liveblog

Bolsonaro in quarantaine na VN-top • Kort geding om invoering coronapas

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen openen we weer een nieuw liveblog met het coronanieuws. Fijne nacht!

Kritiek op gebrek aan tegenkandidaten WHO-chef

De bekendmaking dat Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zonder tegenstand kandidaat is voor een tweede termijn stuit op weerstand. De AIDS Healthcare Foundation (AHF) noemt het proces tegen persbureau Reuters een aanfluiting en heeft er bij de Verenigde Naties op aangedrongen om Tedros' ambtstermijn niet met vijf jaar te verlengen.

Elke VN-lidstaat kan kandidaten voordragen voor de hoogste functie bij de WHO, maar vooralsnog zijn er nog geen andere kandidaten. De deadline hiervoor loopt deze week af.

De president van de AHF, Michael Weinstein, maakt zich zorgen dat de volgende termijn van Tedros in het teken zal staan van een "eeuwige inhaalslag met de pandemie". Volgens Weinstein heeft Tedros vanaf het begin niet genoeg prioriteit gegeven aan de volksgezondheid.

"We zullen meer van hetzelfde hebben als het leiderschap van de WHO niet verandert. Twee jaar na het begin van de pandemie kan de wereld zich dat niet veroorloven. Dit mag geen 'verkiezing' zijn zoals die in Noord-Korea, waar de uitslag al lang bekend is voordat er gestemd is. We hebben een grote en diverse pool van kandidaten nodig om de best mogelijke persoon te vinden om de WHO te leiden", meent Weinstein.

De definitieve beslissing over wie de WHO zal leiden, wordt genomen tijdens de Wereldgezondheidsvergadering in mei 2022.

Afrikaanse landen dringen in New York aan op betere verdeling coronavaccins

Op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York hebben Afrikaanse landen de VN-lidstaten opgeroepen om coronavaccins beter over de wereldbevolking te verdelen. In Afrikaanse landen heeft de bevolking weinig tot geen toegang tot de vaccins, terwijl in rijke landen het grootste deel van de bevolking al is ingeënt of de mogelijkheid heeft dat nog te doen.

"Niemand is veilig tenzij we allemaal veilig zijn", werd door meerdere Afrikaanse leiders herhaald. "Het virus kent geen continenten, grenzen, nationaliteiten of sociale statussen", zei president Déby van Tsjaad tegen de leden van de Algemene Vergadering. "De landen en regio's die niet gevaccineerd zijn, zullen een bron blijven van verspreiding en ontwikkeling van nieuwe varianten van het virus", waarschuwde hij.

Onder meer de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa drong er bij de lidstaten van de VN op aan een voorstel te steunen om tijdelijk af te zien van intellectuele eigendomsrechten om de productie van vaccins uit te breiden.

Horeca Nederland: controle op coronabewijs niet onze taak

Horecaondernemers vinden dat het niet hun taak is om gasten te controleren op een coronatoegangsbewijs (CTB), blijkt uit een onderzoek dat de branchevereniging KHN deed onder 3400 leden.

Vanaf overmorgen moet iedereen boven de 13 jaar die een binnenruimte van cafés of restaurants betreedt gecontroleerd worden op een coronatoegangsbewijs, dat via een QR-code te scannen is. Deelnemers aan de enquête van KHN vrezen dat dit niet uit te voeren is. Zo zou de inzet van personeel voor deze taak hen op extra kosten jagen. Daarnaast vrezen de ondernemers ellenlange discussies over het coronabeleid. Dat kan agressie en bedreigingen veroorzaken, denkt de branchevereniging.

Bolsonaro 14 dagen in quarantaine na besmettingen in Braziliaanse delegatie

De Braziliaanse president Bolsonaro is bij terugkeer van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor veertien dagen in quarantaine gegaan. Aanleiding is de positieve coronatest van zijn minister van Volksgezondheid, Marcelo Queiroga, eerder deze week.

In de aanloop naar de Algemene Vergadering was de aanwezigheid van Bolsonaro in New York al omstreden. Hij zou de enige niet-gevaccineerde regeringsleider op de bijeenkomst zijn geweest. Dit leidde tot protesten bij het hotel waar de Braziliaanse delegatie verbleef. Op videobeelden is te zien dat Queiroga vanuit een busje zijn middelvinger opsteekt naar de demonstranten.

