liveblog

Miedema voorkomt nachtmerriedebuut coach Parsons • NEC derde na remise bij Sparta

liveblog gesloten

Tot morgen!

We besluiten dit liveblog met de lange samenvatting van de Oranjevoetbalsters tegen Tsjechië. We wensen je een goede nachtrust en graag tot morgen!

Bekijk de samenvatting van Nederland- Tsjechië (kwalificatie WK vrouwen)

Koeman toch weer onder druk bij Barcelona?

Winkels: 'Koeman krijgt problemen als hij de komende wedstrijden niet wint'

Programma eredivisie

Zaterdag gaat de eredivisie weer verder met vier duels, waaronder Ajax-Cambuur. De zondag begint met de burenruzie tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle en eindigt met onder meer de jaarlijkse Airborne-wedstrijd tussen Vitesse en FC Twente.

Maar de topper van het weekend is natuurlijk PSV-Feyenoord, zondag om 14.30 uur.

Het programma in de zevende speelronde van de eredivisie.

Uitslagen eerste divisie

Mohammed Kudus scoorde meteen bij zijn rentree in Jong Ajax.

Andere opvallende uitslagen in de eerste divisie: FC Emmen nam revanche voor de halve finales van de play-offs van afgelopen seizoen door NAC Breda met 2-1 te verslaan. En Mohammed Kudus, die zijn rentree maakte bij Jong Ajax, zette met een treffer zijn ploeg op het spoor van de 4-2 zege op Almere City.

Max de Waal maakte de overig drie Amsterdamse treffers en loopt na zeven duels één op één in de eerste divisie.

Uitslagen speelronde 7 eerste divisie

Almere City FC - Jong Ajax 2-4
De Graafschap - Excelsior 3-1
FC Den Bosch - Jong AZ 2-1
FC Dordrecht - Telstar 0-1
FC Volendam - VVV-Venlo 2-1
Helmond Sport - Jong FC Utrecht 0-3
MVV Maastricht - FC Eindhoven 1-0
NAC Breda - FC Emmen 1-2
Roda JC Kerkrade - TOP Oss 2-0
Jong PSV - ADO Den Haag maandag 20.00 uur

Eerste divisie: De Graafschap recht rug en helpt beloften AZ en FC Utrecht

De Graafschap heeft in de eerste divisie na twee nederlagen op rij eindelijk weer eens een overwinning geboekt. Na verliespartijen tegen Volendam en Jong AZ werd er gewonnen van Excelsior (3-1), de club die tot vanavond tweede stond.

Door de overwinning van de Superboeren zijn de beloftenteams van AZ en FC Utrecht nummer één en twee op het een na hoogste Nederlandse voetbalniveau.

Stand eredivisie

De stand in de eredivisie.

En wat vonden Sparta-trainer Fraser en aanvoerder Auassar ervan?

Tevreden gezichten bij NEC

Tijd om de balans op te maken van deze vrijdagavond. NEC kreeg in de eerste wedstrijd een pandoering van Ajax, maar is sindsdien ongeslagen. Vanavond speelde het met 1-1 gelijk tegen Sparta.

Met acht punten is de promovendus nu de nummer drie in de eredivisie. En daar kun je mee thuiskomen, toch trainer Rogier Meijer?

Meijer: 'Mooi dat we ons na die oorwassing bij Ajax hebben hersteld'

Martens teleurgesteld: 'Het lukte niet vanavond'

"Met onze kwaliteit moet je het beter doen", mokte Lieke Martens. "Achter de feiten aanlopen is nooit leuk, maar dat doe je jezelf ook aan met een mindere eerste helft. We geloven in de speelwijze van Parsons en daar willen we dinsdag verder mee."

Martens geeft bondscoach niet de schuld van gelijkspel: 'geloven in speelwijze'

Parsons na moeizaam debuut: 'Resultaat niet goed, maar instelling prima'

"Dit was waarschijnlijk de meest tactische en gedisciplineerde tegenstander van deze groep" verklaarde Mark Parsons, na zijn moeizame debuut tegen Tsjechië. "We kregen 20 kansen, goede kansen en dwongen ze terug op eigen helft. Dat was goed. Het resultaat is irritant, frustrerend. Maar dat we rustig bleven tot het einde, is belangrijk."

Parsons debuteert met gelijkspel bij Nederlandse voetbalsters: 'Teleurstellend'

Miedema: '1-1 is gewoon niet goed genoeg'

Vivianne Miedema voorkwam een enorme blamage, maar kon onmogelijk tevreden zijn. "We waren vanavond gewoon niet top", baalde Miedema. "We kunnen heel veel smoesjes bedenken en zeggen dat we een nieuwe coach hebben. Maar uiteindelijk is er niet zoveel veranderd voor deze trip."

Op de vraag of ze zelf ook beter had kunnen doen, reageerde ze geprikkeld. "Volgens mij kreeg ik vooral halve kansjes. We kunnen wel alle druk bij mij neerleggen, maar er zijn meer vrouwen die kunnen scoren. Daar moeten we naartoe. Dinsdag (uit tegen IJsland, red.) moet het gewoon beter."

