep tegen rood De Jong

FC Barcelona gaat in beroep tegen de tweede gele kaart die Frenkie de Jong donderdagavond kreeg in het La Liga-duel met Cádiz (0-0). De Jong ontving in de 61ste minuut zijn eerste geel en moest na een overtreding op Alfonso Espino vier minuten later vertrekken van scheidsrechter Carlos Del Cerro Grande.

Op het wedstrijdformulier van de arbiter werd vermeld dat De Jong "roekeloos" het duel met de speler van Cádiz was aangegaan. Zonder de 24-jarige middenvelder, die begin vorig jaar ook al eens van het veld was gestuurd door Del Cerro Grande, kwam Barcelona in het laatste half uur niet tot scoren.

Trainer Ronald Koeman werd diep in de blessuretijd met rood naar de tribune gestuurd, omdat hij zich langs de lijn had beklaagd over een tweede bal die op het veld lag. Aanvoerder Sergio Busquets trapte die bal boos weg en kreeg daarvoor een gele kaart. Barcelona heeft bij de Spaanse bond ook beroep aangetekend tegen die kaart voor Busquets.

Barcelona ontvangt zondag Levante in La Liga. Het is onduidelijk of De Jong dan mag meedoen.

Frenkie de Jong

Tuchtcommissie spreekt Te Wierik vrij

De tuchtcommissie van de KNVB heeft FC Groningen-verdediger Mike te Wierik vrijgesproken van schorsing. Te Wierik kreeg afgelopen woensdag tegen Vitesse een rode kaart, nadat hij met zijn voet op het onderbeen van Loïs Openda van Vitesse was geland. Na tussenkomst van de VAR werd hij door arbiter Allard Lindhout van het veld gestuurd.

Te Wierik ontving hiervoor een schikkingsvoorstel van twee wedstrijden schorsing, plus één voorwaardelijk, en dat werd door Groningen niet geaccepteerd. Te Wierik is na behandeling van de zaak door de tuchtcommissie van de KNVB in Zeist vrijgesproken. De tuchtcommissie van de KNVB achtte niet bewezen dat Te Wierik zich schuldig heeft gemaakt aan ernstig gemeen spel.

Door de vrijspraak kan hij zaterdag meedoen tegen Ajax in Amsterdam.

Het schikkingsvoorstel dat FC Groningen ontving naar aanleiding van de rode kaart van middenvelder Daniël van Kaam werd wel geaccepteerd. Van Kaam maakte net buiten het strafschopgebied hands en werd voor één wedstrijd geschorst.

Mike te Wierik

Supporters geven eerste fluitsignaal bij duels in betaald voetbal

Niet de scheidsrechters, maar supporters geven komend weekeinde bij de wedstrijden in de Eredivisie het eerste fluitsignaal. Iedere thuisspelende club kiest één supporter uit die langs de lijn het eerste fluitsignaal mag geven. Hiermee viert de eredivisie dat voor het eerst in ruim 1,5 jaar de stadions weer helemaal vol mogen zitten.

"We hebben allemaal lang moeten wachten om weer terug te mogen naar volledige capaciteit", aldus Jan de Jong en Marc Boele, de directeuren van respectievelijk de Eredivisie CV (ECV) en de Coöperatie Eerste Divisie (CED). "Daarom leek het ons mooi om de fans het eerste fluitsignaal te laten verzorgen. We hopen dat het weer net zo sfeervol wordt op de tribunes als voor de coronaperiode." In de Keuken Kampioen Divisie mogen supporters volgende week vrijdag de wedstrijden op gang blazen.

Fans bij Willem II

FC Groningen legt supporters die veld op kwamen stadionverbod op

FC Groningen heeft vijf toeschouwers een stadionverbod van vijf jaar gegeven vanwege het betreden van het veld tijdens de competitiewedstrijd tegen Vitesse. Ze moeten ook een boete van 450 euro betalen. Als de club nog een boete krijgt van de KNVB, gaat het die kosten ook verhalen op de daders.

