liveblog
NOS WielrennenAangepast

Roglic ziet López wegvallen, Mas en Haig nu ook op podium

  • Spannende finale ziet vroege vluchter Champoussin verrassen
  • Roglic komt als tweede binnen en is nog 33,8 km verwijderd van de eindzege
  • Afsluitende tijdrit is zondag tussen 16.30 uur en 20.30 uur
  • Van Vleuten wint op indrukwekkende wijze en leidt de Vuelta voor vrouwen
liveblog gesloten

Hasta manana!

We kijken nog heel even of López de finishlijn toch nog passeert. De laatste beelden zijn weinig hoopgevend (zie tweet hieronder). Hij zou weer uit de auto zijn gestapt, maar dat is niet officieel gemeld.

López of niet, morgen zijn we er in ieder geval weer met de laatste liveblog van deze Vuelta.

Wat gebeurde er vandaag? Bekijk hier de samenvatting

Champoussin verrast in voorlaatste Vuelta-etappe, Roglic blijft in het rood

Mäder is Bernal voorbij

Gino Mäder leidt jongerenklassement

Storer wint bergklassement

Michael Storer wint bergklassement

Als dat maar goed afloopt...

Nu komt het bericht dat Movistar geen idee heeft waar Miguel Ángel López is... Hij wordt nog niet weergegeven in de daguitslag, dus hij is nog niet gefinisht. Voor de duidelijkheid: we hebben het over de renner die voor vandaag derde stond in het klassement. Die donderdag nog de koninginnenrit won.

Kruijswijk 12de

Niet ver achter Kruijswijk kwamen ook Eiking, Martin en Kuss over de finish. De Nederlander zal één plaatsje stijgen, naar plaats 12 op 24.50 van Roglic.

Hij gaat over Miguel Ángel López heen, van wie nog niet zeker is of hij binnen is. Hij zou weer zijn opgestapt...

Klassement na etappe 20

Kruijswijk 20ste

De Nederlander van Jumbo-Visma komt als twintigste over de finish op 6.55 van Champoussin. Mogelijk stijgt hij nog in het klassement. Hij stond dertiende voor vandaag.

Roglic tweede

Roglic komt op zes tellen als tweede over de finish. Adam Yates is derde, Enric Mas vierde.

Uitslag

Champoussin!

Ja hoor, hij gaat het doen. Champoussin wint de 20ste etappe. Wat een verrassing!

Aardig gat

1 km - De Fransman slaat een aardig gat hoor. Is Champoussin de ritwinnaar vandaag?

Steil knikje en daar is Champoussin!

1,8 km - Nog een steil knikje. Champoussin keert terug van achteren en hij gaat erop en erover. Wat gebeurt hier nu?

Renners terug!

2,5 km - Het tempo zakt en er keren meer renners terug. Bizkarra onder anderen. Maar op dat moment versnelt Yates. Mas in zijn wiel.

Vijf leiders nu

3 km - Gibbons gegrepen. Deze vijf rijden nu op kop: Roglic, Mas, Haig, Yates en Gibbons. Wie pakt de laatste rit-in-lijn?

Toch nog een Spaanse zege?

5 km - Dat Gibbons het niet gaat redden, biedt weer perspectief voor het Spaanse wielrennen, dat voor het eerst sinds 1996 geen enkele etappe dreigt te gaan winnen in de thuisronde. Sowieso heeft Spanje nog geen enkele zege in een grote ronde dit jaar - dat is zelfs nog nooit gebeurd. Vamos Enric Mas.

Gibbons redt het niet

5,5 km - Arme Gibbons. Deze etappe duurt minstens 5 kilometer te lang voor hem. Het kwartet Roglic/Mas/Haig/Yates gaat hem terugpakken.

López afgestapt?

6 km - López zou uit frustratie zijn afgestapt, wordt nu gemeld. Ondertussen versnelt Yates en Roglic reageert.

