liveblog
NOS NieuwsAangepast

Biden kondigt vaccinatieplicht alle ambtenaren aan • Ziekenhuisbezetting daalt licht

  • Welkom in het coronablog van donderdag 9 september;
  • RIVM komt met gedetailleerde vaccinatiecijfers, in dit artikel zie je de situatie in jouw gemeente
  • 'Shell overweegt verplichte vaccinatie voor personeel'
  • Aantal positieve coronatests blijft nagenoeg gelijk
  • Biden kondigt rond 23.00 uur nieuwe coronamaatregelen aan
liveblog gesloten

President Biden gaat verschillende nieuwe coronamaatregelen aankondigen

De Amerikaanse president Biden kondigt vanavond een vaccinatieplicht aan voor alle federale overheidsmedewerkers. Maar hij heeft nog meer maatregelen in petto, melden Amerikaanse media.

  • Vaccinatieplicht of wekelijkse testplicht voor medewerkers van bedrijven met meer dan honderd werknemers.
  • Vaccinatieplicht voor meer dan zeventien miljoen zorgmedewerkers in ziekenhuizen en instellingen die deelnemen aan de zogenoemde Medicare- en Medicaid-programma's.
  • Productie van coronatesten wordt opgevoerd, grote supermarkten gaan testen drie maanden lang tegen kostprijs verkopen.
  • Scholen worden opgeroepen om te eisen dat hun werknemers worden gevaccineerd.
  • Horecagelegenheden worden aangespoord om van gasten een vaccinatiebewijs of testbewijs te vragen.

Microsoft stelt terugkeer personeel naar kantoren VS voor onbepaalde tijd uit

Medewerkers van Microsoft in de Verenigde Staten mogen voorlopig niet terugkeren naar kantoor, meldt persbureau Bloomberg. Het bedrijf was van plan om zijn vestigingen op 4 oktober te heropenen, maar stelt dat wegens de stijgende coronacijfers in de Verenigde Staten voor onbepaalde tijd uit.

"Vanwege de onzekerheid rond covid-19 hebben we besloten om geen nieuwe datum te noemen voor volledige heropening van onze werkplekken in de VS", schrijft het bedrijf in een verklaring. Microsoft wil weer helemaal open wanneer de coronabeperkingen dat weer toelaten.

Bij de computergigant werken in de Verenigde Staten ruim 100.000 mensen.

Japan geeft organisatie WK voetbal voor clubteams terug vanwege coronacrisis

Japan gaat het wereldkampioenschap voetbal voor clubs later dit jaar niet op zich nemen, vanwege de coronacrisis in het land. Het grote voetbalevenement zou in december gehouden worden in het land.

Gisteren werd duidelijk dat Japan van de organisatie wilde afzien en vandaag heeft de wereldvoetbalbond FIFA dat bevestigd. Japan organiseerde deze zomer de Olympische en Paralympische Spelen, maar bij de meeste onderdelen op de evenementen was nauwelijks publiek aanwezig vanwege de coronamaatregelen.

Op het WK voor clubteams spelen de winnaars van de zes continentale bekertoernooien en de kampioen van het organiserende land. Het is nog onbekend waar het evenement nu gehouden zal worden.

Biden wil vaccinatieplicht voor alle Amerikaanse federale overheidsmedewerkers

De Amerikaanse president Biden wil dat alle federale overheidsmedewerkers en mensen die in opdracht van de federale overheid in de Verenigde Staten werken verplicht worden om zich te laten vaccineren. Dat meldt Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki naar aanleiding van berichten van verschillende media, waaronder The Washington Post en CNN.

De president had deze zomer al een vaccinatieplicht voor federale overheidsmedewerkers ingevoerd, maar tot nu toe konden mensen die dat weigerden zich ook laten testen. Deze uitzondering wil Biden niet meer maken.

