NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Vaccinatieplicht openbare scholen Los Angeles vanaf 12 jaar • Docent teruggefloten die coronapas eiste van studenten

Liveblog gesloten
 • Dit doen landen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft een vaccinatieplicht aangekondigd voor alle medewerkers van de federale overheid. Om de vaccinatiegraad te verhogen, nemen steeds meer landen vergaande maatregelen.

 • Vaccinatieplicht vanaf 12 jaar op openbare scholen Los Angeles

  Alle leerlingen van 12 jaar of ouder op openbare scholen in Los Angeles moeten zich op termijn laten vaccineren. Alleen dan mogen de ruim 630.000 leerlingen begin volgend jaar fysiek lessen volgen.

  De Amerikaanse miljoenenstad is de eerste in de VS waar zulke strenge vaccinatieregels worden ingevoerd. Het besluit is genomen door het bestuur van het Los Angeles Unified School District. Eerder nam een ander district van de stad hetzelfde besluit.

  De leerlingen die meedoen aan sportactiviteiten moeten uiterlijk voor november twee prikken hebben gehad, de rest uiterlijk voor 19 december. Alleen voor tieners die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren, geldt een uitzondering.

  In New York is ook een gedeeltelijke vaccinatieplicht voor leerlingen ingevoerd, maar dan alleen voor 20.000 sporters in opleiding die een groot risico lopen om het virus te verspreiden, zoals worstelaars.

 • De Jonge: half miljoen Janssen-vaccins naar Indonesië

 • Franse oud-minister aangeklaagd om aanpak corona

  De Franse justitie vervolgt voormalig minister Buzyn van Volksgezondheid voor haar aanpak van de coronapandemie, kort na de uitbraak begin vorig jaar. Ze wordt beschuldigd van het in gevaar brengen van het leven van anderen.

  Tegen Agnès Buzyn en andere politici en topambtenaren loopt al langer een onderzoek. Ze zouden begin vorig jaar te traag hebben gereageerd op de corona-uitbraak en dat zou onder meer hebben geleid tot een tekort aan beschermingsmiddelen.

 • Universiteit fluit docent terug die coronapas eiste van studenten

  Een docent die studenten op dringende toon verzocht alleen naar college te komen met een coronabewijs, is teruggefloten door Tilburg University. "De berichtgeving aan studenten is inmiddels gerectificeerd", schrijft de universiteit in een verklaring

  De kwestie kwam aan het licht door berichtgeving van website GeenStijl. Die schreef dat studenten werd gevraagd een college op 9 september niet bij te wonen zonder geldig herstel-, vaccinatie-, of negatief testbewijs. "Wie deze elementaire regels schendt, brengt niet alleen de volksgezondheid in gevaar, maar ook de gezondheidsrechten van anderen in de zaal."

  Het verzoek niet nakomen zou volgens de docent leiden tot civielrechtelijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid. "Om nog niet te spreken van morele laakbaarheid." Maar Tilburg University benadrukt in de verklaring dat de opleiding het landelijk beleid van de overheid volgt. Met de betreffende docent wordt een gesprek gevoerd.

 • 'Uitbreiden tot 1350 IC-bedden is maximaal haalbare'

  Ziekenhuizen kunnen maximaal uitbreiden tot 1350 bedden op de intensivecare-afdelingen, de geplande 1700 zijn niet haalbaar. Tot die conclusie komen de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en de beroepsvereniging V&VN IC in hun zogenoemde opschalingsplan.

  De twee belangenverenigingen kwamen juni vorig jaar al tot ruwweg dezelfde uitkomst. In het nu gepubliceerde plan wordt uit de doeken gedaan wat er nodig is om tot de 1350 intensivecarebedden te komen en welke gevolgen dat kan hebben.

  Momenteel ligt de maximumcapaciteit rond de 925 bedden. Incidenteel kan die voor maximaal vier weken worden verhoogd tot 1150 bedden, maar dat leidt volgens de twee partijen al tot de nodige problemen. "Het permanent operationeel maken van de 1150 IC-bedden is een stijging van zo'n 25 procent van de huidige normale bezetting en daarmee een forse opgave voor het personeel."

  Uitbreiding naar 1350 bedden is dan ook amper haalbaar volgens de onderzoekers. Dat kan alleen als er zogenoemde ondersteuners worden ingeschakeld, en dan alleen voor een periode van hooguit vier weken. Met de kanttekening dat langdurig opschalen leidt tot verlies aan kwaliteit van zorg, toename van burn-out- of ptss-klachten en morele stress onder personeel.

  Dat het eerder afgesproken aantal van 1700 niet kan worden gehaald, komt onder meer door de uitgestelde zorg. Mensen die tijdens de eerste en tweede golf niet konden worden behandeld, moeten nu alsnog worden geholpen. Bovendien is er minder personeel beschikbaar, "de uitstroom is hoger gebleken dan de instroom".

