liveblog

Haller in voetsporen Van Basten na gedenkwaardige avond voor Ajax • City en Leipzig scoren erop los, 6-3

Acht wedstrijden in de Champions League

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Tot de volgende keer!

Ten Hag: 'Gaat niet op 99 procent in de Champions League'

Op de persconferentie na de wedstrijd loofde Erik ten Hag zijn ploeg, maar was er ook ruimte voor een kritische noot. "We hebben met z'n allen een bijzondere avond beleefd. Het is schitterend als je met 5-1 wint in de Champions League."

"Het team heeft het uitstekend gedaan, desalniettemin zitten er een paar leermomenten in. Ze moeten er lering uit trekken dat het niet op 99 procent gaat in de Champions League. Je moet 100 procent focus hebben. Er zat toch wat gemakzucht in."

Rondje langs de velden: Liverpool, City en Club Brugge maken indruk

Spektakel in Manchester en Liverpool en tegenvallende supersterren in Brugge. Behalve de imposante zege van Ajax op Sporting (5-1) was er nog veel meer te genieten op de Europese velden. Een overzicht van de vanavond gespeelde wedstrijden in de groepen A, B en D in de Champions League.

Nathan Aké heeft Manchester City op het juiste spoor gezet met de openingstreffer tegen RB Leipzig.

Wedstrijdverslag: Ajax overklast Sporting, uitblinker Haller zet vier 'vinkjes' achter zijn naam

Sébastien Haller

Ajax had zijn zeventiende seizoen in de Champions League niet beter kunnen beginnen. De kampioen van de eredivisie zette Sporting Clube de Portugal op niet mis te verstane wijze opzij: 1-5. Er was met vier treffers een hoofdrol weggelegd voor Sébastien Haller, die Europees zijn debuut maakte voor de Amsterdammers.

Derde generatie Maldini in de CL

Een opvallende naam op het veld bij Liverpool-AC Milan. Daniel Maldini mocht daar in de slotfase meedoen bij de Italianen. Hij is na opa Cesare en vader Paolo de derde generatie Maldini die actief is in de Champions League.

De uitslagen van vanavond

De uitslagen in de Champions League van woensdag 15 september

Afgelopen, ruime zege Ajax

Een heerlijke avond voor Ajax, dat Sporting Portugal wegvaagt en met 5-1 wint. Vier keer Haller en een keer Berghuis.

Haller in voetsporen Van Basten

Sébastien Haller is pas de tweede speler die vier doelpunten maakt bij zijn debuut in de Champions League. Op 25 november 1992 maakte ene Marco van Basten vier treffers voor AC Milan tegen Goteborg .

63' DOELPUNT AJAX!

Wat een avond voor Sebastien Haller. De Franse spits knalt zijn vierde van de avond binnen en maakt er 1-5 van.

Sebastien Haller

Paal helpt Pasveer en Ajax

Een furieus begin van beide kanten want dit keer is Sporting weer dicht bij een treffer. Via de paal belandt de bal echter in de handen van een verbouwereerde Pasveer.

51'DOELPUNT AJAX!

Vlak na de afgekeurde goal van Sporting is het aan de andere kant wel raak. Weer is het Antony (buitenkantje rechts) met de assist op Haller.

Ajax met de schrik vrij

Vlak na rust kopt Paulinho vanaf een meter of 15 raak, maar de Portugees blijkt na speurwerk van de VAR buitenspel te staan.

Liverpool trekt stand gelijk

Op de rand van buitenspel krijgt Mo Salah de bal aangespeeld. Oog in oog met de Milan-keeper maakt hij er 2-2 van.

Tweede helft begonnen

De bal rolt weer op de Europese velden. Kan Ajax dit vasthouden? Het zou een sterk begin van de Europese campagne betekenen.

Ruststanden

Ruststanden Champions League 15 september

City houdt Leipzig van zich af

Waar het bij Liverpool twee keer raak was vlak voor rust zit de bal er bij City-Leipzig ook twee keer in. De bezoekers komen terug in de wedstrijd via Christopher Nkunku, maar even later mag Riyad Mahrez aanleggen vanaf de stip. 3-1 voor City bij de rust.

Rust in Portugal

Afgezien van een foutje van Pasveer is er geen vuiltje aan de lucht voor Ajax bij Sporting. 1-3 halverwege.