Biden houdt om 23.00 uur Nederlandse tijd een toespraak over maatregelen om het coronavirus in te dammen. Naar verwachting zal hij daar ook de vaccinatieplicht voor overheidsmedewerkers aankondigen. Ook kondigt hij mogelijk aan dat alle zorginstellingen moeten gaan eisen dat hun personeel volledig is gevaccineerd.

Amerika worstelt met de zeer besmettelijke deltavariant van het virus. Sinds eind juni is het aantal coronabesmettingen flink opgelopen.

2403 positieve tests, gemiddelde blijft nagenoeg gelijk

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2403 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 416 minder dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld blijft het aantal positieve coronatests ongeveer gelijk: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2496 positieve tests per dag geregistreerd.

Lichte daling ziekenhuisbezetting

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 657 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 671), van wie 214 op de IC (gisteren: 219), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Drie overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden drie overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld zes doden per dag, tegen vijf doden per dag een week eerder.

Groot onderzoek naar valse vaccinatiebewijzen in Griekenland

Griekenland is een uitgebreid onderzoek begonnen naar vaccinatiecentra waar mogelijk valse vaccinatiebewijzen zijn uitgegeven. Vorige week werd fraude ontdekt bij meer dan veertig in augustus verstrekte bewijzen door vaccinatiecentrum in de stad Karditsa.

Die kwestie kwam aan het licht toen bij vaccinatiecertificaten discrepanties werden gevonden. Een administratief medewerker die toegang had tot het elektronische platform zou de valse bewijzen hebben uitgeven aan mensen die zich niet willen laten vaccineren. Onder hen zijn ook artsen en verpleegsters.

Inmiddels lijkt de zaak in Karditsa niet op zichzelf te staan. Volgens de Griekse Nationale Transparantie-autoriteit (NTA) wordt er onderzoek gedaan naar tien andere vaccinatiecentra waar mogelijk ook frauduleuze praktijken hebben plaatsgevonden.

Gezondheidswerkers moeten sinds begin september verplicht gevaccineerd zijn, zo niet dan worden ze op non-actief geplaatst. Na protesten en demonstraties de afgelopen weken heeft de overheid besloten om zorgpersoneel nog een kans te geven om zich te laten inenten, ook zij die al geschorst zijn.

Vanaf volgende week maandag moeten ongevaccineerden een negatieve test kunnen tonen als zij in de binnenruimten van de horeca, theaters, musea en andere uitgaansgelegenheden willen komen.

Dit is de vaccinatiegraad in jouw gemeente

Voor het eerst sinds de start van de vaccinatiecampagne heeft het RIVM gedetailleerde vaccinatiecijfers per gemeente vrijgegeven. Daaruit blijken onderling grote verschillen: op Schiermonnikoog is bijvoorbeeld 93 procent van de volwassenen ingeënt, tegen 23 procent in Urk.

In dit artikel kan je zien wat de vaccinatiegraad is in jouw gemeente.

'Shell overweegt verplichte vaccinatie voor personeel'

Olie- en gasbedrijf Shell overweegt een vaccinatieplicht in te voeren voor personeel, meldt de krant Financial Times. In een uitgelekt memo zou staan dat het bedrijf geen "pionier" wil zijn en "in de pas moet lopen met regeringen en de samenleving over deze controversiële kwestie".

Shell gaat niet inhoudelijk reageren op het krantenbericht, zegt een woordvoerder tegen de NOS. In het algemeen kan het concern zeggen dat het onderwerp wordt onderzocht.

In de memo staat dat werknemers op booreilanden als eerste in aanmerking komen voor verplichte vaccinatie. "Na verloop van tijd" zouden de werknemers op kantoor aan de beurt zijn. Volgens de Britse krant zou in het uiterste geval ontslag kunnen volgen als een medewerker weigert. In Nederland zijn ruim 8000 mensen werkzaam voor het olieconcern.

Italiaanse politie doorzoekt huizen van vaccinatietegenstanders

In Italië heeft de politie huiszoekingen gedaan bij leden van anti-vaccinatiebewegingen, melden landelijke media. De personen worden ervan verdacht gewelddadige acties te plannen.