Miedema geprikkeld na moeizame 1-1: 'Niet alle druk bij mij neerleggen'

Pijnlijke statistiek: 11 van de 15 schoten op doel zijn goals

Een pijnlijke statistiek voor doelvrouw Sari van Veenendaal. Van de laatste 15 schoten op haar doel, leverden 11 een doelpunt op. De aanvoerster was dan ook niet gelukkig met het optreden vanavond.

Keepster Van Veenendaal na gelijkspel tegen Tsjechië: 'Sta hier met slecht gevoel'

AFGELOPEN - Tijdperk-Parsons begint met moeizame remise

Het is afgelopen in Groningen. Oranje speelt in het eerste WK-kwalificatieduel met 1-1 gelijk tegen nummer 27 van de FIFA-ranglijst Tsjechië. Lees het wedstrijdverslag.

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 1-1

90'+3 Schot Martens...gestopt

Lieke Martens neemt het doel van keepster Votikova onder vuur, maar zij is vandaag bijna onklopbaar. Was dit de laatste kans van Oranje?

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 1-1

90' Vier minuten extra

Vier minuten blessuretijd komen erbij in Groningen. Die zal Oranje nodig hebben om te voorkomen dat het voor het eerst sinds 2017 weer puntenverlies lijdt in eigen land. Toen werd het 0-0 tegen Ierland.

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 1-1

85' Pelova op de lat

Nederland zet alles op alles om ook de zege nog binnen te slepen. En dichterbij dan Victoria Pelova kan Oranje niet komen: ze ramt de bal op de lat.

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 1-1

83' GOAL ORANJE

Miedema! Aniek Nouwen, die sowieso een prima wedstrijd speelt, steekt het middenveld over, geeft mee aan Vivianne Miedema en die schiet haat 84ste voor Oranje binnen. Het staat 1-1!

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 1-1

Miedema voorkomt blamage bij debuut Parsons met 1-1 tegen Tsjechië

80' Tijd begint te dringen

Wat een fenomenaal hakje van Vivianne Miedema, waarmee ze Jill Roord vrij voor het doel zet. Maar Roord vindt slechts het zijnet van de Tsjechischen.

Ondanks een bombardement aan corners en vrije trappen lukt het Oranje nog altijd niet om de Tsjechische muur te slechten. En dus begint de tijd nu echt te dringen. Victoria Pelova gaat zo in het veld komen, kan zij het verschil maken?

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 0-1

Bekijk de doelpunten van Sparta - NEC (1-1)

Bekijk hier de doelpunten van Sparta Rotterdam-NEC

73' Doelpuntenmaakster naar de kant

Andrea Stasková, de maakster van het enige doelpunt vanavond, gaat naar de kant bij Tsjechië. Voorlopig is ze de heldin van de avond.

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 0-1

Sensationeel: Tsjechië op 1-0 tegen Oranjevoetbalsters

70' Spitse voor Groenen

Daar is ook de recordinternational van de Nederlandse ploeg: Sherida Spitse. Ze lost Jackie Groenen af en neemt meteen de regie in handen.

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 0-1

68' Bewerensteyn duwt, Rada boos

Beerensteyn gaf zojuist een opzichtig duwtje en forceerde zo een corner voor Nederland. En dat schiet in het verkeerde keelgat van de Tsjechische coach KArel Rada, die niet vergeten is dat de arbiter in de eerste helft ene Tsjechische goal voor een minder ernstig vergrijp afkeurde.

Rada krijgt geel, zeker niet zijn eerste in zijn rijke loopbaan.

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 0-1

65' Breekijzer Beerensteyn

Lineth Beerensteyn moet Oranje over het dode punt helpen, al moet gezegd worden dat ook zonder haar de druk al flink werd opgevoerd. Zeker drie grote kansen hebben we gezien, maar de bal wil er maar niet in.

Shanice van de Sanden gaat voor Beerensteyn naar de kant.

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 0-1

58' Martens op de lat!

En dan zit het de Oranjevrouwen ook nog niet mee. Lieke Martens wordt vrijgespeeld door Miedema en haar schot is een keer onhoudbaar voor de Tsjechische doelvrouw. Maar die wordt gered door de lat!

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 0-1

AFGELOPEN - Sparta en NEC in evenwicht

Sparta en NEC houden het bij 1-1. NEC drong in de slotfase nog het meeste aan, maar de drie punten zaten er niet in. Geen tweede plaats dus voor de Nijmegenaren, maar met acht punten uit vijf duels (goed voor de derde plaats) is het natuurlijk wel een prima seizoensstart!

Sparta Rotterdam - NEC 1-1 (EINDSTAND)

47' GOAL TSJECHIË

Niet Nederland, maar Tsjechië komt op voorsprong. De voorzet komt bij Andrea Stasková en de aanvalster van Juventus prikt de bal in de verre hoek buiten bereik van Van Veenendaal.

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 0-1

Tsjechië komt op 0-1 tegen Oranje.

85' Schöne professioneel

Nu incasseert ook die andere routinier van NEC een gele kaart, voor het onderbreken van een veelbelovende aanval. Lasse Schöne weet het en accepteert de kaart gelaten.

Krijgt dit duel nog een winnaar?

Sparta Rotterdam - NEC 1-1

80' Daar is Barreto!

Een kwartier voor tijd komt een bekend gezicht in het veld bij NEC: Edgar Barreto! De Paraguayaan laat zich meteen gelden met een pittige overtreding op een andere invaller Mario Engels. En dat levert hem drie minuten na zijn invalbeurt al geel op.

