Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen zijn we terug met weer acht duels in de Champions League.

Programma Champions League 15 september

En ook klaar op de andere velden

Uitslagen Champions League 14 september

Afgelopen in Barcelona

Barcelona gaat onderuit tegen Bayern. Niet zo pijnlijk als de 8-2 van vorig jaar, maar uiteraard staan de gezichten op onweer bij de ploeg van Koeman.

Lewandowski op dreef

De Pool heeft nu 34 doelpunten gemaakt in zijn laatste 33 Champions League-wedstrijden.

85' DOELPUNT Bayern München!

Weer een knullige tegengoal voor Barcelona. De bal komt weer op de paal waarna Lewandowski de bal aanneemt, een speler uitspeelt en via een Barça-been de 0-3 binnen schiet.

83' DOELPUNT Atalanta

Robin Gosens trekt de stand gelijk voor Atalanta. De Nederlandse Duitser tikt van dichtbij de 2-2 binnen.

73' DOELPUNT Villarreal

Villarreal komt op voorsprong dankzij de net ingevallen Arnaut Danjuma Groeneveld. De Nederlander schiet fraai de 2-1 binnen.

69' DOELPUNT Chelsea!

In Londen komt Chelsea op voorsprong tegen FC Zenit. Na een mooie voorzet van Azpilicueta kopt Romelu Lukaku de verdiende 1-0 binnen.

63' RODE KAART Wolfsburg!

Een tweede geel voor de Amerikaan John Brooks, na een handsbal. Wolfsburg met tien man verder.

56' DOELPUNT Bayern München!

Bayern komt op 2-0 in Camp Nou. Jamal Musiala knalt op de paal waarna Robert Lewandowski er als de kippen bij is om de tweede voor de Duitsers binnen te prikken.

Geen goal Lille, Van Bommel dankt Makkelie

Jonathan David lijkt de score te openen voor Lille, maar even daarvoor gaat de bal over de zijlijn. Wolfsburg-trainer Mark van Bommel ziet het al, waarna VAR Kevin Blom hem gelijk moet geven. Doelpunt afgekeurd.

Geweldige kans Bayern

Leroy Sané komt goed door in het strafschopgebied van Barça en haalt hard uit. Ter Stegen kan maar net de bal keren.

We spelen weer!

De tweede helft is overal begonnen. Kansjes zijn er al geweest voor Barcelona en Chelsea.

Rust

Even rust op de Europese velden, waar vooral Malmö even naar adem zal willen happen. In de laatste minuten van de eerste helft ziet de Zweedse ploeg Juventus twee keer scoren en er 0-3 van maken.

Ruststanden Champions League

34' DOELPUNT Bayern München!

De eerste goal van de avond in Camp Nou is een feit. Thomas Müller schiet via de rug van Eric Garcia de bal achter zijn landgenoot Ter Stegen.

23' DOELPUNT Juventus!

Juventus op voorsprong in Zweden, Alex Sandro kopt op aangeven van Bentancur de 0-1 binnen.

Volop Nederlandse inbreng

De 'halve' Nederlanders die vanavond in actie (kunnen) komen in de Champions League:

Barcelona-Bayern: Basisplaatsen bij Barça voor Memphis Depay, Luuk de Jong en Frenkie de Jong. Sergiño Dest zit op de bank.

Villarreal-Atalanta: Marten de Roon, Robin Gosens. Teun Koopmeiners zit op de bank (Atalanta). Arnaut Danjuma Groeneveld op de bank bij Villarreal.

Lille-Wolfsburg: Sven Botman staat in de basis bij de Fransen, Wout Weghorst bij de Duitsers, waar Mark van Bommel de trainer is. Micky van de Ven zit bij Wolfsburg op de bank. Bij deze wedstrijd komen nog meer Nederlanders in actie want Danny Makkelie en zijn assistenten leiden het duel.

Chelsea-FC Zenit: Hakim Ziyech heeft een basisplaats bij de Londenaren.

Malmö-Juventus: Matthijs de Ligt heeft een basisplaats bij de Italianen.

6' DOELPUNT Atalanta!

Atalanta op voorsprong bij Villarreal. Remo Freuler schiet op aangeven van Zapata de bal hard via de paal binnen.

We zijn begonnen!

Op alle velden rolt de bal inmiddels.

Uitslagen en programma Champions League

Sevilla weer gelijk

Sevilla begint de Champions League voor het vierde jaar op rij met een gelijkspel. Maar veel zorgen hoeven ze zich niet te maken want iedere keer haalden ze de volgende ronde.

