liveblog
NOS NieuwsAangepast

Amsterdam gaat niet actief handhaven op coronapas • RIVM: Lange adem nodig voor hogere vaccinatiegraad

liveblog gesloten

Coronaprotest in Slovenië ontaard in rellen

In de Sloveense hoofdstad Ljubljana zijn rond het parlementsgebouw rellen uitgebroken tussen tegenstanders van het coronabeleid en de politie. Demonstranten hebben vuurwerk richting het parlement gegooid; de politie reageerde daarop met traangas en een waterkanon. Een cameraploeg werd belaagd door demonstranten.

De demonstranten willen dat de geldende coronamaatregelen worden afgeschaft en eisen vervroegde verkiezingen.

Het aantal coronabesmettingen in Slovenië loopt sinds enkele weken weer op. Wat betreft de vaccinatiecampagne loopt het land achter op het Europese gemiddelde: zo'n 53 procent van de bevolking is volledig ingeënt.

Kabinet onderzoekt mogelijkheden vaccinatieregistratie in de zorg

In Nederland wordt in de zorg op dit moment niet geregistreerd wie gevaccineerd is tegen covid-19 terwijl zorginstellingen dat wel zouden willen. Gisteren kondigde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens de coronapersconferentie al aan dat het kabinet de mogelijkheden van registratie in de zorg gaat onderzoeken.

Het registreren van wie wel of niet gevaccineerd is, ligt gevoelig omdat het mogelijk in strijd is met de privacywetgeving. De vaccinatieregistratie voor personeel moet volgens de minister gaan helpen bij veilige zorg voor patiënten en bij het maken van de roosters. In onderstaand stuk lees je er meer over.

Amsterdam gaat niet actief handhaven op coronapas

Horeca-ondernemers die steekproefsgewijs de coronatoegangspas controleren hoeven zich niet al te veel zorgen te maken om een boete. De gemeente gaat alleen ingrijpen bij "excessen" heeft burgemeester Halsema in de gemeenteraad gezegd.

De coronapas is vanaf 25 september nodig om binnen te mogen bij horecabedrijven. De gemeente is niet van plan actief te controleren of horeca-ondernemers zich daaraan houden, mede door het tekort aan boa's en politieagenten in de stad.

Pas als er bijvoorbeeld na sluitingstijd nog honderden mensen in café's staan wordt er ingegrepen.

In slechtste scenario 400 coronapatiënten op IC in december

In het slechtste scenario worden in december meer dan 400 IC-bedden bezet met coronapatiënten. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens de coronabriefing in de Tweede Kamer. Van Dissel benadrukte dat het moeilijk te voorspellen is wat het effect van het najaar zal zijn, wanneer virussen zich doorgaans eenvoudiger verspreiden. "De winter komt eraan, dus we anticiperen op een toename, maar hoe groot die toename is, is onzeker." Op dit moment liggen er 200 coronapatiënten op de intensive care.

De prognoses van het najaar hangen van meerdere factoren af, zoals eventuele varianten vanuit het buitenland en de omvang van de virusverspreiding onder groepen met een lage vaccinatiegraad.

RIVM: Lange adem nodig voor hogere vaccinatiegraad

Om de coronavaccinatiegraad in Nederland te verhogen is "de lange adem" nodig. Dat zei Marcel van Raaij, programmadirecteur van het coronavaccinatieprogramma bij het RIVM, in een technische briefing over het coronabeleid in de Tweede Kamer. Hij ziet nog voldoende mogelijkheden om mensen te overtuigen.

De campagne richt zich grofweg op vier groepen, die ook bij andere vaccinatieprogramma's minder vaak komen opdagen. Dat zijn jongeren, mensen met weinig vertrouwen in de overheid, mensen met een migratieachtergrond en mensen met een religieuze achtergrond. Naar schatting 5 tot 10 procent van de bevolking wil om principiële redenen geen vaccin.

Het RIVM gaat zich minder inzetten op dat specifieke deel van de bevolking. "De focus zit op de groepen die eigenlijk nog wel willen of die vragen hebben. Daar moet je de meeste energie in steken, vinden wij. Mensen die echt niet willen, gaan we niet overtuigen met nog een folder."

Op dit moment kiezen zij om uiteenlopende redenen (nog) niet voor een vaccinatie. Zo kan de voorlichting over vaccinatie te complex zijn of bepaalde groepen überhaupt niet bereiken. Ook houden desinformatie, angst voor bijeffecten en het gebrek aan urgentie mensen weg uit een prikstraat.