Ach, hij staat op het wedstrijdformulier.

Sparta Rotterdam - NEC 1-1

RUST - Oranjevrouwen met 0-0 de rust in

De voetbalvrouwen hebben het lastig tegen Tsjechië. Ondanks drie enorme kansen staat het bij rust 0-0. Wat verzint debuterend bondscoach Mark Parsons in de rust?

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 0-0

Doelvrouw Barbora Votikova van Tsjechië hield in de eerste helft haar doel schoon bij Oranje.

42' Wonder dat het nog 0-0 staat

Het is een wonder dat de Oranjevrouwen nog altijd niet gescoord hebben in de Euroborg. Jackie Groenen was het dichtste bij, maar haar inzet belandde op miraculeuze wijze net naast de verkeerde kant van de paal. En net zagen we een heel fraaie volley van Stefanie van der Gragt op een paar meter van het doel, maar weer was doelvrouw Votikova paraat!

Inmiddels hebben we ook de eerste kaarten gezien Krejcirikova kreeg de eerste, Van der Gragt de tweede

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 0-0

63' Auassar duwt Marquéz in de coulissen

Goed voetbal hebben we nog niet veel gezien in de tweede helft, maar er is wel strijd. Soms zelfs iets te veel: Adil Auassar duwt Iván Marquéz. En dan ontstaat een klein opstootje, maar de schade valt mee, op alle vlakken. Wel is er geel voor Auassar.

Sparta Rotterdam - NEC 1-1

Iván Márquez belandt door toedoen van Adil Auassar tegen de reclameborden.

60' Bruijn toch naar de kant

Hij heeft het nog lang volgehouden na die akelige enkelverzwikking, maar nu komt er toch ene eind aan de wedstrijd voor Jordy Bruijn. Hij wordt vervangen door Magnus Mattson.

Sparta Rotterdam - NEC 1-1

30' Taaie Tsjechischen

Een zorgelijke blik bij Mark Parsons, want na een half uur staat het nog altijd 0-0 in Groningen bij Nederland-Tsjechië. En eerlijk gezegd, hebben we ook nog niet veel uitgespeelde kansen gezien. De beste was voor Van de Sanden, maar die wist de voorzet van Miedema niet binnen te duwen.

Daarna zagen we nog een knap afstandsschot van Stefanie van der Gragt, maar daar had Paris Saint-Germain-keepster (en youtubester) Barbora Votikova een antwoord op.

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 0-0

Bondscoach Mark Parsons bij zijn debuut als bondscoach van de Oranjevrouwen.

TWEEDE HELFT

Na rust zien we de entree van Emanuel Emegha bij Sparta. Hij komt in het veld voor Bryan Smeets.

Sparta Rotterdam - NEC 1-1

EK-held Rada nog altijd boos

Langs de lijn zien we de Tsjechische coach nog altijd wild gebaren richting de officials, vanwege de afgekeurde goal. Die coach is trouwens niet zomaar iemand: Karel Rada was een van de mannetjesputters van het elftal van Tsjechië dat in 1996 op Wembley de finale van het EK verloor van Duitsland.

Hoewel Rada daar wellicht niet te veel aan herinnerd wil worden. Hij was de man die niet kon voorkomen hoe Oliver Bierhoff in verlenging de golden goal maakte.

Finale EK 1996: Karel Rada probeert vergeef Oliver Bierhoff van de golden goal te houden.

Bloemen voor Miedema

Voor de wedstrijd waren er trouwens bloemen voor Vivianne Miedema. Ze speelt vanavond haar 101ste interland, daarin maakte de pas 25-jarige 83 goals. Duizelingwekkend.

10' Schrikmoment voor Oranje

Tsjechië is de nummer 27 van de FIFA-ranglijst, maar toch is het oppassen geblazen voor de nummer vier van de wereld. De Oranjevrouwen zijn in de openingsfase veel beter en zetten de Tsjechischen met de rug tegen de muur. Maar uit de eerste de beste Tsjechische uitbraak ligt de bal zowaar in het doel achter aanvoerster Sari van Veenendaal.

Spits Lucie Martínková maakte zich echter vrij door een klein duwtje in de rug van Dominique Janssen te geven, voordat ze de bal koeltjes in de hoek schoot. En dat heeft de Kroatische scheidsrechter Ivana Martincic gezien. Oranje komt dus met de schrik vrij!

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 0-0

RUST - Sparta en NEC in evenwicht

En dan zit de eerste helft er op in Rotterdam.

Sparta en NEC gaan met een 1-1 stand de rust in.

45' GOAL SPARTA

Sven Mijnans zorgt vlak voor rust toch voor de gelijkmaker voor Sparta tegen NEC. Doelman Mattijs Branderhorst keert een verrassend schot van Thy, maar duwt de bal zo in de voeten van Mijnans. En die aarzelt niet: 1-1.

Sparta Rotterdam - NEC 1-1

Sven Mijnans viert zijn 1-1 op slag van rust tegen NEC.

AFTRAP

Vivianne Miedema heeft de eerste interland onder bondscoach Mark Parsons op gang getrapt.

Het WK-kwalificatieduel met Tsjechië is begonnen!