Onder meer in Rome, Milaan en Venetië zijn huizen doorzocht. Daarbij zijn verschillende computers in beslag genomen. Volgens het Italiaanse justitie werden in groepen op chatdienst Telegram plannen gemaakt om geweld te plegen bij demonstraties. In een groep zou zijn gesproken over het gebruik van wapens of zelfgemaakte explosieven. Ook zouden sommigen contact hebben opgenomen met wapenhandelaren.

De afgelopen weken zijn er meerdere demonstraties tegen coronamaatregelen gehouden in Italië. Bijvoorbeeld tegen de nieuwe regels dat treinreizigers bij lange reizen een testresultaat of vaccinatiebewijs moeten kunnen laten zien.

'Commerciële teststraten zetten in op soa-testen'

Diverse coronatestbedrijven zetten in op het aanbieden van soa-testen, schrijft BNR. Uit een rondvraag zou blijken dat commerciële teststraten op deze manier hun voortbestaan willen garanderen.

De door de radiozender benaderde partijen gaan de soa-testen aanbieden, of hebben plannen daarvoor. Klanten kunnen dan bijvoorbeeld thuis de test afnemen en vervolgens opsturen voo analyse.

Soa Aids Nederland vreest dat de trend leidt tot gebrekkige voorlichting en nazorg. Commerciële testaanbieders zouden bijvoorbeeld vooraf moeten adviseren welke soa-test iemand het beste kan doen.

Dodental brand coronaziekenhuis Noord-Macedonië loopt op

Het dodental bij de brand in een coronaziekenhuis in Noord-Macedonië is opgelopen van tien tot veertien. Volgens de autoriteiten zijn alleen patiënten omgekomen. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er gewond zijn geraakt.

De premier zegt dat de brand is ontstaan na een explosie. Onderzocht wordt nog wat die ontploffing heeft veroorzaakt. Mogelijk heeft het te maken met de voorraad zuurstofflessen in het speciaal voor coronapatiënten opgezette ziekenhuis in de stad Tetovo.

Onderzoek bij het uitgebrande coronaziekenhuis

Geen raketten, wel mensen in beschermende pakken bij parade Noord-Korea

Bij de parade ter ere van de nationale feestdag in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang waren dit keer niet alleen duizenden militairen te zien. Er liepen ook mensen mee in beschermende kleding. Ze droegen oranjerode pakken en hadden gasmaskers op.

"Mogelijk wil het land daarmee uitdragen dat het de coronapandemie onder controle heeft", zegt correspondent Sjoerd den Daas in het NOS Radio 1 Journaal. "Noord-Korea heeft officieel geen enkel coronageval, al wordt daar wel aan getwijfeld. Het kan gezien worden als een manier om te laten zien: dit zijn de helden die ons door de crisis slepen."

Rechter in België wijst zaak-Engel-Van Ranst van de hand

De rechtbank in Mechelen spreekt zich niet uit over de aanklacht van Viruswaarheid-voorman Willem Engel tegen de Belgische viroloog Marc Van Ranst. Die zaak hoort volgens de rechter niet thuis in deze rechtszaal.

De viroloog had de Nederlander in de krant uitgemaakt voor extreemrechts, virusontkenner en oplichter. Engel heeft Van Ranst aangeklaagd wegens smaad en laster, maar aangezien die uitlatingen in de media zijn gedaan, is er volgens de rechter een andere procedure nodig.

Voor delicten in de pers gelden strengere voorwaarden voor een smaad- en lasterzaak. Ook moet bij zulke zaken een burgerjury worden ingesteld. Engel kan overigens nog in beroep gaan tegen het oordeel van de rechtbank.

Kermis in Weert kost gemeente extra vanwege handhaving

De gemeenteraad van Weert heeft gisteravond groen licht gegeven voor een kermis in afgeslankte vorm met extra maatregelen om de openbare orde en veiligheid te garanderen. Dat kost de gemeente 257.000 euro meer.