40 procent eerste prikken via vrije inloop

Via doelgerichte campagnes, bijvoorbeeld in andere talen of via TikTok, hoopt de overheid twijfelaars alsnog te laten inenten. Ook moet het mensen comfortabeler worden gemaakt om zich te laten vaccineren, bijvoorbeeld door een prikbus om de hoek of een prikuurtje voor mensen met prikangst.

Het vrije inloop-vaccineren, waarbij iemand zonder afspraak zich kan laten inenten, is volgens Van Raaij een groot succes. Afgelopen week werd ongeveer 40 procent van alle eerste prikken gezet op vrij inloop-locaties. Een recordaantal van zo'n 2750 mensen maakte gebruik van de vrije inloop op zaterdag 11 september. Inmiddels zijn er zo'n 200 locaties in Nederland waar zonder afspraak wordt gevaccineerd.

Lijsten in omloop van horecazaken die invoering coronapas weigeren

Sinds de aankondiging van de invoering van een coronapas voor horeca, bioscopen en theaters hebben meerdere horecazaken bekendgemaakt de coronamaatregel te negeren. Via sociale media circuleren inmiddels verschillende lijsten van horecazaken die niet met de QR-code willen werken.

Onder zijn een aantal grootschalige horecaconcerns, zoals De Drie Wijzen uit Oost in Amsterdam en het bedrijf van Khalid Oubaha, die talloze kroegen in Arnhem, Nijmegen en Enschede bezit. Oubaha zei gisteren bij Op1 dat hij zich niet "voor het karretje wil laten spannen door het kabinet om de vaccinatiegraad omhoog te gooien".

Ook is er een website online waar bedrijven kunnen melden dat ze de coronapas niet zullen invoeren. KeuzeVrijBijMij wil op die manier gelijkgestemden bij elkaar brengen. Op de website zijn naast horecazaken ook veel bedrijven te vinden waarvoor een coronapas niet nodig is, zoals consultants, stadsgidsen en homeopathische centra.

Een groep Amsterdamse horecaondernemers zegt tegen NH Nieuws vanaf 25 september tot na middernacht open te blijven, uit protest tegen de coronaregels. "We begrijpen de logica niet. De coronapas werkt wel om 23.30 uur en niet om 00.30 uur?" zegt de voorzitter van ondernemersvereniging BIZ Leidsebuurt tegen de omroep. Hij verwacht dat een groot deel van de 150 aangesloten ondernemers open zal blijven.

Evenementenbranche spant kort geding aan tegen de Staat

De organisatie van Unmute Us spant samen met een aantal evenementenorganisatoren een kort geding aan tegen de Staat. Volgens de branche zijn de nieuwe coronamaatregelen onbegrijpelijk en gebaseerd op willekeur. Zij eisen dat alle evenementen met 100 procent capaciteit mogen doorgaan, zowel overdag als 's nachts. Ook willen ze dat nachtclubs onder voorwaarden 's nachts weer open mogen.

Gisteren werd bekend dat vanaf 25 september evenementen onder voorwaarden weer georganiseerd kunnen worden, met gebruik van de coronapas. Maar voor evenementen binnen zonder vaste zitplaats mag de capaciteit maar 75 procent zijn. Volgens de evenementenorganisatoren is dat een "verkapte weigering" van evenementen, omdat evenementen niet winstgevend te organiseren zijn met driekwart van de capaciteit. "Dit is een doelgerichte actie om onze branche kapot te maken", zegt initiatiefnemer Jasper Goossen.

Afgelopen zaterdag gingen in tien steden voor een tweede keer tienduizenden mensen de straat op om te protesteren voor verdere heropening van de evenementensector.

Ook Koninklijke Horeca Nederland heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat, waarin geëist wordt dat nachtclubs en discotheken weer open mogen zonder sluitingstijd. De rechter doet vrijdag uitspraak in die zaak.

2402 positieve tests, ziekenhuisbezetting daalt

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2402 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 383 meer dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2220 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 13 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Ziekenhuisbezetting daalt

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 600 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 635), van wie 200 op de IC (gisteren: 203), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is de laagste ziekenhuisbezetting in ruim zes weken.

Bij het RIVM werden 7 overleden coronapatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 5 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.