Nog één klim

8 km - De laatste berg van deze Vuelta wordt nu beklommen door Gibbons. Het ziet er niet héél soepel meer uit bij de Zuid-Afrikaan. Het verschil loopt ook snel terug nu: 1.17 nog op de groep-Roglic.

López virtueel zelfs buiten topvijf

12 km - Virtueel is dit nu de topvijf: 1 Roglic, 2 Mas, 3 Haig, 4 Yates, 5 Mäder. Wellicht komt Steven Kruijswijk nog de toptien binnen, maar het is niet helemaal duidelijk waar hij fietst nu. En er wacht nog een slotklim.

Alles kan nog

16 km - Het kan nog alle kanten op in de finale. Gibbons houdt knap stand, met 1.34 op de eerste achtervolgers, maar daarachter, op 2.18, volgt de groep-Roglic. En er wacht Gibbons nog een slotklim van tien kilometer.

Oei

28 km - Gibbons krijgt het lastig op de Alto de Prado. De achtervolgers zullen de Zuid-Afrikaan snel naderen. Ook de groep-Roglic rijdt er niet ver meer achter: 2.20 nog. Komt het vooraan allemaal bijeen?

Situatie

30 km - Zo zit het nu: Gibbons alleen op kop met 1.30 op de eerste groep achtervolgers, van waaruit Bardet en Herrada nu demarreren. Op 3.00 rijdt de groep-Roglic/Mas/Haig/Mäder. Op 7.15 volgt de groep López/Bernal/Kruijswijk.

López en Bernal geven het op

38 km - Ze houden de benen stil, López en Bernal. De nummers 3 en 5 van het klassement zijn hun topposities aan het verspelen aan Haig, Yates en Mäder die, samen met Roglic en Mas, al 2.28 voor ze uitrijden.

Gibbons

41 km - Ondertussen is Gibbons de nieuwe koploper. Hij pakt in de afdaling van de Mougás veertig seconden op een groepje met Bardet, Storer, Champoussin, Hirt, Calmejane, Herrada, Padun en Moniquet.

López en Bernal in de achtervolging

50 km - Mäder, Haig en Yates, de nummers 8, 6 en 4 van het klassement, zijn in de aanval met Roglic en Mas en pakken een minuut op de achtervolgende groep met López en Bernal, de nummer 3 en 5 van het klassement.

Storer zeker van bergtrui

56 km - Storer keert terug vooraan en prompt komt hij ook als eerste boven op de Mougás. Met die tien punten is hij zeker van de bergtrui.

López?

56,5 km - De aanvallen van Ineos worden gecounterd door Bahrain. Mäder en Haig trekken door en krijgen Yates, Mas en Roglic mee. Waar is López?

Kuss

59,5 km - Hoe lastig de Mougás is, blijkt in de groep met favorieten. Dankzij het tempo van onder anderen Yates (Ineos) moeten Kuss en Martin eraf. Het groepje-Roglic telt nog maar tien namen.

Alto de Mougás (1)

64 km - Daar is Padun weer! Hij sluit uit het niets aan bij het kwartet, dat aan de zwaarste klim van de dag begint. De Alto de Mougás van eerste categorie.

Trentin en Bardet rijden weg

68 km - Trentin rijdt vooraan weg in de afdaling. Bardet, Gibbons en Calmejane rijden naar hem toe. Het kwartet pakt een halve minuut op de andere vluchters.

Storer bijna zeker van bergtrui

72 km - Storer pakt ook de punten op de tweede berg. Hij heeft nu 67 punten, 13 meer dan zijn eerste belager en dat is Bardet. Roglic is de nummer 3 in het bergklassement met 48 punten. Er zijn in deze Vuelta nog 20 punten te verdienen.

Alto de Mabia

78 km - De zestien zijn op de tweede 'berg' van de dag, de Alto de Mabia (6 km lang a 5.7%). In het peloton maakt Ineos tempo en dat is te merken; de voorsprong zakt naar 6.38.