RB Salzburg eindigde daarentegen in alle seizoen Champions League waarin het meedeed als derde in de groep.

Ronaldo brengt Young Boys geluk

Theoson Siebatcheu is de eerste invaller die ooit een doelpunt maakt in de Champions League voor Young Boys.

Young Boys pakt z'n tweede zege ooit in de Champions League. De eerste keer was in 2018 tegen Juventus, met ene Cristiano Ronaldo in het veld voor de Italianen.

Afgelopen in Spanje

Het is ook einde wedstrijd bij Sevilla-RB Salzburg. Na een tumultueuze eerste helft wordt er na rust niet meer gescoord. 1-1 in Sevilla.

90+5' DOELPUNT Young Boys!

De Zwitsers gaan uit hun dak! Na gepruts in de United-verdediging levert Jesse Lingard de bal in bij Theoson Siebatcheu die simpel de 2-1 binnen kan schieten. De wedstrijd is daarna meteen afgelopen.

Nog altijd 1-1 op beide velden

Young Boys is naarstig op zoek naar de winnende treffer, maar United houdt voorlopig stand. Bij Sevilla-Salzburg staat het voorlopig ook nog altijd 1-1.

66' DOELPUNT Young Boys!

Het is gelijk in Zwitserland. Moumi Ngamaleu tikt op aangeven van Meschack Elia de bal achter keeper David de Gea

Luuk de Jong in de basis bij Barça

Luuk de Jong gaat zijn debuut maken bij FC Barcelona. Hij staat in de basis in de kraker tegen Bayern München. Ook voor Memphis Depay en Frenkie de Jong zijn er basisplekken.

50' RODE KAART Sevilla!

Drie strafschoppen tegen en nu een rode kaart. Het zit Sevilla niet bepaald mee vanavond. Youssef En-Nesyri krijgt na een schwalbe zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

Rust op de velden

Er gebeurde genoeg op deze eerste Champions League-avond. Ronaldo opende de score bij Young Boys-United, waar Aaron Wan-Bissaka rood kreeg. Bij Sevilla-RB Salzburg ging de bal vier keer op de stip, maar werd er maar twee keer gescoord, 1-1.

Ja joh, waarom niet?

Het houdt maar niet op bij Sevilla-Salzburg. Dit keer gaat de bal op de stip voor Sevilla. Ivan Rakitic schiet raak en brengt zo beide ploegen weer in evenwicht, 1-1.

Maar weer eens een penalty

In Spanje houdt het niet op, weer een strafschop voor RB Salzburg tegen Sevilla. Luka Susic, die na de misser van Karim Adeyemi bij de eerste strafschop achter de tweede strafschop ging staan, probeert het nu weer. Dit keer schiet hij op de paal.

38' Bijna meteen de gelijkmaker

Een voorzet schiet door tot bij de geheel vrijstaande Christian Fassnacht. De Zwitser schiet echter hard voorlangs.

35' RODE KAART Manchester United

Aaron Wan-Bissaka mag gaan douchen. De verdediger van United gaat fors door op Christopher Martins Pereira en gaat vol op zijn enkel staan. De verdediger moet met rood van het veld.

21' DOELPUNT RB Salzburg!

Salzburg mag enkele minuten na de gemiste strafschop in de herhaling. Adeyemi wordt gevloerd en dit keer gaat Luka Sucic achter de bal staan. De Kroaat schiet deze strafschop wel binnen.

13' DOELPUNT Manchester United!

Daar is de openingsgoal bij Young Boys-United en het is niet verrassend wiens naam er op het scoreformulier komt. Na een schitterende pass met buitenkantje rechts van Bruno Fernandes is het Cristiano Ronaldo die de bal door de benen van de keeper speelt.

1-0 voor United bij Young Boys.

Salzburg mist strafschop

Bij Sevilla-RB Salzburg gaat de bal op de stip na een overtreding van Diego Carlos. Karim Adeyemi gaat achter de bal staan voor de Oostenrijkers, maar hij schiet ruim naast. 0-0 in Spanje.

Maar weer eens een record voor Ronaldo

Cristiano Ronaldo, die al topscorer aller tijden is van de Champions League met 134 treffers, heeft met zijn basisplek tegen Young Boys nu ook het record van meeste wedstrijden in de Champions League op zijn naam. Het is zijn 177ste wedstrijd. Het record moet hij wel delen met voormalig ploeggenoot bij Real Madrid, Iker Casillas.