Nederland - Tsjechië (WK-kwalificatie vrouwen) 0-0

De volksliederen

De voetbalsters van Oranje en Tsjechië staan op het veld in een goedgevulde Euroborg. We gaan zo beginnen!

40' NEC laat tanden zien

Na zijn treffer liet Okita zich ook op een minder positieve manier gelden. Hij maakt een pittige overtreding, maar komt weg zonder geel. Die kaart is wel voor Ali Akman als hij veel te hard doorgaat op Bryan Smeets.

Maar eerlijk is eerlijk, NEC is niet alleen feller, maar ook beter in deze fase. Sparta moet oppassen voor een tweede tegentreffer voor rust.

Sparta Rotterdam - NEC 0-1

28' GOAL NEC

Er gebeurde niet veel voor beide doelen in het eerste half uur.

Maar dan is het toch raak: Okita schiet raak na een fraaie combinatie met Schöne en Bruijn.

NEC leidt met 1-0 op bezoek bij Sparta!

Sparta Rotterdam - NEC 0-1

Jonathan Okita heeft NEC op 1-0 gezet tegen Sparta.

Kijk mee naar de voorbeschouwing op Nederland-Tsjechië

15' Weinig kansen, pech voor Bruijn

Het eerste kwartier zit erop in Rotterdam. Echte kansen hebben we nog niet gezien, maar wel een pijnlijk moment voor Jordy Bruijn. De sterkhouder van vorig seizoen bij de Nijmegenaren kent geen gelukkig begin deze jaargang en gaat nu ook nog een op zeer pijnlijke wijze door zijn enkel.

Zijn vervanger Magnus Mattson staat al klaar, maar Bruijn geeft niet op. Hij gaat door.

Sparta Rotterdam - NEC 0-0

Jordy Bruijn ligt met veel pijn aan zijn enkel op de grond.

Prachtige avond

Het is een prachtige avond in Spangen. De schitterende lucht is voorlopig het hoogtepunt bij Sparta-NEC. Maar is dan ook nog maar vijf minuten gespeeld.

Sparta Rotterdam - NEC 0-0

Prachtige luchten boven het Kasteel in Rotterdam.

AFTRAP

Sparta en NEC hebben de vijfde speelronde van de eredivisie op gang getrapt.

Sparta Rotterdam - NEC 0-0

Opstelling Oranjevrouwen

De eerste opstelling van bondscoach Mark Parsons kent inderdaad weinig verrassingen. Sisca Folkertsma is rechtsback in een elftal vol vertrouwde namen. Sherida Spitse is hersteld van de blessure, die haar van deelnam aan de Spelen hield en begint op de bank.

De opstelling van de Oranjevrouwen voor het WK-kwalificatieduel met Tsjechië.

Wistjedatjes...

- Arbiter: Edwin van de Graaf

- NEC wist slechts 6 van de 32 eerdere eredivisieduels bij Sparta te winnen. Liefst 23 keer bleven de punten op Het Kasteel. Sparta won ook de laatste twee keer. Vijf jaar geleden eindigde de laatste editie in 2-0.

- Nummer 14 Sparta is thuis zeven duels ongeslagen. Willem II was in februari de laatste ploeg die won in Spangen.

- NEC staat verrassend zesde en heeft 3 punten meer dan Sparta. Na de stevige nederlaag bij Ajax (5-0) bleef NEC in de laatste drie duels ongeslagen.

Opstelling NEC: never change...

Never change a winning team. Ook al eindigde het laatste duel van de Nijmeegse promovendus in 0-0 tegen Willem II is dat toch het gevoel dat overheerst bij NEC-coach Rogier Meijer. Dezelfde elf namen als vorige week, kortom.

De opstelling van NEC voor het eerdivisieduel met Sparta Rotterdam.

Opstelling Sparta: geen Beugelsdijk

Henk Fraser boekte met Sparta vorige week tegen Fortuna Sittard (3-1) zijn eerste overwinning dit seizoen. En dus heeft hij niet veel reden om zijn team te wijzigen. Alleen Tom Beugelsdijk ontbreekt vanwege een blessure en wordt vervangen door de Belg Mickaël Heylen.

De opstelling van Sparta Rotterdam voor het eredivisieduel met NEC.

Vooruitblikken op WK-kwalificatieduel Oranjevrouwen

Om 20.45 uur is in Groningen de aftrap van het WK-kwalificatieduel van de Oranjevrouwen tegen Tsjechië. De wedstrijd is van begin tot eind live te zien op NPO 3 en via de livestream op NOS.nl. De voorbeschouwing begint al eerder, namelijk om 20.20 uur.

Op tijd inschakelen dus!

'Bondscoach Parsons zal niet veel veranderen bij Oranje'

Kudus maakt rentree bij Jong Ajax

Ajax-trainer Erik ten Hag heeft dit seizoen nog geen beroep kunnen doen op Mohammed Kudus, sinds het begin van de voorbereiding in de lappenmand lag met een enkelblessure. Vanavond maakt de Ghanees zijn rentree in de Jupiler League bij Jong Ajax, dat op bezoek gaat bij Almere City.

Maandag was Jong Ajax nog met 6-3 te sterk voor NAC Breda.

