liveblog
NOS WielrennenAangepast

Bardet wint op de Pico Villuercas, morgen een dag voor de aanvallers

liveblog gesloten

Wat krijgen de renners morgen voor de kiezen?

In de vijftiende etappe op zondag, daags voor de tweede rustdag, moeten de renners vier beklimmingen over: de Alto de la Centenera (eerste categorie), de Puerto Pedro Bernardo (tweede categorie), de Puerto de Mijares (eerste categorie) en de Puerto San Juan de Nava (derde categorie).

De top van die laatste klim ligt op iets meer dan vijf kilometer van de streep in El Barraco. Net als startplaats Navalmoral de La Mata debuteert die plaats in de Ronde van Spanje.

Live bij de NOS

De etappe is 197,5 kilometer lang en begint tegen 12 uur. Vanaf de start zijn de ontwikkelingen te volgen in het liveblog op NOS.nl en in de NOS-app. Live-beelden zijn vanaf 14.50 uur te zien op NPO 1 en NOS.nl.

¡Hasta mañana!

De toptien van het algemeen klassement

Miguel Ángel López, Primoz Roglic, Enric Mas, Jack Haig en Egan Bernal zijn ietsje ingelopen op klassementsleider Eiking, maar niet veel. De Noor heeft 56 seconden voorsprong op Guillaume Martin en dik anderhalve minuut op Primoz Roglic als het peloton morgen een heuveletappe naar El Barraco afwerkt.

De toptien van de etappe

López sprokkelt een paar seconden

López wint met zijn aanval wel iets van tijd, maar veel is het allemaal niet. Primoz Roglic, Enric Mas, Jack Haig en Egan Bernal geven maar drie à vier seconden toe op de Colombiaan.

López valt aan

Aanval van Miguel Ángel López, de nummer vijf in het algemeen klassement. Steven Kruijswijk verroert zich niet, aan kop van het peloton.

Bardet wint in de Extremadura

Romain Bardet wint de Vuelta-etappe naar de top van de Pico Villuercas! Na ritzeges in de Tour in 2015, 2016 en 2017 is het zijn vierde dagsucces in de Ronde van Spanje.

Bardet reed de hele dag in een kopgroep die aanvankelijk uit achttien renners bestond. Op de slotklim van 14,5 kilometer viel de groep meer en meer uit elkaar. Barder zat niet altijd in de voorste groep, knokt zich terug en soleert naar de winst.

Jesús Herrada wordt op gepaste afstand tweede, Jay Vine derde.

1 km - Laatste kilometer voor Bardet

Met meer dan driekwart minuut voorsprong begint Romain Bardet aan de slotkilometer op de Pico Villuercas.

In het peloton proberen de Cofidis-renners Odd Christian Eiking te lossen. Guillaume Martin aast dus op de rode trui. #LaVuelta21

2 km - Vine en Herrada achter Bardet

Achter Bardet rijden alleen nog Jay Vine, die eerder in de etappe onderuit ging bij de ploegleidersauto, en Jesús Herrada in de eerste groep.

Ze geven veertig seconden toe op de Fransman van DSM.

3 km - Één leider, vijf achtervolgers op Pico Villuercas

Vine, Champoussin, Herrada, Zeits en Prodhomme rijden een dikke halve minuut achter Romain Bardet, leider op de slotklim.

5 km - Bardet op kop

Romain Bardet heeft Prodhomme bijgehaald en rijdt nu alleen op kop, met nog een kilometer of vijf te gaan.

7 km - Verschillen aan kop van de koers

Zeits rijdt dik tien seconden achter leider Prodhomme. De achterstand van de groep-Bardet was wat opgelopen, van 48 seconden naar meer dan een minuut. Maar inmiddels is het weer zo'n vijftig seconden.

Ook de favorieten in het peloton zijn begonnen aan de slotklim.

8 km - Groep-Bardet heeft vijftig seconden op de leider

De groep-Bardet geeft vijftig seconden toe op Prodhomme. Daartussen in rijdt nog Andrey Zeits, achttien seconden achter de leider in de koers op de Pico Villuercas.

10 km - Prodhomme leidt, dan Zeits en daarachter Bardet, Pidcock en co

Nicolas Prodhomme, 24 jaar en bezig aan zijn eerste grote ronde, rijdt nog altijd alleen op kop.

Andrey Zeits is zijn eerste achtervolger, daarachter rijdt een groepje met onder anderen Tom Pidcock en Romain Bardet.

13 km - De verschillen op de slotklim

Daniel Navarro, Andrey Zeits en Ryan Gibbons zijn de eerste drie achtervolgers van Nicolas Prodhomme. Ze rijden 1.05 minuut achter de leider in de wedstrijd.