FC Groningen-trainer Danny Buijs vraagt het publiek om rustig te blijven

Aanklager start ook vooronderzoek naar Go Ahead - PEC Zwolle

De aanklager betaald voetbal heeft een vooronderzoek ingesteld naar de ongeregeldheden bij de competitiewedstrijd tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle. De IJsselderby moest zondag twee keer worden stilgelegd, omdat eerst supporters vanuit het uitvak stoeltjes op het veld gooiden en daarna ook vuurwerk werd afgestoken in de Adelaarshorst. De aanklager heeft ook al een vooronderzoek lopen naar de gebeurtenissen van zaterdag bij FC Utrecht - RKC Waalwijk.

In De Galgenwaard besloot scheidsrechter Richard Martens het duel tijdens de eerste helft voor bijna een half uur stil te leggen, omdat supporters herhaaldelijk voorwerpen op het veld gooiden. In eerste instantie ging het om plastic glazen bier. Martens stuurde de spelers naar de kleedkamer nadat er ook aanstekers op het veld waren gegooid. "Je moet een keer een streep trekken", zei Martens. "Als we hier niets aan doen, waar eindigt het dan?"

Bekijk de samenvatting van Go Ahead Eagles - PEC Zwolle

Kwetsende leuzen en vernielingen, rond Feyenoord City is het nooit rustig

Politie en justitie in Rotterdam zijn druk op zoek naar de relschoppers die afgelopen weekend de ruiten van de voordeur van Feyenoord-directeur Mark Koevermans ingooiden. Leefbaar Rotterdam vroeg zich gisteren in een raadsdebat zelfs af of deze supporters inmiddels geen terroristen genoemd mogen worden.

De vernielingen lijken een signaal vanuit de achterban om de onvrede te uiten over de stadionplannen in Rotterdam-Zuid. Wat is er allemaal aan de hand? Vijf vragen en antwoorden.

Supporters van Feyenoord uiten hun onvrede over de stadionplannen

Koeman zwijgzaam over positie, spelersgroep biedt steun: 'Staan achter de trainer'

Ronald Koeman had donderdagavond als trainer van FC Barcelona flink de balen van het gelijkspel (0-0) tegen Cádiz, ook omdat hij in de blessuretijd werd weggestuurd door de scheidsrechter vanwege aanmerkingen op de leiding.

En dat terwijl zijn positie al onder druk staat. "Ik ga verder niet over mijn persoonlijke situatie praten", aldus Koeman.

Wijndal, AZ-captain in crisistijd: 'Ga niet voetballen om in rechterrijtje te spelen

Real Madrid leek hem wel wat, maar in plaats daarvan bezet Owen Wijndal een degradatieplaats in de eredivisie met AZ. De aanvoerder van de club uit Alkmaar is een van de laatst overgebleven exponenten van een gouden generatie, maar hij geeft de hoop op betere tijden niet op.

Wijndal na nieuwe zeperd: 'Ben teleurgesteld, omdat het weer hetzelfde verhaal is'

Terug naar donderdag: AZ bezig aan slechtste seizoenstart deze eeuw

De 6de speelronde van de eredivisie werd donderdagavond afgerond door FC Twente en AZ. De ellende bij AZ duurde voort. De Alkmaarders schoten zich nu in de eigen voet op bezoek bij FC Twente, dat wel raad wist met het zwalkende elftal van Pascal Jansen (3-1).

Bekijk de samenvatting van FC Twente - AZ

Welkom!

Welkom bij Warming-up, ons vaste vrijdagblog richting het voetbalweekend. We houden je op de hoogte van al het nieuws uit binnen- en buitenland.

Onze verslaggevers Joep Schreuder en Arman Avsaroglu zijn vanmiddag bij de persconferenties van respectievelijk Ajax en Feyenoord.

Erik ten Hag