Özil nu met Duitse politicus op de foto

Mesut Özil heeft de Duitse kiezers, die op 26 september naar de stembus gaan, een stemadvies gegeven. Hij gaat voor Team Todenhöfer, een kleine partij die vorig jaar werd opgericht door de 80-jarige Jürgen Todenhöfer, die eerder actief was voor de christendemocratische partij CDU, waar hij als rechtse hardliner gold.

Özil poseert met de politicus op een foto, waarschijnlijk genomen na de wedstrijd van zijn club Fenerbahçe op bezoek bij Eintracht Frankfurt in de Europa League (1-1, één goal Özil).

Een eerdere foto met een politicus kwam Özil op veel kritiek te staan. Dat was een foto met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Daarop besloot Özil in 2018, na een teleurstellend WK, te stoppen als international. De Duitser met Turkse roots werd in 2014 wereldkampioen met Duitsland.

Uitblinkers Lang en De Ketelaere verlengen bij Club Brugge

Opvallend contractnieuws bij Club Brugge. Twee van de uitblinkers van het Champions League-duel met Paris Saint-Germain (1-1) hebben hun contract verlengd. De 22-jarige Lang ligt nu tot 2025 vast bij 'Blauw-Zwart' en de 20-jarige De Ketelaere tot 2024.

Lang stapte in 2020 van Ajax over naar Club Brugge groeide in zijn eerste seizoen uit tot een sensatie op de Belgische velden. De aanvaller kostte Club Brugge zes miljoen euro, maar inmiddels is de marktwaarde van Lang al flink gestegen. Hij werd vrijdag voor het eerst opgenomen in de voorselectie van Oranje.

Noa Lang met de Belgische Supercup

Eerste divisie: Jong AZ naar Den Bosch

Negen wedstrijden staan er vanavond op het programma in de 7de speelronde van de eerste divisie. Koploper Jong AZ (15 punten) gaat op bezoek bij FC Den Bosch en nummer twee Excelsior (13 punten) treft De Graafschap in Doetinchem.

Speelronde 7 eerste divisie

Almere City FC Jong Ajax vrijdag 20.00 uur
De Graafschap Excelsior vrijdag 20.00 uur
FC Den Bosch Jong AZ vrijdag 20.00 uur
FC Dordrecht Telstar vrijdag 20.00 uur
FC Volendam VVV-Venlo vrijdag 20.00 uur
Helmond Sport Jong FC Utrecht vrijdag 20.00 uur
MVV Maastricht FC Eindhoven vrijdag 20.00 uur
NAC Breda FC Emmen vrijdag 20.00 uur
Roda JC Kerkrade TOP Oss vrijdag 20.00 uur
Jong PSV ADO Den Haag maandag 20.00 uur

Slot acht Feyenoord klaar voor PSV: 'In tien duels zeven keer de nul gehouden'

Slot acht Feyenoord klaar voor PSV: 'In tien duels zeven keer de nul gehouden'

Van Dijk vermoedelijk terug in basis bij Liverpool

Virgil van Dijk keert vermoedelijk terug in de basis van Liverpool, dat zaterdag in de Premier League tegen Crystal Palace speelt. Trainer Jürgen Klopp gaf dat aan in een voorbeschouwing op de wedstrijd. De Nederlandse international ontbrak midweeks, in het gewonnen duel in de Champions League met AC Milan (3-2).

"Waarschijnlijk speelt hij, maar ik ben nog steeds voorzichtig", zei Klopp over Van Dijk, die door een knieblessure bijna een jaar niet kon voetballen. "Hij heeft een achterstand en eigenlijk is hij nog bezig aan een soort van voorbereiding op het seizoen. We hebben veel spelers die lang geblesseerd zijn geweest. Daarom nemen we geen risico."

Na vier wedstrijden deelt Liverpool de koppositie in de Premier League met Manchester United, Chelsea en Everton. Die clubs hebben allemaal 10 punten.

Virgil van Dijk op de training van Liverpool

Bergwijn vraagteken bij Spurs

Het is twijfelachtig of Steven Bergwijn zondag met Tottenham Hotspur kan meedoen in de topwedstrijd in de Premier League tegen Chelsea. Vermoedelijk is de Nederlandse international, die vrijdag werd opgenomen in de voorselectie van Oranje, nog niet voldoende hersteld van een enkelblessure die hij donderdag in het Europese duel met Stade Rennes (2-2) opliep. Bergwijn verliet al na een half uur het veld in Frankrijk.

Steven Bergwijn tegen Rennes

FC Twente verlengt met "belangrijke waarde" Oosterwolde

FC Twente heeft de optie tot verlenging van het contract met Jayden Oosterwolde gelicht. De 20-jarige linksbenige verdediger ligt nu tot medio 2024 vast in Enschede. Zijn oude verbintenis liep in 2023 af.

Oosterwolde brak afgelopen seizoen door bij FC Twente en speelde inmiddels al 29 wedstrijden in de eredivisie. "Vorig seizoen kwam Jayden als speler uit de jeugdopleiding bij de selectie en hij is in korte tijd uitgegroeid tot basisspeler", lichtte technisch directeur Jan Streuer toe. "Jayden heeft zich sterk ontwikkeld en dat werd onlangs onderstreept met zijn selectie voor Jong Oranje. Wij hebben veel vertrouwen dat Jayden de komende tijd doorgroeit en van belangrijke waarde kan zijn voor FC Twente."