Milan op dreef

In Liverpool gaat het vlak voor rust ineens hard. De thuisploeg heeft een flink overwicht, krijgt meerdere kansen, maar vlak voor rust weet Milan twee keer het net te vinden.

39' DOELPUNT AJAX!

Steven Berghuis brengt de marge weer op twee voor Ajax na een flitsende aanval. 3-1 voor de Amsterdammers.

33' DOELPUNT Sporting Portugal!

De Portugezen doen wat terug, al gaat Pasveer daar niet vrijuit. De bal schiet na een schot van Paulinho onder de Ajax-keeper door.

Sporting Portugal - Ajax: 1-2

Salah's serie ten einde

Mohamed Salah had tot vanavond 20 strafschoppen achter elkaar benut. De eerste en enige keer dat hij miste voor Liverpool was zijn eerste strafschop, die nam hij op 28 oktober 2017 in het duel met Huddersfield Town.

Aké zet City op voorsprong

Even verderop in Engeland is Manchester City op een 1-0 voorsprong gekomen tegen RB Leipzig. Uit een corner van Jack Grealish kopt Nathan Aké knap raak.

Vuurwerk in Liverpool

Liverpool is ondertussen in eigen huis al op een 1-0 voorsprong gekomen tegen AC Milan. Een schot van Trent Alexander-Arnold gaat via het been van Fikayo Tomori over keeper Mike Maignan heen.

Even later krijgt Mohamed Salah de uitgelezen kans er 2-0 van te maken, maar zijn strafschop wordt gekeerd door de Franse goalie.

Mooi rijtje voor Haller

Met twee treffers tijdens zijn CL-debuut schaart Sébastien Haller zich in een mooi rijtje. Hij is de vijfde speler na Zlatan Ibrahimovic, Tarik Oulida, Nicolás Tagliafico en Dani die dit bewerkstelligt voor de Amsterdammers.

9' DOELPUNT AJAX!

Weer een belangrijke rol voor Antony. De Braziliaan is veel sneller dan zijn tegenstander, komt goed door over rechts en legt de bal heerlijk klaar voor Haller. 2-0 voor Ajax in Portugal.

2' DOELPUNT AJAX!

Een heerlijk begin voor de Amsterdammers. Bij de eerste de beste aanval schiet Antony op de paal maar kan Haller daarna simpel de 0-1 binnen koppen.

Sebastien Haller viert de 0-1

De bal rolt!

We zijn begonnen op de Europese velden!

Davids komt ook een kijkje nemen

Edgar Davids is aandachtig toeschouwer bij Sporting-Ajax

Mijlpalen

Lionel Messi gaat zijn eerste Champions League-wedstrijd voor PSG spelen en zijn 150ste in totaal. Alleen Xavi (151), Iker Casillas (177) en Cristiano Ronaldo (177) speelden vaker in de Champions League.

AC Milan is weer terug op het hoogste Europese niveau. De wedstrijd tegen Liverpool is de eerste sinds een 4-1 nederlaag tegen Atlético Madrid in maart 2014. De laatste keer dat Milan z'n openingswedstrijd verloor in de CL was in 1996. dus Liverpool is gewaarschuwd.

Oranje boven

Net als gisteren is er vandaag ook flink wat Nederlandse inbreng op de Europese velden.

Besiktas-Dortmund: De in Zaandam geboren Oguzhan Özyakup bleef de hele wedstrijd op de bank bij de Turken, Donyell Malen had een basisplaats bij de Duitsers.

Club Brugge-PSG: Een basisplaats voor Noa Lang bij de Belgen, waar Ruud Vormer en Bas Dost op de bank zitten. Georginio Wijnaldum start bij de Fransen, waar Lionel Messi, Kylian Mbappé en Neymar de voorhoede vormen.

Manchester City-Leipzig: Nathan Aké staat aan de start bij City, Brian Brobbey heeft bij de Duitsers een plekje op de bank.

Liverpool-Milan: Virgil van Dijk zit op de bank bij de Engelsen.

Internazionale-Real Madrid: Stefan de Vrij heeft een basisplaats bij de Italiaanse kampioen. Denzel Dumfries begint op de bank.

Afgelopen in Turkije

Dortmund houdt stand en pakt uiteindelijk de volle buit. De Duitsers nemen de leiding in de groep waar ook Ajax en Sporting in zitten.