Een grote groep met daarin onder anderen Romain Bardet en Tom Pidcock volgt op 1.12 van Prodhomme. Het peloton geeft bijna een kwartier toe.

15 km - Prodhomme op weg naar de slotklim

Het profiel van de veertiende etappe

Nicolas Prodhomme gaat over een dikke kilometer beginnen aan de slotklim van de eerste categorie, de Picco Villuercas van 14,5 kilometer. Dat is een klim van de eerste categorie.

Op ruim een minuut achterstand rijden Matthew Holmes, Jens Keukeleire, Clément Champoussin, Jesús Herrada, Kevin Geniets, Jan Tratnik, Andrey Zeits en Romain Bardet.

21 km - Navarro valt en sleurt Vanmarcke mee onderuit

Weer een valpartij, dit keer van Sep Vanmarcke en Dani Navarro. De Spanjaard ging als eerste onderuit in een bocht en sleurde Vanmarcke mee in zijn val.

De Fransman Nicolas Prodhomme rijdt alleen op kop, een kleine halve minuut voor zijn eerste achtervolgers.

26 km - Samensmelting vooraan

Zeven renners hebben met succes de oversteek gewaagd naar de vier leiders: Jens Keukeleire, Clément Champoussin, Jesús Herrada, Kevin Geniets, Jan Tratnik, Andrey Zeits en Romain Bardet.

29 km - Vanmarcke en Holmes met Navarro en Prodhomme op kop

Matthew Holmes (Lotto-Soudal) is na zijn lekke band weer aangesloten bij Dani Navarro (Burgos) en Nicolas Prodhomme (AG2R). Ook Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation) heeft de overstap gemaakt. We hebben dus vier koplopers met een voorsprong van driekwart minuut op de andere aanvallers.

34 km - Vine (Alpecin-Fenix) hard onderuit

Ouch, een pijnlijke val van Alpecin-Fenix-renner Jay Vine. Hij rijdt naast de ploegleidersauto voor een bidon, verliest zijn evenwicht en klapt hard tegen het asfalt. Het is nog onduidelijk of hij wel verder kan.

De val van Jay Vine

35 km - De situatie in koers

Dani Navarro (Burgos) en Nicolas Prodhomme (AG2R) rijden een kleine minuut voor de zestien anderen die al de hele dag in de aanval rijden. Onder hen Romain Bardet, die virtueel in de bergtrui rijdt.

Een van die achttien renners zal naar alle waarschijnlijkheid de dagzege pakken, want de voorsprong van de grote groep op het peloton is meer dan elf minuten.

Over twintig kilometer beginnen de leiders aan de slotklim, de Pico Villuercas van de eerste categorie (gemiddeld stijgingspercentage 6,2).

43 km - Pech voor Holmes

Lang heeft het avontuur voor Matthew Homes (Lotto-Soudal) niet geduurd. Door een lekke band valt hij terug en blijven Dani Navarro (Burgos) en Nicolas Prodhomme (AG2R) samen over op kop.

Lekke band voor Holmes

Holmes is terug in de grote kopgroep die een dikke halve minuut achter de twee leiders rijdt.

47 km - Drie mannen versnellen, kopgroep valt wat uit elkaar

De kopgroep dreigt wat uit elkaar te vallen. Dani Navarro, Matthew Holmes and Nicholas Prodhomme versnellen, hebben een gaatje en trekken de groep uit elkaar.

De marge op het peloton? Nog altijd bijna tien minuten.

Holmes, Navarro en Prodhomme

50 km - Alle aanvallers toch weer bij elkaar

Zo rijden er drie man achter de kopgroep, zo zijn ze alle achttien weer bij elkaar. Bagües, Keukeleire en Démare zijn teruggekeerd in de kopgroep.

51 km - Kopgroep ietsje kleiner geworden

De kopgroep van achttien is een kopgroep van vijftien geworden. Aritz Bagües (Caja Rural), Arnaud Démare (Groupama) en Jens Keukeleire (EF-Education) konden het tempo niet volgen.

De aanvallers hebben de afdaling van de Alto Collado de Ballesteros achter de rug en gaan krijgen nu een glooiend stuk voor de kiezen, voor de slotklim begint op 14,5 kilometer voor de streep.

Kijk live naar de WK mountainbike

Tom Pidcock verovert in Tokio goud op de mountainbike

De man hierboven op de foto rijdt in de kopgroep van de veertiende etappe van de Ronde van Spanje. Dat betekent dat hij niet mee kan doen aan de WK mountainbike.

We hebben het over olympisch kampioen mountainbike Tom Pidcock. Hij is in dienst van Ineos bezig aan zijn eerste grote ronde en staat dus niet aan de start in Val di Sole.

