liveblog
NOS SportAangepast

Ricciardo wint, Norris maakt McLaren-feest compleet

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Het Formule 1-circus gaat over twee weken verder in Rusland met de race op het circuit van Sotsji.

Het is nog niet duidelijk wat de consequenties van hun crash gaat zijn voor Hamilton en Verstappen. Zodra daar meer over bekend is zullen wij dat uiteraard melden op NOS.nl en in de NOS-app.

Reactie Verstappen: 'Je hebt twee man nodig'

De Nederlander is voor de camera van Ziggo niet te spreken over hoe de middag verliep. "In de hele race waren er dingen die niet goed waren van onze kant. We hadden een slechte start en de strategie daarna was ook slecht."

Over de crash met Hamilton was de Nederlander stellig. "Hij kneep mij al bij het remmen. Daarna probeerde ik buitenom te gaan, maar hij bleef mij afknijpen. Ik had niet genoeg ruimte om die bocht te maken. Daardoor gingen we er allebei af."

"Ik wil mooi racen, maar je hebt twee man nodig om samen door de bocht te komen en als eentje niet wil meewerken dan houdt het op."

Eindelijk weer een shoey voor Ricciardo

Daniel Ricciardo

Hamilton en Verstappen op het matje

De twee kemphanen moeten zich om 17.15 uur melden bij de stewards. Wordt vervolgd...

WK-stand

  • NOS
    WK-stand na GP van Italië
  • NOS
    Ontwikkeling WK-stand na GP van Italië

53/53 - Ricciardo wint op Monza, Norris tweede

Daniel Ricciardo rijdt een perfecte race en wint op Monza. Het is de achtste zege in zijn carrière en de eerste sinds een overwinning in Monaco in 2018. Toen was de Australiër nog in dienst van Red Bull, nu pakt hij de zege voor McLaren. Zijn teamgenootje Lando Norris eindigt als tweede.

Sergio Perez komt als derde over de streep, maar moet dankzij een tijdstraf genoegen nemen met een vijfde plaats. Valtteri Bottas profiteert en eindigt na een indrukwekkende race als derde.

Radioverslag crash Verstappen en Hamilton

48/53 - Slotfase breekt aant

Stand top-6

# Coureur
1. Daniel Ricciardo (McLaren)
2. Lando Norris (McLaren)
3. Sergio Perez (Red Bull)
4. Valtteri Bottas (Mercedes)
5. Charles Leclerc (Ferrari)
6. Carlos Sainz (Ferrari)

34/53 - Bottas op P4

De Fin startte als laatste, maar staat dankzij knap inhaalwerk en het gedoe rondom Verstappen en Hamilton nu vierde. Het podium lonkt voor de Mercedes-coureur, die zojuist ook de snelste raceronde neerzet.

31/53 - Stand van zaken

Stand top-6

# Coureur
1. Daniel Ricciardo (McLaren)
2. Lando Norris (McLaren)
3. Charles Leclerc (Ferrari)
4. Sergio Perez (Red Bull)
5. Carlos Sainz (Ferrari)
6. Valtteri Bottas (Mercedes)

Safetycar op de baan

Ondertussen wandelt Verstappen rustig terug richting de pits is zijn auto samen met die van Hamilton uit de grindbak gehaald. "Hij laat mij geen ruimte", is het eerste wat Verstappen tegen zijn team zegt bij terugkomst.

De safetycar is inmiddels op de baan gekomen en de race zal snel verder gaan.

Einde wedstrijd voor Hamilton en Verstappen

Hamilton komt na een pitstop terug op de baan en komt meteen Verstappen tegen. De twee komen bij de eerste bocht met elkaar in botsing waarna de auto van Verstappen bovenop die van Hamilton terecht komt. Beide coureurs zijn klaar met hun wedstrijd.

Dramatische stop voor Verstappen

Een stop van elf seconden zorgt ervoor dat Verstappen terugvalt naar plek tien. Ondertussen heeft Lewis Hamilton Lando Norris ingehaald en leidt hij de wedstrijd.

23/53 - Ricciardo naar binnen, Verstappen even aan de leiding

De leider in de race gaat naar binnen, Verstappen wordt ook naar binnen geroepen.

Maar omdat Ricciardo naar binnen gaat, wordt de Nederlander toch nog even buiten gehouden.

Tijdstraf Ocon

De Fransman gaf een paar ronden geleden te weinig ruimte aan Sebastian Vettel en moet daar nu voor boeten.

Ondertussen schiet Verstappen even de baan af door een blokkerend wiel, maar hij kan verder.