Jayden Oosterwolde

Vormer wilde aanvoerdersband inleveren na reservebeurt tegen PSG

Ruud Vormer heeft deze week overwogen zijn aanvoerdersband bij Club Brugge in te leveren, nadat hij te horen had gekregen dat hij in de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain (1-1) niet zou starten.

"Na de tactische training vertelde hij dat hij het er moeilijk mee had", zei trainer Philippe Clement in Het Laatste Nieuws. "En dat hij zichzelf de vraag stelde of hij wel aanvoerder moest blijven. Ik zei hem dat hij zeker onze captain moest blijven. Er zijn ook andere aanvoerders die niet elke wedstrijd spelen voor hun club, zoals Marco Reus bij Dortmund. Ik heb Ruud gezegd dat hij beter een avondje moest nadenken voordat hij een definitieve beslissing zou nemen. De volgende dag kwam hij vertellen dat hij aanvoerder wilde blijven."

De 33-jarige Nederlandse middenvelder zou uiteindelijk helemaal niet in actie komen voor Club Brugge tegen PSG. Aanstaande zaterdag speelt Vormer sowieso niet voor de Belgische koploper tegen nummer vier Charleroi. Hij heeft last van een achillespeesblessure.

Ruud Vormer

Jarige Slot: 'Alle focus op PSV'

Feyenoord-trainer Arne Slot viert vrijdag zijn 43ste verjaardag. Van de medische en fysieke staf kreeg hij een flesje wijn. "Ik heb op gebak getrakteerd, maar eerlijk gezegd ligt alle focus op PSV", zegt Slot. "Het is een gewone werkdag."

"Ik ben zeker onder de indruk van hoe PSV zich dit seizoen presenteert", zei Slot. "Als je met 0-4 bij Ajax wint en met 0-3 bij AZ, dan zijn dat klinkende cijfers. Ze jagen de tegenstander over het hele veld af en hebben daardoor heel vaak de bal."

Arne Slot

Bijlow: 'Flekken? Volg hem eigenlijk niet'

Justin Bijlow stuit zondag met Feyenoord op een collega-keeper bij Oranje, Joel Drommel van PSV. De twee kennen elkaar al langer van Nederlandse jeugdteams. "Ik heb altijd een goede relatie met hem gehad", zegt Bijlow. "De tien dagen bij Oranje hebben we ook goed samengewerkt. Hij wordt steeds beter."

Over Freiburg-keeper Mark Flekken, nieuw in de voorselectie van Oranje, had Bijlow minder te melden. "Ik volg hem niet eigenlijk. Als hij goed presteert in Duitsland is het logisch dat hij wordt opgeroepen."

Bijlow heeft naast Drommel nog Oranje-concurrent: 'Volg Flekken eigenlijk niet'

Miljoenenverlies voor Manchester United

Manchester United heeft het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met juni, afgesloten met een verlies van 92,2 miljoen pond, omgerekend ruim 100 miljoen euro. De Engelse voetbalclub zag als gevolg van de coronacrisis de inkomsten op en rond wedstrijddagen wegvallen. Ook de commerciële inkomsten werden door de crisis geraakt. De grootste tegenvaller waren hogere uitgaven aan belastingen.

"Het lijdt weinig twijfel dat deze twaalf maanden tot de meest uitdagende in de geschiedenis van Manchester United behoorden", aldus Ed Woodward, vicevoorzitter van de club. De voorbije twee voetbalseizoenen werden beïnvloed door lockdowns, waardoor fans waren lange tijd niet welkom waren in het stadion.

Old Trafford

Cambuur zonder aanvoerder Schouten tegen Ajax

SC Cambuur gaat zonder aanvoerder Erik Schouten naar Amsterdam voor het competitieduel met Ajax. De 30-jarige verdediger heeft nog te veel last van de blessure die hij vorige week opliep tijdens de warming-up voor de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Zonder Schouten won Cambuur in Leeuwarden met 5-2.

"Erik baalt natuurlijk als een stekker en had deze wedstrijd graag willen spelen, maar het komt nog iets te vroeg", zegt Henk de Jong. De Cambuur-trainer kijkt uit naar de wedstrijd in de Johan Cruijff Arena. "Het is voor ons een prachtige uitdaging om ons te meten met de top van Nederland, maar laat duidelijk zijn dat we ook in Amsterdam gaan voetbal voor een resultaat. Dat doen we altijd en dat is ook onze kracht. Wij kunnen het nooit fout doen."

Erik Schouten

Toornstra twijfelgeval voor topper

Het meespelen van Feyenoord-aanvoerder Jens Toornstra voor de topper van zondag tegen PSV is onzeker. "Jens heeft iets last van zijn bovenbeen", zei trainer Arne Slot vrijdag op de persconferentie in Rotterdam. "Hij heeft de training wel gewoon meegedaan, maar vond het noodzakelijk zich te laten behandelen."

Toornstra werd afgelopen dinsdag in het duel met Maccabi Haifa in de Conference League (0-0) in de 82ste minuut vervangen.