Bardet bij de dokter

80,5 km - Bardet bezoekt af en toe even de dokter. Heeft de Fransman ergens last van? Vooralsnog kan hij mee met zijn 15 medevluchters.

Onder de tien minuten

86 km - Het verschil zakt naar 9.10, terwijl de koplopers van de eerste klim afdalen.

Storer

90,5 km - Storer pakt de 3 punten op de Vilachán, voor Bizkarra en Champoussin. Opvallend: Bardet sprokkelt niet mee. De DSM-renners hebben de doelen verdeeld: Storer de bergtrui, Bardet de etappe.

Gesink

100 km - Met Gesink op kop van het peloton, in dienst van Roglic, groeit het verschil tot meer dan elf minuten. De koplopers naderen de voet van de Alto de Vilachán (3), de eerste klim van de dag.

Tien minuten

108 km - Een rustige fase in de etappe, terwijl de renners zich opmaken voor de vijf bergjes die eraan zitten te komen. Hoewel, rustig... in het tweede uur legden de renners 40,5 kilometer af. De voorsprong is inmiddels opgelopen tot meer dan tien minuten.

8.34

132 km - Weer even terug naar de mannen. In die vuelta is het verschil 8.34 tussen het peloton en de kopgroep.

#VamosMiek

#VamosMiek!, zeggen ze bij Movistar. Door haar indrukwekkende solo heeft Van Vleuten de rollen nu helemaal omgedraaid. Keek ze vanochtend nog tegen een achterstand aan van 1.39, nu heeft ze 1.34 voor op Marlen Reusser.

Annemieke van Vleuten zegeviert

Zege Van Vleuten!

Ze houdt vol en soleert op indrukwekkende wijze naar de zege. Ze komt 2.48 eerder dan de concurrentie over de finish en ze neemt de leiding over van Reusser.

Uitslag

Solo Van Vleuten

Met nog zestien kilometer te gaan, handhaaft Van Vleuten haar voorsprong in de derde en voorlaatste Vuelta-etappe voor vrouwen. Ze rijdt 2.53 voor het peloton uit, terwijl ze 1.39 moet goedmaken op Reusser in het algemeen klassement.

5.25

158 km - Het verschil loopt snel op hoor: 5.25 al. De 16 vooraan mogen de komende zestig kilometer proberen een aardige buffer op te bouwen voor de vijf bergjes die er in de finale aankomen.

De 16 koplopers: Lilian Calmejane, Clément Champoussin, Stan Dewulf (AG2R), Floris de Tier (Alpecin), Mark Padun (Bahrain), Dani Navarro (Burgos), Jesus Herrada (Cofidis), Mikel Bizkarra (Euskaltel), Jan Hirt (Intermarché-Wanty), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Nick Schultz (BikeExchange), Romain Bardet, Chris Hamilton, Michael Storer (DSM), Ryan Gibbons, Matteo Trentin (UAE).

Bijna 16

163 km - De Tier en Moniquet zijn aangesloten bij de tien vooraan en weldra zullen ook Navarro, Calmejane, Gibbons en Bizkarra dat doen. We krijgen 16 leiders, waarvan alleen Champoussin nog net binnen het uur staat van Roglic in het algemeen klassement: +52.15.

Ondertussen...

Van Vleuten is 'on the move' in de Vuelta voor vrouwen. De kopvrouw van Movistar rijdt 2.45 voor het peloton uit en heeft daarmee haar achterstand van 1.39 op Reusser goedgemaakt. Maar houdt ze het vol in de resterende 30 kilometer?

Drie DSM'ers

168 km - Een hele sterke zet van DSM, dat naast Storer en Bardet ook nog Hamilton meestuurt als knecht. Ze trekken het bergklassement naar zich toe, aangezien het verschil met het peloton oploopt tot twee minuten. Zes renners rijden er nog tussenin, maar dat zijn geen concurrenten voor de bergtrui.

Bardet én Storer!