Hij en een ander lid van de delegatie testten dinsdag positief en verblijven nog in New York. De rest van de delegatie is op advies van de Braziliaanse gezondheidsautoriteit bij thuiskomst in quarantaine gegaan.

Sinds de uitbraak van de pandemie zijn zo'n 600.000 inwoners van Brazilië overleden aan het virus. Bolsonaro heeft de ernst van de pandemie steevast afgezwakt. Een enquêtecommissie doet onderzoek naar het coronabeleid.

Advocaten spannen kort geding aan vanwege coronapas

Advocaten uit Breda spannen een kort geding tegen de Staat aan vanwege de invoering van de coronapas.

In een verklaring op LinkedIn noemt advocaat Bart Maes, een van de eisers, de invoering van de coronapas "onwettig, strafbaar en discriminerend". De maatregel is volgens zijn kantoor in strijd met internationale verdragen en met de lichamelijke integriteit, een recht dat in Nederland grondwettelijk is vastgelegd.

Vanaf zaterdag treden er nieuwe coronaregels in werking. De verplichte anderhalvemeterregel vervalt, maar iedereen van 13 jaar en ouder moet een coronatoegangsbewijs (ctb) kunnen laten zien voor een bezoek aan een restaurant, café of bioscoop.

De rechtbank Den Haag buigt zich dinsdag om 13.00 uur over de zaak.

EMA verwacht begin oktober oordeel over extra Pfizer-dosis

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verwacht begin oktober met een oordeel te komen over een extra Pfizer-vaccinatie voor gezonde mensen. Het is de bedoeling dat mensen zes maanden na hun tweede prik een derde coronaprik kunnen krijgen. Mogelijk zakt de bescherming tegen het coronavirus rond die tijd wat weg; een derde prik kan helpen het afweersysteem sterker te maken.

Nederland geeft mensen met een ernstige immuunstoornis vanaf 7 oktober al een derde prik.

Inchecken op Schiphol mag vanaf zaterdag weer zonder mondkapje

Wie vanaf zaterdag met het vliegtuig vanaf Schiphol vertrekt hoeft geen mondkapje meer op tijdens het inchecken, Vanaf de scanpoortjes om bij de beveiligingscontrole te komen zijn ze wel verplicht, net als in het vliegtuig zelf, zegt een woordvoerder van de luchthaven tegen NH Nieuws. Passagiers die aankomen mogen na het verlaten van de bagagehal het mondmasker afzetten.

Net als in de rest van Nederland, vervalt zaterdag de anderhalvemeterregel ook op de luchthaven, maakten demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid vorige week bekend.

Bezoekers van cafés en restaurants op Schiphol moeten een coronatoegangsbewijs kunnen tonen. Iemand wegbrengen of ophalen is weer toegestaan, en uitzwaaien vanaf het Panorama-terras is vanaf dit weekend weer mogelijk. De spatschermen bij de balies blijven. Dat geldt ook voor de afstandsstickers: de luchthaven adviseert reizigers nog steeds om zo veel mogelijk afstand van elkaar te houden.

Inchecken op Schiphol mag weer zonder mondkapje

1841 positieve tests, gemiddeld daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1841 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 81 minder dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1801 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 17 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 12 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 7 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.

Bij het RIVM gemelde positieve tests sinds 1 juli 2021

Hagenaar overleed in Angola aan corona, familie vraagt tevergeefs om repatriëring

Een man uit Den Haag heeft tevergeefs geprobeerd het lichaam van zijn overleden vader vanuit Angola naar Nederland te krijgen, schrijft Omroep West. Zijn vader, de 57-jarige Haagse evangelist Antonio Castelo, overleed twee weken geleden tijdens een reis. Volgens de Angolese autoriteiten bezweek hij aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Vanwege besmettingsgevaar is besloten om het lichaam niet te repatriëren, maar in Angola te begraven. "Mijn moeder en zusje zijn in Angola en zij kunnen erbij zijn", zegt zoon Alvaro Castelo tegen Omroep West. "Wij, mijn twee andere zusjes en broertje, kunnen dat niet." Alvaro hoopt een grafsteen te laten maken die later op het graf van zijn vader geplaatst kan worden. Ook komt er nog een herdenkingsdienst in Den Haag.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het lichaam van Castelo het land inderdaad niet uit mag. "De Nederlandse overheid heeft niet de mogelijkheid om repatriatie af te dwingen. Wat wij konden doen, hebben we gedaan."