We zijn begonnen in Zwitserland

Het hoofdtoernooi van het nieuwe seizoen in de Champions League is inmiddels ook begonnen. Young Boys en United hebben afgetrapt.

Wedstrijdverslag: Feyenoord opent Conference League met doelpuntloos gelijkspel in Israël

Kökcü in actie tegen Maccabi Haifa

Feyenoord heeft zijn eerste duel in de Conference League niet weten te winnen. De uitwedstrijd tegen Maccabi Haifa eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

De Rotterdammers begonnen aanvallend aan de wedstrijd en dat leidde tot kansen voor onder anderen Bryan Linssen en Guus Til. Linssen anticipeerde goed op een voorzet van Jens Toornstra en kon zijn voet tegen de bal zetten, maar doelman Joshua Cohen wist de bal nog net over het doel te tikken.

Afgelopen

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken, Feyenoord begint de Conference League met ene 0-0 gelijkspel tegen Maccabi Haifa.

Vijf minuten extra

De slotfase is aangebroken in Haifa, waar het nog altijd 0-0 staat. Er komen vijf minuten extra tijd bij.

Rentree Geertruida

De rechtsback van Feyenoord maakt na lang blessureleed zijn rentree. Hij komt in het veld voor Toornstra, waardoor Pedersen verhuist naar de rechtsvoorpositie. Geertruida pakt zijn vertrouwde positie.

Daar is Dessers

In de 76ste minuut komt Cyriel Dessers in het veld voor Bryan Linssen. Het zijn de eerste minuten voor de spits in het shirt van Feyenoord.

Opnieuw puntenaftrek voor ADO

De onafhankelijke licentiecommissie betaald voetbal wil ADO Den Haag nog eens drie punten in mindering brengen. Vanwege de vertrouwelijkheid van deze maatregel geeft de commissie volgens de KNVB geen toelichting op het besluit. Het ligt echter zeer voor de hand dat het te maken heeft met de financiële problemen van de club.

ADO is tegen de beslissing in beroep gegaan. De licentiecommissie gaf ADO afgelopen maand ook al drie punten aftrek, omdat de club niet aan de begrotingsregels had voldaan. ADO ging in beroep en die zaak dient deze week. Als ADO in oktober geen sluitende begroting heeft, kan de club zijn proflicentie verliezen.

Sterk begin Feyenoord, kans Linssen

Feyenoord komt goed uit de kleedkamer, de Rotterdammers domineren de eerste tien minuten na rust en zetten de tegenstander flink onder druk op eigen helft. De grootste kans die daaruit voortkomt is voor Bryan Linssen.

De spits van Feyenoord zet na een goede aanval echter zijn voet niet goed tegen de bal. Nog altijd 0-0.

Van de Beek in de basis bij United

Donny van de Beek gaat zijn minuten maken bij Manchester United. De Nederlander heeft een basisplaats voor het Champions League-duel met Young Boys. Aftrap 18.45 uur.

Opstelling Manchester United

Tweede helft onderweg

De bal rolt weer in Israël. Kansen over en weer in de eerste helft, wat gaat de tweede helft brengen?

Rust!

Het is rust in Israël en het staat nog 0-0 bij Maccabi Haifa - Feyenoord.

Op slag van rust is er nog een gevaarlijk moment voor het doel van Bijlow. Din David kan de bal echter net niet genoeg richting meegeven en de bal gaat naast.

40' Maccabi Haifa dringt Feyenoord terug

Maccabi Haifa bijt de laatste minuten van de eerste helft meer van zich af en dringt Feyenoord terug op eigen helft. De thuisploeg heeft Feyenoord-doelman Justin Bijlow echter nog niet in de problemen kunnen brengen.

30' Kans voor Til

Guus Til loopt zich goed vrij in het zestienmetergebied. De bal stuit echter van zijn voet bij de aanname, waardoor hij niet vol kan uithalen. Cohen kan eenvoudig redding brengen.

28' Drinkpauze

Het is warm in Haifa en dus krijgen de spelers de tijd om even wat te drinken en af te koelen.

20' Grote kans Feyenoord

Daar moet de doelman van Maccabi Haifa voor het eerst reddend optreden. Linssen zet zijn voet tegen een voorzet van Toornstra, maar Cohen weet de bal nog net over het doel te tikken.

Ook aan de andere kant wordt het gevaarlijk. Chery schiet de bal op de lat.