172 km - De aanhouders winnen. Er vormt zich een groep van tien renners, onder wie Dewulf, Herrada, Bardet én Storer. Ook Hirt, Champoussin, Schultz, Padun, Hamilton en Trentin schuiven mee.

Kwartet

183 km - Dewulf, De Tier, Taaramäe en Claeys gaan ervandoor.

Herrada!

191 km - Jesus Herrada probeert het, maar ook hij komt niet weg.

Bardet!

198 km - Bardet probeert het! De Fransman van DSM wil de bergtrui afsnoepen van zijn ploegmaat Storer. Maar hij krijgt niemand mee...

Vamos!

202 km - Daar is het startsein! Krijgen we een felle strijd om in de vlucht van de dag te komen?

Wie verlost Spanje?

Het gebeurde slechts één keer in de voorgaande 75 edities dat geen enkele Spanjaard een ritzege wist te boeken. Dat was in 1996. Nu heeft het thuisland nog twee kansen om iets aan dit hiaat te doen. Aangezien zondag een tijdrit op het programma staat en de Spanjaarden hierin weinig kans maken, moet het vandaag dan maar gebeuren. Maar wie?

Niet Oier Lazkano, zoveel is duidelijk. De 21-jarige renner van Caja Rural stapt niet meer op vandaag. Dat doet Aleksander Vlasov ook niet meer overigens, de Rus kampt nog met de naweeën van zijn valpartij.

Vrouwen rijden naar Pereiro de Aguiar

In het vrouwenpeloton is het de vraag of de leiderstrui van de Zwitserse Marlen Reusser vandaag bedreigd kan worden. Het is de lastigste etappe van de twee die er nog op het programma staan.

Vooralsnog staat Reusser er goed voor, met een voorsprong van 1.36 op Pauliena Rooijakkers en 1.39 op Annemiek van Vleuten. De finish wordt rond 14.00 uur verwacht.

Storer of Bardet?

De strijd om de bergtrui is vandaag nog spannend. Tussen de DSM-teamgenoten Michael Storer (59) en Romain Bardet (54) is het verschil niet groot. De eerste concurrent is Roglic met 48 punten, maar aangezien er nog 28 bergpunten te verdienen zijn, maken ook Damiano Caruso (33) en Rafal Majka (33) nog kans.

Fiets Jakobsen kleurt groen

....om hem daarbij te helpen, regelde zijn ploeg voor vandaag een geheel groene fiets.

Ook dit gebeurde gisteren...

Het mooiste nieuws voor de Nederlandse wielervolgers was natuurlijk dat Fabio Jakobsen na gisteren verzekerd is van de eindzege in het puntenklassement. Hij is de eerste sinds Bauke Mollema in 2011 die dit voor elkaar krijgt. Hij moet natuurlijk de Vuelta nog wel voltooien.

Eén wijziging in het algemeen klassement

Het was geen dag voor de klassementsrenners, toch was er een wijziging in de toptien; Louis Meintjes ging hard onderuit en moest de strijd staken. David de la Cruz nam zijn plekje over tussen de besten van deze ronde.

Roglic blijft eerste en De la Cruz komt toptien binnen

Wat gebeurde er gisteren ook alweer?

Vrijdag hoopten een aantal ploegen op een massasprint, maar er waren zeven vluchters die daar een stokje voor staken. En Magnus Cort Nielsen was één van hen. Hij snelde naar zijn derde ritzege deze Vuelta - evenveel als Fabio Jakobsen en Primoz Roglic.

Vluchters blijven peloton voor in Vuelta, Cort pakt derde ritzege

Buenos días!

Welkom vanuit Sanxenxo, waar 143 renners zich opmaken voor de voorlaatste etappe in deze Vuelta. Een rit met vijf beklimmingen, die door de organisatie wordt getypeerd als een 'Luik-Bastenaken-Luik'. Een lastig dagje dus nog.

Om 12.13 uur is het officiële startsein.