20/53 - Stand van zaken

Stand top-6

# Coureur
1. Daniel Ricciardo (McLaren)
2. Max Verstappen (Red Bull)
3. Lando Norris (McLaren)
4. Lewis Hamilton (Mercedes)
5. Charles Leclerc (Ferrari)
6. Sergio Perez (Red Bull)

17/53 - Verstappen nog altijd tweede

De Nederlander blijft telkens binnen een seconde van leider Ricciardo, maar ondanks de DRS die hij kan gebruiken, komt hij niet dichtbij genoeg om de Australiër in te halen.

13/53 - Hamilton voert druk op bij Norris

De Britten voeren een verhitte strijd om plek drie. Norris had vorige ronde alle moeite om de zevenvoudig wereldkampioen van zich af te houden. Hamilton blijft de druk er vol op houden.

Ondertussen rijdt Bottas tiende en dus in de WK-punten.

'Moeilijk om dichterbij te komen'

Verstappen merkt dat hij maar lastig dichterbij kan komen aan Daniel Ricciardo. "Het is moeilijk om dichterbij te komen", zegt hij over de boordradio. "We moeten op onze kans wachten", reageert zijn engineer Gianpiero Lambiase.

5/53 - Stand van zaken

Stand top-6

# Coureur
1. Daniel Ricciardo (McLaren)
2. Max Verstappen (Red Bull)
3. Lando Norris (McLaren)
4. Lewis Hamilton (Mercedes)
5. Charles Leclerc (Ferrari)
6. Carlos Sainz (Ferrari)

1/53 - Ricciardo aan de leiding

Een redelijke start voor Verstappen, maar een geweldige start voor Daniel Ricciardo. De Australiër pakt de leiding in de wedstrijd. Achter hem probeert Verstappen Hamilton van zich af te houden die naar plek drie is gestegen.

Hamilton en Verstappen komen bijna met elkaar in aanraking, de Brit gaat even buiten de baan, en valt terug naar plek vier.

Antonio Giovinazzi komt aan de achterkant van het veld in aanvaring met de boarding, maar kan met veel pijn en moeite de pit bereiken.

Problemen voor Gasly

"het voelt niet goed, zo kan ik niet racen", zijn de verontrustende woorden van Pierre Gasly vanuit zijn auto. De Fransman start al vanuit de pitstraat wegens reparaties aan zijn auto, maar zo zomaar eens de hele race kunnen missen. Tijdens wat rondjes op het circuit merkt hij dat zijn auto niet helemaal lekker aanvoelt.

Definitieve startopstelling GP van Italië

Definitieve startopstelling GP van Italië

Russell van handtekeningenjager tot uitdager: 'Hamilton was als een God voor me'

George Russell krijgt een boks van Lewis Hamilton tijdens de GP in Spa

Het slechtst bewaarde geheim van de Formule 1 is eindelijk ontrafeld: George Russell wordt de volgende teamgenoot van wereldkampioen Lewis Hamilton. De 23-jarige Britse coureur neemt volgend jaar de plek in van Valtteri Bottas bij topteam Mercedes en is opgelucht dat hij er eindelijk over mag praten.

GP Monza 2020: winst Gasly, Hamilton zevende, exit Verstappen

Monza 2020: Pierre Gasly pakt de overwinning

Vorig jaar viel Verstappen uit in Italië en de race werd toen verrassend gewonnen door Pierre Gasly. Hamilton eindigde toen als zevende.

Voorsprong Verstappen op Hamilton: vijf punten

Zaterdag vergrootte Verstappen, die nog nooit de beste was bij de Grote Prijs van Italië, het gat met Hamilton tot vijf punten. Dat was enigszins verrassend aangezien Hamilton in de trainingen nog sterker oogde en ook in de kwalificatie voor de sprintrace sneller was.

De Formule 1 vervolgt na de race in Zandvoort met de Grote Prijs van Italië op het circuit van Monza

Lewis Hamilton komt aan op het circuit van Monza

Lewis Hamilton komt aan op het circuit van Monza

Benvenuto!

Max Verstappen hoopt bij de Grote Prijs van Italië zijn voorsprong op concurrent Lewis Hamilton te kunnen vergroten. Aanvankelijk leefde bij Verstappen, voorafgaand aan dit raceweekend, het idee dat hij op het circuit van Monza de schade beperkt moest houden.

Verstappen gaat om 15.00 uur vanaf poleposition van start. Naast hem op de eerste startrij staat niet Lewis Hamilton, maar Daniel Ricciardo. Hamilton staat op de vierde startpositie na zijn teleurstellend verlopen sprintrace op zaterdag. Die sprintrace werd gewonnen door Valtteri Bottas, maar die moet vanwege een gridstraf achteraan starten.

  • NOS
    WK-stand na sprintrace Italië
  • NOS
    Ontwikkeling WK-stand na sprintrace Italië