 • De Jonge: ook in het najaar nog coronamaatregelen nodig

  Ook in het najaar zullen er nog coronamaatregelen nodig zijn. Minister De Jonge (Volksgezondheid) zei na de ministerraad: "We zijn nog niet off the hook." De komende dagen wordt gekeken welke stappen er gezet kunnen worden.

  De Jonge wijst erop dat er inmiddels een hoge vaccinatiegraad is in Nederland, maar dat er ook nog een grote groep mensen is die - om verschillende redenen - niet goed beschermd is. Daardoor kan de druk op de zorg toch weer snel toenemen, zegt De Jonge:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Wij hebben de taak om de snelheid van de verspreiding af te remmen'

  Dinsdag geven De Jonge en demissionair premier Rutte weer een coronapersconferentie. Dan wordt bekendgemaakt welke versoepelingen er vanaf 20 september mogelijk zijn.

 • Voor het eerst geen alfavariant gevonden in Nederland

  Bij steekproefonderzoek is in Nederland voor het eerst geen alfavariant van het coronavirus meer aangetroffen, meldt het RIVM. Uit de meest recente gegevens van de zogenoemde kiemsurveillance blijkt dat sinds de week van 23 augustus geen enkel geanalyseerd monster nog deze variant bevat.

  Uit de data komt opnieuw naar voren dat de deltavariant dominant is geworden. Die werd de voorlaatste week van augustus 780 keer vastgesteld op 781 afgenomen monsters.

  De Britse variant, zoals de alfavariant eerst werd genoemd, werd begin dit jaar nog beschouwd als de mutatie die tot de meeste besmettingen zou leiden. Dat was ook een tijd het geval, maar nu lijkt de alfavariant dus nagenoeg verdwenen uit Nederland.

 • Groep reisorganisaties dreigt met kort geding om reisadviezen

  Als er voor het einde van de maand niet meer duidelijkheid komt over adviezen voor verre reizen, dan stapt een groep van 26 kleine reisorganisaties naar de rechter. Ze willen dat er uiterlijk 25 september wereldwijd een 'geel' reisadvies komt voor gevaccineerden, anders volgt er een kort geding.

  Sinds het voorjaar van 2020 geldt code oranje, een negatief reisadvies, voor nagenoeg alle landen buiten Europa. Eind juli kregen alle EU-landen een de kleurcode geel of groen, waardoor het reizen makkelijker werd. Dat toont volgens de reisbranche aan dat er geen objectieve maatstaven worden gebruikt bij de beslissing om een land op een bepaalde kleur te zetten.

  "We krijgen per 1 oktober geen coronasteun meer en deze misleidende reisadviezen brengen onze sector grote schade toe. We hopen dat het niet nodig is, maar we zullen niet aarzelen de Staat te dagvaarden", stelt de groep bedrijven in een verklaring.

 • RIVM: 2730 positieve tests, gemiddeld lichte stijging

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur 2730 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 351 meer dan gisteren.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2518 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 2 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  Lichte toename ziekenhuisbezetting

  In de ziekenhuizen nam de bezetting licht toe. Er liggen nu 673 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 657), van wie 211 op de IC (gisteren: 214), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 4 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 5 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.

  Hieronder zie je grafieken over het verloop van het aantal tests, overleden coronapatiënten en de ziekenhuisbezetting:

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS
 • WHO: ingrijpende hervormingen Europese gezondheidszorg nodig

  Europese landen moeten dringend hun gezondheidsstelsel hervormen, concludeert een commissie van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ondanks talloze waarschuwingen voor een pandemie hebben regeringen zich volgens de WHO-experts laten verrassen door de impact van het coronavirus.

  De commissie doet een reeks aanbevelingen om een herhaling van dit scenario te voorkomen, zoals meer investeren in de gezondheidszorg, die te maken heeft gekregen met enorme tekorten. Van een gebrek aan ziekenhuisbedden en medisch personeel tot beschermende middelen en beademingsapparatuur en zuurstof.

  Er moet ook een nieuw model komen voor innovatie in de zorg, staat in het rapport. Nu worden financiële risico's vaak gedragen door de publieke sector, terwijl de winsten volgens de experts vooral bij bedrijven terechtkomen. Ook moet het Europese beleid beter op elkaar worden afgestemd. Informatie moet beter worden uitgewisseld zodat risico's snel worden herkend.

  De commissie voor Gezondheid en Duurzame Ontwikkeling heeft de pandemie-aanpak van Europese landen onder de loep genomen. Volgens de onderzoekers heeft die rommelige aanpak geleid tot een catastrofaal hoge prijs. "Alleen in de Europese regio van de WHO was al sprake van 1,2 miljoen doden en er ontstond een ongekende economische depressie waar de wereldwijde financiële crisis van 2008 bij verbleekte."

