liveblog
NOS NieuwsAangepast

Gemiddelde stijging positieve tests houdt aan • Meer prikteams in Amsterdam

liveblog gesloten

2494 positieve tests, gemiddeld stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2494 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 337 minder dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2586 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 8 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 645 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 659), van wie 224 op de IC (gisteren: 222), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Meer prikteams in Amsterdam om vaccinatiegraad op te krikken

De GGD Amsterdam gaat op meer locaties in de hoofdstad prikteams inzetten, in een poging de vaccinatiegraad op te krikken. De teams worden vooral ingezet in wijken waar het aandeel gevaccineerden achterblijft, schrijft AT5 op basis van een brief aan de gemeenteraad.

Per week worden volgens AT5 op gemiddeld veertien locaties teams ingezet. De afgelopen weken ging het steeds om drie locaties. De prikteams werken in bijvoorbeeld kerken, buurthuizen en op plekken waar jongeren zich verzamelen.

Wethouder Simone Kukenheim wil dat de vaccinatiegraad in alle Amsterdamse wijken minstens zo hoog wordt als het landelijk gemiddelde. In sommige stadsdelen blijft die nu behoorlijk achter; in de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost is ongeveer 58 procent van de bevolking van twaalf jaar en ouder volledig gevaccineerd, schrijft AT5. Landelijk is dat ongeveer 73 procent.

Twee Japanners overleden na dosis van teruggetrokken Moderna-vaccin

In Japan zijn twee mensen overleden die mogelijk een vervuild Moderna-vaccin hebben gekregen, zegt het ministerie van Volksgezondheid in Tokio. Het gaat om twee mannen van in de dertig. Ze overleden allebei enkele dagen na hun tweede prik. Die bleken allebei afkomstig van een batch die later werd achtergehouden, na meldingen dat flacons waren verontreinigd. De exacte doodsoorzaak van de mannen en een mogelijk verband met de prikken wordt onderzocht.

Japan besloot donderdag uit voorzorg meer dan 1,6 miljoen doses van het Moderna-vaccin in te trekken na meldingen over mogelijke verontreiniging. De vaccins waren toen al verspreid over ruim 800 vaccinatiecentra in het hele land. Zowel de regering als Moderna zei dat het ging om een voorzorgsmaatregel en dat er geen afwijkingen waren vastgesteld.

In Europa zijn geen mogelijk vervuilde flacons met het Moderna-vaccin verspreid, heeft de farmaceut bevestigd aan het Europees Medicijn Agentschap. Het agentschap wil wel meer informatie over de risico's. De Japanse omroep NHK meldt op basis van het ministerie dat de verontreiniging zou bestaan uit metaaldeeltjes.

RIVM: als vaccinatiegraad jongeren niet stijgt, kan dat bepalend zijn voor rest epidemie

De vaccinatiegraad onder jongeren kan wel eens bepalend zijn voor hoe corona zich in Nederland verder ontwikkelt. RIVM'ers Jaap van Dissel en Jacco Wallinga zeggen dat tegen de NOS aan de vooravond van de heropening van het mbo en het hoger onderwijs. Daar hoeft geen afstand meer te worden gehouden.

De twee zeggen dat de vaccinatiebereidheid onder jongeren weliswaar hoog lijkt te zijn, maar dat pas de helft van de 12- tot 17-jarigen en 65 procent van de 18- tot 24-jarigen daadwerkelijk een eerste prik heeft gehad. De vaccinatiegraad zou volgens Van Dissel en Wallinga omhoog moeten. "Als dat niet gebeurt, dan kan dat een heel belangrijke, doorslaggevende rol gaan spelen in het verdere verloop van de epidemie."

De NOS sprak met Van Dissel en Wallinga verder over de terugkeer van vakantiegangers en de bescherming door vaccins. Lees het hele gesprek hier:

Jesse Jackson herstelt

De Amerikaanse burgerrechtenactivist Jesse Jackson herstelt van een coronabesmetting. De 79-jarige dominee heeft het ziekenhuis verlaten en sterkt nu aan in een herstelcentrum, waar hij ergo- en fysiotherapie zal krijgen.

Jackson en zijn vrouw werden vorige week zaterdag opgenomen vanwege een besmetting. Zijn 77-jarige vrouw ligt op de IC. Een woordvoerder liet weten dat Jackson gevaccineerd was, zijn vrouw niet. Details waarom de echtgenote geen prik heeft gehad werden niet gegeven.

Jesse Jackson was in de jaren 60 een belangrijke medestander van Martin Luther King. Later werd hij politiek actief: twee keer deed hij tevergeefs een poging presidentskandidaat voor de Democraten te worden.

Jackson bij een bijeenkomst in Washington, begin augustus

Niet-gevaccineerden hebben 2x zoveel kans op ziekenhuisopname door deltavariant

Door de deltavariant van het coronavirus hebben niet-gevaccineerden dubbel zoveel kans om in het ziekenhuis opgenomen te moeten worden. Dat schrijven wetenschappers uit Cambridge in vakblad The Lancet Infectious Diseases na analyse van 40.000 coronabesmettingen in Groot-Brittannië tussen 29 maart en 23 mei.

Eerder was al bekend geworden dat delta tot 50 procent besmettelijker is dan de andere varianten. De onderzoekers benadrukken dat vaccinatie de beste manier is om de ergste symptomen van de ziekte te voorkomen.

Gisteren meldde het RIVM dat vaccins uitstekend beschermen tegen ernstige ziekte door de deltavariant. Lees er hier meer over:

Aanhouding voor valse covid-certificaten

De opsporingsdienst van de belasting heeft in Venlo een 47-jarige man uit Nijmegen opgepakt die vervalste coronavrij-verklaringen verkocht. De man bood negatieve coronaverklaringen aan, waarmee kopers naar landen konden gaan waar een negatieve test verplicht is voor reizigers.

De FIOD kwam de man op het spoor na een tip van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het wordt niet uitgesloten dat er nog meer mensen zullen worden opgepakt.

De FIOD zegt prioriteit te geven aan dit soort fraude. "De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel."

Inlichtingendiensten VS verdeeld over oorsprong covid-19

De oorsprong van covid-19 blijft onduidelijk, maar de Chinese autoriteiten wisten er niet vanaf voordat de uitbraak begon. Dat is kort samengevat het oordeel van de Amerikaanse inlichtingendiensten, blijkt uit een openbaar gemaakt rapport.

De zogenoemde Intelligence Community bestaat uit 18 Amerikaanse inlichtingendiensten. De groep is het niet unaniem eens met elkaar, waardoor er niet echt harde conclusies worden getrokken in het rapport. Wat er wél instaat lees je hier:

Welkom!

We houden je hier weer de hele dag op de hoogte van het coronanieuws. De laatste ontwikkelingen van gisteren teruglezen? Dat kan hier.