De redding van Cohen op de inzet van Linssen

15' Nog geen doelpunten in eerste kwartier

Het eerste kwartier van de wedstrijd zit erop en het staat nog 0-0 tussen Maccabi Haifa en Feyenoord. De Rotterdammers zetten de thuisploeg onder druk, maar tot uitgespeelde kansen leidt dat nog niet.

5' Aanvallend Feyenoord

Feyenoord kiest voor de aanval in de eerste minuten van de wedstrijd en dat zorgt al snel voor een gevaarlijk moment voor het doel van Joshua Cohen, de doelman van Maccabi Haifa. Jens Toornstra geeft de bal voor, maar Bryan Linssen komt net tekort om zijn voet tegen de bal te kunnen zetten.

Jens Toornstra

Aftrap!

Feyenoord heeft in Israël afgetrapt voor de uitwedstrijd tegen Maccabi Haifa. Daarmee is ook het hoofdtoernooi van de Conference League van start gegaan.

Warming-up Feyenoord

De spelers van Feyenoord zijn begonnen aan de warming-up. Over twintig minuten is de aftrap van het duel met Maccabi Haifa.

Guus Til is zich aan het opwarmen

Voor de 43ste keer actief in Europa

Feyenoord begint vanavond voor de 43ste keer in de historie aan een Europees hoofdtoernooi. Van de Nederlandse clubs waren alleen Ajax (57) en PSV (52) vaker actief in Europa.

Het is voor het eerst dat de Rotterdammers Maccabi Haifa treffen, maar ze speelden al wel vaker tegen een Israëlische club. De recentste ontmoeting met een club uit Israël was in het seizoen 2019/2020. Toen speelde Feyenoord in de play-off-ronde van de Europa League tegen Hapoel Beer Sheva. Feyenoord won en plaatste zich voor de hoofdronde van de Europa League.

Steven Berghuis (links) en Wouter Burger waren trefzeker tegen Hapoel Beer Sheva

Chery aanvoerder Maccabi Haifa

Ook de opstelling van Maccabi Haifa, de tegenstander van Feyenoord vanavond, is bekend. Daarbij valt vooral de naam van Tjaronn Chery op. De 33-jarige aanvoerder van de Israëlische club speelde in het verleden onder andere voor ADO Den Haag en FC Groningen.

Tjaronn Chery

Feyenoord zonder Jahanbakhsh

Feyenoord-trainer Arne Slot moet het in het duel met Maccabi Haifa doen zonder Iraniër Alireza Jahanbakhsh. Israël wordt door Iran niet erkend en Iraanse topsporters kunnen straffen tegemoet zien als ze wel uitkomen tegen Israëliërs.

Slot over Jahanbakhsh: 'Het was vrij snel duidelijk dat we deze keuze moesten maken'

De opstelling van Feyenoord

De opstelling van Feyenoord tegen Maccabi Haifa

De transferkeuzes van Guus Til

De wereld ziet er compleet anders uit voor Guus Til. Vorig seizoen kwijnde hij als huurling weg op de bank in Freiburg, maar nu is hij als Feyenoord-sterkhouder en Oranje-international helemaal terug.

De aanvallende middenvelder is na "twee moeilijke jaren" bij Spartak Moskou en SC Freiburg weer een gevierd man. "Keuzes kunnen bepalend zijn voor een carrière, misschien vind ik dat wel het moeilijkste aan voetballer zijn", zegt Til, die sinds zijn komst in De Kuip in juli weer het niveau van zijn AZ-jaren aantikt.

Maar liefst vijf Nederlandse clubs actief in Europa

In de rubriek Korte Corner in Studio Voetbal gaat Marcel van Roosmalen in op de Europese voetbalweek die voor ons ligt.

Korte Corner: de schuld van de ayatollahs

Even terug naar dertien maanden geleden

Voorafgaand aan het duel tussen FC Barcelona en Bayern München zullen in Spanje de gedachten ongetwijfeld even terug zijn gegaan naar dertien maanden geleden. Toen vernederde Bayern München de Spaanse topclub met 8-2 in de kwartfinales van de Champions League. Een klap die lang nadreunde en die toenmalig hoofdtrainer Quique Setién de kop kostte.

Nu treffen de twee ploegen elkaar weer, in de groepsfase van de Champions League dit keer. "We hebben gesproken over wat er gebeurde meer dan een jaar geleden", zegt Barcelona-trainer Koeman over die dag. "Veel van de huidige spelers waren er toen ook. Ze hebben die avond veel te lijden gehad. We weten dat we de mogelijkheid hebben om dat recht te zetten."