Mensen met afweerstoornis kunnen derde prik krijgen vanaf 7 oktober

Begin oktober krijgen de eerste gevaccineerde mensen met een ernstige afweerstoornis een uitnodiging om een derde prik te halen. De eerste brieven worden 6 oktober verstuurd, een dag later kunnen de eerste mensen terecht bij een vaccinatielocatie van de GGD.

De extra dosis is bedoeld voor mensen van 12 jaar en ouder. Naar schatting gaat het om een groep van 200.000 tot 400.000 mensen. Bij hen werkten de eerste prikken mogelijk niet goed genoeg. Het kan zijn dat hun afweersysteem niet voldoende antilichamen heeft aangemaakt tegen het virus waardoor nog niet voldoende bescherming is opgebouwd. Een derde prik kan helpen om de afweer sterker te maken.

Deze groep krijgt de derde prik met een vaccin van Pfizer of Moderna, ook als ze eerder een ander vaccin hadden gekregen. Het duurt waarschijnlijk drie tot vier weken voor iedereen is uitgenodigd.

Het is volgens de Gezondheidsraad nog niet nodig om de rest van de bevolking een extra vaccinatie te geven. De vaccins werken bij die mensen nog goed genoeg om een ziekenhuisopname of overlijden te voorkomen.

Tuincentra en woonwinkels voelen zich gedwongen om 'politieagentje' te spelen

Tuincentra en grote winkels met eigen horeca zijn niet blij met de verplichting dat bezoekers vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs moeten tonen om hun restaurant binnen te mogen.

De directeur van Tuinbranche Nederland vindt dat "niet uit te leggen", zegt hij tegen Nu.nl. "We hadden in onze horeca liever de 1,5 meter gehouden. Mensen mogen nu vrij de winkel in, hoeven geen afstand meer te houden en mogen lekker rondlopen. Maar als je dan even wil gaan zitten voor koffie, moet je ineens een check laten doen."

Ook andere ondernemers zeggen het vervelend te vinden dat ze nu "politieagentje" moeten gaan spelen. "Dat wil je als ondernemer helemaal niet", zegt Paul te Grotenhuis van brancheorganisatie INretail. "Je moet er sowieso personeel voor vrijmaken om alles in goede banen te leiden."

513 coronapatiënten in het ziekenhuis, gisteren 532

In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen. Er liggen nu 513 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 532), van wie 183 op de IC (gisteren: 186).

Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

12-jarige jongen stapt naar rechter: vader geeft geen toestemming voor prik

Een 12-jarige jongen uit Groningen is naar de kinderrechter gestapt, omdat hij van zijn vader geen toestemming krijgt om zich te laten vaccineren. De rechtbank Noord-Nederland heeft de jongen gelijk gegeven.

De jonge Groninger wil een vaccinatie om de kans op een besmetting te beperken. Ook wil hij met een veiliger gevoel op bezoek kunnen bij zijn oma, die uitgezaaide longkanker heeft, schrijft RTV Noord.

De rechter gaf de jongen gelijk, omdat volgens hem het belang van het kind bij vaccinatie zwaarder weegt dan de bezwaren van de vader. Ook vindt de rechter de zorgen van de vader over gezondheidsrisico's op de lange termijn, zoals onvruchtbaarheid, ongefundeerd.

De moeder vindt het wel goed dat haar zoon zich laat vaccineren. De ouders van de jongen zijn gescheiden en hebben een slechte verstandhouding. Door de uitspraak mag de 12-jarige zich meteen laten vaccineren, ook als zijn vader in beroep gaat tegen de uitspraak.

Vaccinatie verplicht voor Amerikaanse sporters, NOC*NSF blijft bij dringend advies

Nederlandse sporters die meedoen aan de Olympische Spelen worden niet verplicht om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat vertelt een woordvoerder van NOC*NSF naar aanleiding van de nieuwe richtlijnen van het Amerikaans olympisch comité.

Daarin staat dat alle Amerikaanse sporters die willen meedoen aan de Olympische Winterspelen in Peking zich moeten laten vaccineren. De vaccinatieverplichting geldt niet alleen voor sporters, maar ook voor alle coaches en andere stafleden.