  • NOS
    Het aantal coronabesmettingen daalt licht
  • NOS
  • NOS
    Het aantal gemelde doden ook

Gemeente wil morgenavond ingrijpen bij volle zaal Theo Maassen

De gemeente Haarlem zal morgenavond en vrijdagavond ingrijpen als cabaretier Theo Maassen daadwerkelijk voor een volle zaal gaat spelen. Als er meer dan tachtig bezoekers aanwezig zijn, wordt een dwangsom opgelegd van 2500 euro, zegt een woordvoerder. Het theater kondigde vorige week aan de hele zaal te vullen, naar aanleiding van de drukte bij de Formule 1 in Zandvoort. "Het is mooi geweest", zei de theatervoorzitter toen.

Volgens de huidige coronamaatregelen mogen theaters voor twee derde van de normale capaciteit gevuld worden. Vanaf 25 september mogen weer alle plekken worden gevuld, op vertoon van de coronapas.

De gemeente Haarlem zegt tegen NH Nieuws op dit moment gesprekken te voeren over de voorstellingen van Theo Maassen. Daarbij wordt gezocht naar een "andere oplossing", bijvoorbeeld door het evenement te verplaatsen naar een grotere locatie, een deel via een livestream te laten kijken of een extra speeldatum in te plannen om het aantal bezoekers te spreiden.

Bezoekers hoeven in principe niets te vrezen: "Het gaat ons om het theater, daar zullen we op controleren, niet op bezoekers".

Coronapas ook te gebruiken in Marokko, Israël en Albanië

Het Europese coronacertificaat is voortaan ook geldig in Marokko, Israël, Albanië, Monaco, Andorra, de Faeröer-eilanden en Panama. Andersom worden ook de coronapassen van die landen erkend in de Europese Unie. Eerder sloot de EU al met onder meer Oekraïne en Turkije een akkoord om elkaars coronacertificaten te erkennen.

Met de coronapas, die een QR-code omvat, kan iemand aantonen dat hij volledig is ingeënt, recent van een coronabesmetting is hersteld of onlangs negatief is getest. Volgens Eurocommissaris Reynders zijn sinds juni ruim 420 miljoen coronacertificaten in de EU uitgegeven.

GGD ziet 'opvallende' stijging in vaccinatie-afspraken na coronapas-aankondiging

De plannen van het kabinet om een coronapas te verplichten op meer locaties, lijkt te leiden tot een toename van het aantal vaccinaties. Maandag werden er 13.000 afspraken ingepland. Gisteren waren dat er ruim 15.500. Ter vergelijking: vorige week werden er gemiddeld 8000 afspraken per dag gemaakt.

Ook is er sinds maandag een stijging in het aantal gezette vaccinaties. Op maandag zijn er 17.969 vaccinaties gezet, dit is een combinatie van mensen met en zonder afspraak. Op dinsdag waren dit er bijna 20.000. "Zekerheid over de oorzaak hebben we niet, maar de timing is wel opvallend", laat een woordvoerder van de GGD-koepel weten.

'Onbeperkte Elfstedentocht' leidt deelnemers met beperking heel Friesland door

Met een fiets, rolstoel, scootmobiel, wandelend of op welke manier dan ook in vijf dagen heel Friesland door. Dat is de Onbeperkte Elfstedentocht, die vandaag voor de tweede keer van start gaat. Aan de tocht doen mensen met een chronische aandoening of beperking mee.

De 29-jarige Chris Boersma fietst de route met zijn moeder. De tocht is voor hem een alternatief in tijden van corona. "Ik ben een echte festivalganger, Lowlands en Zwarte Cross zijn mijn favorieten. Maar dat kon natuurlijk niet doorgaan. Met de Elfstedentocht wil ik toch een mooi avontuur beleven."

Levi Wijnholds uit Dronten is met zijn 14 jaar de jongste deelnemer. Hij is geboren met hersenletsel. De beperking zit hem niet in de weg. Hij fietst de tocht met zijn vader op zijn nieuwe fiets, schrijft Omrop Fryslân.

Levi legt de Onbeperkte Elfstedentocht af op zijn fiets

Ontsnapte Australische gevangene geeft zichzelf na bijna 30 jaar aan

Een ontsnapte gevangene heeft zich na bijna dertig jaar bij de Australische politie gemeld. ABC News meldt dat de man zichzelf aangaf, omdat hij door de coronapandemie dakloos was geworden.

