liveblog

Reanimatie met beademing mag vanaf morgen weer • Noorwegen laat laatste maatregelen los

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 24 september.
  • Minder dan 500 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 1718 positieve tests, 109 minder dan gisteren.
  • Afrikaanse landen dringen in New York aan op betere verdeling coronavaccins.
  • Nog geen boete voor theater met volle zaal voor Theo Maassen.
liveblog gesloten

Zoon Bolsonaro besmet

De 37-jarige zoon van de Braziliaanse president Bolsonaro is besmet geraakt met corona. Van de Braziliaanse afvaardiging naar de algemene VN-vergadering in New York is Eduardo Bolsonaro het derde lid dat positief test, na de minister van Volksgezondheid en een diplomaat. Hij schrijft op Twitter dat hij één prik met het Pfizer-vaccin had gehad.

President Bolsonaro, die niet is gevaccineerd en meerdere keren zonder masker in New York werd gezien, zit sinds terugkeer in Brazilië in quarantaine in het presidentiële paleis. Als hij dit weekend negatief test, is hij van plan zijn werkzaamheden te hervatten.

Buiten de VN-delegatie kampt het Braziliaanse kabinet met nog twee besmettingen: de minister van Landbouw en de procureur-generaal.

Vaccinatieplicht voor medewerkers bedrijven die leveren aan federale overheid VS

Alle werknemers van bedrijven die diensten of producten aan de Amerikaanse federale overheid leveren moeten vanaf 8 december volledig ingeënt zijn tegen het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters, dat overheidsdocumenten heeft ingezien.

Eerder gold de inentingsplicht al voor medewerkers van externe bedrijven die werken op locaties van de overheid. Begin deze maand kondigde president Biden al een vaccinatieplicht aan voor medewerkers van de federale overheid en voor zorgpersoneel. Die plicht gaat op 22 november in.

Door de nieuwe maatregel zijn miljoenen niet-gevaccineerde Amerikanen verplicht een prik te halen.

Rutte waarschuwt voor 'schaduwpandemie'

Bij de Algemene Vergadering van de VN in New York heeft premier Rutte aandacht gevraagd voor de maatschappelijke gevolgen van covid wereldwijd. Hij sprak van een "schaduwpandemie" van geweld tegen vrouwen en waarschuwde dat sommige landen coronamaatregelen gebruiken om mensenrechten in te perken.

Daarnaast riep hij op armere landen te helpen bij het vaccineren: "niemand is veilig zolang niet iedereen veilig is".

Gemeentevergadering wereldberoemd door nepthuiswerkers

Een doorsnee Zoomvergadering van een gemeenteraad uit Nieuw-Zeeland heeft 300.000 kliks op YouTube binnengehaald door thuiswerkers die hun huisgenoten om de tuin willen leiden. Gebruikers zetten het mozaïekscherm massaal in om te doen alsof ze in een vergadering zitten. "Het levert me elke ochtend 1 uur en 43 minuten extra ongestoorde slaap op."

Theater Haarlem nog geen boete gehad voor volle zaal Theo Maassen

Theater De Liefde in Haarlem heeft nog geen boete gekregen voor de twee voorstellingen van Theo Maassen voor een volle zaal. Dat zegt directeur Mylou Frencken tegen persbureau ANP.

"Wij vinden het ook een beetje gek, na alle ophef", aldus Frencken. "Ik begin te hopen dat de gemeente toch met de hand over het hart heeft gestreken."

Het theater wilde met de volledige bezetting van de zaal protesteren tegen de coronamaatregelen die inhielden dat de zaal voor maximaal twee derde gevuld mag zijn. Het podium heeft de afgelopen week 800 euro binnengekregen van sympathisanten die willen bijdragen aan de mogelijke boete van 2500 euro. Ook radiozender 100% NL heeft aangekondigd een crowdfundingsactie te organiseren om het theater te helpen.

Vanaf morgen mogen theaters weer alle stoelen bezetten, mits een coronapas kan worden overlegd.

'Vertrouwenscrisis tussen personeel IC Erasmus MC en afdelingshoofd Gommers'

Het verplegend personeel op de IC-afdeling van het Erasmus MC voelt zich niet gehoord door afdelingshoofd Diederik Gommers en het management van het ziekenhuis. Een crisisbijeenkomst liep afgelopen maandag uit op een stevige woordenwisseling, blijkt uit een interne video, die NRC heeft bekeken. De krant spreekt van een vertrouwenscrisis tussen het personeel en de leiding.