Ministerie VWS: geen verband tussen kapotte koelkast en 'Dansen met Janssen'

De kapotte koelkast in Nieuwegein van GGD regio Utrecht op 7 juni staat los van het besluit om jongeren te laten 'dansen met Janssen'. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in reactie op een eerder bericht van het programma Propaganda.

Het ministerie zegt dat de voorraad Janssen-vaccins die toen beschikbaar kwam, waar iedereen via een speciale telefoonlijn een afspraak voor kon maken, in wilde zetten voor doelgroepen die snel klaar willen of moeten zijn. Als voorbeelden worden militairen op missie en daklozen genoemd, maar ook jongeren. "Niet elke twintiger wil nog een keer terugkomen voor een tweede vaccinatie", zegt een woordvoerder.

Ook speelde het mee dat de zomer- en vakantie periode eraan kwam. "We wilden jongeren zo snel mogelijk de mogelijkheid bieden om beschermd op reis te gaan, om beschermd weer een normaler en opener leven te kunnen leven." In dat licht deed demissionair minister De Jonge volgens het ministerie de 'Dansen met Janssen'-oproep.

Na een prik met het Janssen-vaccin kreeg iedereen toen nog direct een groen vinkje in de CoronaCheck-app. Die afweging maakte De Jonge volgens de woordvoerder door de daling van het aantal besmettingen. Ook woog het mee dat mensen, vooral jongeren, "wellicht meer gemotiveerd zouden zijn om gevaccineerd te worden."

Binnen een paar weken werden de versoepelingen teruggedraaid, nadat het openen van het nachtleven met toegangsbewijzen tot een explosie van besmettingen had geleid. Demissionair premier Rutte en De Jonge boden later hun excuses aan voor de "inschattingsfout".

Regering Nieuw-Zeeland in gesprek met fastfoodketens: prik terwijl je op je eten wacht

De regering van Nieuw-Zeeland is in gesprek met fastfoodketens KFC, Pizza Hut en Taco Bell om mensen te vaccineren terwijl ze in de rij staan. The Guardian meldt dat er binnenkort dus aan Nieuw-Zeelanders gevraagd zou kunnen worden of ze ook een prik bij hun eten willen.

De hoop is dat dit idee helpt om in ieder geval 90 procent van de bevolking in te enten. Gisteravond eindigde de lockdown in Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Veel mensen haastte zich toen naar verschillende fastfoodrestaurants, waar lange rijen ontstonden.

Vice-premier Grant Robertson wil van die mogelijkheid gebruikmaken om meer mensen te vaccineren. Robertson zegt dat de regering bezig is met het bekijken van meer locaties waar veel Nieuw-Zeelanders samenkomen.

Economie veert nog sneller op uit coronacrisis dan gedacht

Het afgelopen kwartaal is de economie harder gegroeid dan eerder was verwacht. Ging het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) er in augustus nog van uit dat de groei zou uitkomen op 3,1 procent, inmiddels is dit bijgesteld naar 3,8 procent. Dat is een forse bijstelling.

Doordat er meer data over de economische activiteiten vrijkomen wordt duidelijk dat de Nederlandse economie nóg sneller uit de coronacrisis opveert. Inmiddels is het niveau bijna terug op dat van eind 2019.

'Kapotte koelkast leidde tot 'Dansen met Janssen''

Het besluit om jongeren te laten 'dansen met Janssen' is helemaal niet tot stand gekomen in de context van OMT-adviezen, zoals demissionair minister De Jonge doet geloven, zegt het journalistieke programma Propaganda. "Een kapotte koelkast vol Janssenvaccins in Nieuwegein zorgde voor het besluit om jongeren een vrijbrief te geven om te gaan stappen" schrijft het programma van de KRO-NCRV.

Toen er door een gesprongen waterleiding kortsluiting was ontstaan, werden 1200 beperkt houdbare vaccins met spoed weggeprikt. Daarbij mocht iedereen ongeacht leeftijd langskomen, hoewel de Gezondheidsraad een aantal dagen eerder nog adviseerde om het Janssen-vaccin niet langer in te zetten voor jonge Nederlanders.