Jens Toornstra

Bayern-speler Coman geopereerd aan zijn hart

Aanvaller Kingsley Coman van Bayern München heeft een operatie aan zijn hart ondergaan. Uit een hartfilmpje bleek dat de Franse international te maken had met een lichte stoornis van het hartritme. "Soms had hij daardoor korte tijd minder lucht", aldus trainer Julian Nagelsmann.

Bayern München wilde niet zeggen wat de artsen precies hebben gedaan, maar het probleem moet nu in ieder geval verholpen zijn. Volgens Nagelsmann mag Coman begin volgende week de training weer voorzichtig hervatten. "Hij is niet langer dan anderhalve week tot twee weken afwezig."

De 25-jarige Coman viel afgelopen dinsdag in tijdens de wedstrijd tegen FC Barcelona (3-0 winst). Hij maakte in 2020 het winnende doelpunt in de finale van de Champions League tegen Paris Saint-Germain (1-0). De Fransman speelt sinds 2015 voor Bayern München, waarmee hij zes keer op rij landskampioen werd.

Kingsley Coman (l) als invaller tegen FC Barcelona met Yusuf Demir (r)

Stefan Kuntz dicht bij bondscoachschap Turkije

Stefan Kuntz is hard op weg om aan de slag te gaan als bondscoach van Turkije. De huidige coach van Jong Duitsland, die in het seizoen 1995/1996 voor het Turkse Besiktas speelde, heeft van de Duitse bond toestemming gekregen om met de Turkse bond te onderhandelen over een contract. Na de 6-1 nederlaag tegen Nederland ontsloeg de Turkse bond Senol Günes.

Afgelopen zomer werd de 58-jarige Kuntz met Jong Duitsland Europees kampioen, zoals ook in 2017 lukte. "Vanwege de successen van Stefan Kuntz met Jong Duitsland wil de DFB geen obstakel zijn bij de volgende stap in zijn loopbaan."

Stefan Kuntz

Geertruida terug in voorselectie Jong Oranje

Jong Oranje-coach Erwin van de Looi heeft Lutsharel Geertruida opgenomen in de voorselectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden in en tegen Zwitserland op vrijdag 8 oktober en tegen Jong Wales in Nijmegen op dinsdag 12 oktober.

Ten opzichte van de vorige voorlopige selectie in augustus is de verdediger van Feyenoord de enige nieuwe naam. Zie de hele selectie van 33 spelers hieronder.

Borussia Dortmund twee weken zonder aanvaller Brandt

Borussia Dortmund kan de komende twee weken geen beroep doen op Julian Brandt. De 25-jarige aanvaller heeft een spierblessure opgelopen.

Dortmund komt op 19 oktober naar Amsterdam voor een duel met Ajax in de Champions League. Twee weken later treffen de clubs elkaar in Duitsland.

Julian Brandt (r) met Besiktas-speler Miralem Pjanic (l) en Marco Reus (m)

Wie is toch Mark Flekken?

"Die schijnt heel goed te keepen. Flekken, heet hij. Dan weet-ie al dat wij komen kijken", zei Louis van Gaal na de vorige interlandperiode.

En nu krijgt eerste keeper van Bundesligaclub SC Freiburg een plek in de voorselectie.

Wie is toch Mark Flekken? We zochten het eerder deze maand uit.

Mark Flekken, keeper van Freiburg

Lang en Flekken in voorselectie Oranje

Bondscoach Louis van Gaal heeft 28 spelers opgenomen in zijn voorselectie voor de wedstrijden tegen Letland en Gibraltar. Nieuw in de voorselectie zijn Club Brugge-aanvaller Noa Lang en Freiburg-keeper Mark Flekken.

Op vrijdag 1 oktober wordt via een persbericht de definitieve selectie bekend. Het Nederlands elftal speelt op vrijdag 8 oktober in Riga tegen Letland en op maandag 11 oktober tegen Gibraltar in De Kuip.

Van der Vaart deelt pijnlijke panna uit

NOS-analist Rafael van der Vaart is dit seizoen assistent-trainer bij het Deense Esbjerg fB. Bij een rondootje op de training toont de 38-jarige Van der Vaart dat zijn balgevoel nog niet verdwenen is. Een van zijn spelers krijgt een pijnlijke panna te verwerken. Zie onderstaande tweet.

Programma: topper PSV - Feyenoord op komst

Zondag om 14.30 uur staat in Eindhoven de eredivisietopper tussen koploper PSV en Feyenoord op het programma. Ajax ontvangt het sterk begonnen SC Cambuur.

Check hieronder het programma en de stand (Feyenoord, Fortuna Sittard, AZ en Heracles Almelo hebben een wedstrijd minder gespeeld).

  • NOS
    Programma speelronde 5 eredivisie
  • NOS

Voorselectie: Flekken, El Ghazi, Lang, Danjuma?

Via een persbericht wordt vanmiddag de voorselectie van Oranje voor de komende WK-kwalificatiewedstrijden tegen Letland (Riga, 8 oktober) en Gibraltar (Rotterdam, 11 oktober) bekend. Bondscoach Louis van Gaal liet al doorschemeren dat we mogelijk wat nieuwe namen kunnen verwachten, zoals aanvaller Anwar El Ghazi van Aston Villa en doelman Mark Flekken van Freiburg.