Live bij de NOS

De wereldkampioenschappen mountainbike zijn live te zien bij de NOS. Kijk hier naar de mannenwedstrijd, met commentaar van Jeroen Koster en Thijs al.

65 km - Bardet opnieuw als eerste boven

Romain Bardet is als eerste boven op de Alto Collado de Ballesteros en neemt virtueel de bergtrui in handen. Hij heeft nu 40 punten in het klassement, Caruso (niet mee in de kopgroep) blijft op 31 staan.

69 km - Steile, hele steile stroken

De kopgroep kruipt omhoog op de Alto Collado de Ballesteros (eerste categorie).

De kopgroep in de Vuelta

74 km - Bardet als eerste boven op eerste klim van de dag

In de Vuelta is de voorsprong van de grote kopgroep onder de tien minuten gezakt, maar met 9.55 is de marge natuurlijk nog altijd aanzienlijk.

Romain Bardet deed in die kopgroep goede zaken voor het bergklassement. Hij kwam als eerste boven op de Puerto Berzocana, pakte drie punten en is leider Damiano Caruso tot één puntje genaderd.

Op de volgende klim, de Alto Collado de Ballesteros (eerste categorie), kan hij de leiding virtueel in handen nemen. Dat is een klimmetje van maar 2,8 kilometer, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 14. Met stroken van zelfs twintig procent.

Tweede zege in drie dagen voor Remco Evenepoel

Een maand voor de wereldkampioenschappen in eigen land heeft Remco Evenepoel andermaal laten zien in vorm te zijn. Donderdag schreef hij in Overijse de Druivenkoers op zijn naam, vanmiddag soleerde hij in de Belgische hoofdstad naar de winst in de 101ste Brussels Cycling Classic.

Aimé De Gendt werd op vijftig seconden tweede. Tosh Van der Sande, volgend jaar in dienst van Jumbo-Visma, eindigde op maar liefst 2.14 als derde, voor Philippe Gilbert, Marc Hirschi en Brendon McNulty.

82 km - Koplopers begonnen aan eerste klim

Het profiel van de veertiende etappe

De kopgroep van achttien is begonnen aan de Puerto Berzocana, een klim van de derde categorie. Dat is een klim van zo'n zeven kilometer.

Het peloton volgt op meer dan tien minuten. De helpers van rodetruidrager Odd Christian Eiking rijden vooraan in het peloton, gevolgd door zo ongeveer de hele Jumbo-Visma-ploeg, in dienst van Primoz Roglic. De Sloveen staat derde in het algemeen klassement.

Zilver voor mountainbikster Terpstra op WK

Anne Terpstra heeft bij de WK mountainbike in Italië zilver veroverd. De Britse Evie Richards was oppermachtig en kon zonder problemen naar het goud fietsen. Het brons ging naar de Zwitserse Sina Frei.

Bekijk hieronder de finish van Terpstra:

Mountainbikster Terpstra knokt zich naar zilver op WK in Val di Sole

Ook de mannenwedstrijd, met namens Nederland Milan Vader en David Nordemann, is vanaf 15.40 uur live te zien op NOS.nl. Mathieu van der Poel mist de wereldkampioenschappen door een rugblessure.

87 km - Achttien koplopers, tien minuten voorsprong

De omvangrijke kopgroep rijdt steeds verder weg van het peloton. Bardet, Pidcock, Herrada en de vijftien anderen hebben een voorsprong van 10.10 te pakken.

101 km - De beklimmingen komen eraan

De eerste bergen komen eraan. Allereerst de Puerto Berzocana (derde categorie, met de top op 79 kilometer van de finish). En niet veel later de korte maar ongemeen steile Alto Collada de Ballesteros. Een klimmetje van maar 2,8 kilometer, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 14. Met stroken van zelfs twintig procent.

De slotklim, de Pico Villuercas, is 14,5 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2.

Het profiel van de veertiende etappe

106 km - Acht minuten voorsprong voor achttien koplopers

Met nog ruim honderd kilometer te rijden hebben de achttien koplopers iets meer dan acht minuten voorsprong op het peloton.

122 km - De marge loopt op

De voorsprong van de achttien koplopers loopt verder op, naar intussen 6.45 minuut.

In die kopgroep rijden geen Nederlanders en ook geen renners die de Odd Christian Eiking uit de rode trui kunnen rijden. Daarvoor is hun achterstand simpelweg te groot.

Ondertussen in Italië... is Terpstra op weg naar een WK-medaille

Anne Terpstra

Mountainbikster Anne Terpstra ligt heel knap op medaillekoers bij de wereldkampioenschappen in het Italiaanse Val di Sole. Terpstra rijdt op de tweede plaats in de voorlaatste ronde.