90+4' DOELPUNT Besiktas!

Besiktas maakt het nog even spannend tegen Dortmund. In de vierde minuut van de zeven minuten blessuretijd kopt Francisco Montero de 1-2 binnen.

Vooruitblik: International Rensch is gatenvuller bij Ajax: 'Heb heel goede spelers voor me'

Hij debuteerde in Oranje, met een assist nog wel, maar is bij Ajax afhankelijk van het al dan niet meedoen van concurrenten. Lastig, frustrerend misschien zelfs. Maar Devyne Rensch, hij noemt zichzelf niet voor niets "een heel bescheiden jongen", berust voorlopig in zijn lot.

62' DOELPUNT FC Sheriff!

Wat een debuut voor FC Sheriff. De Moladviërs komen op 2-0 tegen Sjachtar via een rake kopbal van Momo Yansane.

Opstelling Ajax

Opstelling Ajax

Joep blikt vooruit

'Er zijn plukjes Ajax-supporters hier in Lissabon, sfeer is gemoedelijk'

Rust

Bij Besiktas-Dortmund is het rust. De Duitsers leiden met 2-0 dankzij doelpunten van Bellingham en wie anders dan Haaland. De Noor scoort op aangeven van de Engelsman vlak voor rust de tweede van Dortmund. In Moldavië leidt FC Sheriff nog altijd de dans tegen Sjachtar Donetsk.

Sheriff en Dortmund op voorsprong

Jude Bellingham heeft in Turkije de score geopend voor Dortmund. Op aangeven van Thomas Meunier schiet hij de bal door de benen van keeper Ersin Destanoglu. Tien minuten later krijgt Erling Haaland een goede kans na goed voorbereidend werk van Malen, maar de Noor schiet hoog over.

FC Sheriff is ook op een 1-0 voorsprong gekomen. Adama Traoré is daar de doelpuntenmaker.

Neeskens jarig

Johan Neeskens 70 jaar: een spijkerhard eerbetoon in anderhalve minuut

Al twee duels begonnen

Voordat om 21.00 uur het geweld losbarst op de meeste Europese velden staan er nu ook al twee duels op het programma. FC Sheriff uit Moldavië gaat debuteren in de Champions League tegen Sjachtar Donetsk en Besiktas ontvangt Borussia Dortmund waar Donyell Malen in de basis staat.

Zo ging het gisteren in de Champions League

Ronaldo scoort weer, maar tiental United gaat diep in blessuretijd onderuit

Manchester United heeft een bittere pil moeten slikken in de eerste speelronde van de Champions League. De Engelse grootmacht ging ondanks een treffer van Cristiano Ronaldo onderuit bij Young Boys: 2-1. United speelde 55 minuten lang met tien man.

Bayern wederom klasse beter dan Barcelona, Danjuma scoort voor Villarreal

Zo erg als dertien maanden geleden (2-8 verlies) werd het niet, maar het verschil was nog steeds groot bij de start van de groepsfase van een nieuw seizoen in de Champions League. Een machteloos FC Barcelona verloor kansloos van het Bayern München van coach Julian Nagelsmann (0-3).

Vooruitblik: Ten Hag prijst Sporting: 'Heeft parels als Ronaldo en Figo voortgebracht'

Erik ten Hag

Aan de vooravond van de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Sporting Portugal constateerden de trainers een parallel tussen beide clubs. "Ja, Ajax en Sporting lijken op elkaar", zei de 36-jarige Sporting-trainer Rúben Amorim. "We leiden allebei goed op en moeten ook steeds weer verkopen."

Pasveer in de basis bij Ajax

Remko Pasveer gaat zijn debuut maken in de Champions League voor Ajax. De 37-jarige doelman vervangt Maarten Stekelenburg, die niet fit genoeg is. Het is niet de eerste wedstrijd ooit voor de doelman in het miljoenenbal. In zijn tijd bij PSV keepte hij in het duel met Bayern München in 2016.

Welkom!

Goedenavond! Acht duels vanavond in de Champions League met natuurlijk Sporting Portugal-Ajax (21.00 uur) als belangrijkste wedstrijd voor de Nederlandse voetbalvolger. Verder staan onder meer de krakers Internazionale-Real Madrid en Liverpool-AC Milan op het programma.

Programma Champions League 15 september