NOS Wielrennen Aangepast

Majka wint bergrit na solo van 80 kilometer • Eiking in het rood de rustdag in

Welkom bij het liveblog van de vijftiende etappe van de Vuelta

Liveblog gesloten
 • Adios!

  We houden ermee op hier in El Barraco.

  Wat staat er morgen op het programma? Niets, want morgen genieten de renners (en de liveblogger) van een welverdiende rustdag.

  Dinsdag gaan we de laatste week van de Vuelta in met een tamelijk vlakke etappe die uiterst geschikt is voor de sprinters. Maar daarna is het uit met de pret en volgen nog twee loodzware bergetappes. Tot dan!

 • Etappeverslag: Majka blijft uit greep jagende Kruijswijk en wint bergetappe

  Rafal Majka heeft de vijftiende etappe in de Vuelta a España, een rit over 197,5 kilometer van Navalmoral de La Mata naar El Barraco, op zijn naam gebracht. De 31-jarige Pool bekroonde een knappe solo met - na zijn dagsucces in 2017 - zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje.

  Achter Majka, die het snelste tijdschema een halfuur voor was gebleven, maakte Steven Kruijswijk lang jacht op de eenzame koploper, maar tevergeefs.

  Strijd om de rode leiderstrui bleef uit. De Noor Odd Christian Eiking kon makkelijk mee met de klassementsrenners, die ook met de rustdag van maandag in aantocht hun kruit droog hielden.

  Lees het etappeverslag.

  Rafal Majka solo op weg naar de finish Getty Images
 • Klassement Vuelta na vijftiende etappe

  Odd Christian Eiking gaat de rustdag in met de rode trui in zijn kledingkast.

  NOS
 • Uitslag vijftiende etappe

  De uitslag van de vijftiende etappe van de Vuelta. Rafal Majka wint na een solo over tachtig kilometer en vier bergen. Steven Kruijswijk moet zich tevreden stellen met de tweede plek.

  NOS
 • Kruijswijk wordt tweede, Eiking houdt rood

  Op 1.27 komt Steven Kruijswijk als tweede over de finish.

  Hamilton is de nummer drie op 2.19, Yates is de nummer vier op 2.42 en Ciccone wordt vijfde op 2.57.

  De Noor Eiking wordt doodleuk zesde en behoudt de rode leiderstrui.

 • RAFAL MAJKA WINT VIJFTIENDE ETAPPE

  Rafal Majka wint de vijftiende etappe van de Vuelta! Na een indrukwekkende solo over tachtig kilometer en vier bergen gaat de 31-jarige Pool als eerste over de finish in El Barraco.

 • 5 km - Majka is boven, nu alleen nog maar dalen

  Majka is ook als eerste boven op de laatste berg. Nu is het nog 5 kilometer dalen voor de Pool en dan is de etappewinst binnen. Kruijswijk rijdt op 1.40.

  Binnen het peloton, dat op 4 minuten van Majka rijdt, wordt het ineens een beetje onrustig. Er worden wat speldenprikjes uitgedeeld aan de rode trui, maar Eiking blijft er goed bij.

 • 7 km - Majka onderweg naar etappezege

  Majka is op weg naar de etappezege, dat kan bijna niet missen. De Pool gaat ook de laatste klim onverstoorbaar over, wel met hulp van de nodige aangereikte bidonnetjes en gelletjes.

  Achtervolger Kruijswijk rijdt op 1.45. Het peloton op 4.40.

 • 12 km - De laatste klim van de dag

  Koploper Majka is begonnen aan de laatste klim naar Puerto San Juan de Nava: 8,6 kilometer à 3,8 procent.

  Kruijswijk rijdt op 1.40. Er moet een wondertje of een inzinking van Majka gebeuren wil de Nederlander nog zicht krijgen op een etappezege.

  Daarna volgen diverse plukjes renners, het peloton rijdt op 5 minuten.

  Lavuelta.es
 • 26 km - Kruijswijk komt maar niet dichterbij

  Ook tijdens de afdaling komt Kruijswijk maar niet dichter bij Majka. Het verschil blijft rond de anderhalve minuut schommelen.

  Negen man die zijn overgebleven uit de achtervolgende groep - zonder Nederlanders - rijden weer anderhalve minuut achter Kruijswijk. Het gaat om Lopez, Bouchard, Brambilla, Petilli, Nieve, Storer, Dombrowski, Erviti en Hamilton.

  Het peloton volgt op ruim 6 minuten.

 • 39 km - Majka opnieuw als eerste boven

  Majka is als eerste boven, pakt 10 bergpunten en begint aan de 20 kilometer lange afdaling.

  Kruijswijk (6 bergpunten) heeft in het laatste deel van de beklimming weer wat tijd verloren. Het verschil is nu 1.45.

  Wat kan de Nederlander in de afdaling nog goedmaken? "Kruijswijk is een degelijke daler, een verstandsdaler die weet wat hij kan", zegt onze wieleranalist Stef Clement. "Majka heeft het afdalen iets beter onder de knie. Ik denk dat Kruijswijk niet veel tijd kan goedmaken in die afdaling."

 • 42 km - Bijna boven, Kruijswijk komt niet dichterbij

  Nog twee kilometer en we zijn eindelijk boven op de Puerto de Mijares. De situatie is nog ongewijzigd: Majka alleen op kop, Kruijswijk rijdt op andere halve minuut.

  Daarachter nog talrijke plukjes renners. Het uitgedunde peloton rijdt op 6 minuten. Binnen dat peloton is het vooralsnog rustig.

  Na deze berg volgt een afdaling van 20 kilometer. Daarna volgt nog de beklimming van de derde categorie naar de Puerto San Juan de Nava.

 • 49 km - Halverwege de derde klim

  We zijn halverwege de klim naar Puerto de Mijares. Majka rijdt alleen op kop, Kruijswijk komt langzaam maar zeker dichterbij. Maar het verschil is nog anderhalve minuut.

  De groep met Arensman rijdt op 2,5 minuut. Het uitgedunde peloton met rodetruidrager Eiking en de klassementsrenners volgt op ruim 6 minuten. Aru is inmiddels ook aangekomen bij het peloton. De Italiaan leek aan het begin van deze etappe kleur te kunnen gaan geven aan zijn laatste Vuelta, maar het liep even anders.

  Lavuelta.es
 • 56 km - Kruijswijk in zijn eentje op zoek naar Majka

  Ieder kwartier verandert de situatie weer in deze etappe. Nu heeft Kruijswijk de andere achtervolgers laten gaan. De Nederlander is in zijn eentje onderweg naar Majka. Een kleine 2 minuten bedraagt de achterstand van Kruijswijk.

  Van de Jumbo-Visma-renner is bekend dat hij een diesel is, die in een grote ronde langzaam op gang komt en vaak in de derde week op zijn best is. En zo ziet het er ook nu naar uit.

  Ploegleider Addy Engels zei eerder deze week nog over een mogelijke etappezege voor Kruijswijk: "We hebben natuurlijk het klassement als hoofddoel. Al het andere is ondergeschikt. Maar als de situatie zich aandient, zou ik persoonlijk de gelukkigste mens zijn om Steven een keer een rit in een grote ronde te zien winnen."

 • 58 km - Derde klim van de dag

  Koploper Majka is bezig aan de derde beklimming van de dag, de Puerto de Mijares. Hij is lang: 20,4 kilometer met een gemiddelde stijging van 5,4 procent.

  Zeven man rijden op 2,5 minuut van Majka, onder wie Kruijswijk en Arensman. Verder zien we Lopez, Bouchard, Verona, Izagirre en Aru.