De man sliep noodgedwongen op het strand en bedacht dat leven in de gevangenis "veel makkelijker" zou zijn, zegt de politie tegen de nieuwszender. De man raakte zijn huis kwijt, omdat hij geen inkomsten meer had door de coronacrisis. Sinds zijn ontsnapping woonde hij in een buitenwijk van Sydney en werkte hij zwart als bouwvakker en klusjesman.

In 1992 moest de man 3,5 jaar de cel in voor het kweken van wiet, maar hij ging er na 13 maanden vandoor. Hij gebruikte onder meer een metaalzaag om weg te komen. Zoektochten naar hem leverden niets op.

De politie meldt dat de inmiddels 64-jarige man zich zondag meldde op een politiebureau. Hij is aangeklaagd voor zijn ontsnapping, moet binnenkort voor de rechter verschijnen en mag niet op borgtocht vrijkomen.

Extra coronaprik is 'de redding' voor Israël: 'Anders was het hier een ramp geworden'

Is het zinvol om een extra coronaprik te nemen, bovenop de vaccinatie die je al hebt gehad? En voor wie moet die prik zijn? De Gezondheidsraad adviseerde gisteren om voorlopig alleen de mensen met een ernstige afweerstoornis een extra shot te geven, terwijl in Israël iedereen 'm al kan halen. Volgens deskundigen met succes.

Naast Israël is ook in Hongarije al voor iedereen een zogenaamde boosterprik beschikbaar. In Duitsland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk is de prik binnenkort beschikbaar, met name voor kwetsbare mensen.

Artsen geven tonnen winst coronatests terug aan GGD

Twee artsen die veel geld hebben verdiend met coronatests willen 300.000 tot 500.000 euro schenken aan de GGD West-Brabant. BN DeStem schrijft dat een van hen arts-microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans is.

Kluytmans en zijn collega maken deel uit van een maatschap die zich verhuurt aan vier Brabantse ziekenhuizen. Die ziekenhuizen zijn eigenaar van Microvida, een commercieel laboratorium dat coronatests onderzoekt voor de GGD. Follow The Money (FTM) meldde eerder dat er ongeveer zestien miljoen euro werd omgezet en dat 19 procent daarvan naar de elf artsen van de maatschap ging.

"Pikant," schrijft BN DeStem, "want als lid van het Outbreak Management Team adviseert Kluytmans over het testbeleid en de inzet van sneltesten, een inkomstenbron voor Microvida en de maatschap." De negatieve publiciteit door FTM was een van de redenen dat het OMT-lid opstapte bij de maatschap.

De GGD laat de krant weten dat er "gesprekken met private partijen" worden gevoerd. Ook zegt de GGD dat de intentie voor een schenking er is. "De voorbereidingen worden getroffen", zegt een woordvoerder.

Theaters op Broadway weer open: 'Dit wilde ik niet missen'

De theaters in New York mogen weer op volle capaciteit open. Theaterfans staan er meteen voor kaartjes in de rij. Er gelden wel nog wat maatregelen, zo moet iedereen gevaccineerd zijn.

Theaters Broadway weer open

Concertorganisator: 15 miljoen euro steun 'een doekje voor het bloeden'

Ruben Brouwer, de directeur van Mojo Concerts, noemt de 15 miljoen euro steun die demissionair minister De Jonge aan heeft gekondigd "een doekje voor het bloeden". Dat zei hij vanochtend in de uitzending van Michiel Veenstra op radiozender KINK:

"Waarom is 75 procent wel goed en veilig en 100 procent niet?" vraagt Brouwer zich af. Iedere organisator moet volgens hem nu gaan beslissen wat ze gaan doen: het evenement wel door laten gaan of alsnog afgelasten. Wat hem betreft zijn de miljoenen euro's "too little too late".

Hoogleraar: De Jonge over niet-gevaccineerden viel gisteren meeste op

De anderhalvemeterregel wordt vanaf 25 september losgelaten. Dat bevestigde het kabinet gisteravond in de persconferentie over de coronamaatregelen. Volgens Arie Dijkstra, hoogleraar sociale psychologie van gezondheid en ziekte, gebruikte demissionair premier Rutte hierbij "een psychologische truc".

"Rutte schetste in de aankondiging van het einde van de maatregel hoe erg die was", zegt Dijkstra in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat maakte hij heel concreet, om vervolgens te zeggen dat die maatregel wordt afgeschaft. De 'straf' werd nog even aangedikt waardoor de 'beloning' ook extra groot gemaakt wordt."