Tijdens de bijeenkomst presenteerde Gommers het plan om de veertig IC-bedden op de afdeling uit te breiden naar 50 of zelfs 56. Daarvoor was geen enkele steun onder het personeel. Dat leidde tot een confrontatie tussen Gommers en IC-directeur Mulder aan de ene kant en het personeel aan de andere kant. Het personeel zegt geen vertrouwen meer te hebben in de leiding.

Zeker twintig personeelsleden hebben brandbrieven gestuurd aan de leiding, schrijft de krant. Daarin schrijven ze over de "uitputtingsslag" die de coronapandemie voor hen is geweest. Ook heeft een aantal medewerkers klachten ingediend bij de ombudsman van het ziekenhuis.

Reanimatie met beademing vanaf morgen weer toegestaan

Nu een groot deel van de Nederlandse bevolking is gevaccineerd en de verspreiding van het coronavirus beperkt is, kan er weer op de normale manier gereanimeerd worden, zegt de Nederlandse Reanimatie Raad.

Dat betekent dat hulpverleners weer mond-op-mondbeademing mogen geven aan mensen met een circulatiestilstand. Ook hoeven ze geen 1,5 meter afstand meer te houden en mondkapjes te dragen.

1,5 meter en mondkapjes blijven op test- en vaccinatielocaties

Op de test- en vaccinatielocaties blijven, ook na morgen, de anderhalvemeter- en mondkapjesmaatregel van kracht, meldt de GGD GHOR. De GGD heeft dat besluit genomen omdat de medewerkers op die locaties in contact komen met mensen die mogelijk besmet zijn.

"Om het risico van besmetting op deze locaties zo klein mogelijk te maken, blijft het gebruik van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand op deze locaties noodzakelijk. Zo houden we het test- en vaccinatieproces zo veilig mogelijk."

Kabinet: horecazaken die pas niet controleren riskeren sluiting

Horecabedrijven die niet meewerken aan het controleren van coronatoegangsbewijzen, lopen het risico te worden gesloten. Dat zei demissionair minister Grapperhaus na afloop van de ministerraad.

Vanaf morgen is een toegangsbewijs verplicht om toegang te krijgen tot een horecazaak, (sport)evenement, theater en concertzaal. Volgens een onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland zien veel horecaondernemers het niet als hun taak om de controles uit te voeren.

1718 positieve tests, gemiddeld daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1718 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 109 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1738 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 17 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 3 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag, evenveel als een week eerder.

Noorwegen laat laatste maatregelen los

Noorwegen schrapt vanaf morgenmiddag 16.00 uur de laatste coronamaatregelen. Dat betekent onder meer dat mensen onderling geen afstand meer hoeven te houden. En voor evenementen en bijeenkomsten geldt geen maximumcapaciteit. Horeca en nachtclubs mogen weer volledig open, ook na middernacht.

Ook scholen en kinderopvangcentra gaan weer terug naar het oude normaal. "En we mogen weer handen schudden", zei minister van Volksgezondheid Bent Hoeie met een glimlach.

"Het is 561 dagen geleden dat we in vredestijd de zwaarste maatregelen in Noorwegen hebben ingevoerd", aldus premier Erna Solberg. "Nu is het tijd om terug te keren naar een normaal dagelijks leven."

Meer dan 76 procent van de 5,3 miljoen inwoners van Noorwegen heeft ten minste een prik gehad, bijna 70 procent is volledig ingeënt. Het is het tweede Scandinavische land dat de maatregelen schrapt. Op 10 september ging Denemarken de Noren al voor.

Minder dan 500 coronapatiënten in de ziekenhuizen

In de ziekenhuizen zijn voor het eerst sinds 23 juli minder dan 500 coronapatiënten opgenomen: in totaal liggen nu 491 mensen met covid in de ziekenhuizen, gisteren waren dat er 513. Op de IC's liggen 175 patiënten, gisteren waren dat er 183.

Horeca in Breda protesteert: kroegen blijven langer open

In Breda blijven 32 kroegen morgen eenmalig open tot 00.45 uur, drie kwartier langer dan de coronamaatregelen toelaten, schrijft Omroep Brabant.

Hoewel een aantal maatregelen in de horeca morgen wordt losgelaten, geldt dat niet voor de verplichte sluiting om middernacht. Horecaondernemers vinden dat een probleem. ''Als om twaalf uur ineens ieder café uit Breda de gasten eruit moet schoppen, heb je tussen de 15.000 en 20.000 mensen op straat. Dat kan niet goed gaan. Dan komen er geheid spanningen'', zegt café-eigenaar Farid Bricane tegen de omroep.