Bij de GGD-locatie stonden er "binnen de kortste keren duizenden jongeren voor de deur". GGD-directeur Jaap Donker zegt in de uitzending van vanavond dat ze "waren geraakt door alle positieve reacties". Vooral doordat in die tijd "best wel veel kritiek was". Het vaccin werd volgens Propaganda gezien als een mogelijkheid om de vaccinatiegraad te verhogen. "Het ministerie van Volksgezondheid snakt zelf ook naar goed coronanieuws en voert de maatregel binnen twee weken door. Het motto Dansen met Janssen is geboren."

De versoepelingen werden binnen een paar weken teruggedraaid. Verschillende jongeren die kort na een Janssen-prik gingen feesten, zeiden dat het ministerie van Volksgezondheid ze bewust in een onveilige situatie heeft gebracht, zonder duidelijk te zijn over de risico's. Ze voelden zich misleid en vonden het terecht dat premier Rutte zijn excuses aanbood voor de versoepelingen, die achteraf gezien te snel kwamen.

De uitzending van Propaganda is vanavond om 21.00 uur te zien op NPO 3.

Meer gesprekken over pesten bij Kindertelefoon sinds opening scholen

Bij De Kindertelefoon is het aantal gesprekken over pesten toegenomen na de tweede lockdown in april. Na de opening van de scholen steeg het aantal gesprekken over pesten van gemiddeld 65 naar 98 per dag.

"Deze cijfers zijn ongekend. Het lijkt of de jongeren bezig zijn met een inhaalslag", zegt directeur Roline de Wilde tegen het ANP. "Wij roepen iedereen op om pesten bespreekbaar te maken, juist nu we weer aan het begin van een schooljaar staan."

Tijdens de lockdowns daalde het aantal gesprekken over pesten: in de eerste lockdown waren het gemiddeld 45 gesprekken per dag, in de tweede 53. "Begrijpelijk, wanneer kinderen niet meer fysiek bij elkaar in een klas zitten", zegt De Wilde. "In die periode zagen we tegelijkertijd een toename in het aantal gesprekken over digitaal pesten."

Vanaf zaterdag ook testen op Schiermonnikoog en Vlieland

Op alle Waddeneilanden is het vanaf zaterdag mogelijk om je te laten testen voor een coronatoegangsbewijs. RTV Noord schrijft dat er bij de testbedrijven op aangedrongen is om ook testlocaties te openen op Schiermonnikoog en Vlieland. Die openen dus dit weekend.

Eilandbewoners die niet- of niet volledig gevaccineerd zijn hoeven zo niet meer naar het vaste land om zich te laten testen als ze bijvoorbeeld naar een restaurant of café willen.

Vanaf zaterdag hoeven Nederlanders geen anderhalve meter afstand meer te houden. Wel moet op veel meer plekken een coronatoegangsbewijs worden getoond; bijvoorbeeld in de horeca, de bioscoop en het theater.

Moderna-directeur: over een jaar is de pandemie voorbij

De directeur van Moderna, Stéphane Bancel, denkt dat de coronapandemie over een jaar voorbij is. Dat zegt hij tegen de Zwitserse krant Neue Zuercher Zeitung. Die voorspelling doet de CEO van de farmaceut omdat er volgens hem genoeg vaccins voor de hele wereld worden geproduceerd.

"Als je kijkt naar de uitbreiding van de productie het afgelopen half jaar, zouden er halverwege volgend jaar genoeg doses beschikbaar moeten zijn om iedereen op deze planeet te kunnen vaccineren", zegt Bancel tegen de krant. "Dat geldt ook voor de benodigde boosters." Zelfs voor baby's zullen er snel vaccinaties beschikbaar zijn, zegt hij.

Volgens Bancel worden niet-gevaccineerden vanzelf immuun, doordat de deltavariant zo besmettelijk is. "Op deze manier eindigen we in een vergelijkbare situatie als de griep. Je kan je laten inenten en een goede winter hebben. Of je doet het niet en loopt het risico om ziek te worden en misschien in het ziekenhuis terecht te komen."

De farmaceut test op dit moment een boostervaccin dat beschermt tegen de deltavariant, maar ook tegen de 'delta-plus bètavariant'. Wetenschappers denken dat dit de volgende mutatie van het virus zal zijn, zegt Bancel.