131 km - Aru rijdt nog mee, ondanks maagproblemen

Fabio Aru

De Italiaan Fabio Aru, in 2015 winnaar van de Vuelta, is bezig aan zijn laatste weken als profrenner. Na deze Ronde van Spanje besluit hij zijn carrière.

Zijn laatste koers leek dramatisch te eindigen, want Aru kampte enkele dagen geleden met maagproblemen. "Dat ik hier nog steeds ben, is een kleine overwinning", zei Aru voor de start. "Twee dagen geleden voelde ik me heel slecht, maar ik heb ervoor gevochten. Ik probeer elke dag zoveel mogelijk te herstellen tot de rustdag (van aanstaande maandag, red.)."

"In de laatste week hoop ik goed te zijn, maar ik sta nog in de overleefmodus. Ik voel dat ik niet honderd procent ben."

140 km - Voorsprong groeit snel, meer dan vier minuten al

De voorsprong van de achttien aanvallers loopt snel op. De groep heeft een voorsprong van dik vier minuten op het peloton.

Op 79 kilometer van de aankomst ligt de top van de eerste klim van de dag, de Puerto Berzocana (derde categorie).

Het profiel van de veertiende etappe

145 km - Kopgroep van achttien renners

Achttien renners zijn weggereden uit het peloton en hebben al snel een voorsprong van ruim twee minuten opgebouwd. In die groep rijden geen Nederlanders, maar wel onder anderen Tom Pidcock, Sep Vanmarcke en Romain Bardet.

Geen van de aanvallers vormt een reële bedreiging voor de favorieten in de top van het algemeen klassement. De Fransman Campoussin is de best geklasseerde renner op 45.39 van klassementsleider Eiking.

158 km - Martin na materiaalpech terug in peloton

Guillaume Martin, de nummer twee van het algemeen klassement, reed door materiaalproblemen even achter het peloton, maar is inmiddels weer teruggekeerd.

165 km - De strijd om een plekje in de kopgroep gaat beginnen

De eerste vijftig kilometer van de etappe zijn nagenoeg vlak, de voet van de eerste klim ligt op 75 kilometer na het vertrek.

Over een paar kilometer barst de strijd los

De renners zijn vanuit Don Benito onderweg naar kilometer nul, waar de wedstrijd echt begint.

Het profiel van de veertiende etappe

De renners van DSM zijn er klaar voor

De renners zijn klaar voor de start van de etappe in Don Benito. Om 12.50 uur begint de neutralisatie, iets na 13.00 uur is het koers!

De verschillen in de top van het klassement

De etappe van vrijdag zorgde niet voor verschillen in de top van het algemeen klassement. De rode leiderstrui zit nog altijd om de schouders van de Noor Odd Christian Eiking. Hij heeft een voorsprong van 58 seconden op Guillaume Martin.

Het klassement voorafgaand aan de veertiende etappe

Titelverdediger en topfavoriet voor de zege, Primoz Roglic, staat derde op 1.56 van Eiking.

Roglic heeft een voorsprong van 35 seconden op Enric Mas en 1.32 op diens ploeggenoot Miguel Ángel López. Egan Bernal geeft een kleine drie minuten toe op de Sloveen en Adam Yates zelfs iets meer dan drie minuten.

Zo ging het gisteren

Vrijdag leek op voorhand de dag te kunnen worden waarop Fabio Jakobsen zijn derde ritzege zou pakken. Maar het liep anders. Jakobsen voelde dat hij de benen niet had om te kunnen winnen en liet het lopen, een kilometer of drie voor de streep.

Florian Sénéchal zorgde ervoor dat Deceuninck-QuickStep wel een flesje mocht opentrekken in het hotel. De Fransman rekende op de streep af met Matteo Trentin.

Sénéchal wil Jakobsen aan ritzege helpen, maar zegeviert zelf

Het profiel van de etappe

Het profiel van de veertiende etappe

Voor de slotklim van de eerste categorie moeten de renners ongeveer halverwege de etappe nog twee beklimmingen over. De Puerto Berzocana (derde categorie) en niet veel later de korte maar ongemeen steile Alto Collada de Ballesteros. Een klimmetje van maar 2,8 kilometer, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 14. Met stroken van zelfs twintig procent.

De slotklim, de Pico Villuercas, is 14,5 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2.

¡Buenas diás!

Goeiemiddag en welkom bij het liveblog van de veertiende etappe van de Ronde van Spanje. De renners zijn in de Extremadura, in het westen van Spanje.

De rit begint in Don Benito, een stad met een kleine veertigduizend inwoners. De finish ligt na 165 kilometer koers op de top van de Pico Villurecas, een klim van de eerste categorie. Niet eerder finishte een etappe in de Ronde van Spanje daarboven.