 • Hoogleraar die meewerkte aan Astra-vaccin: 'boostershot' vaak onnodig

  Veel mensen hebben mogelijk geen 'boostershots' (derde prik) nodig om hun bescherming tegen het coronavirus te versterken, zegt een vooraanstaande onderzoeker die betrokken is bij de ontwikkeling van het AstraZeneca-vaccin. Vooralsnog lijkt het erop dat de immuunreactie bij de meeste mensen goed blijft, zegt hoogleraar vaccinologie Sarah Gilbert van Oxford University tegen de Britse krant The Telegraph.

  "We kijken naar alle mogelijke situaties. Mensen met een verzwakt immuunsysteem en ouderen krijgen boosters, maar ik denk niet dat die voor iedereen nodig zijn", aldus Gilbert. "Bij het merendeel van de mensen blijft de immuniteit goed."

  De Britse regering verwacht op korte termijn een advies te krijgen over een boosterprogramma en het AstraZeneca-vaccin is al voor goedgekeurd om daarvoor gebruikt te worden. Minister Javid van Volksgezondheid wil later deze maand beginnen met het geven van derde prikken.

  Gilbert denkt dat de doses beter naar landen kunnen gaan met beperkte vaccinvoorraden. "We moeten deze vaccins in landen krijgen waar nog maar een klein deel van de bevolking is ingeënt", vindt Gilbert. "We moeten echt beter handelen wat dat betreft. De eerste dosis heeft het meeste effect."

 • De Jonge: grote nadelen aan afschaffen mondkapjesplicht ov

  Waarschijnlijk moeten mensen in het openbaar vervoer voorlopig nog een mondkapje dragen. Demissionair minister De Jonge zei vanochtend dat er grote nadelen kleven aan het schrappen van de mondkapjesplicht in het ov.

  Eerder deze week zei NS-directeur Rintel tegen BNR dat de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zo langzamerhand lastig wordt. Reizigers zouden niet begrijpen waarom ze in een winkelcentrum geen mondkapje moeten dragen, maar op een station en in de trein wel.

  De Jonge zegt dat hij, voordat het kabinet een besluit neemt, nog goed wil nadenken over mondkapjes in trein, tram en bus. "Want dit betekent wel wat voor mensen met een kwetsbare gezondheid, die graag met het openbaar vervoer willen reizen en daar soms ook echt op aangewezen zijn. Laten we die groep niet uit het oog verliezen."

 • Theater wil coronaregel negeren: alle bezoekers welkom

  Een theater in Haarlem wil volgende week een volle zaal bij twee try-outs van cabaretier Theo Maassen. Theaters mogen vanwege de coronamaatregelen voor maximaal twee derde gevuld zijn, maar Theater De Liefde is uit frustratie over de coronaregels niet van plan zich daaraan te houden.

  "Terwijl de voetbalstadions barstensvol zitten, er een megalomaan race-evenement praktisch naast de deur plaatsvindt, er van artiesten verwacht wordt dat ze voor niets komen opdagen en de politiek tot op dit moment geen enkel gehoor geeft aan een actie als 'Unmute Us', proberen wij braaf en lief de regels te volgen. We hebben daarom nu maar eens besloten een lange neus te trekken naar de voorschriften", zegt het bestuur. Voorzitter Mylou Frencken is wel bang voor een boete, maar wil het risico best lopen, zei ze op NPO Radio 1.

  Volgens het theater staat Theo Maassen achter het besluit. Als mensen die al een kaartje hebben gekocht alsnog willen afzeggen, krijgen ze hun geld terug. Bezoekers moeten aan de deur wel een negatief testresultaat of een vaccinatiebewijs laten zien.

 • BioNTech maakt vaccin voor 5- tot 11-jarigen

  Mogelijk kunnen halverwege volgende maand al kinderen onder de 12 jaar worden gevaccineerd tegen corona, zegt een van de oprichters van het Duitse BioNTech tegen Der Spiegel. Özlem Türeci zegt dat het bedrijf over een paar weken resultaten presenteert van onderzoek onder 5- tot 11-jarigen. Daarna worden de gezondheidsautoriteiten gevraagd om goedkeuring van het vaccin van Pfizer/BioNTech.

  "We zijn al bezig met de productie", zegt Türeci. Het is hetzelfde vaccin als volwassenen krijgen, maar de doses zijn kleiner.

  Er loopt ook een onderzoek van het bedrijf naar het vaccineren van kinderen vanaf 6 maanden. Die resultaten worden tegen het eind van het jaar verwacht.