De tweede boodschap was ook duidelijk volgens Dijkstra: "Het is nog niet voorbij. We moeten leren leven met het virus." Hij vraagt zich af hoe het wegvallen van de anderhalvemetermaatregel zich zal ontwikkelen in het straatbeeld. "Mensen die zich helemaal veilig voelen, respecteren die de wens van mensen die toch een mondmasker dragen, geen hand willen geven of afstand willen houden?"

Verder zei De Jonge in de persconferentie impliciet dat een kleine groep niet-gevaccineerden de vrijheid van een grote groep beperkt. "Dat was wel het meest opvallende van deze persconferentie. Hoe zo'n uitspraak bij de groep mensen die niet gevaccineerd zijn valt, is de vraag. Een deel van deze mensen zal door deze druk gewoon overstag gaan."

Volgens de hoogleraar zijn dat de mensen zonder "diepe motivaties". Het deel dat er bewust voor kiest zich niet te laten vaccineren, zal volgens hem juist meer weerstand kunnen voelen. "Je stigmatiseert die groep nu. Dat kan leiden tot onzekerheid en boosheid."

Twee derde kreeg in 2020 meer koopkracht, zelfstandigen gingen veel minder vooruit

Ondanks de coronacrisis hadden de meeste huishoudens in 2020 meer te besteden dan het jaar ervoor. Volgens het CBS is de koopkracht in doorsnee met 2,2 procent gestegen. Dat is de hoogste stijging sinds 2016. De stijging is vooral te danken aan de loonstijgingen die voor de corona-uitbraak zijn afgesproken.

Geen ademtests meer in GGD-teststraten

De ademtest wordt niet meer gebruikt in de teststraten van de GGD's. Ook dat meldt demissionair minister De Jonge in de Kamerbrief over de coronacrisis. "Niet alleen de sensitiviteit, maar vooral ook de specificiteit blijft merkbaar achter bij de gewenste prestaties", schrijft hij.

In plaats van een wattenstaafje diep in de neus, moet bij deze test in een apparaat worden geblazen. Het was de bedoeling dat deze snelle test bij teststraten ingezet zou worden. In februari werd de innovatieve testmethode nog tijdelijk stilgelegd nadat mensen verkeerde uitslagen hadden ontvangen. Zo kregen ze na een negatieve ademtest kort daarop bij een PCR-test toch een positieve uitslag.

De Jonge neemt het advies van het OMT over om "de ademtest in de huidige vorm niet in te zetten bij grootschalig testen, zoals in de teststraten". Ook de Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit is het hiermee eens. De minister noemt het een "teleurstelling" dat de blaastest niet gebruikt zal worden, "ondanks de inzet en betrokkenheid van de partijen".

Kabinet trekt 15 miljoen euro uit voor onverkochte kaartjes

Organisatoren van culturele evenementen die nog niet helemaal mogen doorgaan, komen binnenkort in aanmerking voor steun voor de kaartjes die niet verkocht mogen worden. Het kabinet trekt daar 15 miljoen euro voor uit. Dat blijkt uit een Kamerbrief die demissionair minister De Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gaat om evenementen die binnen plaatsvinden zonder vaste zitplaatsen, zoals concerten in popzalen. Vanaf 25 september mogen die weer doorgaan, maar met maximaal 75 procent van de reguliere bezoekers. Ook blijft een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 uur en 06.00 uur gelden.

Demissionair premier Rutte en De Jonge zeiden gisteravond in de persconferentie dat er met toegangstesten later deze maand meer mogelijk wordt, ook voor de cultuur- en evenementensector.

Kritiek planbare zorg in zeven ziekenhuizen nog niet volgens planning

Door de druk op de intensive cares kunnen zeven ziekenhuizen in Nederland nog altijd niet de kritiek planbare zorg volgens planning leveren. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan het kabinet. De druk op de zorg wordt veroorzaakt door het coronavirus, het RS-virus en meer letsel bij mensen. Het gaat om zorg die binnen zes weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen, zoals kankerbehandelingen.

"We hebben in de zomerperiode gezien dat het risico van een opleving op de loer ligt. Met de huidige IC-bezetting door covidpatiënten is er weinig nodig om de kritiek planbare zorg opnieuw grootscheeps te moeten afschalen", aldus de Zorgautoriteit, die mede daarom adviseert om nog niet alle coronamaatregelen los te laten.