De latere sluitingstijd is afgesproken met de gemeente. "Het is een manier van de eigenaren om te protesteren tegen de sluitingstijden", zegt een gemeentewoordvoerder. "Daar hebben ze van ons eenmalig de tijd voor gekregen. Ze mogen een halfuur langer open, met een kwartier uitloop. Op dat moment moet dan ook wel iedereen weg zijn", zegt de gemeente. "Net als de eigenaren hebben ook wij vraagtekens bij de sluitingstijd van middernacht."

Verhoogde capaciteit Testen voor Toegang lijkt ruim voldoende

Voor zaterdag zijn er tot 10.00 uur vanochtend 50.000 afspraken voor coronatests ingepland bij een testlocatie van Testen voor Toegang, meldt Stichting Open Nederland (SON), de organisatie achter het systeem. Voor zaterdag is er ruimte voor 430.000 afspraken; de capaciteit wordt dit weekend opgeschroefd omdat het vanaf morgen in de horeca, bioscopen en theaters verplicht is om een coronatoegangsbewijs te tonen.

De verhoogde capaciteit wordt ook vandaag slechts deels benut. Er zijn 35.000 tests ingepland, van de 300.000 beschikbare plekken. Een negatief testbewijs is 24 uur lang geldig.

Volgens een woordvoerder zijn de afspraken "redelijk verdeeld over alle regio's". "Er zijn geen regio's met schaarste. Een korte wachtrij kan altijd voorkomen als veel mensen op hetzelfde tijdslot een afspraak hebben, maar wij verwachten dat alles dit weekend gewoon goed doorloopt", zegt de woordvoerder tegen persbureau ANP.

Amerikaanse 65-plussers krijgen extra prik

De Verenigde Staten gaan een extra coronaprik aanbieden aan 65-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid. Het Amerikaanse Centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC) besloot dat vandaag, nadat de medicijnwaakhond FDA eerder groen licht gaf.

President Biden zei vorige maand dat hij een boosterprik voor alle Amerikanen van 16 jaar en ouder wil. Maar een onafhankelijk adviescomité van de FDA meldde vorige week dat het een extra prik met het Pfizer-vaccin voor alle Amerikanen te ver vindt gaan en adviseerde alleen extra prikken te geven aan 65-plussers en mensen uit kwetsbare groepen. Er moeten minstens zes maanden tussen de tweede en derde prik zitten.

Australische coronawebsite blijkt gerund door 14- en 15-jarigen

Achter CovidbaseAU, een Australische website waarop onder meer positieve tests, vaccinaties en ziekenhuisopnames worden bijgehouden, blijken twee jongens van vijftien jaar en een jongen van veertien jaar te zitten. De jongens besloten hun identiteit bekend te maken nu ze zelf zijn ingeënt met het Moderna-vaccin. "Blij dat we zelf eindelijk zijn inbegrepen in onze data!'", schrijft het drietal bij een foto.

De website houdt statistieken rond het coronavirus sinds april dit jaar bij. "We zijn geïnteresseerd in data, dus we besloten daar iets mee te doen", zegt Jack, een van de oprichters tegen ABC News. Het project begon "voor de lol", maar de jongens zijn nu veel tijd kwijt aan hun hobby: "We krijgen ons huiswerk nog wel af, maar het is soms een beetje jongleren."

Het Twitteraccount van CovidbaseAU heeft in enkele maanden meer dan 25.000 volgers verzameld en onder de bekendmaking van de jongens regent het complimentjes. Een journalist van The Guardian zegt dat hij de website soms gebruikt om zijn data te checken. "Ze leverden echt goed werk door verschillende media en persconferenties door te kammen."

Wereldgezondheidsorganisatie adviseert gebruik coronamedicijnen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een geneesmiddel aanbevolen voor mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus, en die onvoldoende antistoffen aanmaken, bijvoorbeeld door afweeronderdrukkende medicatie.

Het gaat om een cocktail van casirivimab en imdevimab van de Amerikaanse farmaceut Regeneron en de Zwitserse fabrikant Roche. Het Rotterdamse Eramus MC gebruikt de combinatie van geneesmiddelen al sinds vorige maand bij patiënten die worden behandeld tegen covid-19. Voormalig Amerikaanse president Trump werd vorig jaar behandeld met de medicijnen.