De naam van tweevoudig international El Ghazi noemde Van Gaal als mogelijke "schaduwspeler" van Steven Berghuis als rechtsbuiten. De bondscoach stelde al eerder dat hij vond dat Nederland te weinig goede buitenspelers heeft. Berghuis, Steven Bergwijn en Cody Gakpo deden die zorgen op basis van de laatste interlands wat verminderen.

Als mogelijke alternatieven voor de vleugel kan Van Gaal ook denken aan Noa Lang en Arnaut Danjuma Groeneveld. Beiden deden afgelopen week van zich spreken. De 22-jarige Lang scoorde twee keer voor Club Brugge tegen Oostende en blonk uit tegen Paris Saint-Germain in de Champions League (1-1). Tweevoudig international Danjuma scoorde in de Champions League als invaller tegen Atalanta (2-2).

Noa Lang en Lionel Messi

Van Leeuwen tovert 'ouwe meuk' bij NEC om tot eredivisieverrassing

"Het was ouwe meuk. Er lag rommel in de gangen, overal stonden fietsen en er zat mot in de gordijnen en de vloerbedekking." Het is wat Ted van Leeuwen aantrof toen hij in februari van dit jaar begon als technisch directeur van NEC. Een club in verval en aan Van Leeuwen de taak om de boel in Nijmegen weer op gang te trekken.

Ted van Leeuwen tijdens de eerste training van NEC dit seizoen

Götze kandidaat Speler van de Week

Het spetterende optreden van Mario Götze tegen Real Sociedad is ook de rapporteurs van de UEFA niet ontgaan. De Duitser is genomineerd als Speler van de Week in de Europa League.

Walker woest om lage snelheid op FIFA-kaart

Profvoetballers hechten veel waarde aan de statistieken op hun kaart van de populaire game FIFA. De ratings voor de nieuwste versie, FIFA 22, zijn net bekend en dat was voor Manchester City-spelers Kevin de Bruyne en Phil Foden een mooie kans om ploeggenoot Kyle Walker in de maling te nemen. De razendsnelle Walker scoort opvallend laag op snelheid...

Check onderstaande tweet voor de video.

Nederland mag weer dromen van extra Champions League-ticket

De Nederlandse clubs doen het dit seizoen bijzonder goed in Europa met Ajax (CL), PSV (EL), AZ, Feyenoord en Vitesse (ECL) actief in de groepsfase van een Europees toernooi. De betreffende eredivisieclubs sleepten al 4,800 coëfficiëntpunten in de wacht. Alleen Zweden deed het tot nu beter met een coëfficiënt van 4,875.

Door alle wedstrijden in de voorrondes zegt dit op zich nog niet veel, aangezien toplanden als Engeland, Spanje, Duitsland en Italië vanaf deze maand pas met hun grote teams in actie komen. Die vier landen zijn sowieso nog ongenaakbaar voor Nederland, maar Frankrijk en Portugal komen op wel dichterbij. Nederland mag zelfs dromen van een tweede CL-ticket vanaf het seizoen 2024/2025.

Een plek bij de eerste 6 op de coëfficiëntenranglijst levert een tweede rechtstreeks ticket op voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De plekken 7 tot en met 9, waar Nederland nu staat, betekenen één direct ticket en één ticket voor de derde voorronde.

De telling op de coëfficiëntenranglijst gaat over vijf seizoenen en bij de stand voor 2024/2025 valt het Nederlandse rampseizoen 2017/2018, toen slechts 2,900 coëfficiëntpunten werden vergaard, weg. Zie onderstaande tweet voor de huidige stand en de stand als het rampseizoen 2017/2018 wegvalt.

Schmidt na gelijkspel tegen Real Sociedad: 'Je krijgt niet altijd wat je verdient'

Schmidt na gelijkspel tegen Real Sociedad: 'Je krijgt niet altijd wat je verdient'

Terug naar donderdag: Götze tovert, maar PSV komt tegen Real Sociedad niet verder dan gelijkspel

PSV speelde donderdag een goede eerste groepswedstrijd in de Europa League tegen Real Sociedad, maar hield er niet meer dan een punt aan over: 2-2. Mario Götze was de grote uitblinker.

Vitesse zette in de Conference League de goede Europese vorm voort en versloeg ook de kampioen van Slovenië, NS Mura (0-2).

Mario Götze

Oranjevrouwen beginnen WK-kwalificatie met vertrouwde aanvoerder Van Veenendaal

De eerste week van bondscoach Mark Parsons met de Oranjevrouwen zit erop en vrijdagavond staat de Britse trainer voor het eerst naast het veld om het Nederlands elftal naar een goed resultaat te leiden tegen Tsjechië.

"Het was een goede week, waarin ik vooruitgang heb gezien en nu moeten we de tank legen en alles geven."

De 35-jarige Parsons is nog wel voorzichtig met het doorvoeren van veranderingen. Zo blijft Sari van Veenendaal in elk geval de eerste twee wedstrijden in de WK-kwalificatiereeks de aanvoerder van Oranje.

Nieuwe bondscoach Parsons houdt nog even vast aan Van Veenendaal als aanvoerder

Welkom!

Welkom bij Warming-up, het liveblog met alle wetenswaardigheden richting het voetbalweekend. We houden je op de hoogte van het laatste nieuws uit binnen- en buitenland.

Olivier Boscagli en Armando Obispo