Hoofdinspecteur Louwes van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd schrijft aan het kabinet dat zorgaanbieders zich zorgen moeten maken over de toenemende druk op de zorg in het najaar, in verband met de besmettingscijfers die mogelijk weer gaan oplopen. "Daar komt bij dat de druk op de acute zorg al langere tijd hoog is."

Door de coronacrisis moeten ziekenhuizen en klinieken naar schatting nog tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen.

'Uitstoot broeikasgassen weer bijna terug op niveau van voor corona'

De uitstoot van broeikasgassen in Nederland is weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het RIVM. Vorig jaar daalde de uitstoot nog hard in verband met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, waardoor er veel minder werd gevlogen en er minder verkeer op de weg was.

In het tweede kwartaal van dit jaar was de uitstoot van broeikasgassen 11 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De toename komt nu vooral door het hogere verbruik van aardgas, mede doordat er in verband met het koude weer meer gestookt werd. Ook de industrie en de landbouwsector gebruikten meer gas.

CoronaCheck-app is 10 miljoen keer gedownload

De CoronaCheck-app is tot nu toe 10 miljoen keer gedownload en gebruikt om ongeveer 28 miljoen QR-codes aan te maken. Over het algemeen werkt de app goed, maar er zijn nog wel wat technische haperingen, meldt demissionair minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. De app die de QR-codes van de CoronaCheck-app kan scannen, is zo'n 844.000 keer gedownload.

Met de app kunnen mensen laten zien dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, hersteld zijn van een besmetting of recent zijn getest. De app kan gebruikt worden als coronatoegangsbewijs. Gisteravond kondigde het kabinet aan dat die vanaf 25 september verplicht worden in de horeca, het theater en bij popconcerten.

Met name rond de lancering van de app waren er veel technische problemen. Veel van de problemen die zich nu nog voordoen hebben te maken met de manier waarop de GGD-registraties van een inenting in het systeem terechtkomen. Er wordt aan een oplossing gewerkt. Voor mensen die problemen ondervinden, kan handmatig een oplossing worden gezocht.

Bruls: we gaan echt niet elke bezoeker van een café persoonlijk controleren

Het is niet haalbaar om alle cafébezoekers te controleren op een coronabewijs, vindt voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad. De 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's zullen voorlopig vooral kijken naar excessen bij horecaondernemers, zei hij in Nieuwsuur. Hij denkt dan vooral aan ondernemers die nu al zeggen dat ze vanaf 25 september niet gaan controleren op coronabewijzen. "Dat is heel simpel, dan krijg je een boete van een boa of een politieman of je zaak wordt gesloten."

"We gaan echt niet elke bezoeker van een café nu persoonlijk controleren. Dat hebben we nooit gedaan. Daar hebben we geen mensen voor dus dat gaat nu ook niet gebeuren", zei Bruls.

De voorzitter van het Veiligheidsberaad, die ook burgemeester van Nijmegen is, vindt het niet logisch dat de nachthoreca om middernacht dicht moet zijn als een coronabewijs al verplicht is. Daarover gaat het Veiligheidsberaad nog in gesprek met het kabinet. "Wie weet komen we op dit punt op nog wat verruiming."

Musea blij met aangepaste maatregelen, 'maar financieel zwaar weer is niet voorbij'

Musea reageren tevreden op de aanpassingen aan de coronamaatregelen die het demissionaire kabinet gisteren heeft aangekondigd op de coronapersconferentie. De musea mogen zonder coronapaspoort weer opengaan voor meer bezoekers. "De Museumvereniging is blij dat musea weer meer mensen mogen verwelkomen. Dat is een hele mooie stap vooruit: museumbezoek mag weer zoals vóór corona", schrijft de brancheorganisatie voor musea.

"Tegelijk zijn we er nog niet: uit de jaarcijfers over 2020 blijkt dat veel musea hebben ingeteerd en bezuinigd. En de inkomsten blijven ook nog een poos lager, vooral in musea die voorheen veel buitenlandse bezoekers hadden. Financieel is het zware weer nog niet voorbij."

De Museumvereniging schrijft dat de prognose is dat musea tot juli 2022 nog 130 miljoen euro mislopen. "Daarom blijft steun nodig, ook na deze maand."

Welkom!

Welkom in het coronablog van woensdag 15 september. In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren, lees je hier terug.