De WHO roept landen tevens op om bij de fabrikanten aan te dringen op lagere prijzen; de behandelmethode is nu nog prijzig.

Een autorit van 20 minuten naar testlocatie? Niet overal kan dat

Morgen verdwijnt de anderhalve meter in grote delen van de Nederlandse samenleving. Ongevaccineerde Nederlanders zullen zich vanaf dan moeten laten testen als ze bijvoorbeeld naar de kroeg willen gaan. Dat is lang niet overal even makkelijk, blijkt uit een analyse van NOS op 3.

Grote delen van Noord- en Oost-Nederland, en de grensregio's, liggen op meer dan 20 minuten rijden met de auto van een testlocatie van Testen voor Toegang, lees je in dit artikel:

'Vier op de tien kerkgangers willen coronatoegangsbewijs bij kerkbezoek'

Vier op de tien kerkgangers in Nederland willen dat mensen alleen met een coronatoegangsbewijs de kerk in kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van Direct Research in opdracht van NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO) en het Nederlands Dagblad. Deze week werd bekend dat geen enkel kerkgenootschap in Nederland om deze QR-code gaat vragen.

De kerkgangers zijn verdeeld over het onderwerp, want ook vier op de tien kerkgangers willen juist geen toegangsbewijs bij kerkbezoek. De overige 20 procent maakt het niet uit.

Het gaat om een representatief onderzoek onder ruim duizend christenen, die minstens één keer per maand naar de kerk gaan.

Canadese politie zoekt man die verpleegkundige sloeg na vaccineren vrouw

De Canadese politie is op zoek naar een man die een verpleegkundige heeft geslagen omdat zij zijn vrouw had gevaccineerd. Maandagochtend vond het incident plaats in een apotheek in het Canadese Sherbrooke. De man sloeg de verpleegkundige meerdere keren in het gezicht, waardoor ze op de grond viel.

"Vanaf het begin was hij heel boos en heel agressief, hij vroeg waarom de verpleegkundige zijn vrouw zonder zijn goedkeuring had gevaccineerd. Ze had geen tijd om zichzelf te verdedigen of het uit te leggen", zegt een politiewoordvoerder tegen CNN.

Er zijn geen wetten in Canada waarin staat dat het verplicht is om de goedkeuring van een echtgenoot te hebben voor een vaccinatie. Het is onduidelijk of de vrouw haar goedkeuring voor het vaccin had gegeven. De verpleegkundige is in het ziekenhuis behandeld.

De apotheek is vanwege het incident tijdelijk gestopt met het geven van inentingen tegen corona.

Afrikaanse landen dringen in New York aan op betere verdeling coronavaccins

Op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York hebben Afrikaanse landen de VN-lidstaten opgeroepen om coronavaccins beter over de wereldbevolking te verdelen. In Afrikaanse landen heeft de bevolking weinig tot geen toegang tot de vaccins, terwijl in rijke landen het grootste deel van de bevolking al is ingeënt of de mogelijkheid heeft dat nog te doen.

"Niemand is veilig tenzij we allemaal veilig zijn", werd door verschillende Afrikaanse leiders herhaald. "Het virus kent geen continenten, grenzen, nationaliteiten of sociale statussen", zei president Déby van Tsjaad tegen de leden van de Algemene Vergadering. "De landen en regio's die niet gevaccineerd zijn, zullen een bron blijven van verspreiding en ontwikkeling van nieuwe varianten van het virus", waarschuwde hij.

Horeca Nederland: controle op coronabewijs niet onze taak

Horecaondernemers vinden dat het niet hun taak is om gasten te controleren op een coronatoegangsbewijs (CTB), blijkt uit een onderzoek dat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland deed onder 3400 leden.

Vanaf morgen moet iedereen boven de 13 jaar die een binnenruimte van cafés of restaurants betreedt gecontroleerd worden op een coronatoegangsbewijs, dat via een QR-code te scannen is. Deelnemers aan de enquête vrezen dat dit niet uit te voeren is. Zo zou de inzet van personeel voor deze taak hen op extra kosten jagen. Daarnaast zijn de ondernemers bang voor ellenlange discussies over het coronabeleid. Dat kan agressie en bedreigingen veroorzaken, denkt de branchevereniging.

Welkom!

Goedemorgen en welkom in dit nieuwe liveblog. Volg hier al het coronanieuws uit binnen- en buitenland van vrijdag 24 september. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.