Zo hangen er van 24 tot 29 september in de hele stad speciale telcamera's, die bijhouden hoeveel bezoekers er bij komen of weggaan, meldt L1. Ook is online te zien hoe druk het is op de verschillende pleinen. Daarnaast lopen er zo'n 27 beveiligers in duo's over de kermis die toezicht houden en mensen wegsturen indien nodig.

Bovendien is de kermis kleiner dan gebruikelijk. Er mogen maximaal 2500 mensen tegelijk aanwezig zijn op het kermisterrein. Kinderen onder de twaalf jaar worden niet meegeteld bij de 2500 bezoekers, zij hoeven geen 1,5 meter afstand van anderen te houden.

Letland vanaf morgen hoogrisicogebied

Het reisadvies voor enkele landen verandert vanaf morgen. Zo is Letland aangewezen als hoogrisicogebied en krijgt het kleurcode geel in plaats van nu nog groen. Vanaf 12 september moet iedereen die terugkomt uit Letland een coronabewijs kunnen laten zien.

Verder geldt Panama straks als hoogrisicogebied, dat is nu nog zeerhoogrisicogebied. De kleurcode blijft overigens op oranje staan. Het verschil is dat de test- en quarantaineplicht vervallen voor reizigers vanuit dit land.

Reizigers vanuit Costa Rica en Saint Kitts and Nevis, aangewezen als zeerhoogrisicogebied, moeten vanaf 12 september juist wel verplicht een negatief testresultaat laten zien, ook bij volledige vaccinatie. Zij moeten bovendien tien dagen in (thuis)quarantaine.

'Beperkte dekking reispolis bij code oranje blijft'

Mensen die afreizen naar een land waar code oranje geldt, moeten voorlopig rekening blijven houden met beperkte dekking door reisverzekeraars, meldt De Telegraaf. De krant verwijst daarbij naar de versoepelingen voor reizen buiten Europa waar het ministerie van Buitenlandse Zaken aan zou werken.

Kosten voor een quarantaineverblijf of andere corona gerelateerde zaken worden bijvoorbeeld niet vergoed als iemand op vakantie gaat naar een code-oranjeland. Dit blijft volgens de reisbranche voorlopig gelden, hoewel het ministerie werkt aan herziening van het mondiale negatieve reisadvies. Gisteren meldde de krant dat het einde nadert van bijna anderhalf jaar code oranje voor het overgrote deel van allen landen buiten Europa.

Een eerste versoepeling vond afgelopen weekend plaats: nu kunnen gevaccineerden zonder te testen van en naar een reeks Zuid-Amerikaanse landen reizen.

Lange rijen bij voedselbanken Texas als gevolg van besmettingsgolf

Door het oplopende aantal vastgestelde besmettingen hapert de voedselproductie in de Amerikaanse staat Texas. Er zijn ruim17.000 nieuwe positieve testen per dag, wat neerkomt op 60 besmettingen per 100.000 inwoners.

Minder voedsel in de supermarkten leidt tot stijgende prijzen en dus ook tot problemen voor huishoudens met lage inkomens. Bij de voedselbanken zien ze de wachtrij met de dag groeien:

Rijen met auto's voor voedselbanken Texas

Horeca in Sydney half oktober weer open

In Sydney gaat de horeca half oktober waarschijnlijk na maanden van strenge lockdown weer open. Wel met enkele beperkende maatregelen. Zo kan er nog niet gewerkt worden met een volledige bezetting. Ook fitnessscholen kunnen hun deuren weer openen, met dezelfde beperking.

De deelstaat New South Wales waarin Sydney ligt heeft een routekaart gepubliceerd waarin alle stappen voor de heropening van de samenleving beschreven staan. Maar eerst moet een vaccinatiegraad van 70 procent worden bereikt. De verwachting is dat dit voor half oktober moet lukken. De opening van de scholen staat gepland voor 25 oktober.