Boa-vakbonden: 2500 tot 5000 extra boa's om coronapassen te controleren

Er zijn 2500 tot 5000 extra boa's nodig om bezoekers in de horeca vanaf dit weekend goed te kunnen controleren op hun coronabewijs. Dat zeggen boa-vakbonden tegen het AD. Zij willen dat het kabinet hier op korte termijn extra geld voor uittrekt.

Volgens één van de vakbonden zijn boa's sceptisch over de invoering van de coronapas in bijvoorbeeld de horeca: "Veel van onze leden vinden dat het coronabewijs in de horeca totaal niet te handhaven is", zegt Richard Gerritsen, voorzitter van BOA ACP. Het kabinet heeft een bedrag van 45 miljoen euro gereserveerd voor de handhaving, maar dat is volgens Gerritsen niet genoeg.

Hij becijfert dat de controle van de QR-codes 10 tot 20 extra procent capaciteit van boa's vereist. Met 25.000 boa's in Nederland komt dat neer op 2500 tot 5000 extra handhavers. Met name in de grote steden zijn volgens de Nederlandse BOA Bond te weinig boa's.

Vanaf 25 september, komende zaterdag, moeten bezoekers van de horeca, evenementen, concerten, theaters en bioscopen een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs kunnen laten zien.

'Medicijnwaakhond VS keurt extra prik goed voor 65-plussers'

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA keurt naar alle waarschijnlijkheid een boostervaccin goed voor 65-plussers. Naar verluidt komt de derde prik ook beschikbaar voor mensen met een kwetsbare gezondheid en Amerikanen die vanwege hun werk risico lopen. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Een woordvoerder van de FDA wil het bericht nog niet bevestigen.

Als de FDA de boostervaccins inderdaad groen licht geeft, is het vervolgens aan het Amerikaanse Centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC) om te beslissen over de extra prik. De CDC neemt daar waarschijnlijk vandaag nog een besluit over.

In augustus maakte president Biden bekend dat zijn regering deze week begint met het uitrollen van boostervaccins voor alle Amerikanen van 16 jaar en ouder. Maar een onafhankelijk adviescomité van de FDA meldde vorige week dat het een extra prik met het Pfizer-vaccin voor alle Amerikanen te ver vond gaan en adviseerde alleen extra prikken te geven aan 65-plussers en mensen uit kwetsbare groepen. Volgens de FDA is er tot dusver onvoldoende bewijs dat een extra prik voor andere groepen zin heeft.

In Israël en het Verenigd Koninkrijk worden al extra prikken gezet. In Nederland kunnen vanaf oktober alleen mensen met een zeer ernstige immuunstoornis een derde coronaprik krijgen.

Niet meteen straf bij niet controleren van coronatoegangsbewijs

De lokale autoriteiten gaan vanaf zaterdag niet meteen straffen als een horecagelegenheid, theater, sport- of ander evenement de coronatoegangsbewijzen (ctb's) van bezoekers niet controleert. Pas bij herhaling of opzettelijke niet-naleving van de controleplicht wordt ingegrepen. Dan volgt een waarschuwing, een last onder dwangsom of sluiting van de locatie. Dat is de uitkomst van overleg tussen het kabinet, burgemeesters, het Openbaar Ministerie, politie en ondernemers.

Een last onder dwangsom is een instrument van de overheid om een onrechtmatige situatie te beëindigen of te voorkomen. Volgens persbureau ANP kan de overheid bij het niet-controleren van ctb's een dwangsom van 2500 euro tot 10.000 euro opleggen.

Gemeenten, politie en het OM controleren vooral daar waar zij de kans op het niet naleven of het risico op besmetting het grootst achten.

Het was al bekend dat het kabinet voor de periode oktober tot december 45 miljoen euro beschikbaar stelt om gemeenten te helpen bij de handhaving van het coronatoegangsbewijs. Het geld kan worden gebruikt voor het inhuren van beveiligers of controleurs die ondernemers helpen bij de controle van de ctb's.

Vanaf zaterdag is de coronapas verplicht voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. Bezoekers moeten ook een legitimatiebewijs bij zich hebben.

Welkom!

Goedemorgen en welkom in dit nieuwe liveblog. Volg hier al het coronanieuws uit binnen- en buitenland van donderdag 23 september. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.