De besmettingscijfers in New South Wales zijn nog steeds erg hoog vanwege de besmettelijkere deltavariant. Maar in vergelijking met andere landen zijn de cijfers met iets meer dan 68.000 gevallen en 1.066 doden veel lager.

Spanje stuurt kwart miljoen coronavaccins naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland en Spanje hebben een deal gesloten over coronavaccins. De Spaanse overheid stuurt een kwart miljoen Pfizer/BioNtech-vaccins naar Nieuw-Zeeland. Vrijdag komen de vaccins aan in het land, vertelde de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern in een persconferentie. Er is ook een deal gesloten met een ander land voor meer coronavaccins, maar daarover kon Ardern nog niks vertellen.

Na ruim een jaar in volledige vrijheid te hebben geleefd met nauwelijks coronagevallen kampt Nieuw-Zeeland sinds enkele weken met een uitbraak van het coronavirus. Door de komst van de deltavariant was er in het land, waar nog nauwelijks gevaccineerd werd, plotseling een enorme vraag naar vaccins. Inmiddels heeft ruim 60 procent van de bevolking één prik gehad en wordt er in recordtempo gevaccineerd.

Nederland blijft rood op coronakaart ECDC

Ook de komende week is Nederland nog helemaal rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat komt doordat meer dan 5 procent van alle uitgevoerde tests positief is. Ook afgelopen week waren alle twaalf provincies rood op de kaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC elke donderdag maakt.

10 doden door brand in coronaziekenhuis in Noord-Macedonië

Bij een brand in een tijdelijk coronaziekenhuis in de stad Tetovo in Noord-Macedonië zijn zeker tien mensen om het leven gekomen. Ook raakten veel mensen gewond.

"Dit is een vreselijk ongeluk en het dodental zou verder kunnen oplopen", schreef de Noord-Macedonische minister van Volksgezondheid Venko Filipce op Twitter. Hij zei "diep bedroefd" te zijn en betuigde zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers.

Na een recente piek in het aantal besmettingen was een tijdelijk ziekenhuis in de stad gebouwd. Hoeveel patiënten er in het ziekenhuis lagen toen de brand uitbrak is niet duidelijk.

Alle gewonden, zowel patiënten als medisch personeel, en de overige patiënten zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de hoofdstad Skopje.

Horeca 'wil niet voor politieagentje spelen'

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is fel tegen plannen van het kabinet om toegang tot cafés en restaurants alleen toe te staan aan mensen met een vaccinatie- of testbewijs. De branchevereniging vindt dat het kabinet de sector "oneigenlijk" gebruikt om mensen onder druk te zetten zich te laten vaccineren.

Het opkrikken van de vaccinatiegraad "is niet een opdracht die je bij de horeca neer mag leggen", zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts tegen Nieuwsuur. "Dat moet je echt als kabinet zelf doen. De maatschappelijke discussie moet je in de samenleving voeren. De horeca heeft al lang genoeg politieagentje gespeeld."

Hij verwijt het kabinet "zwabberend beleid". Hij wijst erop dat de kans groot is dat de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer vervalt. "Dadelijk mag je 2,5 uur in de trein zonder mondkapje zitten, maar heb je een testbewijs of vaccinatiebewijs nodig in een restaurant."

Beljaarts vindt dat het kabinet moet stoppen met "onnodig onderscheid maken". Hij wil dat ook clubs en discotheken weer open mogen, zonder beperkingen. "Kom met een eerlijk beleid. De sector heeft klap na klap na klap ontvangen, het moet wel eens klaar zijn."

Dinsdag maakt het kabinet bekend of het vaccinatie- of testbewijs een verplichting wordt vanaf 25 september. De maatregel geldt dan waarschijnlijk ook voor andere uitgaansgelegenheden en kunst- en cultuurvoorstellingen.

Goedemorgen!

Welkom in het coronablog van donderdag 9 september. In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.